Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Πάτρα: Χιλιάδες αγανακτισμένοι Πατρινοί "κατασκήνωσαν" στην πλατεία Γεωργίου - VIDEO

Οι "Αγανακτισμένοι" της Πάτρας πλημμύρισαν την πλατεία Γεωργίου. Τουλάχιστον 3000 Πατρινοί...

ήταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο στις 18.45 και διαρκώς έφθαναν κατά δεκάδες οι παρέες.
Χωρίς πανό, χωρίς συνθήματα, ειρηνικά όπως είχαν εξαγγείλει μέσα και από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα και από τις 18.00 οπότε και είχε κλειστεί το ραντεβού 10αδες νέοι και νέοι κυρίως συγκεντρώνονταν στο κέντρο της Πάτρας που θύμιζε κάτι περισσότερο και από καθημερινή με τα εμπορικά ανοιχτά.

Ολοι συνομιλούσαν και ανέλυαν την κατάσταση εκφράζοντας την προσωπική τους αγανάκτηση που τους έφερε σε αυτή την ήπια πρώτη μπρφή αντίδρασης.
Δείτε το βίντεο από την πλατεία Γεωργίου
Read more...

ΞΥΠΝΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΟΕΟ

http://1.bp.blogspot.com/-AIt0nsIXyL4/Td1Yy3OzRdI/AAAAAAAAGpg/2JvvF9KXh0c/s320/AWAKING-2011.jpg
Read more...

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2011


Σε επιπλέον περικοπές της τάξης του 1 δισ. 230 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει φέτος το υπουργείο Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο θα επιβληθεί ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί ο ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των...
1.700 ευρώ.
Εξάλλου, στο 8% θα είναι ο μέσος όρος της ειδικής εισφοράς που θα επιβληθεί στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, χωρίς να αφορά τις μητέρες ή τους αποστρατευμένους.
Επίσης θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΣΚ) και θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ανεργίας.
Τέλος, μείωση θα υπάρξει στο εφάπαξ του δημόσιου και των υπόλοιπων ελλειμματικών ταμείων.

Read more...

Κάτι ξέρει για τις εκλογές ο Σαμαράς...

newpost.gr
Κάτι ξέρει για τις εκλογές ο Σαμαράς...
Προβληματισμό προκαλεί σε πλειάδα στελεχών της ΝΔ η στάση του Προέδρου του κόμματος το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά στο ορατό ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές εκτιμούν ότι κάθε μέρα που περνάει είναι ακόμη ένα χαμένο 24ωρο για τον προεκλογικό αγώνα που θα κληθούν να δώσουν, πιθανολογώντας ότι τα περιθώρια του Γ. Παπανδρέου στενεύουν επικίνδυνα.Στην κατεύθυνση αυτή εντοπίζεται και ο προβληματισμός τους από τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο δεν διαπιστώνουν κινήσεις ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού προκειμένου να είναι κατά το μέγιστο δυνατόν έτοιμος για την εκλογική μάχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος έχει δεχθεί εισηγήσεις τόσο από στελέχη του περιβάλλοντός του όσο και από «παλιές κομματικές καραβάνες» να προχωρήσει σε απαραίτητες εσωκομματικές αλλαγές ώστε, εφ’ όσον προκηρυχθούν εκλογές, να μπορεί ο μηχανισμός να ανταποκριθεί στο οργανωτικό σκέλος.

Οι επισημάνσεις στο σύνολό τους εντοπίζονται στο γεγονός ότι όλα τα στελέχη που επανδρώνουν εκείνες τις δομές του κομματικού μηχανισμού που, κατά τεκμήριο «τραβάνε το κουπί» των εκλογών, είναι ή αναμένεται να είναι υποψήφια σε κάποια εκλογική περιφέρεια. «Πρακτικά» σχηματοποιεί τα δεδομένα έμπειρο κομματικό στέλεχος «αυτό σημαίνει ότι όλη την προεκλογική περίοδο το κόμμα θα είναι άδειο, αφού όλοι θα κυνηγούν την ψήφο». Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν έχουν ευρεία εμπειρία εκλογών, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι «ο Σαμαράς κάτι ξέρει για τις εκλογές και ίσως γι’ αυτό δε βιάζεται», εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει την πολιτική εμπειρία να αντιληφθεί την αναγκαιότητα στελέχωσης των μηχανισμών με ανθρώπους οι οποίοι «θα τρέξουν» το σύστημα όταν φτάσει η ώρα. Προφανώς οι κομματικές οργανωτικές δομές του ΠΑΣΟΚ, κατ’ αντιστοιχίαν δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από της ΝΔ. Αυτό όμως, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι «παροικούντες την Συγγρού» δεν αποτελεί άλλοθι ανετοιμότητας για την ΝΔ.

Οι περισσότερο αισιόδοξοι φτάνουν μέχρι το σκεπτικό ότι η προεκλογική αντίληψη της ΝΔ θα κινηθεί περισσότερο στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης κοινωνικού ρεύματος, αφήνοντας πολύ μικρότερο περιθώριο δραστηριότητας στον κομματικό μηχανισμό. Λογική η οποία εξυπηρετείται και από το στόχο που έχει τεθεί από το «Ζάππειο ΙΙ» με τους επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά να επιμένουν ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους εντοπίζεται στην κοινωνική μάζα που, δημοσκοπικά, δηλώνει αναποφάσιστη ή ατοποθέτητη. Και αυτοί όμως αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η –έστω και κατ’ ελάχιστον- ενεργοποίηση των εκλογικών δομών του κόμματος.
Read more...

Παπανδρέου στον ΟΟΣΑ: Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε

newpost.gr
Παπανδρέου στον ΟΟΣΑ: Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε
«Αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε ότι έχουμε προβλήματα, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε», ήταν η φράση του Έλληνα πρωθυπουργού που έκλεισε την ομιλία του στη συζήτηση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι την Τετάρτη (25/5).


Ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ευθύνη της Ελλάδας να επιλύσει την κρίση της».

«Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα», είπε, «έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν κακοδιοικούμενη».

Ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε τα αποτελέσματα της δράσης του και των προσπαθειών που έχει κάνει ως τώρα ο ελληνικός λαός.

Υποστήριξε ότι παρά τα δημοσιεύματα στον τύπο η Ελλάδα είχε «εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο: μείωσε κατά 5% το έλλειμμα και κατά 7,2% το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, χάρις στα δραστικά μέτρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια, για το συνταξιοδοτικό, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα βάσει του λεγόμενου "σκανδιναβικού" μοντέλου.

Ειδικά για το φορολογικό δήλωσε ότι λόγω του ότι ήταν άδικο, δημιούργησε την κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και η Χιλή

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του Ινστιτούτου του Μπρούκλιν, η οποία παραλληλίζει την Ελλάδα με τη Χιλή.

Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ότι η Χιλή, μετά τη δικτατορία, απέκτησε υγιείς υποδομές για τη ρύθμιση και την ανάπτυξη της οικονομίας της και δημιούργησε διαφάνεια.

Στην Ελλάδα δεν κάναμε το ίδιο είπε και πρόσθεσε τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ότι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορούσε και η Ελλάδα να εξοικονομήσει 4-8% του ΑΕΠ ετησίως.

Το πρώτο που θα έπρεπε να είχαμε να κάνει και εμείς ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε, γιατί έτσι θα είχαμε επιλύσει την κρίση και το πρόβλημα του χρέους μας.

«Υπήρχε μια φούσκα ευφορίας»

Απαντώντας στο ερώτημα του προέδρου του ΟΟΣΑ, Αγχελ Γκούρια για το εάν η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το 2008 το πρόβλημα του γενικότερου δημοσιονομικού συστήματος ήταν ότι δεν υπήρχε διακυβέρνηση.

Υπήρχε μια φούσκα ευφορίας, και παράλληλα υπήρχαν φόβοι για το παραμικρό. Ο ελάχιστος κίνδυνος που έκανε τα spread να εκτοξεύονται και δυσκολεύουν την Ελλάδα στο δανεισμό της. Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε αντίθεση με τις πολιτικές αποφάσεις που είναι πιο αργές

Αναφέρθηκε, τέλος, στις ανισότητες εντός των κρατών αλλά και ανάμεσα στα κράτη, για τους "φορολογικούς παραδείσους" και για τον "συντελεστή ευτυχίας των πολιτών" που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους ηγέτες.
Read more...

Οι ενδείξεις "καίνε" τον Άκη

Καταθέτει την ερχόμενη Τρίτη


http://img.protothema.gr/6F53233762B78C8ABE145D7D281DDD73.jpg
Τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο καλεί η προανακριτική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των υποβρυχίων λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή του πορίσματος. Την ερχόμενη Τρίτη στις 14.00 αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός και τα όσα θα πει έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς – πέραν των άλλων – θα κληθεί να απαντήσει και σε στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ΣΔΟΕ για τα περιουσιακά του στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας, την υπεράκτια εταιρεία Torcasso και τα ακίνητα του κ. Τσοχατζόπουλου θεωρώντας πως αποτελεί μια πιθανή διαδρομή ύποπτων εμβασμάτων που κατέληγαν στην Ελλάδα και επενδύονταν σε ακίνητα.

Αναλυτικά, σήμερα στην επιτροπή κατέθεσε ο κ. Νίκος Μαϊτος ελεγκτής του ΣΔΟΕ που πραγματοποιεί την έρευνα για το «Ποθεν Εσχες» του κ. Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαϊτός είπε πως σε λογαριασμό της Torcasso στην Κύπρο κατά την περίοδο 1999-2000 (περίοδος κατα την οποία ιδιοκτήτης της ήταν ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου κ. Νικόλαος Ζήγρας) μπαίνουν 3 εμβάσματα ύψους 7,5 εκατομμύρια ευρώ από την Morgan Stanley της Ελβετία. Σε δεύτερο χρόνο η Torcasso τα μεταφέρει σε λογαριασμό της που διατηρούσε στην Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την κατάθεση του κ. Μιχάλη Ματαντού που είπε πως «η Ferrostaal μου έδωσε εντολή να εμβάσω χρήματα σε λογαριασμό της Morgan Stanley και στο όνομα «Κύρος»» προβληματίζει έντονα τα μέλη της επιτροπής. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν έχει ακόμα ανοιχτεί αν και έχει κατατεθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμά του. Πάντως, ακόμα και χωρίς το άνοιγμα του λογαριασμού, το συγκεκριμένο στοιχείο δεν αποκλείεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινοβουλευτικής έρευνας καθώς αποτελεί ένδειξη για ύπαρξη «μαύρου» χρήματος. Σε συνδυασμό λοιπόν τα όσα έχει πει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, ότι δηλαδή το ξέπλυμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες υπουργού αρα και στο νόμο περι ευθύνης υπουργών, άρα είναι θέμα της δικαιοσύνης αλλά και με το γεγονός ότι η επιτροπή είναι αποφασισμένη να παραδώσει το πόρισμα στις 6 Ιουνίου 2011 δεν αποκλείεται να σταλεί η απευθείας η υπόθεση στην δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί πως της κατάθεσης του κ. Τσοχατζόπουλου την ερχόμενη Τρίτη θα προηγηθούν οι καταθέσεις των κ.κ. Σωτήρη Εμμανουήλ πρώην δ.σ. των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Νίκου Φιλιππίδη μέλος της «ομάδας Α» που σύμφωνα με την δικογραφία εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Παράταση των εργασιών ζητά η ΝΔ

Να αποφευχθεί μια «προανακριτική εξπρες» ζητούν ο βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, θεωρώντας «δεδομένη την παράταση των εργασιών της, ώστε να τεκμηριωθούν γεγονότα, πράξεις και παραλήψεις».

Τα βασικά επιχειρήματα της ΝΔ για να υποστηρίξουν το αίτημα παράτασης, είναι πως η επιτροπή δεν έχει στα χέρια της «την ολοκληρωμένη έκθεση του ΣΔΟΕ για την περιουσιακή κατάσταση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, την σχετική έκθεση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, την έκθεση για το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων και των παρένθετων εταιρειών και όλα τα στοιχεία που η ελληνική δικαιοσύνη έχει ζητήσει από την γερμανική Δικαιοσύνη».

Πάντως, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «αστεία» τη διατύπωση της ΝΔ για ανάγκη τεκμηρίωσης των γεγονότων, διότι, ως γνωστόν, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, καθήκον της προανακριτικής επιτροπής είναι να βρει μόνο ενδείξεις. Η τεκμηρίωση -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- αφορά αποφάσεις της Δικαιοσύνης και συμπληρώνουν πως το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής θα κατατεθεί στις 6 Ιουνίου.

Βενιζέλος: «Να ερευνηθεί η ικανότητα του ΣΔΟΕ σε δύσκολα θέματα και όχι στο να κλείνει νυχτερινά κέντρα με ταινίες»

Επίθεση στους άνδρες του ΣΔΟΕ που συνέταξαν το πόρισμα για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και που καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή κατήγγειλαν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πως δεν τους παρείχαν τα στοιχεία που ζητούσαν εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ολομέλεια της Βουλής. Αναλυτικά ο υπουργός ανέφερε πως συναντήθηκε με τους κ.κ. Καπελέρη και Παπαγεωργίου ώστε «να οργανωθεί γρήγορα η έρευνα η οποία άργησε πάρα πολύ και τους είπα να πάρουν όποιο στοιχείο θέλουν». Πρόσθεσε πως θα διατάξει ΕΔΕ για να διαπιστώσει ποιοι ήταν αυτοί που μιλούσαν με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ αν και «αυτός ο κύριος (σ.σ. ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ που έκανε την καταγγελία) δεν απευθύνθηκε ποτέ στην πολιτική ηγεσία για να ζητήσει βοήθεια.. ποτέ δεν ζήτησαν βοήθεια για να διαβάσουν και να καταλάβουν τα έγγραφα αυτά». Για το πόρισμα που κατέθεσε το ΣΔΟΕ ο κ. Βενιζέλος είπε πως «Είναι πόρισμα που δεν έχει κατανοήσει τίποτα και δεν μπορεί να βοηθήσει επιτροπή, ειδικά σε ό, τι αφορά τα αντισταθμιστικά… λυπάμαι και θα ζητήσω από υπουργείο να λάβει όλα τα μέτρα». Εξηγώντας πως θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών «να ερευνήσει την ικανότητα του ΣΔΟΕ σε δύσκολα θέματα και όχι απλά να κλείνει ένα νυχτερινό κέντρο με ταινία για μία παράβαση».
Read more...

Σε καλό κλίμα η μαραθώνια συνάντηση της ΝΔ με την τρόικα

Συζητούσαν 2,5 ώρες

Το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας
Το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
ΑθήναΗ τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και η ανάλυση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Σταύρο Δήμα, με την τρόικα.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκεσε 2,5 ώρες, προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέτασαν με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα, Ν. Μηταράκη, Γ. Μουρμούρα και Χρ. Λαζαρίδη όλες τις πτυχές του «Ζάππειο ΙΙ» και τη δυνατότητα υιοθέτησης κάποιων εξ αυτών στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν αναλυτικές λεπτομέρειες για τις προτάσεις της ΝΔ για τα αυθαίρετα, τις αποκρατικοποιήσεις, τους τρόπους μείωσης δαπανών. καθώς και για το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας».

«Οι προτάσεις μας ήταν πλήρως κοστολογημένες» λένε στελέχη της ΝΔ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας άκουγαν και σημείωναν χωρίς να διατυπώνουν ενστάσεις».

Τα ίδια στελέχη έκριναν ως «πολύ θετικό γεγονός» τη συνάντηση με την τρόικα, ενώ μίλησαν για «προφανή διάθεση από την τρόικα» να εντοπιστούν σημεία σύγκλισης μεταξύ κυβερνητικού προγράμματος και εξαγγελιών της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν απηύθυνε νέες συστάσεις για ευρεία πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

VIDEO AΠΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ" ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

http://newpost.gr/var/photos/blog/gallery/thes255.jpgΓύρω στις 5000 κόσμου συγκεντρώθηκαν σήμερα στον Λευκό Πύργο στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ.Συνεχίζεται και αύριο η συγκέντρωση.
Read more...

Καστανίδης και Μαγκριώτης κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Θεσσαλονίκης!

ΑΧ!!! πως...
αλλάζουν οι καιροί.
Όχι τώρα βέβαια αλλά το 2008 όταν ήταν και οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης και αντιδρούσαν στις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Read more...

Βουλή: Ψηφίστηκε η ρύθμιση για τη μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων...Στη μείωση των ναύλων πάνω από 10% θα συντελέσει η ρύθμιση για την κατάργηση τελών και δικαιωμάτων υπέρ τρίτων, στα εισιτήρια των επιβατών και των οχημάτων, που ... χρησιμοποιούν πλοία της Ακτοπλοΐας.

Η διάταξη του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων ψηφίστηκε την Τετάρτη από την εθνική αντιπροσωπεία/

Υποστηρίζοντας την ρύθμιση - η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών - ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης έκανε λόγο επίσης για ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος όλων των ακτοπλοϊκών ενώσεων και των λοιπών φορέων της Ναυτιλίας. Η ΝΔ ψήφισε υπέρ, όπως και ο ΛΑΟΣ.

Ωστόσο ο αρμόδιος Τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τον φόβο ότι η «συμφωνία κυρίων», μεταξύ του υπουργείου και των Ακτοπλόων για μείωση των εισιτηρίων δεν θα εφαρμοστεί.

Διερωτήθηκε ακόμη από πού θα εξασφαλιστούν για το ΝΑΤ οι πόροι που του αφαιρούνται, λόγω της διάταξης αυτής.

Τα κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν, με τη Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) να τονίζει πως δημιουργείται «μια μεγάλη τρύπα» στο ΝΑΤ και το Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) να επισημαίνει ότι δεν γίνεται μείωση των εισιτηρίων και να μιλά για πρόχειρη τροπολογία.

Απαντώντας ο κ. Διαμαντίδης στις επισημάνσεις σχετικά με μη μείωση εισιτηρίων, είπε πως πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δήλωσε ότι από την στιγμή που θα γίνει νόμος του κράτους η ρύθμιση, θα μειώσει, κατά ισόποσο ποσοστό, και τα εισιτήρια. Ανέφερε επιπροσθέτως ότι υπήρξε πρόβλημα με μία άλλη εταιρεία, η οποία ενώ είχε δηλώσει ότι θα κάνει το ίδιο, εκ των υστέρων, για άλλους λόγους δεν το έκανε, αλλά - όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός - «ευτυχώς εξομαλύνεται η κατάσταση».
skai.grRead more...

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Πυκνώνει σε όγκο και παλμό η διαμαρτυρία των αγανακτισμένων πολιτών. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι, με πολίτες να καταφθάνουν συνεχώς με όποιο μέσο...
μπορούν. Η καθιστική διαμαρτυρία εξελίσσεται σε ένα ποτάμι αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας με συνθήματα που αφορούν το Μνημόνιο, τον πρωθυπουργό, τον πολιτικό κόσμο συνολικά και την οικονομία. Πολλά τα συνθήματα και για το ξεπούλημα της χώρας...
Read more...

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ...


Προς τιμήν του ο ΑΝΤ1 αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο συλλαλητήριο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτή την ώρα, ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος στην πλατεία Συντάγματος είναι ακόμα περισσότερος σε σχέση με πριν. Τα πλάνα σε ζωντανή μετάδοση που μεταδίδει ο ΑΝΤ1 επιβεβαιώνουν...
του λόγου το αληθές...
Read more...

Συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ σε Χαλκοκονδύλη και Σύνταγμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Και πορεία στο Σύνταγμα

Οι εργαζόμενοι ανήρτησαν τεράστιο πανό στο κτίριο
Οι εργαζόμενοι ανήρτησαν τεράστιο πανό στο κτίριο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κλειστή είναι από τις 6 το απόγευμα η οδός Χαλκοκονδύλη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΔΕΗ, λόγω της συγκέντρωσης της ΓΕΝΟΠ με αίτημα να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Παρόντες στη συγκέντρωση σε εκδήλωση συμπαράστασης είναι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας εργαζομένων στον ΟΤΕ και του σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Για βάρβαρη επίθεση στα εισοδήματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων έκανε λόγο στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος.

Ο κ. Φωτόπουλος αναγνώρισε ότι πότε στο παρελθόν η χώρα δεν βρέθηκε σε παρόμοια τραγική κατάσταση και ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα.

«Όχι όμως αυτά τα μέτρα. Η κρίση έχει υπευθύνους και ονοματεπώνυμο» είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Χαρακτήρισε, ακόμη, τα οικονομικά μέτρα εκτός από άδικα και αναποτελεσματικά και κατηγόρησε στελέχη της κυβέρνησης για αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επανέλαβε ότι άλλο είναι η απελευθέρωση της αγοράς και ο ανταγωνισμός και άλλο να μην έχει ρόλο το κράτος στην αγορά ενέργειας.

Όπως επίσης, ότι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

Ο κ.Φωτόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του 17% των μετοχών της ΔΕΗ είναι 400 εκατ. ευρώ ενώ η επένδυση για την κατασκευή μίας καινούργιας λιγνιτικής μονάδας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Η ΓΕΝΟΠ πραγματοποιεί τώρα πορεία προς το υπουργείο οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί «εξόδου από το ευρώ» της Δαμανάκη

newpost.gr
Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί «εξόδου από το ευρώ» της Δαμανάκη
Εκτός ευρωζώνης κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, όπως εκτιμά η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, σε δήλωση που έκανε την Τετάρτη (25/5) από τις Βρυξέλλες. Έντονη η δυσαρέσκεια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν για τις δηλώσεις της επιτρόπου.


Η ανακοίνωση της επιτρόπου για την Αλιεία, κάνει λόγο για ένα δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία:

«Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες.»

Η κυρία Δαμανάκη προειδοποιεί ότι το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευση του.

«Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή ακολουθούμε τα μέτρα ή επιστρέφουμε στη δραχμή».

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις αυτές.

Διέψευσε δε τους ισχυρισμούς της επιτρόπου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει τεθεί σε κάνενα τραπέζι θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Αντιδρά η αντιπολίτευση στις δηλώσεις Δαμανάκη


Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση της Επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ που αναφέρεται στην παραμονή της χώρας μας στην ζώνη του ευρώ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το ευρώ”, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ: «Που και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε…».

Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, που αναπαράγουν τη χτεσινή θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα. Θέλουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιλαϊκή της πολιτική και να διευκολύνουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνίας».
Read more...

Δεκάδες χιλιάδες οι «αγανακτισμένοι» σε πόλεις όλης της χώρας

«Indignados griegos»

Εικόνα από την πλατεία Συντάγματος
Εικόνα από την πλατεία Συντάγματος (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Με ένα πανό που γράφει το σύνθημα στα ισπανικά και τα ελληνικά «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν!» πάνω από 20.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα (μέσω facebook) για κινητοποιήσεις τύπου Ισπανίας και στην Ελλάδα.

Στο Σύνταγμα έχουν συγκεντρωθεί κυρίως νέοι, οι οποίοι κατά διαστήματα φωνάζουν σύνθηματα, όπως «κλέφτες κλέφτες». Το κλίμα είναι ήρεμο, ενώ η προσέλευση συνεχιζόταν μέχει και τις 9 το βράδυ.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος μετρούσε ήδη από πάνω από 14.000 συμμετοχές στο Facebook.
4 φωτογραφίες

Πάνω από 5.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί και στο Λευκό Πύργο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στο Βόλο η συγκέντρωση πραγματοποιείται στην παραλία της πόλης, έξω από το κτίριο «Παπαστράτου». Συμμετέχουν πάνω από 400 άτομα.

Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν μέσω Facebook και σε άλλες πόλεις, όπως στα Χανιά (πάνω από 700 άτομα), στο Ηράκλειο (πάνω από 1.000 άτομα), στην Πάτρα (πάνω από 1.500), στα Ιωάννινα (πάνω από 500 άτομα) και στη Λάρισα (πάνω από 250 άτομα).


Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας με μικρότερη συμμετοχή.

«Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας» γράφουν οι διαχειριστές της ομάδας «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

«Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες» τονίζουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο δάνειο για την Ελλάδα και αναδιάταξη του χρέους στην ατζέντα της ΕΕ

Βοήθεια με αυστηρούς όρους

Γιούνκερ και Τρισέ στηρίζουν την «αναδιάταξη» του χρέους, την ίδια ώρα που η ΕΚΤ συνεχίζει δημοσίως να κρατά σκληρή στάση και να απορρίπτει κάθε μορφής αναδιάρθρωση
Γιούνκερ και Τρισέ στηρίζουν την «αναδιάταξη» του χρέους, την ίδια ώρα που η ΕΚΤ συνεχίζει δημοσίως να κρατά σκληρή στάση και να απορρίπτει κάθε μορφής αναδιάρθρωση (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι μεταξύ των όρων που θέτει το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου είναι η κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας και για το 2012, σε συνδυασμό με ανάλογη δήλωση του επικεφαλης του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποκαλύπτει τις διαβουλεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα στο τραπέζι είναι η «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση για τη δόση του Ιουνίου, δεν είναι τυπική, αλλά είναι πιο πολύπλοκη. Συνδέεται και με όποιες αποφάσεις ληφθούν, για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα, το 2012 και τα επόμενα χρόνια, θα έχει πρόσβαση στις αγορές».

«Και το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές, ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει τη δόση, εάν δεν έχει κάποια εγγύηση ότι, το 2012, εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα έχει στήριξη από τους Ευρωπαίους συμμάχους της», προσέθεσε.

Με άλλλα λόγια, για να εκταμιευθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει μία συμφωνία για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας, πέρα από το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ.

Το ύψος του νέου δανείου ενδέχεται να είναι 60 δισ. ευρώ περίπου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του 2012 και του 2013 (27 και 32 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Ο επικφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του την Τρίτη, ανέφερε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα και πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να αρχίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

«Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση μπορεί να χορηγηθεί, ναι ή όχι. Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες», είπε.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε τη στήριξη του σε μία ενδεχόμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εννοώντας ότι θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.

Σήμερα, Τετάρτη, στο ίδιο πλαίσιο, ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos απέκλεισε το «κούρεμα» και σημείωσε θα μπορούσε να γίνει επιμήκυνση σε εθελούσια βάση, καθώς η Ελλάδα έχει αρχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους αποκλείεται και ότι συζητείται μόνο η «αναδιάταξη», δηλαδή η παράταση της λήξεως των ομολόγων.

Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής την Τετάρτη, είπε ότι η Κομισιόν εξετάζει τη δημιουργία μηχανισμού για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς να μειωθεί η ονομαστική αξία των ομολόγωντου χρέους.

Ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι εθελοντικός για να μην «ρομάξουν τα κράτη που δανείζουν, είπε.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάταξη του χρέους, όπως έγινε γνωστό από τον ολλανδικό Τύπο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει κρυφά να ετοιμάζουν την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, παράλληλα με τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η εφημερίδα Het Financieele Dagblad ανέφερε, επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, ότι δημόσιοι υπάλληλοι στα κράτη της Ευρωζώνης επεξεργάζονται ήδη τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω της αναδιάταξης (reprofiling), δηλαδή μια μικρής επιμήκυνσης στην περίοδο λήξης των ομολόγων.

Δηλαδή, οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να συναινέσουν σε μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 3 χρόνια, ώστε αν για παράδειγμα έχουν ομόλογα που λήγουν το 2012 να πληρωθούν το 2015.

Αυτό πάντως, που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν «χρεωκοπία» (default) ακόμα και μία εθελοντική συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους.

Έτσι, η μόνη δυνατότητα που εμφανίζεται να έχει η ΕΕ είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των 110 δισ. ευρώ και η χορήγηση ενός δεύτερου, συμπληρωματικού πακέτου βοήθειας για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2012-2013, με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις της Αθήνας για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος (πιθανώς με την υπογραφή μίας δεύτερης δανειακής σύμβασης, ενός «Μνημονίου Νο2» δηλαδή).

Ενδεχομένως, τα ομολόγα που λήγουν ανταλλαχθούν με νέα, υπό την εγγύηση του μηχανισμού ευρω-στήριξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να προτείνει στους ομολογιούχους νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και ενδεχομένως χαμηλότερου επιτοκίου, είτε ως εναλλακτική την εξόφληση των παλαιών ομολόγων στον χρόνο λήξης και με το ίδιο επιτόκιο, αλλά με νέους τίτλους χαμηλότερης αξίας («κούρεμα»).

Αυτό έπραξε το Μεξικό το 1989 όταν πρόεδρος στο «Κλαμπ των Παρισίων» ήταν ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ και επίσημος διαπραγματευτής της χώρας ο νυν γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Η πρόταση που είχε καταθέσει, σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες της χώρας, προέβλεπε το «κούρεμα» κατά 55% των μεξικανικών κρατικών ομολόγων και την ανταλλαγή τους με εγγυημένα ομόλογα από τις ΗΠΑ, τα γνωστά ομόλογα Μπρέιντι (Brady).

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του (στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro), είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν είναι κακή ιδέα», καθώς η Ελλάδα θα έχει περισσότερο χρόνο να απορροφήσει τα μέτρα προσαρμογής, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις των αγορών σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην αποπληρωμή δεν σημαίνει ότι μειώνεται το κεφάλαιο (η αξία των ομολόγων).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα, διευκρινίζει η κυβέρνηση

Μετά τα σενάρια

Αναφορά σε ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος έκανε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο
Αναφορά σε ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος έκανε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Φούντωσαν τα σενάρια για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτό θα αφορά τα νέα μέτρα που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο, αν και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο, ή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Η κυβέρνηση, πάντως, την Τετάρτη, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν «υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα». «Όχι» στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος λέει η ΝΔ.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως «είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του πρωθυπουργού για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά εκφράστηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα. Κύριο μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση των διεργασιών για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που είναι το άμεσο βήμα που κάνουμε προς την έξοδο από την κρίση».

Όσον αφορά στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για δημοψήφισμα, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρουσα, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Δεν ήταν απορριπτική η απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι αυτοτελής».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, αλλά, όμως, αν υπήρχε θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα πρέπει να διευκρινιστούν οι στόχοι και τα ερωτήματα - κάτι που τώρα δεν τίθεται».

Ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στα όσα λέγοντα περί πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «παιχνίδια και παιχνιδάκια που ακούμε, από εγχώριους και ξένους παρατηρητές».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι η αξιμωατική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακατανόητο. πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα «αποπροσανατολίζει χωρίς να δίνει λύση».

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα πριν ψηφίσει το Μνημόνιο» δήλωσε.

Για το θέμα του δημοψηφίσματος ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ. Σε αυτήν τονίζεται πως «είτε καταφύγουν σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές για να θέσουν τρομοκρατικά διλήμματα, ο λαός πρέπει αντί να τους φοβηθεί, αν τους φοβίσει απαντώντας: Καμία θυσία για την κρίση και τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

Υπέρ διενέργειας δημοψηφίσματος για το «νέο μνημόνιο» τάσσεται ο Συνασπισμός. Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Θέσαμε ευθέως ζήτημα απομάκρυνσης της κυβέρνησης και συνολικής δημοκρατικής νομιμοποίησής της.

» Η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, σε μια εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης της κυβερνητικής αποτυχίας και της επιχειρούμενης λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν θέτει ζήτημα έγκρισης ή μη του μνημονίου ή του νέου ευρωπαϊκού μνημονίου, αλλά αναφέρεται σε ανύπαρκτα και πλαστά διλήμματα περί παραμονής στο ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΕΒ αποτελεί σήμερα τον πιο πιστό σύμμαχο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

» Η πρότασή μας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο, το αποτέλεσμα του οποίου θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, αποτελεί αναγκαιότητα και δεν είναι σε αντιδιαστολή με την πρόταση για εκλογές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βενιζέλος κατά ΣΔΟΕ: Είστε ανίκανοι να ερευνήσετε δύσκολα θέματα

newpost.gr
Βενιζέλος κατά ΣΔΟΕ: Είστε ανίκανοι να ερευνήσετε δύσκολα θέματα
Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΔΟΕ εξαπέλυσε την Τετάρτη (25/5) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η Υπηρεσία είναι ανίκανη να φέρει εις πέρας δύσκολα θέματα.


«Η ικανότητα του ΣΔΟΕ κρίνεται από την έρευνα που κάνει σε δύσκολα θέματα και όχι με το να κλείνει ένα νυχτερινό κέντρο για μια παράβαση. Και το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα υποβρύχια είναι ένα πόρισμα που δεν έχει κατανοήσει τίποτα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε τίποτα στο έργο της Προανακριτικής. Λυπάμαι», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΔΟΕ δε ζήτησε ποτέ την αρωγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δικπεραιώσει την έρευνα για τα υποβρύχια, εξαγγέλοντας δική του έρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε πως ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΔΟΕ.

ΣΔΟΕ: Δικαιολογούνται τα έσοδα του Τσοχατζόπουλου

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ, Νίκος Μαϊτός, κατέθεσε την Τετάρτη (25/5) ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, για τον έλεγχο των εσόδων του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Μαϊτός φέρεται να είπε ότι από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων δικαιολογούνται τα έσοδα του πρώην υπουργού, με τις αγορές ακινήτων, η τιμή των οποίων στα συμβόλαια είναι βάσει των αντικειμενικών αξιών.

Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη (31/5), την ίδια ημέρα μαζί με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ και τον επιχειρηματία Μιχάλη Φιλιππίδη.

Read more...

«Οχι» της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων για την πώληση της «Δωδώνης»

newpost.gr
«Οχι» της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων για την πώληση της «Δωδώνης»
Να μην προχωρήσουν στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» καλεί την ΑΤΕbank και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «θα βρουν απέναντί τους σύσσωμο τον κτηνοτροφικό κόσμο».

Με σημερινή ανακοίνωση, η ΠΕΚ σημειώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων κατά της πώλησης της εταιρίας.

Καλεί επίσης τους κτηνοτρόφους να μην πληρώσουν την εισφορά του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ πρέπει να τη μετατρέψουν από υποχρεωτική σε προαιρετική.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΕΚ υποστηρίζει ότι ο νέος κανονισμός του οργανισμού τον μετατρέπει «σε εισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος των κτηνοτρόφων».

Κάνει, τέλος, λόγο για έλλειψη προστασίας των κτηνοτρόφων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΛΟΓΑΚ, ιδίως κατά την περίοδο του Πάσχα, όταν -όπως ισχυρίζεται- «το μέτωπο εμπόρων κρεοπωλών και πολυκαταστημάτων, με την καθοδήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, ανάγκασε τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αμνοερίφια κατά 1 ευρώ φτηνότερα, χωρίς να καρπωθεί τη μείωση ο καταναλωτής».

Read more...

Έκκληση Δαμανάκη για να μη γυρίσουμε στη δραχμή...

newpost.gr
Έκκληση Δαμανάκη για να μη γυρίσουμε στη δραχμή...
Εκτός ευρωζώνης κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, όπως εκτιμά η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, σε δήλωση που έκανε την Τετάρτη (25/5) από τις Βρυξέλλες.


Η ανακοίνωση της επιτρόπου για την Αλιεία, κάνει λόγο για ένα δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία:

«Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες.»

Η κυρία Δαμανάκη προειδοποιεί ότι το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευση του.

«Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή ακολουθούμε τα μέτρα ή επιστρέφουμε στη δραχμή».

Read more...

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ!!


Η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με την ευκαιρία του επετειακού πρώτου ετήσιου μνημόσυνου για την υπογραφή από την κυβέρνηση και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις του ατιμωτικού, αντεθνικού και αντισυνταγματικού μνημονίου με τις δυνάμεις κατοχής, κάλεσαν τον λαό σε πανεθνική προσπάθεια για τον νέο εθνικό αγώνα, όπως είπαν, ικανοποιήσεως των διεθνών τοκογλύφων και συμβούλεψαν τους υπηκόους τους να μην εμφορούνται από εγωιστικά ένστικτα, αλλά να υφίστανται αδιαμαρτύρητα τις θυσίες που τους επιβάλλουν τα διεθνή κέντρα και η κυβέρνηση, γιατί άλλως θα υποστούν τα χειρότερα που έρχονται.

Οι ηγέτες για να πείσουν τους υπηκόους, πρώτοι αυτοί θα πρέπει να διδάσκουν με το παράδειγμά τους. Πρέπει να είναι πρώτοι στις .............
θυσίες, πρώτοι στην αρετή, για να μπορούν να μεταδώσουν αρετή στον λαό. Γιατί η αρετή είναι μεταδοτική. Οπως και η κακία. Σε κανένα δεν αρμόζει να κυβερνάει εάν δεν είναι ο ίδιος σαφώς καλύτερος από τους κυβερνώμενους.
Ο λαός δεν υπακούει σ' αυτούς που δεν μπορούν να εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Οταν ένας Αμερικανός μάνατζερ ανέλαβε μία χρεοκοπημένη πολυεθνική εταιρεία, εδήλωσε ότι καθορίζει τον μηνιαίο μισθό του στο συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου έως ότου με τις προσπάθειες όλων ανακάμψει η εταιρεία και βγάλει κέρδη.
Πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση με μεγάλη (νοητική;) καθυστέρηση, κατάλαβε επιτέλους ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ο πρόεδρος της Βουλής ίδρυσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ταμείο για την εξόφληση του χρέους, αξιέπαινη προσπάθεια που όμως απέτυχε παταγωδώς και αγνοείται η τύχη της.
Οταν ο έντιμος και υπερήφανος Ελληνας μικροσυνταξιούχος και μισθωτός προσέφερε από το υστέρημά του για τον κοινό σκοπό, το πρώτο που θα περίμενε κανείς είναι ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας θα έδινε πρώτος το καλό παράδειγμα καθορίζοντας τη μηνιαία χορηγία του και τα έξοδα παράστασης σε ένα ευρώ και καταθέτοντας τα υπόλοιπα στο ταμείο για την εξόφληση του χρέους έως ότου η χώρα περάσει την κρίση και ανακάμψει.
Οταν ο ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, λαμβάνει ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές 395.188 δολάρια ή 282.159 ευρώ, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέχεται ετήσια χορηγία και έξοδα παράστασης 447.600 ευρώ, ήτοι οι παροχές του υπό την πτώχευση του Ελληνικού Δημοσίου προς τον Πρόεδρο είναι κατά 165.441 ευρώ περισσότερα από αυτά που παρέχει το Αμερικανικό Δημόσιο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτή τη δύσκολη περίοδο που δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις, είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστω και καθυστερημένα θα κάνει το καθήκον του και θα δώσει το παράδειγμα και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στον κόσμο του και απολαμβάνει τα προνόμιά του μακαρίως, χωρίς αιδώ και χωρίς ντροπή.Read more...

Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ


Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο στήριξης της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ και οι επικριτές του σχεδίου αυτού, όπως το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών», έχασαν με μεγάλη...
διαφορά από τους υποστηρικτές του πακέτου των 78 δισ. ευρώ.
Έπειτα από περισσότερο από ένα μήνα έντονης πολιτικής συζήτησης για το θέμα, 137 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της χώρας στο σχέδιο στήριξης, ενώ 49 ψήφισαν κατά, 7 απείχαν και 6 ήταν απόντες.
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας, αντίθετα από άλλα στην Ευρωζώνη, έχει δικαίωμα να ψηφίζει επί των αιτημάτων για κεφάλαια στήριξης.
Η υψηλή επίδοση των «Αληθινών Φινλανδών» στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο δημιούργησε ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να ασκήσει βέτο στα σχέδια για τη στήριξη της Πορτογαλίας.
Το κόμμα όμως αποφάσισε να παραμείνει εκτός της επόμενης κυβέρνησης που έχει επικεφαλής το δεξιό Εθνικό Συνασπισμό.
Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν είχε ήδη υποστηρίξει το πακέτο διάσωσης με τη σύμφωνη γνώμη μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όμως η σημερινή ψηφοφορία επισημοποιεί τη συμμετοχή της Φινλανδίας στη στήριξη της Πορτογαλίας.
Ο κ. Κατάινεν εξακολουθεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Read more...

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ G8


Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν στην ολομέλεια ή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 (Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και η Ρωσία) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ντοβίλ της βορειοδυτικής Γαλλίας και φέρει τον...
τίτλο «Μια νέα ώθηση για τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», είναι τα ακόλουθα:
Μέση Ανατολή: Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ρώσοι θα διατυπώσουν τις θέσεις τους για την απεμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενόψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο. Οι Παλαιστίνιοι σκοπεύουν να ζητήσουν στο διεθνή οργανισμό την αναγνώριση του κράτους τους. Την αντίθεσή του έχει διατυπώσει το Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ οι οποίες ζήτησαν τη χάραξη των συνόρων στη βάση των γραμμών του 1967.
«Αραβική άνοιξη»: Χωρίς να μετατραπεί η σύνοδος κορυφής σε διάσκεψη δωρητών, η G8 αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για χορήγηση βοήθειας προς την Τυνησία και την Αίγυπτο, ώστε να επιτύχουν τη διαδικασία μετάβασής τους και να θέσουν τις βάσεις μιας συνεργασίας μακροπρόθεσμα μεταξύ των πλούσιων χωρών και των αναπτυσσόμενων δημοκρατιών.
Λιβύη: ο πόλεμος για την απομάκρυνση από την εξουσία του Μουάμαρ Καντάφι, που αναμένετο να είναι σύντομος, παρατείνεται. Η αποτελμάτωση παραμονεύει και οι ρήξεις στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας εντείνονται. Οι δυνατότητες διεξόδου από τη σύγκρουση θα εξεταστούν κυρίως την Παρασκευή κατά τη συνάντηση G8-Αφρικής.
Συρία: Μετά τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ και αρκετών σύρων αξιωματούχων, το δύσκολο σημείο της συζήτησης είναι να πειστεί η Ρωσία να άρει την απειλή της για άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας στην ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κειμένου που καταδικάζει την καταστολή.
Αφρική: Μια κοινή διακήρυξη G8-Aφρικής, με πολιτικό και οικονομικό σκέλος αναμένεται να εκδοθεί, στην οποία θα υπογραμμίζεται η στήριξη της G8 σε αρκετά καθεστώτα που εξέλεξαν πρόσφατα ένα νέο πρόεδρο (Γουινέα, Νίγηρας, Ακτή Ελεφαντοστού), σε συνθήκες δημοκρατικές, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αφγανιστάν: Μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, οι Δυτικοί θα διαπραγματευτούν μια ενδεχόμενη ταχύτερη αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη χώρα αυτή, όπου μένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η συγκρότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως και η ανοικοδόμηση της χώρας δείχνουν, πολύ αβέβαιες.
Ιράν: σε δεύτερο πλάνο μετά τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζει να αποτελεί τη βασική ανησυχία των χωρών της Δύσης, οι οποίες αναμένεται να συζητήσουν εκ νέου τη στρατηγική των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, της οποίας η ηγεσία δείχνει όλο και λιγότερο ενωμένη.
ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Ντομινίκ Στρος Καν στις ΗΠΑ για απόπειρα βιασμού, θα ζητήσουν τη στήριξη των Αμερικανών και των Ιαπώνων στην υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Πυρηνική ενέργεια και Ιαπωνία: Η G8, στην οποία μετέχουν αρκετές από τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις, αναμένεται να δείξει την αλληλεγγύη της μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα και να επιβεβαιώσει την ανάγκη για λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ανήσυχες από την πυρηνική καταστροφή, αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, αναμένεται να επιμείνουν στην ταχύτερη ανάπτυξη μορφών ενέργειας που θα αντικαταστήσουν την πυρηνική.
Ιnternet: Για πρώτη φορά, τα μέλη της G8 θα εξετάσουν το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του Παρισιού που ζητεί τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για το διαδίκτυο. Αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ παραμένουν, ωστόσο, πολύ επιφυλακτικές σε κάθε μορφής έλεγχο στο διαδίκτυο.

Read more...

To "πόθεν έσχες" δικαιολογεί τα ακίνητα του Τσοχατζόπουλου...


Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, καταθέτει, από το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών, ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκος Μαϊτός.
Ο κ. Μαϊτός ενημερώνει σχετικά με το πόρισμα του ελέγχου που είχε διενεργηθεί στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού Αμυνας ʼκη Τσοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του κ. Τσοχατζόπουλου φαίνεται να ...
δικαιολογούνται τα έσοδα του με τις αγορές ακινήτων, η τιμή των οποίων στα συμβόλαια είναι βάσει των αντικειμενικών αξιών.
Η Προανακριτική Επιτροπή έχει καλέσει για την ερχόμενη Τρίτη να καταθέσουν ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Φιλιππίδης. Διευκρινίστηκε, πάντως, από μέλη της Προανακριτικής ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν προσέρχονται ως κατηγορούμενοι αλλά ως μάρτυρες προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στραγγαλίζει την αγορά και εκτοξεύει την ανεργία η αύξηση του ΦΠΑ, λέει η ΓΣΕΒΕΕ...Χαριστική βολή στην αγορά θα αποτελέσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξαρτήτως της τελικής μορφής που θα λάβει το μέτρο, επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).Είτε η μετάταξη προϊόντων από το 13% σε 23% είτε η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18-19% θα έχει... καταστροφικές συνέπειες, υπογραμμίζει η συνομοσπονδία, αντιπροτείνοντας τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών τουλάχιστον κατά μία μονάδα.

Το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα υπολογίζεται από την ΓΣΕΒΕΕ σε 1,5 με 2,2 δισ. ευρώ. Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει και στη μείωση του αφορολογήτου ορίου "τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση" και "το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων", όπως τονίζει η συνομοσπονδία, που εκτιμά πως όλα αυτά θα εκτοξεύσουν το ποσοστό ανεργίας στο 20%.
enet.geRead more...

Παγκαλος: Αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων

newpost.gr
Παγκαλος: Αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων
Η στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα δεν έχει τη μορφή δωρεάν βοήθειας, αλλά εντόκων δανείων και το πρόβλημα συνίσταται στο συνδυασμό δημοσιονομικών ελλειμμάτων και υψηλού δημόσιου χρέους, τόνισε, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στη Γενεύη, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πανεπιστήμιο της πόλης, με θέμα «30 Χρόνια της Ελλάδος στην ΕΕ: Aπολογισμός και Προοπτικές», ενώ συναντήθηκε -στη Βέρνη - με την Πρόεδρο της χώρας Μισελίν Καλμί - Ρέι.

Ο Θ. Πάγκαλος μίλησε για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την μείωση του ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, για τις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές και τη σημασία των παραγωγικών επενδύσεων στην χώρα. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου έθιξε επίσης τα θέματα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, της κάθαρσης και των κρατικών δαπανών.

Στην ομιλία του ο κ. Πάγκαλος έκανε ιστορική αναδρομή της 30ετούς παρουσίας της Ελλάδος στην ΕΕ, με τα πολιτικά οφέλη του εκδημοκρατισμού της χώρας, τις οικονομικές αλλαγές, την επιτυχία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ περιέγραψε τις εξελίξεις στην ΕΕ, με τη διεύρυνση και εμβάθυνση της.

Στη συζήτηση, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Γενεύης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού με τη συνδρομή του ελληνοελβετικού συλλόγου Ζαν Γκαμπριέλ Εϋνάρ (Jean- Gabriel Eynard) και του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Γενεύης, έλαβαν,επίσης,μέρος ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Tσούκαλης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντούσαν Σιντάνσκι (Dusan Sidjanski).

Ο καθηγητής Λ. Τσούκαλης αναφέρθηκε κυρίως στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, την κρίση χρέους και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την κρίση αξιών της ελληνικής κοινωνίας και έθεσε ως όρους προσαρμογής της χώρας, την κάθαρση, την κοινωνική δικαιοσύνη , το όραμα και την πολιτική ανανέωση.

Ο καθηγητής Σιντάνσκι υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ξεπεράσει πολλές κρίσεις στην ιστορία της, επεσήμανε τη μεγάλη ανάπτυξη της Ελλάδος την τελευταία 30ετία και τον ηγετικό ρόλο της στα Bαλκάνια, κατηγόρησε την ΕΕ για καθυστέρηση 3 μηνών στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και επέκρινε την έμφαση της ΕΕ στην πολιτική λιτότητας, που περιορίζει την αναπτυξιακή προοπτική των χωρών που την εφαρμόζουν.

O Θ. Πάγκαλος έδωσε σήμερα συνέντευξη στην εφημερίδα της Γενεύης "Le Temps" και θα αναχωρήσει για την Ελλάδα αργά το απόγευμα.

Read more...

Η Τρόικα αδειάζει την οικονομική πολιτική

«Θέλουμε αποτελέσματα και συναίνεση, όχι μόνο μέτρα»


http://img.protothema.gr/F0995292E98EEEE2600633D2167F15C9.jpg
Μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσδοκίες για δραστικές αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στο δημόσιο, παρά για επιβολή νέων φόρων, εκφράζουν οι απεσταλμένοι της Τρόικας, που είχαν συνάντηση το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ που επανέκαμψαν στην Αθήνα και θα συνεχίσουν για δύο εβδομάδες τους ελέγχους, ενημερώθηκαν για τις εξαγγελίες των νέων μέτρων αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξεύρεση πολιτικής συναίνεσης.

Αν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ώστε το πρόγραμμα λιτότητας να ενισχυθεί να εμπλουτιστεί, διεφάνη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν επιτακτική ανάγκη τις ιδιωτικοποιήσεις «εδώ και τώρα», όχι τόσο για να μειωθεί το έλλειμμα, όσο για να επιστρέψει στη χώρα η αναπτυξιακή προοπτική, την οποία απειλούν οι νέες αυξήσεις αμέσως και εμμέσων φόρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή πάντως ανησυχία για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκφράζει και ο ΟΟΣΑ. Προβλέπει υψηλό έλλειμμα 7,5% εφέτος και 6,5% για το 2012, ύφεση της τάξεως του 2,9% φέτος και οριακή ανάκαμψη κατά 0,6% το 2012.

Εκφράζει ανησυχία όμως για τη δημοσιονομική θέση της χώρας και για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δεδομένου ότι αναμένεται να διατηρηθούν στα ύψη τα spreads, καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η αποκλιμάκωσή τους θα ξεκινήσει το 2012.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.

Read more...

«Λουκούμι» για τους Τούρκους τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

newpost.gr
«Λουκούμι» για τους Τούρκους τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης
eurokinissi
Οι Τούρκοι «καλοβλέπουν» την προοπτική να επενδύσουν στα ελληνικά λιμάνια και ιδιαίτερα σε αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Radikal.

Στην πρωτοσέλιδή της αναφορά, η τουρκική εφημερίδα, ασχολείται με την ελληνική οικονομική κρίση και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τουρκικής πλευράς για τα δύο λιμάνια, έχοντας τίτλο «Κελεπούρι από την Ελλάδα».Η εφημερίδα, παράλληλα φιλοξενεί δηλώσεις τούρκων επενδυτών που εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις προς την Ελλάδα.


Πηγή: protothema.gr-newpost.gr

Read more...

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Δρόμος γεμάτος κινδύνους

«Η απόφαση να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους δεν μου φαίνεται κακή», είπε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro
«Η απόφαση να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους δεν μου φαίνεται κακή», είπε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro (Φωτογραφία: AΠΕ )
Παρίσι, Γαλλία
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Για εφέτος η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9%, η ανεργία στο 16% (και το 16,4% το 2012), ενώ ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η χώρα είναι στη σωστή πορεία για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 και 6,5% το 2012

«Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο από την κυβέρνηση για να αντισταθμιστεί» η υπέρβαση των στόχων του 2010, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Το 2012 η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα επεκταθεί κατά 0,6%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η οικονομία υποφέρει από μία σοβαρή ύφεση» και εκτιμά η πορεία θα είναι θετική, αρχής γενομένης από το 2012, καθώς «ενισχύεται η εξωτερική ζήτηση, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και οι διαρθρωτικές αλλαγές αρχίζουν να αποδίδουν».

Πάντως, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι «ο δρόμος για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη είναι γεμάτος κινδύνους».

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και να αναπτυχθεί η οικονομία, σε συνδυασμό με τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους κρατικού δανεισμού.

«Το περιθώριο [σ.σ. η διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά ομόλογα] αναμένεται να παραμείνει σταθερό για το υπόλοιπο του 2011 και στη συνέχεια να υποχωρήσει το 2012, καθώς θα φαίνονται τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών και δομικών προγραμμάτων, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη ή καθώς θα αυξάνονται οι προσδοκίες για επιπλέον χρηματοδότηση σύντομα, αν χρειαστεί».

Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ότι θα μειωθεί 5,4% το 2011 και 0,2% το 2012, οι δημόσιες δαπάνες κατά 7,2% και 4,3% αντίστοιχα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει στο 8,6% του ΑΕΠ και 7,2% αντίστοιχα, από 10,4% το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 9,4% το 2011, αλλά και το 2012, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 8,7% εφέτος, αλλά θα αυξηθούν κατά 2,7% το 2012.

Για τον πληθωρισμό, τέλος, προβλέπει ότι εφέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου

Εάν εκλεγεί η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Εάν εκλεγεί η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Παρίσι, Γαλλία
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη -μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ συγκεντρώνει τη στήριξη χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), των ΗΠΑ και της Κίνας. Απέναντί της βρίσκει τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότιο Αφρική (αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRIC), οι οποίες αντιδρούν στην παράδοση που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν προτείνει εναλλακτική υποψηφιότητα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν αφήνει να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Les Echos ότι στην «παρούσα συγκυρία» η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη απαιτούν την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης αυτού του θεσμού από ένα πρόσωπο που θα κατανοήσει τα διακυβεύματα της κρίσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χρέους σε όλη του την περιπλοκότητα».

Σημειώνει ότι η «η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή και η φήμη της έχει περισσότερο ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες από την ικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για το Παρίσι και τη διάσκεψη του ΟΟΣΑ αναχωρεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Συνοδεύει τον πρωθυπουργό

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
AθήναΓια το Παρίσι αναχωρεί ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στην ετήσια υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που εφέτος έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει προγραμματισμένες συναντήσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται να αναφερθεί στα ελληνικά ζητήματα στο περιθώριο της Συνόδου.

Οι συζητήσεις φέτος θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση ενός «Νέου μοντέλου για την ανάπτυξη», στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εργασίας.

Στις επετειακές εκδηλώσεις θα μιλήσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, του Βελγίου Υ. Λέτερμ, της Ουγγαρίας Β. Όρμπαν, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν και ο Πρόεδρος της Χιλής Σ. Πινιέρα, ενώ θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά σήμερα το βράδυ, καθώς αύριο, Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει διαρκείς επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας για την σύνταξη του «νέου» Μνημονίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση του Διαμαντίδη με εργαζόμενους του ΟΛΠ

newpost.g
Συνάντηση του Διαμαντίδη με εργαζόμενους του ΟΛΠ
Συνάντηση με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, θα έχουν στις 2 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ, οι οποίοι πραγματοποίησαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας καθιστική διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του Οργανισμού, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν αργά το πρωί μοιράζοντας φυλάδια με τις θέσεις τους.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας και τονίζουν ότι «οι Οργανισμοί Λιμένων δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, αναπτύχθηκαν με το μόχθο των εργαζομένων και δεν είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης για να τους ξεπουλήσει».
Read more...

Οι «Αγανακτισμένοι» πάνε πλατεία

Το ισπανικό κύμα οργής έφτασε τελικά και Ελλάδα...


http://img.protothema.gr/9BA5C37E4E7957A60CADF363D9BCC907.jpg

Ειρηνικές διαδηλώσεις στα ισπανικά πρότυπα, οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα από τις 18.00, στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού, ομάδες νεαρών ακτιβιστών πολιτών, υπό τον τίτλο «Αγανακτισμένοι Πολίτες». Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος από τις 18.00 μέχρι 23.30, και χιλιάδες άνθρωποι έχουν δηλώσει στην ιστοσελίδα "Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα" στο Facebook ότι θα παρευρεθούν.

Η έκκληση για συμμετοχή των πολιτών, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των νέων έναντι των μέτρων, που επιβάλλονται από το μνημόνιο, γίνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός, πλακάτ ή σχέδιο, και «ο καθείς καλείται να εκφράσει τον εαυτό του».

Διαδικτυακή αναστάτωση
Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ των χρηστών του Facebook, με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση. Λίγο πριν τις 19.30 το group, που καλούσε χιλιάδες ανθρώπους σε μια ειρηνική διαδήλωση, διαγράφηκε αιφνίδια, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ως αντίδραση δημιουργήθηκαν δεκάδες νέα για τον ίδιο σκοπό. Μετά τη διαγραφή του, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα μέλη τα οποία είχαν αναπτύξει ένα διάλογο για το θέμα και είχαν δηλώσει ότι θα παραστούν, τα οποία σε μηνύματα τους έκαναν λόγο για χουντικές πρακτικές.


Read more...

Γ. Κασιμάτης: “Η νέα φοροεπιδρομή θα έχει πρωτόγνωρες συνέπειες”


Όλα τα φορολογικά μέτρα πού σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια, η οποία δυστυχώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, με ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο σενάριο αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων. Η αύξηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. που περιλαμβάνει, τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων που θα επιφέρουν, θα συντελέσουν και στην αύξηση τού πληθωρισμού'' δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γ. Κασιμάτης.
''Η κοινωνική έκρηξη είναι προ των θυρών εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας", υποστήριξε και χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, καθώς, όπως είπε, "τα δεινά που θα επιφέρει στον ελληνικό λαό η εφαρμογή τού νέου πακέτου μέτρων θα είναι ανυπολόγιστα".
Ο κ. Κασιμάτης εκτιμά ότι οι αντοχές των νοικοκυριών έχουν εξαντληθεί προ πολλού και μισθωτοί, συνταξιούχοι, αλλά και η μικρομεσαία επιχείρηση δεν αντέχουν άλλες θυσίες και προσθέτει ότι
''Η νέα φοροεπιδρομή θα έχει πρωτόγνωρες συνέπειες. Θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ύφεση και θα απομακρύνει οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης. Θα οδηγήσει, πολύ φοβάμαι, σε μία κοινωνική έκρηξη με συνέπειες πού αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκτιμηθούν".
newscode.

Read more...

ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΦΟΡΙΑ...


Σε έλεγχο των αποδείξεων «σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα» φορολογικών δηλώσεων, πέραν των δηλώσεων με επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ προχωρά η Εφορία. Οι έλεγχοι θα γίνουν ανεξαρτήτως αν το αποτέλεσμα της φορολογικής...
δήλωσης είναι πιστωτικό ή χρεωστικό.
Αυτό σημαίνει ότι η εφορία δεν θα ελέγξει μόνο δηλώσεις με επιστροφές φόρου από 5 ευρώ και πάνω αλλά και φορολογούμενους που πληρώνουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2010 και έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά αποδείξεων.
Από κόσκινο θα περάσουν οι αποδείξεις όλων όσων έχουν επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να έχουν δηλώσει ανακριβή ποσά αποδείξεων, προκειμένου να τύχουν έκπτωση φόρου 10% θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα.
Το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιό του προς τις εφορίες δίνει τις εξής εντολές :
1. Όταν το ποσό της επιστροφής είναι πάνω από 1.500 ευρώ θα εφαρμοσθεί εξονυχιστικός έλεγχος με την σημείωση ότι στον έλεγχο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις του κωδικού 049 του εντύπου Ε1, οι οποίες μετά τον έλεγχο θα φυλάσσονται σε κλειστό φάκελο και θα παραμένουν στη Δ.Ο.Υ..
2. Για τις λοιπές περιπτώσεις ανεξαρτήτως αν το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό ή χρεωστικό, ο έλεγχος θα γίνεται σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα. Σύντομα αναμένεται να σταλούν ανά Δ.Ο.Υ., καταστάσεις φορολογουμένων που έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά αποδείξεων.
3. Στους φορολογούμενους που μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεών τους προκύπτει ποσό επιστροφής από παρακράτηση 5 ευρώ έως και 1.500 ευρώ καθώς και ποσό επιστρεφόμενης προκαταβολής ελεγμένης από τη Γ.Γ.Π.Σ. ανεξαρτήτως ύψους αυτής και δεν είναι οφειλέτες του Δημοσίου τότε η επιστροφή πραγματοποιείται μέσω των συμβεβλημένων Τραπεζών, σε λογαριασμό που έχουν δηλώσει ή σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον Α.Φ.Μ..
4. Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφής και έχουν περιέλθει σε καταστάσεις επεξεργασίας που αποστέλλει η Γ.Γ.Π.Σ. στις Δ.Ο.Υ. για έλεγχο, πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τη φορολογική δήλωσή τους προεκτυπωμένη ή μη κατά περίπτωση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον έλεγχο των επιστρεφόμενων ποσών.
5. Όσοι από τους φορολογούμενους δεν προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εντός 10 ημερών θα χάσουν την επιστροφή φόρου.
6. Η παραλαβή του κλειδάριθμου από τρίτο πρόσωπο, μπορεί να γίνεται και με απλή θεωρημένη εξουσιοδότηση, δηλαδή δεν χρειάζεται πλέον το πληρεξούσιο.
Read more...

ΠΛΑΔΑΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...


ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Είμαι ανοιχτός σε κάθε ρεαλιστική πρόταση για το αδιέξοδο της οικονομίας" είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την 70λεπτη συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είπε... το παραμικρό για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος το οποίο φαίνεται απορρίπτεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με το αιτιολογικό "γιατί δεν κάνουμε εκλογές και κάνουμε δημοψήφισμα;".
Read more...

Η αφαίμαξη σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ ...Σημαντικές επιβαρύνσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους επιφέρει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι (με αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας) αλλά και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις (κύριες και επικουρικές).Μάλιστα το «χτύπημα» για όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη θα είναι διπλό, καθώς όχι μόνο θα πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά, αλλά θα δουν και τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το εύρος των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά των Ταμείων, ενώ οι αλλαγές επισπεύδονται.
Αναλυτικά, τα μέτρα που επιβαρύνουν εργαζομένους και συνταξιούχους είναι τα εξής:

Eισοδηματικά κριτήρια θα καθιερωθούν και στα υπόλοιπα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. τα πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ). Στόχος είναι να υπάρξει ενιαίος κανονισμός για τις παροχές των επιδομάτων υγείας.

Σημειώνεται πως αυστηρότερες θα γίνουν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παροχών του ΟΑΕΔ (π.χ. το επίδομα ανεργίας) αλλά και των διαφόρων οργανισμών (π.χ. της Εργατικής Εστίας, της Εργατικής Κατοικίας).

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
Διπλή αύξηση της εισφοράς στις υψηλές συντάξεις που λαμβάνουν όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους όχι μόνο θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, αλλά θα υπάρξει και μία επιπλέον επιβάρυνση.
Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά αυτή θα πάει από το 4% στο 5% (συνολικά για εργοδότες και εργαζομένους). Η επιβάρυνση θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0.5% για τους εργαζομένους.
Επιβολή ειδικής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Η εισφορά θα είναι από 3% έως 10% και θα επιβαρύνει πάνω από 400.000 συνταξιούχους.
Μείωση επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Η μείωση υπολογίζεται στο 20% και πρέπει να σημειωθεί πως οι περικοπές θα αφορούν και τους νυν συνταξιούχους.
Οι πρώτες περικοπές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, καθώς σε ορισμένα Ταμεία (π.χ. στο ΕΤΕΑΜ) έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες και δείχνουν ελλείμματα.
Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί. Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ προβλέπονται αυστηρά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος.
Τις προϋποθέ σεις για την καταβολή του εργόσημου -δηλαδή του «κουπονιού» με το οποίο θα ασφαλίζονται όσοι απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες- καλείται να καθορίσει ειδική επιτροπή. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα οριστικοποιήσει τις τελικές της αποφάσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ψάχνουν «συνταγή» για μείωση δαπανών

Στον χώρο του φαρμάκου στρέφεται για επιπλέον έσοδα το υπουργείο Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι μπορεί να εξοικονομήσει φέτος πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ με μέτρα στο φάρμακο και επιπλέον 50 εκατομμύρια με τη σύναψη «συμβολαίων» του ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο υπουργός Υγείας υπέβαλε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο πρόταση πέντε σημείων, συνολικής εξοικονόμησης 310 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Τέσσερα στα πέντε μέτρα αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη, από την οποία προκύπτουν οι μεγαλύτερες προσδοκίες επιπλέον εσόδων.

Με βάση τον χρόνο εφαρμογής, το πρώτο μέτρο θα είναι η μείωση κατά 10% στις τιμές των αντιγράφων φαρμάκων (γενόσημα). Η σχετική αγορανομική διάταξη αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και εκτιμάται ότι θα αποδώσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία και τα νοσοκομεία.

Σε μείωση δαπανών θα οδηγήσει τα ταμεία και η επέκταση της «αρνητικής» λίστας φαρμάκων, η οποία θα ακολουθήσει την πρώτη του είδους, που εκδόθηκε στις 11 Μαΐου. Τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται από τα φαρμακεία, δεν θα απαιτείται ιατρική συνταγή και το κόστος θα καλύπτεται ολόκληρο από τον ασφαλισμένο.

Με σκοπό την αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί παλαιότερο νόμο του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου για συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η συνεργασία θα γίνει με τη μορφή συμβάσεων, όπως συμβαίνει σήμερα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών.

Για παράδειγμα, θα διατίθενται σε μία εταιρεία 20 ή περισσότερα κρεβάτια των νοσοκομείων «Αττικόν» ή «Ευαγγελισμός», στα οποία θα νοσηλεύονται ασφαλισμένοι της εταιρείας. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται ανά ασθενή και ανά πράξη.

ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
«Κούρεμα» 4.500 ευρώ στο εφάπαξ του Δημοσίου

Η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχέδιο, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει «κούρεμα» κατά 10%. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως το εύρος των παρεμβάσεων στα ταμεία πρόνοιας θα εξαρτηθεί και από την έκταση των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία.

Μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα ταμεία πρόνοιας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές (με βάση το? μοντέλο που θα ακολουθηθεί στο Δημόσιο). Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόμα και για περικοπή του βοηθήματος κατά 30%.

Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύριο. Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια.
ethnosRead more...