Ζητά αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις
- Πολιτική και κοινωνική κόπωση διαπιστώνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο
o«Πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει την στάση πληρωμών, εκτιμά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, λέγοντας πως η χώρα προχωρά κάνοντας δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, την στιγμή που η πολιτική και κοινωνική κόπωση μεγαλώνει. Κριτική στην ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ασκεί και ο Γερμανός Ματίας Μορς, από την αντιπροσωπεία της Κομισιόν.«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι, είναι σαφές πως το πρόγραμμα στήριξης δεν θα πετύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα» σημείωνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt ο Πόουλ Τόμσεν, την οποία επικαλείται το Reuters.
H Αθήνα, συνέχισε, κάνει «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης».
Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
«Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο, και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν» σημειώνει ο Μορς στην ίδια εφημερίδα.
Βέλη Ζέλικ κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
Παράλληλα, πριν από αυτή τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο την Κυριακή, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εξαπέλυσε βέλη κριτικής στους Ευρωπαίους ηγέτες θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής τη Γερμανία.
«Πολλά στην πολιτική αντιμετωπίζονται με χονδροειδείς λύσεις, αλλά η οικονομία και οι αγορές χρειάζονται προσανατολισμό και σαφήνεια» δήλωσε ο Ζέλικ, στη γερμανική Wirtschaftswoche.
Την ώρα που η Γαλλία εμποδίζεται από τις επερχόμενες εκλογές, η Ιταλία βρίσκεται σε αναταραχή και η Βρετανία είναι εκτός της ευρωζώνης, ο Ζέλικ αναρωτήθηκε «από πού μπορεί να έλθει η λύση;»
Ιδιαίτερα οι Γερμανοί φορολογούμενοι, υποστήριξε, «στερούνται μιας πολιτικής ηγεσίας που μπορεί να τους πει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει ακόμη να αναπτυχθεί η Ευρώπη τους».
Το κεντρικό ερώτημα, κατά τον Ζέλικ, είναι το κατά πόσο οι λαοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να συμπληρώσουν τη νομισματική ένωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου