Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει η τρόικα σε συγκεκριμένες αποχωρήσεις από το Δημόσιο εντός του 2012

Εμμένουν σε απολύσεις


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνάντηση περίπου μίας ώρας είχε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία αναμένετο να τεθεί, μεταξύ άλλων, το φλέγον θέμα της απαίτησης της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο.

«Η συζήτηση προχωρά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά» περιορίστηκε να δηλώσει, εξερχόμενος της σύσκεψης, ο κ. Μανιτάκης. Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, απάντησε «ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Δίνουν, εξάλλου, μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο, ζητώντας την επέκτασή του στις «δεξαμενές» των επίορκων υπαλλήλων, των «κοπανατζήδων», κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και των αποδεδειγμένα ανίκανων.

Στο υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για μία μικρή, αλλά αισθητή μείωση της απόστασης που τους χωρίζει με την τρόικα, εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και σύντομα να κλείσει θετικά η σκληρή διαπραγμάτευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτης του κ. Μανιτάκη, υποστήριξε ότι «πλέον δουλεύουμε σε ένα κείμενο συμφωνίας», αν και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επίσης, πηγές του υπουργείου, ανέφεραν ότι πιθανότατα οι επόμενες συναντήσεις θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και νέες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Αυτή την ώρα γίνεται η σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για το πρωί της Τρίτης στις 10:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

«200.000 οι αποχωρήσεις έως το 2015»

Σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου, προς απάντηση ερώτησης  βουλευτή σχετικής με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να πιέζει για απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης επέμεινε ότι:

«Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5 και με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα φθάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, έναντι των αρχικά πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 150.000), διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000».

Ο κ. Μανιτάκης αναφέρει επίσης ότι έως τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν δηλαδή από την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους, που, προς το παρόν, δεν απορροφώνται.
Όχι στο «φόβητρο των απολύσεων»
Ο υπουργός αναφέρεται και στην αξιολόγηση των δομών και την επικείμενη αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης, σημειώνοντας ότι η μεν αξιολόγηση των δομών της διοίκησης προχωρά και ολοκληρώνεται και με την περάτωσή της θα έχουμε μείωση διοικητικών μονάδων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%, για δε την αξιολόγηση του προσωπικού, σημειώνει ότι αυτή βρίσκεται σε φάση προεργασίας.
«Η αξιολόγηση, όμως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν συνδέεται με απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις. Ο μόνος σκοπός της είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης και των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων, με κριτήρια απολύτως αξιοκρατικά και αντικειμενικά και με τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ», αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημειώνει:
«Αυτό το μείζον και ολοκληρωμένο εγχείρημα ριζικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, που μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σε κλίμα ηρεμίας και συναίνεσης. Δεν μπορεί να προχωρήσει εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τα μέτρα λιτότητας θα είναι τα τελευταία, διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς

«Σύντομα η επόμενη δόση»


O Αντ.Σαμαράς στο συνέδριο της International Herald Tribune
O Αντ.Σαμαράς στο συνέδριο της International Herald Tribune   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Τα νέα μέτρα λιτότητας θα είναι τα τελευταία, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune, στην Αθήνα. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας».

«Η Ελλάδα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, για να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα, για να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία, που σήμερα ζητάει σαν γη έρημη τη βροχή αυτής της ρευστότητας.
»Ταυτόχρονα, η επόμενη δόση είναι κρίσιμη γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η «δραχμοφοβία».
Η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο μπορεί να κάνει τη μεγάλη στροφή. Από την βαθιά ύφεση, στο τέλος της και στην αρχή της ανάκαμψης.
»Με τις τράπεζες επανακεφαλαιοποιημένες, με τις οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα εξοφλημένες και με την κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, να έχει πλήρως ξεπεραστεί, η ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αλλάξει -πιστέψτε με- δραστικά:
»Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν -επιστρέφουν ήδη- η ρευστότητα θα αποκατασταθεί, τα ΕΣΠΑ θα ξεπαγώσουν, οι ξένες επενδύσεις θα αρχίσουν να έρχονται. Παρά τα νέα μέτρα λιτότητας -που θα είναι τα τελευταία- η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο μπορεί να κάνει τη μεγάλη στροφή. Από την βαθιά ύφεση, στο τέλος της και στην αρχή της ανάκαμψης» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Δυσκολίες, ασφαλώς, υπάρχουν ακόμα πολλές. Αλλά, τώρα πια, όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο κι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τα χειρότερα έχουν περάσει. Και πολύ σύντομα η προοπτική θα είναι ορατή σε όλους. Επομένως και η ελπίδα θα είναι χειροπιαστή.
Ένας δοκιμαζόμενος λαός που κατακτά την ελπίδα είναι δύσκολο πια -πολύ δύσκολο- να αποτύχει. Μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα δεν θα είναι μια «σύγχρονη τραγωδία», όπως την παρουσίαζαν σχεδόν όλοι μέχρι πρόσφατα. Θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως πρόκληση για να γίνουν όλα όσα θα απελευθερώσουν τον δυναμισμό και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και απαρίθμησε πέντε προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί η χώρα:

Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον αναξιοποίητο πλούτο και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα· Να ανακτήσουμε ξανά την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς· Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα· Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής· Κάθε κίνηση από δω και μπρος να τροφοδοτεί την ελπίδα και να εξουδετερώνει τα όσα πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνεται ότι Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναλαμβάνει ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, νομικός και πρώην βουλευτής. Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κ. Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Μαθηματικός, MSc Επιχειρησιακής Έρευνας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Read more...

Την αλλαγή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζητά η τρόικα...





Την αλλαγή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζητά η τρόικα από την Κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο που αφορά σους αφερέγγυους πελάτες των τραπεζών νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Σύμφωνα με... το προσχέδιο της τρόικας για το χρηματοοικονομικό κλάδο, που εξετάσθηκε την Κυριακή στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013 θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε τελικώς αυτό να αποβεί «επ' ωφελεία των δανειοληπτών» που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Στόχος είναι αυτό να γίνει με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων ώστε να επιτευχθεί προβλέψιμη, διαφανής και δίκαιη κατανομή κινδύνων για τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί.

Ήδη, 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησαν σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.

Περισσότερες από τις μισές των υποθέσεων κατέληξαν σε μερική διαγραφή της οφειλής, επειδή ο δανειολήπτης ήταν κάτοχος περιουσιακών στοιχείων (κατοικία), και οι υπόλοιπες υποθέσεις κατέληξαν σε κούρεμα του συνολικού χρέους κατά 60% κατά μέσο όρο.

Τέλος, από τις 3.000 αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, άλλο ένα 50% ήταν απορριπτικές σε αιτήσεις για ρυθμίσεις (10% για λόγους ουσίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, και 40% για τυπικούς λόγους).

in.gr


Read more...

«Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα» Κόκκινη γραμμή για τα εργασιακά από ΠΑΣΟΚ

Ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά για την κατάσταση της χώρας επέρριψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε συνέδριο ξένης εφημερίδας που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό επισήμανε ότι «η  τότε ελληνική κυβέρνηση το αργότερο το 2008, όταν όλα όσα αφορούσαν την  παγκόσμια κρίση είχαν γίνει γνωστά σε όλους, έπρεπε να κηρύξει εθνικό συναγερμό και να λάβει τα αναγκαία μέτρα που τότε θα ήσαν ήπια και ανεκτά». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις ευθύνες του νυν πρωθυπουργού: «Δυστυχώς, η εμμονή για εκλογές αμέσως μετά τη σύναψη της δεύτερης σύμβασης που έθεσε τη χώρα σε προεκλογική τροχιά από το Νοέμβριο του 2011 και η διεξαγωγή δυο αλλεπάλληλων εκλογών, σε συνδυασμό με την μόνιμη αποτυχία των μακροοικονομικών προβλέψεων της τρόικας ως προς  την ύφεση, είχε ως αποτέλεσμα να διεκδικούμε επί μήνες τώρα την επόμενη δόση των 31.5 δι ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το θέμα τώρα είναι «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση να αναθεωρηθεί προς το καλύτερο ή έστω να εφαρμοστεί. Όχι όμως να αναθεωρηθεί προς το χειρότερο». Με αυτό τον τρόπο έστειλε τα δικά του μηνύματα για τις ευθύνες της ΝΔ, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών για το πακέτο μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικέντρωσε τη διαφωνία του στις αλλαγές στα εργασιακά. 

«Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους». «Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. Είναι μέλος της Ευρωζώνης και εντεταγμένη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά είναι πρωτίστως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο» διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Προκειμένου, όμως, να μη δημιουργηθούν παρερμηνείες ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέθεσε ότι «στηρίζουμε σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση στην προσπάθεια της». «Θέλουμε να υπάρχει πάντα ένα στέρεο εθνικό μέτωπο και μας λυπεί η άγονη και αντιφατική στάση της αντιπολίτευσης που διαλέγει να οχυρωθεί πίσω από την ευθύνη που έχει θεσμικά η εκάστοτε κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης» είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ξεκαθάρισε και τη στάση του ΠΑΣΟΚ: «Με αυτήν την αίσθηση καθήκοντος θα κινηθεί και τώρα το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε όμως οι δύσκολες αποφάσεις, με το τεράστιο κόστος τους, να έχουν τουλάχιστον εθνικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αντίκρισμα. Να βγάλουν πράγματι τη χώρα από τη κρίση, την ύφεση, την απαισιοδοξία».

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση, επανέλαβε ο Ευ.Βενιζέλος

Με ορίζοντα τετραετίας


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τη σημερινή ημέρα, σε ομιλία του στο συνέδριο «Greece: Investment Forum Moving Forward» που διοργανώνεται από την International Herald Tribune και την «Καθημερινή». Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση και την προσπάθειά της και πως επιλογή της παράταξης είναι να υπάρχει ορίζοντας τετραετίας του κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες και σημείωσε ότι το να εστιάζεται και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια «εμμονή» που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι η Ελλάδα «δεν είναι τριτοκοσμική χώρα, αλλά κράτος-μέλος της ΕΕ» και συνεπώς ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ανταγωνιστικότητα δεν θα διασφαλιστεί εκτός των ευρωπαϊκών διαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.

Επιπλέον, είπε ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα των συζητήσεων με την τρόικα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο, όχι όμως «όπως-όπως» και η δόση να εκταμιευτεί εγκαίρως και ολόκληρη, διότι, όπως υποστήριξε, η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία και την εικόνα της χώρας.

Επανέλαβε τη θέση του για ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ειδάλλως «δεν θα αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση» και υπογράμμισε ότι «αν δεν κλείσουν οι θεμελιώδεις εκκρεμότητες και δεν σταλεί καθαρό μήνυμα για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, όλα τα άλλα θα θεωρούνται απλώς λόγια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκ μέρους της διοργάνωσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως «το θέμα είναι να είναι μέσα στο ευρώ πραγματικά με όρους κοινωνική συνοχής και ανάπτυξης».

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», ανέφερε μεταξύ άλλων πως όταν το θέμα έφτασε στον ίδιο, η εντολή που έδωσε ήταν πολύ καθαρή, δηλαδή ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αρχείο, αλλά μπορούν να αντληθούν πληροφορίες, όπως θα συνέβαινε και από μια ανώνυμη πληροφορία.

«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος που υπήρξε αδράνεια της αρμόδιας υπηρεσίας και δεν υπήρξαν αποτελέσματα» σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έπειτα από τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» Νέα εισαγγελική έρευνα για τον πρύτανη του ΑΠΘ

Νέα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για καταγγελίες που αφορούν στα πεπραγμένα των σημερινών πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Μαδεμλής, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» στο οποίο διατυπώνονται καταγγελίες σε βάρος του πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Γιάννη Μυλόπουλου, για την εκ μέρους του διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων. 



Η παραπάνω εισαγγελική έρευνα θα συσχετιστεί με τις άλλες τρεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και διενεργούνται έπειτα από σχετικές καταγγελίες που είδαν το τελευταίο τρίμηνο το φως της δημοσιότητας για κακοδιαχείριση και σπατάλες στο Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζουμε ότι, η πρώτη εισαγγελική έρευνα αφορά σε καταγγελία για ταξίδι που φέρεται να έκαναν -με χρήματα του Ιδρύματος- μέλη του πρυτανικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραβρεθούν σε γάμο. Η δεύτερη έρευνα αφορά σε καταγγελία για το περίφημο κινητό «iPhone» που φέρεται να δώρισε ο αντιπρύτανης, κ. Γιάννης Παντής στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, χρησιμοποιώντας χρήματα του ΑΠΘ. Η τρίτη έρευνα, τέλος, σχετίζεται με καταγγελίες για σπατάλες ύψους 8,3 εκατ. ευρώ στην Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου.protothema.gr

Read more...

ΔΗΜΑΡ:«Δεν δεχόμαστε τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά»...



«Δεν προκύπτουν από κανένα κείμενο ή μνημόνιο», προσθέτει...
Αν και η ΔΗΜΑΡ έχει πάψει, εδώ και καιρό, να χρησιμοποιεί τον όρο «κόκκινες γραμμές» - με δεδομένο ότι πολλές φορές έχει υποχωρήσει στο όνομα της ανάγκης να λάβει η χώρα τη δόση των 31,5 δις ευρώ και να...
παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά – το ηγετικό της επιτελείο προειδοποιεί ότι «παίρνει επάνω του» την υπόθεση με τα εργασιακά και διακηρύσσει σε όλους τους τόνους «ως εδώ και μη παρέκει».

Όπως σημειώνουν στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου, θα «κάνουν σημαία τους» την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στις «αλλαγές-σοκ στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η Τρόικα και οδηγούν σε μισθούς πείνας και κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων».

Βέβαια, στελέχη της ηγετικής ομάδας δεν απαντούν όταν τίθεται το ερώτημα αν η διαφωνία τους για τα εργασιακά ζητήματα μπορεί να φτάσει ως τη ρήξη με παρεπόμενο και κυβερνητική κρίση. Το μόνο που λένε είναι ότι «αυτή η σκέψη αφορά επόμενο στάδιο και δεν είναι της ώρας»...

Πάντως, η άρνηση της ΔΗΜΑΡ στις απαιτήσεις της Τρόικας σχετικά με τα εργασιακά εμφανίζεται από το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη ως «απόλυτη». Αυτό το μήνυμα , όπως έλεγαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, θα σταλεί και από τον κ. Κουβέλη κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος παράλληλα θα επιμένει ότι η συμφωνία για τα μέτρα περικοπών πρέπει να συνδυαστούν με πολιτικές δεσμεύσεις από την ηγεσία της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα, στο πλαίσιο και συνολικής λύσης για την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την κάθετη αντίθεσή του στις απαιτήσεις της Τρόικας για το εργασιακό εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ κ. Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος μετέχει στις συσκέψεις των εκπροσώπων της τρικομματικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του πακέτου των 13,5 δις ευρώ,

«Δεν προκύπτουν από κανένα κείμενο και κανένα μνημόνιο οι διεκδικήσεις που θέτουν οι της Τρόικας», τονίζει ο κ. Χατζησωκράτης. Και προσθέτει: «Εμείς δεν θα αποδεχτούμε όλα αυτά που θέτουν για τα εργασιακά. Δεν θα τα αποδεχτούμε».

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να ξεπεραστεί η εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον κ. Αντ. Μανιτάκη ο οποίος δεν δέχεται απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα. Οσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, από τη ΔΗΜΑΡ λένε ότι αυτό «δεν αφορά το λαό», ενώ στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το φορολογικό επιχειρείται νέα επεξεργασία των προτάσεων...
BHMA


Read more...

Ο πίνακας με τις αυξήσεις σοκ!

Καλπάζουν οι τιμές βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς τα καρτέλ της ακρίβειας δρουν ανεξέλεγκτα, την ώρα η ελληνική οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν υποστεί πρωτοφανείς μειώσεις.
Αυξήσεις έως και 27,6 % σε βασικά προϊόντα για το καλάθι της νοικοκυράς αποτυπώνουν το σοκ ακρίβειας που δέχεται η ελληνική κοινωνία την τελευταία διετία. Πρόκειται για ανατιμήσεις που πέρασαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ το διάστημα Ιανουάριος 2011-Άυγουστός 2012 σε ποσοστό δύο, τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερο από τον πληθωρισμό ο οποίος σωρευτικά για την ίδια περίοδο ήταν 5%!


Συγκεκριμένα, κατά το εν λόγω διάστημα, από μια λίστα με 32 από τα πιο βασικά αγαθά διατροφής και υπηρεσίες προκύπτει, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ότι ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό είχαμε στα 25.


Φέτος στο οκτάμηνο, ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό έχουμε και στα 32!
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί 14,9% από πέρυσι, τα αναψυκτικά 8,2%, οι χυμοί φρούτων 6,9%, τα αυγά 6,8%, ο καφές 5,9% τα νωπά φρούτα 5,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4,5%, το νωπό παστεριωμένο γάλα 4,4%, τα νωπά λαχανικά 4,3%, η μαργαρίνη 4,2%, το γιαούρτι και το βούτυρο 3,2% κοκ. Πρόκειται για αυξήσεις πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη τιμών, που τον Αύγουστο ήταν 1,72% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.


Πηγή: Τα Νέα


Read more...

Τι είπε ο Στουρνάρας στους πρατηριούχους

Tις διαδικασίες ώστε να θωρακιστεί το σύστημα διακίνησης καυσίμων απέναντι σε όλες τις στρεβλώσεις και πρακτικές νοθείας, καταδολίευσης και φοροδιαφυγής, θα δρομολογήσει το υπουργείο  Οικονομικών σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αυτό επισήμανε στους εκπροσώπους των πρατηριούχων υγρών καυσίμων ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους σήμερα το μεσημέρι, όπου και του εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων για το λαθρεμπόριο.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα οποία έχουν ως αφετηρία το νόμο 4072/2012, οι διατάξεις του οποίου θα ενεργοποιηθούν πλήρως με τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των διατάξεων αυτών συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στις φορολογικές αποθήκες, σύστημα GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα και η ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με ραδιοϊσότοπα.

Read more...

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Τρέχουν να προλάβουν τις 184 offshore που... φύτρωσαν στο Κρανίδι


http://newpost.gr/post/161093/trexoyn-na-prolavoyn-tis-184-offshore-poy-fytrosan-sto-kranidi/ 
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να μην παραγραφούν αξιόποινες πράξεις στις υποθέσεις με τις 184 offshore που εμφανίζονται να έχουν έδρα τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου.


Τον περασμένο Ιούνιο η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δηλώνει ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 offshore. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στο στάδιο της δημοσίευσης βρίσκεται πλέον υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών, οι υποθέσεις των οποίων παραγράφονται μέχρι 31.12.2012 και είναι ελεγκτικής αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου.

Η έγγραφη απάντηση του υφυπουργού για τις offshore στο Κρανίδι, διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία των ελέγχων και για την αποτροπή της παραγραφής.http://newpost.gr

Read more...

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ


«Κόκκινο πανί» για την ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Βρούτσης


http://newpost.gr/post/161094/kokkino-pani-gia-tin-dimar-o-giannis-vroytsis/ 
Για την Τρίτη ορίστηκε η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, παρά το γεγονός πως μέχρι αυτήν την ώρα αρκετά κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα παραμένουν ανοικτά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκουν να έχει κλειδώσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Νοεμβρίου ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στις 17 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι και την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες με την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στις «βαλίτσες» του.

Την ώρα που η τρόικα έχει (αυτή την ώρα) νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χάσμα» που προέκυψε το βράδυ της Κυριακής στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο, στην κυβέρνηση επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την στάση που θα κρατήσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στις προωθούμενες αλλαγές της... τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Δημοκρατική Αριστερά σημειώνονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σχετικά με τις θέσεις του κόμματος που καλείται να παρουσιάσει αύριο ο κ. Φώτης Κουβέλης

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ζητήσει αύριο από τον πρωθυπουργό να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στις επαφές με την τρόικα, σε πολιτικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της Συνόδο Κορυφής την Πέμπτη.

Η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για τα εργασιακά και τις οριζόντιες περικοπές ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη του κόμματος βρίσκονται στα «κάγκελα» για τους χειρισμούς του κ. Γιάννη Βρούτση.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας αντί να προστατέψει τα θεσπισμένα με νόμο εργασιακά δικαιώματα, έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα τα ενδεχόμενα με αποτέλεσμα η τρόικα να ζητήσει «τον πατέρα και την μάνα τους», όπως είπε εξάλλου υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

«Είναι αφελής που ανοίγει εργασιακά θέματα. Έχουν κλείσει από την εποχή του Παπαδήμου», φέρεται να λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς.http://newpost.gr

Read more...

Ερχονται τα εκκαθαριστικά με τα ραβασάκια του ΦΑΠ ...



Ξεκινάει από σήμερα η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011. Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τον ΦΑΠ.

Την ίδια ώρα...
«βαρύτερο» θα είναι το χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, τους οποίους το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως είναι πάνω από 100.000.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 420 εκατ. ευρώ....


Read more...

Κανονικά οι συντάξεις σε όσους...

Με ανακοίνωσή του το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί ότι θα γίνει κανονικά η καταβολή των συντάξεων σε όσους απογράφηκαν έως τις 12 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο πλήθος των συνταξιούχων που προσήλθαν για φυσική καταγραφή, είτε στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, ΕΛΤΑ), το χρονικό διάστημα από 05/10/2012 έως 12/10/2012, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθούν κανονικά οι προαναφερθέντες συνταξιούχοι στην πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών ως εξής:
1.Η πληρωμή της κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ καθώς και της κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ θα γίνει στις 22/10/2012.
2.Η πληρωμή της σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ θα γίνει στις 26/10/2012.
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνιστά σε όσους δεν απογράφηκαν έως τις 12/10/2012 να προσέρχονται για απογραφή στα Υποκαταστήματα του Ιδρύματος από τις 22/10/2012 και μετά, προκειμένου με μία μόνο επίσκεψή τους να απογράφονται και να λαμβάνουν εντολή πληρωμής για τη σύνταξή τους.

Read more...

Κατάργηση τριετιών και «ψαλίδι» 50% στις αποζημιώσεις ζητεί η τρόικα

Μέτρα-σοκ στο εργασιακό


Η τρόικα ζητεί η μείωση των αποζημιώσεων να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης
Η τρόικα ζητεί η μείωση των αποζημιώσεων να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι ωριμάνσεις (τριετίες) και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης είναι δύο από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που υπάρχουν στις διαπαραγματεύσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.

Νωρίτερα, σήμερα, το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκε με τη γγ του υπουργείου Α. Στρατινάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη υπό τον κ. Βρούτση ,με τη συμμετοχή του υφπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου, της κ. Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση είχε οριστεί για τις 5 το απόγευμα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 10 το πρωί της Τρίτης.

Η τρόικα ζητεί να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση.

Δηλαδή, ζητεί να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και οι 6 μισθοί, όταν υπάρχει.

Ζητά, επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες όπως ισχύει σήμερα.

Μάλιστα, προτείνει η εφαρμογή αυτού του μέτρου να γίνει αναδρομικά, δηλαδή, η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης.

Όσον αφορά στις τριετίες, η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς.

Δηλαδή, επιδιώκει έναν «υπο-κατώτατο μισθό», στον οποίο θα προστίθεται ένα ποσό ως επίδομα και όχι ως ποσοστό, εάν και εφόσον συναινεί ο εργοδότης. Παράλληλα, καταργούνται τα επιδόματα γάμου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ ο νομοθετημένος μισθός δεν μπορεί να είναι «γυμνός» από την εξέλιξή του με βάση τις τριετίες.

Τέλος, η 6ήμερη εργασία που θέτει η τρόικα, θα αφορά μόνον σε ό,τι νοείται ως κατάστημα (στο περίπου το 80% των επιχειρήσεων της χώρας).

Σε ό,τι αφορά το 40ωρο δεν αλλάζει (δεν αυξάνεται), ωστόσο αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της 6ήμερης εργασίας, ενώ ζητείται και ο περιορισμός των αδειών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συναγερμός με τον θάνατο ενός Βρετανού Έρχεται ο ιός Αρμαγεδδών

Έρχεται ο….. Αρμαγεδδών , ένας μυστηριώδης ιός που  προκαλεί πονοκέφαλο στις υγειονομικές  αρχές του πλανήτη γιατί είναι  θανατηφόρος.

Η επιστημονική  κοινότητα εκφράζει φόβους ότι  μπορεί να εξελιχθεί σε μία  νέα πανδημία. Άραγε, θα είναι η επόμενη γρίπη των πτηνών, ή μήπως μία νέα ισπανική γρίπη , από την οποία είχαν πεθάνει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μεταξύ των ετών  1918 –1919; O μυστηριώδης ιός έχει πολλές ομοιότητες με το «Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο», το γνωστό πλέον σε όλους  SARS και είναι εξίσου επικίνδυνος για την δημόσια υγεία για δύο λόγους. 1. Προσβάλλει ταχύτατα τους ασθενείς και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά. Γι΄ αυτό και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι από τον SARS, πάνω από χίλια άτομα είχαν πεθάνει το 2003..

Ήδη  οι υγειονομικές αρχές της   Βρετανίας βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου ετοιμότητας μετά τον  θάνατο  ενός άντρα από την  Γλασκόβη. Ο άτυχος άντρας, ιδιοκτήτης  γκαράζ, ήταν μόλις 38 ετών. Είχε  διακομιστεί στο Νοσοκομείο του Λονδίνου «London Royal Free Hospital». Σύμφωνα με τους ειδικούς, φορέας του ιού είναι κατοικίδια και άγρια ζώα στην Αφρική και της Ασία.

Τα συμπτώματα του ιού είναι, μεταξύ άλλων, πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός , στομαχικός πόνος και ακατάσχετοι εμετοί.

Διακεκριμένος Βρετανός επιστήμονας  που ειδικεύεται σε ιούς προειδοποιεί  ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει  να είναι προετοιμασμένη για  μία νέα πανδημία που προέρχεται  από τα ζώα και θα κτυπήσει  τον πλανήτη μέσα στα επόμενα  πέντε χρόνια . Ο καθηγητής Τζον Οξφορντ από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο επισημαίνει ότι η πανδημία θα κοστίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο είδος θα είναι τεράστιες.

Την  ίδια ώρα, καταγράφονται πολλά  κρούσματα του νέου ιού σε  Κατάρ και Μέση Ανατολή. Για τους ειδικούς που πραγματοποιούν αιματολογικές εξετάσεις σε ασθενείς ,  ο νέος ιός έχει πολλές ομοιότητες με τον SARS, δηλαδή προέρχεται από την ίδια οικογένεια του Οξύτατου Αναπνευστικού Συνδρόμου όμως η γενετική του ακολουθία είναι τελείως διαφορετική. Tα ιατρικά στοιχεία δείχνουν πως ένας ακόμα άντρας απεβίωσε πιθανότατα από τον ιό. Πρόκειται για έναν 60χρονο άνδρα ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο Ιούλιο στη Σαουδική Αραβία.

Επιπλέον, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι φορέας του ιού δεν είναι ο άνθρωπος , κατά συνέπεια ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι ειδικοί ενοχοποιούν τοις ασιατικές νυχτερίδες.protothema.gr

Read more...

Νοσηλεύεται στο Αττικό Νοσοκομείο Στο χειρουργείο με αιμάτωμα στον εγκέφαλο ο Αντ.Ρουπακιώτης

Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, καθώς, όπως προέκυψε από ιατρικό έλεγχο, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αιμάτωμα που έχει στο κεφάλι του. 

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο υπουργός Δικαιοσύνης διατηρεί πλήρως τις αισθήσεις του και νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου, ενώ το απόγευμα θα μπει στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν το αιμάτωμα είναι παλιό, αν προέρχεται από κάποιο χτύπημα ή προέκυψε τώρα. Πάντως, πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται «για κάτι ανησυχητικό». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τα τελευταία 24ωρα υπέφερε από έντονες ημικρανίες. Οι πρώτες ενοχλήσεις άρχισαν πριν από περίπου τρεις ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ρουπακιώτης μετέβαινε κανονικά στο υπουργείο -ακόμη και το περασμένο Σάββατο-, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συνεργάτες του για θέματα του υπουργείου. 

Σήμερα, ωστόσο, Δευτέρα, ο κ. Ρουπακιώτης δεν μετέβη στο υπουργείο, καθώς κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες,ο υπουργός Δικαιοσύνης πήγε στο «Αιγινήτειο», όπου διαπιστώθηκε μικρό αιμάτωμα το οποίο μπορεί να προήλθε από εγκεφαλικό, ενώ στη συνέχεια πήγε στο «Αττικόν», όπου και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Στο πλευρό του βρίσκονται τα μέλη της οικογένειάς του. 




 

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΔΥΟΜΙΣH ΩΡΕΣ


Γκρίνια και αμφισβήτηση Βενιζέλου με σενάρια για έκτακτο Συνέδριο


http://newpost.gr/post/161119/gkrinia-kai-amfisvitisi-venizeloy-me-senaria-gia-ektakto-synedrio-/ 
Οι περισσότεροι παραδέχονται στο ΠΑΣΟΚ ότι η σημερινή κατάσταση δεν πάει άλλο. Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να έχει την καλύτερη πρόθεση, αυτό όμως δεν αρκεί λένε όσοι γνωρίζουν καλά τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και γι αυτό προετοιμάζονται για... συγκρούσεις.

Ορισμένοι που- υποτίθεται- απηχούν απόψεις πολλών μέσα στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «μετά τις 18 που είναι η σύνοδος κορυφής για να μην μας πούνε ότι τορπιλίζουμε τη χώρα, θα έχουμε εξελίξεις στο εσωτερικό μας, αφού βλέπουμε ότι το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Βενιζέλου εξαντλήθηκε».

Στελέχη απ όλη την περιφέρεια που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» βρίσκονται σε διάφορες συζητήσεις με κορυφαίους κυρίως με τον Κώστα Σκανδαλίδη τον οποίο θεωρούν ως εκείνο που θα μπορούσε να επαναφέρει την ομαλότητα και την ενότητα στο ΠΑΣΟΚ, μέχρι να αποκατασταθούν από την αρχή οι λεπτές ισορροπίες. 

Σημειώνεται ότι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» με εντολή του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, τήρησε στάση «κυανόκρανου» στις εσωκομματικές εκλογές, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Βενιζέλου έναντι του Χρήστου Παπουτσή. 

Οι ψίθυροι, έχουν φτάσει και στα αυτιά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των συνεργατών του. Για το λόγο αυτό, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Κώστα Σκανδαλίδη. Η συνάντηση διήρκεσε δυόμισι ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα, παρά το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων. 

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος- λέγεται ότι- έθεσε και το θέμα όσων των αμφισβητούν στο παρασκήνιο, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος κάνει το χρέος του απέναντι στην παράταξη και το κόμμα. Στις συζητήσεις που γίνονται στις παρυφές της Ιπποκράτους, ορισμένοι μιλάνε για την τοποθέτηση ενός στελέχους που θα ασκήσει χρέη μεταβατικού προέδρου μέχρι το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο. 

Υπάρχουν όμως και οι αντιρρήσεις πάνω σε αυτό το σχεδιασμό αφού άλλα στελέχη προερχόμενα από διαφορετικές αφετηρίες πιστεύουν ότι η κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι αριστερή και ως εκ τούτου πρέπει να διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες για να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν χρόνο. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. 

Τα μέτρα έρχονται στη βουλή προς ψήφιση και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Θωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν ορισμένοι βουλευτές που θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Για αυτό και ο κ. Βενιζέλος θέλοντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις από τηνΚ.Ο. επισπεύδει τις διαδικασίες και συγκαλεί εκ νέου την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να αποφασίσει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή όχι στην ψήφιση των μέτρων. 

Μέχρι τότε το παρασκήνιο είναι καθημερινό αφού σε όλα τα πολιτικά γραφεία στελεχών και βουλευτών παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Παρασκευή απόγευμα για παράδειγμα στο γραφείο του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη γινόταν «πανικός» από τηλέφωνα στελεχών της περιφέρειας, Γραμματέων και μελών Ν.Ε , Τοπικών Οργανώσεων, πρώην και νυν βουλευτών. 

Το ερώτημα ήταν σχεδόν ένα: τι κάνουμε που πάμε… Η απάντηση του Μ. Καρχιμάκη ήταν σε όλους ίδια: μην βιάζεστε…

Θε.Δα
http://newpost.gr

Read more...
ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 31,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Στουρνάρας: Δεν θα κλείσουν τα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής


http://newpost.gr/post/161089/stoyrnaras-den-tha-kleisoyn-ta-metra-prin-apo-ti-synodo-koryfis/ 
Την εκτίμηση ότι το πακέτο μέτρων δεν θα κλείσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 -19 Οκτωβρίου εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τοΜέγαρο Μαξίμου όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε» τονίζοντας ότι τα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα δοθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, είπε ο κ. Στουρνάρας. 

«Προσπαθούμε αλλά είναι αδύνατο να κλειδώσουν τα μέτρα πριν την Σύνοδο Κορυφής. Τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά το νέο Eurogroup, ενώ η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου» είπε.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο ανακοινώθηκε Έκτακτη Σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα στις 22 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύντομη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάραμε τους εκπροσώπους της τρόικας.

Το κλιμάκιο της τρόικας μετέβη αιφνιδιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών όπου και συναντήθηκε για ένα περίπου τέταρτο με τον κ. Στουρνάρα και αξιωματούχους του υπουργείου. Η συνάντηση διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 16:00 μ.μ. Ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Άννα Στρατινάκη. Για σήμερα το απόγευμα αναμένονταν συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών. Ωστόσο η συνάντηση αναβλήθηκε για αύριο, στις 10:00 το πρωί προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χρόνος.http://newpost.gr/

Read more...