Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οι ενδείξεις "καίνε" τον Άκη

Καταθέτει την ερχόμενη Τρίτη


http://img.protothema.gr/6F53233762B78C8ABE145D7D281DDD73.jpg
Τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο καλεί η προανακριτική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των υποβρυχίων λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή του πορίσματος. Την ερχόμενη Τρίτη στις 14.00 αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός και τα όσα θα πει έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς – πέραν των άλλων – θα κληθεί να απαντήσει και σε στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ΣΔΟΕ για τα περιουσιακά του στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας, την υπεράκτια εταιρεία Torcasso και τα ακίνητα του κ. Τσοχατζόπουλου θεωρώντας πως αποτελεί μια πιθανή διαδρομή ύποπτων εμβασμάτων που κατέληγαν στην Ελλάδα και επενδύονταν σε ακίνητα.

Αναλυτικά, σήμερα στην επιτροπή κατέθεσε ο κ. Νίκος Μαϊτος ελεγκτής του ΣΔΟΕ που πραγματοποιεί την έρευνα για το «Ποθεν Εσχες» του κ. Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαϊτός είπε πως σε λογαριασμό της Torcasso στην Κύπρο κατά την περίοδο 1999-2000 (περίοδος κατα την οποία ιδιοκτήτης της ήταν ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου κ. Νικόλαος Ζήγρας) μπαίνουν 3 εμβάσματα ύψους 7,5 εκατομμύρια ευρώ από την Morgan Stanley της Ελβετία. Σε δεύτερο χρόνο η Torcasso τα μεταφέρει σε λογαριασμό της που διατηρούσε στην Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την κατάθεση του κ. Μιχάλη Ματαντού που είπε πως «η Ferrostaal μου έδωσε εντολή να εμβάσω χρήματα σε λογαριασμό της Morgan Stanley και στο όνομα «Κύρος»» προβληματίζει έντονα τα μέλη της επιτροπής. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν έχει ακόμα ανοιχτεί αν και έχει κατατεθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμά του. Πάντως, ακόμα και χωρίς το άνοιγμα του λογαριασμού, το συγκεκριμένο στοιχείο δεν αποκλείεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινοβουλευτικής έρευνας καθώς αποτελεί ένδειξη για ύπαρξη «μαύρου» χρήματος. Σε συνδυασμό λοιπόν τα όσα έχει πει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, ότι δηλαδή το ξέπλυμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες υπουργού αρα και στο νόμο περι ευθύνης υπουργών, άρα είναι θέμα της δικαιοσύνης αλλά και με το γεγονός ότι η επιτροπή είναι αποφασισμένη να παραδώσει το πόρισμα στις 6 Ιουνίου 2011 δεν αποκλείεται να σταλεί η απευθείας η υπόθεση στην δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί πως της κατάθεσης του κ. Τσοχατζόπουλου την ερχόμενη Τρίτη θα προηγηθούν οι καταθέσεις των κ.κ. Σωτήρη Εμμανουήλ πρώην δ.σ. των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Νίκου Φιλιππίδη μέλος της «ομάδας Α» που σύμφωνα με την δικογραφία εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Παράταση των εργασιών ζητά η ΝΔ

Να αποφευχθεί μια «προανακριτική εξπρες» ζητούν ο βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, θεωρώντας «δεδομένη την παράταση των εργασιών της, ώστε να τεκμηριωθούν γεγονότα, πράξεις και παραλήψεις».

Τα βασικά επιχειρήματα της ΝΔ για να υποστηρίξουν το αίτημα παράτασης, είναι πως η επιτροπή δεν έχει στα χέρια της «την ολοκληρωμένη έκθεση του ΣΔΟΕ για την περιουσιακή κατάσταση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, την σχετική έκθεση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, την έκθεση για το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων και των παρένθετων εταιρειών και όλα τα στοιχεία που η ελληνική δικαιοσύνη έχει ζητήσει από την γερμανική Δικαιοσύνη».

Πάντως, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «αστεία» τη διατύπωση της ΝΔ για ανάγκη τεκμηρίωσης των γεγονότων, διότι, ως γνωστόν, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, καθήκον της προανακριτικής επιτροπής είναι να βρει μόνο ενδείξεις. Η τεκμηρίωση -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- αφορά αποφάσεις της Δικαιοσύνης και συμπληρώνουν πως το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής θα κατατεθεί στις 6 Ιουνίου.

Βενιζέλος: «Να ερευνηθεί η ικανότητα του ΣΔΟΕ σε δύσκολα θέματα και όχι στο να κλείνει νυχτερινά κέντρα με ταινίες»

Επίθεση στους άνδρες του ΣΔΟΕ που συνέταξαν το πόρισμα για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και που καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή κατήγγειλαν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πως δεν τους παρείχαν τα στοιχεία που ζητούσαν εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ολομέλεια της Βουλής. Αναλυτικά ο υπουργός ανέφερε πως συναντήθηκε με τους κ.κ. Καπελέρη και Παπαγεωργίου ώστε «να οργανωθεί γρήγορα η έρευνα η οποία άργησε πάρα πολύ και τους είπα να πάρουν όποιο στοιχείο θέλουν». Πρόσθεσε πως θα διατάξει ΕΔΕ για να διαπιστώσει ποιοι ήταν αυτοί που μιλούσαν με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ αν και «αυτός ο κύριος (σ.σ. ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ που έκανε την καταγγελία) δεν απευθύνθηκε ποτέ στην πολιτική ηγεσία για να ζητήσει βοήθεια.. ποτέ δεν ζήτησαν βοήθεια για να διαβάσουν και να καταλάβουν τα έγγραφα αυτά». Για το πόρισμα που κατέθεσε το ΣΔΟΕ ο κ. Βενιζέλος είπε πως «Είναι πόρισμα που δεν έχει κατανοήσει τίποτα και δεν μπορεί να βοηθήσει επιτροπή, ειδικά σε ό, τι αφορά τα αντισταθμιστικά… λυπάμαι και θα ζητήσω από υπουργείο να λάβει όλα τα μέτρα». Εξηγώντας πως θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών «να ερευνήσει την ικανότητα του ΣΔΟΕ σε δύσκολα θέματα και όχι απλά να κλείνει ένα νυχτερινό κέντρο με ταινία για μία παράβαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: