Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

«Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα» Κόκκινη γραμμή για τα εργασιακά από ΠΑΣΟΚ

Ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά για την κατάσταση της χώρας επέρριψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε συνέδριο ξένης εφημερίδας που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό επισήμανε ότι «η  τότε ελληνική κυβέρνηση το αργότερο το 2008, όταν όλα όσα αφορούσαν την  παγκόσμια κρίση είχαν γίνει γνωστά σε όλους, έπρεπε να κηρύξει εθνικό συναγερμό και να λάβει τα αναγκαία μέτρα που τότε θα ήσαν ήπια και ανεκτά». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις ευθύνες του νυν πρωθυπουργού: «Δυστυχώς, η εμμονή για εκλογές αμέσως μετά τη σύναψη της δεύτερης σύμβασης που έθεσε τη χώρα σε προεκλογική τροχιά από το Νοέμβριο του 2011 και η διεξαγωγή δυο αλλεπάλληλων εκλογών, σε συνδυασμό με την μόνιμη αποτυχία των μακροοικονομικών προβλέψεων της τρόικας ως προς  την ύφεση, είχε ως αποτέλεσμα να διεκδικούμε επί μήνες τώρα την επόμενη δόση των 31.5 δι ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το θέμα τώρα είναι «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση να αναθεωρηθεί προς το καλύτερο ή έστω να εφαρμοστεί. Όχι όμως να αναθεωρηθεί προς το χειρότερο». Με αυτό τον τρόπο έστειλε τα δικά του μηνύματα για τις ευθύνες της ΝΔ, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών για το πακέτο μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικέντρωσε τη διαφωνία του στις αλλαγές στα εργασιακά. 

«Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους». «Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. Είναι μέλος της Ευρωζώνης και εντεταγμένη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά είναι πρωτίστως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο» διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Προκειμένου, όμως, να μη δημιουργηθούν παρερμηνείες ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέθεσε ότι «στηρίζουμε σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση στην προσπάθεια της». «Θέλουμε να υπάρχει πάντα ένα στέρεο εθνικό μέτωπο και μας λυπεί η άγονη και αντιφατική στάση της αντιπολίτευσης που διαλέγει να οχυρωθεί πίσω από την ευθύνη που έχει θεσμικά η εκάστοτε κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης» είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ξεκαθάρισε και τη στάση του ΠΑΣΟΚ: «Με αυτήν την αίσθηση καθήκοντος θα κινηθεί και τώρα το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε όμως οι δύσκολες αποφάσεις, με το τεράστιο κόστος τους, να έχουν τουλάχιστον εθνικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αντίκρισμα. Να βγάλουν πράγματι τη χώρα από τη κρίση, την ύφεση, την απαισιοδοξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: