Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο πίνακας με τις αυξήσεις σοκ!

Καλπάζουν οι τιμές βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς τα καρτέλ της ακρίβειας δρουν ανεξέλεγκτα, την ώρα η ελληνική οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν υποστεί πρωτοφανείς μειώσεις.
Αυξήσεις έως και 27,6 % σε βασικά προϊόντα για το καλάθι της νοικοκυράς αποτυπώνουν το σοκ ακρίβειας που δέχεται η ελληνική κοινωνία την τελευταία διετία. Πρόκειται για ανατιμήσεις που πέρασαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ το διάστημα Ιανουάριος 2011-Άυγουστός 2012 σε ποσοστό δύο, τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερο από τον πληθωρισμό ο οποίος σωρευτικά για την ίδια περίοδο ήταν 5%!


Συγκεκριμένα, κατά το εν λόγω διάστημα, από μια λίστα με 32 από τα πιο βασικά αγαθά διατροφής και υπηρεσίες προκύπτει, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ότι ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό είχαμε στα 25.


Φέτος στο οκτάμηνο, ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό έχουμε και στα 32!
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί 14,9% από πέρυσι, τα αναψυκτικά 8,2%, οι χυμοί φρούτων 6,9%, τα αυγά 6,8%, ο καφές 5,9% τα νωπά φρούτα 5,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4,5%, το νωπό παστεριωμένο γάλα 4,4%, τα νωπά λαχανικά 4,3%, η μαργαρίνη 4,2%, το γιαούρτι και το βούτυρο 3,2% κοκ. Πρόκειται για αυξήσεις πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη τιμών, που τον Αύγουστο ήταν 1,72% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.


Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: