Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παγκαλος: Αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων

newpost.gr








Παγκαλος: Αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων
Η στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα δεν έχει τη μορφή δωρεάν βοήθειας, αλλά εντόκων δανείων και το πρόβλημα συνίσταται στο συνδυασμό δημοσιονομικών ελλειμμάτων και υψηλού δημόσιου χρέους, τόνισε, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στη Γενεύη, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πανεπιστήμιο της πόλης, με θέμα «30 Χρόνια της Ελλάδος στην ΕΕ: Aπολογισμός και Προοπτικές», ενώ συναντήθηκε -στη Βέρνη - με την Πρόεδρο της χώρας Μισελίν Καλμί - Ρέι.

Ο Θ. Πάγκαλος μίλησε για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την μείωση του ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, για τις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές και τη σημασία των παραγωγικών επενδύσεων στην χώρα. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου έθιξε επίσης τα θέματα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, της κάθαρσης και των κρατικών δαπανών.

Στην ομιλία του ο κ. Πάγκαλος έκανε ιστορική αναδρομή της 30ετούς παρουσίας της Ελλάδος στην ΕΕ, με τα πολιτικά οφέλη του εκδημοκρατισμού της χώρας, τις οικονομικές αλλαγές, την επιτυχία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ περιέγραψε τις εξελίξεις στην ΕΕ, με τη διεύρυνση και εμβάθυνση της.

Στη συζήτηση, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Γενεύης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού με τη συνδρομή του ελληνοελβετικού συλλόγου Ζαν Γκαμπριέλ Εϋνάρ (Jean- Gabriel Eynard) και του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Γενεύης, έλαβαν,επίσης,μέρος ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Tσούκαλης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντούσαν Σιντάνσκι (Dusan Sidjanski).

Ο καθηγητής Λ. Τσούκαλης αναφέρθηκε κυρίως στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, την κρίση χρέους και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την κρίση αξιών της ελληνικής κοινωνίας και έθεσε ως όρους προσαρμογής της χώρας, την κάθαρση, την κοινωνική δικαιοσύνη , το όραμα και την πολιτική ανανέωση.

Ο καθηγητής Σιντάνσκι υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ξεπεράσει πολλές κρίσεις στην ιστορία της, επεσήμανε τη μεγάλη ανάπτυξη της Ελλάδος την τελευταία 30ετία και τον ηγετικό ρόλο της στα Bαλκάνια, κατηγόρησε την ΕΕ για καθυστέρηση 3 μηνών στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και επέκρινε την έμφαση της ΕΕ στην πολιτική λιτότητας, που περιορίζει την αναπτυξιακή προοπτική των χωρών που την εφαρμόζουν.

O Θ. Πάγκαλος έδωσε σήμερα συνέντευξη στην εφημερίδα της Γενεύης "Le Temps" και θα αναχωρήσει για την Ελλάδα αργά το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: