Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Πεταλωτής Travel» σε νέα ταξίδια!

O κ. Πεταλωτής (δεν) απαντάει στο «Θέμα» και προκαλεί!


http://img.protothema.gr/
Με αόριστες αναφορές και χωρίς να απαντάει επί της ουσίας στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος» για την δωρεάν φιλοξενία 80 δημοσιογράφων από την εκλογική του Περιφέρεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προσπάθησε να εμφανιστεί πολιτικά διωκόμενος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ κάνει λόγο περί υπερβολικών χαρακτηρισμών, επιμένοντας ωστόσο, ότι και στο μέλλον θα συνεχίσει την προκλητική κατασπατάληση των δημοσίων χρημάτων.

Στην απάντησή του, ο κ. Πεταλωτής, αποφεύγει να απαντήσει, στο γιατί έκρινε σκόπιμο να φιλοξενήσει (εν μέσω της οικονομικής καταιγίδας) ογδόντα δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία εκλέγεται βουλευτής.

Επειδή, η κίνηση είναι άκρως προκλητική, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι: «αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλει να κάνει δημόσιες σχέσεις θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του το λογαριασμό».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «απειλή» Πεταλωτή, σχετικά με την συνέχιση των ανούσιων ημερίδων, που έχουν ως συνέπεια την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα την πιο δύσκολη οικονομικά συγκυρία, αφού την στιγμή που ζητά από τους Έλληνες φορολογούμενους, ξοδεύει για μια ημερίδα 10000 ευρώ, μόνο και μόνο για να φιλοξενήσει ογδόντα δημοσιογράφους από την εκλογική του περιφέρεια.

Στο σημείο αυτό τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα. Αλήθεια, ο κάθε βουλευτής ή υπουργός έχει την δυνατότητα –όπως ο κ. Πεταλωτής- να φωνάζει όποτε εκείνος το κρίνει σκόπιμο, δεκάδες δημοσιογράφους, για να κάνει δημόσιες σχέσεις;

Είναι βέβαιο πως όχι.
Πέραν τούτου, και σχετικά με τις αιχμές περί ψευδών ειδήσεων, θα ήταν ωφέλιμο για τον κ. Πεταλωτή, να μην προκαλεί, για ένα και μόνο λόγο.

Γιατί, είναι πρόσφατο το ψέμα εκστόμισε σχετικά με το «απλό» δωμάτιο στο οποίο διαμένει στον Intercontinental, την στιγμή που αποτελεί κοινό μυστικό ότι μένει στην σουίτα 533.

Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον η απάντηση που έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας μας: «Για άλλη μια φορά η εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» προσφεύγει στο ψέμα. Κανένα «ταξιδάκι αναψυχής» δεν έκαναν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειάς μου.

Αντίθετα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας, υπό την εποπτεία μου, ξεκίνησε πρόγραμμα προσέγγισης, προώθησης και ενημέρωσης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ της Ελληνικής Περιφέρειας. Επιλέχθηκαν, πιλοτικά, τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και αυτά της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της διημερίδας, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών ΜΜΕ συμμετείχαν στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μαζί με τους συναδέλφους τους από τα κεντρικά ΜΜΕ της Αθήνας.

Επίσης συμμετείχαν σε εκτενή συζήτηση παρουσία εννέα συνολικά Υπουργών και δύο Γενικών Γραμματέων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την - σπάνια γι΄ αυτούς - ευκαιρία να ρωτήσουν και να θέσουν απευθείας τα ζητήματα των τοπικών τους κοινωνιών στους αρμόδιους, αλλά και να ενημερωθούν από αυτούς.

Και επειδή τα αποτελέσματα αυτών των διημερίδων κρίνονται εξαιρετικά, θα συνεχιστεί η ανάλογη ενημέρωση των δημοσιογράφων της περιφέρειας και των ΜΜΕ που εκπροσωπούν.

Η κυβέρνηση σέβεται την ελληνική περιφέρεια και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ίση πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση.

Αναγνωρίζει στην πράξη την σπουδαιότητα της υποστήριξης των περιφερειακών ΜΜΕ, τα οποία επιτελούν διττό ρόλο, αφενός αναδεικνύοντας τα τοπικά προβλήματα και αφετέρου, ενημερώνοντας γι’ αυτά την κεντρική κυβέρνηση.».
Read more...

Στο σκαμνί Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Μπασιάκος, Δούκας, Κοντός

Βγήκαν τα πορίσματα για το Βατοπέδι


http://img.protothema.gr/
Στο ειδικό δικαστήριο παραπέμπει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής τους πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει τους κ.κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα και Αλέκο Κοντό για το αδίκημα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, καθώς θεωρεί ότι πίεζαν τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, για να «τρέξουν» την υπόθεση των ανταλλαγών (αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί). Παραπέμπει επίσης τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο για ηθική αυτουργία σε απιστία και τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη για παράβαση καθήκοντος.

Το ΚΚΕ παραπέμπει τους τρεις υπουργούς που έχουν υπογράψει, δηλαδή Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα, για απιστία και επιφυλάσσεται να προσθέσει στις πορισματικές τους θέσεις και τους κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, εφόσον προκύψουν έως τότε επιβαρυντικά στοιχεία, μέχρι δηλαδή την ψήφιση του πορίσματος από την Ολομέλεια.

Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν παραπέμπει κανέναν, καθώς θωρεί ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Να σημειωθεί ότι το πόρισμα θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 16 Νοεμβρίου, όπου θα στηθούν πέντε κάλπες, μία για κάθε έναν προτεινόμενο πρώην υπουργό, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την παραπομπή του.

Λογικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είναι η πλειοψηφία της Ολομέλειας, θα συμφωνήσουν με το πόρισμα της προανακριτικής και άρα με την παραπομπή και των πέντε «γαλάζιων» υπουργών. Στη συνέχεια, η υπόθεση οδηγείται στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για νομικά ζητήματα και κυρίως για το εάν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι.

Εφόσον και το δικαστικό συμβούλιο «εγκρίνει» το πόρισμα, τότε η υπόθεση οδηγείται στον Άρειο Πάγο, όπου στήνεται Ειδικό Δικαστήριο.
Read more...

Κατέθεσε μήνυση για «επαγγελματικού χαρακτήρα» διάρρηξη στο πολιτικό του γραφείο ...



Μήνυση κατ' αγνώστων υπέβαλε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από διάρρηξη στο πολιτικό του γραφείο στην Κυψέλη, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι δράστες άνοιξαν χρηματοκιβώτιο ασφαλείας και πήραν 15 ντοσιέ και άλλα 16 ντοσιέ από τη βιβλιοθήκη, καθώς και ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Οι φάκελοι περιείχαν ...

οικονομικά στοιχεία, αποδείξεις πληρωμών, στοιχεία δικαστικών του αντιπαραθέσεων και ενημερωτικά σημειώματα που είχε λάβει για κυβερνητικά θέματα που είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια υπουργικών θητειών του.

Σε δηλώσεις του ο κ.Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε «όχι πολιτικά ανεκτή την εγκληματική ενέργεια» σε βάρος του που είχε στόχο την κλοπή προσωπικών του δεδομένων «για μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Είπε επίσης ότι η διάρρηξη είχε «επαγγελματικό χαρακτήρα» και αποτελεί συνέχεια της «στοχοποίησης» του και «των προσωπικών επιθέσων που έχουν αναβαθμιστεί σε εγκληματικές ενέργειες».


Read more...

Α. Αλαβάνος: Να φύγουν η Τρόικα και η κυβέρνηση


Την ενίσχυση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων και την ίδρυση δημόσιας τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ζήτησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλέκος Αλαβάνος, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι. Ο κ.Αλαβάνος είπε ότι κάθε ευρώ που αφαιρείται από το μισθό, τη σύνταξη, το επίδομα ανεργίας,αφαιρείται από τον τζίρο των μαγαζιών ή τα έσοδα των μικροεπιχειρήσεων: Είναι, είπε, μια ακόμη σταγόνα στη γυάλα που έχει εγκλωβιστεί ο μικρός επιχειρηματίας και θα τον οδηγήσει στον πνιγμό. Επίσης, ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και να προωθηθούν συνεταιριστικές δράσεις, καθώς και προγράμματα τεχνολογικής ανανέωσης. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, είπε ο κ. Αλαβάνος η πρώτη προϋπόθεση είναι:"Να φύγει η τρόικα. Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου.Να ανοίξει ένας εναλλακτικός λαϊκός δρόμος».




Read more...

Νομοσχέδιο για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Το νομοσχέδιο που καθορίζει τη διαδικασία απαλλοτριώσεων και αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για "σημαντικό έργο" και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο καταδεικνύει πως η Ελλάδα το επιθυμεί ειλικρινώς και δεν θέτει προσκόμματα για την υλοποίησή του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει στενή συνεργασία με τη ρωσική πλευρά. Με το νομοσχέδιο καθορίζονται: oΤο καθεστώς περιορισμών κυριότητας που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των ακινήτων από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός. oΤο καθεστώς των απαλλοτριώσεων των απαραιτήτων εκτάσεων. oΤο καθεστώς των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των εκτάσεων αυτών. Η αποζημίωση ίση με το 25 % της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη δόμηση και την εκμετάλλευση σε ζώνη πλάτους 5 μέτρων, δεξιά και αριστερά από τον άξονα του αγωγού.





Read more...

"ΤΟ 2011 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ"


Ως τα δύο σημαντικότερα έτη της τετραετίας προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το 2011 και το 2012. Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, ώστε το 2012 η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και το 2013 να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την οριστική έξοδο της χώρας από...


την κρίση και την οικονομική της εξάρτηση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και η χώρα πρέπει να κερδίζει, όπως είπε, καθημερινές μάχες. Ο συναγερμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν έχει λήξει ακόμα καθώς η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εκκαθαρίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος. Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία, έσωσε τη χώρα με θυσίες του λαού, αλλά χτίζει μια διαφορετική Ελλάδα με αξιοπιστία, βήμα- βήμα. Τόνισε επίσης ότι είναι κρίσιμο πλέον η κυβέρνηση να κάνει όλα εκείνα τα οποία υποσχέθηκε και για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά, εκείνες τις αλλαγές που αντιμετωπίζουν τα αίτια της κρίσης και όχι απλά τα επιφαινόμενά της. Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου μήνα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι μικροπολιτικές εκλογές ούτε ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν κάποιοι, αλλά είναι μια ευκαιρία και μια μεγάλη δυνατότητα αλλαγής για τη χώρα. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τις επιλογές της προσπαθεί να υποτιμήσει τους πολίτες και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να σβήσει τις τεράστιες ευθύνες της για το γεγονός ότι ο ελληνισμός περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Το δίλημμα των εκλογών για τη χώρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι αν θα συνεχιστεί το έργο της σωτηρίας και της αναμόρφωσής της ή αν θα πάμε στην παρακμή της φαυλότητας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της πελατειακής σπατάλης. Εμείς, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και συνεχίζουμε το έργο μας με σχέδιο και στρατηγική. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι η πρώτη φορά που θα ισχύσουν καθοριστικής σημασίας θεσμοί όπως είναι ο εκλεγμένος περιφερειάρχης. Ο θεσμός του "Καλλικράτη", είπε, είναι μια πραγματική επανάσταση και ως παράδειγμα ανέφερε ότι θα σταματήσει πλέον να ακούγεται ότι όλα αποφασίζονται στην Αθήνα. Οι περιφερειάρχες, πρόσθεσε, είναι τοπικοί κυβερνήτες πια, και έχει σημασία ποιοί θα κληθούν να υπηρετήσουν αυτόν τον θεσμό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ και του σχηματισμού της πρώτης κυβέρνησης από το Κίνημα το 1981. Ήταν, τόνισε, μια μεγάλη αλλαγή που σηματοδοτούσε τον αγώνα να φύγουμε από την εξάρτηση η οποία είχε επιβληθεί μέσω της δικτατορίας. Και σήμερα πρόσθεσε, βρισκόμαστε σε επιτήρηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι μας έφερε δύο φορές σε επιτήρηση και σήμερα, όπως ανέφερε, δίνουμε τον αγώνα όχι απλά για να ξεφύγουμε από τη σημερινή επιτήρηση αλλά και για να διαμορφώσουμε μια χώρα που θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή ημέρα η οποία είναι η γενέθλια ημέρα της Μελίνας Μερκούρη με αφορμή ένα από τα νομοσχέδια που τέθηκαν σήμερα σε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά στην ενίσχυση και την ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης. Μιλώντας ειδικότερα για το νομοσχέδιο αυτό ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μπορεί κάποιοι να θεωρούν πολυτέλεια να ασχολείται το Υπουργικό Συμβούλιο με τις τέχνες όταν η οικονομία κινδυνεύει. Ο ίδιος, όπως είπε, θεωρεί ότι ισχύει το αντίστροφο και ότι ο κινηματογράφος είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας και βασικό στοιχείο του νέου προτύπου ανάπτυξης που δημιουργεί η κυβέρνηση. Είναι ένας τομέας, όπως είπε, που κινητοποιεί ανθρώπινο κεφάλαιο, δίνει υπεραξία στα προϊόντα μας και συνδυάζεται άριστα με την τουριστική βιομηχανία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει συγκαλέσει για αύριο ευρεία σύσκεψη με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητηθεί το θέμα της εργασίας και της ανεργίας. Θα συζητηθεί, όπως είπε, ένα ευρύ οπλοστάσιο μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και θα αναληφθούν αμοιβαίες δεσμεύσεις ώστε να αμβλυνθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μεγάλης κρίσης. Όπως εξάλλου ανέφερε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, πρόκειται για 17 προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους. Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000 κα θώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ. Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκαν προς συζήτηση τα ακόλουθα νομοσχέδια: - Πιστοποίηση μηχανοδηγών με εισηγητή τον κ. Ρέππα. - Ενίσχυση ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης με εισηγητή τον κ. Γερουλάνο. - Διαδρομή και εγκατάσταση στο πλαίσιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με εισηγήτρια την κ. Μπιρμπίλη. - Ενσωμάτωση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα με εισηγήτρια την κ. Μπιρμπίλη . - Προσαρμογή διατάξεων στο Εσωτερικό Δίκαιο για την εφαρμογή διατάξεων σχετικών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με εισηγητή τον κ. Καστανίδη. - Ενσωμάτωση οδηγίας για εφαρμογή ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης με εισηγήτρια την Λούκα Κατσέλη και - Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τον έλεγχο, πώληση και κατοχή όπλων στην Ελλάδα με εισηγητή τον κ. Παπουτσή. Πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε συνεδρίαση υπό τον κ. Πάγκαλο για θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης. Στον τομέα των επενδύσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το πρώτο σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ανέπτυξε το «Φαστ Τράκ» όπου, όπως είπε, ο κ. Πάγκαλος υπάρχει απόφαση στις μεγάλες επενδύσεις να υπάρχει ειδική μεταχείριση. Ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των επενδύσεων θα χωριστεί σε δύο τομείς. Ο ένας θα αφορά ειδικά στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο δεύτερος σε όλες τις άλλες επενδύσεις.

Read more...

ΔΙΑΦΘΟΡΑ:5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ''ΞΕΠΛΥΜΑ'' ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια πηγαίνει παγκοσμίως κάθε χρόνο σε δωροδοκίες, ανέφερε ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» Κώστας Μπακούρης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΜΚΟ, το 11% της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γίνεται μέσω των τραπεζών...
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς είπε ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Για αδράνεια και απάθεια των αρχών στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διαφθοράς έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος, Γιώργος Ζορμπάς, μιλώντας στο συνέδριο. Ο κ. Ζορμπάς, μίλησε για έλλειψη διαφάνειας στις συναλλαγές στους ΟΤΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία με σπατάλη του δημοσίου χρήματος μέσω των προμηθειών. Παράλληλα άσκησε κριτική κατά όλων των κυβερνήσεων για τις κατά καιρούς νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, την περαίωση φορολογικών υποθέσεων καθώς και την αμνήστευση φορολογικών αδικημάτων. «Όσοι περισσότεροι νόμοι υπάρχουν και όσες αυστηρότερες διατάξεις βάζουμε τόσο ακριβαίνει το ‘φακελάκι’» δήλωσε με έμφαση ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης ανέλυσε τα στοιχεία πέντε υποθέσεων διαφθοράς στον χώρο της υγείας από τα οποία προκύπτει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο κατά την προμήθεια σκευασμάτων, εμφυτευμάτων και βηματοδοτών σε συνεργασία με γιατρούς του δημοσίου και κρατικούς υπαλλήλους.

Read more...

18 – 10- 1981...ο Ανδρέας άνοιγει την αγκαλιά του σε όλους τους Έλληνες!!!


Σαν σήμερα,18-10-1981 ο Ανδρέας άνοιξε την αγκαλιά του σε όλους τους Έλληνες!..
Ο δικός μας Ανδρέας...ο τελευταίος Έλληνας ηγέτης που έβαλε στην πολιτική το συναίσθημα και Κυβέρνησε με πάθος,όραμα, έμπνευση, και λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος!!
Το ΠΑΣΟΚ μολις ειχε εξασφαλισει την Νικη με το απιστευτο ποσοστο 48,07!!..
Ο Ανδρέας κατάφερε να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές λαϊκές δυνάμεις και να βάλει τα θεμέλια της μεγάλης Αλλαγής που είχε υποσχεθεί, πραγματοποιώντας βασικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις που είχε υποσχεθεί στους μη προνομιούχους Έλληνες την «Αλλαγή, Εδώ και Τώρα», την Αλλαγή που θα έβγαζε την Ελλάδα από το τέλμα, θα καταργούσε την κηδεμονία των ξένων κέντρων και θα επέβαλε την δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου και συγκεκριμενοποίησε οράματα όπως : "Λαϊκή κυριαρχία" "εθνική ανεξαρτησία" "η Ελλάδα στους Έλληνες».!!
Τεράστια η συμβολή του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στην παγίωση της Δημοκρατίας μας με την εξάλειψη του φόβου του χωροφύλακα και τη μετεμφυλιακή ψύχωση, συνέμβαλωντας στην ισοπολιτεία, με την κατάργηση των διακρίσεων και στεγανών εις βάρος της Αριστεράς,την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την επίσημη δικαίωση των αγώνων και των αγωνιστών της.
Προχώρησε στην αναδιανομή του πλούτου και της ευημερίας, φέρνοντας τους μη προνομιούχους, τους αδύναμους, τους αποκλεισμένους και τους Εκτός των Τειχών Έλληνες στο προσκήνιο, ως συνδημιουργούς μιας νέας εποχής.

Έφερε στο προσκήνιο την ξεχασμένη Ελλάδα της Περιφέρειας και τις υποβαθμισμένες και τις ανοχύρωτες περιοχές των Αστικών Κέντρων, μαζί με τους κατοίκους τους, τους Αγρότες και τους Εργαζόμενους, τους Μισθωτούς, τους Μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.
Έδωσε νέο περιεχόμενο, νέες διαστάσεις στην Ανάπτυξη και στην αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής.
Κατοχύρωσε την Κοινωνική Ειρήνη μέσα από το Δημοκρατικό Διάλογο των Κοινωνικών Εταίρων, μέσα από τη συμμετοχή των Εργαζομένων, μέσα από τις αυξημένες αμοιβές των Εργαζομένων.

Ανάμικτα τα συναισθήματα μας σήμερα κοιτάζοντας το παρελθόν του Κινήματος μας..
Ενός Κινήματος με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά!!.. και με έναν ηγέτη να το καθοδηγεί σ ένα δύσκολο αλλά τόσο όμορφο ταξίδι..

Read more...

«Πλεόνασμα» μόνο σε μέτρα και θυσίες του λαού

Αναθεωρούν το έλλειμμα 2010, ξαναγράφουν το Μνημόνιο


http://img.protothema.gr
Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις, αλλά και τις πιέσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για νέα πρόσθετα μέτρα, θα βρεθεί τη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την αποκάλυψη της νέας «μαύρης τρύπας» στον κρατικό προϋπολογισμό από τη Eurostat.

Ενώ πέρυσι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση υπολόγιζε το έλλειμμα του 2009 σε 12,7% του ΑΕΠ, τον Απρίλιο φέτος η Eurostat το εκτίμησε τουλάχιστον μία μονάδα πιο πάνω, σε 13,7%, με προοπτική να το ανεβάσει … ακόμα περισσότερο.

Ο σαρωτικός έλεγχος που τώρα ολοκληρώνεται, θα το προσδιορίζει ενδεχομένως 1,5 ως 2 μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα, περίπου στο 15,3 ως 15,7%. Θα ανοίγει τότε νέα «τρύπα» 4-4,5 δισ. ευρώ , σε σχέση με τα δεδομένα και τους στόχους του Μνημονίου που ίσχυαν όταν υπογράφτηκε τον Μάιο. Από αυτά, τουλάχιστον 1 – 1,5 δισ. ευρώ φαίνεται πως θα πρέπει να καλυφθούν με επιπλέον μέτρα μέσα στους επόμενους μήνες…

Αν και δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από τη χώρα μας αναμένεται να απασχολήσει τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Στο οικονομικό επιτελείο πάντως θεωρούν πως η τελική επίπτωση, δεν θα ανατρέπει δραματικά τα δεδομένα και τους στόχους που θέτει το Μνημόνιο.
Το νέο σχέδιο
Για να πείσει πως η χώρα θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει το Μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο που προβλέπει:

  • πάγωμα μισθών και συντάξεων,
  • περικοπές αποδοχών και μείωση προσωπικού σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ,
  • μείωση μισθού νέων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών,
  • φόρους στα ακίνητα, νέα τεκμήρια και μέχρι 100% α
  • αύξηση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Σε αυτήν την ηλεκτρισμένη για τη χώρα μας ατμόσφαιρα, βγήκε τελικά από την επίσημη ατζέντα του Ecofin το θέμα της παράτασης αποπληρωμής και διάρκειας του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας...

Θεωρείται βέβαιο όμως πως, έστω και ατύπως, θα τεθεί στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δηλώνει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και της ολοκλήρωσης όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί….

Read more...

Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981...


Από το http://whitetoweraris.blogspot.com/

Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Γ. Ράλλη κερδήθηκαν από τον Α. Παπανδρέου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες.
Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν...
κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.
Αποτελέσματα:

Read more...

Με το ασφαλιστήριο στο ΚΤΕΟ και με το ΚΤΕΟ στην ασφαλιστική...


Από το http://www.asfalisinet.gr/

Κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια, που καθιερώνει την υποχρεωτική έκδοση ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτοκινήτου με την βεβαίωση τεχνικού ελέγχου του οχήματος. Αλλά και ο έλεγχος στο ΚΤΕΟ θα γίνεται με την επίδειξη της ασφάλισης του αυτοκινήτου.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλά νέα μέτρα όπως θέσπιση ελεγκτικού μηχανισμού για τη...
σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ, καθιέρωση Κάρτας Ελέγχου Θορύβου για τα δίκυκλα, σύνδεση της ανανέωσης του ασφαλιστηρίου με την επίδειξη της κάρτας του ΚΤΕΟ, αλλά και σαφάρι της τροχαίας για τον εντοπισμό των οχημάτων που δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, περίπου το 40% των οχημάτων, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων το δημόσιο να ζημιώνεται περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ, αν υπολογίσει κανείς το παράβολο των 40 ευρώ για τον έλεγχο και των 9 ευρώ για την κάρτα καυσαερίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι για την ανανέωση ή έκδοση του ασφαλιστηρίου ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει την κάρτα Ελέγχου ΚΤΕΟ. Επίσης, για να περάσει ένα όχημα από ΚΤΕΟ, ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιδείξει το ασφαλιστήριο.

Read more...

Φρένο στην ανεργία από τον ΟΑΕΔ με 17 νέα προγράμματα...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Υψους 2,3 δισ. ευρώ θα είναι τα 17 προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να τεθεί ένα ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας η οποία προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 2011 το 20% (1 εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά), φθάνοντας στα ...

υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας. Τονίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι το ποσοστό της ανεργίας το 2010 θα ανέλθει σε 11,6%- από 9,5% το 2009- εκτίμηση που θεωρείται σχετικά αισιόδοξη, δεδομένου ότι κατά το β΄ τρίμηνο εφέτος η ανεργία είχε ανέλθει σε 11,8%. Για τα επόμενα έτη, το προσχέδιο προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης, με την ανεργία να ανέρχεται σε 14,5% το 2011, σε 15% το 2012 και σε 14,6% το 2013.

1. Η επιχορήγηση 200.000 θέσεων Το μεγαλύτερο (και σημαντικότερο) θα είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα είναι 992.000.000ευρώ και θα χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επιχορήγηση200.000

θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με την επιχορήγηση του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000

θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών, με έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

- Ατομα με αναπηρία - Εργαζόμενοι ηλικίας 50 ετών και άνω Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και ειδικότερα για έναν (1) έως και ογδόντα (80) εργαζομένους κατ΄ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (μεικτή, ΒΑΕ και Επαγγελματικός Κίνδυνος) και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης. Για τους εργαζομένους που αντί του ΕΤΕΑΜ ασφαλίζονται σε άλλα Επικουρικά Ταμεία, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των αντίστοιχων μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών για όλους του κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές των αντίστοιχων Επικουρικών Ταμείων, καθώς και των εργοδοτικών εισφορών εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται.

Το ποσό επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη, σε ποσοστό:

- Εκατό τοις εκατό (100%) για τα άτομα με αναπηρία. Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό του ανωτέρω ποσού επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/ επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

- Εκατό τοις εκατό (100%) για εργαζομένους ηλικίας 50 ετών και άνω. Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό του ανωτέρω ποσού επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/ επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ.

- Εκατό τοις εκατό (100%) για τους κοινούς εργαζομένους. Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό του ανωτέρω ποσού επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/ επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ.

Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται στους δεκαοκτώ (18) μήνες, εκ των οποίων οι δώδεκα (12) μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και οι υπόλοιποι έξι (6) μήνες σε δέσμευση.

Μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έως τις 31-12-2010.Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν ύστερα από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Η επιχείρηση συμμετέχει στο πρόγραμμα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από ένα (1) μέχρι ογδόντα (80) άτομα του προσωπικού της κατ΄ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν στην επιχείρησή τους ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης, καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ήτοι για δεκαοκτώ (18) μήνες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ως εξής:

- Το 50% των επιχορηγούμενων θέσεων, ήτοι 100.000, θα καλυφθούν από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 2-9 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

- Το 30% των επιχορηγούμενων θέσεων, ήτοι 60.000, θα καλυφθούν από τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 10-49 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

- Το 20% των επιχορηγούμενων θέσεων, ήτοι 40.000, θα καλυφθούν από τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 άτομα και άνω κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

Ωφελούμενοι του προγράμματος:

Εργαζόμενοι ηλικίας 50 ετών και άνω (οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 49ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή να διανύουν το 50ό έτος).

Εργαζόμενοι με αναπηρίες.

Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι πρέπει:

- Να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών.

Να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασής τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Τα ωφελούμενα άτομα θα πρέπει να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας καθώς και υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης.

Μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ ή ΚΠΑ2.
ΝΕΑ.


Read more...

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΤΕΚΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΣΣΙΤΙΟ!


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργάς
(από την Ελευθεροτυπία)
Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η πρώτη δημοσκόπηση για τις κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου και των σκληρών οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση. Σχεδόν 7 μήνες μετά τις μαζικές περικοπές αποδοχών και συντάξεων, με...
την ανεργία να καλπάζει πάνω απ' το 12% και τον φόβο για το αύριο να μεγεθύνεται, από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών -που βασίστηκε σε απαντήσεις 1.200 κατοίκων της Αττικής- συνάγεται ότι ένας στους 11 κατοίκους του νομού άνω των 18 ετών, ή αναλογικά σχεδόν 400.000 άνθρωποι, ζουν στην ανέχεια και στρέφονται συχνά για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης (σ.σ. συσσίτια δήμων, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν παροχές σε είδος, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.) Τα βάρη στη μέση ηλικία Παράλληλα, ενώ η οικογένεια επιφορτίζεται με όλο και μεγαλύτερα οικονομικά βάρη -με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ηλικίες 45-59 ετών- σχεδόν 4 στους 10 πολίτες απευθύνονται συχνά για οικονομική βοήθεια εκτός του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ περίπου 800.000 άτομα (17%) έχουν στραφεί στην «ανταλλακτική οικονομία» και στην αλληλοϋποστήριξη. Αλλοι τόσοι, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, το τελευταίο διάστημα βγάζουν στο σφυρί οικογενειακά κειμήλια, νομίσματα και αντικείμενα αξίας που είχαν στο μπαούλο. Γενικά, οι 6 στους 10 έχουν επηρεαστεί δυσμενώς σε τομείς όπως η διατροφή, η ένδυση και η ψυχαγωγία. Από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του πρέδρου του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επαμεινώνδα Ε. Πανά, γίνεται σαφές ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων που σφίγγουν όλο και πιο πολύ το ζωνάρι, ενώ σταδιακά μεταλλάσσεται σε κοινωνική κρίση με θύματα τις πιο ευάλωτες ομάδες. Μετά την πρώτη δόση μέτρων για την εφαρμογή του Μνημονίου, οι περισσότεροι ξοδεύουν λιγότερα για ψώνια και για τρόφιμα, υποκατέστησαν με φτηνότερα προϊόντα αυτά στο καθημερινό τραπέζι τους, κλείστηκαν στο σπίτι ενώ άρχισαν να μετακινούνται περισσότερο με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, για να γλιτώσουν τα έξοδα της βενζίνης. Πολλοί, επίσης, αναγκάστηκαν να αλλάξουν μόνιμο τρόπο διαμονής ακόμη και να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην οικογένεια για οικονομική στήριξη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάγκη πρόσθετης εργασίας για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος. Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου έγινε τηλεφωνικά στην Αττική από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων, ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Ρωτήθηκαν εργαζόμενοι, άνεργοι, επιχειρηματίες αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχοι και μη εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν την οικονομική τους κατάσταση δύσκολη (42,9%) και πολύ δύσκολη (33,7%), το 14,6% «ανεκτή», ενώ μόλις το 8,8% απάντησε ότι η κατάστασή του ήταν άνετη και πολύ άνετη. Κόβουμε έξοδα φαγητού Περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν μειώσει «πολύ ή πάρα πολύ» την κατανάλωση τροφίμων ή το ποσό των χρημάτων που δαπανούσαν στο σουπερμάρκετ μετά την άνοιξη, που ψηφίστηκε το Μνημόνιο. Το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο για τους νέους ηλικίας 18-29 ετών έναντι των μεγαλύτερων σε ηλικία (42% έναντι 64%) ενώ για τους συνταξιούχους το ποσοστό φτάνει το 70%. Εκτός από λιγότερα, οι καταναλωτές ψωνίζουν πλέον και φτηνότερα προϊόντα. Συνολικά 6 στους 10 έχουν υποκαταστήσει κάποια συνηθισμένα τρόφιμα με άλλα πιο φτηνά, μια εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τα ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενα μερίδια αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα σουπερμάρκετ. Και σε αυτή την περίπτωση, οι νεότεροι ακολουθούν από μακριά τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αντίστοιχο ποσοστό καταναλωτών έχει υποκαταστήσει με φτηνότερα προϊόντα και άλλα καταναλωτικά είδη (ένδυση, είδη οικιακής χρήσης κ.ά.). Οι γυναίκες μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άντρες (62% έναντι 57%) ενώ για το 48% των νεότερων ηλικιών τα ψώνια συνεχίζουν να φέρουν «επώνυμη» σφραγίδα. Οπως προκύπτει από την έρευνα, περισσότεροι από 7 στους 10 έχουν στραφεί πλέον στο σπιτικό φαγητό για να εξοικονομήσουν χρήματα. Η μεταστροφή παρατηρείται τόσο στους εργαζόμενους που λείπουν ώρες από το σπίτι (75%) όσο και στους συνταξιούχους (70,2%) και τις νοικοκυρές που περνούν περισσότερες ώρες εντός σπιτιού (81,1%). Περισσότερο έχουν στραφεί στο σπιτικό φαγητό οι ερωτηθέντες ηλικίας 45-59 ετών (52% απάντησαν: σε συνεχή βάση) ενώ λιγότεροι οι νεότεροι (34%). Η κρίση και η ανάγκη περιορισμού των δαπανών έχει αντίκτυπο και στον τρόπο που διασκεδάζουν οι Ελληνες. Το «έξω» έχει περιοριστεί δραστικά καθώς πάνω από το 54% απαντούν ότι μένουν συνεχώς μέσα, ενώ συνολικά το 77% των πολιτών επιλέγει να μη βγει έξω για να μην ξοδέψει χρήματα. Οι μισοί εργαζόμενοι, οι μισοί άνεργοι και πάνω από το 70% των νοικοκυρών απάντησαν ότι δεν βγαίνουν πλέον από το σπίτι. Οι νέοι είναι αυτοί που έχουν περιορίσει τις εξόδους τους σε μικρότερο ποσοστό (41,1%) σε αντίθεση με τις ηλικίες 45-59 ετών, το ποσοστό των οποίων φτάνει το 63%. Σχεδόν 9 στους 10 συνταξιούχους απάντησαν ότι μένουν περισσότερο σπίτι για οικονομία. Το 17% των ερωτηθέντων είπε δε, ότι έχει κάποιο μέλος της οικογένειάς του που αποφάσισε να αλλάξει μόνιμο τόπο διαμονής ώστε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση. Πάμε και με τα πόδια Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες άλλαξαν μεθόδους μετακίνησης και πλέον αντί για αυτοκίνητο ή το ταξί, που κοστίζουν ακριβά, χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ακόμη και τα πόδια τους. Περισσότερο έχουν επηρεαστεί οι ηλικίες από 45 έως 59 ετών (57,3%) όταν το ποσοστό των νεότερων (18 έως 29 ετών) που άλλαξαν συνήθειες είναι σαφώς μικρότερο και φτάνει το 46,5%. Στυλοβάτης, η οικογένεια Η κρίση έχει αντίκτυπο και στην οικογένεια που καλείται να βάλει πλάτες για να καλύψει τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες. Το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει αναγκαστεί να εργαστεί ώστε να ενισχύσει το οικογενειακό ειόδημα. Για τους νεότερους μάλιστα, η ανάγκη στήριξης φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη ώστε να «χρηματοδοτείται» ένας πιο άνετος τρόπος ζωής. Ετσι το ανάλογο ποσοστό για τους ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών ανέρχεται σε 35%. Παράλληλα, το 42,6% των νέων απάντησε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης κάποιο μέλος της οικογένειάς του αναγκάστηκε να εργάζεται περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Συνολικά, το ποσοστό που απάντησε καταφατικά στην έρευνα είναι 35,9%. Σχεδόν 3 στους 10 χρειάζονται (είτε «συνεχώς» είτε «μερικές φορές») να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια και εκτός οικογένειας. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20% για τους νεότερους, το 33% για τα άτομα ηλικίας από 30 έως 59 ετών, ενώ είναι χαμηλότερο (25,4%) για τους άνω των 60 ετών. Τη μεγαλύτερη ανάγκη για οικονομική στήριξη από φίλους, γνωστούς ή άλλες πηγές φαίνεται μάλιστα να την έχουν οι εργαζόμενοι (50%) και οι άεργοι. Η μεγάλη πλειονότητα πάντως (77%) απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν χρειάστηκε να απευθυνθεί για οικονομική βοήθεια σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, σε εκκλησίες ή σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας. Σε τόσο δεινή θέση βρίσκεται το 8,7% των ερωτηθέντων (σε συνεχή βάση, αρκετές φορές και ελάχιστες φορές), ωστόσο συνολικά το 23% που το «σκέφτεται» ή καταφεύγει σ' αυτή τη λύση αποτελεί ηχηρό καμπανάκι για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.
Read more...

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΕΗ 1 ΣΤΟΥΣ 3!...


Ρεπορτάζ : Χ. Αναγνωστόπουλος - Χ. Κολώνας
(από το Έθνος)
Σοκ από τη ΔΕΗ για εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητα νοικοκυριά και καταναλωτές, καθώς: - Ενας στους τρεις καταναλωτές (το 31,18%) στην Αθήνα δεν μπορεί να εξοφλήσει τα καυτά τιμολόγια του ηλεκτρικού και τον αναμένει... το σκοτάδι, όπως και το κρύο του χειμώνα. Στη...
χώρα συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 27,62% (ένας στους τέσσερις καταναλωτές). Μόνο τον φετινό Ιούνιο 1.094.585 καταναλωτές δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της επιχείρησης που παρουσιάζουμε αποκλειστικά σήμερα. Το ρεπορτάζ του «Εθνους» καταγράφει το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και σε άλλες ΔΕΚΟ, καθώς: Στον ΟΤΕ εκτιμάται πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000. Στην ΕΥΔΑΠ διαπιστώνεται πως... αυξάνονται θεαματικά τα κρούσματα των απλήρωτων λογαριασμών, ιδιαίτερα αυτών με υψηλά ποσά. Η κατάσταση στη ΔΕΗ αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, οπότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει κατά 13,7% τουλάχιστον. «Βουνό» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, με τα χρέη των καταναλωτών στη ΔΕΗ να είναι αυξημένα κατά 168% πέρυσι σε σχέση με το 2004. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κατά την ίδια πενταετία (2004-2009) αυξήθηκαν κατά 208% τα χρέη των «μη ενεργών» καταναλωτών. Δηλαδή αυτών στους οποίους έχει γίνει (και διατηρείται) διακοπή της ηλεκτροδότησής τους. Οι δε διακοπές της ηλεκτροδότησης τείνουν να πάρουν μορφή επιδημίας. Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα πως λόγω της οικονομικής κρίσης και των ακριβών τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Τα αποκλειστικά στοιχεία που παραθέτουμε μιλούν από μόνα τους: Το 27,62% του ποσού των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν εξοφλήθηκε τον φετινό Ιούνιο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 19,9%. Συνολικά το ύψος των ανεξόφλητων χρεών των καταναλωτών (χαμηλή και μέση τάση) στη ΔΕΗ τον φετινό Ιούνιο ανερχόταν σε 373.701.936 ευρώ, επί του συνολικού ποσού του 1.352.985.297,23 ευρώ των λογαριασμών που εκδόθηκαν. Για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εικόνα της κρίσης που μαστίζει τους καταναλωτές αναφέρουμε πως το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών της δεκαετίας 1988-1999 ανερχόταν μόλις στο 5% επί του συνόλου των εκδοθέντων. Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν σε ποιες περιοχές κατοικούν οι πλέον καταχρεωμένοι στη ΔΕΗ καταναλωτές. Βλέπουμε ότι: Στην Αττική το 31,18% των καταναλωτών χρωστούν στη ΔΕΗ, στον Πειραιά και στα νησιά το 26,79%, στην Κεντρική Ελλάδα το 24,69%, στην Πελοπόννησο και την Ηπειρο έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το 23,77% των καταναλωτών και στη Μακεδονία - Θράκη το 21,42% των καταναλωτών. Καταχρεωμένοι στη ΔΕΗ νομοί -με ανεξόφλητους πάνω από το 23% λογαριασμούς- είναι στην Κρήτη το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, η Κοζάνη, η Κατερίνη, το Κιλκίς, οι Σέρρες, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και άλλα νησιά. Εξοργιστική παράμετρος των αποκαλυπτικών αυτών στοιχείων είναι το γεγονός ότι: Τη στιγμή που η ΔΕΗ κατεβάζει τον διακόπτη σε χιλιάδες καταναλωτές (ανέργους, μικροσυνταξιούχους, βιοτέχνες, καταστήματα κ.ά.) που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, το Δημόσιο ως... γνήσιος μπαταχτσής αρνείται να εξοφλήσει το «φέσι» που έχει στη ΔΕΗ και ανέρχεται σε 99,21 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη υπουργείων και δημόσιων φορέων έως τις 30 Ιουνίου 2010, σύμφωνα με «ενημερωτικό σημείωμα» που εισήχθη στο γραφείο της διοίκησης της ΔΕΗ στις 30 Ιουλίου 2010. Το πλέον εξοργιστικό είναι πως ενώ στους «φτωχοδιαβόλους της ενέργειας», τους πένητες καταναλωτές δηλαδή, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα το πολύ εντός 100 ημερών αν δεν πληρώσουν, το ελληνικό... ντοβλέτι χαίρει απόλυτης ασυλίας. Εγγραφο Από το έγγραφο που αποκαλύπτουμε αποδεικνύεται πως από το 1988 (!) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, π.χ., το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και παρ’ όλα αυτά δεν... έχει ιδρώσει το αυτί κανενός. Ανεξόφλητα χρέη έχουν επίσης τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, δημοτικές επιχειρήσεις (ύδρευσης Νομού Ζακύνθου, ύδρευσης - αποχέτευσης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) κ.λπ. Ισως έχει κάποιο ενδιαφέρον η επισήμανση που κάνει η αρμόδια υπηρεσία στο παραπάνω έγγραφό της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, πως αν οι συγκεκριμένες οφειλές είναι η κάθε μία άνω του ποσού των 500.000 ευρώ, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν δεκάδες άλλα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ άγνωστου ποσού. Η ΔΕΗ ενώ αποδεικνύεται... γαλαντόμα και επιεικής απέναντι στο Δημόσιο, ενδύεται τον... μανδύα του Ιαβέρη απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους των καταναλωτών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία «ανάλυσης χρέους» για οφειλές πελατών χαμηλής τάσης που έχει κάνει η αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ και αφορούν στο 2009: Στον Πειραιά - νησιά παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό 23,32% των «αποκοπών», που αναφέρεται σε «εκτελεσθείσες - εκδοθείσες εντολές». Δηλαδή στον Πειραιά πέρυσι η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο 23,32% των λογαριασμών εκείνων για τους οποίους είχαν εκδοθεί σχετικές εντολές. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,9% για την Αττική, 15,72% για την Κεντρική Ελλάδα, 20,38% για την Πελοπόννησο και την Ηπειρο, και 21,42% για τη Μακεδονία - Θράκη. Επίσης, η πτώση κατά 22% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο (και το φετινό καλοκαίρι γενικότερα) μαρτυρεί την αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ. Εως τον Ιούνιο του 2010 Στα 236.995.517 ευρώ το χρέος στα ρολόγια Το συνολικό χρέος από ανεξόφλητους λογαριασμούς που έχουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές (οικιακοί) ανήλθε φέτος έως και τον Ιούνιο σε 236.995.517 ευρώ. Από αυτά τα 55.257.235 ευρώ αφορούν σε χρέη «μη ενεργών» καταναλωτών, δηλαδή σε ρολόγια που η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή. Σε ποιους, τελικά, καταναλωτές... κατεβάζει τον διακόπτη η ΔΕΗ; Το ρεπορτάζ του «Εθνους» στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αποκαλυπτικό... - Το έργο της διακοπής της ηλεκτροδότησης, μας πληροφορούν, έχει αφεθεί (όπως και η καταμέτρηση) σε ιδιώτες εργολάβους. Που... αναλαμβάνουν δράση, αφού παρά τις περιόδους... χάριτος, κατόπιν διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ, οι καταναλωτές δεν εξοφλούν τελικά τους λογαριασμούς. Σε αρκετούς από αυτούς, μας λένε υπάλληλοι της ΔΕΗ που γνωρίζουν, τους έρχεται πιο εύκολο να κατεβάζουν για λόγους ευκολίας τον διακόπτη σε ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ μένουν στο... απυρόβλητο σε αρκετές περιπτώσεις σπίτια και καταστήματα με υψηλούς λογαριασμούς. «Πώς δικαιολογείται αυτό;» ρωτάμε και η απάντηση είναι άμεση: «Λαδώνουν οι ιδιοκτήτες τους κάποια μέλη των ιδιωτικών συνεργείων και εξασφαλίζουν ανενόχλητοι τη... φωταψία τους». Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι μεροκαματιάρηδες... καταδικάζονται και μένουν χωρίς ρεύμα. Απίστευτο; «... τα πιστεύουμε γιατί είναι απίστευτα» είχε πει προ αιώνος ο Εμμανουήλ Ροΐδης... Προσυπογράφουμε... «Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Εκατομμύρια θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα Σε εκατομμύρια από μερικές χιλιάδες θα ανέλθουν οι καταναλωτές που δεν θα μπορούν σε λίγο χρονικό διάστημα να απολαύσουν το στοιχειώδες βιοτικό αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ακρίβεια μέσα από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, με δηλώσεις του στο «Eθνος». Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτόπουλος τονίζει: «Το θέμα που αναδεικνύεται σήμερα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας αποκαλύπτει με τον πλέον παραστατικό τρόπο το πόσο δραματικά έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, και συγκεκριμένα τα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, τη δυνατότητα του μεροκαματιάρη, του μικροσυνταξιούχου, του μικρομαγαζάτορα να καλύψει βασικές του ανάγκες. Ηδη με αυτή την πολιτική, που ως συνήθως καλεί τα συνήθη υποζύγια να πληρώσουν τα κλεμμένα και σπασμένα άλλων και με τα όσα εξελίσσονται στον χώρο της ενέργειας, που σκοπό και στόχο έχουν την εξασφάλιση κερδών σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, σκέπτονται πολύ σοβαρά να ακουμπήσουν το δάχτυλο στον διακόπτη. Εάν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει ότι η πολιτική της δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους, δυστυχισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους και ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής, σε λίγο οι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτών που αδυνατούν να κάνουν χρήση θα έχουν γίνει εκατομμύρια. Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε προϊόν που μέσω αυτού θα κερδοσκοπούν ιδιωτικά συμφέροντα. Οταν στα κοινωνικά αγαθά υπεισέρχεται η λογική του κέρδους, τότε είναι μοιραίο ότι αυτό το κέρδος κάποιοι θα κληθούν να το πληρώσουν και αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι από τους καταναλωτές». Τα... υπουργικά φέσια στη ΔΕΗ 1. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) / ΔΚΕΣΟ (Φωτεινοί Σηματοδότες Λεκανοπεδίου Αττικής): 43,3 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 12/1998). 2. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων / Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: 5,58 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 07/2009). 3. Υπουργείο Εθν. Αμυνας / Γενικό Επιτελείο Ναυτικού: 1,7 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 11/2009). 4. Υπουργείο Εθν. Αμυνας / Γενικό Επιτελείο Στρατού: 9 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 09/2009). 5. Υπουργείο Οικονομικών, πρώην Εμπορικής Ναυτιλίας: 0,8 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 11/2009). 6. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Συν. 6,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά: Αρχηγείο Αστυνομίας: 5,8 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 09/2009). Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος: 0,5 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 12/2009). 7. Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Συν. 11,5 εκατ. ευρώ. Περιφέρειες (Φωτισμός των Εθνικών Οδών) Αττικής: 1,6 εκατ. ευρώ. Μακεδονίας & Θράκης: 4,85 εκατ. ευρώ. Πελοποννήσου & Ηπείρου: 3,36 εκατ. ευρώ. Στερεάς & Θεσσαλίας: 0,75 εκατ. ευρώ. Κρήτης: 0,94 εκατ. ευρώ. 8. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 4 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 9/2009). 9. Υπουργείο Οικονομικών (πρώην Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών): 2,5 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 11/2009). 10. Σεισμόπληκτοι Αττικής (Υποχρέωση Πολιτείας): 4,7 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 12/2001).

Read more...

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις από τη Eurostat για τα τελικά στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους που αναμένεται να ξεπεράσει το 15%. Κοινοτικές πηγές υπενθυμίζουν ότι περίπου 10 στελέχη της Eurostat βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από κοινού με τις...
αρμόδιες ελληνικές αρχές εργάζονται με στόχο να προσδιορισθεί επακριβώς το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος. Παράλληλα, προκαλούνται φόβοι για νέα μέτρα αν δεν αυξηθούν τα έσοδα, που παρουσιάζουν υστέρηση. Πάντως, οι δηλώσεις στήριξης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Στρος Καν, αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων, είχαν ως αποτέλεσμα και την κάθετη αποκλιμάκωση των σπρεντς, των επιτοκίων δανεισμού, κατά 300 μονάδες βάσης. Όχημα για το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στις αγορές αποτελεί και η επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Read more...

10 ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΜΑΣ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7R0_s_bVxR9WwQyg7iCVRk_f2zeljp83w3WmANh_4Kk3c6E2CrB_apvW9C2DJwonHKqZRSyYAWJKJ9YvSy9OtUQRdoiLktfFoPDDMyH5wJepvRMiaKdu7B3bRQb3T89xvPn6DYMJJnEo/s1600/%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%914.jpg


Read more...

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5nx3U50RpPS7j_uZiFhWlGvzy4U09aADqntzhj07ieJPxfDeCZmjZzR50wwRYblDCzsgzx7Da0QZrLcX8jqEey-SJwaq93gZTTfv_EyFSmSwjEre_9Nx18IflEvxO-X7zAKYdOEbGU9Q/s1600/FOTO+ZERBA.jpg



Read more...

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ...18 Οκτωβρίου 1920 – 6 Μαρτίου 1994

“Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.
Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα.
Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα.“

Read more...

΄΄Παίζουν τη Θράκη...στα ζάρια΄΄


Για πολιτικούς και πολιτευτές «εξαρτώμενους από το Τουρκικό Προξενείο»,κάνει λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης! Ο κ. Σγουρίδης με τη γραπτή δήλωσή του στο Onalert,αφήνει να εννοηθεί ότι τελικά δεν του έδωσαν από το ΠΑΣΟΚ,το χρίσμα για την Περιφέρεια ,επειδή εκείνος «δεν στέκεται δίπλα στη σημαία της Δυτικής Θράκης»!
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής ο οποίος εκλεγόταν για πολλά χρόνια βουλευτής Ξάνθης,παρά το πόλεμο που δεχόταν από τους «σκληροπυρηνικούς» μουσουλμάνους κάνει λόγο για συνδιοίκηση του Τουρκικού Προξενείου με τοπικούς πολιτικούς και πολιτευτές της Θράκης και για κέντρα “που μας παίζουν στα ζάρια για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους”.
Το όνομα του κ.Σγουρίδη είχε ακουστεί έντονα ως υποψηφίου του................

ΠΑΣΟΚ για τη 1η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης . Τελικά δεν επιλέχθηκε με την δικαιολογία ότι “δεν τα πάει καλά με το μουσουλμανικό στοιχείο”. Για να μην προκληθούν υποτίθεται αντιδράσεις στη μειονότητα ο κ.Σγουρίδης δεν επελέγη. Αποτέλεσμα να κατέβουν στις εκλογές σε Ξάνθη και Κομοτηνή δύο ανεξάρτητη συνδυασμοί οι οποίοι εκπροσωπούν το "σκληρό" κομμάτι της μειονότητας.

“Στα πολλα που γραφηκαν σε σχεση με τους<< δεκατρεις μικρους πρωθυπουργους >> ξεχωρισα κατι που αναρτηθηκε και αφορουσε την υποψηφιοτητα μου”,λέει ο κ.Σγουρίδης. “Γραφουν λοιπον για την 1 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την επιλογη για αυτην του Αρη Γιαννακίδη ότι: έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος του για παρατυπίες σε έργα της Νομαρχίας Ροδόπης, θέμα που αναμένεται να αναδείξει κατά την προεκλογική περίοδο ο αντίπαλός του, Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης. Μάλιστα λέγεται ότι αυτά είναι σε γνώση της Ιπποκράτους και γι΄αυτό επιχειρήθηκε να επιλεγεί ο Μιχάλης Τιμοσίδης καθώς ο έτερος ανθυποψήφιός του Παναγιώτης Σγουρίδης είχε αποκλεισθεί εξ΄αρχής λόγω κακής σχέσης με το μουσουλμανικό στοιχείο.”

Ο Π. Σγουρίδης στη συνέχεια της δήλωσής του,είναι καταιγιστικός για «πολιτικούς και πολιτευτές» της Θράκης,τους οποίους κατηγορεί για εξάρτηση από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής:



“ Ομως η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με το μουσουλμανικο στοιχείο είναι καλές έως πολύ καλές. Είναι κακές με τους ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και τους εξαρτώμενους από αυτό πολιτικούς και πολιτευτές. Διότι δεν δέχομαι στην ακριτική και ευαίσθητη 1η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τη συνδιοίκηση με το Τουρκικό Προξενείο. Δεν δέχομαι για μια χούφτα μουσουλμανικους ψήφους να οδηγείται η περιοχή σε επικίνδυνα μονοπατια. Δεν δέχομαι να υψώνεται η σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε κάθε εκδήλωση παρουσία του Προξένου και σε κάθε επίσκεψη των επικεφαλής των «γκρίζων λύκων», κ βεβαια δεν δεχομαι με τιποτα Ελληνες πολιτικους να φωτογραφιζονται διπλα απο αυτην.”

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής,επισημαίνει ότι οι σχέσεις του με το μουσουλμανικό στοιχείο ήταν και είναι εξαιρετικές και υπενθυμίζει μία σειρά μέτρων που είχαν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης,τη περίοδο που ο ίδιος ήταν βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής:



“ Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μου είναι άνθρωποι του μόχθου όπως και οι χριστιανοί. Ενδιαφέρονται για το μεροκάματο, τις τιμές των αγροτικών προιόντων, τη μόρφωση των παιδιών τους, την υγεία, την ασφάλιση, την περίθαλψη της οικογένειάς τους και τις χωρίς διακρίσεις ίσες ευκαιρίες προς όλους.

Αυτό το στοίχημα το έκανα πράξη με συμμαχο μου την κυβερνηση στην περίοδο της Αντιπροεδρίας μου στη Βουλή από το 1993 μέχρι το 2004 και έβαλα τα θεμέλια να συνεχισθεί μέχρι σήμερα και στο διηνεκές. Εκτός από την περίπτωση που οι χριστιανοί θα γίνουν μειονότητα στον τόπο αυτό.

- Ετσι, μετά το 1994 έπεσαν οι «μπάρες» στις περιοχές της ορεινής Ροδόπης που προηγουμένως χρειαζόταν διαβατήριο για να τις επισκεφθείς.

- Ετσι ψηφίστηκε ο νόμος για τη μειονοτική εκπαίδευση που βελτίωσε τη μάθηση στους μουσουλμανόπαιδες και την καθιέρωση της εισαγωγής τους με ειδικό ποσοστό 5? στα ελληνικά πανεπιστήμια.

- Ετσι, ασφαλτοστρώθηκε το 85% των δρόμων της ορεινής περιοχής και τηλεφωνοδοτήθηκαν και ηλεκτροδοτήθηκαν και τα πιο απομακρυσμένα και ορεινά χωριά.

- Ετσι καταργήθηκαν τα εμπόδια των οποιωνδήποτε «αδειοδοτήσεων» στους μουσουλμάνους συντοπίτες μας.

Δυστυχώς όμως, αυτή η ανοιχτή πολιτική ενσωμάτωσης αφαιρούσε το επιχείρημα της Τουρκίας διεθνώς για μια καταπιεσμένη μουσουλμανική μειονότητα στην ελληνική επικράτεια και χαλούσε το μακρόπνοο σχεδιασμό της.

Συνεπώς, οι πρωτεργάτες αυτής της πολιτικής έπρεπε να καταστούν πολιτικά ανενεργοί ως «επικίνδυνοι, με το γενικό αφορισμό ότι «δεν τα πάνε καλά με το μουσουλμανικο στοιχείο»

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Υ.Γ. Εκφράζω την αμυδρή ελπίδα των συμπατριωτών μου ότι στην Αθήνα δεν μας παίζουν «στα ζάρια» για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακους ψήφους".

Η κάθοδος μειονοτικών συνδυασμών σε Κομοτηνή και Ξάνθη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη κυβέρνηση,αλλά ...κατόπιν εορτής.



Πηγή www.onalert.gr

Read more...

Παπανδρέου για τις βολές Σαμαρά και ΝΔ: «Μαγκιές με πολύ κοντά ποδάρια»

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης


http://img.protothema.gr
Με φόντο πάντοτε την οικονομία και το επίκαιρο ζήτημα της Εξεταστικής για τα «Greek Statistics», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και προσωπικά, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

Μιλώντας την Κυριακή από τη Λάρισα, όπου συμμετείχε σε περιφερειακή σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς και μιλώντας για «μαγκιές με πολύ κοντά ποδάρια».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη γνωστή φράση, για την οποία κατ' επανάληψη έχει εγκληθεί από την αντιπολίτευση και την οποία προεκλογικά υποστήριζε: «Λεφτά υπάρχουν» επανέλαβε. «Μακάρι να είχαμε το χρόνο, να μας φέρουν χρήματα όλα αυτά τα μέτρα που πήραμε, για να μην χρειαστεί να ζητήσουμε θυσίες από τα συνήθη υποζύγια. Τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αλλά δεν μας δόθηκε ο χρόνος. Όμως, τα μέτρα που πήραμε θα επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε όσους πονέσαμε και θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε σταδιακά, αλλά σταθερά, τα βάρη εκεί όπου πραγματικά υπάρχει πλούτος και χτυπώντας τη σπατάλη. Αυτή είναι η σοσιαλιστική μας δέσμευση».

Υπεραμυνόμενος των επιλογών της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα πρόσφατα θετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και οι δηλώσεις αναγνώρισης της προσπάθειας της Ελλάδας τους τελευταίους 12 μήνες, είναι «η αποστομωτική απάντηση στις αθλιότητες όσων προσπαθούν να λένε ότι με τον αγώνα μας διασύρουμε την Ελλάδα», απαντώντας έτσι στις κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του η ΝΔ, μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων Γιούνκερ. Και συνέχισε: «Μα, εμείς με τον αγώνα μας σηκώσαμε περήφανα την ελληνική σημαία. Και αν θέλουν να μάθουν ποιος διέσυρε την Ελλάδα, ας ρωτήσουν κάποιον στο εξωτερικό, αν τους μιλάει κανείς. Και αν θέλουν να μάθουν πώς διασύρθηκε η Ελλάδα, ας ρωτήσουν τον κ. Καραμανλή, αν μιλήσει ποτέ».

Χαρακτηρίζοντας «ασπίδα» το μηχανισμό στήριξης και συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ, ο Κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Σε μία κρίσιμη στιγμή θα περίμενε κανείς η αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται υπεύθυνα. Πρώτα απ' όλα να γυρίσει η ίδια σελίδα με το δικό της παρελθόν, αναγνωρίζοντας αλήθειες και συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα της εθνικής κρίσης, που η δική της πολιτική προκάλεσε. Όμως δεν το έκαναν, παρότι το έκαναν ομογάλακτοί τους, αδελφά τους κόμματα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με θλίβει ειλικρινά ότι δεν βρίσκει το θάρρος να το κάνει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Έκρυψε και κρύβει αλήθειες. Ποντάρει στην αποτυχία των δικών μας προσπαθειών για μικροκομματικούς λόγους, ξεχνώντας το συμφέρον της χώρας».

Ακόμη και σήμερα, είπε χαρακτηριστικά, η Eurostat βρίσκει «γαλάζιους σκελετούς στην ντουλάπα του ελλείμματος». «Συμφώνησε» δε, με τον κ. Σαμαρά ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το Μνημόνιο, αν είχαν προκηρυχθεί εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα. Τότε, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο.

«Δεν είμαι ούτε Καραμανλής ούτε Σαμαράς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «μαγικές συνταγές». «Εμείς δεν υποσχόμαστε να μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο και να έχει η Ελλάδα ένα όνομα σεβαστό και με αξιοπρέπεια. Έτσι θα χτυπήσουμε την εξάρτηση. Παλεύουμε για την ανεξαρτησία αυτής της χώρας, ώστε να μην χρειάζονται δάνειες δυνάμεις. Παραλάβαμε μία χώρα σε συνθήκες κατάρρευσης και είχαμε πατριωτικό καθήκον να την σταματήσουμε» συμπλήρωσε.

Όσο για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου τους απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τονίζοντας ότι είναι κομβικές και το διακύβευμά τους είναι πολιτικό. «Οι πολίτες με την ψήφο τους θα δώσουν το στίγμα για το "που" θέλει να πάει η χώρα. Θα απαντήσουν στο δίλημμα αν θέλουν η χώρα να πάει μπροστά, αν θα συνεχίσουμε να λέμε "ναι" στο δύσκολο έργο για τη σωτηρία της οικονομίας και την εκ βάθρων αναμόρφωση της ή αν θα πάμε πίσω».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου, παραδεχόμενος ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ούτε στις μετεκλογικές προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε: «Και βέβαια υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν στη δημόσια περιουσία, την οποία εμείς αξιοποιούμε προς το δημόσιο συμφέρον, ενώ εκείνοι το μόνο που έκαναν ήταν το πάρε-δώσε με ιερομόναχους - κτηματομεσίτες. Υπάρχουν στη σπατάλη του Δημοσίου, την οποία περιστείλαμε κατά ένα δισ. ευρώ, υπάρχουν στο φάρμακο που αρχίζουμε να συνταγογραφούμε ηλεκτρονικά, ενώ εκείνοι άφηναν ένα όργιο σπατάλης και κερδοσκοπίας, υπάρχουν στις off-shore, τις οποίες άφηναν στο απυρόβλητο. Υπάρχει σε κάθε σπίτι χλιδάτο, σκάφος και αυτοκίνητο, όπου δεν ήθελαν να επιβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Ενώ εμείς, με διασταυρώσεις, θα φορολογήσουμε δίκαια».
Επίθεση κατά Σαμαρά και από Πεταλωτή
Από την πλευρά της κυβέρνησης επίσης, ο ευρισκόμενος στο Βέλγιο Γιώργος Πεταλωτής επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά για τις δηλώσεις του περί του Μνημονίου, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να βάλει ψευτοδιλήμματα στον ελληνικό λαό». «Αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, προσπαθούν να θέσουν ζήτημα Μνημονίου ή μη Μνημονίου» είπε ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος τόνισε ακόμη πως «αυτοί οι οποίοι μας έφεραν στην ανάγκη να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διεθνή ερείσματα, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το Μνημόνιο, αυτοί που έκαναν τα πάντα για να μας δημιουργήσουν τη χειρότερη εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη, φυσικά δεν έκαναν τίποτα για να την αλλάξουν και λιποτάκτησαν».

