Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου

Με τη συμμετοχή του Τ.Γκάιτνερ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και τα οποία διασφαλίζουν ότι το έλλειμμα θα κλείσει φέτος στα 17,1 δισ. ευρώ παρουσιάζει σε λίγη ώρα στο κρίσιμο Eurogroup, που συνεδριάζει στην Πολωνία -με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ-, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανια, αναμένεται να ζητήσει δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης του ενισχυμένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο Eurogroup. O Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και να λειτουργήσει και ως ένας μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Συγκεκριμένα αναμένεται να προτείνει να χρησιμοποιηθεί ο EFSF ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο με ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2008 ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.

Ωστόσο η ενίσχυση του EFSF προϋποθέτει ότι θα αυξηθούν οι εγγυήσεις που παρέχουν από κοινού οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, θέτοντας δυνητικά υπό πίεση την αξιολόγηση AAA για χώρες όπως π.χ. η Γαλλία.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθεί και το θέμα των εγγυήσεων που έχει ζητήσει η Φινλανδία από την Ελλάδα προκειμένου να μετάσχει στον ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) , ζήτημα για το οποίο δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: