Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δεν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα, διευκρινίζει η κυβέρνηση

Μετά τα σενάρια

Αναφορά σε ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος έκανε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο
Αναφορά σε ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος έκανε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Φούντωσαν τα σενάρια για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτό θα αφορά τα νέα μέτρα που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο, αν και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο, ή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Η κυβέρνηση, πάντως, την Τετάρτη, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν «υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα». «Όχι» στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος λέει η ΝΔ.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως «είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του πρωθυπουργού για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά εκφράστηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα. Κύριο μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση των διεργασιών για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που είναι το άμεσο βήμα που κάνουμε προς την έξοδο από την κρίση».

Όσον αφορά στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για δημοψήφισμα, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρουσα, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Δεν ήταν απορριπτική η απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι αυτοτελής».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, αλλά, όμως, αν υπήρχε θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα πρέπει να διευκρινιστούν οι στόχοι και τα ερωτήματα - κάτι που τώρα δεν τίθεται».

Ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στα όσα λέγοντα περί πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «παιχνίδια και παιχνιδάκια που ακούμε, από εγχώριους και ξένους παρατηρητές».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι η αξιμωατική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακατανόητο. πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα «αποπροσανατολίζει χωρίς να δίνει λύση».

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα πριν ψηφίσει το Μνημόνιο» δήλωσε.

Για το θέμα του δημοψηφίσματος ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ. Σε αυτήν τονίζεται πως «είτε καταφύγουν σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές για να θέσουν τρομοκρατικά διλήμματα, ο λαός πρέπει αντί να τους φοβηθεί, αν τους φοβίσει απαντώντας: Καμία θυσία για την κρίση και τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

Υπέρ διενέργειας δημοψηφίσματος για το «νέο μνημόνιο» τάσσεται ο Συνασπισμός. Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Θέσαμε ευθέως ζήτημα απομάκρυνσης της κυβέρνησης και συνολικής δημοκρατικής νομιμοποίησής της.

» Η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, σε μια εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης της κυβερνητικής αποτυχίας και της επιχειρούμενης λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν θέτει ζήτημα έγκρισης ή μη του μνημονίου ή του νέου ευρωπαϊκού μνημονίου, αλλά αναφέρεται σε ανύπαρκτα και πλαστά διλήμματα περί παραμονής στο ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΕΒ αποτελεί σήμερα τον πιο πιστό σύμμαχο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

» Η πρότασή μας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο, το αποτέλεσμα του οποίου θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, αποτελεί αναγκαιότητα και δεν είναι σε αντιδιαστολή με την πρόταση για εκλογές».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: