Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 23 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2013


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος

Μέχρι το 2013 θα διαρκέσει ο «μαραθώνιος» για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Στο διάστημα αυτό θα δίνουμε ανά τρίμηνο... εξετάσεις στην Κομισιόν, λόγω του νέου αυστηρού καθεστώτος επιτήρησης που θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο. Οπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ecofin θα καταρτιστεί Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καλύπτει όλη την τετραετία της...
κυβέρνησης, παρότι κατά παράδοση τα προγράμματα καλύπτουν μία τριετία. Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως με διαρθρωτικά μέτρα από το 2011 και μετά.
Ετσι με δεδομένη την προσαρμογή που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για το 2010 προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν συνολικά πάνω από 23 δισ. ευρώ, ώστε στο τέλος του 2013 να πέσει κάτω από το επίπεδο του 3%.
Στο πλαίσιο αυτό πιθανολογείται ότι η Κομισιόν θα δώσει στη Ελλάδα παράταση 2 συν 2 έτη.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προχθεσινές δηλώσεις των κ. Γιούνκερ και Αλμούνια, διότι δείχνουν ότι υπάρχει κατανόηση ότι γίνονται θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και η ρητή διαβεβαίωσή τους ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε κινδύνου όσον αφορά τα σενάρια που έχουν διακινηθεί τις τελευταίες ημέρες για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός μεταξύ άλλων:
Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν ή ο κ. Γιούνκερ απαίτησαν να παγώσουν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα πάνω από 2.000 ευρώ.
«Διαψεύδω απολύτως ότι η Κομισιόν ζήτησε να μη δοθούν αυξήσεις σε εισοδήματα δημοσίων υπαλλήλων ανώτερα των 2.000 ευρώ», τόνισε.
Διευκρίνισε δε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στο σημείο αυτό θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που θα πάει τον νέο χρόνο στη Βουλή.
Είναι πάντως αλήθεια, είπε, ότι στη συζήτηση που γίνεται στο Eurogroup αναφέρεται συχνά το παράδειγμα της Ιρλανδίας που μείωσε τους μισθούς. Δεν έχει υπάρξει επίσημη σύσταση της Επιτροπής προς εμάς για μείωση ή πάγωμα μισθών, διαβεβαίωσε. «Θεωρούμε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο, χωρίς να ασκηθεί ειδική πολιτική μείωσης των μισθών», συμπλήρωσε.
Ως προς τους κινδύνους από την αγορά ελληνικών ομολόγων ανέφερε ότι αποτελούν μια σίγουρη τοποθέτηση. Ο όποιος κίνδυνος αντικατοπτρίζεται απολύτως στην επισφάλεια κινδύνου που δυστυχώς πληρώνουμε.
Για το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι αυτό θα έχει διάρκεια 2,5 ετών. Εξήγησε, όμως, ότι ως γενική κατεύθυνση, αν δει κανείς ποιες είναι οι αποφάσεις και για τις άλλες χώρες, αυτό που ζητείται από τη χώρα μας είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που ζητείται από χώρες που έχουν περίπου το ίδιο έλλειμμα, όπως η Ιρλανδία. Και αυτό είναι μια μείωση κατά 2% του ελλείμματος σε διαρθρωτική βάση κάθε χρόνο.
Για το αν η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% θα γίνει μέσα στην τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι εμείς θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα σταθερότητας που θα καλύπτει όλη την 4ετία της κυβέρνησης. Θα δοκιμάσουμε να πάμε μέχρι την τετραετία, μολονότι το πρόγραμμα σταθερότητας είναι πάντα μεσοπρόθεσμο, καλύπτει δηλαδή μία τριετία.
Από χθες η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στον προθάλαμο της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης, αφού το Ecofin διαπίστωσε επίσημα, σύμφωνα με το άρθρο 104 παρ. 8 της Συνθήκης, ότι η Ελλάδα απέτυχε να συμμορφωθεί στις συστάσεις του (του περασμένου Απριλίου) για τη λήψη μέτρων διόρθωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματός της.
Η υπαγωγή της Ελλάδας στο 104.8 ανοίγει πλέον τον δρόμο για την αυτόματη εφαρμογή από τον προσεχή Φεβρουάριο του 104 παράγραφος 9, που προβλέπει τη στενή και σκληρή, δηλαδή, επιτήρηση, αφού σύμφωνα με αυτό το άρθρο το Ecofin μπορεί να καλέσει το κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πρόσθετα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: