Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Kρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία


newpost.gr
Kρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία
Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να βρίσκεται στη Σέριφο και ο Ευ. Βενιζέλος στη Σκόπελο, αλλά και οι δύο έχουν το νου τους στην Αθήνα. Έχουν ζητήσει να ενημερωθούν πρωί- πρωί της Δευτέρας για το πώς θα ανοίξει η Σοφοκλέους, αλλά και για το τι θα συμβεί στις υπόλοιπες χρηματαγορές.

Οι συνεργάτες τους, τους ενημερώνουν διαρκώς και για τις κινήσεις σε επίπεδο G20 και ΕΕ. Από τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλοι παίκτες θα αντιδράσουν στην επίθεση των κερδοσκόπων θα κριθεί και το μέλλον της μικρής Ελλάδας. Για την ακρίβεια, θα κριθεί η σκληρότητα των μέτρων που θα κληθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει: οι απολύσεις υπαλλήλων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος έχουν βάλει ένα όριο. Τη γραμμή υποχώρησης της Ελλάδας στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Συμφωνούν ότι πέραν του ότι δώσαμε εκεί η κυβέρνηση δε θα αντέξει. Για αυτό και δηλώνουν έτοιμοι για εκλογές. Ο πρωθυπουργός δεν τις θέλει, αλλά ως ρεαλιστής πολιτικός θα επιλέξει το μικρότερο κακό από την πολιτική καταστροφή.

Άλλωστε, αυτή τη φορά το άλλοθι έχει ενισχυθεί. Η Ιταλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Πως οι κερδοσκόποι και οι ηγέτες των μεγάλων χωρών είναι η αιτία και όχι η δική του αποτυχία. Αντίθετα, εκλογές θέλει ο Ευ. Βενιζέλος. Ο οποίος εύχεται να μη χρειαστεί να εφαρμόσει ότι συμφώνησε. Ο αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση πιστεύει ότι στην πολιτική αναμπουμπούλα μπορεί να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας, για μια νέα αρχή. Για αυτό, όμως, θέλει το ΟΚ του προέδρου.

Read more...

Υπουργοί εν Αθήναις- Επεισόδιο 1









Υπουργοί εν Αθήναις- Επεισόδιο 1
Ο λαός λέει μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις. Οι πολιτικοί μας, παραδοσιακά, και μεγάλες κουβέντες έλεγαν και μεγάλες… μπουκιές έτρωγαν. Τώρα, που «πετούν» γιαούρτια και κυκλοφορούν αγανακτισμένοι, προτιμούν να μιλούν στα ΜΜΕ. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι είναι οι υπουργοί που μιλούν σήμερα στον Τύπο.

Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». Επισημαίνει πως «οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και για τη μεταβατική περίοδο είναι καλυμμένες» αλλά, πάντα υπάρχει αυτό το αλλά, υπάρχει ρευστότητα και τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία.

Ο Δ. Ρέππας, επέλεξε το «Πρώτο Θέμα» και είναι αποκαλυπτικός: «Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε ως κράτος τους καλύτερους στις αντίστοιχες θέσεις, ότι θα έκανε δηλαδή ο καθένας στην προσωπική του επιχείρηση»! Και για πληρωθείτε: «Οι αμοιβές δεν μπορούν να προκύπτουν αυτομάτως, με τη συμπλήρωση ετών για παράδειγμα, αλλά πρέπει να αποτελούν το αντίκρισμα του μόχθου και της συμβολής ενός υπαλλήλου και μίας υπηρεσίας στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη».

«Αν δε δώσουμε λύσεις, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, όχι μόνον οικονομικά, αλλά συνολικά ως προοπτική», διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Η. Μόσιαλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ήταν ένα κόμμα που εξέθρεψε συγκεκριμένες πολιτικές κατηγορίες και τα συμφέροντά τους»!

Την ανάγκη εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα επισημαίνει η υπουργός Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου μιλώντας στην Real news , αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο απολύσεων. «Η χώρα δεν αντέχει πλέον το διογκωμένο δημόσιο τομέα που επιτείνει την ύφεση και την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται βαθύς εξορθολογισμός, χωρίς απολύσεις όπου είναι αυτό εφικτό, και συμφωνία για ένα δημόσιο τομέα παραγωγικό χωρίς αργομισθίες, υπεραρριθμίες και ιδιοκτησιακά σύνδρομα» λέει χαρακτηριστικά.
Read more...

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ιταλικό χρέος

Αμφιβολίες στο Βερολίνο για το αν ο EFSF μπορεί να βοηθήσει


http://img.protothema.gr/31E34D935129F1CD32A4A89B4E4044C2.jpg

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές από τη Ρώμη.

Η Ιταλία, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, είχε εκφράσει την Παρασκευή την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να την στηρίξει αγοράζοντας από την Δευτέρα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Το σχέδιο αυτό πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τη Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ.

Πηγή της ΕΚΤ, ανέφερε μάλιστα το μεσημέρι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιθυμεί το Διοικητικό Συμβούλιό της, να λάβει σήμερα την τελική απόφαση για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με στόχο να χαλιναγωγηθεί η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, εάν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση για παρέμβαση, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα όταν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του Der Spiegel, στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης εντείνονται οι αμφιβολίες σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ακόμα και εάν το μέγεθος των αποθεματικών του τριπλασιαζόταν.

Οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς, αναφέρει το περιοδικό στην έκδοσή του στο Διαδίκτυο. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες ‘διάσωσής’ τους.

Το περιοδικό Der Spiegel γράφει παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν και κατά πόσον πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.
Read more...

Επαφές σε Νορβηγία και Δανία θα έχει από τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Περιοδείας συνέχεια

Ο κ. Λαμπρινίδης έχει ήδη επισκεφθεί τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Βρετανία
Ο κ. Λαμπρινίδης έχει ήδη επισκεφθεί τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Βρετανία (Φωτογραφία: APE )
Αθήνα
Περιοδεία στη Νορβηγία και τη Δανία πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης.

Ο υπουργός θα συναντηθεί με τους ομολόγους του, εκπροσώπους των κοινοβουλίων και θα δώσει συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Σκοπός των επισκέψεων του κ. Λαμπρινίδη είναι η ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα εν όψει μάλιστα και της διαδικασίας επικύρωσης από τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

Ο κ. Λαμπρινίδης έχει ήδη επισκεφθεί τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Βρετανία, ενώ θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσκεψη και στη Σουηδία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τα αραβικά χρηματιστήρια «χτύπησε» πρώτα η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ

«Βουτιά» με φόντο την S&P

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ντουμπάι
Κάμψη σημειώνεται την Κυριακή στα Χρηματιστήρια των περισσότερων αραβικών χωρών, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον Οίκο Standard & Poor's. Μεγάλες απώλειες και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, όπου η συνεδρίαση διεκόπη για 45'. Πάντως, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, το κλίμα άλλαξε ελαφρώς μετά τη «βουτιά» του Σαββάτου.

Στο Ντουμπάι το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -3,69%, περιορίζοντας, πάντως τις αρχικές απώλειες, που έφτασαν και τα -4,5%.

Στο γειτονικό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.603,22 μονάδες, με
πτώση -2,53%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο τραπεζικός (-3,30%) και ο κατασκευαστικός τομέας (-5,61%).

Το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε με πτώση -1,61%, στο Κατάρ οι απώλειες έφτασαν το -2,51% και στο Ομάν το -2,08%.

Μικρότερη ήταν η υποχώρηση στο Μπαχρέιν (-0,33%) ενώ στη Σαουδική Αραβία, μετά την πτώση του Σαββάτου, ο δείκτης TASI κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος, με άνοδο +0,08%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...