Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παπανδρέου στον ΟΟΣΑ: Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε

newpost.gr
Παπανδρέου στον ΟΟΣΑ: Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε
«Αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε ότι έχουμε προβλήματα, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε», ήταν η φράση του Έλληνα πρωθυπουργού που έκλεισε την ομιλία του στη συζήτηση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι την Τετάρτη (25/5).


Ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ευθύνη της Ελλάδας να επιλύσει την κρίση της».

«Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα», είπε, «έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν κακοδιοικούμενη».

Ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε τα αποτελέσματα της δράσης του και των προσπαθειών που έχει κάνει ως τώρα ο ελληνικός λαός.

Υποστήριξε ότι παρά τα δημοσιεύματα στον τύπο η Ελλάδα είχε «εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο: μείωσε κατά 5% το έλλειμμα και κατά 7,2% το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, χάρις στα δραστικά μέτρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια, για το συνταξιοδοτικό, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα βάσει του λεγόμενου "σκανδιναβικού" μοντέλου.

Ειδικά για το φορολογικό δήλωσε ότι λόγω του ότι ήταν άδικο, δημιούργησε την κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και η Χιλή

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του Ινστιτούτου του Μπρούκλιν, η οποία παραλληλίζει την Ελλάδα με τη Χιλή.

Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ότι η Χιλή, μετά τη δικτατορία, απέκτησε υγιείς υποδομές για τη ρύθμιση και την ανάπτυξη της οικονομίας της και δημιούργησε διαφάνεια.

Στην Ελλάδα δεν κάναμε το ίδιο είπε και πρόσθεσε τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ότι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορούσε και η Ελλάδα να εξοικονομήσει 4-8% του ΑΕΠ ετησίως.

Το πρώτο που θα έπρεπε να είχαμε να κάνει και εμείς ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε, γιατί έτσι θα είχαμε επιλύσει την κρίση και το πρόβλημα του χρέους μας.

«Υπήρχε μια φούσκα ευφορίας»

Απαντώντας στο ερώτημα του προέδρου του ΟΟΣΑ, Αγχελ Γκούρια για το εάν η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το 2008 το πρόβλημα του γενικότερου δημοσιονομικού συστήματος ήταν ότι δεν υπήρχε διακυβέρνηση.

Υπήρχε μια φούσκα ευφορίας, και παράλληλα υπήρχαν φόβοι για το παραμικρό. Ο ελάχιστος κίνδυνος που έκανε τα spread να εκτοξεύονται και δυσκολεύουν την Ελλάδα στο δανεισμό της. Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε αντίθεση με τις πολιτικές αποφάσεις που είναι πιο αργές

Αναφέρθηκε, τέλος, στις ανισότητες εντός των κρατών αλλά και ανάμεσα στα κράτη, για τους "φορολογικούς παραδείσους" και για τον "συντελεστή ευτυχίας των πολιτών" που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: