Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Α. Γεωργιάδης: "Δέχθηκα πιέσεις από φαρμακοβιομήχανους"



Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Α. Γεωργιάδη στη Βουλή, σχετικά με τις μειώσεις τιμών των φαρμάκων. Έκανε λόγο για συμφέροντα και αφιέρωσε πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας στον ΣΥΡΙΖΑ
Για πιέσεις που δέχθηκε από φαρμακοβιομήχανους, ώστε να μην περάσει η τροπολογία για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη Βουλή και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τάσσεται στην πλευρά τους, αφού το βασικό επιχείρημά του, για να μην ψηφίσει τη ρύθμιση, είναι ότι θα χάσουν λεφτά οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι.
Ο υπουργός Υγείας έκανε αυτήν την αναφορά, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία είπε πως «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις μία "Γεωργιάδα" όμως εμείς αυτό που ξέρουμε είναι η κατάσταση που βιώνει ο κόσμος. Ο κόσμος δεν μπορεί να βρει τα φάρμακά του, τα πληρώνει από την τσέπη του, αναγκάζεται να διακόψει τη θεραπεία και το πρόβλημα με την πολιτική τιμών είναι ότι την προωθείτε χωρίς σχέδιο, με βάση λογιστικούς υπολογισμούς που σας υπαγορεύει η τρόικα».
Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους συμπολίτες μας, το να τους πουλάνε οι βιομήχανοι τα φάρμακα φθηνότερα είναι καλύτερο για τους φτωχούς ανθρώπους. «Άρα εσείς, ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως αυτοτιτλοφορείστε, προφανώς, θα έπρεπε εσείς να εκπροσωπείτε περισσότερο τις αγωνίες και το πορτοφόλι των φτωχών και απόρων παρά των βιομηχάνων» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αυτό, κάπου στην πορεία, το ξέχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά - όπως είπε - «θα έρθει η ώρα που θα μας το εξηγήσει λίγο καθαρότερα».
«Εγώ θα επιμείνω. Εγώ ξέρω τι πιέσεις έχω δεχθεί από φαρμακοβιομήχανους. Σας αφιερώνω και το πρωτοσέλιδο της "Πράσινης" του Σαββάτου» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Προηγουμένως, ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς την βουλευτή σημείωσε: «Θα σας συνοδεύει μια ζωή αν ψηφίσετε "όχι" στην τροπολογία για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, γιατί το βασικό σας επιχείρημα είναι ότι θα χάσουν λεφτά οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι».
Ο κ. Γεωργιάδης, αφού ανέφερε ότι δεν ισχύει το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πως θα χάσουν λεφτά οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, διευκρίνισε ότι η μείωση της δαπάνης που προσδοκά το υπουργείο να έχει, είναι τα τρία τέταρτα από ξένες φαρμακοβιομηχανίες και μόνο το ¼ (ένα τέταρτο) από την ελληνική, δηλαδή από το κομμάτι που αφορά τα γενόσημα. «Το να είναι οι τιμές στην Ελλάδα παρόμοιες με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί γιατί δεν το έχουμε κάνει τόσα χρόνια, όχι να μας λέει να μην το κάνουμε εκπροσωπώντας εδώ τη βιομηχανία» συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πρόθυμος, εάν τον καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον ενημερώσει ως προς την στάθμιση της τροπολογίας. «Να σας την εξηγήσω τη ρύθμιση, γραμμή - γραμμή, για να καταλάβετε ότι όλα αυτά τα οποία ισχυρίζεστε ή δεν τα έχετε καταλάβει καλά ή κάποιοι σας έχουν παραπληροφορήσει» είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος προς την κ. Κατριβάνου κατέληξε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχετε μπει στο "όχι" όπως ενδεχομένως κάποιοι άλλοι στο κόμμα σας, εκπρόσωποι Τύπου των φαρμακοβιομηχάνων».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο και ΙΧ στα Τέμπη. Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες



Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε, το βράδυ της Δευτέρας στα Τέμπη. Ένας επιβεβαιωμένος νεκρός και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως σε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε λεωφορείο, πιθανότατα του ΚΤΕΛ, ένα ΙΧ αυτοκίνητο και φορτηγό, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.
Σύμφωνα με το larissanet.gr, πολλά ασθενοφόρα σπεύδουν στα Τέμπη ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εμπλέκεται και τρίτο όχημα στη σύγκρουση.
Στοιχεία από την ΕΛΑΣ αναφέρουν πως επιχειρήθηκε προσπέραση από κάποιο από τα τρία εμπλεκόμενα οχήματα και προκλήθηκε μετωπική σύγκρουση, ενώ η Αστυνομία δίνει προς το παρόν έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες, τα τοπικά μέσα όμως κάνουν λόγο για δύο νεκρούς.
Ο επιβεβαιωμένος νεκρός εικάζεται πως είναι ο οδηγός του ΙΧ, ενώ από τους οκτώ τραυματίες οι δύο είναι σοβαρά.

Read more...

Θα μιλήσει(;)...




Στην αρχή «πόσταρε» ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε από δημοσιεύματα που αφορούσαν στην προτροπή του ΠΑΣΟΚ προς τον Μίμη Ανδρουλάκη να μην παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, αποχωρώντας –όπως υποστήριξε ο ίδιος- με φυσική συνέπεια τον δικό του αποκλεισμό από τη Βουλή...
Τώρα, λέγεται πως...
ετοιμάζει τη δική του απάντηση-συμπλήρωση σε όσα λέει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, μόνιμο κάτοικο Πάρου, που φέρεται να θέλει να μιλήσει «για όλους και για όλα», με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου.

Στον βαθμό που θα γίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα άμεσα, πάντως, οι …παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ, σε μία ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για το κόμμα, θα είναι παραπάνω από εμφανείς. Είναι γνωστές άλλωστε οι σχέσεις του νυν προέδρου του κόμματος με τον πρώην υπουργό. Από την εποχή της Υπατίας ακόμα και με πολλές αφορμές έκτοτε…

matrix24.gr

Read more...

«Πόλεμος» για τα υποβρύχια Σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική


Σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική
Σκληρή αναμένεται η διαμάχη στη Βουλή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Εύσχημη υπεκφυγή» σχετικά με τα όσα υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των υποβρυχίων, χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ την κατάθεση πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Στο κείμενο του αιτήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κυρίως κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς οι περισσότερες σελίδες αναφέρονται στη νόμο που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας το 2010.

Σε μία σκληρή «πρώτη απάντηση», όπως αναφέρει, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «συμμάζεμα» της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από «δυστοκία 40 ημερών» για την κατάθεση της πρότασης και κατηγορεί ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «υποδέχθηκε στους κόλπους του στελέχη της ομάδας Τσοχατζόπουλου [και] τώρα "διαμαρτύρεται" γιατί ο νόμος του 2010 κατήργησε τα "Αντισταθμιστικά Ωφελήματα" που λειτούργησαν ως αγωγός παρανόμων πληρωμών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάπτεται εξ αντικειμένου με αυτούς που θίχτηκαν λόγω της ακύρωσης των αρχικών συμβάσεων [...] εφάπτεται όμως εξ αντικειμένου και με τα συμφέροντα που ήθελαν πάντα και θέλουν και τώρα είτε τον έλεγχο είτε το κλείσιμο και τη διάλυση του Σκαραμαγκά προς ίδιον όφελος. Μήπως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ονόματα;» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Τίθεται πλέον -εξ αντικειμένου τουλάχιστον- ζήτημα εξυπηρέτησης -από τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του- συγκεκριμένων συμφερόντων που συνδέονται με τις αμυντικές προμήθειες και την ναυπηγική βιομηχανία, πέραν των συμφερόντων που επενδύουν γενικά στο αδιέξοδο, στην οικονομική καταστροφή της χώρας» υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται δηλαδή κατά ενός νόμου που αφορά τα υποβρύχια και τον Σκαραμαγκά, ενώ τώρα, πριν από λίγους μήνες, δήλωσε "παρών" και ουσιαστικά στήριζε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για το ναυπηγείο της Ελευσίνας και τις πυραυλάκατους του Πολεμικού Ναυτικού» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Η επιλογή του κ. Τσίπρα να επιτεθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ζήτημα ναυπηγεία/υποβρύχια κατέρρευσε παταγωδώς. Η πρόταση που μετά από δυστοκία 40 ημερών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, παρά τη σοβαροφάνειά της, είναι "απορία ψάλτου βήξ". Δεν υπάρχει καμία απάντηση "για την ταμπακέρα". Για τα σκληρά ερωτήματα που απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον κ. Τσίπρα στην πρόσφατη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

»Το κείμενο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μια εύσχημη υπεκφυγή. Δεν θα περάσει. Ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να έρθει στη Βουλή γιατί αυτοεγκλωβίστηκε στις συκοφαντίες του και οφείλει πλέον πολλές κρίσιμες απαντήσεις. Τον περιμένουμε».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέο κύμα κακοκαιρίας Πλημμύρισαν δρόμοι και πάλι στη Ρόδο, επί ποδός η Πυροσβεστική


Πλημμύρισαν δρόμοι και πάλι στη Ρόδο, επί ποδός η Πυροσβεστική
Από τις 15:00 το μεσημέρι σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρόδος
Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά και το νέο κύμα κακοκαιρίας, τη Δευτέρα, οι Αρχές πάντως εμφανίστηκαν καθησυχαστικές αναφέροντας ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Από τις 15:00 το μεσημέρι σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει δρόμοι στις περιοχές Αρχάγγελος, Αφάντου, Φαληράκι και στη Ρόδου - Καλλιθέας και να ακινητοποιηθούν οχήματα, τους οδηγούς των οποίων έσπευσε να απεγκλωβίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Συνεχείς, αλλά μικρής διάρκειας ήταν οι διακοπές ρεύματος στις περιοχές Καλυθιές, Κοσκινού, Φαληράκι αλλά και στην πόλη της Ρόδου.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Η Πυροσβεστική δέχτηκε 50 κλήσεις για απάντληση υδάτων. Στη Ρόδο επιχειρούν δέκα συνεργεία με 30 πυροσβέστες.
Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στις 30 οικογένειες που διαμένουν στο νησί της Ψερίμου, το οποίο οι Αρχές θα ζητήσουν να κηρυχθεί την Τρίτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η βροχή στην Ψέριμο προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών ανθρώπων και για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο νησί.
Το ποσό των 150.000 ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση, χορήγησε το υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άμεση κάλυψη των πρώτων δαπανών μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο.

Το ποσό θα διατεθεί για την πληρωμή των συνεργείων εργατών που προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους και να κάνουν προσωρινές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε σπίτια και επιχειρήσεις. Διατίθεται επίσης για την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών στις υδροφόρες, στα σκαπτικά μηχανήματα και σε όλα τα άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται.

Από αυτό το ποσό επιπλέον θα  καλυφθούν και οι δαπάνες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και η κάλυψη του κόστους των σκαπτικών μηχανημάτων που έχουν επιστρατευθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους Τσίπρας και Βενιζέλος μέσα απο τα υποβρύχια και την εξεταστική

20131125-095244.jpg
Πρωταγωνιστές σε μια πολιτική κόντρα πολλών μεγατόνων όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αυτή τη με βδομάδα. Πρόκειται εκτός απροόπτου να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια που σημαίνει πως ο κ. Βενιζέλος θα απαντήσει σε όλα, λαμβάνοντας ως μεγάλη πολιτική ευκαιρία να συγκρουστεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ειπωθούν ολα οσα πρέπει για το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αναφέρουν στην Χαριλάου Τρικούπη.
«Περιμένω να έρθετε στη βουλή για να διεξαχθεί ανάμεσα μας, ανάμεσα σε εσάς και σε μένα μια μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους» είχε πει στην τελευταία τετ-α-τετ συζήτηση ο κ. Βενιζέλος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τελευταία ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης κατά την ομιλία του στη βουλή.
Ολα δείχνουν πως η στιγμή της μονομαχίας… στο Ελ πάσο φτάνει. Η κόντρα των δυο μονομάχων έχει να αποδείξει στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές το ποιος είναι πιο ισχυρός και ποιος διαθέτει πλούσιο οπλοστάσιο. Από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι περιμένουν πως και πως τη στιγμή της πολιτικής αναμέτρησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμάζονται καταλλήλως. Και η απάντηση της Κουμουνδούρου είναι άμεση: όσο μιλάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει δημοκοπικούς πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ , είναι ο χορηγός μας, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας έτοιμος και αυτός για την μεγάλη αναμέτρηση που θα κρίνει ανάμεσα στα υπόλοιπα και το θέμα της κεντροαριστεράς.
Η κόντρα των δυο έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Η αφαίμαξη πολιτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δυο κόμματα που ξεκινάει από τις τελευταίες εκλογές και μετά. Ωστόσο κορυφαίο γεγονός αντιπαράθεσης αποτελεί η λίστα Λαγκάρντ τότε που ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του έριχναν βαριές ηθικές σκιές στον κ. Βενιζέλο και ευθύνες για το στικάκι με τα στοιχεία της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.
Ένα ακόμη στοιχείο αντιπαράθεσης είναι η μάχη ανάμεσα στα δυο κόμματα που δίνεται, που έχει ως τίτλο « Μνημόνιο και αντίμνημονιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για τη μνημονιακή του πολιτική συμπορευόμενο με τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά, ενώ από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ απάντα κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και ανέξοδες υποσχέσεις. Επενδύει στην αντίδραση των βουλευτών μας, αναφέρει ο κ. Βενιζέλος για τον κ. Τσίπρα με τελευταίο βέβαια τις αλληλοκατηγορίες περί αποστασίας.
Ολα αυτά στο μέσον μιας μάχης που δίνεται αμφότερα από στελέχη των δυο κομμάτων αλλά και οι αρχηγοί τους με φόντο τη κεντροαριστερά και της όλης συζήτησης που άνοιξε με αφορμή την πρωτοβουλία των 58 στελεχών που κινούνται ευρύτερα στο χώρο, έχοντας τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων ευρύτερων κινήσεων και πολιτικών χώρων. Οι λόγοι είναι προφανείς . Μεγαλύτερη διείσδυση στο κέντρο με στόχο τις κάλπες της Ευρώπης.

Read more...

Φουλάρουν μηχανές οι 58 της Κεντροαριστεράς

kentroΣε πολιτικό και οργανωτικό πυρετό βρίσκεται η κίνηση των 58 και δεν ξεκουράζεται ούτε το Σαββατοκύριακο. Οι στόχοι που έχουν βάλει τα μέλη της είναι αρκετά φιλόδοξοι, ενώ οι πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματίσει τρέχουν ήδη σε πολλά επίπεδα. Την Κυριακή το απόγευμα συναντήθηκαν από κοινού η πρωτοβουλία των 58 μαζί με τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα, εκτός της συντονιστικής γραμματείας των 58, στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρωτοβουλία Β(Διακουλάκης), Πολιτεία 2012(Τούντας),Νέοι Μεταρρυθμιστές(Χάλαρης), Μπροστά(Κοντογιώργης),Δυναμική Ελλάδα(Κούτρας). Μάλιστα, από την πλευρά των 5 κινήσεων η παραπάνω σύνθεση έχει λάβει πλέον και μόνιμα χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η μεγάλη εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει για τις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα αλλά και οι περιφερειακές εκδηλώσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο σε διάφορους νομούς της χώρας. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην συζήτηση, με τα μέλη των κινήσεων να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το όλο εγχείρημα.
Όπως μάλιστα ανέφερε και ένας εκ των παρευρισκομένων, το εν λόγω εγχείρημα ήρθε για να μείνει.

Read more...

Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ


eu2511Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το λογότυπο θα αποτελέσει την επικοινωνιακή σφραγίδα της Ελληνικής Προεδρίας καθώς θα συνοδεύει κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Read more...

Σοκαριστικά στοιχεία για την κακοποίηση γυναικών στην Ελλάδα: Το φαινόμενο που δεν γνωρίζει διακρίσεις και ο νόμος της σιωπής



Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και τα στοιχεία της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 είναι σοκαριστικά στην Ελλάδα της κρίσης (Vid)
"Δεν είσαι η μόνη - δεν είσαι μόνη"... με αυτό το μότο επιχειρεί μέσα από την καμπάνια της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να σπάσει τον νόμο της σιωπής και να σταθεί στο πλευρό των γυναικών - θυμάτων κακοποίησης.
Από μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 παρατηρεί κανείς πως το φαινόμενο της κακοποίησης δεν γνωρίζει διακρίσεις.
Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει στο NEWS 247 και η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, επισημαίνοντας πως δεν γνωρίζει ούτε πολιτισμικές, ούτε κοινωνικές, ούτε θρησκευτικές πεποιθήσεις και περιορισμούς.
"Απευθυνόμαστε σε εκείνες που υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν. Τις καλούμε να πάψουν να σιωπούν. Η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο.
Απευθυνόμαστε και σε εκείνες που δεν τολμούν να αποδεχθούν ότι είναι θύματα. Τις καλούμε να πάψουν να "βοηθούν" άθελά τους τον θύτη να συνεχίζει να ξεφεύγει από τις ευθύνες του.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Μας αφορά όλους!", υπογραμμίζει.
 
Στατιστικά στοιχεία
Συμπληρώθηκαν δυόμιση χρόνια λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900.  Στο διάστημα αυτό η Γραμμή δέχθηκε 12.313 κλήσεις και 98 ηλεκτρονικά μηνύματα.
Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 9.742 (79%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 7.233 κλήσεις (74%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 2.509 κλήσεις (26%) σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 25%, γονείς 18%, άλλους συγγενείς 15%, αδελφός/ή 12%, γείτονας 11% και άλλα άτομα 16%).
Από τις 7.233 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών 5.573 κλήσεις (77%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, 102 (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, 101 (1%) σε περιπτώσεις βιασμού, 7 (0,1%) σε πορνεία, 2 κλήσεις (0,03%) σε trafficking, 876 κλήσεις (12%) σε καταγγελία άλλων μορφών βίας (σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται κυρίως περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στην ενδοοικογενειακή βία, κυρίως λόγω του προσώπου που την ασκεί) και, τέλος, σε 721 (10%) κλήσεις η μορφή της βίας ήταν αδιευκρίνιστη. 
Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις οι καταγγελίες αφορούσαν σε περισσότερες από μία μορφή βίας.  Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 3.033 κλήσεις (42%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 2.365 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 836 κλήσεις (12%) σε νομική βοήθεια, 537 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 212 κλήσεις (3%) σε αναζήτηση εργασίας. Από τις 7.233 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 4.469 (62%) είναι μητέρες.
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάστασηφαίνεται ότι:
2.048 (28%) είναι απασχολούμενες (οι 275 -13%- από αυτές είναι αυτοαπασχολούμενες),
2.159 (30%) είναι άνεργες (οι 309 -14%- από αυτές είναι μακροχρόνια άνεργες),
927 (13%) είναι ανενεργές (οι 62 -7%- παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση).
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την οικογενειακή τους κατάστασηφαίνεται ότι:
3.521 (49%) είναι έγγαμες, 
715 (10%) είναι άγαμες, 
522 (7 %) σε διάσταση, 
378 (5%) διαζευγμένες 
104 (1%) σε κατάσταση χηρείας, 
232 ( 3%) σε συμβίωση. 
Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για την ηλικία τους φαίνεται ότι:
234 (3%) είναι από 15 έως 24 ετών,
1.829 (25%) είναι από 25 έως 39 ετών,
1.910 (26%) είναι  από 40 έως 54 ετών,
629 (9%) είναι  από 55 έως 64,
352 (5%) είναι από 65 ετών και άνω.
Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για το μορφωτικό τους επίπεδο φαίνεται ότι:
12 (0,2%) είναι τυπικά αναλφάβητες,
565 (8%) έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
687 (9%) την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
362 (5%) τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου,
991 (14%) την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι:
4.917 (68%) είναι Ελληνίδες,
608 (8%) είναι μετανάστριες,
20 (0,3%) ανήκουν σε μειονότητες,
64 (1%) είναι ΑΜΕΑ,
16 (0,2%) ανήκουν στην κατηγορία των άλλων μειονεκτούντων ατόμων.
Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση, 1.410 (19%) την περιγράφουν ως κακή, 1.334 (18%) την αναφέρουν ως μέτρια, 800 (11%) ως καλή, 457 (6%) ως πολύ κακή και 119 (2%) ως πολύ καλή.
 
Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής και εντάσσεται στο δίκτυο των 61 δομών που αναπτύσσει η ΓΓΙΦ σε όλη τη χώρα με σκοπό την παροχή άμεσης ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας σε γυναίκες θύματα βίας. 
Το δίκτυο αποτελείται από 14 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της ΓΓΙΦ στις πρωτεύουσες των Περιφερειών και στον Πειραιά, 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών σε συνεργασία με τους Δήμους, 19 Ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους Δήμων και 2 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).  Το δίκτυο αυτό αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και ήδη  λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος των δομών.

Read more...

Αλλαγή στη φορολογία αυτοκινήτων από 1.600 κυβικά



Τι αλλάζει στη φορολογία αυτοκινήτων, όσον αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης και τα τέλη κυκλοφορίας
Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων, με αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την φορολόγηση των αυτοκινήτων,
Η μελέτη είχε παραγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο να γίνει πιο δίκαια η φορολόγηση καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το σημερινό σύστημα φορολόγησης που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κυβισμό του αυτοκινήτου δημιουργεί αδικίες.
Το πόρισμα περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις όπου το στοιχείο του κυβισμού δεν θα είναι το μοναδικό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας κάθε οχήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική εργοστασιακή του αξία, όταν δηλαδή ταξινομήθηκε («πήρε πινακίδες») για πρώτη φορά η οποία και θα απομειώνεται με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου αλλά και με βάση τη εμπορική του αξία όπως προκύπτει από ανεξάρτητες πηγές εκτίμησης τιμών (π.χ. βάσεις δεδομένων ειδικού τύπου).
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ΙΧ θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία σήμερα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον κυβισμό (υπάρχει μόνο έκπτωση 30% γα τα οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 ετών και 50% για οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών).
Το άλλο σημαντικό τμήμα του πορίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Εντός του 2014 αναμένεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των τελών καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας («έχουν καταθέσει πινακίδες») να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Με το σημερινό καθεστώς ακόμη και το Δεκέμβριο να άρει την ακινησία ενός ΙΧ ο φορολογούμενος, καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους.
Όλες οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων έχουν ήδη τεθεί υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για διαπραγμάτευση και έγκριση καθώς θα έχουν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θα επηρεάσουν την πορεία των φορολογικών εσόδων. Αυτό που έχει τονισθεί είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά, ωστόσο, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι αλλαγές δεν θα πρέπει να ανοίξουν τρύπες στον προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, από τις αλλαγές πρόκειται να επιβαρυνθούν οχήματα σημαντικής εργοστασιακής αξίας τα οποία όμως είναι μεσαίου ή σχετικά υψηλότερου κυβισμού (π.χ. 1.600 έως 1800 κυβικά) ενώ θα υπάρξουν σχετικές ελαφρύνσεις για αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και κάποιας ηλικίας τα οποία σήμερα βρίσκονται λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων ουσιαστικά εκτός αγοράς.
Πηγή: Star.gr

Read more...

Από τους κατώτατους μισθούς παίρνουν οι Έλληνες στην Ευρώπη των 27



Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη με τους κατώτατους μισθούς. Σε ποια θέση βρισκόμαστε μεταξύ των 27 της Ευρώπης (Pic)
Ενας ακόμη μύθος, ότι οι Έλληνες δουλεύουν λίγο και πληρώνονται πολύ, καταρρίπτεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη των 27″.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι στη χώρα μας μας ο κατώτατος μισθός ανήκει στους πιο χαμηλούς της Ευρώπης μαζί με την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας για θέσπιση μηνιαίου κατώτατου μισθού. Είναι μια υποχώρηση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
"Ο όμιλος των επτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν υιοθετήσει το θεσμό του κατώτατου μισθού πρόκειται να χάσει ένα διακεκριμένο μέλος, τη Γερμανία", ανέφερε χαρακτηριστικά η "Le Monde".
Και πράγματι, οι 21 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, ενώ οι επτά χώρες που δεν έχουν θεσπίσει είναι η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Κύπρος.
Ο πανευρωπαϊκός μισθολογικός πίνακας που δημοσιεύει η "Le Monde", δείχνει ότι οι διαφορές στους κατώτατους μηνιαίους μισθούς από χώρα σε χώρα της ΕΕ είναι τεράστιες, όπως άλλωστε τεράστιες είναι οι διαφορές και στο κόστος ζωής που πρέπει να συνεκτιμηθεί για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την πραγματική αξία των εισοδημάτων:
  • Λουξεμβούργο 1.874 ευρώ
  • Βέλγιο 1.502 ευρώ
  • Ολλανδία 1.478 ευρώ
  • Ιρλανδία 1.462 ευρώ
  • Γαλλία 1.430 ευρώ
  • Βρετανία 1.190 ευρώ
  • Ισπανία 645 ευρώ
  • Ελλάδα 586 ευρώ
  • Πορτογαλία 485 ευρώ
  • Πολωνία 383 ευρώ
  • Βουλγαρία 159 ευρώ
Η Βουλγαρία με μόλις 159 ευρώ το μήνα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην ΕΕ, ενώ το Λουξεμβούργο με 1.874 ευρώ είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό.
 
Όσον αφορά το μισθό στην Ελλάδα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Εurostat αναφέρει ως κατώτατο μισθό τα 684 ευρώ (η αγοραστική αξία του οποίου, όπως αναφέρει η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, αντιστοιχεί σε 736 ευρώ) καθώς για να βρει το ποσό που λαμβάνει ο κατώτατα αμοιβόμενος Ελληνας εργαζόμενος μηνιαίως υπολογίζει και τους δύο μισθούς που λαμβάνει κατά τη διάρκεια του έτους ως δώρο. Ετσι πολλαπλασιάζει τον κατώτατο μισθό επί 14 και διαιρεί διά 12, προκειμένου να τους υπολογίσει επί δωδεκαμήνου βάσεως.
Στον χάρτη της η Le Monde αναφέρεται και στον κατώτατο μισθό της Τουρκίας (405 ευρώ) παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Στο κλαμπ των χωρών όπου ο κατώτατος μισθός είναι άνω των 1.000 ευρώ ανήκουν οι εξής χώρες: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία.
Στο κλαμπ των χωρών όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ανήκουν η Ισπανία, η Σλοβενία,  η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Κάτω από 500 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός στις εξής χώρες: Πολωνία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Τσεχία.

Read more...

Την πύλη του Δρομοκαΐτειου έχτισαν συμβολικά οι εργαζόμενοι...


"Κύριε Γεωργιάδη,δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει στην κοινωνία"... 

Σε συμβολικό χτίσιμο της πύλης του Δρομοκαΐτειου προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι του ψυχιατρικού νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για το...
πρόγραμμα διαθεσιμότητας στις ψυχιατρικές δομές, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου χαρακτηρίζουν έγκλημα το κλείσιμο ψυχιατρικών νοσοκομείων καθώς πλήττει την πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, τους ψυχικά ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων είναι φτωχοί και εγκαταλελειμμένοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο Δρομοκαΐτειο εργάζονται 500 άτομα, εκ των οποίων τα 50 θα έχουν αποχωρήσει έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε γραφικότητα το «χτίσιμο» της πύλης του νοσοκομείου και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τους τσιμεντόλιθους από την είσοδο.

«Το αντιμετωπίζω ως γραφικότητα, για να μην το εκλάβω ως παράνομη πράξη, γιατί αλλιώς θα πρέπει να δράσω διαφορετικά» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία, λέγοντας ότι πρόκειται να ανακοινώσει τους σχεδιασμούς του επισήμως σε λίγα 24ωρα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο απάντησαν στα περί γραφικότητας για το «χτίσιμο» της πύλης του νοσοκομείου, λέγοντας στον Αδωνι Γεωργιάδη: «Εσείς που κλείνετε επί της ουσίας το νοσοκομείο κάνετε υπεύθυνη πολιτική;»

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Η κυβέρνηση δεν συνδιοικεί με τους συνδικαλιστές», για να λάβει την απάντηση: «Η κυβέρνηση συνδιοικεί με την τρόικα. Κι εσείς ζείτε σε γυάλινο κτίριο. Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει στην κοινωνία. Μιλήστε επί της ουσίας»...
tovima.gr

Read more...