Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ιδιωτικοποιούνται οι τράπεζες – Τις διοικήσεις θα ορίζει η τρόικα


newpost.gr
Ιδιωτικοποιούνται οι τράπεζες – Τις διοικήσεις θα ορίζει η τρόικα
Κρατικοποίηση των τραπεζών και άμεση πώληση τους σε ξένους επενδυτές μέσα σε δύο χρόνια προκειμένου να ξεχρεώσουν, θα προκαλέσει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις διοικήσεις των τραπεζών θα τις ορίζει η τρόικα, η οποία θα εισάγει τεχνοκράτες, καθώς δεν επιθυμεί η εκάστοτε να διοίκηση να πρόσκειται στην κυβέρνηση, όπως έχουν διαπιστώσει ότι συμβαίνει μέχρι στιγμής.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει σε άρθρο του το Reuters, το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης των τραπεζών είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέχρι το τέλος του 2011, καθώς μια δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, θα ανάγκαζε τους επενδυτές να αποσύρουν τις επενδύσεις τους.

Η καταστροφική αυτή τακτική θα οδηγήσει τις τράπεζες στο να στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – δηλαδή στην κρατικοποίηση – ή απλώς να καταρρεύσουν.
Read more...

«Έχουμε χρεοκοπήσει πολιτικά» δηλώνει ο Γιώργος Φλωρίδης...



«Το υπάρχον πολιτικό σύστημα μπλοκάρει τη χώρα, ενόσω δρομολογούνται κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της» δηλώνει ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης στο Βήμα της Κυριακής, τέσσερις μήνες μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωµα.

«Η...

οικονομική χρεοκοπία συνοδεύεται από πολιτική χρεοκοπία, η κυβερνητική κυκλοθυμία εναλλάσσεται με την αντιπολιτευτική δημαγωγία, η στασιμότητα με τον αναχρονισμό. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, το πολιτικό σύστημα απογοητεύει την κοινωνία και οδηγεί σε μία βαθιά κρίση προσανατολισμού» αναφέρει.

Ο κ. Φλωρίδης εμφανίζεται θετικός στην υποστήριξη για τη δηµιουργία ενός Οµίλου Πολιτικού Προβληµατισµού. Παράλληλα, θεωρεί ύστατη ευκαιρία, στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, να δροµολογηθεί ένα «Εθνικό Συµβόλαιο Σωτηρίας» για να ενώσει πολιτικά τις καλύτερες δυνάµεις του τόπου.

«Η παλιά εποχή τελείωσε»

Το Βήμα της Κυριακής φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, την περίοδο 1982-83, κ. Δηµήτρη Κουλουριάνου, ο οποίος αποκαλύπτει άγνωστες λεπτοµέρειες για τη γέννηση της «χιονοστιβάδας του χρέους».

Η θητεία του κ. Κουλουριάνου ήταν σύντομη, μόλις 13 μηνών, και γεµάτη από «όχι» σε παροχές που θεωρούσε ότι οδηγούσαν σε νέο δανεισµό. Ήταν όμως αρκετή για να σχηματίσει εικόνα. Προτού γίνει υπουργός μετρούσε ήδη 13 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα και είχε συμμετάσχει σε αποστολές σε 20 χώρες.

«Βλέπω ότι αυτή τη δεκαετία η χώρα μας θα μείνει σε αυτό το τέλμα. Είναι μία μεταβατική περίοδος. Βρισκόμαστε στο Καθαρτήριο» προβλέπει. Και ο Δ.Κουλουριάνος καταλήγει: «Η νοοτροπία δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν αλλάζει με νόμους και με ρητορεία. Η παλιά εποχή τελείωσε».
NEA



Read more...

Τα τρία σενάρια που εξετάζει ο Παπανδρέου


newpost.gr
Τα τρία σενάρια που εξετάζει ο Παπανδρέου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σε μία ακόμη προσπάθεια επίτευξης της μίνιμουμ συνεννόησης ώστε να οδηγηθεί ενισχυμένος στην Σύνοδο Κορυφής.



Άλλες πληροφορίες θέλουν το Γιώργο Παπανδρέου να εξετάζει το ενδεχόμενο πρότασης για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μετά την τελική συμφωνία στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί πολλοί εκτιμούν ότι εάν προταθούν από τους Ευρωπαίους και άλλα μέτρα ή μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους δύσκολα θα μπορέσουν να ψηφιστούν αυτά στη βουλή μόνο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σημίτη και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να αποφασίσουν τα πρόσωπα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Βλέποντας τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πιθανή αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού να «φουντώνουν» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ανακοίνωσή του αργά το απόγευμα του Σαββάτου, κάνει λόγο για απαράδεκτα προϊόντα φαντασίας που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο «Κεφάλαιο» τονίζει εκτιμά ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εθνικής συνεννόησης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης, συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» δηλώνει αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι θα ήταν «ιστορικό έγκλημα σε βάρος της χώρας».


Πηγη: kathimerini.gr

Read more...

Συνεργάτιδα του Βενιζέλου πήρε 4 προαγωγές (και αυξήσεις) σε μία εβδομάδα!


newpost.gr
Συνεργάτιδα του Βενιζέλου πήρε 4 προαγωγές (και αυξήσεις) σε μία εβδομάδα!
Με προσόντα το απολυτήριο Λυκείου και την καλή σχέση της με τον υπουργό Οικονομικών, το δεξί χέρι του κ. Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο, Άντα Κιούρκα, κατάφερε να αμείβεται με περισσότερα από 2.600 ευρώ το μήνα και να ανεβαίνει 4 κλίμακες στο μισθολόγιο της μέσα σε σχεδόν μία εβδομάδα!


Με την... βούλα Βενιζέλου, η κυρία Κιούρκα λοιπόν πήρε τέσσερις αυξήσεις σε δέκα μέρες, όταν οι περισσότεροι συνάδελφοί της στο υπουργείο ετοιμάζονται να μην ξαναδούν αύξηση στο μισθό τους ή να βγουν σε εφεδρεία!

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες δίνει μαθήματα... διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων ως εργοδότης στο υπουργείο του. Μπορεί ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας να καταρρέει λόγω των συνεχών οικονομικών μέτρων εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να είναι στα πρόθυρα της «αυτοκτονίας», ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί εργασιακό παράδεισο για τους υπαλλήλους του κ. Βενιζέλου καθώς ο ίδιος δίνει κάθε μέρα –κυριολεκτικά- μισθολογικά κίνητρα στους συνεργάτες του.

Η κυρία Άντα Κιούρκα, στενή συνεργάτιδα του υπουργού ήταν γνωστή ως «σιδηρά κυρία» του ΥΕΘΑ, καθώς η συνεργασία της με τον κ. Βενιζέλο ξεκινά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ως έμπιστη του υπουργού η κυρία Κιούρκα συνέχισε τη θητεία της και στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ο κ Βενιζέλος είχε προσλάβει την κ. Κιούρκα με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με μισθό 2.600 ευρώ στη θέση της δημοσιογράφου στο γραφείο τύπου και την ίδια σύμβαση υπέγραψε και στο υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, στο υπουργείο Οικονομικών εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας της χώρας και καταιγισμό νέων μέτρων δια στόματος Βενιζέλου, η κυρία Κιούρκα αύξησε το μισθό της και ανέβηκε τέσσερις μισθολογικές κλίμακες από τις 17-06-11 έως τις 02/08/11. Προφανώς ο μισθός ανέβηκε από τις 2.600 ευρώ, αλλά από τα ΄έγγραφα δεν προκύπτει δυστυχώς το σημερινό του ύψος. Και όλα αυτά, όταν σύμφωνα με τον νόμο, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι υπουργείων εν γένει επιτρέπεται να ανεβαίνουν μία μισθολογική κλίμακα ανά δύο χρόνια.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα του ΦΕΚ που παρατίθενται παρακάτω , οι περίεργες μισθολογικές αλλαγές της κυρίας Κιούρκα υπογράφονται πάντα από τον κ. Βενιζέλο. Επομένως, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ευθύνη του υπουργού στο εν λόγω ζήτημα που αποτελεί πρόκληση για τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους...

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ξεχνά να ανταμείψει αδρά τους υπαλλήλους που είναι ικανοί αλλά κυρίως έμπιστοι, έστω και αν στο τέλος αποδεικνύονται μια απλή... γκάφα.

Εκτός από την κυρία Κιούρκα, ο υπουργός είχε και άλλους «δικούς του» ανθρώπους που τον ακολουθούν στη θητεία του ως υπουργό, όπως ο κ. Ηλίας Βεργίτσης, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα εξαιτίας της διπλής γκάφας που έκανε με τα SMS που συμπεριέλαβε σε e-mail με παραλήπτες τα ΜΜΕ. Ο κ. Βεργίτσης ήταν σύμβουλος Τύπου του κ. Βενιζέλου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μαζί με τον τρίτο έμπιστο συνεργάτη του υπουργού, τον κ. Κώστα Βουβάλα.



Σχετικές φωτογραφίες:



beni1.jpgbeni2.jpgbeni3.jpgbeni4.jpg

Read more...

Επίθεση με γιαούρτια στον Χάρη Καστανίδη (vid)


newpost.gr
Επίθεση με γιαούρτια στον Χάρη Καστανίδη (vid)
Επίθεση με γιαούρτια δέχθηκε ο Χάρης Καστανίδης από φοιτητές σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης.


Ο υπουργός Εσωτερικών είχε πάει να παρακολουθήσει την τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν σε κινηματογράφο της πλατείας Αριστοτέλους ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Βενιζέλου φοιτητές πραγματοποιούσαν συναυλία διαμαρτυρίας.

Όταν έγινε γνωστή η παρουσία του υπουργού στον κινηματογράφο ομάδα 100 φοιτητών κρατώντας πανό αλλά και γιαούρτια εισέβαλε στο «Ολύμπιον» και φωνάζοντας συνθήματα γιαούρτωσαν τον Χ।Καστανίδη.

Read more...

Στο Άγιον Όρος ο πρωθυπουργός, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Επίσκεψη στον Άθω

Από παλαιότερη συνάντηση
Από παλαιότερη συνάντηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο Άγιον Όρος βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο κ. Παπανδρέου θα παρακολουθήσει την πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στη διάρκεια της συνάντησης πιθανότατα θα συζητηθεί και το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο οποίο αντιδρά η Εκκλησία της Ελλάδος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα σηματοδοτεί η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

Δρομολογούν την «τελική λύση»

Οι δύο ηγέτες εξακολουθούν να έχουν διαφορές στο θέμα της ελληνικής κρίσης, αλλά και των τραπεζών
Οι δύο ηγέτες εξακολουθούν να έχουν διαφορές στο θέμα της ελληνικής κρίσης, αλλά και των τραπεζών (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο
Το πλαίσιο μίας «τελικής λύσης» για το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους, η οποία θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, διαμορφώνουν την Κυριακή στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Στο τραπέζι, κατά τα φαινόμενα, είτε μεγαλύτερο «κούρεμα» της τάξεως του 30% στα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, είτε «κούρεμα» της τάξεως του 50%, που θα συνοδεύεται από πιστωτικό γεγονός, στην οποία επιμένουν, με δογματική εμμονή, οι τεχνοκράτες στο Βερολίνο.

Τη γραμμή με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση το Βερολίνο εξέφρασε, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για μεγαλύτερο «κούρεμα».

«Ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, διαπιστώνοντας παράλληλα υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης.

Ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί φαίνεται να συμπλέουν στο ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, το Βερολίνο αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείει ακόμη και το σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης», την στιγμή που το Παρίσι φοβάται τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.

Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν χρειάζεται να αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά ενδεχομένως να αλλάζει τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.

Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.

Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα και με τη γαλλογερμανική διαφωνία για τον τρόπο πιθανής τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης: Το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι έσχατή λύση, μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγές του Reuters σε Παρίσι και Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι γαλλικές ανησυχίες στοχεύουν στην τήρηση του γαλλικού ΑΑΑ σε περίπτωση που «επιστρατευτεί» ο κρατικός κορβανάς για τις τράπεζες επιβεβαιώνει και πηγή του Reuters στις Βρυξέλλες. Το σημείο αυτό φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο και στο ζήτημα του ελληνικού PSI, καθώς το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση.

Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.

Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών επανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν από την πλευρά της σκοπεύει να προτείνει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των κεφαλαιακών «μαξιλαριών ασφαλείας» των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βάσει των στοιχείων που δόθηκαν για τα stress test του Ιουλίου. Η διήμερη συνεδρίαση του ΔΣ της EBA την Πέμπτη στο Λονδίνο είχε λήξει χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο μήνυμα Σόιμπλε για μεγαλύτερο «κούρεμα» πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

«Ίσως υποτιμήσαμε» την απαιτούμενη μείωση

(Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο
Σήμα για πιθανή αύξηση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομολόγα έδωσε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η πλησιάζει η κρίσιμη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για την Ευρωζώνη.

«Ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, διαπιστώνοντας υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης και τονίζοντας την ανάγκη ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει πως η μείωση 21%του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ήταν «ίσως» ανεπαρκής.

«Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υπουργός και αναφέρει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Επίσης προειδοποιεί έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα από τη διαδικασία για το ελληνικό χρέος, προειδοποίησε ακόμη ο Σόιμπλε.

Απέρριψε αντίθετα το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο EFSF ώστε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «νομισματοποιηθεί» το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη.

Κρίσιμη συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο

Το βλέμμα της Ευρωζώνης έχει στραφεί στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα την Κυριακή, κεντρικό στοίχημα της οποίας είναι ο συμβιβασμός Βερολίνου και Παρισιού τόσο για το ελληνικό χρέος όσο και για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ενώ οι δύο ηγέτες επαναλαμβάνουν πως μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, το Βερολίνο αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείει ακόμη και το σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης», την στιγμή που το Παρίσι φοβάται τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.

Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν χρειάζεται να αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά ενδεχομένως να αλλάζει τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.

Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.

Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα και με τη γαλλογερμανική διαφωνία για τον τρόπο πιθανής τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης: Το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, του EFSF, για πιθανή επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικό χρέος της «περιφερειακής Ευρωζώνης», ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι έσχατή λύση, μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγές του Reuters σε Παρίσι και Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι γαλλικές ανησυχίες στοχεύουν στην τήρηση του γαλλικού ΑΑΑ σε περίπτωση που «επιστρατευτεί» ο κρατικός κορβανάς για τις τράπεζες επιβεβαιώνει και πηγή του Reuters στις Βρυξέλλες. Το σημείο αυτό φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο και στο ζήτημα του ελληνικού PSI, καθώς το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρά παζάρια και πιέσεις για ακόμα πιο σκληρά μέτρα

Και νέα συνάντηση Βενιζέλου με την Τρόικα


http://img.protothema.gr/75A6A1963C5D1D7E69D7DADEBBD7C45D.jpg
Δεν έχουν τέλος τα παζάρια, εντός και εκτός Ελλάδος για νέα μέτρα ώστε να κλειδώσει η 6η δόση αλλά και το νέο πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε και νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια από ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ έχουν εγκατασταθεί στο υπουργείο και συνεργάζονται με τους Ελληνες επιτελείς ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Στην κυβέρνηση ελπίζουν πως έως την Κυριακή… θα βγει επιτέλους «καπνός» στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Τα στελέχη της Τρόικας πάντως δεν πείθονται εύκολα. Ακόμα και μετά τη σφαγή των μισθών και συντάξεων, ζητά να εφαρμοστούν ταχύτερα και όλα τα μέτρα της περιόδου 2013-2014. Δυσανασχετεί έντονα για την κακή πορεία των αποκρατικοποιήσεων και για τον αργό ρυθμό στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Τελευταία γραμμή άμυνας που κρατά η κυβέρνηση, οι περικοπές μισθών και οι συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, θέμα στο οποίο όμως δεν αποκλείονται εξελίξεις εντός της εβδομάδας αν Μέρκελ και Σαρκοζί κρατήσουν την Ελλάδα στο «τηγάνι» μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτώβρη… ή και ως τις 24 που θα κλείσει η έκθεση της Τρόικα!
Read more...

Έλληνες «κρύβουν» στην Ελβετία 20 δισ. ευρώ, εκτιμά το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης

Αδήλωτα στην εφορία

To μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών κεφαλαίων στις ελβετικές τράπεζες δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, σύμφωνα με τον διευθυντή του TJN
To μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών κεφαλαίων στις ελβετικές τράπεζες δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, σύμφωνα με τον διευθυντή του TJN (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν «κρύψει» Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με τον διευθυντή του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN) Τζον Κρίστενσεν, ο οποίος υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών είναι αδήλωτα στην εφορία.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Τζ.Κρίστενσεν περιγράφει τη φοροδιαφυγή σαν «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας, συμβουλεύοντας την Αθήνα να εξουδετερώσει τους φορολογικούς παραδείσους και να ζητήσει ενίσχυση των διαδικασιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παραδοσιακά, αναφέρει, οι Έλληνες προτιμούν ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους λόγω της εύκολης πρόσβασης, όπως Βρετανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν.

Ο αξιωματούχος εκτιμά επίσης ότι μια συμφωνία με την Ελβετία όπως της Γερμανίας δεν θα απέδιδε, καθώς οι λογαριασμοί, για να φορολογηθούν, θα πρέπει να είναι ονομαστικοί και η πλειονότητα έχει τις καταθέσεις σε όνομα εταιρείας που συνήθως είναι off shore.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ελλάδα κάνει δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω, λέει ο Π.Τόμσεν

Ζητά αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις

Πολιτική και κοινωνική κόπωση διαπιστώνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα
Πολιτική και κοινωνική κόπωση διαπιστώνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο
o«Πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει την στάση πληρωμών, εκτιμά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, λέγοντας πως η χώρα προχωρά κάνοντας δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, την στιγμή που η πολιτική και κοινωνική κόπωση μεγαλώνει. Κριτική στην ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ασκεί και ο Γερμανός Ματίας Μορς, από την αντιπροσωπεία της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι, είναι σαφές πως το πρόγραμμα στήριξης δεν θα πετύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα» σημείωνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt ο Πόουλ Τόμσεν, την οποία επικαλείται το Reuters.

H Αθήνα, συνέχισε, κάνει «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης».

Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

«Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο, και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν» σημειώνει ο Μορς στην ίδια εφημερίδα.

Βέλη Ζέλικ κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων


Παράλληλα, πριν από αυτή τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο την Κυριακή, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εξαπέλυσε βέλη κριτικής στους Ευρωπαίους ηγέτες θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής τη Γερμανία.

«Πολλά στην πολιτική αντιμετωπίζονται με χονδροειδείς λύσεις, αλλά η οικονομία και οι αγορές χρειάζονται προσανατολισμό και σαφήνεια» δήλωσε ο Ζέλικ, στη γερμανική Wirtschaftswoche.

Την ώρα που η Γαλλία εμποδίζεται από τις επερχόμενες εκλογές, η Ιταλία βρίσκεται σε αναταραχή και η Βρετανία είναι εκτός της ευρωζώνης, ο Ζέλικ αναρωτήθηκε «από πού μπορεί να έλθει η λύση;»

Ιδιαίτερα οι Γερμανοί φορολογούμενοι, υποστήριξε, «στερούνται μιας πολιτικής ηγεσίας που μπορεί να τους πει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει ακόμη να αναπτυχθεί η Ευρώπη τους».

Το κεντρικό ερώτημα, κατά τον Ζέλικ, είναι το κατά πόσο οι λαοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να συμπληρώσουν τη νομισματική ένωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...