Περικοπές αποδοχών από 5% έως και 35% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις για τους 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ και ...
διπλωματικούς υπαλλήλους), οι οποίοι αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν -ερήμην των άμεσα θιγομένων- ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και οι επικεφαλής των κλιμακίων της Τρόικας.
Εντός των ημερών
Υπό την πίεση της Τρόικας για άμεση υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο, το τρέχον έτος οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να καταρτιστούν και να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών ώστε -ει δυνατόν- πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να έχουν ήδη γίνει νόμος του κράτους! Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις αποφάσεις στις οποίες φέρονται να έχουν καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Τρόικα:
1 Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα δουν τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται κατά 6% ή 7,5% αναδρομικά από την 1η-7-2012. Αν επιλεγεί η μείωση κατά 7,5%, τότε ενδέχεται να αυξηθεί κατά ένα πολύ μικρό ποσό το επίδομα επικινδυνότητας.
2 Οι δικαστικοί λειτουργοί θα υποστούν πολύ μεγάλες εισοδηματικές απώλειες σε ποσοστά, καθώς οι αποδοχές τους θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 20%. Για τους υψηλόβαθμους οι περικοπές των συνολικών αποδοχών μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 35%. Κι όλα αυτά αναδρομικά από την 1η-7-2012!
3 Οι μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλιμακώνονται ως εξής: 5% για συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, 15% για αποδοχές από 1.001 έως και 1.500 ευρώ, 25% για αποδοχές από 1.501 έως 2.500 ευρώ και 30% για αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Και οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η-7-2012.
4 Οι περικοπές στις συνολικές αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα ανέλθουν στο 13% κατά μέσο όρο, ενώ οι μειώσεις αποδοχών για τους διπλωματικούς υπαλλήλους θα φθάσουν το 20%, αναδρομικά από την 1η-7-2012.
Κατάργηση επιδομάτων
Για να επιβληθούν αυτές οι περικοπές στο σύνολο των αποδοχών θα απαιτηθεί να επιβληθούν άμεσα πολύ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις στα επιδόματα που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.
Τα επιδόματα αυτά, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουμε αναλυτικά στους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύουμε, αναμένεται να επανεξεταστούν στο σύνολό τους με προοπτική τα περισσότερα να καταργηθούν πλήρως από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός άλλου σχεδίου της κυβέρνησης και της Τρόικας, το οποίο προβλέπει την κατάρτιση νέων μισθολογίων από μηδενική βάση για τους περισσότερους δημόσιους λειτουργούς.
Ειδικά για τους ένστολους οι περικοπές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Τρόικας, ο οποίος έχει περιληφθεί και στο «πακέτο» των δημοσιονομικών μέτρων της διετίας 2013-2014, από το επόμενο έτος θα καταργηθούν οι αυτόματες μισθολογικές προαγωγές για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας με αποτέλεσμα να προκύψουν γι’ αυτούς πρόσθετες μισθολογικές απώλειες, οι οποίες έχει υπολογιστεί ότι θα ανέλθουν στο 12%.
Τέλος τα δώρα
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, από το 2013 και μετά, όλοι οι λειτουργοί του Δημοσίου, που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, θα υποστούν πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες, μέσω της κατάργησης των υπολειμμάτων των επιδομάτων εορτών και αδείας, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας. Οι απώλειες αυτές θα ανέλθουν στα 1.000 ευρώ μικτά το χρόνο για κάθε λειτουργό του Δημοσίου.
Το όφελος
Από το σύνολο των 250.000 αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, πάνω από 155.000 είναι ένστολοι. Για το λόγο αυτό οι μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων, παρά το γεγονός ότι θα είναι χαμηλότερες σε ποσοστά από ό,τι στις άλλες κατηγορίες αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, θα αποδώσουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση, η οποία για το 2012 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 150-180 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2013 και μετά υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 300-360 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά για το 2012 η εξοικονόμηση δαπανών που θα επιτευχθεί μέσω των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 210 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την Τρόικα, ενώ για κάθε ένα έτος από το 2013 και μετά υπολογίζεται ότι θα φθάνει τα 420-450 εκατ. ευρώ.
«Κληρονομιά» Παπαδήμου
Η επιβολή των περικοπών στις αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια από την 1η Ιουλίου 2012 ήταν μια «μνημονιακή» υποχρέωση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους όταν συμφώνησε με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας να υπογράψει το νέο επαχθέστερο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση....
Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο