Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκαν άλλα δύο κομμάτια των Σφιγγών στην Αμφίπολη...


Έπειτα από την αποκάλυψη του μαρμάρινου κεφαλιού της ανατολικής Σφίγγας, το οποίο βρέθηκε 14 μέτρα μακριά από το σώμα του αγάλματος, δύο ακόμη θραύσματα από τα σπασμένα φτερά των Σφιγγών βρέθηκαν κοντά στην... είσοδο του τρίτου θαλάμου, στο εσωτερικό του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη.
Τα νέα κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών, τα οποία ήρθαν στο φως, έρχονται να προστεθούν σε εκείνα τα οποία  βρέθηκαν σε προηγούμενα στάδια των ανασκαφικών εργασιών. Ακριβώς μπροστά στις Σφίγγες, στον πρώτο τοίχο σφράγισης, είχαν βρεθεί τα κυρίως τμήματα των φτερών τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς.

Παράλληλα, οι εργασίες από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συνεχίζονται με βάση τις συνθήκες τις οποίες δημιουργούν η βροχόπτωση και η κακοκαιρία. Υπάρχουν προβλήματα στο έργο της αποχωμάτωσης, με το χώμα να μετατρέπεται σε λάσπη μόλις βγαίνει από το ταφικό κτίσμα.
Θυμίζουμε, πως τα δύο μεγάλα μαρμάρινα τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο, καθώς και το κεφάλι της Σφίγγας μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Αμφίπολης,  όπου θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν. Τα ογκώδη και βαριά τμήματα των μαρμαροθυροφύλλων μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή μέχρι την έξοδο του μνημείου, έτσι ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος και να συνεχιστεί η αφαίρεση των χωμάτων στον τρίτο θάλαμο.
Στο εσωτερικό του μνημείου όλα πλέον είναι σκεπασμένα και προφυλαγμένα. Με ειδικό αφρολέξ - για να μην περνάει ούτε σκόνη - είναι οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, καθώς επίσης και το ψηφιδωτό του τρίτου θαλάμου, για να προφυλαχθούν τα ευρήματα και να μπορέσει η ανασκαφική ομάδα να συνεχίσει τις εργασίες που θα την οδηγήσουν στον τέταρτο θάλαμο.
  naftemporiki.gr

Read more...

Όταν ο ΓΑΠ τα έλεγε έξω από τα δόντια...


gap_silipitiria
... στους τούρκους πρέσβεις, μέσα στην Τουρκία...
Στις αρχές Ιανουαρίου 2011 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στη σύνοδο των τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Γεγονός πρωτοφανές. Παρών και ο Ερντογάν.
Δεν τους χαρίστηκε ο Παπανδρέου. Ύμνησε τα ...
οφέλη της συνεργασίας, αλλά έσφαξε και στο γόνατο την τουρκική προκλητικότητα.
Μία ομιλία που αξίζει να διαβάσει κανείς ολόκληρη για τον πολιτικά έξοχο, απολύτως ειλικρινή τρόπο με τον οποίο ο Παπανδρέου περνάει τα μηνύματά του στο δυσκολότερο ακροατήριο. Εδώ μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Στο ερώτημα “ειρήνη ή σύγκρουση”, εμείς επιλέγουμε την ειρήνη. Έχει όμως και η ειρήνη τις προϋποθέσεις της. Και θέλω να μιλήσω ειλικρινά για τις δυσκολίες που έχουμε. Θεωρώ ότι αυτή είναι και η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας.
Το λέω αυτό, γιατί η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται – και ξέρετε πόσα χρόνια παλεύω να τη χτίσω, μεταξύ των δύο χωρών μας – ενώ πολύ εύκολα η εμπιστοσύνη χάνεται.
Παίρνω παράδειγμα μια πράξη της Τουρκίας προχθές. Την Τετάρτη, την παραμονή της άφιξής μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί, με εκατόν πενήντα κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία.
Γιατί; Ποιο είναι το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα.
Κάθε τέτοια ενέργεια θέτει ένα ερώτημα στους Έλληνες, αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Και ρωτώ: είμαστε καταδικασμένοι στην ένταση, στην καχυποψία, σε ενέργειες που, σε μια μέρα, μπορούν να υπονομεύσουν την προσεκτική και συστηματική δουλειά που χρόνια οικοδομούμε;
Αν το πίστευα αυτό, δεν θα ήμουν εδώ…

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όραμά μας ήταν πάντα να αποτελέσει ένα πρότυπο ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χριστιανών και μουσουλμάνων
Βέβαια, το Κυπριακό πρόβλημα δεν είχε στη βάση του θρησκευτικές διαστάσεις ποτέ – και ευτυχώς. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή».
  smartpost.gr

Read more...