Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

«Όχι» στη διαθεσιμότητα λέει το ΕΜΠ Καμία πρόοδος από τις επαφές Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις


Καμία πρόοδος από τις επαφές Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεν φαίνεται να έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα οι επαφές του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις των οκτώ ΑΕΙ στα οποία εφαρμόστηκε η διαθεσιμότητα. Αν και ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε πρόταση πέντε σημείων και συνεχίζει τις συναντήσεις του τη Δευτέρα, με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γ.Μυλόπουλο, η Σύγκλητος του ΕΜΠ ζήτησε την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνεχίζουν την απεργία τους για 12η εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ που συνεδρίασε την Κυριακή εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητά την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα. Στην απόφαση επισημαίνεται για ακόμη μια φορά ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Τη Δευτέρα, το πρωί, συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου συνεχίζουν την απεργία τους για τη Δευτέρα και την Τρίτη, έχοντας μπει στην 12η εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Τη Δευτέρα (στις 13:00) ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ.Μυλόπουλο, ο οποίος ωστόσο έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργού δεν συνιστούν διάλογο.

Κατά τις επαφές που είχε την Παρασκευή και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ που πλήττονται από την απόφαση για διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, ο Κ.Αρβανιτόπουλος κατέθεσε μια «πρόταση πέντε σημείων».

Μεταξύ των προτάσεων, είναι η επανατοποθέτηση 650 από τους διοικητικούς υπαλλήλους που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους σε πανεπιστήμια, στη θέση εκείνων των υπαλλήλων που δεν απογράφηκαν στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των προτάσεων περιλαμβάνεται η (αυτονόητη) δέσμευση για προσεκτική εξέταση όλων των ενστάσεων που κατατέθηκαν για τις λίστες διαθεσιμότητας που ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν καταγγελίες διοικητικών υπαλλήλων για λάθη και παρατυπίες κατά την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης, οι οποίοι ανακοινώθηκαν επισήμως ως τελικοί πίνακες. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες ότι δύο μέλη της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Παιδείας ζήτησαν να ανοιχθούν φάκελοι με τις διορθώσεις, πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες, αλλά δεν έγινε αποδεκτό και αντικαταστάθηκαν (όχι από τα αναπληρωματικά μέλη τους, αλλά από δύο υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας).

Εξ άλλου, στην πρόταση πέντε σημείων, το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει η κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό στα ΑΕΙ.

Όλα αυτά, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, με την προϋπόθεση των ανοικτών πανεπιστημίων.

Αναλυτικά, η πρόταση πέντε σημείων του υπουργείου Παιδείας είναι:

  • Θα εξεταστούν προσεκτικά όλες οι ενστάσεις που κατατέθηκαν για επιλογή προσώπων από το ΑΣΕΠ βάση ψευδών στοιχείων. Θα πρέπει όμως να συνοδεύονται από σχετικές βεβαιώσεις αιτιάσεων των διευθύνσεων προσωπικού των πανεπιστημίων.
  • Θα γίνουν νέοι οργανισμοί στα πανεπιστήμια. Ειδικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το υπουργείο Παιδείας θα δώσει όποια βοήθεια απαιτείται ώστε να αναδιαρθρωθούν πλήρως οι διοικητικές υπηρεσίες του και να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωσή τους με δια-ιδρυματική «κινητικότητα».
  • Θα προχωρήσουν άμεσα οι 400 προσλήψεις διδασκόντων στα ΑΕΙ που εκκρεμούσαν.
  • Θα γίνει αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου στο εργαστηριακό επιστημονικό προσωπικό των ΑΕΙ.
  • Οι διοικητικοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε αργία επειδή δεν απογράφηκαν θα μπουν σε διαθεσιμότητα και τις θέσεις τους θα καλύψουν όσοι εξ αυτών που απομακρύνθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι νόμοι, οι οποίοι και θα επαναπροσληφθούν.
Η.Κ.
    Newsroom ΔΟΛ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: