Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Π. Κουρουμπλής: Δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο 2

«Προέτρεψα τα παιδιά μου να πάνε στις συγκεντρώσεις»


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Π. Κουρουμπλής http://img.protothema.gr/108309C825BFE36BB17E82E19EBD2DF5.jpg

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Π. Κουρουμπλής


Σαφές στίγμα, με το οποίο αποστασιοποιείται από το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την οικονομία και τα οδυνηρά μέτρα που αυτό φέρνει στην ελληνική κοινωνία, έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο channel 9 και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο κ. Κουρουμπλής, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει κατά τη ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, απάντησε χαρακτηριστικά ότι "Το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος".

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος παρότρυνε τα παιδιά του να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τωνΑγανακτισμένων πολιτών που εξελίσσονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με επίκεντρο το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή το "Πρώτο Θέμα", περίπου τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δείχνουν έτοιμοι να αποστασιοποιηθούν ακόμη και με την ψήφο τους, υπολογίζοντας τις λαίκές αντιδράσεις για το θέμα.

Read more...

Η 44η επέτειος του «Πολέμου των 6 ημερών» βάφτηκε με αίμα

Σιγή ιχθύος από το Ισραήλ


http://img.protothema.gr/AA204B0C0F0236A205428CF1692E348B.jpg
«Τους 13 έχουν φτάσει οι νεκροί ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 225», σύμφωνα με τον τελευταίο συριακό επίσημο απολογισμό. Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον Σύρων και Παλαιστίνιων που με αφετηρία τους τον «Λόφο των Κραυγών», στο συριακό έδαφος, επιχειρούσαν να περάσουν μέσα στην ελεγχόμενη από τους Ισραηλινούς περιοχή στα Υψώματα του Γκολάν.

Από ισραηλινής πλευράς, δεν δίνεται μέχρις ώρας ένας απολογισμός για τα γεγονότα αυτά. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ριζοσπαστικά στοιχεία, που επιδιώκουν τις προκλήσεις».

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα, που απεικονίζουν πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες να διέρχονται από ένα δασωμένο πέρασμα, κατευθυνόμενοι προς την ελεγχόμενη απ τους Ισραηλινούς περιοχή στα Υψώματα του Γκολάν.

Εδειξε, επίσης, η συριακή τηλεόραση ισραηλινούς 'ελεύθερους σκοπευτές' ξαπλωμένους μπρούμυτα, να είναι τοποθετημένοι σε διάφορες φυσικές επάλξεις στην περιοχή αυτή, έτοιμοι να ανοίξουν πυρ...

Το ισραηλινό Γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι σκοπευτές αυτοί είχαν λάβει εντολή, να μην πυροβολούν τους διαδηλωτές, παρά μόνον εάν αυτοί περνούσαν στην περιοχή, που ελέγχει το Ισραήλ. Εναν κίνδυνο, γιά τον οποίο οι διαδηλωτές προειδοποιούνταν από τις διά μεγαφώνων οδηγίες των Ισραηλινών στρατιωτικών, που δίνονταν στην αραβική γλώσσα.

Η 44η επέτειος της «Naksa»

Σήμερα είναι η 44η επέτειος της ήττας (Naksa) των Αράβων στον «Πόλεμο των έξι ημερών», που έγινε τον Ιούνιο του 1967.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 5η Ιουνίου, η ανακωχή έγινε στις 10 του ιδίου μηνός. Τότε το Ισραήλ έκανε στρατιωτική κατοχή στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που ανήκε έως τότε στην Ιορδανία, έκανε στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Οχθη, που ανήκε επίσης στην Ιορδανία, στα Υψώματα του Γκολάν που ανήκαν στη Συρία, στη Λωρίδα της Γάζας, που ανήκε στην Αίγυπτο, όμως και στη χερσόνησο του Σινά, που επίσης ανήκε στην Αίγυπτο.

-Και στη Δυτική όχθη πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, μαζί με 100 ξένους υποστηρικτές τους, θέλησαν να προχωρήσουν πέραν του σημείου ισραηλινού στρατιωτικού ελέγχου της Καλαντίγιε, στη διαδρομή από τη Ραμάλα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Ισραηλινοί απωθώντας τους διαδηλωτές έκαναν χρήση γκλομπς, χημικού αερίου, σφαιρών από καουτσούκ. Τουλάχιστον 40 διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα απ τη χρήση των δακρυγόνων.

-Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκατ κάλεσε, σήμερα, τη διεθνή κοινότητα «να βοηθήσει να τερματιστεί η παρατεταμένη ισραηλινή κατοχή» και, στη συνέχεια, «να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στα διεθνή όρια πριν απ τον «Πόλεμο των έξι ημερών». Επίσης, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ψηφίσει στον ΟΗΕ υπέρ της ένταξης στο διεθνή οργανισμό και σε βάση απολύτως ισότιμη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους--με αυτά τα διεθνή όρια.



Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΑ

Read more...

Σύνταγμα: Και τώρα μιλάει ο λαός!

newpost.gr
Σύνταγμα: Και τώρα μιλάει ο λαός!
Διεξάγεται από τις 18.00 η δεύτερη πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων», με τους διαδηλωτές να συνεχίζουν για δωδέκατη μέρα τις κινητοποιήσεις τους στην πλατεία Συντάγματος, στον Λευκό Πύργο και σε πολλά σημεία στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι πάνω από 100.000 άτομα θα συρρεύσουν στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ έχουν καλέσει μέσω των ιστοσελίδων δικτύωσης τους πολίτες από όλη τη χώρα να δώσουν το παρών. Oι μέχρι στιγμής πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για πάνω από 200.000 άτομα.

Έλληνες από την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και άλλες πόλεις της χώρας έχουν έρθει με πλοία και λεωφορεία για να ενωθούν με τους χιλιάδες Αθηναίους.

Κλειστές είναι η Αμαλίας, η Β. Σοφίας και όλοι οι δρόμοι γύρω απο το Σύνταγμα, ενώ δρακόντια είναι και τα μέτρα αστυνόμευσης. Μπροστά απο το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα.



Στη Θεσσαλονίκη έγινε μηχανοκίνητη πορεία για την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να παρευρεθούν στη συγκέντρωση του Λευκού Πύργου. H συγκέντρωση του κόσμου στον Λευκό Πύργο είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα, διαδηλώνουν ειρηνικά ενάντια στο Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης. Στην Πάτρα και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 αγανακτισμένοι, οι οποίοι μάλιστα φόρεσαν καρναβαλικές μάσκες με τις φιγούρες του Πάγκαλου και της Μέρκελ. To ίδιο έντονη είναι η κατάσταση και στην Πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί, φωνάζοντας συνθήματα ενώ μαζί τους διαδηλώνουν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας, δημιουργώντας ένα κομφούζιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση στην Ελλάδα θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω Διαδικτύου σε γιγαντοοθόνη στην κεντρική πλατεία της Ισπανίας όπου την ίδια ώρα θα διαδηλώνουν και εκεί οι Ισπανοί Indignados.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος, έχει αποφασιστεί να γίνονται «από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, συγκεντρώσεις σε όλες τις πλατείες, με αφίσες που θα εξηγούν τους όρους του μεσοπρόθεσμου μνημονίου», καθώς και «πορείες που θα παρακινούν τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, με κατάληξη την πλατεία Συντάγματος, με σκοπό την κατάληψη της πλατείας και τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου», όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι διαδηλωτές.





Σχετικές φωτογραφίες:



syntagma1.jpgsyntagma2.jpgsyntagma3.jpgsyntagma4.jpgsyntagma5.jpgsyntagma6.jpgsyntagma7.jpgsyntagma8.jpgsyntagma9.jpg

Read more...

Η κυβέρνηση καταγγέλει την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ - Τα ψέμματα τελείωσαν!


i-reportergr

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες" για "ξένους Επιτρόπους - Ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα.

Με τη συμβολή, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Αγώνα στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση.

Αρκετά πια λοιπόν με την ανευθυνότητα.

Τα ψέματα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης, είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται τελικώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.




Read more...

Εβδομάδα οριστικών αποφάσεων


Στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της τρόικας να ληφθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011.

Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, όπως και τα έκτακτα μέτρα, θα οριστικοποιούν σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου περί τα μέσα της εβδομάδας και αφού νωρίτερα συνεδριάσουν και τα κοινοβουλευτικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος για να συζητηθούν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα κατατεθούν στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα έχει τη μορφή τριετούς προϋπολογισμού και, ως εκ τούτου, θα είναι σε ένα και μόνο άρθρο, να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Ιουνίου.

i-reportergr
Read more...

Σήμα κινδύνου από τα ΤΕΙ Αθήνας για τη μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού...



Κραυγή αγωνίας εκπέμπει τα ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, λόγω της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που μειώνει τον αριθμό προσλήψεων εκτάκτου διδακτικού προσωπικού.

Ο... πρόεδρος των ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος δήλωσε ότι προτίθεται να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στα πολιτικά κόμματα και στο υπουργείο Παιδείας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν τα ιδρύματα από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά.

Το πρόβλημα ανέκυψε, καθώς το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του, ζήτησε από τα ιδρύματα να μην προσλάβουν έκτακτο διδακτικό προσωπικό, εφόσον για τμήματα ΤΕΙ έχουν 15 μέλη Διδακτικό Προσωπικό, και για ΑΕΙ 25.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίνος, «είναι ακατανόητο το κριτήριο, με το οποίο ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, ζητεί από το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας να λειτουργήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Εμείς έχουμε 30.000 σπουδαστές και πάνω από 500 διδάσκοντες, ως μόνιμο προσωπικό, στα 37 τμήματα. Αυτοί διδάσκουν, σύμφωνα με το νόμο, κατά μέσον όρο 13 ώρες την εβδομάδα. Κάθε τμήμα μας, όμως, χρειάζεται 400 με 550 ώρες την εβδομάδα, λόγω των πολλών εργαστηριακών μαθημάτων και του πλήθους των σπουδαστών, τους οποίους κατανέμουμε σε ομάδες. Με ποιους διδάσκοντες θα γίνουν όλα αυτά;».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας επισημαίνει ότι «τα ιδρύματά μας λειτουργούν με δικό τους νόμο, που καθορίζει επακριβώς τον τρόπο πρόσληψης εκτάκτων. Επίσης έχουν δικό τους προϋπολογισμό που εγκρίνεται από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, ενώ υπάρχει ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό τους με τον οποίο καθορίζεται το κονδύλιο πληρωμής εκτάκτων και το οποίο ήδη έχει εγκριθεί για το επόμενο έτος».

«Το ΤΕΙ Αθήνας» συνεχίζει ο κ. Νίνος, «αποφάσισε το ίδιο να μειώσει τις ώρες από 15.000 σε 6.500 το χρόνο και λειτουργεί με 700 εκτάκτους. Τώρα μας εγκρίνονται μόνον 498. Πως θα καλύψουμε τις ώρες; Πως θα συνεχίσει την λειτουργία του το ίδρυμα; Φοβάμαι ότι μας οδηγούν, με αυτό τον τρόπο στο κλείσιμο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας επισημαίνει ότι η εγκύκλιος ισχύει με τους ίδιους όρους και για τα ΤΕΙ που έχουν χιλιάδες σπουδαστές, όπως το Αθηνών, αλλά και για περιφερειακά, που έχουν σαφώς λιγότερους σπουδαστές. «Αν σ΄ όλα αυτά προσθέσουμε» καταλήγει «και τις περικοπές κατά 40% των πιστώσεων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η έρρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος».



Read more...

Αγανακτισμένοι πολίτες Αλεξανδρούπολης: Κυριακή 5 Ιουνίου. Όλοι στο Φάρο!

tro-ma-ktiko

Η συνέλευση των αγανακτισμένων και αποφασισμένων πολιτών της Πλατείας Φάρου αποφάσισε:
- την πρόσκληση σε... συμμετοχή στην πορεία της Κυριακής 5 Ιουνίου 2011, πανευρωπαϊκής ημέρας διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει στις 8μμ από την Πλατεία Φάρου, με κεντρικό σύνθημα
"ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ! ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ !
ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ !
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΗΝΟΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ! "

Η πορεία, όπως και όλες οι συγκεντρώσεις και οι συνελεύσεις, θα είναι ειρηνική και μακριά από κομματικά σύμβολα και συνθήματα. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στην πορεία σεβόμενος τις δύο αυτές παραμέτρους (όπως πχ με σφυρίχτρες, ξυπνητήρια, κατσαρόλες κτλ).

- Με σκοπό τη σφαιρική ενημέρωση όλων μας, στην πλατεία Φάρου μετά το τέλος της πορείας, θα γίνει προβολή του ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ "Debtocracy", που αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις.
- Υιοθετήθηκε από τη Συνέλευση το Ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος της 02/06/2011

Read more...

"Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται"... Τους έκανε ρόμπα ο Ρομπάϊ - ΣΟΚ! Υποθηκεύει τη χώρα ο GAP!!!

Τώρα πλέον είναι η στιγμή που ο κάθε Έλληνας πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να πετάξει έξω αυτούς που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση

stoxasmos-politikh.
Read more...

"Ωμή" παραδοχή Χρυσοχοϊδη για το Μνημόνιο


Όταν ένα πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παραδέχεται δημόσια, σε συνέντευξη του, ότι το Μνημόνιο εκπονήθηκε με λάθος τρόπο, τότε ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης μίλησε στο "Βήμα της Κυριακής" και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε ήταν πως αγνοήθηκε η οικονομική ανάπτυξη. Πιο ενδιαφέρον όμως ήταν το σχόλιο του ότι το "Μνημόνιο δεν είναι Ευαγγέλιο", προτρέποντας εμμέσως τον...
Γιώργο Παπανδρέου να πάψει να αναμασά την... καραμέλα ότι οι συμφωνίες που κάνει με την Τρόϊκα δεν είναι διαπραγματεύσιμες। Όσον αφορά στις συγκεντρώνσεις χιλιάδων "αγανακτισμένων" στο Σύνταγμα τις χαρακτηρίζει "πολιτικό γεγονός" και παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση αποτελεί "μαμή εξελίξεων". Φαίνεται πως ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν να διαγκωνίζονται για την μετά Παπανδρέου εποχή και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αντιμνημονιακό κίνημα αρχίζοντας τις διάφορες "κορώνες". Μόνο που ξεχνούν ότι ο κόσμος ξύπνησε και δεν τρώει πια κουτόχορτο. Αν κύριοι διαφωνείτε με το Μνημόνιο καταψηφίστε τότε το Μεσοπρόθεσμο. Εκεί να σας δούμε και όχι στους φτηνούς και ανέξοδους λαϊκισμούς...
taxalia
Read more...

Επιτέλους Eξέγερση στο ΠΑΣΟΚ! Καταπέλτης ο Στέφανος Τζουμάκας, αναλύει με επιχειρήματα και προβάλει λύσεις για την έξοδο από τη κρίση!

Ο… παγκόσμιος καπιταλισμός, ευθύνεται για τα «δεινά» της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός και μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, που σήμερα το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, στο Συνεδριακό της πρώην Νομαρχίας Ηλείας. Ο...
κ. Τζουμάκας ανέφερε ότι το πρόβλημα χρέους είναι πανευρωπαϊκό και η Ελλάδα δεν μπορεί να το λύσει μόνη της.
Έκανε μαθήματα πολιτικής θεωρίας στους δημοσιογράφους της εκπομπής «Πρωινή Περίπολος», αναφέροντας ότι η δεξιά και ο καπιταλισμός ευθύνονται για το παγκόσμιο οικονομικό αδιέξοδο. Στο στόχαστρο του πρώην υπουργού και η Μαρία Δαμανάκη για τις δηλώσεις της περί επαναφοράς της δραχμής.
Επίσης ακούστε: H συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Στέφανος Τζουμάκας στο ραδιοφωνικό σταθμο των Τρικάλων ΖΥΓΟΣ FM 100 στις 26 Μαΐου 2011.
Ακούστε τη συνέντευξη κάνοντας κλικ εδώ.

Read more...

Όλα τα λεφτά της Εκκλησίας στην Τράπεζα της Ελλάδος!

newpost.gr
Όλα τα λεφτά της Εκκλησίας στην Τράπεζα της Ελλάδος!
Εντάσεις, διχογνωμίες αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις προκάλεσε στους κόλπους της Διοικούσης Εκκλησίας επιστολή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλου, ο οποίος επιστρατεύοντας έναν νόμο του 1950 ζητάει να μεταφερθούν όλα τα αποθεματικά των Ενοριών, των Μονών και των Μητροπόλεων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που ακριβώς αποσκοπούσε η κίνηση του κ. Διοικητή, αλλά γνωρίζουμε ότι θα γέμιζε τα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία κάποιες ιδιωτικές τράπεζες θα “στέγνωναν” περισσότερο από αποθεματικά.

Η επιστολή του κ. Προβόπουλου διαβάστηκε στην Ιερά Σύνοδο αλλά ποτέ δεν δόθηκε στα χέρια των Επισκόπων. “Δεν μας έδωσαν την επιστολή γιατί είναι καταγεγραμμένη στο απόρρητο πρωτόκολλο της Συνόδου” εξηγεί κορυφαίος Ιεράρχης. Η ίδια πηγή επεσήμανε οτι το ποσό με βάσει με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια ευρώ! “Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα είναι τα αποθεματικά των Ναών, των Μονών και των Μητροπόλεων αλλά το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ που φημολογείται μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής εικόνας...” σημειώνει συνομιλητής του Αρχιεπισκόπου ο οποίος μάλιστα έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για την παρέμβαση Προβόπουλου.

Η κίνηση αυτή-όπως υποστηρίζουν οικονομικοί παράγοντες της Εκκλησίας της Ελλάδος- θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα αφού τα χρήματα αυτά είναι κατατεθειμένα σε διάφορες ιδιωτικές τράπεζες. Το ζήτημα το συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, αλλά ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε κατηγορηματικά οτι γνωρίζει κάτι για την κίνηση Προβόπουλου. Παράλληλα δεν δεσμεύθηκε ότι θα επιχειρήσει να λύσει το ζήτημα.

“Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε κάτι απο το να μην υπακούσουμε και να αγνοήσουμε παντελώς την επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος” εισηγούνται κορυφαίοι Ιεράρχες στον Αρχιεπίσκοπο.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό οτι το ζήτημα θα τεθεί και θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο στις 14 Ιουνίου η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο λόγω της αδυναμίας μετακίνησης του κ. Ιερώνυμου.

Επίσης αρκετοί είναι οι Μητροπολίτες οι οποίοι προτίθενται να ζητήσουν απο τον Αρχιεπίσκοπο να τους ξεκαθαρίσει εάν και ποιες συμφωνίες έχει συνάψει με τον κ. Παπανδρέου σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία.

Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται οτι το γεγονός της μη πρόσληψης Ιερέων έχει αναγκάσει τον κ. Ιερώνυμο να συμφωνήσει για παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της Εκκλησιαστικής περιουσίας με αντάλλαγμα νέες προσλήψεις.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν επίσης: το θέμα της κάρτας του πολίτη και η υποχρεωτική δωρεά σώματος, νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Επισκόπων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
Read more...

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ!


Από το : Δημοτικό Σαφάρι
ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
Η πληροφορία μας ήρθε μόλις τώρα από ανθρώπους της επιτροπής των Αγανακτισμένων της πλατειάς Συντάγματος. Αργά το απόγευμα αναμένονται αγρότες από την...
Αττική με τα τρακτέρ τους. Το σημείο εκκίνησης δεν το λένε ακόμα αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο πλέον όλη η Ελλάδα τις επόμενες μέρες θα είναι έξω από την βουλή…
Read more...

Αν το ψηφίσουμε, από πού θα φύγουμε;

http://img.protothema.gr/AB8E5E89610B923889CAC63C8803BB3A.jpg
ΜΕ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΠΟ παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν θα θελήσουν να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο
πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά ούτε και να προκαλέσουν κοινοβουλευτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες εάν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν τους πείσει με τη νέα συμφωνία που κομίζει από την τρόικα και τις κινήσεις καλής θέλησης που εξετάζει να κάνει προς τη δοκιμαζόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Αυτή την ώρα, και ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το πλαίσιο για την πορεία της χώρας που διαμορφώνει το νέο «πακέτο σωτηρίας», τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση με άγριες διαθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το νέο στοιχείο στο εκρηκτικό πεδίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του
Κινήματος είναι η πρόθεση ενός αξιοσημείωτου αριθμού βουλευτών να παραιτηθούν από τις θέσεις τους αρνούμενοι να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τουλάχιστον όχι έτσι όπως έχει περιγραφεί ως τώρα. Επιλέγουν, δε, τον δρόμο της αποχώρησης για να διαχωρίσουν τη θέση τους από επερχόμενες αρνητικές, όπως πιστεύουν, εξελίξεις χωρίς να κατηγορηθούν ως «αποστάτες» - εξ ου και έχουν περιοριστεί δραστικά οι πιθανότητες να καταψηφίσει κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οπως διευκρινίζουν, δεν επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση ή να έχουν δική τους αυτόνομη κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά να διασώσουν την προσωπική τους παρουσία. Γι’ αυτό και εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν τις έδρες στο κόμμα τους - προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης των αναπληρωτών τους σε βουλευτές - ώστε να μη διαταράξουν τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει περίπου μία δεξαμενή 8-10 βουλευτών που σκέφτονται αυτή τη, σχετικά ομαλή, διέξοδο και εκτιμάται ότι εάν ο πρωθυπουργός δεν κάνει αποτελεσματικές κινήσεις, πιθανόν περίπου οι μισοί να μην υποχωρήσουν και να κάνουν τελικά τη σκέψη αυτή και πράξη.

Μια τέτοια κίνηση, εφόσον δεν αποτραπεί από το Μέγαρο Μαξίμου και εάν αφορά τουλάχιστον 3-4 βουλευτές, θα προκαλέσει τεράστιο πολιτικό ζήτημα έστω κι αν η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ δεν κλονιστεί. Κυρίως το μήνυμα προς το οργανωμένο τμήμα και τη βάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι ηχηρό, ενώ θα τροφοδοτήσει και τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι πλέον «ύποπτοι» για μια τέτοια κίνηση δεν βρίσκονται ανάμεσα στους 16 βουλευτές που απέστειλαν πρόσφατα επιστολή στον πρωθυπουργό, αλλά θεωρούνται εκείνοι που αποφεύγουν να μιλήσουν έντονα και ανοιχτά κατά της κυβερνητικής πολιτικής. «Φοβόμαστε περισσότερο όσους δεν μιλάνε αλλά είναι φανερό ότι διαφωνούν, παρά εκείνους που εκτονώνονται με δημόσιες τοποθετήσεις και συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις», επισημαίνει αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας.

Η προοπτική αυτή πάντως έχει αιφνιδιάσει τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου που δεν ανέμεναν μέχρι πρότινος ότι η δυσφορία των βουλευτών θα έβρισκε και αυτή τη μορφή να εκδηλωθεί. Πρόθεση της ηγεσίας είναι να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, είτε επισήμως είτε έμμεσα, πλην σαφώς, αφού η ψήφιση του προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας. Ομως από την ώρα που κάποιοι βουλευτές σκέφτονται την παραίτηση ένα τέτοιο μέτρο είναι άνευ ουσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί
Read more...

«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Ελλάδα» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Προειδοποιητικό μήνυμα

Η έγκριση νέων πιστώσεων για την Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από την απάντηση στο ερώτημα, τι έχουν επιφέρει πραγματικά οι μέχρι τώρα προσπάθειες των Ελλήνων, είπε ο κ. Ζεεχόφερ
Η έγκριση νέων πιστώσεων για την Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από την απάντηση στο ερώτημα, τι έχουν επιφέρει πραγματικά οι μέχρι τώρα προσπάθειες των Ελλήνων, είπε ο κ. Ζεεχόφερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα στέλνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, λέγοντας ότι δεν είναι διασφαλισμένη η έγκριση της γερμανικής Βουλής για νέα βοήθεια στη χώρα μας.

«Η έγκριση νέων πιστώσεων για την Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από την απάντηση στο ερώτημα, τι έχουν επιφέρει πραγματικά οι μέχρι τώρα προσπάθειες των Ελλήνων και ποιες πρόσθετες προσπάθειες πρέπει να αναληφθούν», είπε ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag».

«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή. Δυνατή είναι μόνον μία υπό όρους συναίνεση σε νέες πιστώσεις», πρόσθεσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός.

Ο κ. Ζεεχόφερ, το κόμμα του οποίου είναι κυβερνητικός εταίρος στον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, σημείωσε επίσης ότι «αλληλεγγύη στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μόνον αν η χώρα αναλάβει η ίδια προσπάθεια στο μάξιμουμ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU-CSU-FDP θα έχουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας διαβουλεύσεις για την κρίση της Ελλάδας και τις επιπτώσεις στο ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πρωτόπαπα στο Αγρίνιο! Αναμένεται το "ανακοινωθέν" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ...


Δελτίο Γιουχαϊσμάτων: με αυγά & ντομάτες υποδέχτηκαν τον Πρωτόπαπα στο Αγρίνιο. Προβληματίζονται (;) οι πολιτικοί για τις επιθέσεις εναντίον τους.
Με αυγά και ντομάτες υποδέχτηκαν τον πρώην εργατοπατέρα Πρωτόπαπα στο Αγρίνιο.
Με αβγά, ντομάτες και αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του Αγρινίου τους Χρήστο Πρωτόπαππα, Θάνο Μωραΐτη και...
άλλους κυβερνητικούς στη Ντουγρί Αγρινίου εχθές το βράδυ.
Τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ γιουχαρίστηκαν άγρια στο κέντρο "Ίριδες".
Χρειάστηκε η αστυνομία για να τους διασώσει από τους εξαγριωμένους πολίτες!

Read more...

Το βίντεο της συμφοράς!

...και εδω τo επίσημο βίντεο του πρωθυπουργού, για το πώς οικοδόμησε το σοσιαλισμό και ο λαός ευημερεί, ακριβώς την...
ημέρα που ο ίδιος παρέδωσε την διακυβέρνηση της χώρας στην τρόικα...

Read more...

ΚΟΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 8.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ...

Ρεπορτάζ : Κ. Σιωμόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
http://1.bp.blogspot.com/-DHXgyK9Y2RY/Tesr6hcQqKI/AAAAAAACAWo/3l1KEuFmYXE/s1600/A81E0C7D96DDFB99F546B2984EB54BF1.jpgΟριστικοποιήθηκαν τα φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν από εφέτος 8.500.000 πολίτες, οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα. Σε...
έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής αποφασίστηκε το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων να μειωθεί σε 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα. Η μείωση θα αφορά όλους τους πολίτες, δηλαδή μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, εισοδηματίες, αγρότες, βιοτέχνες κτλ., με εξαίρεση τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν το ισχύον αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της άμεσης φορολογίας με στόχο να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, η οποία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του κράτους. Στη σύσκεψη ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε με τι φορολογικό συντελεστή θα επιβαρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα για τα έσοδα και την ελληνική οικονομία. Δύο είναι οι προτάσεις που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρώτη αφορά την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Αν αποφασιστεί αυτό, τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όλους θα κυμανθούν από 100 ευρώ ως 400 ευρώ ετησίως. Η δεύτερη πρόταση αφορά την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, η πρόσθετη επιβάρυνση θα διαμορφωθεί από 180 ευρώ ως 720 ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά δηλαδή ο συντελεστής 18% που εφαρμόζεται σήμερα στο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ θα ισχύσει από τις 8.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τουλάχιστον προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί άμεσα και θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη των φορολογουμένων από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αλλάξει η παρακράτηση του φόρου. Στόχος να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς εμφανίζουν σημαντική υστέρηση, η οποία οφείλεται σε πέντε λόγους: Στη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ από τη φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε πέρυσι. Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 12.000 ευρώ από 10.500 ευρώ που ίσχυε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, καθώς και αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο παιδιά παραμένει αφορολόγητος για εισόδημα ως 15.000 ευρώ. Στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων, αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων, λόγω της ύφεσης και των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου. Στη μείωση του φόρου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της περυσινής υψηλής προκαταβολής φόρου και της εφετινής (αισθητά χαμηλότερης, λόγω της μείωσης της κερδοφορίας). Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών στο «κίνημα» των αποδείξεων. Είναι προφανές ότι κάποιος που θα αναγράψει αποδείξεις ως και 15.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, ή 30.000 ευρώ, για έγγαμο, μπορεί ακόμη και να μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε αν δεν ίσχυε το μέτρο των αποδείξεων. Καταργείται για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» Σ την απόφαση να καταργηθεί για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική), αλλά και για κεφάλαια που προσδοκάται να επενδυθούν στην τουριστική κατοικία εν όψει και της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Μάλιστα το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν πρόσφατα στο Ζάππειο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά. Αξίζει να τονιστεί ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση της πολύπαθης αγοράς του Real Εstate, η οποία ως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Επίσης θα επανακάμψει η αγορά εργασίας, αφού τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν σε κάθε δραστηριότητα της οικοδομής ξεπερνούσε τις 800.000. Εκτακτη εισφορά στους κατέχοντες Μ όνο οι υπηρεσίες που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κτλ. θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο και προς το παρόν δεν γίνεται κουβέντα για μετάταξη και άλλων προϊόντων- ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Σημαντική εξέλιξη είχαμε στο θέμα της φορολογίας των αναψυκτικών, καθώς «παγώνει» για εφέτος η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Την απόφαση αυτή έλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι το μέτρο θα είχε επίπτωση στον τουρισμό, τον οποίο τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα αυτή την περίοδο. Ωστόσο κανονικά θα επιβληθεί για πρώτη φορά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ενώ σημαντική αύξηση θα υπάρξει και στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και των μοτοσικλετών. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των τσιγάρων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ ακριβών και φθηνών τσιγάρων. Σε ό,τι αφορά τις έκτακτες εισφορές που θα επιβληθούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων, σκαφών αναψυχής και ιδιοκτήτες ΙΧ, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγει στα εξής: πρόσθετο φόρο θα πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 350.000 ευρώ, ιδιοκτήτες ΙΧ με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος άνω των 10 μέτρων. Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγούνται από το 2012 οι φοροαπαλλαγές σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για α΄ κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για α΄ κατοικία και μία σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν κατά περίπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015. Ωστόσο το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους που ως σήμερα απολαμβάνουν τις εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία. Τις δαπάνες αυτές θα συνεχίσει να αναγνωρίζει η Εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ατομικό εισόδημα πάνω από το οποίο δεν θα αναγνωρίζονται οι προς έκπτωση δαπάνες θα διαμορφωθεί σε περίπου 30.000 ευρώ και το οικογενειακό σε 60.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει εισήγηση το όριο πάνω από το οποίο δεν αναγνωρίζονται δαπάνες να αυξάνεται περαιτέρω στην περίπτωση που η οικογένεια προστατεύει πάνω από ένα τέκνο. Επίσης είναι πιθανόν, αν δεν βγαίνουν τα έσοδα, κάποιες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο, όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα ζωής, να καταργηθούν εντελώς.
Read more...

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
http://2.bp.blogspot.com/-dZ3QK-jz-9k/Tesur8CuqsI/AAAAAAACAW0/USK-YUxHBBg/s320/Screen+shot+2011-06-05+at+10.21.04+AM.pngΜε την τεχνική βοήθεια της τρόικας στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση σκληρών μέτρων περικοπής δαπανών που θα περιλαμβάνουν εμμέσως πλην σαφώς απολύσεις και τη θέσπιση...
αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων παντού, η κυβέρνηση έκλεισε τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας.Η αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει τη συνεισφορά του ΔΝΤ, της Ε.Ε., αλλά και χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Σε τεχνικό επίπεδο θα παρέχεται βοήθεια για τη συλλογή εσόδων, τον περιορισμό των δαπανών, την εξυγίανση του συστήματος Υγείας, τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού, του συστήματος εκπαίδευσης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας κ.λπ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για παράδοση του κράτους σε ξένους τεχνοκράτες, αλλά για ουσιαστική συνεργασία με στόχο τη βελτίωση των μηχανισμών. Αλλωστε, σημειώνουν ότι ήδη υπάρχουν κλιμάκια της τρόικας που παρέχουν τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς και το σύστημα αυτό θα επεκταθεί και σε άλλους με στόχο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα οριστούν ποσοτικοποιημένοι στόχοι, έτσι ώστε να παρακολουθείται πιο στενά η πορεία υλοποίησής τους. Εκπρόσωποι της τρόικας θα συμμετάσχουν και στον νέο οργανισμό που θα αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα ζήτησε και πήρε την ανεξαρτησία του οργανισμού αυτού, αλλά και τον «επαγγελματισμό» του. Δηλαδή, ότι στο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα θα συμμετέχουν αποκλειστικά τεχνοκράτες και όχι πολιτικοί, ενώ θα υπάρχουν και δύο επιτηρητές των δανειστών μας για να επιβλέπουν τις διαδικασίες. Το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη Βουλή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι τα σχέδια που θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας, δεν θα «κολλάνε» πουθενά. Δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να αναστρέψει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου από τη στιγμή που η ίδια θα έχει αναθέσει στον οργανισμό να την προωθήσει. Ο νέος οργανισμός αναμένεται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει από το φθινόπωρο. Πέραν του ανεξάρτητου φορέα, η τρόικα ζήτησε την επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ετσι, όλες οι περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης εισηγμένων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα) έρχονται «μπροστά», με στόχο να αντληθούν φέτος περίπου 5 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα του 2012 θα παραμείνει η ΔΕΗ, ενώ ο στόχος για το 2012 είναι να εισπραχθούν 8 - 10 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πλέον η επιτυχία της κυβέρνησης στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων θα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Θα υπάρχουν τριμηνιαίοι στόχοι με αυστηρούς όρους είσπραξης εσόδων, βάσει των οποίων θα γίνεται έλεγχος και εφόσον έχουν επιτευχθεί θα εκταμιεύεται και η δόση. Αλλωστε, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να αποτελέσουν τον ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες του νέου πακέτου στήριξης που επιδιώκει να πάρει η κυβέρνηση. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από σήμερα έως και τα μέσα του 2014 (όταν και αναμένεται να λήξει το σχεδιαζόμενο νέο πρόγραμμα) ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 57 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης. Τα υπόλοιπα 85 δισ. ευρώ είναι το ποσό που θα πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα για να μην αθετήσει τις υποχρεώσεις της. Περίπου τα μισά (30 - 40 δισ. ευρώ) αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τα μέσα του 2014 εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ αναμένεται να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, οι τράπεζες θα κληθούν να «ανανεώσουν» -σε εθελοντική βάση-τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Θα συμφωνήσουν οι ιδιώτες να πάρουν νέα ομόλογα του Δημοσίου που θα λήγουν σε 10 χρόνια για παράδειγμα, ελαφρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και δίνοντάς της ταυτόχρονα τον απαραίτητο χρόνο για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι το παραπάνω σχέδιο θα εγκριθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου. Στο «κακό» σενάριο που δεν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, η Ευρώπη θα κληθεί να «σώσει» την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο...
Read more...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ...

Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος της Κυριακής)
http://4.bp.blogspot.com/-0spGTNEYUIM/TesyatyDvqI/AAAAAAACAW8/45T5-W6vBrE/s1600/Screen+shot+2011-06-05+at+10.36.38+AM.pngΕιλημμένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πολίτες θα κληθούν...
να αποφασίσουν ενώπιον του διλήμματος "σταθερή κυβέρνηση ή χρεοκοπία" Την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου πέρασε πολλές ώρες στα τηλέφωνα μιλώντας με ξένους ηγέτες και τα πρόσωπα-κλειδιά στην Ευρώπη.Ηταν σε "ανοιχτή γραμμή" με το οικονομικό επιτελείο και αναχώρησε για το Λουξεμβούργο και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, όταν πια είχε καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ενδιαμέσως, το επιτελείο του πρωθυπουργού διάβασε σε κείμενο, με 16 υπογραφές, τις πρώτες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη δεν είχαν αποτυπωθεί οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου είχε ουσιαστικά "κλειδώσει" την 5η δόση του δανείου, το νέο δάνειο και το πλάνο της συμφωνίας με την τρόικα. Οχι, όμως, το "ναι σε όλα" της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του για το μεσοπρόθεσμο, τη βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω! Στο πρωθυπουργικό γραφείο η ένταση είχε χτυπήσει "κόκκινο" και κάθε φορά που ο Γ. Παπανδρέου σήκωνε το ακουστικό για μία ακόμη συνομιλία, οι συνεργάτες του κρατούσαν την αναπνοή τους, ώσπου να πληροφορηθούν αν η διαπραγμάτευση προχωρούσε ένα βήμα εμπρός ή προσέκρουσε σε αδιέξοδο - στη... χρεοκοπία. "Το δίλημμα είναι σαφές, ξεκάθαρο και αυτονόητο", δηλώνει έμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, επιδιώκοντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι "ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, έχοντας εμπιστοσύνη στους βουλευτές του για την τελική τους κρίση". Και αν δεν το πετύχει; "Ολα είναι ανοιχτά", τονίζει κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας "εύγλωττα" υπονοούμενα και αποκαλύπτοντας ότι το "παιχνίδι πια έχει μόνο μονόδρομους". Το δίλημμα Εάν -εξηγεί- δεν λάβει ο Παπανδρέου την έγκριση καταρχάς από τους βουλευτές του να προχωρήσει, τότε θα προσφύγει στις κάλπες. "Εκλογές εδώ και τώρα", προσθέτει χαρακτηριστικά. Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν στην έμπλεο συμβολισμών ημερομηνία, αυτήν για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου. Με το δίλημμα (υπαρκτό τότε...) χρεοκοπία ή σταθερή κυβέρνηση; Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν κρύβουν ότι, παρότι ο πρωθυπουργός έχει χαράξει πορεία αντίθετη από τις πρόωρες εκλογές, εντούτοις αν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν τον τριετή προϋπολογισμό, τότε θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες. Η πρόσκληση για συναίνεση προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα παραμείνει "διαρκείας", χωρίς όμως να καθορίζει και να προσδιορίζει αποφάσεις, χρονοδιαγράμματα και συμβιβασμούς, που ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη αναλυτικά συζητήσει με τους δανειστές μας. Το "μεσοπρόθεσμο" σε ένα και μόνο άρθρο έχει τη λογική της σοβαρής πολιτικής δέσμευσης για τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι οι "μεσοβέζικες λύσεις" είναι στην κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, επικίνδυνες, και μπορεί να αποδειχθούν αφετηρία αποσταθεροποίησης. Ζητεί για την ακρίβεια "καθαρή απάντηση" από την κοινοβουλευτική του ομάδα, πιστεύοντας ότι η λογική της κομματικής πειθαρχίας σε τούτη τη φάση περνά κάτω από τον πήχη των εθνικών προσδοκιών. Και έχει λάβει οριστικά τις αποφάσεις του... ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ Ο όρος που έθεσε η τρόικα δεν επιδέχεται παρερμηνείες. "''Ναι στην 5η δόση, στο νέο δάνειο'', αλλά και εσείς ''ναι σε όλα'' από το ελληνικό κοινοβούλιο". Τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα ίσως είναι τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση από την υπογραφή του Μνημονίου. Αύριο στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο, όπου, όλες οι πληροφορίες λένε, η συζήτηση θα δοκιμάσει τις "αντοχές" της κυβέρνησης. Αρκετοί υπουργοί αναμένουν σαφείς απαντήσεις από το οικονομικό επιτελείο, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν "λευκή επιταγή" ειδικά για το ενδεχόμενο απολύσεων, τις φοροαπαλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Ιδού το μεσοπρόθεσμο! Αυτή την εβδομάδα θα περάσει από την κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου, των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που καλούνται να το εγκρίνουν στην "πρώτη ανάγνωση". Σταθμός, όμως, παραμένει η ημερομηνία της ψήφισής του. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή σε χρόνο μεταγενέστερο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του μήνα, πάντως, ή "όλα ή εκλογές!". Που σημαίνει ότι το μεσοπρόθεσμο σε ένα άρθρο είτε θα ψηφιστεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ή θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Φαίνεται, όμως, ότι ο εφαρμοστικός νόμος που θα ακολουθήσει εντός του Ιουνίου θα έχει τόσα άρθρα όσα χρειάζονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης για να εκφράσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους. Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΝΔ, για παράδειγμα, μπορεί να καταψηφίσει το "μεσοπρόθεσμο", αλλά μπορεί να στηρίξει τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα στον "εκτελεστικό συμπυκνωμένο νόμο"...
Read more...

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι...



Τους 230 βουλευτές του Κοινοβουλίου αλλά και την κυβέρνηση που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας και του σχεδίου διάσωσης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ θα εκλέξουν σήμερα περίπου 9,5 εκ. ψηφοφόροι στην Πορτογαλία.

Οι... τελευταίες δημοσκοπήσεις έβγαζαν νικητή τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος στην περίπτωση που δεν πετύχει απόλυτη πλειοψηφία θα σχηματίσει κυβέρνηση με την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το δεξιό Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο.

«Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι εκλογές αυτές είναι αποφασιστικής σημασίας», τόνισε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα.

Οι κάλπες στην Πορτογαλία θα ανοίξουν στις 8 το πρωί τοπική ώρα (10 ώρα Ελλάδος).
star.gr



Read more...

Exoυμε τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας ακινήτων στην Ευρώπη...



ΣΕ ΜΙΑ περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακατέψει για μια ακόμη φορά το «καλάθι» με τους φόρους ακινήτων -με προφανή στόχο την άντληση εσόδων- έρευνα για τη... φορολογία της περιουσίας στην Ευρώπη αναδεικνύει μια σειρά από ελληνικές αρνητικές πρωτιές.
*Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή (10%) στην Ευρώπη, κάτι που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων

*Ο υψηλότερος στην Ευρώπη είναι και ο ΦΠΑ στα ακίνητα, κάτι που επίσης λειτουργεί ως αντικίνητρο, ειδικά για τις επενδύσεις σε εξοχικά. Καμία χώρα δεν φορολογεί την αγορά καινούριας κατοικίας με συντελεστή 23% όπως η Ελλάδα. Προφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα μόνιμης παραθεριστικής κατοικίας.

*Είμαστε μία από τις δύο χώρες που επιμένουν να μη φορολογούν την υπεραξία από την αγοραπωλησία ακινήτων. Προτιμούμε να επιβαρύνουμε την επένδυση, φορολογώντας τον αγοραστή.

*Η «πατέντα» των αντικειμενικών αξιών δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχει και σε άλλες χώρες. Στις περισσότερες, όμως, η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, όπου αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα φοροδιαφυγής.

Η αποτύπωση της φορολογικής πραγματικότητας για τα ακίνητα στην Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έγινε από τον Αναστάσιο Βάππα, δικηγόρο, υποψήφιο διδάκτορα φορολογικού δικαίου και εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ο κ. Βάππας άντλησε πληροφορίες από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες 19 ευρωπαϊκών κρατών, κάτι που σημαίνει ότι η έρευνα αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η φορολογία των ακινήτων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από σενάρια. Να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, να επιβάλει έκτακτες εισφορές και να διευρύνει τη σημερινή φορολογική βάση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Λόγω της «ομηρίας» των αντικειμενικών αξιών -εδώ και χρόνια παραμένουν σταθερά πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές, καθώς οι κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος- οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους, αν όχι οι υψηλότεροι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο επενδυτής ακινήτων στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το 10% της αξίας του ακινήτου σε φόρους, ενώ επί του φόρου επιβάλλεται και πρόσθετο τέλος 3% με στόχο την οικονομική ενίσχυση των δήμων. Το αποτέλεσμα; Αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι επενδυτές από το εξωτερικό, καθώς βλέπουν ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι συντελεστές έχουν περιοριστεί ακόμη και στο 1-2,5%.

Στην πραγματικότητα, ο φόρος στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο υψηλός όσο δείχνουν οι συντελεστές, κι αυτό διότι ο φόρος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας, που είναι χαμηλότερη της πραγματικής. Ομως, όταν οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές στη μεταβίβαση αποθαρρύνονται και δεν κάθονται να διερευνήσουν τι συμβαίνει με τη βάση υπολογισμού του φόρου (δηλαδή με την αξία επί της οποίας επιβάλλεται ο φορολογικός συντελεστής). Τα στοιχεία του πίνακα είναι αποκαλυπτικά. Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%):

*Στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%.

*Στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ώς 2%.

*Στη Μεγάλη Βρετανία -χώρα με το πλέον ευνοϊκό καθεστώς όσον αφορά τους φόρους ακινήτων- δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών. Για ακίνητα άνω των 588 χιλιάδων λιρών επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 4%.

*Η Ιταλία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν συντελεστή αντίστοιχο με τον ελληνικό (10%), ενώ προσφέρει χαμηλότερη φορολόγηση (3%) για την πρώτη κατοικία.

Αντικειμενικές αξίες

Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις αντικειμενικών-πραγματικών αξιών στην Ελλάδα.

Ο θεσμός των αντικειμενικών αξιών δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Βέβαια, από χώρα σε χώρα η απόσταση των αντικειμενικών αξιών από τις πραγματικές ποικίλλει.

Στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί ότι η απόκλιση αντικειμενικών πραγματικών αξιών αφήνει ορθάνοιχτα τα παράθυρα της φοροαποφυγής, ενώ διατηρεί τους φορολογικούς συντελεστές στα ύψη:

*Δεν λειτουργεί ο ΦΠΑ των ακινήτων, καθώς λόγω των αποκλίσεων στα τιμήματα προκύπτουν τεράστιες επιστροφές φόρου για τους κατασκευαστές (εμφανίζονται να πουλάνε ουσιαστικά στην ίδια τιμή που τους κοστίζει και το ακίνητο).

*Δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος για τους κατασκευαστές. Ο κατασκευαστής πουλάει ένα ακίνητο έναντι 500.000 ευρώ. Δηλώνει ότι το πούλησε 300.000 ευρώ (με τη συνενοχή του αγοραστή, καθώς και αυτός έχει κίνητρο να μην πληρώσει το φόρο μεταβίβασης) και τελικώς αποκρύπτει εισόδημα 200.000 ευρώ.

*Δεν λειτουργεί το «πόθεν έσχες» των ακινήτων, καθώς οι επενδυτές καλούνται να δικαιολογήσουν σαφώς χαμηλότερα τιμήματα από αυτά που πραγματικά έχουν πληρώσει.

Ο υψηλότερος ΦΠΑ

Στη χώρα μας επιβάλλεται ο υψηλότερος ΦΠΑ ακινήτων στην Ευρώπη.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλει στην αγορά καινούριων ακινήτων τόσο υψηλό ΦΠΑ όσο η Ελλάδα. Το ελληνικό 23% δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς όσα από τα μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να εντάξουν και τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο φόρο προστιθέμενης αξίας φρόντισαν να διατηρήσουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές τουλάχιστον για τις ανακαινίσεις. Η Ελλάδα πέτυχε να εξαιρέσει μόνο την πρώτη κατοικία. Και πάλι, όμως, παρά τον υψηλό φορολογικό συντελεστή, δεν έχει κατορθώσει να συλλέξει φορολογικά έσοδα.
enet.gr



Read more...

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Στη σκιά της βαθιάς κρίσης το περιβάλλον

Σε λίγες ώρες στην πλατεία Συντάγματος, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων ετοιμάζεται να στείλει το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, εγκαθιστώντας συμβολικά ένα αυθαίρετο απέναντι από τον Άγνωστο Στρατιώτη!Αντίθετα με τη μεγάλη πλειοψηφία, το δικό τους θα μείνει όρθιο για μερικές μόνο ώρες και δεν θα νομιμοποιηθεί. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα ξεχύνεται στους δρόμους του κέντρου με προορισμό την παραλία, το κύμα των φίλων του ποδηλάτου που ενθαρρύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στέλνοντας το δικό του οικολογικό μήνυμα στην σημερινή επετειακή γιορτή.

Όσο μεγαλώνει η οικονομική ύφεση στη χώρα μας και οι δόσεις των δανειστών δίνονται με το σταγονόμετρο, οι πιέσεις για ελαστικότερη περιβαλλοντική πολιτική μεγαλώνουν.


Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση βιώνει τον απόλυτο διχασμό μπροστά στην αγωνία να εισπραχθούν έσοδα από χιλιάδες αυθαίρετα αλλά και της ανάγκης να πάψει να ανοίγει νέα παράθυρα στην παράνομη δόμηση, συντηρώντας νέες γενιές αυθαιρέτων. Ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει είναι προφανές αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που περνά η χώρα.

Όμως το παράδειγμα με την τακτοποίηση ή όχι των αυθαιρέτων αποτελεί την αρχή για να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για τα περιθώρια ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής σε συνθήκες ύφεσης.

Άλλωστε οι λιγοστοί πόροι κινδυνεύουν να αφήσουν στις μακέτες φιλόδοξους σχεδιασμούς όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, πάρκα πρασίνου και μεγάλες αναπλάσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει η κρίση να δημιουργήσει εκπτώσεις στο περιβάλλον και τάσσεται υπέρ της αλλαγής του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Γνωρίζει όμως ότι η χρόνια αδράνεια σε διάφορα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα εγκυμονεί κινδύνους.

Ένα καλό μάθημα πήρε στο νόμο της βιοποικιλότητας με την πρόταση για μείωση της αρτιότητας από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα. Οι «συντροφικές» φωνές των βουλευτών δεν άφησαν να περάσει ο νόμος και ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν ήταν και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το κέρδος μας ως χώρα ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας ξεχωριστού υπουργείου είναι ότι μιλάμε περισσότερο και σκεφτόμαστε περισσότερο το περιβάλλον. Τα αγκάθια όμως εξακολουθούν να είναι πολλά και για τις ιδέες και τις καλές προθέσεις της κ. Μπιρμπίλη απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.

Διαχείριση αποβλήτων

Αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική πληγή που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας, λόγω της χρόνιας αδράνειας αλλά και των μεγάλων τοπικών αντιδράσεων στην υλοποίηση οργανωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ακόμη νωπές οι ντροπιαστικές εικόνες από τα σκουπίδια της Άνδρου που έφτασαν μέχρι την θάλασσα από την κατάρρευση της μοναδικής χωματερής που στοίβαζε για χρόνια όλα τα σκουπίδια του νησιού. Η χωματερή πήρε παράταση έως τον Ιούνιο μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση. Επί του παρόντος όμως η μόνη λύση που φαντάζει εφικτή είναι να φορτωθούν σε ένα καράβι και να τα φέρουμε και αυτά στην Φυλή!. Στη χώρα μας τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι από τα χειρότερα της Ευρώπης αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το 82% των αποβλήτων της. Καμπανάκι έχει χτυπήσει από καιρό και στην επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων (βιομηχανικών, νοσοκομειακών, ραδιενεργών) καθώς η έλλειψη εξειδικευμένων χώρων διαχείρισης ευνοεί την παράνομη και διάσπαρτη ρήψη τους στο περιβάλλον.

Kλιματική αλλαγή

Ακόμη και αν η ελληνική οικονομία καταφέρει να ορθοποδήσει, η χώρα μας κινδυνεύει να πληρώσει 701 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αν οι επιπτώσεις του κλίματος εξελιχθούν με την ένταση που έχει προβλέψει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Το κόστος σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται να μετριαστεί εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής στα 67 δισ, ευρώ, δεν απομακρύνει όμως τη ζημιά από την κλιματική αλλαγή στην εθνική οικονομία, η οποία έχει εκτιμηθεί στα 510 δις. ευρώ. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την υγεία, καθώς αν υπολογιστεί ότι η θερμοκρασία μέχρι το 2.100, θα ανέβει κατά 4,4 βαθμούς στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα αυξήσει την θνησιμότητα κατά 25%,προικαλώντας 1.620 θανάτους ανά ημέρα!

Μολυσμένο το πόσιμο νερό

Η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση που προέρχεται από την βιομηχανική ρύπανση, αναγκάζει τους πολίτες να πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Ο καρκίνος ήταν η μεγαλύτερη αιτία για την αύξηση της θνησιμότητας στην περιοχή των Οινοφύτων τα τελευταία 10 χρόνια σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα κάτοικοι και φορείς των Οινοφύτων προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας να επιβληθεί ειδικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Προβληματική είναι η υδροδότηση και στην Εύβοια. Με μεγάλη καθυστέρηση το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι καθαρό νερό θα ποιούν οι πολίτες της περιοχής σε τρία χρόνια. Η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στα Ψαχνά ξεπερνά τα τρία χρόνια όμως ο αγωγός από την Υλίκη που θα μεταφέρει το πόσιμο νερό θα χρειαστεί καιρό! Προσωρινή λύση θα αποτελέσουν οι καθαρές γεωτρήσεις από το Φθινόπωρο. .

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Το περσινό καλοκαίρι το όζον και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια,
χτύπησαν κόκκινο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στα μικροσκοπικά αλλά βλαβερά για την δημόσια υγεία σωματίδια ενώ εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι περίπου 4 εκατομμύρια έτη ζωής χάνονται από την μάστιγα της αέριας ρύπανσης που γεννούν οι εκπομπές από τους καυστήρες και τις εξατμίσεις αυτοκινήτων. Η πολιτεία μέχρι σήμερα περιοριζόταν στην καταγραφή των στοιχείων αλλά πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε υπουργική απόφαση που για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να βάλλει ποιοτικά κριτήρια στον ατμοσφαιρικό αέρα και ειδικά στα αιωρούμενα σωματίδια. Τα κριτήρια αυτά όμως δεν προβλέπεται να μπουν νωρίτερα από το 2015!

Λιγνίτης και πετρέλαιο

Παρά τον ικανοποιητικό βηματισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τους τελευταίους μήνες, η χώρα μας εξακολουθεί να στηρίζεται στον ρυπογόνο λιγνίτη και το πετρέλαιο. Περίπου το 50% της ηλεκτροπαραγωγής εξαρτάται από το ορυκτό καύσιμο και πάνω από το 50% του ενεργειακού ισοζυγίου από το πετρέλαιο. Η διείσδυση των ΑΠΕ που θα σηκώσουν κατά λεγόμενα της κυβέρνησης και την μεγάλη ανάπτυξη των επομένων ετών, στηρίζει μόνο το 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσφατα πάντως η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι έως το 2050 το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ.protothema.gr

Read more...

Σχέδιο «κοστούμι» έχουν έτοιμο οι Γερμανοί

Βοήθεια «α-λα-καρτ» και για… μελλοντική χρήση;


http://img.protothema.gr/EA3239D5A883D1C0467F7E5DB2A624F4.jpg
Ακόμα και για αυτούς τους ελάχιστους που πιστεύουν πως η νέα βοήθεια προς τη χώρα μας ήταν – ή είναι – αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων και επώδυνων ζυμώσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που σημειωτέον κυκλοφορεί τη Δευτέρα, αλλά ήδη γνωρίζουμε τις προδημοσιεύσεις του, λύνει τις «απορίες», αποκαλύπτοντας πως οι Γερμανοί είχαν ΗΔΗ έτοιμο ένα νέο πακέτο βοήθειας για τη χώρα μας, που περιλαμβάνει το … αίτημα του Βερολίνου για συμμετοχή στη «διάσωση» και ιδιωτών πιστωτών, σε εθελοντική βάση φυσικά για να μην θεωρηθεί από τις αγορές ουσιαστική αναδιάρθρωση η μετακύληση των ομολόγων και προφανώς θα παίξει το ρόλο και ενός «προτύπου» στην περίπτωση που θα χρειαστεί μελλοντικά – και πάντως πριν το 2013, όταν και θα … αναλάβει δράση ο περιβόητος Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης – μια περαιτέρω στήριξη άλλης χώρας της Ευρωζώνης, πιθανότατα της Πορτογαλίας!


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το σχέδιο ετοίμασαν οι επιτελείς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών – στην περίπτωση δηλαδή που νομίζατε πως στη Βιέννη επί διήμερο οι υφυπουργοί Οικονομικών του Eurogroup ήταν εκείνοι που έγραφαν και έσβηναν τα μελλούμενα για την τσέπη και τη χώρα μας!

Μάλιστα το περί ου ο λόγος σχέδιο προβλέπει πως τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ενδεχομένως και να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ για να καλύψουν ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας και πέραν του 2013, μέχρις ότου «ρολάρει» ο ESM.

Read more...

Παμπούκης: Συγνώμη στον λαό, αλλά...

newpost.gr
Παμπούκης: Συγνώμη στον λαό, αλλά...
O υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης τονίζει συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ότι τα επαχθή μέτρα που λαμβάνονται είναι αναγκαία για να διορθώσουν στρεβλώσεις της τελευταίας τριακονταετίας.

«Βεβαίως υπάρχει δικαιολογημένη λαϊκή δυσφορία, κοινωνική ένταση και ορθά αίσθημα αδικίας», λέει στη συνέντευξή του ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως «οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη στον λαό, γιατί οι θυσίες είναι άδικες από την φύση τους και ο πόνος υπαρκτός» συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

Ο Χ. Παμπούκης υπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως «επιχειρούμε μια διόρθωση σε συσσωρευμένες στρεβλώσεις 30 ετών με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να χαράξουμε μια νέα πορεία» και δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα μιλώντας για λάθη. «Προφανώς έχουν γίνει και λάθη, αλλά δεν είναι η ώρα του καταλογισμού τους» λέει ο υπουργός.

Αναφερόμενος μάλιστα στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» ο υπουργός Επικρατείας λέει χαρακτηριστικά πως «υπό προϋποθέσεις μπορεί να συντελέσει στην πολιτική δυναμική στη χώρα, να λειτουργήσει ως συναγερμός για το πολιτικό σύστημα».
Read more...

Στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι» για τη δεύτερη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση

Στους δρόμους για 12η ημέρα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του Σαββάτου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Για την δεύτερη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα ετοιμάζονται οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες.

Πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας αναμένεται να βρεθούν στο Σύνταγμα, ενώ η κινητοποίηση θα μεταδίδεται ζωντανά, μέσω Διαδικτύου, στην Ισπανία.

Στόχος των «Αγανακτισμένων» είναι η συγκέντρωση να ξεπεράσει σε συμμετοχή αυτήν της περασμένης εβδομάδας και να βγουν στους δρόμους της Αθήνας πάνω από 100.000 πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του κινήματος επισκέπτονται γειτονιές της Αθήνας, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους κατοίκους.

Το Σάββατο, για ενδέκατη ημέρα, οι «Αγανακτισμένοι» βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στον Λευκό Πύργο. Στο επάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, επί της Αμαλίας, πολίτες όλων των ηλικιών διαμαρτύρονταν κρατώντας ελληνικές σημαίες, κατά των πολιτικών, του μνημονίου, των τραπεζών, της τρόικα.

Στην κάτω πλευρά της πλατείας, ομάδες αυτοοργάνωσης επεξεργάζονταν προτάσεις με αμεσοδημοκρατικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος έχει αποφασιστεί να γίνονται «από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, συγκεντρώσεις σε όλες τις πλατείες, με αφίσες που θα εξηγούν τους όρους του μεσοπρόθεσμου μνημονίου» καθώς και «πορείες που θα παρακινούν τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, με κατάληξη την πλατεία Συντάγματος, με σκοπό την κατάληψη της πλατείας και τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου» όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι διαδηλωτές.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους «Αγανακτισμένους», οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν να μετατρέψουν σε στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 16:00) την 24ωρη απεργία της Δευτέρας, «ώστε να εξυπηρετηθεί και να διευκολυνθεί η ειρηνική συγκέντρωση της σύγχρονης «Εκκλησίας του Δήμου».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατοχή ή χρεοκοπία – Τί μας περιμένει

newsbomb.gr


Με κατοχικούς όρους, επιβολή εξοντωτικών φόρων και αντάλλαγμα την πώληση σχεδόν όλης της δημόσιας περιουσίας θα πάρουμε το δάνειο των 75 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δανειακές μας ανάγκες μέχρι το 2014 και να μην χρεοκοπήσουμε, προς το παρόν τουλάχιστον.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το σχέδιο για τη λήψη του δανείου θα συνοδεύεται από ένα μνημόνιο 2, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στα τέλη Ιουνίου από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές για να δανειστεί πριν το 2014, θα χρειαστεί περίπου 85 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει στο παρελθόν.

Τα μέτρα με τα οποία θα πληρώσουμε το αντάλλαγμα συνοψίζονται στα εξής:

-7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το φθινόπωρο με κλείσιμο ή συγχώνευση 75 οργανισμών

-μείωση 8% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου

-εισφορά 3% υπέρ των ανέργων, που συνεπάγεται μείωση 3% και στους μισθούς τοιυ ιδιωτικού τομέα

-μείωση 2%-4% στις υψηλές συντάξεις και αύξηση 40% του ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ

-23% ΦΠΑ σε εστιατόρια, καφετέριες και υπηρεσίες εστίασης εν γένει

-μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 6.000 ευρώ

-έκτακτη εισφορά 0,1% για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000-500.000 ευρώ και 0,2% για ακίνητα αξίας 1-3 εκατ. ευρώ

-έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών και αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών από 10%-20%

-εισφορά 50-80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πισίνας

Εκτός από τα παραπάνω βέβαια, δρομολογείται πληθώρα νέων μέτρων, όπως χαράτσι σε φυσικό αέριο, τσιγάρα, αναψυκτικά, ενώ υπολογίζεται ότι οι επιπτώσεις του συνόλου των φοροεισπρακτικών μέτρων, θα είναι η απώλεια δύο και πλέον μισθών ετησίως.


Read more...

Τέλος για τα ολοήμερα


Σε περιστολή του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, θεσμού που εισήγαγε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ πριν από δέκα χρόνια, προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Με απόφαση που έλαβε, χθες, εντελώς αιφινιδιαστικά, καταργεί -ουσιαστικά- τα μικρά ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια και αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις σε όλα τα υπόλοιπα.
Μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, η συρρίκνωση των ολοήμερων είναι η νέα παρέμβαση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι μισθοί εκατοντάδων ωρομίσθιων, αρκετών μονίμων και σχολικές δαπάνες. Περίπου 500 σχολεία στην περιφέρεια αναμένεται να καταργηθούν και περίπου άλλοι τόσοι ωρομίσθιοι (ειδικοτήτων) να μην ξαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε, χθες, η αρμόδια υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαιτείται πλέον να φοιτούν τουλάχιστον 60 παιδιά στο σχολείο και 15 στο ολοήμερο, ενώ πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς. Σημειωτέον, η τελευταία προϋπόθεση ισχύει για όλα τα ολοήμερα, τα οποία κατά τ’ άλλα θα ευνοούνταν από τις συγχωνεύσεις. Η υπουργός είχε μιλήσει για αντισταθμιστικά οφέλη… Οπως και να έχει, πάντως, τα μόνα τυχερά, είναι μετρημένα: τα 800 περσινά πιλοτικά και άλλα 161 που συμπεριελήφθησαν φέτος στη λίστα.
Εν ολίγοις, σχεδόν καταργείται ο θεσμός στην περιφέρεια, αφού η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων είναι ολιγοθέσια, εξαφανίζεται στις δυσπρόσιτες, ενώ συρρικνώνεται εν γένει. Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει:
Οι προϋποθέσεις
- Σε όλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που έχουν οργανικότητα κάτω από 6/θ, είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν ανελλιπώς τουλάχιστον εξήντα (60) μαθητές στο σχολείο.
2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος να είναι 15 μαθητές.
3. Στα ως άνω Δημοτικά Σχολεία με Ολοήμερο Πρόγραμμα θα εγγράφονται και θα φοιτούν στο πρόγραμμα του Ολοήμερου οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.
4. Η αποχώρηση των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί στην αρχή του σχολικού έτους σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στις νέες περισταλτικές παρεμβάσεις στο χώρο της Παιδείας, που έχουν προσλάβει, πλέον, τη μορφή ανεμοστρόβιλου.
Παρασύρονται και διαλύονται κεκτημένα ή ακόμα και πρωτοποριακές κατακτήσεις του παρελθόντος, όπως ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου.
Πολλοί δάσκαλοι θυμήθηκαν τα σχολεία για τα παιδιά εργαζόμενων γονέων (τα ΔΑΜΕΓ) που λειτουργούσαν πριν εισαγάγει ο Γιώργος Παπανδρέου το ολοήμερο. Δέκα χρόνια πίσω…
Κομνηνός Μαντάς, πρόεδρος ΔΟΕ: «Είναι βαρύτατο ατόπημα η αιφνιδιαστική απόφαση της υπουργού Παιδείας, η οποία ουσιαστικά καταργεί τα ολιγοθέσια ολοήμερα σχολεία. Τα μετατρέπει σε παιδοφυλακτήρια αλλοιώνοντας πλήρως το χαρακτήρα της αγωγής που πρέπει να παρέχεται στα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτά. Αν θέλει να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσει αυτή την απόφαση».
enet.gr

Read more...

Εισήγηση-σταθμός για τις συντάξεις σε τέκνα δημοσίων υπαλλήλων

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Και τα αγόρια και τα κορίτσια να λαμβάνουν υπό τις ίδιες προϋποθέσεις τη σύνταξη του αποβιώσαντος πατέρα τους, δημοσίου υπαλλήλου, εισηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αρεοπαγίτης, ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος 166/2000 που κάνει διάκριση μεταξύ των δύο φύλων.

Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης εισηγήθηκε να κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 166/2000 κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει περισσότερες προϋποθέσεις για τον άγαμο γιο, ενώ για τις θυγατέρες αρκεί μόνο να είναι άγαμες, προκειμένου να τύχουν της συνταξιοδότησης από υπάλληλο ή συνταξιούχο του Δημοσίου τομέα ο οποίος απεβίωσε.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 166/2000 το αγόρι για να συνταξιοδοτηθεί πρέπει να είναι άγαμο μετά το 18ο έτος της ηλικίας του και να είναι ταυτόχρονα ανίκανο για εργασία άνω του 50%. Αντίθετα για τις θυγατέρες δεν προβλέπεται καμία προϋπόθεση.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η διαφορετική αυτή μεταχείριση μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών είναι αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και ανίσχυρη, ενώ δεν δικαιολογείται και από λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, κ.λπ.

Μάλιστα τονίστηκε ότι, εν όψει των συγχρόνων αντιλήψεων και των δεδομένων για την απασχόληση των γυναικών, η διάκριση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε σαν θετικό μέτρο υπέρ των γυναικών.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λόγω των αντίθετων αποφάσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματικό το επίμαχο άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος 166/2000, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο το έχει κρίνει συνταγματικό.Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τη Δευτέρα και επισήμως η παραπομπή του Ακη...



Σε εξέλιξη είναι από χθες η τυπική, όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί βουλευτές, διαδικασία της παραπομπής του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για το... σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από μέλη της επιτροπής, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί και επισήμως η παραπομπή με ενδείξεις του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη ομόφωνα και ενδεχομένως με κοινό πόρισμα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ενδεχομένως το ΚΚΕ να προσθέσει και το αδίκημα της απιστίας. Η εξέλιξη αυτή δεν φάνηκε να εξέπληξε στο παραμικρό το περιβάλλον του πρώην υπουργού καθώς, όπως είπαν, «γι' αυτό έστησαν την προανακριτική».

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, «η Βουλή δεν ασκεί πολιτικές διώξεις κάτω από νομικό μανδύα, αλλά είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τις παρανομίες απ' όπου και αν προέρχονται. Η Επιτροπή διερεύνησε και συγκέντρωσε αποδεικτικό υλικό και σχημάτισε την άποψη ότι από το υλικό αυτό προκύπτουν επαρκείς και σοβαρές ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων».

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε ότι «δεν έχουμε το άνοιγμα των λογαριασμών που έχουμε ζητήσει» και κατηγόρησε την αντεισαγγελέα κυρία Παπανδρέου ότι «έδρασε με περίεργο τρόπο γιατί, ενώ έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, συνέχισε να καλεί μάρτυρες ανωμοτί δίνοντάς τους, τη δικονομική προστασία να μην καταθέσουν στη Βουλή».
enet.gr



Read more...

«Όχι» στην αναδιάρθρωση, «ναι» στα ευρω-ομόλογα από τον Βέλγο ΥΠΟΙΚ...



Έκκληση να σταματήσει η φημολογία για το ενδεχόμενο εξόδου ενός κράτους από την ευρωζώνη απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς. Μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24, τόνισε επίσης ότι η... αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να παραμείνει ταμπού για τις χώρες του ευρώ. Τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων.
Υποστήριξε ότι αρχίσει να συζητείται ανοιχτά η αναδιάρθρωση οι Βρυξέλλες θα στείλουν μήνυμα στις αγορές ότι τα πράγματα ειναι εξαιρετικά δύσκολα. "Πρέπει να πάψουμε να επιτρέπουμε να ακούγονται διαδόσεις για την έξοδο μίας χώρας, για την αναδιάρθρωση του χρέους", είπε.

Άφησε αιχμές ότι υπάρχουν κύκλοι που δεν επιθυμούν να δουν την ευρωζώνη να αναπτύσσεται.

Ανέφερε ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Ποροτογαλία πρέπει να κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να τιθασεύσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν πρέπει να υιοθετηθούν κοινωνικά μη αποδεκτές προτάσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν αποδοτικές και θα κατέστρεφαν τις προοπτικές ανάπτυξης των προβληματικών οικονομιών.

Γι' αυτό επανέλαβε την πρότασή του για την έκδοση "πραγματικών ευρω-ομολόγων", στα πρότυπα αυτών που εκδίδουν οι ΗΠΑ. Αυτή "η ευρωπαϊκή λύση (...) θα αποδείξει την ενότητα της ευρωζώνης", υποστήριξε.
enet.gr



Read more...

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια 100 δισ. ευρώ ώς το 2014, εκτιμά το Spiegel...



Νέο πακέτο βοήθειας που θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα για το διάστημα ως το 2014, υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το... γερμανικό περιοδικό Spiegel. Την ίδια ώρα, πληροφορίες για συμφωνία της Ευρωζώνης με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος μεταδίδει η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει στο τεύχος της Δευτέρας το Spiegel, πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά και έφτανε τα 60 με 70 δισ. ευρώ. Προσθέτει ότι είναι ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν πέρυσι.

Το Spiegel σημειώνει ότι η ενίσχυση σε αυτό το ύψος μπορεί να είναι απαραίτητη αν η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε διεθνή οικονομική βοήθεια το 2013 και το 2014.

Το δημοσίευμα επικαλείται παράγοντες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο Γερμανός υφυπουργός οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν επανέλαβε την θέση του Βερολίνου για συμμετοχή ως ένα βαθμό και των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.

Δημοσίευμα της Welt am Sonntag φέρει μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο εθελοντικής με παροχή κινήτρων μετακύλισης του χρέους, παρόμοιο με την Πρωτοβουλία της Βιέννης.

Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν έρθει σε συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την συμμετοχή τους με περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πιστωτές θα ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με άλλα με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, 3,5 με 7 χρόνια.

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα γίνει από το ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, η Ελλάδα όμως από την πλευρά της πρέπει να αναλάβει δεσμεύσει για περικοπές και αποκρατικοποιήσεις.

Το σχέδιο θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, όταν πλέον θα έχει αποφασιστεί και νέο πακέτο διάσωσης στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου. Στόχος, αναφέρει η Wall Street Journal είναι να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
tanea



Read more...