Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Φτηνές, συνομωσιακού τύπου δικαιολογίες» απαντά ο Γ.Παπακωνσταντίνου στις καταγγελίες Γεωργαντά

«Η ίδια μεθοδολογία για όλους»


Οπρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
Οπρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Απάντηση στις καταγγελίες περί «εσκεμμένης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% από την Eurostat, προκειμένου να ληφθούν σκληρά μέτρα» στις οποίες προέβη η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ζωή Γεωργαντά, η οποία αποπέμφθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της, με απόφαση του Ευ.Βενιζέλου έδωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «φθηνές, συνομωσιακού τύπου δικαιολογίες» και τόνισε ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε σε στενή συνεργασία με την Eurostat με την ίδια μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ».

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.

»Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.

»Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.

»Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.

»Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».

Η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε ότι «το έλλειμμα του 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από την Eurostat, ώστε να φανεί μεγαλύτερο από το 14% της Ιρλανδίας και να ληφθούν στην Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η Ζωή Γεωργαντά τόνισε ότι όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μόνο για να σφραγιστούν και μάλιστα εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: