Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

«Κλεπταποδόχοι» οι Ευρωπαίοι Οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν, λέει ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών


Nα «παγώσουν» τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους, ζητεί από την ΕΕ ο πρόεδρος του SPD
Nα «παγώσουν» τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους, ζητεί από την ΕΕ ο πρόεδρος του SPD   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
Από το εάν θα συμμετάσχουν οι εύποροι Έλληνες στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τους, εξαρτάται η συναίνεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, ενώ ζητεί το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ και καλεί την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς την φοροδιαφυγή και «να παγώσουν τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους».
Τονίζει ακόμη, ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες έχουν επωφεληθεί, καθώς οι Έλληνες εκατομμυριούχοι διοχέτευσαν τα χρήματά τους σε αυτές.
«Οι ηγεσίες θα έπρεπε να ντρέπονται που κέρδιζαν κρυφά, σαν κλεπταποδόχοι, από την φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και μετά ζητούσαν από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους χρήματα για πακέτα διάσωσης», σημειώνει.
Ο πρόεδρος του SPD εκτιμά ακόμη ότι για την Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως λέει, «σε σχέση με την οικονομική δύναμη της χώρας, είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κλίντον:Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά


Ένα σύμμαχο βρήκαν οι Έλληνες εργαζόμενοι, που κατηγορούνται από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης ως "τεμπέληδες". Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον που περιοδεύει ανά τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις, την περασμένη βδομάδα, μιλώντας στη Χάγη, υποστήριξε σθεναρά ότι ο μέσος Έλληνας εργάζεται πιο σκληρά από τον Γερμανό. Συμπλήρωσε όμως ότι το "μειονέκτημα των Ελλήνων είναι ότι έχουν αδύναμη διοίκηση και μια ελίτ που δεν πληρώνει φόρους". Με μία πρόταση, ο Κλίντον εξήγησε το ελληνικό πρόβλημα. Αν μη τι άλλο, άξιος ο μισθός του (για τις διαλέξεις)...

Πηγή:Έθνος της Κυριακής
enikos.gr

Read more...

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΞΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ Πέρασαν 40 εκατ. δολάρια από τους λογαριασμούς της Ρούλας του Γιάννου



perasan-40-ekat-dolaria-apo-toys-logariasmous-tis-roulas-toy-giannoy 
Το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατ. δολαρίων έχει διαπιστωθεί από τις ελεγκτικές αρχές ότι διακινήθηκε μέσω των λογαριασμών της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.


Πρόκειται, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, για λογαριασμούς που βρίσκονται στην τράπεζα HSBC στο κατάστημα της Γενεύης και αποκαλύφθηκαν από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από το ΣΔΟΕ, τη στιγμή που ο Ερβέ Φαλτσιάνι υπέκλεπε τη λίστα, στονλογαριασμό της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου αποτυπώθηκε η ύπαρξη κατάθεσης 1,5 εκατ. δολαρίων.

Χρονικά ήταν η ίδια περίοδος που ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λογαριασμοί, τα ποσά καθώς και η ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το ΣΔΟΕ και σύντομα θα κληθούν προκειμένου να αιτιολογήσουν την κίνηση αυτών των ποσών.

Τα μεγαλύτερα ποσά έχουν προέλθει σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ από αμερικανικές τράπεζες, από τις οποίες έχει ήδη ζητηθεί δικαστική συνδρομή, ενώ ερευνάται και μικρή ελβετική τράπεζα στην οποία άφησε ίχνη η κίνηση αυτών των ποσών. 

Ίχνη χρημάτων όμως έχουν βρεθεί και σε τράπεζες της Σιγκαπούρης. Εξαιτίας της εμπλοκής των αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής Εφορίας, του περίφημου IRS.

Oι άνθρωποι του ΣΔΟΕ μαζί με τον λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου ερευνούν και τον λογαριασμό του Γιώργου Κανδαλέπα, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990.
Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι δύο λογαριασμοί συνδέονται άμεσα, καθώς έχει ταυτοποιηθεί επίσημα από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη ότι η Σταυρούλα Κουράκου είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Άμυνας έως το 2004 Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης, ο Γιώργος Κανδαλέπας έχει βαφτίσει τον μικρό γιο του ζεύγους Ιάσωνα. Στα χέρια των αρμοδίων υπάρχουν και αντίγραφα από το τμήμα μηχανογράφησης, όπου φαίνεται πώς εξελίχθηκε η κίνηση των ποσών. 

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διέψευσε πάντως με δήλωσή του ότι πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό της συζύγου του. 

«Με οργή και αγανάκτηση διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα απίστευτα ψεύδη και τις κακοήθειες κυριακάτικης εφημερίδας ότι δήθεν πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό τάχα της συζύγου μου. Η εργολαβία λάσπης και χυδαιότητας εναντίον μου και σε βάρος της συζύγου μου συνεχίζεται. Θα απαντήσω στους συκοφάντες μου με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου», αναφέρει στην δήλωσή του ο Γ. Παπαντωνίου.

Η αναφορά της συζύγου του στη λίστα Λαγκάρντ ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος του Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς τέσσερις υποθέσεις για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Real News, η Εισαγγελία ερευνά τη νομιμότητα των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών αξίας 381,5 εκατ. ευρώ το 2003, την αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την αγορά 12 ελικοπτέρων Apache και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. 

Επίσης, για δύο υποθέσεις, τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων , στον οποίο εμπλέκεται και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, και το σύστημα αυτοπροστασίας των 60 αεροσκαφών F-16, ήδη ανακρίνονται τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι δικογραφίες για τα πολιτικά έχουν ήδη αποσταλεί στη Βουλή, βάσει του νόμου «Περί ευθύνης υπουργών». http://newpost.gr/

Read more...

ΕΓΓΡΑΦΟ «ΦΩΤΙΑ» ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η REAL NEWS «Ξεσκονίζουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς οκτώ πολιτικών



kseskonizoyn-toys-trapezikous-logariasmous-okto-politikon 
Τους τραπεζικούς λογαριασμούς οκτώ πολιτικών προσώπων «ξεσκονίζει» το ΣΔΟΕ σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει σταλεί στη Βουλή.


Υπουργοί και υφυπουργοί των τελευταίων κυβερνήσεων, σχεδόν στο σύνολο τους χειρίστηκαν «καυτά» θέματα και βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων που καθόρισαν την πορεία της χώρας. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καλούνται πλέον να αποδείξουν αν κάποιοι από αυτούς πλούτισαν ως εκ της θέσεως τους εκμεταλλευόμενοι τους θώκους που τους εμπιστεύτηκαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί.

Όπως αποκαλύπτει η Real News πρόκειται για τους Γιάννη Ανθόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Φεβρωνία Πατριανάκου, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Απόστολο Φωτιάδη.

Όλοι ελέγχονται για τα περιουσιακά τους στοιχεία και το πόθεν έσχες, ενώ έχει ζητηθεί εντολή ανοίγματος των τραπεζικών τους λογαριασμών. 

Για τον πρώην υφυπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ανθόπουλο εξετάζονται, ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στο ΣΔΟΕ, υποθέσεις που είχε χειριστεί ως δικηγόρος εταιρειών και έχουν ανοίξει ήδη οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Σχετικά με τον πρώην υπουργό και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη ελέγχεται το πόθεν έσχες για τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού.

Εντολή ανοίγματος λογαριασμών έχει δοθεί επίσης για τον πρώην υπουργό Άμυνας αλλά και Εθνικής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου, όπως και για τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Το έγγραφο με τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα έχει σταλεί στην Υπηρεσία Αυτοτελούς Κοινοβουλευτικού Ελέγχου μετά από ερώτηση που είχε υποβάλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. 
http://newpost.gr/

Read more...

AΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ Βενιζέλος: «Δημαγωγός και υποκινητής της βίας ο Πρετεντέρης»



venizelos-dimagogos-kai-ypokinitis-tis-vias-o-pretenteris- 
Σέ άρθρο παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη σχετικά με το ζήτημα των ομολογιούχων. Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί για δημαγωγία τον δημοσιογράφο για όσα έγραψε σήμερα στη στήλη του στο «Βήμα της Κυριακής» λέγοντας μάλιστα πως τα λεγόμενά του φτάνουν να δικαιολογούν πράξεις βίας.

Ο κ. Πρετεντέρης αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» με τίτλο «Στην κοσμάρα τους!» ότι «ο Βενιζέλος κατέστρεψε ανθρώπους», λέγοντας πως έκοψε υποχρεωτικά τα ομόλογα που κατείχαν εξανεμίζοντας τις οικονομίες τους και τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής. 

Σημειώνει ακόμη ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε να συναισθάνεται την ευθύνη του και δεν προσπάθησε να ψελλίσει μια στοιχειώδη «συγνώμη», αλλά μέσω του γραφείου Τύπου του κόμματος προέβη σε μια επίδειξη θράσους και ασυνειδησίας, μιλώντας για «φασίζοντα happenings».


Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ασκώντας σφοδρή κριτική στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρηεπισημαίνει ότι «αποσιωπά όσα στοιχεία δυσκολεύουν τις συνεπαγωγές του, χρησιμοποιεί ακραίους όρους και φτάνει με χαρακτηριστική ευκολία στο συμπέρασμα του. Πρόκειται για την συνταγή της δημαγωγίας που φτάνει πλέον να δικαιολογεί πράξεις βίας».

Παράλληλα τονίζει ότι «Αμέσως σχεδόν  μετά την ολοκλήρωση του PSI η χώρα εισήλθε σε μακρά προεκλογική περίοδο κατά τη διάρκεια της όποιας τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν με ευκολία αόριστες υποσχέσεις στους ομολογιούχους, που είχαν στο μεταξύ συγκροτήσει σωματείο»


Αναλυτικά το άρθρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

 
Στο στήλη του στο «Βήμα της Κυριακής» (18.11.12) ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης δικαιολογεί απολύτως τον τρόπο με τον οποίο μικρή ομάδα προσώπων που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου παρεμπόδισαν, με την άσκηση βίας, την είσοδο αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο κτίριο της ΤτΕ το απόγευμα της Τετάρτης 14.11.

Είχε προηγηθεί θριαμβευτικό πρωτοσέλιδο (15.11.12) της εφημερίδας «Δημοκρατία» που ενθουσιάστηκε με το συμβάν και σχόλιο υπέρ των διαμαρτυρομένων, της κας Έλλης Τριαντάφυλλου στην εφημερίδα «Καθημερινή» (16.11.12).
Θεμέλιο της ανάλυσης του κ. Πρετεντέρη (ο οποίος  δίνει κάθε βράδυ τον τόνο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού και εκφράζεται μέσα από δυο  εφημερίδες με μεγάλη ιστορική διαδρομή) είναι η διαπίστωση ότι το PSI του περασμένου Μαρτίου «κατέστρεψε» τους διαμαρτυρόμενους, με ευθύνη (όχι της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και των κομμάτων που την στήριζαν και  τελικά της Βουλής που ψήφισε το σχετικό νόμο, αλλά) του τότε Υπουργού των Οικονομικών και σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως εκ τούτου αυτοί δικαιούνται να στρέφονται εναντίον του.

Αυτός ο τρόπος δημοσιογραφικής προσέγγισης είναι απόλυτος και απλουστευτικός. Αποσιωπά όσα στοιχεία δυσκολεύουν τις συνεπαγωγές του, χρησιμοποιεί ακραίους όρους και φτάνει με χαρακτηριστική ευκολία στο συμπέρασμα του. Όμως στο μεταξύ έχει παραπλανήσει τον αναγνώστη  που δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται τα δεδομένα και έχει αδικήσει την αλήθεια. Πρόκειται για την συνταγή της δημαγωγίας που  φτάνει  πλέον να  δικαιολογεί πράξεις βίας.

Ας αρχίσουμε από τα γεγονότα που αποσιωπά ή διαστρέφει η δημοσιογραφική παρουσίαση. Η ελληνική Κυβέρνηση (με Πρωθυπουργό τον κ. Λ.Παπαδήμο και την στήριξη τότε τριών κομμάτων: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), όπως είχε κατ’ επανάληψη ανακοινωθεί δημόσια από εμένα ως Υπουργό Οικονομικών, επεδίωξε, με διάφορους τρόπους να εξαιρέσει από την υπαγωγή στο PSI τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ιδίως αυτά που ως αποταμιευτές τα είχαν προμηθευτεί, χωρίς να κερδοσκοπούν, στην δευτερογενή αγορά.  

Τα ομόλογα που κατείχε αυτή η κατηγορία φυσικών προσώπων ήσαν, ούτως ή άλλως, πολύ μικρής ονομαστικής αξίας σε σχέση με το συνολικό όγκο των 210 δισ. ευρώ που ήταν η ονομαστική αξία των ομολόγων που υπήχθησαν στο PSI με απόφαση της αυξημένης πλειοψηφίας των ομολογιούχων μέσω των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι τελευταία στιγμή, τόσο τα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης, μέσω του Προέδρου και των μελών του Eurogroup, όσο και το ΔΝΤ, έθεσαν με άκαμπτο και  κατηγορηματικό τρόπο ως όρο για την στήριξη και χρηματοδότηση του PSI, να μην εξαιρεθεί κανένα φυσικό πρόσωπο. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες φυσικών προσώπων -πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κατείχαν ελληνικά ομόλογα, προς τις κυβερνήσεις τους, με αποτέλεσμα να αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις το ζήτημα των ομολογιούχων-φυσικών προσώπων. Κατά τον τρόπο, αυτό αποκλείστηκε τότε ρητά και η λύση του συμψηφισμού μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων των ομολογιούχων, καθώς πολίτες άλλων χωρών δεν έχουν κατά τεκμήριο τέτοιες φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο και τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση (είχε στο μεταξύ αποχωρήσει ο ΛΑΟΣ) ενημερώθηκαν για τους επιτακτικούς όρους των εταίρων και πιστωτών μας και προέβη σε μια αναγκαστική στάθμιση προκειμένου να διασφαλισθεί η πραγματοποίηση του PSI, χωρίς το οποίο η χώρα δεν θα είχε ούτε δάνειο, ούτε στήριξη, ούτε προοπτική εξόδου από τη κρίση.

Ήταν όμως υποχρέωση και βούλησή μας να βρούμε λύση στο πρόβλημα των αποταμιευτών ομολογιούχων. Λύση ανάλογη  με την προστασία των καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αμέσως σχεδόν  μετά την ολοκλήρωση του PSI η χώρα εισήλθε σε μακρά προεκλογική περίοδο κατά τη διάρκεια της όποιας τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν με ευκολία αόριστες υποσχέσεις στους ομολογιούχους, που είχαν στο μεταξύ συγκροτήσει σωματείο.

Στις δικές μας συναντήσεις με το σωματείο, τους προτείναμε ως ρεαλιστική και άμεση λύση να χρησιμοποιήσουν το ισοδύναμο ρευστού που  είχαν λάβει με τη μορφή τίτλων του EFSF προκειμένου να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα ελληνικού δημοσίου νέας έκδοσης, η πληρωμή των οποίων είναι ουσιαστικά διασφαλισμένη από το  EFSF. Αυτό θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν ομόλογα πολύ μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας και μαζί με τα νέα ομόλογα που είχαν ήδη λάβει να  έχουν ένα  χαρτοφυλάκιο που σχεδόν κάλυπτε τις απώλειες τους.

Επιπλέον, θα μπορούσε να εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση του PSI, με αποτελέσματα καλύτερα των προβλεπόμενων (συμμετοχή 97% αντί 95 %), η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα που  κατέχουν ομόλογα νέας έκδοσης .

Το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να τεθεί τώρα που συζητείται και πάλι το πλαίσιο της βιωσιμότητας του χρέους. Εμείς ούτως ή άλλως το είχαμε θέσει στο Eurogroup το Φεβρουάριο, ο δε σημερινός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος  της ΝΔ είχε προεκλογικά τοποθετηθεί υπέρ της κάλυψης των ομολογιούχων - φυσικών προσώπων .
Ας θυμίσω και αριθμητικά την πρόταση μας προς τους ομολογιούχους:

Αν ληφθεί υπόψη ότι για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας, ο ομολογιούχος έλαβε 15 ευρώ σε ρευστό και με αυτά τον Απρίλιο-Μάιο μπορούσε να αποκτήσει ομόλογα νέας έκδοσης αξίας παραπάνω από 100 ευρώ και αν προσθέταμε σε αυτά και τα  νέα ομόλογα που είχε ήδη λάβει, ονομαστικής αξίας 31.5 ευρώ για κάθε παλιό ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, βλέπουμε ότι το νέο χαρτοφυλάκιο του κάθε ομολογιούχου θα είχε ονομαστική αξία κοντά στα 140 ευρώ αντί για 100 ευρώ του παλιού του χαρτοφυλακίου. Αυτό, σε συνδυασμό, αν χρειαστεί, με φορολογικές απαλλαγές για τους κατόχους  νέων ομολόγων,  μπορούσε να καλύψει όλες τις   απώλειες.

Τους προτάθηκε μάλιστα να είναι σε άμεση επαφή με τον ΟΔΔΗΧ ώστε αυτός, σε συνεργασία με μια μεγάλη τράπεζα, να τους  βοηθήσει στην πραγματοποίηση των σχετικών χειρισμών. Οργανώθηκαν για το σκοπό αυτό πολλές συναντήσεις τους με τη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ.

Αντί όμως  να ακολουθήσουν την πρότασή μας, προτίμησαν την οδό της προσφυγής στο ΣτΕ αμφισβητώντας τη νομιμότητα του PSI, πράγμα που πολύ θα ήθελαν οι απανταχού της γης  κερδοσκόποι.
Ενδεχομένως πείστηκαν από προεκλογικές υποσχέσεις που όμως δεν τις έδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεχομένως παρασυρθήκαν από κάποιους που χρησιμοποιούν τους ομολογιούχους ως μοχλό δημιουργίας «αντιμνημονιακων» εντυπώσεων. Ενδεχομένως κάποιοι που κερδοσκοπούσαν με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από απλούς, μικρούς αποταμιευτές που έτυχε να έχουν ομόλογα  και όχι καταθέσεις και αδικηθήκαν.

Όταν συνεπώς εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάνει αυτή την προσπάθεια να βρούμε πρακτική λύση και έχουμε μιλήσει εξαρχής με τόσο υπεύθυνο τρόπο στους ομολογιούχους, θεωρούμε αδικαιολόγητο και παράδοξο να οργανώνονται τέτοια γεγονότα σε βάρος μας. Όχι από το σωματείο των ομολογιούχων, όπως αμέσως μας διευκρίνισε η διοίκηση του.

Ο καθένας μπορεί  τώρα να συγκρίνει την παρουσίαση των γεγονότων που έκανα με τις δημοσιογραφικές προσεγγίσεις που ανέφερα  στην αρχή. Τα γεγονότα είναι όμως γνωστά. Έχουν όλα ανακοινωθεί. Έχουν παρουσιαστεί στη Βουλή. Άρα όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στο ζήτημα, το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να ανατρέξει στα γεγονότα, να τα μάθει ή να τα θυμηθεί ο ίδιος πριν αποφανθεί δημόσια. 

Μόνη μου ελπίδα είναι ότι στη χώρα μας ο ορθός λόγος θα αντέξει, παρά τις πολιτικές, κοινωνικές και δημοσιογραφικές πιέσεις που υφίσταται. Ο ορθός λόγος είναι η βάση και της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά  και της οικονομικής ανάκαμψης και  της κοινωνικής συνοχής».

Read more...

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ - ΜΑΜΟΥΘ ΔΙΝΟΥΝ «ΑΝΑΣΑ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όταν οι έλληνες επενδυτές φεύγουν, οι ξένοι έρχονται…



otan-oi-ellines-ependytes-feugoyn-oi-ksenoi-erxontai… 
Τα πρώτα σημάδια ανταγωνιστικότητας εμφανίζει η ελληνική οικονομία η οποία αρχίζει δειλά δειλά να προσελκύει νέους επενδυτές.

Μπορεί ένα μήνα νωρίτερα δύο κορυφαίοι όμιλοι, οι Coca Cola και ΦΑΓΕ να γύρισαν την πλάτη τους στην δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση χώρα μας, ωστόσο οι Κινέζοι, οι Ολλανδοί, οι Άγγλοι έχουν διαφορετική άποψη και δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. 
Σε διάστημα μόλις δύο ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε δύο σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας οι οποίες θα φέρουν όχι μόνο χρήματα στη χώρα αλλά και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννο Γραμματίδη, δύο εταιρίες από τις ΗΠΑ ενισχύουν κεφαλαιουχικά τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, ενώ μία αμερικανική επιχείρηση, ομογενειακών συμφερόντων, ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στην χώρα και να δημιουργήσει θυγατρική για τη διανομή των προϊόντων της.

Η συμφωνία με cosco – ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η HP έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με το terminal της COSCO στον Πειραιά (PCT) για την εγκατάσταση σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του χρόνου.  Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε καταρχήν η εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά.
 
Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Οι επιπτώσεις από αυτή την συνεργασία θα είναι σημαντικές για την Ελλάδα, η οποία καθιερώνεται ως το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Άπω Ανατολή.  Η συμφωνία συμπίπτει με την ολοκλήρωση της γραμμής του Ικονίου που συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με τα διευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα και θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δημιουργήσει ολοκληρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη.
 
Τονίζεται ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Η επιλογή του Πειραιά από την COSCO και την ΗΡ ως κεντρικού λιμανιού διανομής των προϊόντων της εταιρίας θα έχει πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις τόσο στη δραστηριότητα του λιμανιού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των οδικών μεταφορών και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.
 
Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρίες παρομοίου σκοπού που διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχουν τις παραγωγικές μονάδες τους στην Κίνα και την Άπω Ανατολή. Εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου ως και 50% για το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.


Η συμφωνία με την Unilever


Την παραγωγή 110 προϊόντων που τώρα παράγονται στη Γάλλια, τη Γερμανία και χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει η συμφωνία που σύναψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης με τη διοίκηση του ομίλου Unilever. 
Συγκεκριμένα, η Unilever μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα έχει μεταφέρει στη χώρα μας την παραγωγή 110 προϊόντων δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άγγλο - ολλανδικός όμιλος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια της μεγάλης κρίσης έχει επενδύσει στη χώρα μας πάνω από 250 εκατ. ευρώ και είχε κύκλο εργασιών 547 εκατομμύρια ευρώ το 2011.
Απασχολεί στη χώρα μας 770 εργαζόμενους, διακινεί 26 κατηγορίες προϊόντων με 1600 κωδικούς. Παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σούπερ μάρκετ σε αξία πωλήσεων και συνεργάζεται με 740 Έλληνες προμηθευτές.


Αγγελική Κιλιντζόγλου
http://newpost.gr/

Read more...

ΔΕΗ-Όλα σε έναν… λογαριασμό



Στους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ ενοποιήθηκε σε κοινό άθροισμα το κόστος των υπηρεσιών του δήμου και της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στις αποδείξεις πληρωμής πολύ μεγαλύτερο ποσόν από ό,τι στο παρελθόν.
Πρόκειται για λαθροχειρία με προφανείς στόχους και πιθανόν αυτό να είναι παράνομο, σύμφωνα και με τους νόμους της ΕΕ που υπαγορεύουν χωριστούς λογαριασμού για κάθε δημόσια υπηρεσία.
Η ΔΕΗ στη νέα μορφή των λογαριασμών (ένα φύλλο απόδειξη χωρίς ανάλυση), για την οποία πλήρωσε και διαφημιστική καμπάνια, εμφανίζει τον λογαριασμό που πληρώνουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες στον δήμο τους και το ποσόν για την ΕΡΤ (8,48 ευρώ ανά δίμηνο) σε ένα ενιαίο άθροισμα.
Το κόστος για τις υπηρεσίες του δήμου επίσης δεν αναλύεται, όπως στους παλιούς λογαριασμούς, στους οποίους αναφερόταν αναλυτικά το κόστος για τις παροχές της τοπικής αυτοδιοίκησης στους δήμους.


Πηγή: Το Παρόν

Read more...

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Κώστας Κατίκος
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Mεγάλες είναι οι ανατροπές που φέρνει στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης η εφαρμογή του νόμου 4093/12. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες, και Δημόσιο εγκλωβίζονται από τις νέες προϋποθέσεις και... 
οδηγούνται αναπόδραστα για σύνταξη είτε στο 67ο έτος με 15 έτη εργασίας είτε στο 62ο αλλά με 40 χρόνια εργασίας. Κατά 2 έτη (από τα 50 στα 52) αυξάνεται και η ηλικία συνταξιοδότησης για τους ναυτικούς, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική θαλάσσια υπηρεσία. 
Ολες οι αλλαγές καθώς και ποιοι ασφαλισμένοι επηρεάζονται περισσότερο αναλύονται στην πολυσέλιδη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα ο Τύπος της Κυριακής. Σε πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, η αύξηση των ορίων ηλικίας φτάνει μέχρι και τα 5 χρόνια. Ενώ στα Tαμεία των ΔΕΚΟ και τραπεζών περισσότερο επηρεάζονται οι γυναίκες που δεν συμπληρώνουν το 2010 το 55ο έτος της ηλικίας τους και θα υποχρεωθούν να πάνε για σύνταξη είτε στα 62 (μειωμένη) είτε στα 67!
Σύμφωνα με την εγκύκλιο από 1η/1/2013:
  1. Καθορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης).
  2. Οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται σε 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημέρες ασφάλισης) και 62ο έτος ηλικίας. 
  3. Εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή και του χρόνου ασφάλισης α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες ανίκανων τέκνων για κάθε βιοποριστική εργασία και β) οι ασφαλισμένοι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011.
  4. Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  5. Οσοι δηλαδή συμπλήρωσαν το 2010 και το 2011 ή συμπληρώνουν ως τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα ένσημα και το όριο ηλικίας που ζητά ο νόμος, (θεμελιωμένα δικαιώματα) δεν θίγονται από την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αντίστοιχα και όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης του 2010 ή του 2011 ή του 2012, αλλά δεν έχουν την ηλικία που ζητά ο νόμος, επίσης δεν θίγονται καθώς κατοχυρώνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με το όριο ηλικίας που ισχύει την κάθε χρονιά. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν ανήκουν όλοι οι ασφαλισμένοι, όπως φαίνεται από τα παραδείγματα της εγκυκλίου. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Κατοχυρωμένο δικαίωμα υπάρχει όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο χρόνο ασφάλισης κατά περίπτωση (ή όριο ηλικίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) και με το δεδομένο αυτό έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί με ορισμένο συνδυασμό χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας κατά τη συμπλήρωσή του. 
  6. Το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να υφίσταται για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1η.1.2011 και εφεξής. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε πριν είτε μετά το έτος τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του οποίου επιθυμούν να κατοχυρώσουν οι ασφαλισμένοι. Στην πράξη έρχεται μια έξτρα διευκόλυνση στην εξαγορά πλασματικών ετών, καθώς, έτσι όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ένας ασφαλισμένος μπορεί να κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του 2011 ακόμη και μετά το 2013! Η αναγνώριση μπορεί να γίνει ακόμη και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης. Τα πλασματικά που αναγνωρίζονται είναι 5 χρόνια φέτος, 6 το 2013 και 7 έτη από το 2014 και μετά.


Στο ΙΚΑ οι νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι οι εξής:
* Για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται λόγω 35ετίας, ο χρόνος ασφάλισης από 1η.1.2013 αναπροσαρμόζεται στα 12.000 ημερομίσθια και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 62ο έτος. Σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα για σύνταξη μέχρι το τέλος του 2012 κατοχυρώνεται με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται όταν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης.
* Για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με 10.000 ημέρες ασφάλισης αυξάνεται στο 62ο το όριο ηλικίας για άντρες και γυναίκες. Ειδικά για τις γυναίκες αυξάνεται στις 12.000 ημέρες ασφάλισης ο συντάξιμος χρόνος που απαιτείται για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης.
* Για τις μητέρες ανηλίκων αυξάνονται από 1η.1.2013 τα όρια ηλικίας λήψης πλήρους και μειωμένης σύνταξης. Για παράδειγμα ασφαλισμένη μητέρα που κατά το έτος 2012 συμπληρώνει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και έχει ανήλικο παιδί συνταξιοδοτείται οποτεδήποτε με πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας ή στο 55ο έτος, με μειωμένη σύνταξη. Ασφαλισμένη που συμπληρώνει από 1η.1.2013 και εφεξής τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και έχει συγχρόνως ανήλικο παιδί, συνταξιοδοτείται με πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος της ηλικίας ή με μειωμένη στο 62ο έτος.
* Για τους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά αυξάνεται σταδιακά αρχής γενομένης από 1η.1.2013 το όριο ηλικίας λήψης πλήρους και μειωμένης σύνταξης με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 ημέρες εργασίας στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το όριο ηλικίας αυξάνεται από το 60ό και 9 μήνες το 2013 για πλήρη σύνταξη στο 62ο και από το 58ο και 9 μήνες στο 60ό για μειωμένη.
* Για τις ασφαλισμένες που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης, το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη αυξάνεται στο 67ο έτος από 1η.1.2013 και για μειωμένη αντίστοιχα στο 62ο.

Read more...

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών εντός της εβδομάδας, προκειμένου οι κοινωνικοί εταίροι να τοποθετηθούν επί των αλλαγών που επέρχονται στη φορολογία. Σύμφωνα με όσα...
έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο σύστημα, κυρίως για τα φυσικά πρόσωπα, έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην απλοποίηση, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Και αυτό διότι δημιουργούνται διαφορετικές κλίμακες για κάθε πηγή εισοδήματος, είτε αυτά προέρχονται από τη μισθωτή εργασία, είτε από ενοίκια, είτε από κινητές αξίες, είτε από ελευθέριο επάγγελμα. Ολες οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα των δημοσιονομικών αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος που δεν θα ανατρέπει οικονομικούς προυπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές που θα συμπεριλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπουν ότι: – Καταργούνται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά και θα ισχύει νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων. – Η νέα κλίμακα θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 και θα έχει τρία κλιμάκια, από οκτώ που είναι σήμερα. Το πρώτο κλιμάκιο θα επεκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.001 ευρώ και να φθάνει μέχρι το επίπεδο των 48.000 ευρώ, με συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%. – Αντί του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ καθιερώνεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος καλείται να πληρώσει φόρο 800 ευρώ και δικαιούται έκπτωση 1.950 ευρώ, δεν θα λαμβάνει το υπόλοιπο ποσό σε επιστροφή φόρου, απλώς ο φόρος θα μηδενίζεται. Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Το νέο σύστημα οδηγεί σε ελαφρύνσεις εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για μεγαλύτερα. Ωστόσο, οι οικογένειες με παιδιά θα επιβαρυνθούν από το νέο σύστημα λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων. Σχετικά με τις φοροαπαλλαγές, αυτές καταργούνται εκτός από όσες αφορούν έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την ή τον πρώην σύζυγο. Οι παραπάνω δαπάνες πιθανόν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο.

Read more...

Στα δίχτυα της εφορίας 17.000 καταθέτες του εξωτερικού...



Περίπου 17.000 πολίτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό θα λάβουν το σχετικό "ραβασάκι" από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων.
Με την επιστολή καλούνται να... αποδείξουν μέσα σε 20 ημέρες ότι τα κατείχαν νόμιμα και το κυριότερο, ότι έχουν δηλωθεί στην Εφορία και φορολογηθεί. Και μάλιστα όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει μόνο ηλεκτρονικά.

Το "Βήμα της Κυριακής" παρουσιάζει την επιστολή που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι. Στην επιστολή αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, και έπειτα από επεξεργασία των δηλώσεών σας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε ότι τα χαρακτηριστικά ποσά που έχετε μεταφέρει στο εξωτερικό από 1/1/2009 ως 31/12/2011 είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα κεφάλαια, βάσει των δηλώσεών σας του οικον. έτους 2004 και επομένων. Επειδή η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται ως προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από γνωστή ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, σας καλούμε εντός 20 ημερών να ενημερώσετε την ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να τεθούν στη διάθεσή μας τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγούμενων ετών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».

Εντός της ίδιας προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρης φάκελος δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

- Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων.
- Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό.


Read more...

Λέει πολλά αλλά... δηλώνει λίγα, ο χρυσαυγίτης Μιχαλολιάκος...



Καταγγέλλει όλους τους πολιτικούς ως διεφθαρμένους αλλά ο ίδιος εμφανίζει υπέρογκες δαπάνες για να γλιτώσει φόρους, ενώ συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο «ροζ» ξενοδοχείου στο οποίο απασχολούνται αλλοδαποί εργαζόμενοι. Δεν διστάζει να...χαιρετάει ναζιστικά και να διακηρύσσει σε υψηλούς τόνους ότι τα χέρια του είναι καθαρά αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για «βρώμικες δουλειές» και υπόγειες συναλλαγές του πολιτικού συστήματος.

Αλλά φαίνεται, ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες στις συναλλαγές του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου, της συζύγου του και συγγενικών προσώπων με την Εφορία από εμπορικές δραστηριότητες.

Όπως δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι το ξενοδοχείο που διατηρεί στην πλατεία Αττικής είναι εν λειτουργία από το 2000 και μετά, υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αν και οι υπηρεσίες που παρέχει υπόκεινται σε ΦΠΑ και συνεπώς εισπράττει ΦΠΑ από τους πελάτες του.

Οι δουλειές του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και της συζύγου του πάνε από το καλό στο καλύτερο από το 2009 και μετά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στις φορολογικές τους δηλώσεις εμφανίζουν ολοένα και αυξανόμενα έσοδα που πέρυσι ξεπέρασαν συνολικά τα 120.000 ευρώ.

Ειδικότερα το 2009 δήλωσε 20.000 και η σύζυγός του 12.000 ευρώ, το 2010 εμφάνισαν εισοδήματα 23.000 ευρώ και 17.000 ευρώ αντίστοιχα ενώ το 2011 ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 103.000 ευρώ από ατομική επιχείρηση (έκδοση εντύπων και εφημερίδες). Την ίδια χρονιά η κ. Ζαρούλια δηλώνει εισοδήματα 33.700 ευρώ από δωρεάν παραχώρηση ακινήτων, καταστημάτων και γραφείων, μεταξύ των οποίων και το ξενοδοχείο, αλλά δεν εμφάνισε εισόδημα από μερίσματα.

Όμως, ο κ. Μιχαλολιάκος για να μειώσει το καθαρό εισόδημα και συνεπώς το φόρο που θα έπρεπε να καταβάλει ενέγραψε υψηλές δαπάνες για την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Έτσι το φορολογητέο εισόδημά του μειώθηκε περίπου στο ένα τέταρτο των εσόδων που εισέπραξε.

Ειδικότερα, ενώ το 2011 κατά δήλωσή του τα ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν σε 103.000 ευρώ, φορολογήθηκε για 23.000 ευρώ. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το νόμο, όταν κάποιος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ή έχει επιχείρηση αφαιρεί από τα ακαθάριστα έσοδα συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών που αναγνωρίζει η Εφορία για την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας και το ποσό που απομένει αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα.

Μόνο που το ισχύον καθεστώς θέτει όρια στο ποσοστό των δαπανών που μπορεί να εκπέσει από τα έσοδα, το οποίο κυμαίνεται σε γενικές γραμμές στο 40%. Στην περίπτωση όμως του κ. Μιχαλολιάκου καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ εξόδων, αφού το 2010 το ποσοστό των εξόδων του επί του τζίρου διαμορφώθηκε στο 78%.

newsbeast.gr


Read more...

Περικοπές με «αυτόματο πιλότο» θεσπίζονται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου...



Ενδεχομένως τη Δευτέρα θα καταθέσει η κυβέρνηση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις τελευταίες εκκρεμότητες στη συμφωνία με την τρόικα, οι οποίες βρέθηκαν το Σάββατο στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον...πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.

Πρόκειται (α) για τη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και (β) του κανονισμού λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Όπως περιγράφει Το Βήμα της Κυριακής, με τον Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων, θεσμοθετούνται οι «αυτόματοι σταθεροποιητές», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών που πρώτος έχει ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μείνει «εντός τροχιάς».

Όπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα, η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφει στον Τύπο της Κυριακής:

«Ενεργοποιείται μηχανισμός παρακολούθησης των ετήσιων προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, σε μηνιαία βάση, με τη θέσπιση τριμηνιαίων στόχων και ανώτατων όριων δαπανών, ώστε αυτοί να συνάδουν με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.

»Οι διοικήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους και θα προβαίνουν σε προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισής τους.

»Σε περιπτώσεις αρνητικής απόκλισης στα οικονομικά αποτελέσματα, θα προβλέπεται ανάλογος περιορισμός των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες, ή της επιχορήγησης, ή της απόδοσης πόρων προς τους φορείς αυτούς.

»Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.»

in.gr


Read more...

Στα 400.000 ευρώ το εφάπαξ της διευθύντριας της Βουλής ...





Πολλά είναι τα προνόμια που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής αλλά κάποια ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ένα από αυτά είναι και τα εξωφρενικά ποσά που εισπράττουν ως εφάπαξ. Χαρακτηριστικό είναι το... εφάπαξ που εισέπραξε διευθύντρια της Βουλής όπως δημοσιεύει η εφημερίδα το "Παρόν".

Η γενική διευθύντρια που έφυγε από την εργασία της πριν από περίπου ενάμισι χρόνο πήρε το αστρονομικό ποσό των 400.000 ευρώ ως εφάπαξ! Ποσό - σκέτη πρόκληση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ η γενική διευθύντρια δεν είναι η μοναδική προνομιούχος καθώς δεν αποκλείεται κάποια στελέχη της Βουλής να παίρνουν ακόμη περισσότερα, την στιγμή που άλλοι παίρνουν ψίχουλα.

thestival.gr


Read more...

Αμφισβητούν ανοιχτά τον Βενιζέλο ...



Επιστολή ετοιμάζουν ορισμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που θα αμφισβητεί ευθέως, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η κινηση αυτή έχει ξεκινήσει από την Παρασκευη, με οχτώ στελέχη και βουλευτές να έχουν βάλει την... υπογραφή τους.
Μάλιστα, ανάμεσα τους, βρίσκεται και ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος, η γνώμη του οποίου, έχει μεγάλη σημασία.
Πάντως, όπως γράφουν τα parapolitika.gr, στην κίνηση αυτή, δεν συμμετέχει ο Ανδρέας Λοβέρδος...


Read more...

Επίδομα και για τους… καφέδες, στην ΕΡΤ!...





Επίδομα καφέδων φέρεται να δόθηκε σε ορισμένα διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ.
Το εν λόγω επίδομα, ύψους 300 ευρώ, φέρεται να καταβάλλεται με τη δικαιολογία ότι... έχουν πολλούς προσκεκλημένους στα γραφεία τους και πρέπει να κερνάνε καφέδες…
Πηγή: "Το Παρόν"


Read more...

Θα βάζουν επίτροπο στα υπουργεία...



...και θα προχωρούν σε απολύσεις...
Συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργεία και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στις 12 το μεσημέρι παραδόθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τη.. ρήτρα αυτόματης επιβολής ποινών αν δεν εκπληρώνονται οι στόχοι που προβλέπονται από την ψήφιση των. πρόσφατων μέτρων.

Αν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι από κάποιο υπουργείο αυτομάτως τοποθετείται επίτροπος- ο οποίος θα είναι Έλληνας – από το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Αν επί δύο επίσης τρίμηνα δεν εκπληρώνονται οι στόχοι στους δήμους αυτομάτως μπαίνουν νέοι φόροι στους πολίτες.

Αν οι διοικητές ΔΕΚΟ δεν πιάσουν στους στόχους αυτομάτως τους κόβεται ο μισθός.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα λαμβάνονται μέτρα.

Κατ’ ουσίαν όταν χάνονται οι στόχοι του Μνημονίου σε πρώτη φάση θα επιβάλλονται απολύσεις και νέοι φόροι, ενώ εν συνεχεία θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εστάλησαν από το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα την Πέμπτη και επιστράφηκαν με διορθώσεις σε αυτό χθες. Το απόγευμα θα υπογραφούν και αύριο θα κατατεθούν στη Βουλή προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να μεταβεί στο κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης χωρίς εκκρεμότητες, σε μια προσπάθεια να εκταμιευτεί η δόση.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν να υπάρξουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου, κατ΄ ουσίαν όμως για να αποφευχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στη βουλή ,το αποτέλεσμα της οποίας δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Στα κόμματα έχει ήδη σημάνει συναγερμός προκειμένου να συμφωνήσουν με τις παρατηρήσεις της τρόικα στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα υπογραφεί το απόγευμα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

real.gr


Read more...