Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ιταλικό χρέος

Αμφιβολίες στο Βερολίνο για το αν ο EFSF μπορεί να βοηθήσει


http://img.protothema.gr/31E34D935129F1CD32A4A89B4E4044C2.jpg

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές από τη Ρώμη.

Η Ιταλία, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, είχε εκφράσει την Παρασκευή την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να την στηρίξει αγοράζοντας από την Δευτέρα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Το σχέδιο αυτό πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τη Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ.

Πηγή της ΕΚΤ, ανέφερε μάλιστα το μεσημέρι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιθυμεί το Διοικητικό Συμβούλιό της, να λάβει σήμερα την τελική απόφαση για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με στόχο να χαλιναγωγηθεί η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, εάν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση για παρέμβαση, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα όταν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του Der Spiegel, στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης εντείνονται οι αμφιβολίες σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ακόμα και εάν το μέγεθος των αποθεματικών του τριπλασιαζόταν.

Οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς, αναφέρει το περιοδικό στην έκδοσή του στο Διαδίκτυο. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες ‘διάσωσής’ τους.

Το περιοδικό Der Spiegel γράφει παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν και κατά πόσον πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: