Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Τρόικα αδειάζει την οικονομική πολιτική

«Θέλουμε αποτελέσματα και συναίνεση, όχι μόνο μέτρα»


http://img.protothema.gr/F0995292E98EEEE2600633D2167F15C9.jpg
Μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσδοκίες για δραστικές αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στο δημόσιο, παρά για επιβολή νέων φόρων, εκφράζουν οι απεσταλμένοι της Τρόικας, που είχαν συνάντηση το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ που επανέκαμψαν στην Αθήνα και θα συνεχίσουν για δύο εβδομάδες τους ελέγχους, ενημερώθηκαν για τις εξαγγελίες των νέων μέτρων αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξεύρεση πολιτικής συναίνεσης.

Αν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ώστε το πρόγραμμα λιτότητας να ενισχυθεί να εμπλουτιστεί, διεφάνη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν επιτακτική ανάγκη τις ιδιωτικοποιήσεις «εδώ και τώρα», όχι τόσο για να μειωθεί το έλλειμμα, όσο για να επιστρέψει στη χώρα η αναπτυξιακή προοπτική, την οποία απειλούν οι νέες αυξήσεις αμέσως και εμμέσων φόρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή πάντως ανησυχία για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκφράζει και ο ΟΟΣΑ. Προβλέπει υψηλό έλλειμμα 7,5% εφέτος και 6,5% για το 2012, ύφεση της τάξεως του 2,9% φέτος και οριακή ανάκαμψη κατά 0,6% το 2012.

Εκφράζει ανησυχία όμως για τη δημοσιονομική θέση της χώρας και για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δεδομένου ότι αναμένεται να διατηρηθούν στα ύψη τα spreads, καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η αποκλιμάκωσή τους θα ξεκινήσει το 2012.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: