Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΤΡΟΙΚΑΣ


Μικρότερη από 1 δισ. ευρώ η διαφορά για να κλείσει το πακέτο μέτρων


http://newpost.gr/post/159992/mikroteri-apo-1-dis-eyro-i-diafora-gia-na-kleisei-to-paketo-metron/ 
Ολοκληρώθηκε,  λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης  ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση που χωρίζει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα είναι κάτω απο 1 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 18:30.


Στη σύσκεψη της Τετάρτης, διαπιστώθηκε πως σχεδόν οι μισές από τις 89 προϋποθέσεις που έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο ως τον Ιούνιο, βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και ως την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται πως θα έχουν απομείνει εκκρεμείς οι 35-40.

Ικανοποιητική θεωρούν την πρόοδο οι ελεγκτές και στο θέμα των αλλαγών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ τα τεχνικα κλιμάκια εξέτασαν εκ νέου και την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι συναντήσεις θα διεξάγονται σε καθημερινή βάση όπως επισημαίνουν παράγοντες τουυπουργείου Οικονομικών και η προσπάθεια εστιάζεται στο να έχει κλείσει το πακέτο έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. 

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ενώ, τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στις Εφορίες (υπολογίζεται ότι οι «απώλειες» ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία, πάντως, θα εγγραφούν, κατά πάσα πιθανότητα, στο 10μηνο).

Read more...

ΔΗΜΑΡ: Να ελεγχθούν οι Μονές

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τους φορολογικούς ελέγχους σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Μαρία Γιαννακάκη.
Το κείμενο της ερώτησης:
«Το 2005, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε αποφασίσει την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» για τους Ιεράρχες αλλά και τους κληρικούς και λαϊκούς που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς.
 Πρόσθετα τα μέλη της Ιεραρχίας είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων:
• Να γίνεται τακτικός έλεγχος των οικονομικών εκκλησιαστικών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας.
• Να δημοσιεύεται  κάθε χρόνο σε τοπικές Εφημερίδες ο οικονομικός απολογισμός κάθε Ιεράς Μητρόπολης.
• Να γίνεται προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων κάθε Εκκλησιαστικού Νομικού Προσώπου ύψους άνω των 300.000 ευρώ από την Ανωτάτη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.
• Εφαρμογή ενιαίου και διαφανούς ταμειακού και λογιστικού συστήματος οικονομικής διαχειρίσεως για τις Ιερές Μητροπόλεις, τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές.
Με βάση τα παραπάνω. Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
- Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές,  Ιεράρχες και εκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές  και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;
- Προτίθεστε να επεκτείνετε τους ελέγχους σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα;».enikos.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα

Νέο ραντεβού την Πέμπτη


Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς έξω από το υπουργείο Οικονομικών  

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας για το πακέτο των μέτρων και τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες που καλείται να προωθήσει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα συνάντηση θα γίνει στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συναντήσεις θα διεξάγονται σε καθημερινή βάση και η προσπάθεια εστιάζεται στο να έχει κλείσει το πακέτο έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος για το 2013 κάτω από τα 9 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα, έναντι των 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Παράλληλα, προσπαθεί να δοθεί το κύριο βάρος στην πρόσθετη περικοπή από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο θα είναι κατώτερα των προσδοκιών, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στις εφορίες. Υπολογίζεται ότι οι «απώλειες» ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία, πάντως, θα εγγραφούν, κατά πάσα πιθανότητα, στο 10μηνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναδρομικό μαχαίρι έως 35% στα ειδικά μισθολόγια...




Περικοπές αποδοχών από 5% έως και 35% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις για τους 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ και ...

διπλωματικούς υπαλλήλους), οι οποίοι αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν -ερήμην των άμεσα θιγομένων- ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και οι επικεφαλής των κλιμακίων της Τρόικας.

Εντός των ημερών

Υπό την πίεση της Τρόικας για άμεση υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο, το τρέχον έτος οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να καταρτιστούν και να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών ώστε -ει δυνατόν- πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να έχουν ήδη γίνει νόμος του κράτους! Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις αποφάσεις στις οποίες φέρονται να έχουν καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Τρόικα:

1 Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα δουν τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται κατά 6% ή 7,5% αναδρομικά από την 1η-7-2012. Αν επιλεγεί η μείωση κατά 7,5%, τότε ενδέχεται να αυξηθεί κατά ένα πολύ μικρό ποσό το επίδομα επικινδυνότητας.

2 Οι δικαστικοί λειτουργοί θα υποστούν πολύ μεγάλες εισοδηματικές απώλειες σε ποσοστά, καθώς οι αποδοχές τους θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 20%. Για τους υψηλόβαθμους οι περικοπές των συνολικών αποδοχών μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 35%. Κι όλα αυτά αναδρομικά από την 1η-7-2012!

3 Οι μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλιμακώνονται ως εξής: 5% για συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, 15% για αποδοχές από 1.001 έως και 1.500 ευρώ, 25% για αποδοχές από 1.501 έως 2.500 ευρώ και 30% για αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Και οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η-7-2012.

4 Οι περικοπές στις συνολικές αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα ανέλθουν στο 13% κατά μέσο όρο, ενώ οι μειώσεις αποδοχών για τους διπλωματικούς υπαλλήλους θα φθάσουν το 20%, αναδρομικά από την 1η-7-2012.

Κατάργηση επιδομάτων

Για να επιβληθούν αυτές οι περικοπές στο σύνολο των αποδοχών θα απαιτηθεί να επιβληθούν άμεσα πολύ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις στα επιδόματα που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

Τα επιδόματα αυτά, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουμε αναλυτικά στους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύουμε, αναμένεται να επανεξεταστούν στο σύνολό τους με προοπτική τα περισσότερα να καταργηθούν πλήρως από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός άλλου σχεδίου της κυβέρνησης και της Τρόικας, το οποίο προβλέπει την κατάρτιση νέων μισθολογίων από μηδενική βάση για τους περισσότερους δημόσιους λειτουργούς.

Ειδικά για τους ένστολους οι περικοπές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Τρόικας, ο οποίος έχει περιληφθεί και στο «πακέτο» των δημοσιονομικών μέτρων της διετίας 2013-2014, από το επόμενο έτος θα καταργηθούν οι αυτόματες μισθολογικές προαγωγές για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας με αποτέλεσμα να προκύψουν γι’ αυτούς πρόσθετες μισθολογικές απώλειες, οι οποίες έχει υπολογιστεί ότι θα ανέλθουν στο 12%.

Τέλος τα δώρα

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, από το 2013 και μετά, όλοι οι λειτουργοί του Δημοσίου, που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, θα υποστούν πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες, μέσω της κατάργησης των υπολειμμάτων των επιδομάτων εορτών και αδείας, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας. Οι απώλειες αυτές θα ανέλθουν στα 1.000 ευρώ μικτά το χρόνο για κάθε λειτουργό του Δημοσίου.

Το όφελος

Από το σύνολο των 250.000 αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, πάνω από 155.000 είναι ένστολοι. Για το λόγο αυτό οι μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων, παρά το γεγονός ότι θα είναι χαμηλότερες σε ποσοστά από ό,τι στις άλλες κατηγορίες αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, θα αποδώσουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση, η οποία για το 2012 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 150-180 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2013 και μετά υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 300-360 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά για το 2012 η εξοικονόμηση δαπανών που θα επιτευχθεί μέσω των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 210 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την Τρόικα, ενώ για κάθε ένα έτος από το 2013 και μετά υπολογίζεται ότι θα φθάνει τα 420-450 εκατ. ευρώ.

«Κληρονομιά» Παπαδήμου

Η επιβολή των περικοπών στις αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια από την 1η Ιουλίου 2012 ήταν μια «μνημονιακή» υποχρέωση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους όταν συμφώνησε με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας να υπογράψει το νέο επαχθέστερο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση....
Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο


Read more...

Οι 89 διαρθρωτικές αλλαγές που κρίνουν την εκταμίευση της δόσης ...



Σε αγώνα ταχύτητας αναμένεται να επιδοθεί η κυβέρνηση έως τις 18 Οκτωβρίου, για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων αλλά και την προώθηση 89 κρίσιμων αποφάσεων, προκειμένου να εκταμιευθεί τελικά η δόση των 31 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για... 89 διαρθρωτικά μέτρα που αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions), και τα οποία εκκρεμούν, όπως οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, οι παρεμβάσεις σε εφάπαξ, κύριες συντάξεις, εργασιακά και αγορές. Μάλιστα, όπως έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, όσο γρηγορότερα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τόσο το γρηγορότερο θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπου το οικονομικό επιτελείο την προσδιορίζει το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», από τις 89 διαρθρωτικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί σε περίπου 15 έως 20 ημέρες, να δρομολογήσει τουλάχιστον τις 77. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές είναι:

1. Νομοθέτηση της μείωσης 12% κατά μέσο όρο των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου.
2. Περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων.
3. Δημοσίευση πλήρους απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών.
4. Αποσαφήνιση του καθεστώτων χρήσεων γης για τα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία που θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση εντός του 2012.
5. Μεταρρύθμιση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων.
6. Έλεγχοι υπηρεσιακής απόδοσης και αντικατάσταση διευθυντών υπουργείου Οικονομικών που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης.
7. Αντικατάσταση στις εφορίες των πληρωμών τοις μετρητοίς και με επιταγές με τραπεζικά εμβάσματα.
8. Δημοσίευση στο Διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης για τις εφορίες.
9. Έλεγχος τουλάχιστον 200 δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων εφοριακών από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
10. Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων.
11. Βελτίωση του συστήματος προστασίας πληροφοριοδοτών που αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς.
12. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούστερη νομοθεσία.
13. Διασφάλιση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σημειώνουν σταθερή πτώση
14. Ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα που συνδέει τη Βάση Δεδομένων Απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
15. Παρουσίαση της πιλοτικής έκδοσης του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών.
16. Δημιουργία τομεακών Κεντρικών Αρχών Προμηθειών που συντονίζονται από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
17. Εξορθολογισμός από τον ΕΟΠΥΥ του αριθμού των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, ώστε να μειωθεί η αναλογία γιατρών-ασθενών κοντά στον πολύ χαμηλότερο μέσο όρο της ΕΕ.
18. Προειδοποιήσεις κάθε μήνα σε κάθε γιατρό σχετικά με τη συνταγογραφική του δραστηριότητα, όταν παρατηρείται συνταγογράφηση άνω του μέσου όρου.
19. Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αν χρειαστεί, όπως προϋπολογισμός συνταγογράφησης για κάθε γιατρό.
20. Υποχρεωτικό για όλα τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται τα φάρμακα ανά δραστική ουσία.
21. Αξιολόγηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και θέσπιση ποσοτικών στόχων για τον αριθμό των ελέγχων αδήλωτης εργασίας που πρέπει να διενεργηθούν.
22. Κατάργησης της ελάχιστης αμοιβής για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
23. Τροποποίηση των όρων εισδοχής και των προϋποθέσεων άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Πιο συγκεκριμένα, κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων. Επίσης, κατάργηση του ελάχιστου ποσού που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή.
24. Άρση της απαγόρευσης αναγνώρισης επαγγελματικών τίτλων σε κατόχους πτυχίων που απονέμονται με βάση συμφωνίες δικαιόχρησης.
25. Μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
26. Μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κατά τουλάχιστον 50%.
27. Καθιέρωση με νόμο του κατώτατων μισθών.

voria.gr


Read more...

Τι είπαν Αβραμόπουλος-Νταβούτογλου

Για τον Ιανουάριο του 2013 προγραμματίζεται η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, η σχετική προετοιμασία θα γίνει από τώρα έως τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την «αλληλεγγύη» της Ελλάδας προς την Τουρκία, σε σχέση με την ένταση Άγκυρας - Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, προσθέτοντας:
«Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».
Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνώρισε ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Άγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας. «Ως δημοκρατικές χώρες παρέχουμε στήριξη στα δημοκρατικά αιτήματα των αραβικών λαών», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις», δήλωσε εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου, που υποστήριξε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.
Ο κ. Νταβούτογλου επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία, συνάντηση σε σχέση με την οποία υπογράμμισε ότι «είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας».
Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Read more...

Ο Καμπούρογλου και ο Οτσαλάν

 «Χορηγός του Οτσαλάν βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της αγγλικής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, το οποίο αναφέρεται στον επιχειρηματία Βλάση Καμπούρογλου το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

«Ο έμπορος όπλων, Βλάσης Καμπούρογλου, γνωστός για την χορηγία του στη μεταφορά του αρχηγού του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη Ρωσία στην Αθήνα, βρέθηκε νεκρός σε ένα δωμάτια στην Τζακάρτα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Καμπούρογλου είχε επίσης εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο με μίζες μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας και είναι το τρίτο πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση και βρίσκεται νεκρό. σημειώνει η Daily News .enikos.gr

Read more...

"Κλείνει" η ανάκριση για Άκη

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση για υπόθεση διακίνησης «μαύρου πολιτικού χρήματος» με πρωταγωνιστή τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή απολογήθηκε η δικηγόρος Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα που αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Η κ. Τσεκούρα εμφανίζεται ως νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της αμερικανικής εταιρείας NOBILIS από την οποία η Βίκυ Σταμάτη αγόρασε το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κατά τις δικαστικές αρχές πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Το κατώφλι του ανακριτή πέρασε για να απολογηθεί και ο Φώτης Αρβανίτης, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε εμπλακεί σε αγοραπωλησίες επίμαχων ακινήτων που κατέληξαν στην οικογένεια Τσοχατζόπουλου.
Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 40.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Τις επόμενες ημέρες ο ανακριτής αναμένεται να εξετάσει μάρτυρες, που έχουν προταθεί από τους κατηγορουμένους και αφού κριθεί το αίτημα αποφυλάκισης που έχει υποβάλλει ο Νίκος Ζήγρας, θα περατωθεί η ανάκριση.

Read more...

Απέσυρε την τροπολογία...





Ο Γ. Βρούτσης απέσυρε πριν από λίγο την τροπολογία που προέβλεπε κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, που εκτιμάται ότι... φθάνουν στα 240 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι αυτό το ποσό εισέπραττε ο ΟΑΕΔ.

Επί της τροπολογίας, είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ενστάσεις επί της ρύθμισης είχαν εκφράσει, εκτός από την αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Όπως υποστήριξαν οι βουλευτές δεν μπορεί να στερηθεί ο ΟΑΕΔ το ποσό αυτό που εισέπραττε, για να καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματα ανέργων.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Είναι η δεύτερη φορά που η σχετική ρύθμιση έχει αποσυρθεί.


Read more...

Σύλληψη για χρέη «μαμούθ» από 54χρονη...



Σήμερα το πρωί συνελήφθη στη Νέα Ιωνία, μία 54χρονη, από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η κατηγορία που της απαγγέλθηκε ήταν οφειλές προς...
το ελληνικό Δημόσιο ύψους 2.226.658,68 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η συλληφθείσα είναι διαχειρίστρια εταιρείας για παροχή χώρου στάθμευσης και κατά τις διαχειριστικές χρήσεις των ετών 2004-2012 δεν απέδωσε Φόρο Εισοδήματος ύψους (427.628,80) ευρώ και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ύψους (555.241,86) ευρώ.

Επιπλέον, σε βάρος της έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.243.815,02 ευρώ, για άλλες φορολογικές παραβάσεις.
Αύριο αναμένεται να οδηγηθείθ στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά και οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα....
www.crime.gr


Read more...

Η κυβέρνηση θέλει η δόση να φτάσει στα 43,4 δισ. ευρώ Χάσαμε το 22,5% του εθνικού μας εισοδήματος

Η κυβέρνηση ευελπιστεί, υπό προϋποθέσεις, ότι θα εισρεύσουν συνολικά 43,4 δισ. ευρώ, εφόσον αποδεσμευθεί η καθυστερημένη δόση ύψους 31,2 δισ. ευρώ από το 2ο τρίμηνο και 5 δισ. ευρώ από το 3ο τρίμηνο, ενώ εκκρεμεί ακόμη μία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο του έτους. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών,  το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. 
Αν και μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (σε στενό και ευρύτερο δημόσιο) θα φτάσει φέτος στο 6,6% του ΑΕΠ έναντι 9% το 2011.

Την ίδια ώρα, το ταμειακό έλλειμμα κεντρικής διοίκησης (όπως το υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος) μειώθηκε στα 6,6 δισ. ευρώ από 19,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννιάμηνο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1,2 δισ σε σχέση με πέρυσι, αφού υποχώρησαν στα 34 δισ από 35,2 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Μεγάλη είναι όμως η μείωση στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού καθώς περιορίστηκαν κατά 13 δισ. ευρώ στα 40,5 δισ. από 53 δισ. το 2011.

Και όλα αυτά παρά τις τεράστιες θυσίες στις έχουν υποβληθεί οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες για την περίοδο 2010 – 2012 έχουν φτάσει στα 49 δισ. ευρώ ή το 22,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό η ύφεση σωρευτικά από το 2008 ξεπέρασε το 22%, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε στο πρωτόγνωρο 24,5%.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας:

•           Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης  θα διαμορφωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ ή στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012, από 19,4 δισ. ευρώ ή 9,0% του ΑΕΠ το 2011.
•           Το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2012, χωρίς νέα - εκτός Προϋπολογισμού - μέτρα, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ, έναντι 4,5 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2011.
•           Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού το 2012 θα είναι μειωμένες κατά 12% σε σχέση με το 2011.
•           Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 προβλέπεται να περιορισθεί  στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ. 
•           Το 2013 η χώρα, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.
•           Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 56,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8,5% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2012.
•           Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους την περίοδο 2012-2013, μέσα από τις δόσεις του δανείου, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
 
Όσον αφορά το 3ο, το μακροοικονομικό περιβάλλον, σημειώνω ότι οι αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου, και οι οποίες επηρεάζουν και το προηγούμενο σημείο, είναι μεγάλες.

•           Η ύφεση είναι πρωτοφανής σε βάθος, έκταση και ένταση. Ειδικότερα, το 2011 διαμορφώθηκε στο 7,1%.

Το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,5%, ίσως και περισσότερο μετά την μεταγενέστερη της κατάθεσης του Προσχεδίου αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, από 4,8% που ήταν η πρόβλεψη του Προγράμματος το Μάρτιο.

Ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3,8% το 2013, από πρόβλεψη του Προγράμματος για εξάλειψη των υφεσιακών πιέσεων (0%).

Το εύρος της απόκλισης καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο εάν λάβουμε υπόψη την πρόβλεψη της Τρόικα για ύφεση κοντά στο 5% την επόμενη χρονιά.
 
•           Αντίστοιχες είναι και οι αστοχίες στις προβλέψεις για την ανεργία. Ειδικότερα, το 2012 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται να ανέλθει στο 23,5% από 19,4% που ήταν η πρόβλεψη του Προγράμματος το Μάρτιο, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί η τάση, χωρίς τη λήψη μέτρων για ανάταξη της οικονομίας, και το 2013, όπως υποστηρίζει στην πρόσφατη Έκθεσή του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
•           Επίσης, τον Ιούνιο, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού ήταν εκτός στόχων.
 
•           Ενώ, η υλοποίηση των απαραίτητων για την οικονομία και συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας 
διαρθρωτικών αλλαγών είχε παγώσει, με αποτέλεσμα 89 διαρθρωτικά μέτρα που έπρεπε να είχαν προωθηθεί από το Μάρτιο να συνιστούν τώρα αναγκαίες δράσεις για την αποδέσμευση της δόσης του Προγράμματος.
 
•           Τέλος, το έλλειμμα αξιοπιστίας που διαμορφώθηκε τα τελευταία τρία περίπου χρόνια λόγω τεράστιων αποκλίσεων μεταξύ προθέσεων, σχεδιασμού, υλοποίησης και κυρίως αποτελέσματος ήταν μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο.
 
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως λόγω της οριακής κατάστασης των ταμειακών διαθεσίμων και το «πάγωμα» των χρηματοδοτικών ροών του Μηχανισμού Στήριξης από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν διαμορφώσει συνθήκες «ασφυξίας» τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο, όμως, και στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.protothema.gr

Read more...

ΠΡΟΒΛΕΨΗ - ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΝΕΟ «ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ»


Bloomberg: Η Ελλάδα, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού σε όλη την Ευρώπη έως το 2016


http://newpost.gr/post/159951/Bloomberg-i-ellada-i-megalyteri-paragogos-xrysoy-se-oli-tin-eyropi-eos-to-2016/ 
Την προοπτική η Ελλάδα να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα χρυσού σε όλη την Ευρώπη έως και το 2016, επισημαίνει το δίκτυο Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμά του.

Υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας οδήγησε στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επίσπευση των έως και πριν από λίγα χρόνια πολυδαίδαλων και χρονοβόρων διαδικασιών, το Bloomberg, επικαλούμενο αναλυτές και επενδυτές της αγοράς χρυσού, καταγράφει τη συνειδητοποίηση εκ μέρους της Πολιτείας της αναπτυξιακής δυναμικής που «κρύβουν» τα πολύτιμα μεταλλεύματα.

«Οι πολιτικοί έχουν αντιληφθεί ότι η ευμενής στάση προς τα ορυχεία είναι ενδεδειγμένη για τηδημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υποστηρίζει ο Jeremy Wrathall, επικεφαλής της Glory Resources, που εδρεύει στο Πέρθ της Αυστραλίας, ο οποίος διαπιστώνει το «ξύπνημα» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση της εξορυκτικής της δυνατότητας.

Μάλιστα η ενεργοποίηση των «fast track» διαδικασιών και σε αυτόν τον τομέα, μέσω των οποίων παρακάμπτονται περιβαλλοντικά και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο να «προσπεράσει» ακόμα και την ευρωπαία «πρωταθλήτρια» και 40η στη σχετική παγκόσμια «χρυσή» κατάταξη, Φινλανδία.

Βέβαια για να συμβεί αυτό, η χώρα μας πρέπει να αυξήσει, ενδεικτικά, την παραγωγή της στο χρυσό, από τις 16.000 ούγκιες (τιμές 2012) στις 425.000 έως και το 2016. Με βάση τις σημερινές τιμές, η δυνητική παραγωγή αποτιμάται σε 757 εκατομμύρια δολάρια. Αν και ο στόχος μοιάζει φιλόδοξος, τοπρότζεκτ ανάπτυξης τεσσάρων νέων εξορυκτικών μονάδων από τις εταιρείες El Dorado Gold Corp  και Glory Resources Ltd., τον κάνει να μοιάζει αρκετά πιο ρεαλιστικός.

Ο χρυσός λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει το πεδίο για την ανάπτυξη ενός νέου Ελ Ντοράντο, στηνΕλλάδα αυτή τη φορά.

Read more...

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ


Γράφει ο "ΠαραΕΡΤικός"
Αν ρίξετε μια ματιά στην εικόνα της ΝΕΤ, θα διαπιστώσετε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εμφανίζονται στις μικρές σας οθόνες είναι ή συμβασιούχοι ή Προσωπικό Ειδικών Θέσεων*. Τώρα, θα πείτε «και που να το... 
γνωρίζει αυτό ο τηλεθεατής;». Σωστά. Πώς να γνωρίζει ο τηλεθεατής ότι δεν ανήκουν στο μόνιμο δυναμικό της ΕΡΤ (αορίστου χρόνου), ονόματα όπως η Στάη, η Γαβρά, ο Κουβαράς, η Κλείτου, ο Γιακουμής, ο Παπαπαναγιώτου, ο Πολίτης, ο Κωττάκης και τόσοι ακόμη που βλέπουμε στις οθόνες μας.
Πώς να γνωρίζει ο τηλεθεατής – πολίτης που πληρώνει το τέλος στη ΔΕΗ, ότι στις περισσότερες θέσεις ευθύνης (Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές, Προϊστάμενοι κλπ) βρίσκονται δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν ανήκουν στο προσωπικό της ΕΡΤ;
Ευλόγως λοιπόν γεννούνται κάποια ερωτήματα, όπως:
  • Από το προσωπικό της ΕΡΤ, δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που να μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης; Είναι τόσο άχρηστοι;
  • Από το προσωπικό της ΕΡΤ δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που να μπορούν να αναλάβουν εκπομπές και δελτία ειδήσεων; Είναι τόσο ανίκανοι;
  • Αληθεύει ότι μόνο αυτοί που προσελήφθησαν από την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά (του πρωθυπουργού που μιλά για «αξιοκρατία» και άλλα τέτοια), θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο; Σκεφτείτε δε, ότι στο παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι 75 περίπου συμβασιούχοι, για τους οποίους θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο κοστίζουν κατ΄ έτος.
  • Γιατί κόμματα και βουλευτές αφήνουν να λειτουργεί η ΕΡΤ κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις; Δεν καταλαβαίνουν ότι για να εξυπηρετηθούν κάποιοι λίγοι, βάζουν θηλιά στο λαιμό τους οι πολλοί;
  • Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ για να προστατέψει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ; Πως διασφαλίζει την επαγγελματική υπόσταση των εργαζομένων – μελών της;

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά στη μικρή κοινωνία που λέγεται ΕΡΤ βλέπουμε την εικόνα του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, όπου από τη μία πλευρά έχουμε τους άνεργους, τους άστεγους, αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και από την άλλη τα «δικά μας παιδιά», τους βολεμένους, τους καλοπληρωμένους και μάλιστα με τα χρήματα των πολιτών, τα χρήματα όλων.


* Προσωπικό Ειδικών Θέσεων. Μια τρομερή πατέντα που ανακάλυψαν στην ΕΡΤ, για να βολεύουν όσους και όποιους θέλουν και μάλιστα με παχυλούς μισθούς, που αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κινούνται μεταξύ τριών και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ! Από όσους έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα – γιατί ακούγεται ότι θα προσληφθούν και άλλοι ή θα γίνουν ΠΕΘ κάποιοι «εκλεκτοί» από τους σημερινούς συμβασιούχους – στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στο άρμα της ΝΔ. Με άλλα λόγια στο άρμα της… αξιοκρατίας!

Με εκτίμηση
ΠαραΕΡΤικός 
fimotro

Read more...

«Βόμβα» από τον οικονομικό εισαγγελέα Ο Πεπόνης ζητάει την αυθεντική «λίστα Λαγκάρντ» από τους Γάλλους

«Βόμβα» από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, που ερευνούν την υπόθεση της περιβόητης λίστα Λαγκάρντ. 

Με έγγραφό τους ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να ζητήσει εκ νέου το CD που είχε παραδώσει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. 

Αμφισβητώντας τη γνησιότητα της λίστας που έχουν στα χέρια τους, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν στο έγγραφό τους προς το υπουργείο Οικονομικών: «Επειδή κρίνεται αναγκαίο, επί τη βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών CD για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνουμε σκόπιμον να προβεί η Υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμε επί του τελευταίου τούτου, να έχουμε σχετική θετική ή αρνητική ενημέρωση». 

Ακόμη, οι δο οικονομικοί εισαγγελείς, στο έγγραφό τους προς τον κ.  Στουρνάρα, ζητούν να τους διαβιβάσει το CD που παραδόθηκε αρχικά από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συνόδευε το CD κατά την παράδοσή του, αλλά και τον αριθμό πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών που έλαβε ως εισερχόμενο πλέον έγγραφο το ως άνω CD και το συνοδευτικό αυτού έγγραφο.

Read more...

Βοήθεια για τους χιλιάδες «νέους φτωχούς» της Ισπανίας ζητά ο Ερυθρός Σταυρός...




Το σκληρό πρόσωπο της κρίσης...
Η άνευ προηγουμένου εξάπλωση της κρίσης αγγίζει πρόσωπα τα οποία μέχρι πρότινος δεν ζητούσαν τη βοήθεια των δικτύων κοινωνικής αρωγής. Αυτό ανακοίνωσε ο ισπανικός Ερυθρός Σταυρός, η ημέρα του οποίου γιορτάζεται την Τετάρτη στη χώρα της Ιβηρικής, απευθύνοντας παράλληλα δραματική έκκληση για...
προσφορές, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε 300.000 επιπλέον οικογένειες φέτος.

Ο Ερυθρός Σταυρός ευελπιστεί να συγκεντρώσει 30,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν για τους σοβαρά πληγέντες από την κρίση Ισπανούς, οι οποίοι δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, εξήγησε ο εκπρόσωπός του Φερνάνδο Κουέβας.

«Είναι οι οικογένειες των οποίων όλα τα μέλη σε εργάσιμη ηλικία είναι άνεργα, άνθρωποι που χάνουν την κατοικία τους λόγω εξώσεων, πρόσωπα τα οποία δεν είναι συνηθισμένο να ζητούν βοήθεια από δίκτυα κοινωνικής προστασίας» πρόσθεσε.

Για να στηρίξει αυτήν την εκστρατεία, υπό την ονομασία «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απέναντι στην κρίση», η φιλανθρωπική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα 25 δευτερολέπτων, το οποίο εμφανίζει τον πατέρα και τα δύο του παιδιά στην κουζίνα, γύρω από ένα αδειανό ψυγείο, να δειπνούν μία ομελέτα από μόλις ένα αυγό.

Δείτε το βίντεο

Έως σήμερα ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός απαριθμούσε ως αποδέκτες της βοήθειάς του δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Σήμερα, όμως, εν μέσω κρίσης, καλείται -όπως όλες οι υπόλοιπες ανθρωπιστικές οργανώσεις- να διαχειριστεί ένα τεράστιο πρόβλημα, όσο αυξάνεται η ανεργία στη χώρα, με συνεπακόλουθα αυξανόμενους δείκτες: το 24,63% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού, με πάνω από 53% μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών και με 1.737.600 νοικοκυριά να έχουν όλα τα μέλη τους άνεργα.

Απέναντι στην κοινωνική αυτή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για πρώτη φορά στην ιστορία του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα, το σύνολο των προσφορών που θα δεχθεί η οργάνωση θα διατεθούν για «να καλυφθεί η έκκληση που έχει απευθύνει στον κόσμο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 300.000 αποδεκτών» της δράσης του, είπε ο Κουέβας...


Read more...

ΠΡΟΣΤΙΜΑ 390.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ



Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 390.000 ευρώ προχώρησε το Τμήμα Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, για...
παραβάσεις του νόμου 3758/2009 περί εταιρειών ενημέρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Ειδικότερα, οι επιβληθείσες κυρώσεις, που προέκυψαν μετά από έρευνα καταγγελιών και διαμαρτυριών καταναλωτών, αφορούν έξι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, έναν δανειστή και μία εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης πρόστιμα επιβλήθηκαν:

1) Στην εταιρεία ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, για ανάθεση ενημέρωσης σε εταιρεία που δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο (άρθρο 4 παρ. 2 και άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

2) Στην εταιρεία CREDICOM CONSUMER FINANCE ΑΕ, για διενέργεια ενημέρωσης χωρίς να είναι εταιρεία του μητρώου (άρθρο 4 παρ. 2 και του άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

3) Στην εταιρεία FIRST CALL ΑΕ, για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή (άρθρο 4 παρ. 2 του ν. 3758/2009), για ενημέρωση οικείων (περίπτωση 9 του άρθρου 5 του 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 65.000 ευρώ.

4) Στην εταιρεία KLISIS SA, για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009) και για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή (άρθρο 4 παρ. 2 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ.

5) Στην εταιρεία PRS HELLAS SA, για κλήση στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ο αριθμός ως μοναδικός (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009) και για άρνηση χορήγησης αναλυτικών στοιχείων για το ύψος και την προέλευση της ληξιπρόθεσμης οφειλής (άρθρο 6 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ.

6) Στην εταιρεία EOS MATRIX ΑΕ, για όχληση στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ο αριθμός ως μοναδικός (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), χρηματικό πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ.

7) Στην εταιρεία E-VALUE ΜΕΠΕ, για ενημέρωση πριν την πάροδο 10 ημερών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

8) Στην εταιρεία TELEPERFORMANCE DEBTORS INFORMATION SERVICES, για ενημέρωση πριν την πάροδο 10 ημερών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή (άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3758/2009), χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Read more...

Στα 6,6 δισ. ευρώ μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα στο εννεάμηνο

Βελτίωση στα δημόσια οικονομικά


Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34,062 δισ. ευρώ, από 35,257 δισ. ευρώ πέρυσι
Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34,062 δισ. ευρώ, από 35,257 δισ. ευρώ πέρυσι   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στα 6,599 δισ. ευρώ υποχώρησε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Tην αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχε ανέλθει στα 19,231 δισ. ευρώ.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34,062 δισ. ευρώ, από 35,257 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν σε 40,541 δισ. ευρώ, έναντι 53,077 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα γενική απεργία στις 18 Οκτωβρίου κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Κεντρικό σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε»



Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την κήρυξη νέας γενικής απεργίας στις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα που ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, αποφάσισαν την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα δύο κορυφαία συνδικάτα προγραμματίζουν  συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

«Οι δράσεις και οι αγώνες των συνδικάτων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με κάθε τρόπο και μέσο, εφόσον η κυβέρνηση και η τρόικα επιμείνουν στην κατάθεση και ψήφιση των βάρβαρων αυτών μέτρων ισοπέδωσης κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος των εργαζομένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η επιμονή και η δογματική εμμονή σε αυτή τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική από το διευθυντήριο των Βρυξελλών σπέρνει φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία και διευρύνει τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Στοχεύει κυρίως στην υποταγή των εργαζομένων και των λαών στους τραπεζίτες και στα ισχυρά οικονομικά κέντρα και γι' αυτό συναντά την καθολική αντίδραση των πολιτών» τονίζεται επίσης.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...