Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη συνάντηση Βενιζέλου με Τρόικα έπειτα από εκείνη τη νύχτα…

Οι ελεγκτές περιμένουν να ακούσουν τα μέτρα του 2012


http://img.protothema.gr/BD97CA6772B1B0E2A6864EDA2D2F0480.jpg
Εάν από τα δυσκολότερα συμβούλια των Υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα στην Πολωνία και μάλιστα με την παρουσία του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ. Τ. Γκαιτνερ.

Το κλίμα για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο δεν θα είναι το καλύτερο καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσει τους συναδέλφους του υπουργούς μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα όπου φούντωσαν οι φήμες ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται «να μας πετάξουν εκτός ευρωζώνης» .

Επιπρόσθετα, θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσει τους ελεγκτές της Τρόικας δηλαδή τους κ. Τομσεν , Μαζουχ και Μορς μετά την επεισοδιακή εκείνη νύχτα της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου όπου οι δυο πλευρές "τα έσπασαν" .

Το θέμα είναι ότι πρέπει να σπάσει ο πάγος μεταξύ τους καθώς στην συνέχεια οι άνθρωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τον υπουργό των οικονομικών εν όψει της 6ης δόσης των 8 δισ ευρω.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι της τρόικας σηκώθηκαν και έφυγαν από την Αθήνα την 1η Σεπτεμβριου κυρίως για δυο λόγους:

• Ο πρώτος είναι ότι αντέδρασαν έντονα με την «εφεύρεση» της προσωπικής διαφοράς στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

• Ο δεύτερος είναι ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις περίπου 16.000 δημοσίων καταστρατηγώντας τον όρο 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι και άρα θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί 3.000.


Όσον αφορά την προσωπική διάφορα ήδη καταργήθηκε και το νέο σκληρό μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου .Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι μηνιαίες αποδοχές μειώνονται έως και 40-50%.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι άνδρες της τρόικας θέλουν να ακούσουν ποια θα είναι τα νέα αυτά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: