Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Με αιτήματα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης
Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη
Με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 76η ΔΕΘ.

Ο κ. Σαμαράς δέχτηκε τους εκπροσώπους των φορεών ανά παραγωγικό τομέα και άκουσε τα αιτήματά τους. Η σύσκεψη ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και συνεχίστηκε με τους θεσμικούς εκπροσώπους των βιομηχάνων και των εξαγωγέων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών και αργότερα ξεχωριστά με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και του τουριστικού κλάδου. Στη συνέχεια είχε συναντήσεις και με τους εκπροσώπους του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.
Τα αιτήματα των φορέων

Οι φορείς επισήμαναν σε γενικές γραμμές στον κ. Σαμαρά την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, της μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας.

Επιστροφή οφειλόμενου ΦΠΑ, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αναπροσανατολισμό του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και αναβάθμιση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών στις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού ζήτησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.

Ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ, ή μέσω ανταποδοτικής παροχής (κουπονιού) με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ή άλλου μηχανισμού ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Επιμήκυνση των δανείων του ΤΕΜΠΕ στα πέντε από τα τρία έτη και εγγύηση μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες ζήτησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ) επισήμανε ότι «το ΕΤΕΑΝ οφείλει να λειτουργήσει με νέο σύστημα παρέχοντας εγγυήσεις στην επιχείρηση, χωρίς να παρεμβάλλεται η τράπεζα», να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του «Τειρεσίας Α.Ε.» και να προσεχθεί το ζήτημα της πρώτης πτώχευσης του επιχειρηματία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σημείωσε την ανάγκη «για ισότιμη ένταξη του εμπορίου στον επενδυτικό - αναπτυξιακό νόμο» και παράταση κατά ένα χρόνο της επιδότησης απασχόλησης. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΘ) ζήτησε την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην παραγωγή αργυροχρυσοχοΐας και δερματίνων ειδών και περιορισμό των δημοτικών φόρων. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΕΕΘ) ζήτησε φθηνά δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις, μείωση ασφαλίστρων και κίνητρα.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την ανάγκη «άρσης του cabotage», του εκσυγχρονισμού του επιβατικού σταθμού του λιμανιού και της χρηματοδότησης καμπάνιας τουριστικής προβολής στο εξωτερικό καθώς και επέκταση της αεροπορικής σύνδεσης τη πόλης με το εξωτερικό. Αντίστοιχα αιτήματα διατύπωσε και η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, προσθέτοντας τη βελτίωση των υποδομών, τη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και των μνημείων πολιτισμού και τη δημιουργία προσφορών θεματικών πακέτων στους ξένους επισκέπτες.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον πρόεδρο της ΝΔ τα θέματα της ανεργίας, των ελαστικών μορφών εργασίας, της εργασιακής εφεδρείας, κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: