Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την παύση των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ

Φεύγουν τα 5 από τα 7 μέλη του ΔΣ


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την παύση των πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία, «η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, πλην της θητείας του προέδρου και του μέλους που ορίστηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ λήγει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των μελών η θητεία των οποίων λήγει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προχωρεί η κύρωση του EFSF Αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι δραματικό λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Βαρσοβία, Πολωνία
Στην ανάγκη σωτηρίας των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας, για τα οποία μόχθησαν γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Όπως τόνισε στο Eurogroup, έγινε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση και εξετάσθηκε το πώς πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, κάτι που χαρακτήρισε ζωτικό για την Ελλάδα. «Το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, κι αυτή επηρεάζει την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης και την απόδοση των πολιτικών μας στην Ελλάδα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, δήλωσε πως ενημέρωσε το Eurogroup για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε ήδη η ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως για την απόφαση να εκπληρώσει όλους τους στόχους και να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και του 2012, ώστε να φθάσει το ταχύτερο σε πρωτογενές πλεόνασμα, για να θωρακίσει τη χώρα.
«Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα, που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτό έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές» είπε, προσθέτοντας πως η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος και είναι αυτά «που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, φήμες, διαρροές και σχόλια που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, είναι βλαπτικές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά, για τη διεθνή οικονομία.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ανάδειξε το γεγονός πως αυτό τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ο κ. Βενιζέλος είπε πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προχωρούν στην κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους.

«Προχωρούμε κανονικά στο PSI. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας, μέσα σε ένα ολισθηρό διεθνές περιβάλλον που δεν κινείται πάντα ορθολογικά και συστημικά» είπε, προσθέτοντας πως μόνον έτσι προστατεύουμε τα εισοδήματα, τις περιουσίες και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.

Υπογράμμισε, δε, πως άλλη λύση δεν υπάρχει, «εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος, πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες ότι αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης.

«Δεν συγχωρείται ούτε άγνοια κινδύνου, ούτε συγκυριακή, μικροκομματική ή προσωπική θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η σωτηρία των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας για τα οποία μόχθησαν γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Φτηνές, συνομωσιακού τύπου δικαιολογίες» απαντά ο Γ.Παπακωνσταντίνου στις καταγγελίες Γεωργαντά

«Η ίδια μεθοδολογία για όλους»


Οπρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
Οπρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Απάντηση στις καταγγελίες περί «εσκεμμένης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% από την Eurostat, προκειμένου να ληφθούν σκληρά μέτρα» στις οποίες προέβη η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ζωή Γεωργαντά, η οποία αποπέμφθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της, με απόφαση του Ευ.Βενιζέλου έδωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «φθηνές, συνομωσιακού τύπου δικαιολογίες» και τόνισε ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε σε στενή συνεργασία με την Eurostat με την ίδια μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ».

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.

»Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.

»Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.

»Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.

»Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».

Η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε ότι «το έλλειμμα του 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από την Eurostat, ώστε να φανεί μεγαλύτερο από το 14% της Ιρλανδίας και να ληφθούν στην Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η Ζωή Γεωργαντά τόνισε ότι όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μόνο για να σφραγιστούν και μάλιστα εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ

Nαοί και Ιερές Μονές εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο ακινήτων



Φωτογραφια του ΣΑΚΗ ΤΣΑΟΥΣΗ



Read more...

Μια ιστορία για Ειδικό Δικαστήριο...


newpost.gr
Μια ιστορία για Ειδικό Δικαστήριο...
Η πιο σημαντική από τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ήταν ότι η αύξηση του ελλείμματος του 2009 από το 12,6% στο 15,5% έγινε αυθαίρετα, κατόπιν εντολής του επικεφαλής της Eurostat κ. Ράντεμαχερ και χωρίς να προηγηθεί η ακριβής αποτύπωση των μεγεθών.

Όπως είναι γνωστό, το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες το Φθινόπωρο του 2010 μετά την ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και χρεών συγκεκριμένων ΔΕΚΟ (κυρίως από τις μεταφορές) στους εθνικούς λογαριασμούς.

Το ότι αυτό μπορεί να γίνει προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους εθνικούς λογαριασμούς ΕΣΑ 95 και συγκεκριμένα στην περίπτωση που πάνω από το 50% των εσόδων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αποτυπώσει μέχρις στιγμής αυτά τα μεγέθη στους εθνικούς της λογαριασμούς γιατί αυτό το κριτήριο είναι μαχητό και άρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr o κ. Ραντεμάχερ, ο οποίος είχε κάθε λόγο να μας αντιπαθεί, αφού η ξαφνική αποκάλυψη διπλασιασμού του ελληνικού ελλείμματος από τον Σεπτεμβρη στον Οκτώβρη του 2009 αμαύρωσε την καριέρα του και τίναξε στον αέρα την υπηρεσία του, πίεζε να περιληφθούν τα μεγέθη αυτά στους εθνικούς λογαριασμούς.

Το θέμα είναι τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν έκανε τίποτε, το αποδέχτηκε με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με 7,5 δισ. ευρώ πρόσθετο έλλειμμα και το χρέος να εκτιναχτεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που όχι μόνο έκανε την εθνική προσπάθεια πιο δύσκολη, αλλά εδραίωσε, από το Φθινόπωρο του 2010 και μετά την πεποίθηση στις αγορές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Οι χειρισμοί του τότε υπουργού Οικονομικών σε αυτήν την υπόθεση, ακόμα και αν οφείλονται απλώς σε διαπραγματευτική αδυναμία, έβλαψαν τα μάλλα το εθνικό συμφέρον και χρήζουν διερεύνησης... Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ενώ η ΝΔ είχε γνώση του θέματος από το κρίσιμο καλοκαίρι του 2010, μάλλον το υποβάθμισε αντί να το κάνει όπως έπρεπε σημαία...
Read more...

Άμεση διεξαγωγή εκλογών ζήτησε από τη ΔΕΘ ο Γιάννης Δημαράς

«Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή»


Ο Γιάννης Δημαράς δήλωσε ότι το Άρμα Πολιτών συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά
Ο Γιάννης Δημαράς δήλωσε ότι το Άρμα Πολιτών συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Την άμεση διεξαγωγή εκλογών ως «προϋπόθεση για να πορευθεί η χώρα ειρηνικά και δημοκρατικά», ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών», βουλευτής Γιάννης Δημαράς, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρά, «η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται στη λήψη οικονομικών μέτρων που είναι δυσβάσταχτα, γιατί δεν έχει την λαϊκή εντολή και είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό».

«Βρισκόμαστε με μια κυβέρνηση που παραπαίει και στην ουσία έχει καταργηθεί γιατί εκλέχθηκε με άλλο πρόγραμμα και εφαρμόζει άλλο» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία εξ αρχής, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν φύγαμε εμείς από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έφυγε από μας καθώς η διαγραφή έπρεπε να κριθεί μόνο από το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και όχι από τον πρωθυπουργός ο οποίος δεν είχε κανένα τέτοιο δικαίωμα».

«Συζητάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά και ευελπιστούμε ότι μπορεί να υπάρξει ένας προοδευτικός χώρος, με ξεχωριστή δυναμική, όπου θα μπορούμε να υπερασπιστούμε δημοκρατικά δικαιώματα, δίνοντας απάντηση στο δικομματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Δημαράς χαρακτήρισε απάνθρωπη την εργασιακή εφεδρεία και αναφερόμενος στην τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, νοτίως του Καστελόριζου, ζήτησε άμεσα πληροφόρηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ όπου δεν τέλεσε τα καθιερωμένα εγκαίνια, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα της οικονομικής του πολιτικής και υποσχέθηκε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη. Δεν αναφέρθηκε εντούτοις στο Αιγαίο και σήμερα έχουμε αυτά τα γεγονότα» συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με αιτήματα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης
Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη
Με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 76η ΔΕΘ.

Ο κ. Σαμαράς δέχτηκε τους εκπροσώπους των φορεών ανά παραγωγικό τομέα και άκουσε τα αιτήματά τους. Η σύσκεψη ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και συνεχίστηκε με τους θεσμικούς εκπροσώπους των βιομηχάνων και των εξαγωγέων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών και αργότερα ξεχωριστά με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και του τουριστικού κλάδου. Στη συνέχεια είχε συναντήσεις και με τους εκπροσώπους του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.
Τα αιτήματα των φορέων

Οι φορείς επισήμαναν σε γενικές γραμμές στον κ. Σαμαρά την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, της μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας.

Επιστροφή οφειλόμενου ΦΠΑ, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αναπροσανατολισμό του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και αναβάθμιση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών στις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού ζήτησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.

Ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ, ή μέσω ανταποδοτικής παροχής (κουπονιού) με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ή άλλου μηχανισμού ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Επιμήκυνση των δανείων του ΤΕΜΠΕ στα πέντε από τα τρία έτη και εγγύηση μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες ζήτησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ) επισήμανε ότι «το ΕΤΕΑΝ οφείλει να λειτουργήσει με νέο σύστημα παρέχοντας εγγυήσεις στην επιχείρηση, χωρίς να παρεμβάλλεται η τράπεζα», να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του «Τειρεσίας Α.Ε.» και να προσεχθεί το ζήτημα της πρώτης πτώχευσης του επιχειρηματία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σημείωσε την ανάγκη «για ισότιμη ένταξη του εμπορίου στον επενδυτικό - αναπτυξιακό νόμο» και παράταση κατά ένα χρόνο της επιδότησης απασχόλησης. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΘ) ζήτησε την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην παραγωγή αργυροχρυσοχοΐας και δερματίνων ειδών και περιορισμό των δημοτικών φόρων. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΕΕΘ) ζήτησε φθηνά δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις, μείωση ασφαλίστρων και κίνητρα.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την ανάγκη «άρσης του cabotage», του εκσυγχρονισμού του επιβατικού σταθμού του λιμανιού και της χρηματοδότησης καμπάνιας τουριστικής προβολής στο εξωτερικό καθώς και επέκταση της αεροπορικής σύνδεσης τη πόλης με το εξωτερικό. Αντίστοιχα αιτήματα διατύπωσε και η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, προσθέτοντας τη βελτίωση των υποδομών, τη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και των μνημείων πολιτισμού και τη δημιουργία προσφορών θεματικών πακέτων στους ξένους επισκέπτες.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον πρόεδρο της ΝΔ τα θέματα της ανεργίας, των ελαστικών μορφών εργασίας, της εργασιακής εφεδρείας, κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Kήρυξε πόλεμο η ΓΕΝΟΠ: «Δε εισπράττουμε το τέλος, δεν θα κόβουμε το ρεύμα»

http://newpost.gr/var/thumbs/fwtopoulosdehx_300___.jpgΚλιμακώνει τις αντιδράσεις της κατά της κυβέρνησης και του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Φωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ τόνισε επίσης ότι το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του τέλους, κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν σημειώνοντας ότι στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισέπραττε φόρους και παρουσίασε στοιχεία για εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος, και των διακοπών που υλοποιήθηκαν, σε καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού.Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο σήμερα για εκβιασμό των καταναλωτών μέσω της ΔΕΗ, με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης και ανέφερε ότι η ΓΕΝΟΠ:

-Θα εμποδίσει με κάθε τρόπο και μέσο την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή του ειδικού τέλους στους καταναλωτές.

-Θα εμποδίσει την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώσουν το τέλος.

-Θα εμποδίσει και την εκτέλεση της διακοπής ρεύματος, από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων.

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συνολική οφειλή που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 909.000 καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, καθώς για τον ίδιο καταναλωτή μπορεί να έχουν εκδοθεί περισσότερες από μία εντολές διακοπής.

Πάντως οι εντολές είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010 ενώ από τις 909.000 εντολές εκτελέσθηκαν οι 174.926 (+ 6,2 % από πέρυσι) καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος για να μην τους κοπεί το ρεύμα. Τέλος, από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι 60.344 σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ (στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έκλεισαν) ζουν στο σκοτάδι. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι προβλέψεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε όπως είπε κατά της γενίκευσης του τέλους και της επιβολής του χωρίς διακρίσεις και όχι κατά της φορολόγησης των εχόντων. Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο, αν ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων, να μην εισπράξει η χώρα την επόμενη δόση και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση, μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΕΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε ότι «οι νόμοι είναι για να υπηρετούν τους πολίτες. Εάν ο νόμος μου επιβάλλει να κόψω το ρεύμα στον άνεργο και τον μεροκαματιάρη, τον παππού και τη γιαγιά που δεν έχει να πληρώσει αυτό το χαράτσι, ε, όχι δεν θα το κόψω, θα παρανομήσω και ας μας απολύσουν. Εδώ είμαστε να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Εάν είναι να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, ναι θα παρανομήσουμε».newpost.gr

Read more...

Φινλανδία και Αυστρία, «αγκάθια» για την Ελλάδα

Κρίσιμη σύνοδος για την κρίση χρέους στο Βρότσλαβ


http://img.protothema.gr/375795B5E4F2367912CE293E677B8ABF.jpg
Η σημερινή άτυπη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει θεωρητικά ως στόχο την υπέρβαση των εμποδίων στην εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, τα οποία περιλαμβάνουν ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κωλυσιεργούν. Η Φινλανδία ζητά οικονομικές εγγυήσεις σε αντάλλαγμα της δανειοδότησης της Ελλάδας, ενώ η Αυστρία ακολουθεί το Ελσίνκι κατά πόδας.

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει λύση για το θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι, με αντάλλαγμα τη χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα, κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. 'Οταν ερωτήθηκε για το θέμα, κατά την άφιξή της στην Πολωνία, η Γιούτα Ουρπιλάινεν απάντησε: "Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα βρούμε μία λύση μέχρι το βράδυ".

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέχτερ, δεν απέκλεισε ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση, με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, προσερχόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

"Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο , αλλά, "εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση", όπως η χρεοκοπία, "θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο", δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θέμα δεν είναι ακόμη επίκαιρο.

"Η συζήτηση για τη Φινλανδία είναι τελικά αρκετά τεχνικής φύσεως. Εάν θέλουν εγγυήσεις, τότε η τιμή είναι χαμηλότερη, τα επιτόκια θα είναι φυσικά χαμηλότερα", δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επιταχύνουν τις ενέργειές τους και να αποδεσμεύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης κρίσης. "Πρέπει να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλον" δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Έχουμε να επιλύσουμε προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα για τις αγορές. Εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας όλοι μαζί και οι Αμερικανοί οφείλουν να κάνουν το δικό τους".

Read more...

Πρόοδος στις εγγυήσεις Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για την 6η δόση του δανείου, λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βαρσοβία, Πολωνία
Τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων, σημείωσε.Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν είπε από την πλευρά του ότι μετά τη διακοπή 10 ημερών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα.

Προσδοκούμε την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και τόνισε ότι χρειάζεται να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και την επιμονή της κυβέρνησης προς αυτό το στόχο.

Στο Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά και Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκάιτνερ είπε επίσης ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο Αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility)συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).

Ευρωπαίος αξιωματούχο είπε πως «μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία» ανέφερε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

«Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

Ορισμένοι αναλυτές προτείνου ως καλύτερη λύση από την αύξηση των κεφαλαίων τη μόχλευση του EFSF, ώστε τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τμήματος των πιθανών ζημιών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ΄ότι να αγοράζει απλώς τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τα λεφτά στο χέρι.

Ένα από τα τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αυτής της λύσης, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» όπως η Γαλλία και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μέχρι 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή μηχανογραφικού υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις


newpost.gr
Μέχρι 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή μηχανογραφικού υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
Υποβολή ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2011 σε ποσοστό θέσεων 5%, από 19 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2011.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2011 σε ποσοστό θέσεων 5% καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά -μέσω διαδικτύου μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από 19 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2011.

Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr και οι υποψήφιοι μπορούν από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν και να δηλώσουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποψηφιότητά τους.

Η εφαρμογή συνοδεύεται από οδηγίες τις οποίες οι υποψήφιοι οφείλουν να μελετήσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τα προτεινόμενα βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αποκλειόμενες παθήσεις που έχουν ορίσει οι σχολές ή τα τμήματα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Α. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή και την εκτύπωση από το σύστημα του μηχανογραφικού δελτίου και της υπεύθυνης δήλωσης αποστέλλουν :

1) Υπογεγραμμένο αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου

2)Την υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 υπογεγραμμένη,

3 )Επικυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης.

4)Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου.

5) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

6)Σε περίπτωση υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.

Καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης η 26η Σεπτεμβρίου 2011.
Read more...

Εξαίρεση ξενοδοχείων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών από το νέο τέλος εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Οι τελικές αποφάσεις για το χαράτσι στα ακίνητα θα φανούν σήμερα κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή
Οι τελικές αποφάσεις για το χαράτσι στα ακίνητα θα φανούν σήμερα κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Την εξαίρεση των ξενοδοχείων, των βιοτεχνιών και των βιομηχανιών από την καταβολή του νέου τέλους ακινήτων, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τελικές αποφάσεις θα φανούν σήμερα κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την εποπτεία των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την επισήμανση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά, ότι «ένα υψηλό τέλος σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα ξενοδοχεία, μπορεί να είναι η καταστροφή τους» και χαρακτήρισε «λογικό» το ενδεχόμενο να απαλλαγούν».

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε μέσα από τη συζήτηση».

Eιδικότερα για τα ξενοδοχεία, ο υπουργός είπε ότι «είναι λογικό να απαλλαγούν, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για βιομηχανική εξαγωγική δραστηριότητα. Oύτως ή άλλως και η αγροτική και βιομηχανική δραστηριότητα απαλλάσσονται. Tα ξενοδοχεία είναι εργαλείο δουλειάς. Δεν είναι ιδιωτική κατοικία».

Για τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, ανέφερε ότι εξαιρούνται τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς και θρησκευτικούς λόγους και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Βόμβες» κατά Παπακωνσταντίνου και Eurostat

Μας ανακοίνωσαν έλλειμμα 15,4% εν μία νυκτί


http://img.protothema.gr/DEC1439AFC9A59B676FD83F44D72170C.jpg
Βαριές καταγγελίες ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο στηρίχθηκαν όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα και η ίδια η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, μπορεί να μην είναι πραγματικά, έκανε η κυρία Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ υπαινίχθηκε ότι οι εθνικοί λογαριασμοί, δηλαδή τα ελλείμματα, τα έσοδα, οι δαπάνες και το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τους εθνικούς λογαριασμούς, δεν οριστικοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά έρχονται στην Αθήνα απευθείας από την Eurostat.

"Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ" αποκάλυψε σε συνέντευξή της το απερχόμενο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κυρία Ζωή Γεωργαντά.

Η κυρία Γεωργαντά, καθηγήτρια Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, περιέγραψε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες μεθοδεύσεις και μαγειρέματα με σκοπό να διογκωθεί το ελληνικό έλλειμμα.

"Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ' όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ" υποστήριξε η κυρία Γεωργαντά σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό 9 και στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

"Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα" τόνισε η κυρία Γεωργαντά, η οποία ισχυρίστηκε ότι η αναθέώρηση των στοιχείων έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης μελέτης. Κυρίως όμως παρατήρησε ότι στο έλλειμμα προστέθηκαν μόνο οι δαπάνες -και όχι τα έσοδα- των ΔΕΚΟ...

"Μας έλεγαν να μην μιλάμε, ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα" πρόσθεσε η καθηγήτρια Οικονομετρίας και αναφέρθηκε σε μία συγκεκριμένη συνομιλία της με τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. "Δεν είναι εδώ Σύγκλητος πανεπιστημίου, ούτε και πρυτανικό συμβούλιο για να εκφράζετε τις απόψεις σας, είναι δημόσια διοίκηση και πρέπει να υπακούσετε..." αποκάλυψε η κυρία Γεωργαντά ότι της είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν επιχείρησε να του εκφράσει τις ενστάσεις της.

Η καθηγήτρια και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής την τελευταία διετία αποκάλυψε ότι την αμφίβολη αναθεώρηση του ελλείμματος, στην οποία εδράστηκαν όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, τις παραλείψεις στη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ, τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του Γερμανού προέδρου της Eurostat και το γεγονός ότι στο έλλειμμα του 2009 προστέθηκαν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, είναι στοιχεία τα οποία έχει μεταφέρει στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κακλαμάνη, στα πολιτικά κόμματα, στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών...

"Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να λειτουργούμε σαν σφραγίδα, δεν ήθελε να είμαστε ανεξάρτητοι, μας παραπλάνησε", υπογράμμισε η κυρία Γεωργαντά.

Οταν ρωτήθηκε αν πράγματι η Στατιστική λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία απάντησε ότι το ΔΣ δεν έχει συγκληθεί εδώ και ένα χρόνο και ότι τα 11 μέλη του δεν έχουν υπογράψει καμία από τις αποφάσεις που ήλεγχε αποκλειστικά ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου σε συνεργασία με τη Eurostat.

Η καθηγήτρια, η οποία επελέγη για το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μέσω της διαδικασίας του opengov δήλωσε ότι τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Στατιστικής Αρχής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι "μας επέλεξαν επειδή είμαστε ΠΑΣΟΚ".

Συνεχίζοντας, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας τόνισε ότι "ο κ. Ραντερμάχερ δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, μας έχουν για μπανανία", ενώ υποστήριξε ότι ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πραγματικό έλλειμμα του 2009.

"Βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή" ήταν η φράση της κυρίας Γεωργαντά με την οποία η καθηγήτρια επιχείρησε να συνοψίσει τι έχει αντιληφθεί ότι συμβαίνει από τις διαρκείς παρεμβάσεις των ξένων για τον "προσδιορισμό" των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας...

Read more...

«Χαράτσι» έως και 160 ευρώ στους πολιτικούς γάμους βάζουν οι δήμοι

Όλα του γάμου δύσκολα...

(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Ειδικό τέλος ύψους από 30 έως 160 ευρώ για τους πολιτικούς γάμους επιβάλλουν το τελευταίο διάστημα πολλοί δήμοι της χώρας.

Το ειδικό αυτό τέλος το εντάσσουν στα ανταποδοτικά τέλη, επικαλούμενοι την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους λόγω της κατακόρυφης αύξησης των πολιτικών γάμων εξαιτίας της κρίσης, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, το τέλος γάμου συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή με μια σειρά από παροχές, όπως δώρα προς τους νεόνυμφους, ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικά εφέ κ.ά.

Το «τέλους γάμου» οδηγεί τους νεόνυμφους να τελούν τον πολιτικό τους γάμο σε δήμους εκτός τον τόπων κατοικίας τους, όπου δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση εκτός από τα παράβολα των 36 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία.

Το γεγονός αυτό, όμως, φέρνει με τη σειρά του φαινόμενα «ντόμινο», με πολλούς δήμους να υποχρεώνονται να επιβάλλουν και αυτοί το τέλος για να ανακόψουν τους «εισαγόμενους» από τις γειτονικές περιοχές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση του υπουργού Αμυνας της Κύπρου με τον Π.Μπεγλίτη

Μετά τις τουρκικές προκλήσεις

Ο υπουργός Αμυνας Π.Μπεγλίτης συναντάται με τον Κύπριο ομόλογό του Δ.Ηλιάδη
Ο υπουργός Αμυνας Π.Μπεγλίτης συναντάται με τον Κύπριο ομόλογό του Δ.Ηλιάδη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης την Παρασκευή προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πάνο Μπεγλίτη, υπό το κλίμα που διαμορφώνεται με τις τουρκικές απειλές για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, το θέμα συζητείται σε συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, εν όψει της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα. Κλιμακώνοντας, δε, τις προκλήσεις η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, την ώρα που στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας, η Αθήνα προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα άσκηση ανατολικά της Κρήτης, πολύ κοντά στο οικόπεδο 12 της Κύπρου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε προ δωδεκαημέρου ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη», πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία θα ερευνήσει. Όπως όλα δείχνουν οι γεωτρήσεις επισπεύδονται και θα αρχίσουν τη Δευτέρα.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να αρχίσει η μεταφορά, με ελικόπτερο, του επιστημονικού προσωπικού της Noble Energy, από το ελικοδρόμιο που έχει στηθεί στο χώρο του λιμανιού της Λεμεσού. Συνολικά 56 άτομα θα εργάζονται στην πλατφόρμα, και θα εργάζονται σε μηνιαίες βάρδιες.

Οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy.

Αρχικά θα γεμίσουν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει. Η μεταφορά του προσωπικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στην «Αφροδίτη» σε βάθος 1.700 μέτρων.

Τα επόμενα 24ωρα, εξάλλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση προς ναυτιλλόμενους, με την οποία θα γνωστοποιούν την έναρξη της γεώτρησης, και θα καλούν όσους ασχολούνται με τη ναυσιπλοΐα να μην πλησιάζουν σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η πρώτη συνάντηση Βενιζέλου με Τρόικα έπειτα από εκείνη τη νύχτα…

Οι ελεγκτές περιμένουν να ακούσουν τα μέτρα του 2012


http://img.protothema.gr/BD97CA6772B1B0E2A6864EDA2D2F0480.jpg
Εάν από τα δυσκολότερα συμβούλια των Υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα στην Πολωνία και μάλιστα με την παρουσία του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ. Τ. Γκαιτνερ.

Το κλίμα για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο δεν θα είναι το καλύτερο καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσει τους συναδέλφους του υπουργούς μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα όπου φούντωσαν οι φήμες ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται «να μας πετάξουν εκτός ευρωζώνης» .

Επιπρόσθετα, θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσει τους ελεγκτές της Τρόικας δηλαδή τους κ. Τομσεν , Μαζουχ και Μορς μετά την επεισοδιακή εκείνη νύχτα της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου όπου οι δυο πλευρές "τα έσπασαν" .

Το θέμα είναι ότι πρέπει να σπάσει ο πάγος μεταξύ τους καθώς στην συνέχεια οι άνθρωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τον υπουργό των οικονομικών εν όψει της 6ης δόσης των 8 δισ ευρω.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι της τρόικας σηκώθηκαν και έφυγαν από την Αθήνα την 1η Σεπτεμβριου κυρίως για δυο λόγους:

• Ο πρώτος είναι ότι αντέδρασαν έντονα με την «εφεύρεση» της προσωπικής διαφοράς στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

• Ο δεύτερος είναι ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις περίπου 16.000 δημοσίων καταστρατηγώντας τον όρο 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι και άρα θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί 3.000.


Όσον αφορά την προσωπική διάφορα ήδη καταργήθηκε και το νέο σκληρό μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου .Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι μηνιαίες αποδοχές μειώνονται έως και 40-50%.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι άνδρες της τρόικας θέλουν να ακούσουν ποια θα είναι τα νέα αυτά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2012.

Read more...

Δικαστές στο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων

Αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο


http://img.protothema.gr/AF7448DC219C5A87B9FA374A21912EBE.jpg
Υπό την προεδρία δικαστών πλέον θα δικάζουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια τις υποθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα αποκλείονται, σύμφωνα με τον νέο νόμο που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, οι συνδικαλιστές υπάλληλοι.

Στόχος του νέου νόμου είναι η απονομή δικαιοσύνης γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια συγκάλυψης.Συγκεκριμένα το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο θα αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, τέσσερις Νομικούς Συμβούλους του κράτους και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Για πρώτη φορά απαριθμούνται τα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα δικάζονται στα πειθαρχικά συμβούλια. Κάποια από αυτά είναι:

α) πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία,

β) κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες.

γ) η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους,

δ) η απόκτηση οικονομικού οφέλους

ε) η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας,

στ) η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας,

ζ) η παραβίαση της αρχής της ισότητας

η) η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας

θ) η σοβαρή απείθεια,

ι) η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων,

ια) η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων,

ιβ) η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και τις αρχές,

ιγ) η μη έγκαιρη απάντηση σε αναφορές πολιτών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ιδ) η χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων προσώπων,

Για τα παραπτώματα προβλέπονται οι εξής ποινές:

α) η έγγραφη επίπληξη,

β) το πρόστιμο έως τις αποδοχές δώδεκα (12) μηνών,

γ) η στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έως πέντε (5) έτη.

δ) η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα (1) έως πέντε (5) έτη.

ε) η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου.

στ) ο υποβιβασμός έως δύο (2) βαθμούς.

ζ) η προσωρινή παύση από τρεις (3) έως δώδεκα (12) μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών και

η) η οριστική παύση.

Οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι που θα μπορούν να επιβάλλουν τις παραπάνω ποινές θα είναι:

α) ο υπουργός,

β) ο γενικός γραμματέας υπουργείου ή γενικής γραμματείας,

γ) ο γενικός γραμματέας αυτοτελούς υπηρεσίας,

δ) ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης,

ε) ο ειδικός γραμματέας,

στ) ο ελεγκτής νομιμότητας,

ζ) ο προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης,

η) ο προϊστάμενος διεύθυνσης.


Όλο το σχέδιο νόμου μαζί με την αιτιολογική έκθεση μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Read more...

Eτοιμάζουν «ψαλίδισμα» στις συντάξεις του Δημοσίου


newpost.gr
Eτοιμάζουν «ψαλίδισμα» στις συντάξεις του Δημοσίου
«Πρόωρη» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης κάθε συζήτηση περί τυχόν μείωσης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο 60% των τακτικών αποδοχών τους, δίχως ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό.

Το θέμα έθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αν. Μακρυπίδης και το επανέφερε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, επισημαίνοντας ότι «είναι διάχυτη μια περιρρέουσα φημολογία ότι θα μειωθεί το ποσοστό σύνταξης στο 60% των τακτικών αποδοχών, κάτι που έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό, χιλιάδες εργαζόμενους, να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης». Και κάλεσαν τον κ. Σαχινίδη να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα «αν και κατά πόσο είσαστε διατεθειμένοι να μειώσετε τη σύνταξη ή όχι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι «πρόωρη η ανακίνηση οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από αυτό το ζήτημα», καθώς δεν έχουμε ακόμα την οριστική εικόνα για το ποια θα είναι η μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να εισάγουμε το ενιαίο μισθολόγιο». «Θεωρώ πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση έχει γίνει, ότι δηλαδή το νέο μισθολόγιο μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή συντάξεων.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει σχετική προεργασία έτσι ώστε να υπάρχει μια απάντηση, γι' αυτό και θεωρώ ότι όλοι αυτοί οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες κάνουν περισσότερη ζημιά στους εργαζόμενους, παρά τους βοηθούν να πάρουν τη σωστή απόφαση», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης δίχως ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων αφού όπως επισήμανε «όταν θα έρθει η ώρα και θα ανακοινωθεί το μισθολόγιο, όταν δηλαδή θα προσδιορισθούν όλα τα χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου, τότε θα υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ζήτημα αυτό».


Πηγή: Το Βήμα
Read more...

Κόψιμο ρεύματος ακόμη κι αν το ...ρεύμα πληρωθεί!

Προβλέπεται στο σχέδιο για το ειδικό τέλος στα ακίνητα


http://img.protothema.gr/C977436D2ECBBEFF770AC364C8C65E62.jpg

Η ΔΕΗ είναι αναγκασμένη να προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης στις περιπτώσεις που οι πελάτες της δεν καταβάλλουν το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, ακόμη και αν εκείνοι προχωρούν σε κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ποσού που αναλογεί στην κατανάλωση ρεύματος.

Στη συγκεκριμένη παραδοχή προχώρησε στο protothema.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατική επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "το σχέδιο που έχουμε στη διάθεσή μας από το υπουργείο Οικονομικών είναι σαφές ως προς την διακοπή ηλεκτροδότησης, εφόσον δεν καταβάλλεται το τέλος".

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αρκετοί συμπολίτες μας καταφεύγουν εδώ και καιρό στην κατάθεση στο ΤΠΔ των χρεώσεων που αφορούν καθαρά το ρεύμα, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή, ενώ δεν καταβάλλουν το ΤΑΠ και τις χρεώσεις υπέρ ΕΡΤ. Ωστόσο, με το νέο νόμο, η τελική μορφή του οποίου, βεβαίως, αναμένεται, η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να κόβει το ρεύμα.

Σύμφωνα με τον επκεφαλής της ΔΕΗ, είναι ακόμη ανοικτό το διάστημα "ανοχής" που θα προβλέπεται στη διαδικασία. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η επιχείρηση δεν θα έχει την ευχέρεια να ακολουθήσει την πρακτική που τηρεί έως τώρα και η οποία θέλει το ρεύμα να κόβεται μετά και την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής και στον δεύτερο κατα σειρά λογαριασμό ενός πελάτη.

Ανοικτό, βεβαίως, είναι και το ζήτημα της αντιμετώπισης τυχόν διακανονισμών, καθώς η ΔΕΗ δίνει τέτοιες δυνατότητες σε πολίτες και επιχειρήσεις που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά πιθανότατα θα είναι η ίδια υποχρεωμένη να καταβάλλει άμεσα στο υπ. Οικονομικών το πόσο που αναλογεί στον φόρο.
Read more...

Οι Τούρκοι βγαίνουν για έρευνες πετρελαίου στο Καστελλόριζο!

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην περιοχή


http://img.protothema.gr/036DE9C78EE49DD6578D253800DD22E8.jpg

Αιφνιδιαστικά, από το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου η Άγκυρα άρχισε να αποκαλύπτει το σχέδιό της για πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας.

Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι αν η Λευκωσία δεν αναστείλει τις προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικό αερίου, τότε θα κινηθεί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόθεση της Άγκυρας, χαρακτήρισε πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ως άκυρη και άνευ περιεχομένου, αφού τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας και από κανένα διεθνή οργανισμό.

Η απειλή οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος ήταν η πρώτη τουρκική προειδοποίηση.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της Άγκυρας αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης όταν οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν αγγελία προς ναυτιλλομένους αναγγέλοντας την έναρξη ερευνών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνει την ανακοίνωση ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου μεχρι τις 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Beregen Surveyor" συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία -ενώ παραμένει άγνωστο αν τις "εργασίες" θα εποπτεύουν και τουρκικά πολεμικά πλοία- θα πραγματοποιήσει έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή η οποία περιλαμβάνει κομμάτια της τουρκικής, της κυπριακής αλλά και ένα κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο.

Κατά πληροφορίες, το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και τα άλλα πλοία του στολίσκου με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Πέμπτης ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση άδειας για την έναρξη ερευνών.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τις τουρκικές αρχές να απόσχουν από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Παραλλήλως το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγία στη ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, αλλά και με το υπουργείο εξωτερικών της Νορβηγίας προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις για την έναρξη ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι είναι νορβηγικές και οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έρευνα σεισμικών δεδομένων σε περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε μόλις πρόσφατα η Αθήνα, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόκλησης.

Είναι προφανές ότι την ίδια μέρα που μεταφέρεται στο κυπριακό οικόπεδο 12 το γεωτρύπανο που θα εκτελέσει τις ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση του όγκου των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιχειρεί έναν επικίνδυνο αντιπερισπασμό, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Κι αυτό διότι η περιοχή στην οποία σκοπεύουν να κάνουν έρευνες το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και τα υπόλοιπα τρία ερευνητικά σκάφη περιλαμβάνει κυπριακή και ελληνική υφαλοκρηπίδα την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί και να εκμεταλλευθεί χωρίς να έχει δικαιώματα.


Read more...

Στα όρια της… εργασιακής εφεδρείας οι μισοί υπουργοί και βουλευτές!


newpost.gr
Στα όρια της… εργασιακής εφεδρείας οι μισοί υπουργοί και βουλευτές!
Το υπουργικό συνεδριάζει και εγκρίνει νομοσχέδια ακριβώς όπως oι Γερμανοί στρατηγοί μετακινούσαν ανύπαρκτες μεραρχίες στον χάρτη τις τελευταίες μέρες του Β’ Π.Π.. Χωρίς χρονοδιάγραμμα ψήφισης και χωρίς χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Οι υπουργοί τοποθετούνται επί των εισηγήσεων, χωρίς να θίγουν πολιτικά θέματα. Ξέρουν ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ δύσκολη και στην κοινωνία ακόμη δυσκολότερη.

Η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανέναν που να μην έχει δυσαρεστήσει. Συμπεριφέρεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων στα όρια της εκδικητικότητας: «Ρε σκουλήκι τόλμησες να ζήσεις κάποια χρόνια καλά, θα σε λιώσω! Είχες μονιμότητα, επιδόματα και… τυχερά, ξέχνα τα δύο πρώτα, για το τελευταίο θα δούμε». Την ίδια ώρα οι φοροφυγάδες απολαμβάνουν μέχρι και… επιστροφές!

Το ηθικό των στελεχών είναι πεσμένο. Πολλοί δεν το κρύβουν ότι βρίσκονται στο όριο της κατάθλιψης. Αναρωτιούνται αν έχει νόημα να συνεχίζουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Να τη στηρίζουν. Οι περισσότεροι έχουν ξεγράψει το θέμα της επανεκλογής και αναρωτιούνται απλά αν θα μπορέσουν και πάλι να περπατήσουν στα πεζοδρόμια χωρίς τον κίνδυνο να προπηλακιστούν.

Γιατί, ο άλλος δρόμος της προεκλογικής περιόδου έγινε μονόδρομος. Το λεφτά υπάρχουν αντικαταστάθηκε από την απειλή για στάση πληρωμών. Ο στόχος των μεταρρυθμίσεων επιχειρείται εκβιαστικά. Οι πολίτες δεν τους βλέπουν ως σωτήρες, αλλά ως μικρούς και άβουλους. Τα όρια των αντοχών στενεύουν. Αν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος δεν τους φέρουν σύντομα καλά νέα, η επόμενη συνάντηση των αγανακτισμένων δε θα γίνει στο Σύνταγμα, αλλά μέσα στη Βουλή…

ΤΟ ΓΑΝΤΥ
Read more...

«Μεταρρυθμιστική κόπωση» διαπιστώνει στην Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ

Προειδοποίηση στην Αθήνα

«Αν δεν έχει υπάρξει εφαρμογή, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση» ξεκαθάρισε η επικεφαλής του Ταμείου
«Αν δεν έχει υπάρξει εφαρμογή, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση» ξεκαθάρισε η επικεφαλής του Ταμείου (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
«Μεταρρυθμιστική κόπωση» διαπιστώνει στην Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου τονίζει ότι η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στο κοινό νόμισμα όμως γι' αυτό «υπάρχει το αντίστοιχο τίμημα».

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, όμως θα πρέπει να κάνει περισσότερα εάν επιθυμεί να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τις χώρες της ΕΕ ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι μετά τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα έχει δείξει «μεταρρυθμιστική κόπωση» και ο ρυθμός των αλλαγών έχει επιβραδυνθεί.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαιρέτισε τις δηλώσεις Σαρκοζί και Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης, λέγοντας ότι παρείχαν σε μία χώρα που βρίσκεται στον μηχανισμό στήριξης, όπως η Ελλάδα, τις διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Το ΔΝΤ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα προγράμματά του. Εξετάζουμε τις δεσμεύσεις... ελέγχουμε κατά πόσο εφαρμόζονται και προχωράμε στην αποδέσμευση της χρηματοδότησης. Αν δεν έχει υπάρξει εφαρμογή, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση» ξεκαθάρισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με «σημαία» την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Αντ.Σαμαράς

Ξεκινά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ενώ θα πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στην προοπτική της συγκυβέρνησης
Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ενώ θα πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στην προοπτική της συγκυβέρνησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Με σύνθημα για πολιτική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για την 76η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβάλλει με ένταση την ανάγκη να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και θα επιμείνει στο ότι θέλει καθαρή και ισχυρή λαϊκή εντολή.

Τα δέκα σημεία της ομιλίας Σαμαρά

  • Έμφαση στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου
  • Αίτημα για εκλογές
  • Ξεκάθαρο «όχι» στην προοπτική της συγκυβέρνησης
  • Αποδοχή βασικών στόχων μείωσης χρέους και ελλείμματος
  • «Ναι» στην περιστολή του κράτους, αλλά με σχέδιο
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών
  • Αντίθετος στην επιβολή τέλους στα ακίνητα και της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση
  • Κατά των απολύσεων και εξήγηση της πρότασης της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία
  • «Ναι» στις αποκρατικοποιήσεις, «όχι» στο ξεπούλημα
  • Περαιτέρω εξηγήσεις για αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ξεκινά το πρωί της Παρασκευής με τη συνάντηση που θα έχει στις 10:00 με εκπροσώπους φορέων της συμπρωτεύουσας σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς»

Στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς θα παραστεί σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.

Το Σάββατο στις 09:30 π.μ. θα επισκεφθεί την 76η ΔΕΘ, θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. και θα ξεναγηθεί σε περίπτερα της έκθεσης.

Στις 20:00 το βράδυ θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ και στη 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου

Με τη συμμετοχή του Τ.Γκάιτνερ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και τα οποία διασφαλίζουν ότι το έλλειμμα θα κλείσει φέτος στα 17,1 δισ. ευρώ παρουσιάζει σε λίγη ώρα στο κρίσιμο Eurogroup, που συνεδριάζει στην Πολωνία -με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ-, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανια, αναμένεται να ζητήσει δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης του ενισχυμένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο Eurogroup. O Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και να λειτουργήσει και ως ένας μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Συγκεκριμένα αναμένεται να προτείνει να χρησιμοποιηθεί ο EFSF ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο με ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2008 ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.

Ωστόσο η ενίσχυση του EFSF προϋποθέτει ότι θα αυξηθούν οι εγγυήσεις που παρέχουν από κοινού οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, θέτοντας δυνητικά υπό πίεση την αξιολόγηση AAA για χώρες όπως π.χ. η Γαλλία.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθεί και το θέμα των εγγυήσεων που έχει ζητήσει η Φινλανδία από την Ελλάδα προκειμένου να μετάσχει στον ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) , ζήτημα για το οποίο δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...