«Να είναι σίγουρος ο κ. Σαμαράς, ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν μνήμη, έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται πλήρως το πραγματικό δίλημμα. Μόνο που δεν θα συμφέρει την παράταξή του» είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το δίλημμα που θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Απάντηση Παναγιωτόπουλου για τη ΝΔ

Η ΝΔ ασκεί υπεύθυνη κριτική με ρεαλιστικές προτάσεις, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Λάρισα και ανέφερε ότι ο κ Παπανδρέου δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για να δίνει μαθήματα υπευθυνότητας .

«Ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε την Ελλάδα “διεφθαρμένη χώρα”, στις Συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ -την ίδια στιγμή- ο υπουργός του επί των Οικονομικών, παρομοίαζε τη χώρα μας με “Τιτανικό”, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για να δίνει μαθήματα υπευθυνότητας και συνέπειας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, είναι η παράταξη, που ασκεί υπεύθυνη κριτική υπέρ του συμφέροντος του ελληνικού λαού και, ταυτόχρονα, διατυπώνει συγκροτημένες και ρεαλιστικές προτάσεις, για να βγει η χώρα μας από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Read more...

Μειώσεις σοκ στις αποδοχές...



Με τον φάκελο μισθοί στο Δημόσιο ανά χείρας θα προσέλθει η τρόικα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση στις 15 Νοεμβρίου για την οριστικοποίηση των μέτρων του προϋπολογισμού του 2011, θέτοντας θέμα νέων περικοπών στις αμοιβές των εργαζομένων.Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για μειώσεις αποδοχών μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στον ..


στενό δημόσιο τομέα και της κατάργησης των γενικών κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές των επιδομάτων και των έκτακτων αμοιβών σε κατηγορίες εργαζομένων που με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι αποδοχές τους ξεπερνούν κατά πολύ το μέσον όρο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι βασικοί μισθοί δεν θα πειραχτούν, διαβεβαιώνουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά τα ρετιρέ θα πάψουν να ισχύουν και θα εξομοιωθούν με τους υπολοίπους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω των δραστικών περικοπών στο περιφερειακό κομμάτι των αποδοχών που αφορούν ειδικά και κλαδικά επιδόματα και επιλεκτικές παροχές που έχουν δοθεί ακόμη και κάτω από το τραπέζι, κυρίως σε εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

Στα πρότυπα του ΟΣΕ
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ψαλίδισμα 10% στα επιδόματα και στις έκτακτες αμοιβές στο στενό δημόσιο τομέα και 30% στις ΔΕΚΟ. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές με όχημα την κατάργηση του γενικού κανονισμού προσωπικού και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων εργασίας στα πρότυπα του ΟΣΕ.

Η ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και των χρεών των ΔΕΚΟ στον προϋπολογισμό επιταχύνει και βαθαίνει τις αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς, καθώς επιβαρύνει κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και κατά 10 μονάδες το δημόσιο χρέος.

Στεγάζουν... υψηλόμισθους
Στο στόχαστρο επτά υπουργεία

Με βάση τα στοιχεία για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών που επεξεργάστηκαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και δόθηκαν στην ΑΔΕΔΥ, εν όψει του διαλόγου για το νέο μισθολόγιο, στο στόχαστρο των περικοπών μπαίνει μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων σε υπουργεία που έχουν μέχρι και διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με τους υπολοίπους, λόγω υψηλών επιδομάτων και έκτακτων παροχών.

Στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας για νεοεισερχόμενους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση βρίσκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και ακολουθούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Μάλιστα, σε σχετικό πίνακα γίνεται σύγκριση των μηνιαίων αποδοχών μεταξύ υπουργείων για έναν υπάλληλο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας, από την οποία προκύπτει ότι αν εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών έχει αποδοχές 3.194 ευρώ, αν εργάζεται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι αποδοχές του φτάνουν τα 2.108 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει μηνιαίως 1.726 ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...


Διαβουλεύσεις και πυρετώδεις διεργασίες είχαν και θα έχουν έως αύριο το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι καθώς με τα πορίσματά τους που θα παραδώσουν στις 4 το απόγευμα καλούνται να...
αποφανθούν για την παραπομπή πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, αποκλείεται η έκδοση κοινού πορίσματος. Στο ΠΑΣΟΚ πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένη η παραπομπή των πρώην υπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα, Αλέξανδρου Κοντού, ενώ σε ορισμένους υπήρχε προβληματισμός αν θα έχουν την ίδια τύχη και οι Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης . Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι τελικώς θα παραπεμφθούν και τα 5 κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ Το ΚΚΕ αναμένεται να παραπέμψει σίγουρα τους Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, αλλά μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε οριστικοποιηθεί η τύχη του Θ. Ρουσόπουλου. Το ΛΑΟΣ θα παραδώσει πόρισμα αλλά σκέφτεται να μην προτείνει παραπομπές, με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Είναι πιθανόν όμως να καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα αν δεν είχαν παραγραφεί τα αδικήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρεί δύσκολη την μη παραπομπή των τριών τουλάχιστον πρώην υπουργών που υπέγραψαν αποφάσεις, βρίσκεται σε προβληματισμό ως προς τις διιστάμενες απόψεις περί παραγραφής των αδικημάτων. Την τελική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, υπό το φως των εξελίξεων και στην ποινική διαδικασία αλλά ορισμένοι βουλευτές εκτιμούν ότι εάν το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής επεκτείνει και προς πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις που απηύθυνε ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών σε μη πολιτικά πρόσωπα, τότε μπορεί να μην τεκμηριώνεται θέμα παραγραφής. Πάντως, η ΝΔ που έχει αποχωρήσει από την επιτροπή κάνει λόγο για προαποφασισμένες πολιτικές διώξεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως υποστηρίζει δεν έχει προκύψει ζημία για το Δημόσιο με βάση τα πορίσματα των εκτιμητών.
Read more...

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Τον πολυαναμενόμενο νέο νόμο για τον κινηματογράφο θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Η δημιουργία ενός νέου νόμου για την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα, που θα καλύπτει όλες τις πτυχές λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούσε πάγιο αίτημα των ανθρώπων του...


ελληνικού σινεμά, ενώ η ψήφισή του είχε εξαγγελθεί κατά καιρούς από πολλούς υπουργούς Πολιτισμού. Η απουσία ενός νέου νομικού πλαισίου είχε οδηγήσει και στην αποδυνάμωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς πέρυσι πολλοί καταξιωμένοι Έλληνες κινηματογραφιστές αρνήθηκαν να παρουσιάσουν εκεί τις ταινίες τους, διοργανώντας ένα παράλληλο φεστιβάλ στην Αθήνα. Οι λεγόμενοι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» έχουν αρνηθεί να επιστρέψουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εάν δεν υπογραφεί ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο. Ο τελευταίος νόμος για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα είχε φηφιστεί από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, το 1986 (νόμος 1597).

Read more...

ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού κ Άκη Τσοχατζοπουλου που στεγάζεται σε πολυκατοικία στην Κυψέλη έγινε στόχος αγνώστων διαρρηκτών. Η διάρρηξη έγινε χθες τα ξημερώματα και οι δράστες μπήκαν στο γραφείο που βρισκεται στον τρίτο όροφο παραβιάζοντας την μπαλκονόπορτα. Από το γραφείο έκλεψαν ένα μικρο χρηματοβιωτιο που περιείχε έγγραφα και μικρο χρηματικό πόσο...


Από την αστυνομία εκτιμούν οτι οι δράστες είναι διαρρήκτες του κοινού ποινικού δικαίου και κατάφεραν φθάσουν στον τρίτο όροφο πιθανόν απο διπλανό κτίριο.

Read more...

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΤΡΙΣΕ


Πιο αυστηρές κυρώσεις στις χώρες της ευρωζώνης που δεν σέβονται τους κανόνες για το δημοσιονομικό χρέος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Τρισέ τόνισε τη σημασία της μείωσης του χρέους των 16 χωρών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και τάχθηκε υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων εναντίον των χωρών που δεν σέβονται τους κανόνες της ευρωζώνης για το χρέος και το έλλειμμα....
«Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως χρειάζονται πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις», είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ανήσυχος από τις διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος. «Οι υπερβολικές διακυμάνσεις και οι άτακτες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος έχουν πάντα αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών», δήλωσε ο Τρισέ ερωτηθείς για την αδυναμία του δολαρίου. «Εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές πρόσφατα επανέλαβαν ότι ένα δυνατό δολάριο σε σχέση με τα άλλα νομίσματα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Read more...