Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΣΤΙΣ 3 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΝΤΟΡΑ


ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ
Μειωμένη η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας σε νέο γκάλοπ της Public Issue που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Η διαφορά όπως θα δείτε στο πλάνο που μεταδόθηκε πριν από λίγο, μειώνεται σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση...
της ίδια εταιρεία τον Απρίλιο, ωστόσο παραμένει μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Στα αξιοσημείωτα; Ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν μπαίνει στη Βουλή...
Read more...

«Το επιτόκιο του δανείου σας είναι σχεδόν κερδοσκοπικό!»

Οξεία επίθεση Βάσως στην Τρόικα


http://img.protothema.gr/F2C8E0AF244631DC5A2DE2D2D4ACC252.jpg
Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε η κυρία Βάσω Παπανδρέου προς τα μέλη της τρόικας στην προγραμματισμένη συνάντηση τους στην Βουλή επισημαίνοντας τους ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει ενώ άφησε αιχμές ακόμα και για κερδοσκοπία των δανειστών.

Αναλυτικά, η κυρία Παπανδρέου είπε προς τον κ. Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της τρόικας πως «Το πρόγραμμα είναι προς λάθος κατεύθυνση και δεν βγαίνει. Τα 110 δισ. είναι με πολύ υψηλό επιτόκιο σχεδόν κερδοσκοπικό». Επιπροσθέτως η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής σημείωσε ότι «το πρόγραμμά σας προβλέπει περικοπή μισθών, συντάξεων, μειώσεις εισοδημάτων και σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των τραπεζών που δεν ρίχνουν ρευστό στην αγορά έχουν έρθει σε απόγνωση τα μικρομεσαία στρώματα ενώ η χώρα παρουσιάζει ύφεση 4,5%» για να ρωτήσει τους συνομιλητές της «Αυτό είναι το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση;».

Υποστήριξε ότι η σταδιακή μετατόπιση του χρέους από τους κρατικούς δανειστές στους ιδιωτικούς δανειστές γίνεται προκειμένου να «στηριχθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες».

Το «μαστίγωμα» των τροϊκανών από την κυρία Παπανδρέου συνεχίστηκε με την βουλευτή να τους λέει «αυτή την στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις για το 2012-2013. Θα είναι στην ίδια λογική τα μέτρα που θα προτείνετε; Αν ναι τότε θα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης. Και μην ξεχνάτε ότι ήδη είμαστε στα όρια της κοινωνικής εξέγερσης η οποία παρ’ ολίγον να γίνει εχθές. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και εκτός από αριθμούς έχει και ανθρώπους».

Η κυρία Παπανδρέου μίλησε ακόμα και για κενό ηγεσίας συνολικά στην Ε.Ε. λέγοντας « σήμερα δεν υπάρχει ούτε όραμα ούτε ηγεσία. Τα μέτρα που επιβάλλονται σήμερα είναι σαν κάποιοι να επιθυμούν την τιμωρία της Ελλάδας ενώ θα έπρεπε να έχουν προοπτική».

Τα όσα είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ενόχλησαν περισσότερο τον Γερμανό εκπρόσωπο της ΕΚΤ ο οποίος είπε «ξαφνιάζομαι γιατί θα περίμενα διάθεση για λύση στο πρόβλημα αλλά διαπιστώνω ότι υπάρχει μόνο γκρίνια και αδιαφορία» με αποτέλεσμα να του απαντήσει η κυρία Παπανδρέου «Δεν μας τα χαρίσατε τα χρήματα. Τα δανειστήκαμε και μάλιστα με πολύ υψηλά επιτόκια, σχεδόν κερδοσκοπικά».

Από την άλλη ο κ. Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε «Από το 2000 έως σήμερα η ελληνική οικονομία παρουσιάζει απώλεια ανταγωνιστικότητας ύψους 20-30%. Ενα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 5-6% είναι μη βιώσιμο μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε τι ισχύει για την Ελλάδα της οποίας το έλλειμμα είναι 10%. Πρέπει να γίνεται λοιπόν πιο παραγωγικοί και να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις. Εμείς από την μεριά μας δώσαμε τον μεγαλύτερο δανεισμό πρέπει να υπάρξει ένταση της προσαρμογής και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων».
Επιπροσθέτως, ο κ. Τόμσεν απάντησε και στην πρόταση των δύο βουλευτών της ΝΔ των κ.κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη και Γιάννη Βρούτση, για προσαρμογή του προγράμματος της τρόικας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο, λέγοντας «με αυτό που μου λέτε είναι να προτείνεται να μπει το κάρο μπροστά από το άλογο!».
Τέλος ο κ. Ματίας Μορς, αντιπρόσωπος της ΕΕ υποστήριξε ότι «η οικονομική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και θα επιφέρει την εξυγίανση». Στην παρατήρηση της κυρίας Παπανδρέου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα ο κ. Μορς απάντησε «έγινε στο Βέλγιο όπου μειώθηκε το χρέος αρκετά εκατομμύρια ευρώ».
Read more...

Δεκατρείς μετανάστες στο νοσοκομείο λόγω ρατσιστικών επιθέσεων

Ξυλοδαρμός στο κέντρο της Αθήνας

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Βικτωρίας
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Βικτωρίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Συνολικά δεκαπέντε άτομα έχουν μεταφερθεί ως το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς», ως αποτέλεσμα των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Δεκατρείς εξ αυτών είναι μετανάστες, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της πορείας τους νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς φέρουν τραύματα από ξυλοδαρμό, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία για τη ζωή τους.

Όλα τα περιστατικά ξυλοδαρμού των μεταναστών συνέβησαν στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, συγκέντρωση στο σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος τα ξημερώματα της Τρίτης, στην διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Γ' Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν περίπου 2.000 άτομα.

Ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποία διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μετανάστες που βρίσκονταν στο δρόμο τους, ενώ συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών σημειώθηκαν στο ύψος της Βίλα Αμαλίας, στην Αχαρνών.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι στο σημείο της δολοφονίας, συμμετείχαν σε τρισάγιο που έγινε αρχικά και στη συνέχεια άκουσαν τους χαιρετισμούς από κατοίκους της περιοχής, αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν 48 προσαγωγές από την περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας.

Ακόμα και μετά τη λήξη της πορείας, η ατμόσφαιρα παραμένει «ηλεκτρισμένη» γύρω από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος.

Μικρές ομάδες ακραίων στοιχείων βρίσκονται στο σημείο της δολοφονίας και μεμονωμένα ορμούν και προπηλακίζουν αλλοδαπούς.

Επιπλέον, μοτοσικλετιστές περιφέρονται στους δρόμους γύρω και από την πλατεία Βικτωρίας, χτυπώντας επίσης αλλοδαπούς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τελεσίγραφο Παπουτσή

newpost.gr
Τελεσίγραφο Παπουτσή
Μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για αυστηρές ποινές σε όσους ευθύνονται για τα επεισόδια και τους σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των χτεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων, ο υπουργός θα επιστρέψει απο τις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ, ώστε να δώσει αυριο το πρωί τελεσίγραφο στην ηγεσία της Αστυνομίας.



Η ομιλία του υπουργού προς τις ηγεσίες των τριών Σωμάτων Ασφαλείας θα κινηθεί στο πλαίσιο της άμεσης εγγύησης της ασφάλειας των πολιτών από την Αστυνομία, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους δικαίου.

Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 12:00 το μεσημέρι, στη ΓΑΔΑ, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα απευθυνθεί προς τις ηγεσίες των τριών Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα,Ελληνική Ακτοφυλακή,Πυροσβεστικό Σώμα) της ΕΥΠ, καθώς και τους επιτελείς τους.

Read more...

Άρπαξαν όπλο από αστυνομικό στην οδό Ακαδημίας

Έρευνα για το περιστατικό

Eκτεταμένη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη των ατόμων.
Eκτεταμένη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη των ατόμων. (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αρπαγή όπλου από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής σημειώθηκε στην οδό Ακαδημίας.

Ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε κατά δύο αστυνομικών της Ασφαλειας Αττικής με πολιτικά, οι οποίοι είχαν καθήκοντα προελέγχου των ατόμων που μεταβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας για την απογευματινή διαδήλωση μετά τα χθεσινά κρούσματα αστυνομικής βίας.

Οι άγνωστοι ξυλοκόπησαν και τους δύο αστυνομικούς και άρπαξαν το όπλο ενός από αυτούς, ο οποίος έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Ήδη έχει ζητηθεί έρευνα για το περιστατικό και γίνεται εκτεταμένη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη των ατόμων που έκλεψαν το όπλο με τον φόβο μην υπάρξει χρησιμοποίηση του κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Η Αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές ατόμων από την οδό Ακαδημίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μαχαίρι» ελέω Τρόικας στις προσλήψεις του Δημοσίου

Στο μισό θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων


http://img.protothema.gr/1B0662BC5BEBC795C495E6597F1ED0F3.jpg
Στο μισό θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα και από 50.000 προσλήψεις το χρόνο, που προβλέπονται από το Μνημόνιο, θα περιοριστούν στις 25.000 ετησίως έως το 2015. Με αυτό το μέτρο αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα την επόμενη τριετία.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Τρόικας το μεσημέρι της Πέμπτης.

Εξάλλου, όσον αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετά τις αποχωρήσεις, το 2010, 53.500 υπαλλήλων, ο αριθμός νέων προσλήψεων με βάση το ποσοστό 1/5 (δηλαδή, αντιστοιχία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις), φτάνει τις 10.600.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 1.145 προσλήψεις (από τις οποίες 1.000 άτομα διορίζονται στο υπουργείο Υγείας και 145 στο υπουργείο Δικαιοσύνης), χωρίς να αναμένεται να εγκριθούν και άλλες για το 2011. Έτσι, το ποσοστό από 1/5 μετατρέπεται σε 1/10.

Με αυτά τα στοιχεία, το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ το 2009 φθάνει σήμερα περίπου στα 18 δισ., ενώ το 2013 αναμένεται να περιοριστεί κι άλλο, περίπου στα 16 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες (πρόγραμμα ''Καλλικράτης'' κ.λπ.) για εξοικονόμηση εσόδων, επισήμανε ωστόσο πως το μεγάλο κονδύλι που βαραίνει το Δημόσιο παραμένει το ποσό των 55 δισ. ευρώ το χρόνο που απαιτούνται για τους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.
Read more...

Συμπλοκές αντιεξουσιαστών – ακροδεξιών στο κέντρο της Αθήνας


newpost.gr
Συμπλοκές αντιεξουσιαστών – ακροδεξιών στο κέντρο της Αθήνας
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται αυτή την ώρα στην πλατεία Κοτζιά ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Επεισόδια και στη συμβολή Φυλής και Φέρων. Έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Ολοκληρώθηκε η πορεία μνήμης με αφορμή τη δολοφονία του 44χρονου τα ξημερώματα της Τρίτης. Σε εξέλιξη τώρα συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων και αντεξουσιαστών στα Προπύλαια. Ήδη, σε μια πρώτη αψιμαχία αντεξουσιαστές, εγκλώβισαν 2 αστυνομικούς της ασφάλειας και πήραν το όπλο από τον ένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Σε κατάληψη τελεί για δεύτερη ημέρα το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.


Κλειστοί είναι οι δρόμοι 3ης Σεπτεμβρίου από Ομόνοια, Μάρνη, Ηπείρου, Ιουλιανού, Πανεπιστήμιου από το ύψος της Πατησιών και Πειραιώς από το ύψος της Σωκράτους. Κλειστός και ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ολοκληρώθηκε το τρισάγιο στη μνήμη του αδικοχαμένου 44χρονου. Οι περίπου 500 άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ φώναξαν το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες».

Για την κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Από τις 6 το απόγευμα οργανώσεις της Αριστεράς έχουν συγκεντρωθεί στα Προπυλαία. Στις 19.30 θα ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας για την επίθεση των ΜΑΤ στην απεργιακή διαδήλωση στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ειδοποίησε όλες τις διοικήσεις των Τραπεζών να "κλείσουν" τα καταστήματά τους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από αυτά υπό τον φόβο επεισοδίων.
Read more...

Ανθρωποκυνηγητό γύρω από την Αχαρνών

Καταστροφές σε μαγαζιά και προπηλακισμοί μεταναστών


http://img.protothema.gr/0E7D918A2298E22EECA2FE5FC5E409FE.jpg

Πρωτόγνωρες σκηνές που πριν μερικά χρόνια πίστευες ότι δεν θα τις ζούσαμε ποτέ στην Αθήνα εκτυλίσσονται το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τη λήξη της συγκέντρωσης στη μνήμη του αδικοχαμένου Μανώλη Καντάρη και της πορείας εκατοντάδων πολιτών στο Δημαρχείο στην Πλατεία Κοτζιά.

Ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό – κλεφτοπόλεμος έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής γύρω από το σημείο που δολοφονήθηκε ο 44χρονος τραγικός πατέρας. Χρυσαυγίτες, που παρεισέφρησαν στην κινητοποίηση, κυνηγούν και προπηλακίζουν αλλοδαπούς, σπάζοντας μαγαζιά και σπίτια, ενώ τα ΜΑΤ προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη, κυνηγώντας τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, ωστόσο η κατάσταση είναι εκρηκτική και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τις αστυνομικές δυνάμεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Νωρίτερα οι συγκεντρωθέντες, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, είχαν τιμήσει ειρηνικά και ανθρώπινα, ανάβοντας κεριά στην γωνία Γ’ Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, τον Μανώλη Καντάρη, ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη” και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Read more...

Διαξιφισμοί κορυφαίων οικονομολόγων στις ΗΠΑ για έξοδο από την ευρωζώνη

newpost.gr








Διαξιφισμοί κορυφαίων οικονομολόγων στις ΗΠΑ για έξοδο από την ευρωζώνη
Δύο άρθρα, με δύο διαφορετικές απόψεις φιλοξενήθηκαν σε μία από τις πιο έγκυρες εφημερίδες του κόσμου, την Νew York Times. Θέμα τους; Aν συμφέρει ή όχι την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ευρωζώνη.


Ο Μαρκ Γουέισμπροτ, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα, καθώς η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την Ε.Ε η οποία δεν της επιτρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το άρθρο γνώμης, στο οποίο γίνεται σύγκριση της κατάστασης με εκείνη της Αργεντινής, μερικές φορές υπάρχει αναταραχή στις αγορές διότι μια κυβέρνηση απειλεί να κάνει ότι είναι καλύτερο για τους πολίτες της.

Αυτό τονίζει ο αρθογράφος, φάνηκε να συμβαίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν το περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση απειλεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
Όσο και αν η κίνηση μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, είναι απίθανο ότι ένα τέτοιο κόστος θα είναι μεγαλύτερο απο τα πολλά χρόνια ύφεσης, στασιμότητας και υψηλής ανεργίας που οι ευρωπαϊκές αρχές προσφέρουν. Η εμπειρία της Αργεντινής το 2001 είναι ενδεικτική. Είχε υποστεί μία από τις βαθιές υφέσεις του 21ου αιώνα.
Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί την τιμωρία της ύφεσης. Ένας υπεύθυνος ηγέτης θα έπρεπε να υπενθυμίσει στις ευρωπαϊκές αρχές ότι έχουν τα χρήματα για να υποστηρίξουν την Ελλάδα με αντικυκλικές πολιτικές(όπως φορολογικά κίνητρα) αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Από την πλευρά των πιστωτών, την οποία οι αρχές έχουν υιοθετήσει, μια χώρα που έχει συσσωρεύσει πάρα πολύ χρέος πρέπει να τιμωρηθεί, ώστε να μην ενθαρρύνεται μια τέτοια κακή συμπεριφορά. Όμως τιμωρώντας μια ολόκληρη χώρα για τα λάθη κάποιων ηγετών της, είναι μόλις και μετά βίας η βάση για μια υγιή πολιτική.
Η προσπάθεια να βρεθεί για την Ελλάδα διέξοδος μέσω της συρρίκνωσης έχει αποτύχει. Εάν αυτό είναι το μόνο που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν να προσφέρουν στην χώρα, τότε καιρός για την Ελλάδα – και ίσως και για άλλους- να πουν «αντίο» στο ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, διστακτικός απέναντι στην προοπτική μιας «ηρωικής εξόδου» της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ εμφανίζεται ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. Σε σύντομο σχόλιο του στην προσωπική ιστοσελίδα του, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος ασκεί κριτική σε άρθρο του συναδέλφου του Μαρκ Γουέισμπροτ, ο οποίος προτείνει ανοιχτά την ελληνική αποχώρηση από το ευρώ, παραθέτοντας μάλιστα το προηγούμενο της Αργεντινής ως παράδειγμα προς μίμηση για την Αθήνα.

«Συμφωνώ με πολλά από όσα λέει [ο Γουέισμπροτ], αλλά δεν είμαι έτοιμος να συστήσω αυτό το βήμα, για δύο λόγους», γράφει ο Κρούγκμαν. «Πρώτον, ενώ συμφωνώ στον παραλληλισμό Ελλάδας και Αργεντινής, δεν πιστεύω ότι πρόκειται για τέλεια παράλληλο: αν και η Αργεντινή είχε «κλειδώσει» το πέσο με το δολάριο, εξακολουθούσε να συναλλάσσεται με πέσος. Αυτό σημαίνει πως το ”ξεκλείδωμα” από το δολάριο ήταν πολύ ευκολότερο, από πρακτικής άποψης, από ότι θα ήταν μια έξοδος από το ευρώ. Και η πρακτική πλευρά της εξόδου μετράει πολύ: μπορεί
να κάνει την διαφορά ανάμεσα σε μια σύντομη περίοδο σοκ, και μια παρατεταμένη χρηματοπιστωτική διάλυση».

«Δεύτερον, η Ελλάδα είναι μια συγκριτικά φτωχή χώρα, με ιστορικό εύθραυστης διακυβέρνησης… Έχει λοιπόν πολλά να κερδίσει από την συνέχιση της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό σχέδιο –συγκεκριμένα οφέλη όπως η βοήθεια από τα ταμεία συνοχής, αλλά και λιγότερο συγκεκριμένα, όπως η γενικότερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα που προκύπτει από την συμμετοχή σε μια μεγάλη δημοκρατική συμμαχία. Μια έξοδος από το ευρώ θα έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα, από εκείνη που υπέστη η Αργεντινή υποτιμώντας το πέσο», συμπληρώνει
ο Κρούγκμαν.

Κατά τα άλλα όμως συμφωνεί πλήρως με τον συνάδελφο του: «Ο Γουέισμπροτ έχει δίκιο όταν λέει πως το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας δεν λειτουργεί, και δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους που να οδηγεί σε πραγματική συρρίκνωση του, και όχι απλά σε χρονική επιμήκυνση. Όσο περισσότερο η κατάσταση αυτή παραμένει ανεπίλυτη, τόσο λιγότερες ελπίδες έχω πως η Ελλάδα θα καταφέρει να μείνει στο ευρώ, ακόμη και αν το επιθυμεί», καταλήγει ο Κρούγκμαν.

Να σημειωθεί εδώ ότι, κατά τον Γουέισμπροτ, η απειλή της ελληνικής κυβέρνησης να φύγει μονομερώς από το ευρώ (την οποία αντιμετωπίζει ως δεδομένη, με βάση το ρεπορτάζ του Spiegel) είναι «το καλύτερο για τους Έλληνες πολίτες». Κατά την γνώμη του μάλιστα η απειλή «θα έπρεπε να είχε διατυπωθεί από καιρό», και η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να την υλοποιήσει… Όσο κι αν κοστίσει μια τέτοια κίνηση βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα, είναι πολύ απίθανο πως το κόστος αυτό θα είναι μεγαλύτερο από τα πολλά χρόνια ύφεσης, στασιμότητας και υψηλής ανεργίας που της ”προσφέρουν” σήμερα οι Ευρωπαίοι».

Χρησιμοποιώντας το αργεντίνικο παράδειγμα, ο Γουέισμπροτ επιχειρηματολογεί πως μια Ελλάδα χωρίς ευρώ θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη πολύ ταχύτερα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, ενώ τονίζει πως το επιχείρημα της μεγάλης αύξησης του χρέους, λόγω της υποτίμησης, δεν παίζει κανένα ρόλο, αφού όπως η Αργεντινή, έτσι και η Ελλάδα δεν πρόκειται τελικά να πληρώσει παρά μόνον ένα μικρό κλάσμα των σημερινών υποχρεώσεων της: το Μπουένος Αίρες συγκεκριμένα πλήρωσε μόνον το εν τρίτον του χρέους που είχε σωρεύσει προ της στάσης πληρωμών.

Ο Γουέισμπροτ, που διευθύνει το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPR), επιτίθεται με σκληρότητα στην «αντίληψη των πιστωτών, που έχουν υιοθετήσει και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι μια χώρα που έχει σωρεύσει πάρα πολλά χρέη πρέπει να ”τιμωρηθεί”, ώστε να μην ενθαρρύνεται η “κακή συμπεριφορά”». Όμως η συλλογική τιμωρία μιας ολόκληρης χώρας για τα παρελθόντα λάθη των ηγετών τους, μπορεί να ικανοποιεί κάποιους από ηθικής πλευράς, αλλά σίγουρα δεν είναι στέρεη βάση πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξίσου απορριπτικός είναι ο αναλυτής και με την θεωρία της διάσωσης της Ελλάδας, όπως και της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δια της «εσωτερικής υποτίμησης» – δηλαδή την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των μαζικών απολύσεων και της μείωσης των μισθών. «Το κοινωνικό κόστος είναι υπερβολικά υψηλό, και η συνταγή σπάνια δουλεύει: η ανεργία διπλασιάστηκε στην Ελλάδα, υπέρ-διπλασιάστηκε στην Ισπανία και υπέρ-τριπλασιάστηκε στην Ιρλανδία, κι όμως η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άπιαστο όνειρο», τονίζει.
Read more...

Υπό τον έλεγχο του Δημοσίου παραμένουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Στο Υπουργικό το ενεργειακό νομοσχέδιο

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για τη Λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου (Ενσωμάτωση οδηγιών 2009/72, 73 και άλλες διατάξεις), το οποίο συζητήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για μία ουσιαστική αλλαγή στη διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που στόχο έχει την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος της ενικής οικονομίας και των καταναλωτών.

Οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισροή κεφαλαίων για νέες επενδύσεις, την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια που αφορούν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την προστασία καταναλωτών, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό. Κύρια σημεία των εισαγομένων μεταρρυθμίσεων είναι τα εξής:

ΡΑΕ

· Ενισχύονται οι εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της ΡΑΕ με διακριτή νομική προσωπικότητα και οικονομική αυτοτέλεια. Η επιλογή των μελών της ΡΑΕ γίνεται μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

· Η ΡΑΕ αποκτά αποφασιστική αρμοδιότητα για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, την αδειοδοτική διαδικασία, την ανάπτυξη και παρακολούθηση προγράμματος ανάπτυξης δικτύου, τα τιμολόγια μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων, την εποπτεία επί ανεξάρτητων διαχειριστών δικτύων στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, την προστασία καταναλωτών, την έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας (κώδικες, κανονισμοί).

Προστασία καταναλωτών

· Δωρεάν και εύκολη πρόσβαση των καταναλωτών στην πληροφορία, ώστε να είναι σε θέση να επιλέξουν την καλύτερη για αυτούς προσφορά ενέργειας. Προστασία καταναλωτών από καταχρηστικές πρακτικές των προμηθευτών. Συγκεκριμένες διαδικασίες για υποβολή παραπόνων.

· Θεσμοθέτηση Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου για εξασφάλιση της αδιάλειπτης (χωρίς διακοπή) τροφοδοσίας των καταναλωτών.

· Θεσμοθέτηση Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας για οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές που δεν μπορούν ή δεν ενδιαφέρονται να ψάξουν για αλλαγή προμηθευτή.

· Ορισμός Ευάλωτων Καταναλωτών. Οι «Ευάλωτοι Καταναλωτές» δικαιούνται μειωμένα τιμολόγια, ευκολίες πληρωμής, καθώς και απαγόρευση διακοπής τροφοδοσίας σε κρίσιμες περιόδους.

Φυσικό αέριο

· Υιοθετείται το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΙΤΟ) για το Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου. Ο Διαχειριστής είναι ο ΔΕΣΦΑ, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ.

· Ο ΔΕΣΦΑ τελεί πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου.

· Ο ΔΕΣΦΑ συντάσσει και η ΡΑΕ εγκρίνει, σε ετήσια βάση, δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Φυσικού Αερίου.

· Οι μελλοντικές υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου δεν εντάσσονται αυτόματα στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Μπορούν να υλοποιηθούν και ως Ανεξάρτητα Συστήματα Φυσικού Αερίου.

· Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης οργανωμένης αγοράς φυσικού αερίου (hub).

Ηλεκτρισμός

· Υιοθετείται το μοντέλο ΙΤΟ για το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ορίζεται ως ο Διαχειριστής και ιδιοκτήτης των παγίων.

· Ο ΑΔΜΗΕ τελεί πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου.

· Ο ΑΔΜΗΕ συντάσσει, σε ετήσια βάση, και η ΡΑΕ εγκρίνει δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς. Θεσμοθετείται Συμβουλευτική Επιτροπή του ΑΔΜΗΕ με συμμετοχή και χρηστών (παραγωγών/προμηθευτών) του Συστήματος για την παρακολούθηση της χωρίς διακρίσεις απέναντι σε χρήστες λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ.

· Οι αρμοδιότητες του ΔΕΣΜΗΕ ως προς τη διαχείριση του Συστήματος μεταφέρονται στον ΑΔΜΗΕ.

· Ο ΔΕΣΜΗΕ μετονομάζεται σε Λειτουργό της Αγοράς με αρμοδιότητα την λειτουργία και εκκαθάριση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ). Η αρχική μετοχική σύνθεση είναι 100% Δημόσιο με τη δυνατότητα όμως προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και τη μετεξέλιξη του σε χρηματιστήριο ενέργειας.

· Ιδρύεται ο Διαχειριστής Δικτύου ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ μεταφέρεται στο ΔΕΔΔΗΕ. Τα πάγια της Διανομής παραμένουν στη ΔΕΗ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απόπειρα σπίλωσης της πρωθυπουργίας του «βλέπει» ο Κ.Σημίτης πίσω από το πόρισμα της Siemens

Μία ακόμα παρέμβαση

O πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε συνάντησε τον κ. Χριστοφοράκο
O πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε συνάντησε τον κ. Χριστοφοράκο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε «συστηματική προσπάθεια» να παρουσιαστεί η περίοδος διακυβέρνησης από τον ίδιο «ως μια εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα» αποδίδει ο Κώστας Σημίτης τις αιτιάσεις της ΝΔ στο πόρισμα της Εξεταστικής για την υπόθεση της Siemens.

Ο πρώην πρωθυπουργός, με ένα πολυσέλιδο κείμενο που απέστειλε στους βουλευτές και εν συνεχεία έδωσε στη δημοσιότητας αντικρούει επιχειρήματα και εκτιμήσεις όπως αυτές έχουν περιληφθεί στο πόρισμα της Εξεταστικής που συζητείται αύριο στη Βουλή.

«Η χώρα για τα χρόνια από το 1996 έως το 2004 έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της, το διεθνές κύρος της, τις υποδομές και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών. Μια σύγκριση με το σήμερα είναι εύγλωττη» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και κομματικές διαμάχες που δεν ωφελούν τη χώρα.

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται σε δύο κρίσιμες υποθέσεις που σχετίζονται με τις συμβάσεις με τη Siemens, τον ΟΤΕ και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων.

Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και παραδέχεται ότι κατά την επιλογή κάποιων συνεργατών έγιναν και λάθη, χωρίς ωστόσο ονομαστική αναφορά στους Αν.Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο.

Για τον ΟΤΕ

Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, κεντρικό επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού αναδεικνύεται η άποψη ότι η προϊστορία των προγραμματικών συμφωνιών, όπως τη διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 έως το 1996, προσδιόρισε τα καθοριστικά δεδομένα για τις προγραμματικές συμβάσεις, ότι στην πορεία ψηφιοποίησης του ΟΤΕ αλλαγή της τεχνολογίας θα σήμαινε μια μεγάλη χρηματική και τεχνική επιβάρυνση του ΟΤΕ και νέες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι το 1996 υπήρχαν δύο αναπτυγμένα εργοστάσια παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ελλάδα και σε ποσοστό 36% η τεχνολογία που χρησιμοποιούσε ο ΟΤΕ είναι από αυτά τα δύο εργοστάσια.

Για την τεχνολογία Siemens και Ιντρακόμ

«Το πρόβλημα της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ αποτελούσε το 1996 το πιο επείγον θέμα για την ανάπτυξη της χώρας» και «είναι εξοργιστικό να παρουσιάζεται σήμερα το θέμα του επείγοντος ως κατασκευασμένο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών έχει το πολύ δύο προμηθευτές» και ότι «σοβαρές οικονομίες κλίμακας εξασφαλίζονται με μάξιμουμ δύο προμηθευτές».

Για τη χρήση λοιπόν αυτής της τεχνολογίας, ο κ. Σημίτης επικαλείται και τις συμβουλές που είχε δώσει τότε ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους οίκους σε θέματα τηλεπικοινωνιακής στρατηγικής και τεχνολογίας, να συνεχίσει, δηλαδή, ο ΟΤΕ τη χρήση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε μέχρι τότε στα δίκτυα του.

Για τις προγραμματικές συμβάσεις

Στο ερώτημα που τέθηκε επίμονα κατά τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τους λόγους που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών αντί για τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η ΕΕ είχε επιτρέψει την ανάθεση της ψηφιακοποίησης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στις βιομηχανίες κάθε χώρας με προγραμματικές συμβάσεις ώστε να μην διενεργούνται διεθνείς διαγωνισμοί.

Στόχος ήταν να ενισχυθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, να βελτιωθεί η τεχνολογία, να αυξηθεί η απασχόληση και να δοθεί δουλειά σε πολλές μικρές επιχειρήσεις με βοηθητικό ρόλο.

Για αυτό και όπως τονίζει «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με την κατάρτιση των προγραμματικών συμβάσεων να πετύχει αυτό που κατάφεραν οι άλλες χώρες της Ένωσης, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της οικονομίας τους».

Άλλωστε όπως σπεύδει να επισημάνει τα κόμματα δεν πρόβαλαν αντιρρήσεις και ΣΕΒ χαιρέτισε την εξέλιξη.

Για την παραίτηση Καστανίδη

Αναφερόμενος στο ιστορικό της παραίτησης του Χάρη Καστανίδη, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης αναφέρει ότι η πρόταση Καστανίδη για την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής με την ονομασία «Συμβούλιο ελέγχου προμηθειών και έργων» προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της.

Δηλαδή, και αν ακόμη γινόταν δεκτή η πρόταση του, αναφέρει ο κ. Σημίτης, για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ θα εφαρμοζόταν η ίδια διαδικασία που είχε εφαρμοστεί από την τότε κυβέρνηση.

Ως προς την ουσία δε της πρότασης για τον έλεγχο προμηθειών και έργων, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι το ισχύον πλαίσιο μαζί με τις αλλαγές και τροποποιήσεις που σχεδιάζονταν τότε, θα εξασφάλιζε αποτελεσματικότερο έλεγχο από αυτόν της πρότασης του κ. Καστανίδη.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το χτύπημα των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, με την ασφάλεια να έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα και τις ΗΠΑ να ζητούν αναβαθμισμένο σύστημα ασφάλειας στο πρότυπο του C4I από την Αθήνα.

«Η Ελλάδα ως οργανώτρια χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια τελείως νέα κατάσταση» αναφέρει ο κ. Σημίτης καθώς «το ΤΕΤRA δεν επαρκούσε πλέον» και «αν η Ελλάδα δεν έκανε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν θα συμφωνούσαν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα».

Έτσι η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού της Ολυμπιακής Προετοιμασίας αποφάσισε να ενοποιηθούν τα συστήματα TETRA και C4I και να διασφαλιστεί η έγκαιρη κατασκευή και διαλειτουργικότητα τους.

Για συναντήσεις με Χριστοφοράκο

«Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης δεν είχε καμία απολύτως συνάντηση ούτε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο και δεν γνώριζε» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός που κατηγορεί την εξεταστική ότι «η χωρίς έλεγχο αναδημοσίευση στο πόρισμα της, των αναφερόμενων στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, συναντήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανύπαρκτες συναντήσεις ως πραγματικά γεγονότα. Λειτουργεί παραπλανητικά και δεν βοηθά στην ανεύρεση της αλήθειας».

Για την αξιοπιστία των καταθέσεων

Ο πρώην πρωθυπουργός θέτει επίσης θέμα αξιοπιστίας καταθέσεων προσώπων που προσήλθαν ως μάρτυρες στην εξεταστική καθώς με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι «ο κ. Σημίτης κατήγγειλε όσους από την ελληνική πλευρά πήραν χρήματα είτε από ασυγχώρητη επιπολαιότητα είτε παραβλέποντας τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις τους. Αναμφισβήτητο όμως πρέπει να είναι επίσης, ότι οι υπάλληλοι της Siemens δηλώνουν ό,τι συμφέρει αυτούς και την επιχείρηση.

Για τους συνεργάτες

Χωρίς να γίνεται αναφορά ονομαστική στα πρόσωπα των κ.κ. Τσουκάτου και Μαντέλη στο κείμενο σημειώνεται ότι «κατά την επιλογή των συνεργατών του ο κ. Σημίτης προσπάθησε να σταθμίσει όλα τα στοιχεία που διέθετε. Επέλεξε πρόσωπα που είχαν αγωνισθεί, αναδειχθεί και είχαν θετική εικόνα στο κόμμα που ανήκε».

Γίνεται όμως παραδοχή ότι «όλες οι επιλογές δεν ήταν επιτυχημένες» για αυτό όπως είναι γνωστό «απομακρύνθηκαν υπουργοί και συνεργάτες από θέσεις που κατείχαν, όταν επικρατούσε η εντύπωση μιας συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με κανόνες πολιτικής δεοντολογίας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καταθέτει ο Νίκος Χατζηνικολάου στην προανακριτική για τα υποβρύχια

newpost.gr
Καταθέτει ο Νίκος Χατζηνικολάου στην προανακριτική για τα υποβρύχια
Ανοίγει σήμερα το πρωί, με την κατάθεση του δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Χατζηνικολάου, η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, στην υπόθεση προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Realnews με σημαντικές αποκαλύψεις επί σειρά εβδομάδων που προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ήδη η δωδεκαμελής επιτροπή έχει στα χέρια της, εκτός από το κομμάτι της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από τις ελληνικές αρχές, και νέο υλικό από τη γερμανική δικογραφία που απέστειλαν οι γερμανικές αρχές μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής της ανακρίτριας κυρίας Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό -που αποτελείται από πέντε φακέλους- περιέχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία με τις τελικές καταθέσεις των κατηγορουμένων της υπόθεσης Γιόχαν Χάουν (αναπληρωτή προέδρου της HDW) και Χανς Μούλενμπεκ (εντεταλμένου συμβούλου της Ferostaal) να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υλικό αυτό περιέχει στοιχεία που δεν είναι γνωστά στις ελληνικές αρχές και έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των βουλευτών.

Παράλληλα, όλα τα κόμματα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την τελική λίστα των μαρτύρων που θα περιλαμβάνει Έλληνες και Γερμανούς αξιωματούχους, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν και πολιτικά πρόσωπα. Στις προτάσεις των κομμάτων θα περιλαμβάνονται και προτάσεις για τις επόμενες ενέργειες, στις οποίες θα προβεί η επιτροπή, όπως άνοιγμα λογαριασμών και αιτήσεις δικαστικής συνδρομής.

Ενώπιον της επιτροπής θα βρεθεί την Πέμπτη και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Τάσος Τέλογλου, ενώ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας το κατώφλι της Βουλής θα περάσουν τέσσερις ακόμα δημοσιογράφοι που έχουν ερευνήσει την εν λόγω υπόθεση, προκειμένου οι βουλευτές να αποκτήσουν μία συνολική εικόνα του θέματος.


Πηγή: www.real.gr

Read more...

Εκτόξευση ανεργίας στο 15,9

newpost.gr
Εκτόξευση ανεργίας στο 15,9
Στο 15,9% εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται πλέον σε 787.229 άτομα και να έχει αυξηθεί κατά 181.952 άτομα μέσα σε έναν χρόνο.

Ταυτόχρονα, επιδεινώνεται ραγδαία η ανεργία στους νέους σε ηλικία, καθώς το ποσοστό της ανεργίας σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 40,4% και αυξήθηκε κατά περίπου 8,5 μονάδες από τον Φεβρουάριο πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο εφέτος ανήλθε σε 15,9%, έναντι 12,1% τον Φεβρουάριο 2010 και 15,1% τον Ιανουάριο 2011. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 787.229 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.363.858 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.952 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2010 (αύξηση 30,1%) και κατά 30.435 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 (αύξηση 4%). Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.178.312 άτομα και είναι άκρως ανησυχητικό ότι οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 225.739 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο πέρυσι (μείωση 5,1%) και κατά 89.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 (μείωση 2,1%).

Ηλικιακά, η ανεργία στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών ανέρχεται σε 40,4% (από 32% τον Φεβρουάριο 2010). Ακολουθούν, οι ηλικίες 25- 34 ετών (ποσοστό 19,9% από 15,2% πέρυσι) και 35- 44 ετών (ποσοστό 14,4% από 10,4% τον Φεβρουάριο πέρυσι). Στις γυναίκες η ανεργία (19% τον Φεβρουάριο εφέτος από 15,3% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι) παραμένει υψηλότερη σε σύγκριση με τους άνδρες, στους οποίους, πάντως, ανήλθε για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό (13,5% τον Φεβρουάριο εφέτος από 9,8% τον Φεβρουάριο 2010).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, είναι χαρακτηριστικό ότι και στις 13 περιφέρειες τα ποσοστά ανεργίας είναι πλέον διψήφια. «Πρωταθλήτριες», πάντως, αναδεικνύονται οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (32,7% τον Φεβρουάριο εφέτος από 21,3% τον Φεβρουάριο πέρυσι), Δυτικής Μακεδονίας (23,9% από 16,6%), Ιονίων Νήσων (22,4% από 16,8%), Δυτικής Ελλάδας (17,1% από 10,6%) και Κεντρικής Μακεδονίας (16,3% από 12,6%). Στην περιφέρεια Αττικής, στην οποία διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 14,8% από 10,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Read more...

«Υπό προετοιμασία» νέο σχέδιο για την Ελλάδα, δηλώνει ο Όλι Ρεν

Τις επόμενες εβδομάδες οι αποφάσεις

Ο Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο: «Προηγείται η αξιολόγηση και έπονται οι συζητήσεις» λέει ο Φινλανδός επίτροπος
Ο Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο: «Προηγείται η αξιολόγηση και έπονται οι συζητήσεις» λέει ο Φινλανδός επίτροπος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Στρασβούργο
Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ένα νέο σχέδιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος σημειώνει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συζητηθούν και καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε οποιοδήποτε ποσό αφορά στις ανάγκες χρηματοδότησης ή αναχρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012» δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Για την ακρίβεια, είναι ακριβώς το καθήκον της αποστολής της ΕΕ που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Αθήνα να εξειδικεύσει και να καθορίσει τις ανάγκες του επόμενου έτους.

»Εμείς θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα και θα έχουμε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση -και πιστεύω τις σχετικές αποφάσεις- για αυτό το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Φινλανδός επίτροπος.

«Όλα αυτά είναι τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας από την Κομισιόν και τα μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επιστρέψουμε σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες στο Ecofin» επανέλαβε ο Όλι Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αντικείμενο των εκπροσώπων της τρόικας, υποστήριξε ο Όλι Ρεν, είναι διπλό: «Να αξιολογήσει αφ' ενός την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να εξεταστεί ποιες προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν, και αφ' ετέρου να διεξαχθεί μία επικαιροποιημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μαζί με τις ανάγκες επαναχρηματοδότησής του».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για το τι είδους πρόσθετη ενίσχυση θα χρειαστεί η Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως μετά την αξιολόγηση της τρόικας «θα μπορούμε σε μερικές εβδομάδες να κάνουμε μία συζήτηση με γνώση των δεδομένων για τα επόμενα βήματα».

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κινούμενος στη γραμμή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε στους βουλευτές του κόμματός του πως δεν θα ληφθεί απόφαση για περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα πριν την αξιολόγηση της τρόικας.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων στήριξης και μείωση των επιτοκίων» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως δεν θα υπήρχε χειρότερο ενδεχόμενο από έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Από την πλευρά της, και η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «στηρίζουμε την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για τη "Διωρυγα της Κων/πολης" ο Ερντογάν σήμερα ανακοίνωσε πως θα χτίσει δυο νέες πόλεις εντός των ορίων της Κωνσταντινούπολης.
Ο τούρκος πρωθυπουργός σε συγκέντρωση των ψηφοφόρων του κόμματος του ανακοίνωσε πως μια απο τις πόλεις...
θα χτιστεί στην ευρωπαϊκή όχθη της Πόλης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η πόλη αυτή θα βρίσκεται στις βόρειες ακτές δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Η νέα αυτή πόλη θα έχει πληθυσμό περίπου ενα εκατρομμύριο κατοίκους.
Η δεύτερη πόλη θα χτιστεί στην ανατολική όχθη της Κων/πολης όπου και εκεί προβλέπεται ο πληθυσμός να φτάνει στους ενα εκατομμυριο κατοίκους.
Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως και οι δυο πόλεις θα αρχίσουν να χτίζονται το 2013 για να είναι έτοιμες σε περίπου 7-8 χρόνια.
Read more...

Μας σπρώχνουν προς την έξοδο...


ΝΥΤ: Αποχαιρετήστε το ευρώ για το καλό σας...
Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ωφελήσει την Ελλάδα, αναφέρουν οι New York Times σε σημερινό τους δημοσίευμα, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι λιγότερο επιζήμια από μια...

ύφεση πολλών ετών για τη χώρας μας.

Ο συντάκτης του άρθρου, Μαρκ Ουέισμπροτ, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει μέσω μιας εσωτερικής υποτίμησης, ενώ υπογραμμίζει όρι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει σε κάποια συμφωνία η οποία θα την βοηθήσει να βγει από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Εφόσον οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν μπορούν να της προσφέρουν κάτι άλλο, τότε καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να σκεφτούν σοβαρά την έξοδο της χώρας από το ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά...

voria.gr



Read more...

Χτυποκάρδια στα θρανία μέρος πρώτο

Πρεμιέρα με νεοελληνική γλώσσα για τις πανελλήνιες


http://img.protothema.gr/780CD760A4E6D17B4209181638EE5D11.jpg
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας ανοίγει σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για περισσότερους από 110.000 υποψήφιους.
Η ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται για τις 8.30 το πρωί και είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 το πρωί, ενώ η διάρκεια της εξέτασης κάθε μαθήματος θα είναι τρεις ώρες.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται το Σάββατο 14 Μαΐου με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά ,Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία (Γενικής Παιδείας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συνολικά 74.440 μαθητές θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως κάθε χρόνο, οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων θα ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου και οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Φέτος, δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να πάρουν το απολυτήριο χωρίς να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μόνο στις ενδοσχολικές. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην ανακοίνωση του μέτρου είναι μικρός ο αριθμός όσων αποφύγουν τις πανελλήνιες.

Πάντως, το «κλειδί» της επιτυχίας για την εισαγωγή σε κάποιο ανώτατο ή ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατά τους εκπαιδευτικούς είναι ο σωστός προγραμματισμός του χρόνου.

Η φιλόλογος Πωλίνα Τσιαμπούση, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , επισημαίνει ότι «σε αυτό το σημείο η οργάνωση του χρόνου είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα σχέδιο ανάλογα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να μην παρεκκλίνουν από αυτό. Σημαντικό είναι να κατορθώσουν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στα μαθήματα που έχουν κλίση, χωρίς όμως να αμελήσουν τα υπόλοιπα». Οι γονείς, τονίζει, πρέπει να αναλάβουν υποστηρικτικό ρόλο και να τους βοηθήσουν να βάλουν σε σειρά κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

Συνηθίζεται, όπως υποστηρίζει η φιλόλογος, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εξετάσεις, οι υποψήφιοι να μην πηγαίνουν στο σχολείο και να μένουν στο σπίτι για να διαβάσουν, όμως διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος κάποιος μαθητής να μείνει εκτός διαδικασίας, επειδή δεν έχει υπολογίσει σωστά τον αριθμό των απουσιών του. Έτσι, συμβουλεύει ότι είναι καλό οι μαθητές πριν αποφασίσουν να λείψουν να περάσουν από το γραφείο καθηγητών και να σιγουρευτούν ότι έχουν το περιθώριο των απουσιών.


Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2011

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ

12/5/2011

-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ

14 /5 /2011

-ΒΙΟΛΟΓΙΑ

-ΦΥΣΙΚΗ

-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

-ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

16 /5 /2011

-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

ΤΕΤΑΡΤΗ

18 /5 /2011

-ΙΣΤΟΡΙΑ

-ΒΙΟΛΟΓΙΑ

-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

20 /5 /2011

-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

-ΦΥΣΙΚΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

ΔΕΥΤΕΡΑ

23 /5 /2011

-ΛΑΤΙΝΙΚΑ

-ΧΗΜΕΙΑ

-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ

-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

ΤΕΤΑΡΤΗ

25 /5 /2011

-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ


Read more...