Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ: O BENIZEΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ… ΡΕΥΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Από το : exofitsio
Εχει διαμορφωθει μια ρευστη κατάσταση …Για τις επιθεσεις εναντιον του Ευρω μιλησε ο Βενιζελος και κοιταξε να μας πεισει, ότι η διεθνης κατασταση ευθυνεται για το χαλι μας και για τα προσθετα μετρα που θα λαβει η κυβέρνηση. Τραγελαφος. Ταυτοχρονα εκανε αυτό που...
καιρο τωρα επίσημαινουμε:Προσπαθει να μας πεισει ότι οι συνδικαλιστες της ΔΕΗ ευθυνονται για την κατασταση που υπαρχει στην χωρα.Δηλαδη να μας βαλει φιμοτρο.

Εφθασε δε στο σημειο να βαλει εναντιον του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης ώστε να ριξει τις ευθυνες για την μη καταβολη της εκτης δοσης στον κ.Αν.Σαμαρα..

Η κυβερνηση τα εχει χαμενα και αυτό φαινεται ξεκαθαρα από την σταση του ιδιου του Βενιζελου και των ηλιθιοτητων που ξεστομησε.

Σημερα η κυβερνηση εφθασε στο σημειο να μας πει ότι απαγορευεται να κρινουμε το οτιδηποτε γιατι ακουν οι τροικανοι και δεν μας βαθμολογουν όπως πρεπει.

Για τις ευθυνες της κυβερνησης που καθοταν τρεις και τεσσερις μηνες ποιος θα μιλησει;

Επι της ουσιας αναφερθηκε στην αναγκη αμεσως διαρθρωτικων αλλαγων μειωσεων (γενικως)και …γενικώς δεν φαινεται να εχει κατανοησει τι γινεται στην ελληνικη κοινωνία.

Εφθασε στο σημειο να μιλησει για ένα τρισεκαμμυριο δραχμες που αποτιματε η περιουσια σε ακινητα ολων των ελληνων.Δηλαδη τι σημαινει αυτό;

Οι ανθρωποι είναι μακρυα από την πραγματικοτητα।
fimotro
Read more...

«Δεν δίνουμε φάρμακα στα ελληνικά νοσοκομεία γιατί δεν πληρώνουν» λέει η Roche

Οφειλές 4 ετών

Tα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία έχουν τη συνήθεια να μην πληρώνουν, είπε ο Σέβεριν Σβαν της Roche
Tα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία έχουν τη συνήθεια να μην πληρώνουν, είπε ο Σέβεριν Σβαν της Roche (Φωτογραφία: Reuters )


Γενεύη
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche δεν παραδίδει πλέον φάρμακα στα ελληνικά νοσοκομεία επειδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, δήλωσε την Κυριακή ο γενικός διευθυντής της.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους εδώ και 3 ή 4 χρόνια. Φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να συνεργαστούμε κανονικά» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Roche Σέβεριν Σβαν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Roche, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, σταμάτησε από το καλοκαίρι την παράδοση φαρμάκων σε κάποια ελληνικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Σβαν, τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία «έχουν τη συνήθεια να μην πληρώνουν τις φαρμακοβιομηχανίες», σε αντίθεση με τα φαρμακεία.

«Κάποια νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει και πάλι τις πληρωμές μετά την αναστολή των παραδόσεων από τη Roche, καθώς καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύει η υπόληψή τους ενώπιον των ασθενών» επισήμανε.

Παράλληλα, είπε ο Σβαν, η Roche αύξησε τις παραδόσεις της σε φαρμακεία που πληρώνουν τακτικά τις οφειλές τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Τελεσίγραφο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες Απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων και νέο μισθολόγιο λιτότητας ζητεί η τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον πρωθπουργό με μελανά χρώματα τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής
Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον πρωθπουργό με μελανά χρώματα τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής
Αθήνα
Τη λήψη νέων μέτρων ζητεί η τρόικα προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να καταβληθεί η 6η δόση (8 δισ. ευρώ) του δανείου προς την Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα, η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι. Το μήνυμα των εταίρων στην ΕΕ έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».Υπό αυτή την ασφυκτική πίεση από τους εταίρους συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή η κυβερνητική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος θα πρέπει να αποφασιστεί:

Η απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015, αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων.
Οι απολύσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ), στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι «επιστολές για την εφεδρεία» κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο.
Να μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
Να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους.

Της κυβερνητικής σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Βενιζέλο και ακόμη νωρίτερα συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Αποφάσεις υπό ασφυκτική πίεση

Στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin. Το κλίμα που αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος στην Πολωνία ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, κάτι που μετέφερε και στον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».

Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο τη Δευτέρα.

To τελεσίγραφο

Όπως αναφέρει Το Βήμα, το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου βρισκόταν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα σήμανε συναγερμός, καθώς τα περιθώρια πολιτικής απόφασης για την καταβολή της δόσης είχαν πια αποκλειστεί. Ο μοναδικός δρόμος που έμεινε στην κυβέρνηση είναι πλέον η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των απαιτήσεων των δανειστών.

Σε τεχνικό επίπεδο, το Σαββατοκύριακο έπρεπε να κλείσουν όλα τα μεγέθη του εφετινού προϋπολογισμού. Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα προκειμένου να αποτραπεί ο πανικός.

Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Ηλ. Πεντάζος έστειλε στους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ένα e-mail απόγνωσης - με τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα» ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ που έχει «παγώσει».

Ο κ. Πεντάζος ζήτησε να του απαντήσουν ως τη Δευτέρα τι έκαναν και τι θα κάνουν, μαζί με τα τελικά σχέδια προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου για το 2012, προκειμένου να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την τρόικα τη Δευτέρα.

Τα 15 μέτρα - φωτιά

Στο e-mail καταγράφονται όλα τα μέτρα και ποιος είναι υπεύθυνος προκειμένου να απαντήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρώτο μέτρο που ζητείται είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την οριζόντια περικοπή (απολύσεις) συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Όπως εξηγούν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η αρχική απαίτηση της τρόικας -τον περασμένο Μάρτιο όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- ήταν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 80.000 άτομα ως το 2015, αλλά στη συνέχεια στον έλεγχο του Αυγούστου λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και της αποκάλυψης ότι παρά τα συμφωνηθέντα το 2010 και το 2011 η κυβέρνηση προχώρησε 24.000 προσλήψεις, η τρόικα ανέβασε τον αριθμό σε 100.000.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε να λυθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σύναψε η κυβέρνηση εκτός ΑΣΕΠ την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, δηλαδή 2010 και 2011.

Το μέτρο θα συνδυασθεί με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας με τη σημείωση ότι όσοι εντάσσονται σ΄αυτό το καθεστώς και για όσο διάστημα αμείβονται από το δημόσιο δεν θα προσμετρώνται στους απολυμένους.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα η τρόικα επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και απαιτεί την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως γίνεται και με το ΦΜΥ).

Αναλυτικά:




Μέτρα


Αρμόδιος

1


Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).


1. Υφ.Διοικ.Μεταρρύθμισης/Γ.Γραμματέας κ.Μπεργελέ

2. Υπ.Παιδείας/Ειδ.Γραμματέας κ. Κοντογιάννης

2


Έκδοση προεδρικών διαταγμάτων/υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας.


Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

3


Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.


1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

2. ΥΠΕΚΑ

4


Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.


1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης



5


Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.


1.Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Γ.Γραμματέας κ. Λίτινας

2. Υπ.Εργασίας

6


Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για την διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.


Υπ.Επικρατείας

7


Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.


1. Υπ.Διοικ. Μεταρρύθμισης

2. Υπ.Οικονομικών. Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης,

8


Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.


Υπ.Εργασίας

9


Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.


ΥΠΕΚΑ

10


Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση 35 οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.


1. Αντιπροεδρία

2. Υπ.Οικονομικών

11


Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.


Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

12


Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας .... που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.


Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης/Ε.Γ. κ. Χριστοδουλάκης

13


Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε (16) ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.


1. Υπ.Εργασίας

2. ΥΥΚΑ/Γ.Γραμματέας κ. Πολύζος

14


Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ


Υπ.Εργασίας

15


Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της/Καθιέρωση ‘ασφαλιστικής’ τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.


1.Υπ.Υγείας/ Γ.Γραμματέας κ. Δημόπουλος

2. Υπ.Εργασίας

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έχασε το Βερολίνο η Μέρκελ









Έχασε το Βερολίνο η Μέρκελ
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις σημερινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου δείχνουν τα exit polls, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.


Αυτή είναι η έκτη ήττα της καγκελαρίου στις επτά περιφερειακές εκλογές που έχουν διεξαχθεί φέτος στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ARD, το SPD κέρδισε το 29,5% των ψήφων στο Βερολίνο, έναντι του 30,8% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2006, και απ' ότι φαίνεται ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ οδεύει προς μία τρίτη πενταετή θητεία με τους Πράσινους να είναι οι πιθανότεροι σύμμαχοί του.

Το CDU κέρδισε 23,5%, μικρή άνοδο σε σχέση με το 21,3% του 2006, όμως πολύ χαμηλότερα από το 40% που κέρδιζε στις περιφερειακές εκλογές του κρατιδίου του Βερολίνου τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Οι Πράσινοι κέρδισαν 18%, έναντι 13,1% το 2006, και το κόμμα Αριστερά έπεσε στο 11,5% από το 13,4%.

Το Κόμμα των Πειρατών έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το 8,5% των ψήφων. Αντίθετα οι σύμμαχοι της Μέρκελ στην κυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι (FDP), δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 5% για πέμπτη φορά στις επτά εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει φέτος. Στο Βερολίνο έπεσαν στο 2% από το 7,6% το 2006.
Read more...

Οι αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Βενιζέλου

Πυρ ομαδόν

Το κόμμα του Περισσού καλεί σε μαζική διαδήλωση την Τετάρτη
Το κόμμα του Περισσού καλεί σε μαζική διαδήλωση την Τετάρτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για εκβιασμό από την κυβέρνηση, ενώ ο ΛΑΟΣ εκτιμά ότι ο υπουργός Οικονομικών «ομιλεί κάτω από μεγάλο στρες».

«Στον ωμό εκβιασμό, στις απειλές και στη νέα πρόκληση στους άνεργους και στους μισθωτούς που εκτόξευσε η κυβέρνηση, ο λαός έχει χρέος να μην υποκύψει» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

»Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε ούτε ένα ευρώ. Την κρίση και το χρέος τα δημιούργησε η κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ο καπιταλισμός».

»Όλοι στο Σύνταγμα την Τετάρτη ενάντια στα χαράτσια. Οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, το γραφείο Τύπου του κόμματος σχολίασε: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών προφανώς κινείται και ομιλεί κάτω από μεγάλο στρες».

»Μερικά από αυτά τα οποία λέει δεν αντέχουν σε πολιτική ανάλυση, αλλά σε ανάλυση άλλων ειδικοτήτων» κατέληξε.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση εγκαλεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους, έχει το θράσος να ενοχοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες με σκοπό να μετακυλήσει σε αυτούς την ευθύνη της καθολικής αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής της».

«Δεν πάει άλλο. Πρέπει να φύγουν τώρα. Είναι επικίνδυνοι. Διέξοδος υπάρχει και περνά μέσα από τους ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας» καταλήγει.

Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Τσιρώνης σχολίασε: «Το κλίμα πανικού που επέβαλε η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά το Σαββατοκύριακο, για να εκβιάσει την μείωση των κοινωνικών αντιστάσεων, στην πράξη παγώνει την αγορά και πλήττει βάναυσα την αξιοπιστία της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βαράνε το σαμάρι, τον Σαμαρά και τα ΜΜΕ!

Επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες της η κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/E6A3E6E6F1BBDEDFDE674C36D4EE154C.jpg
Σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων που προέβη μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Κυριακή.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για οδυνηρή έκπληξη που ένιωσε ακούγοντάς τον πρόεδρο της ΝΔ από την Θεσσαλονίκη να εξαγγέλλει όσα εξήγγειλε την στιγμή που είχε αναλυτική ενημέρωση από τον ίδιο για την σοβαρότητα της κατάστασης.

«Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει. Υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας με εύκολα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε επίθεση και στα ΜΜΕ αλλά και σε επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς κτλ για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλο αυτό το κλίμα μετατρέπεται σε επιχειρήματα κατά της Ελλάδας».

Read more...

Ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν ανακοινώσεις!

Απίστευτη ατολμία - Kρύβουν τα νέα μέτρα


http://img.protothema.gr/AB7AE3CB15331D1AAC6C5A35F257BC2D.jpg
Πρωτοφανή ατολμία επιδεικνύει η κυβέρνηση σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική κοινωνία και ελληνική αγορά είναι ανάστατες από το απίστευτο στρίμωγμα της χώρας από τους εταίρους και από τους δανειστές της.

Αντί συγκεκριμένων ανακοινώσεων, οι οποίες θα βοηθούσαν την αποκατάσταση, στο βαθμό που είναι δυνατό, της ηρεμίας και της αποφυγής ακραίων αντιδράσεων από τους πολίτες το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος γνωστοποίησε, μετά την πολύωρη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ότι το πλαίσιο των αποφάσεων της συνεδρίασης θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με την τρόικα και, εν συνεχεία, η κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για καθαρό πλαίσιο αποφάσεων που εξυπηρετεί τόσο την αποφυγή της χρεοκοπίας όσο και την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν, τουλάχιστον για το 2011 μέτρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, προαναγγέλλοντας πάντως, νέες περικοπές στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012 οποίος τελεί υπό διαμόρφωση.

Ως άξονες των αποφάσεων ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι:

- Να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους

- Να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα

- Να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική.

Απαντώντας, τέλος σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας και επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες.
Read more...

Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ «Μετά τις εκλογές, θα πείσω την τρόικα και δεν θα χάσω δόση» είπε ο Αντ.Σαμαράς

http://img.protothema.gr/67D7339F8E4B3BA247AB485394942524.jpgΘεσσαλονίκη

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα πείσει την τρόικα για την ορθότητα των προτάσεών του και πως δεν πρόκειται να χάσει δόση από το δάνειο για τη διάσωση της χώρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της (έκανε λόγο για «φορολάτρες») και υπογράμμισε ότι ισχύει η δέσμευσή του πως επί κυβερνήσεώς του θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πως μπήκε η χώρα στο μνημόνιο.
Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το καθεστώς για εκείνους που θα μπουν στην εφεδρεία στο Δημόσιο, ο κ. Σαμαράς απάντησε «όχι» στις απολύσεις.

Η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναλυτικά:

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καθίζηση, μέσω της οικονομικής πολιτικής της, καθώς και ότι έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία. «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν έχει αντιληφθεί, δεν έχει βγει στην αγορά να δει τα λουκέτα και τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν. Δεν κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανέργους, στον απαλό άνθρωπο, τον οικογενειάρχη που δεν ξέρει πώς θα ζήσει τα παιδιά του».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στην κυβέρνηση έχουν γίνει φορολάτρες. «Πείτε ένα βιβλίο οικονομικών που προτείνει αύξηση φόρων στην ύφεση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο; Ζήσαμε τον 6ο φόρο στα ακίνητα, δεν αρμέγουν την αγελάδα την σκοτώνουν».

Ακόμη, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι την ίδια ώρα διορίζει από την πίσω πόρτα 25.000 ανθρώπους και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι «αιχμάλωτη, ανίκανη να πιάσει τους στόχους της». Αναρωτήθηκε, δε, «υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει πως αυτή η πολιτική μπορεί να περπατήσει;»

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «ερασιτεχνική μπλόφα του Βενιζέλου με την τρόικα» και υπογραφή συμφωνίας φιάσκο με την Φινλανδία για τις εγγυήσεις.

Σε ερώτηση για τη συναίνεση, ο Αντ.Σαμαράς ανέφερε πως το «πρόβλημα είναι πολιτικό» και σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ «πελαγοδρομεί, και είναι επόμενο αφού ζει υπαρξιακή κρίση». Η ΝΔ συμφώνησε να βάλει πλάτη και να «αφαιρέσουμε τα προνόμια Φωτόπουλου, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει το κάνει;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς.

«Το πρόβλημα δεν είναι η ένωση των δύο, υπηρετούμε δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις, οι λύσεις πρέπει να είναι καθαρές, όπως οι εκλογές» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε ερώτηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο ή τα άλλα μέτρα που ζητά η τρόικα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για γνώριμο σκηνικό «μίνι ή μάξι τραγωδίας» πριν από κάθε δόση, με νέα μέτρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η τρόικα γνωρίζει ότι εμείς επιζητούμε έναν άλλο τρόπο, τον οποίο έχουμε γνωστοποιήσει και πρόσθεσε πως η παράταξή του πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Μην έχετε τη λάθος εντύπωση, κάποια Κυριακή θα έχουμε εκλογές, και τη Δευτέρα δεν θα έχει αλλάξει τίποτα, αλλά η Ευρώπη αξίζει να δώσει μία ευκαιρία σε μία παράταξη με κατ' εξοχή φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή πολιτική» και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Δόση δεν θα χάσω, αλλά θα τους πείσω».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για μείωση της φορολογίας, έφερε παραδείγματα άλλων χωρών με προβλήματα, όπως της Ισπανίας που μείωσε τους φόρους για τις νεόδμητες κατοικίες, ή της Ιρλανδίας που αψήφησε την τρόικα για τη φορολογία στις επιχειρήσεις και είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σημείωσε, δε, πως στην Ελλάδα η μείωση του ΦΠΑ για τον τουρισμό είχε άμεσα κέρδη, αλλά όπου ανέβηκαν οι φόροι τα έσοδα έπεσαν.

«Η καρδιά μου ξέρει πώς αισθάνομαι όταν κάποιος μου λέει "δικαιώνεσαι"» σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Πώς θα ξεχρεώσουμε τους εταίρους μας ποτέ εάν δεν φέρουμε ανάπτυξη;»

Σε ερώτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην επαναδιαπραγμάτευση κάνεις ότι μπορείς για να την δεχθούν και οι προϋποθέσεις είναι τρεις:

1. Θα τους ρωτήσεις; "Υπάρχει πρόβλημα στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται;" Όλοι λένε ότι το πρόγραμμα πάει πάρα πολύ άσχημα.
2. Θα πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο Β, το οποίο εμείς έχουμε πλήρες και κοστολογημένο.
3. Χρειάζεται σαφής εντολή του λαού για επαναδιαπραγμάτευση, για την επανεκκίνηση, που θα κάνουν ισχυρότερο αυτόν που θα επαναδιαπραγματευτεί.»
Ερωτηθείς για τις παροτρύνσεις να μην πληρωθεί το τέλος για τα ακίνητα ή άλλοι φόροι, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Την έννοια του "δεν πληρώνω", την απόγνωση, την αγανάκτηση την κατανοούμε, αλλά όταν πλήττεται το δημόσιο συμφέρον δεν το δεχόμαστε».

Ειδικότερα για το θέμα του ανοίγματος των επαγγελμάτων, επέκρινε τους χειρισμούς Ραγκούση για τα ταξί, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα ή σκοπιμότητα», ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου Μεταφορών «μείγμα φιλελευθερισμού με σοβιετική συνταγή».

Ζήτησε, δε, εκ νέου πληθυσμιακά κριτήρια για τα ταξί, λέγοντας πως δεν είχε γίνει καμία μελέτη, ενώ επισήμανε πως με την πρόταση Ραγκούση θα οδηγηθεί η κατάσταση σε καρτέλ και τόνισε: «Εγώ τα καρτέλ θα τα πολεμάω όπου τα βρίσκω».

Σε ερώτηση για το εάν θα προχωρήσει σε εξεταστική για τον τρόπο που ο Γ.Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο, είπε: «Πρέπει να έχω ντοκουμέντα για να κατηγορήσω κάποιον. Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ποιος οδήγησε τα spread από το 200 της ΝΔ στο 2000 σήμερα, αλλά και να μάθει γιατί δεν δανειστήκαμε χρήματα που μπορούσαμε να δανειστούμε στην αρχή».

«Ό,τι έχω πει ισχύει, ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια» υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση για τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ζωής Γεωργαντά, δήλωσε πως σε περίπτωση που αποκαλυφθεί παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 «θα είμαστε αμείλικτοι».

Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση «κοιμάται». Επανέλαβε τις θέσεις του για τη ΔΕΗ -να αποκρατικοποιηθεί αφού πρώτα σπάσει σε τομείς- ενώ για τον ΟΠΑΠ είπε πως «χαρίζεις εάν πουλήσεις μια εταιρία στο ένα τρίτο των κερδών της», σημειώνοντας πως και η τρόικα θα καταλάβει εάν πουληθεί σε καλύτερη τιμή λίγο αργότερα γιατί και εκείνη θέλει εισροή εσόδων.

Στο ερώτημα ψήφιση του μνημονίου 2 ή χρεοκοπία, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως η ΝΔ δεν εκβιάζεται. Εάν η κυβέρνηση θελήσει 180 ψήφους, είναι ο σίγουρος τρόπος να πάει σε εκλογές, τόνισε και σημείωσε πως θα ψηφίσει εάν το μνημόνιο 2 είναι στη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως αν είναι στη σημερινή λογική.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το καθεστώς για εκείνους που θα μπουν στην εφεδρεία στο Δημόσιο, ο κ. Σαμαράς απάντησε «όχι» στις απολύσεις. Ανέφερε ότι η διαφωνία της ΝΔ με την κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση της εφεδρείας της ΝΔ δεν προέβλεπε απολύσεις, ενώ τώρα είναι ο προθάλαμος απολύσεων.

Σημείωσε, δε, πως οι απολύσεις γίνονται χωρίς κριτήρια και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις με κομματικά κριτήρια «όπως είναι η νοοτροπία της», να μην μετατρέψει τους δημόσιους υπαλλήλους σε «πιόνια της».

Επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για εφεδρεία, σημειώνοντας ότι εφαρμόζοντάς την μειώνεται το Δημόσιο, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνονται τα ταμεία και ο ΟΑΕΔ.

Σε ερώτηση για τη διαπλοκή, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ισχύει η πρότασή του για το Πόθεν Έσχες για όποιον έγινε από υφυπουργός και πάνω από τη Μεταπολίτευση και μετά, καθώς επίσης να ελέγξει η Δικαιοσύνη εξαρχής όλα τα Πόθεν Έσχες για πιθανές αποκλίσεις.

Για τις άμεσες προτάσεις του, καθώς το πακέτο της ΝΔ για να εφαρμοστεί «χρειάζεται χρόνο, ενώ η τρόικα ζητά άμεσα μέτρα», είπε:

1. Επαναδιαπραγμάτευση για εκκίνηση της οικονομίας
2. Μείωση του σπάταλου κράτους
3. Ισχυρό συμβολισμό ότι το εννοούμε όταν λέμε για αποκρατικοποιήσεις
4. Ορισμός της ελληνικής ΑΟΖ και εκμετάλλευσή της
5. Νόμος για την ιθαγένεια -«είναι και αυτό οικονομικό θέμα και θα μπορούσε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης να λυθει με οικονομικό όφελος».

Σε ερώτηση εάν είναι ανάξιοι οι ηγέτες της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε πως εντοπίζει πρόβλημα αποφασιστικότητας και έλλειψης προοπτικής. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν δύο σχολές: «θα περάσεις άσχημα γιατί έκανες λάθη» και «τιμωρώ». Επισήμανε, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι στις ακαμψίες του κοινού νομίσματος και σε σοβαρές αναπηρίες, όπως ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν έχει αρκετά αποθεματικά για να πείσει τις αγορές και το ευρωομόλογο.

Ερωτηθείς εάν φοβάται, όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση, μήπως γίνει πρωθυπουργός της δραχμής, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι αυτή τη συζήτηση περί δραχμής την κάνει μόνο η κυβέρνηση και πρόκειται για «κουβέντες της πεντάρας». «Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με ψέματα, εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα» τόνισε.

Για το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «εδώ δεν χωράνε αντιπολιτευτικές κορώνες, το συμφέρον της Ελλάδας είναι πάνω από όλα» και χαρακτήρισε τον ορισμό και την εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ «το νέο όραμα για τη χώρα». Για την κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε πως η «Κύπρος έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες», ενώ χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας για ευρύτερες συμμαχίες.
Σε ερώτηση για το εάν θα βάλει στην κυβέρνησή του φθαρμένους υπουργούς του Κ.Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως για να μπει στην κυβέρνησή του κάποιος «πριν ράψει κοστούμι, θα πρέπει να έχει λερωμένη φόρμα εργασίας». Σημείωσε ότι το πρώτο κριτήριο είναι η αξιοσύνη και εμφανίστηκε ανοιχτός σε συμμετοχή προσωπικοτήτων εκτός ΝΔ.

Ερωτηθείς για την ανεργία των νέων και το κύμα φυγής προς το εξωτερικό, ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως υπάρχει απαισιοδοξία, κατάθλιψη, ανασφάλεια, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστεί δεύτερη αιμορραγία, όπως εκείνη του '50 και του '60, δεν μπορεί να υποστεί δεύτερο κύμα ξενιτιάς και κάλεσε τους νέους να γίνουν δημιουργικοί στον τόπο τους.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της συνεργασίας της ευρύτερης κεντροδεξιάς και ειδικότερα με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Ο χώρος της κεντροδεξίας καλύπτεται απόλυτα από τη ΝΔ».

Μίλησε για «συμμαχία των προθύμων να στηρίξουν την κυβέρνηση σε βασικά θέματα» και τόνισε: «Εμείς χτίζουμε μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας. Δεν νομίζουμε ότι είναι πολυκατοικία, μονοκατοικία ή καλύβα του καραγκιόζη. Η παράταξη που χτίζουμε τους χωράει όλους, εκτός από τους καιροσκόπους».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βλέπει όμως και χρεοκοπία Η ελληνική οικονομία, το EFSF και το κατοχικό δάνειο κυριαρχούν στον γερμανικό Τύπο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση κυριαρχούν και πάλι στον γερμανικό Τύπο ο οποίος καταγράφει τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο καθυστέρησης έγκρισης του EFSF αλλά και φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου.

Την πιθανότητα καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του EFSF εξετάζει δημοσίευμα στο νέο τεύχος του Der Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία ο νέος, διευρυμένος μηχανισμός διάσωσης του EFSF στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά μόλις περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Κάτι τέτοιο δεν είναι φοβερό, λένε στην Καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, αν γίνει, πρέπει να αναμένεται μετά από 4 έως 5 εβδομάδες.

Πάντως, σημειώνεται ακόμη, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν μειωθεί οι πιθανότητες να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο και αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες της Ελλάδας να λάβει την επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας, προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

Είναι εντυπωσιακό το πόσες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στην είσπραξη εσόδων δρομολόγησε τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνουν επαινετικά οι Γερμανοί αξιωματούχοι και εκτιομούν ότι ο φόρος στα ακίνητα θα κλείσει ακριβώς τη δημοσιονομική τρύπαγια την οποία διαμαρτυρήθηκε η τρόικα.

Η γερμανική Βουλή θα κληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου να ψηφίσει για τον EFSF. Όλες οι χώρες πρέπει να εγκρίνουν το μηχανισμό για να τεθεί σε ισχύ.

Σε άλλο άρθρο του περιοδικού επισημαίνεται η δυσχερής θέση της Σλοβάκας πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντίτσοβα στο εσωτερικό της χώρας της. Η Σλοβακία πρέπει να συνεισφέρει 7,7 δισ. στη διάσωση της Ελλάδας, ποσό πολύ μεγάλο για μία μικρή χώρα με μεγάλη ανεργία και χαμηλά εισοδήματα. Οι πολίτες της χώρας σε μεγάλο βαθμό διαφωνούν με την προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας επισημαίνει το δημοσίευμα, θεωρώντας «οι άλλοι θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους».

«Πλησιάζει η χρεοκοπία»

Αντιθέτως, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις εκτιμήσεις των αγορών ότι πλησιάζει η χρεοκοπία της Ελλάδας και εκτιμά ότι το γεγονός αυτό θα γραφτεί στην ιστορία με τα ίδια μελανά χρώματα, όπως η Μαύρη Παρασκευή του κραχ του Οκτωβρίου 1929.

«Η Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα «δεν προχωράει κατά πρόγραμμα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται ήδη στην κατεύθυνση μίας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης των τραπεζών στη Γερμανία.

Προσθέτει δε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει ότι εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση στην Αθήνα, θα ξεσπάσει όλεθρος. Εάν η χώρα χρεοκοπήσει και βγει από την Ευρωζώνη, θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα φυγή κεφαλαίου, κύμα χρεοκοπιών και υπερπληθωρισμό. Η αξιοπιστία του Ευρώ θα κλονιστεί και ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι τεράστιος».

Οι οικονομολόγοι, καταλήγει το δημοσίευμα, έχουν ήδη προτείνει τη σωστή λύση που αφορά τη στήριξη των κρατών που έχουν μεν δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά έχουν ικανότητα πληρωμών, και κούρεμα χρέους στα κράτη με αδυναμία πληρωμών, όπως η Ελλάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο για να αντέξουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Το ανεξόφλητο κατοχικό δάνειο

H Welt am Sonntag, από την πλευρά της, δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τον τίτλο «Οφείλουμε ακόμα χρήματα στους Έλληνες;» και υπότιτλο «Λέγεται στην Αθήνα ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτοί λογαριασμοί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», το οποίο αναφέρεται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και του κατοχικού δανείου, ύψους 476 εκ. μάρκων, το οποίο είχε παράσχει η Ελλάδα στη Γερμανία, χωρίς η τελευταία ποτέ να το αποπληρώσει.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι «εάν αυτά τα χρήματα τα θεωρήσει κανείς ως κανονικό δάνειο κι όχι ως μια εκ των συμβατικά διευθετημένων πολεμικών ζημιών, τότε θα μπορούσαν θεωρητικά ακόμα και σήμερα αυτές οι απαιτήσεις να έχουν ισχύ».

Υπολογίζει μάλιστα ότι θα μπορούσε η σημερινή οφειλή να κυμαίνεται με τα επιτόκια και τους σύνθετους τόκους στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τη συμβολή της Γερμανίας στη διάσωση της Ελλάδας.

Μεγάλος αριθμός ευρωσκεπτικιστών

Ένα κόμμα με ευρωσκεπτικιστικές θέσεις θα έβρισκε ισχυρή υποστήριξη στο εκλογικό σώμα της Γερμανίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sommtag.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, σε δείγμα 500 Γερμανών, το 40% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει ένα τέτοιο κόμμα ενώ ακριβώς οι μισοί θα καλωσόριζαν τους ευρωσκεπτικιστές στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία κυρίως λόγω της αντίδρασης πολλών στις διασώσεις χωρών, όμως δεν έχουν επίσημη πολιτική φωνή όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ωστόσο ορισμένοι πολιτικοί, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, ο ηγέτης του FDP, εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, υιοθετούν παρόμοιες θέσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι το κόμμα του Ρέσλερ δεν έχει ωφεληθεί από τη στάση αυτή αφού το ποσοστό του παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, στο 4%, κάτω δηλαδή από το όριο του 5% που απαιτείται ώστε να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η δημοσκόπηση της Emnid δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες ποσοστό 32%, στους Σοσιαλδημοκράτες 30%, στους Πράσινους 19% και στην Αριστερά 8%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 7%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Αλλαγή του καιρού από το βράδυ της Δευτέρας

Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

(Φωτογραφία: Motionteam )


Αθήνα

Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη και από τα Δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και την πτώση της θερμοκρασίας, που μέχρι την Τετάρτη θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.

Την Τρίτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα είναι ιδιαίτερα έντονες στα Δυτικά και τη Μακεδονία και από τη νύχτα στο Βόρειο Αιγαίο και πιθανώς στη Θράκη.

Την Τετάρτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Σταδιακή βελτίωση του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα και από τα Δυτικά.

Θα επικρατήσουν βοριάδες από τα Δυτικά και Βόρεια και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά (6 με 9 βαθμούς) σε όλη τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Αγκυρα απειλεί την Ε.Ε.

Ανεβαίνουν οι τόνοι


http://img.protothema.gr/B3273BA64EA2284A82900E5AAE9A0F8F.jpg
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2012, μετέδωσε αργά χθες Σάββατο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

"Αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εκεί (στην Κύπρο) δεν ολοκληρωθούν και η ΕΕ δώσει την εκ περιτροπής προεδρία στη νότια Κύπρο, τότε θα υπάρξει πραγματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ", μετέδωσε το Ανατολή επικαλούμενο δηλώσεις του Αταλάι στο τουρκοκυπριακό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο Bayrak κατά την ολοκλήρωση μιας επίσκεψής του στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

"Γιατί τότε θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Κάνουμε την ανακοίνωση αυτή, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταλήξει στην απόφαση αυτή", πρόσθεσε ο Αταλάι όπως μετέδωσε το Ανατολή.

Η Λευκωσία αναμένεται να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δημοσκόπηση κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ: Το 73% λέει «όχι» ξανά Γιώργο

http://newpost.gr/var/thumbs/ippokratous_1809_300___.jpgΤη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκονται ο Γ. Παπανδρέου προσωπικά και η κυβέρνησή του αποτυπώνει η δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε από 13 έως και 15 Σεπτέμβρη, πανελλαδικά, τηλεφωνικά, σε δείγμα 1.002 συνεντεύξεων, σταθμισμένο), καθώς και τη λαϊκή οργή ενάντια στην πολιτική τους.


Πιο αναλυτικά, το βασικό εύρημα της έρευνας είναι ότι τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα τραγικά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού:

- Το 72,9% τονίζει ότι μετά και τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία, έναντι του 26% που εκτιμά ότι τη δικαιούται.- Το 78,6% δηλώνει απογοήτευση απ' την παρουσία του Γιώργου στη ΔΕΘ, έναντι του 19,8% που εκφράζει ικανοποίηση.

- Στο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα, το 74,3% υπογραμμίζει την αντίθεσή του, έναντι του 24,7% που συμφωνεί.

Γενικά, απ' τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι έχει δυνάμει διαμορφωθεί ένα ποσοστό κυμαινόμενο μεταξύ 75% και 80% που διαφωνεί με βασικές επιλογές της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου προσωπικά.

Αλλά παράλληλα -και είναι κι αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον- έχει διαμορφωθεί και ένα ποσοστό γύρω στο 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 που επίσης διαφωνεί με τις πολιτικές του Γιώργου και της κυβέρνησής του.

Μάλιστα, με τα νέα μέτρα, μέτρα επίσης επαχθή και αντιλαϊκά, που ουσιαστικά προανήγγειλαν την Παρασκευή τόσο ο Β. Βενιζέλος όσο και οι δανειστές μας, εκτιμάται πως αυτή η δυσαρέσκεια, η οργή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, θα ανέβουν ακόμα περισσότερο. Και το κλίμα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα θα βαρύνει και θα γίνει χειρότερο. Με αποτέλεσμα να «ζεσταίνονται» και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τις οποίες πάντως δεν θέλει το 64,5% των ερωτηθέντων, όπως επίσης προκύπτει απ' τη δημοσκόπηση...

Ένα άλλο συμπέρασμα απ' την έρευνα της RASS είναι ότι σταδιακά αλλά σταθερά έχει αρχίσει η απομυθοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, μετά την αρχική ευφορία που προκάλεσε η αναβάθμισή του κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, εν όψει και πιθανών εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ ή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και ήττας του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

- Το 72,9 δηλώνει ότι μετά και τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία, έναντι του 26% που έχει την αντίθετη άποψη.

- Μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία είναι και το 47,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009.

- Το 78,6% τονίζει ότι δεν έμεινε ικανοποιημένο απ' την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, έναντι του 19,8% που εκφράζει την ικανοποίησή του.

- Μεταξύ όσων δηλώνουν μη ικανοποιημένοι είναι και το 55,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Συντριπτικό «όχι» στο χαράτσι στα ακίνητα

Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, των πολιτικών της, είναι και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης για ένα μείζον θέμα της επικαιρότητας, δηλαδή το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα. Εδώ κυριολεκτικά η κυβέρνηση αποδοκιμάζεται με οργή. Και αυτό αποτελεί προάγγελο του τι θα ακολουθήσει, όταν το χαράτσι θα αρχίσει να έρχεται στα νοικοκυριά απ' τα τέλη του Οκτώβρη...

Συγκεκριμένα:

- Το 74,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αυτό το χαράτσι είναι απαράδεκτο, έναντι του 24,7% που δηλώνει ότι είναι αναγκαίο κακό για να πάρουμε την 6η δόση του δανείου .

- Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και το 57,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Έντονη αποδοκιμασία συναντά και η απαράδεκτη αναφορά του Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την οποία στόχος του είναι να... υπάρχει σε κάθε οικογένεια τουλάχιστον ένας εργαζόμενος, μια αναφορά που θα τον κυνηγά. Με αυτήν την αναφορά διαφωνεί το 85% των ερωτηθέντων, ενώ συμφωνία εκφράζει το 12%.

Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και το 74,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Φόβοι για χρεοκοπία!

Επίσης ενδεικτικό της συνολικότερης αντίδρασης προς την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό αλλά και της άρνησης προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι:

- Το 58,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τελικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, έναντι του 32,3% που εκτιμά ότι οι χειρισμοί της θα οδηγήσουν σε έξοδο απ' την κρίση.

- Μεταξύ αυτών οι οποίοι πιστεύουν ότι θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα περιλαμβάνεται και το 40,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Απομυθοποίηση Βενιζέλου...

Όσο ο καιρός περνά, τόσο η αρχική λάμψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου αρχίζει να σβήνει. Προφανώς, με τα επαχθή μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τα χρεώνεται ο ίδιος, σιγά σιγά απομυθοποιείται.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για την αποτίμηση της μέχρι τώρα παρουσίας του Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών:

- Το 55,2% δηλώνει απογοήτευση.

- Ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 29,2%, ενώ το 13,5% δηλώνει ούτε ικανοποίηση ούτε απογοήτευση.

- Μεταξύ των απογοητευμένων είναι και το 38,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στην ερώτηση για το αν τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιθυμούν να περάσουν ευκολότερα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Το 62,7% συμφωνεί με αυτήν την άποψη, έναντι του 31% που διαφωνεί.

Μέσα πάντως σε αυτό το γενικότερο κλίμα, το 64,5% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, έναντι του 33,9% που τις θέλει .

Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝnewpost.gr

Read more...

Κυβερνητική σύσκεψη για νέα μέτρα - 100.000 απολύσεις και μισθολόγιο λιτότητας ζητά η τρόικα

Τελεσίγραφο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες

Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον πρωθπουργό με μελανά χρώματα τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής
Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον πρωθπουργό με μελανά χρώματα τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό την ασφυκτική πίεση που ασκείται από τους εταίρους θα συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα εκτάκτως κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στην κυβερνητική σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η λήψη νέων μέτρων, μετά και το τελεσίγραφο της τρόικας, που διαμήνυσε ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πρέπει -σύμφωνα με Το Βήμα- να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την τρόικα και να καταβληθεί η δόση των 8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αποφασιστεί:

  • Η απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015, αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων.
  • Οι απολύσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ), στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι «επιστολές για την εφεδρεία» κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
  • Να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους.
Της κυβερνητικής σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Βενιζέλο και ακόμη νωρίτερα συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κυβερνητική σύσκεψη θα αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Αποφάσεις υπό ασφυκτική πίεση

Στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin. Το κλίμα που αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος στην Πολωνία ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, κάτι που μετέφερε και στον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».

Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο τη Δευτέρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιχείρηση σταθεροποίησης του κλίματος

Συνάντηση Βενιζέλου - Προβόπουλου και πυρετός διεργασιών


http://img.protothema.gr/C481DE2040044FFAA98BB7CB3F830453.jpg
Σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης του κλίματος στην οικονομία, στις τράπεζες και, βεβαίως, στην ελληνική κοινωνία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, μετά τις δραματικές εξελίξεις του Σαββάτου που κατέστησαν σαφές ότι τόσο η πληρωμή της6ης δόσης όσο και ακόμη αυτό το νέο δάνειο βρίσκονται στον αέρα, αφού οι εταίροι μας και οι δανειστές μας μας αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη δυσπιστία και ουσιαστικά έχουν απορρίψει το κυεβρντηικό πρόγραμμα για την οικονομία

Παράλληλα, λοιπόν, με τις ενδοκυβερνητικές διεργασίες και τη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 15.30 το απόγευμα και η οποία αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις για νέα μέτρα, φορολογικού και εισπρακτικού χαρακτήρα, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, σε μία προσπάθεια να μην υπάρξουν προβλήματα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες.

Στην κυβέρνηση αλλά και στις τράπεζες υφίσταται μεγάλη ανησυχία για τη συμπεριφορά των καταθετών από το πρωί της Δευτέρας και αναζητούνται οι κινήσεις εκείνες που θα καθησύχαζαν καταθέτες και επιχειρήσεις και θα τους απέτρεπαν από ακραίες συμπεριφορές με μεγάλες αναλήψεις κλπ

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αναζητείται και τρόπος κάλυψης, στην περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο, του κόστους πληρωμής μισθών και συντάξεων σττο Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα διαθέσιμα του οποίου αυτήν την περίοδο προσεγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι όλο το σαββατοκύριακο σε ανοικτή γραμμή με τους τραπεζίτες και όλα αυτά, βεβαίως, εξελίσσονται με φόντο την αυριανή καθοριστική τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο κ. Βενιζέλος με τους τρεις επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας...

Read more...

Μεταξύ πύρρειας διάσωσης και χρεοκοπίας η χώρα...



Η εξασφάλιση της έκτης δόσης θυμίζει πύρρεια νίκη καθώς θα γίνει μόνο μετά τη λήψη καταιγιστικών μέτρων που θρυμματίζουν τις κοινωνικές συμμαχίες του κυβερνώντος κόμματος, εξωθούν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, ναρκοθετούν την... επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και διαμορφώνουν συνθήκες για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα η εκταμίευσή της εξελίσσεται σε θρίλερ αφού προγραμματίζεται να γίνει την τελευταία στιγμή (στα μέσα Οκτωβρίου) προτού τα κρατικά ταμεία κληθούν να καλύψουν αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων. Ωστόσο, το παγκόσμιο «θρίλερ του ευρώ» με τη μετάδοση της κρίσης χρέους σε μεγάλες χώρες και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα, καθιστά επιβεβλημένη την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και δρομολογεί νέες έκτακτες αποφάσεις για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Η βιαιότητα των μέτρων και οι εκκρεμότητες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ανάγκασαν τον κ. Ευ. Βενιζέλο να υιοθετήσει δραματικούς τόνους μετά το Εurogroup της Παρασκευής λέγοντας ότι «αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις εκείνο που θα συμβεί θα είναι ερήμην της χώρας ή ερήμην της ευρωζώνης». Προκειμένου να συμβάλει στην εφαρμογή των «δύσκολων αποφάσεων» η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τακτικές «αιφνιδιαστικής διαπραγμάτευσης» όπως εκείνη που επιχείρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Μετά τον επαχθή «κεφαλικό φόρο» επί των ακινήτων και τις δεσμεύσεις περί μειώσεων αποδοχών και απολύσεων (διά της εφεδρείας...) δημοσίων υπαλλήλων, η έκτη δόση δεν κινδυνεύει - ιδίως όταν η Ευρώπη απειλείται με γενίκευση της κρίσης. Δεν αποκλείεται ωστόσο, σε περίπτωση που η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου κριθεί ανέφικτη λόγω της γραφειοκρατίας, οι υπεσχημένες νέες μειώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ να αντικατασταθούν «εν ψυχρώ» από την επιβολή οριζόντιων περικοπών. Εξίσου πιθανή θεωρείται η ενσωμάτωση στο αναθεωρημένο μνημόνιο «οδικού χάρτη» με δεσμευτικές ημερομηνίες για την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων.

Αναμένεται μείωση εσόδων

Η τρόικα ενδέχεται να επιμείνει στην ψήφιση όλων των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2012, προτού εγκρίνει την εκταμίευση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πολιτικό κλίμα. Ωστόσο, η εκτόξευση της ανεργίας και η μείωση των αποδοχών θα τροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ο «κεφαλικός φόρος» θα εισπραχθεί, αλλά αναμένεται να «αφαιρεθεί» από την (ήδη λυμφατική) κατανάλωση και από άλλες οφειλές προς το κράτος που θα συσσωρευτούν απλήρωτες. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι τα κρατικά έσοδα θα συρρικνωθούν πέραν των αναθεωρημένων προβλέψεων και η ύφεση θα αποδειχθεί μεγαλύτερη εκείνης που αναμένει η τρόικα αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει νέα μέτρα (!) κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου για την έβδομη δόση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του 2012 εκπονείται με την παραδοχή ότι η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που θεωρείται ότι στηρίζεται σε μια εξωπραγματική αισιοδοξία, αν ληφθεί υπόψη η τοξική επίδραση των νέων μέτρων στην οικονομία και η ύφεση του 2011 η οποία τείνει να ξεπεράσει κατά πολύ το επίσημο 5,5%. Σε περίπτωση όμως που η παραδοχή για την ύφεση του 2012 καταστεί περισσότερο «ρεαλιστική» θα καταδειχθεί αμέσως ότι ακόμη και τα σημερινά μέτρασοκ είναι ανεπαρκή. Κατά συνέπεια η «αποκάλυψη» συμφέρει όλους να γίνει αργότερα. Το συμπέρασμα πολλών είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα έχουν χάσει τον έλεγχο της προσπάθειας δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Επανεκκίνηση της...συναίνεσης

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να συγκλίνουν εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις για την «επανεκκίνηση της συναίνεσης» με στόχο μια συντεταγμένη (και καλύτερα οργανωμένη) αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος, είτε πριν είτε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, με τον κ. Αντ. Σαμαρά να αποκλείει κατηγορηματικά συναίνεση χωρίς εκλογές, θεωρείται πιθανή από πολιτικούς και των δύο παρατάξεων η προκήρυξη εκλογών για τον Νοέμβριο προτού εμφανιστεί το νέο αδιέξοδο του Δεκεμβρίου. Αλλοι πολιτικοί ωστόσο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην εξουσία (!) αναμένοντας το «τυχαίο γεγονός» που θα σφραγίσει τις εξελίξεις. Επισημαίνουν ότι η ευθύνη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με όλες τις αβεβαιότητες που μια τέτοια απόφαση περικλείει, είναι πολύ μεγάλη και δεν θα ληφθεί από τον κ. Γ.Παπανδρέου αφενός γιατί γνωρίζει ότι έχουν πληγεί όλες οι κοινωνικές συμμαχίες του ΠαΣοΚ και αφετέρου διότι η προεκλογική εκστρατεία θα συνέπιπτε με τις κρίσιμες εβδομάδες κατά τις οποίες θα κριθεί η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Οι δανειστές θα ελέγχουν τα πάντα

Μέσα στο περιβάλλον αυτό κρίνεται θετικό το γεγονός ότι σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές οι πιθανότητες να προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων (ΡSΙ) βρίσκεται πάνω από 50% έστω και αν, λόγω του ευρωπαϊκού κλίματος, δεν αποκλείεται να καθυστερήσει πέραν του Οκτωβρίου. Η συμφωνία δεν είναι πανάκεια εφόσον ολόκληρο το ελληνικό χρέος θα μετατοπιστεί από το ελληνικό στο αγγλικό νομικό πλαίσιο και δεν θα είναι πλέον εφικτό να τεθεί υπό αναδιάρθρωση με ελληνική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές, διά του ελέγχου του χρέους, πρακτικώς θα ελέγχουν τα πάντα στην Ελλάδα για δεκαετίες.

|||||||| «Καταδικασμένοι» να μείνουμε στο ευρώ

Η διακοπή κάθε χρηματοδότησης έτσι ώστε να υποχρεωθεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη θεωρείται εκτός πραγματικότητας καθώς αναμένεται να προκαλέσει απόσυρση καταθέσεων από τραπεζικά συστήματα άλλων υποψήφιων προς αποχώρηση χωρών της ευρωζώνης εκτοξεύοντας σε αστρονομικά ύψη το κόστος διατήρησης του ευρωσυστήματος. Κατά συνέπεια η κρίση της ευρωζώνης διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν, αλλά η αποτυχία στην υλοποίηση θεμελιωδών απαιτήσεων του προγράμματος έχει αφαιρέσει από την κυβέρνηση τη δυνατότητα αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για τη ζωτική επιμήκυνση του απαιτούμενου χρόνου για τη σταθεροποίηση. Η επιδείνωση των συνθηκών καθιστά πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την περαιτέρω ενίσχυση του Προσωρινού Μηχανισμού έτσι ώστε αυτός, σε συνδυασμό με την ΕΚΤ, να υποστηρίξει τις τράπεζες και τα κράτη της ευρωζώνης. «Η δυναμική της κρίσης και η δυναμική της πολιτικής ενοποίησης οδηγούν σε ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με αρμοδιότητες στη φορολογία, στις δαπάνες και στον δανεισμό» προβλέπει ο νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ευρωβουλευτής κ. Γ.Ζαββός.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Η μυστική έκθεση της Κομισιόν

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δρομολόγησε την (ως τότε «απαγορευμένη») πρώτη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη. Οπως επισήμανε ότι θα γινόταν το «Βήμα της Κυριακής» στις 24 Ιουλίου, οι αγορές κινήθηκαν προς την προείσπραξη του κόστους της ελληνικής και άλλων πιθανών αναδιαρθρώσεων μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού χωρών όπως η Ιταλία. Οι χώρες όπως η Ιταλία «αντιδρούν» με έκτακτα προγράμματα λιτότητας, τα οποία «εξασφαλίζουν ύφεση» και ως εκ τούτου αυξάνουν τις δυσκολίες για την οικονομία και τις τράπεζες οι οποίες για να περιορίσουν τις ζημιές δανείζουν ακριβότερα τις χώρες «τρώγοντας» τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από τα προγράμματα λιτότητας!

Κατά συνέπεια η 21η Ιουλίου επιδείνωσε το χρηματοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της. Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν προς το Εurogroup που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και η οποία περιήλθε σε γνώση του «Βήματος της Κυριακής», μετά την κρίση του 2008 οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία τους και ως τέτοια στοιχεία θεωρήθηκαν τα κρατικά ομόλογα. Εξασφαλίστηκε έτσι η κάλυψη των διευρυμένων ελλειμμάτων των κρατών. Συσσωρεύτηκαν όμως κρατικά ομόλογα στο ευρωσύστημα τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνουν ανησυχητικές απώλειες. Αν αποτιμηθούν με τις τρέχουσες τιμές τους (mark to market) θα αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εγγράψουν ζημιές τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να απαιτηθεί ισόποση ενίσχυση προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους. «Η κρίση έχει μεταδοθεί παντού» λέει ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Δικαίου και Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κ. Αιμίλιος Αυγουλέας.
BHMA



Read more...

Στα γραφεία των βουλευτών για δανεικά και λογαριασμούς...



Για δανεικά στα γραφεία των βουλευτών απευθύνεται πλέον πλήθος ψηφοφόρων τους, ενώ τελευταία υπάρχουν κάποιοι που τους πηγαίνουν ακόμα και τους ... λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΤΕ, επειδή αδυνατούν να τους πληρώσουν.

«Υπάρχουν αρκετοί τελευταία που έρχονται και ζητάνε λεφτά ή οποιαδήποτε βοήθεια» λέει ο Νάσος Αλευράς, βουλευτής Α' Αθήνας. «Ορισμένοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε φάρμακα για το παιδί τους. Καθημερινά ακούμε ανθρώπους με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες».

Συνεργάτης του βουλευτή Ιωαννίνων, Βαγγέλη Αργύρη, αναφέρει ότι έρχονται άνθρωποι που ζητούν λεφτά, ακόμα και μικροποσά των δέκα ή είκοσι ευρώ. «Μέχρι και εισιτήρια για το αστικό λεωφορείο ζητάνε, γιατί δεν έχουν πώς να μετακινηθούν. Κάποιοι έρχονται και αφήνουν τους λογαριασμούς τους γιατί δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Υπάρχουν ζευγάρια που είχαν μια τακτοποιημένη ζωή, έμειναν όμως πριν από λίγο καιρό και οι δύο άνεργοι κι έρχονται και μας ζητάνε να τους βρούμε δουλειά όπου να 'ναι. Στα Γιάννενα δεν υπάρχουν όμως πια δουλειές και οι άνεργοι αυξάνονται. Γυναίκα, που μέχρι πρότινος εργαζόταν σε δημόσια επιχείρηση αλλά απολύθηκε, ήρθε και μας είπε να της βρούμε δουλειά, ακόμα και λαντζέρισσα σε ταβέρνα».

Μία άλλη γυναίκα, χειρίστρια ακτινολογικού, η οποία εργάζεται σε νοσοκομείο 17 χρόνια, τους πήγε το χαρτί της μισθοδοσίας της, που είναι πλέον 480 ευρώ το δεκαπενθήμερο. «Μας είπε ότι αντίκρισε σοκαρισμένη το ποσό αυτό και ότι δεν μπορεί να ζήσει με αυτά τα λεφτά».

Κάποιοι άλλοι δεν έχουν χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους που πέρασαν σε διαφορετική πόλη από αυτήν στην οποία βρίσκεται η οικογένεια και απευθύνονται στα βουλευτικά γραφεία για βοήθεια.

Στα γραφεία των βουλευτών της συμπολίτευσης η αναζήτηση ευκαιριών, εργασίας ή ακόμα και τα «δανεικά» από σταμπαρισμένους ψηφοφόρους ήταν κάτι σύνηθες. Αυτή τη φορά όμως είναι αλλιώς, καθώς πρόκειται για απελπισμένους ανθρώπους που πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

«Δεν πρόκειται για μπαταχτσήδες» δηλώνει συνεργάτης βουλευτή. «Είναι άνθρωποι που τους ξέρουμε χρόνια, ψηφοφόροι μας, που γνωρίζουμε ότι λένε την αλήθεια και ότι πραγματικά δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα, αφού η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Ανθρωποι που πρώτη φορά αναγκάζονται να ζητήσουν χρήματα».

Ο Γιώργος Λιάνης, βουλευτής Φλώρινας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική, αναφέρει πως πάντα υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν «δανεικά» από βουλευτές, αλλά ήταν διαφορετικά. Τώρα ζητάνε χρήματα «άνθρωποι με αξιοπρέπεια που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Και ο Γιάννης Δριβελέγκας, βουλευτής Χαλκιδικής και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει ότι και στο δικό του γραφείο ζητάνε δανεικά, ενώ πολύ συχνό είναι και το αίτημα των ανθρώπων που ζητούν να τους βοηθήσει να βγάλουν τις συντάξεις τους, καθώς τελευταία αυτές καθυστερούν πολύ, σε αντίθεση με τις επείγουσες ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν άλλα έσοδα για να βιοποριστούν.

«Πολλοί συμπολίτες μας δεν τα βγάζουν πέρα, το ξέρουμε αυτό» ομολογεί και ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Καρύδης. «Μέχρι πρότινος έρχονταν συχνά άνθρωποι που είχαν απλήρωτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ζητούσαν να τους βοηθήσουμε να κάνουν κάποιον διακανονισμό για να μην τους κόψουν το ρεύμα. Ευτυχώς τελευταία η ΔΕΗ το κάνει αυτό από μόνη της».

Σύζυγος βουλευτή δηλώνει ότι δεν θέλει να επισκέπτεται πλέον το πολιτικό γραφείο του συζύγου της γιατί «μαυρίζει η καρδιά μου από αυτά που βλέπω και ακούω», ενώ συνεργάτες άλλου βουλευτή αναφέρουν ότι γυρνάνε στο σπίτι τους άρρωστοι κάθε βράδυ από τις δραματικές ιστορίες που ακούνε.

Δεν πηγαίνουν όμως όλοι για να παρακαλέσουν. Κάποιοι, ιδιαίτερα εξοργισμένοι, πηγαίνουν στα βουλευτικά γραφεία κι αφήνουν τους απλήρωτους λογαριασμούς τους, για τους οποίους τους θεωρούν υπεύθυνους και απαιτούν από εκείνους να βρουν τη λύση. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, κάποιος πήγε και άφησε σε βουλευτικό γραφείο και την επιστολή που του έστειλε το υπουργείο Οικονομικών για την έκτακτη οικονομική εισφορά.

Φυσικά η οικονομική εξαθλίωση δεν κάνει κομματικές διακρίσεις σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και στα γραφεία των βουλευτών της Ν.Δ, όπου επίσης τους επισκέπτονται ψηφοφόροι με αβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, ζητώντας τους χρήματα. «Ναι, και στα δικά μας γραφεία έρχεται κόσμος και μας ζητάει λεφτά, επειδή δεν μπορεί να ζήσει» λέει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Σε λίγο θα μας ζητάνε αντικαταθλιπτικά» υποστηρίζει ο βουλευτής Β' Αθήνας Αργύρης Ντινόπουλος. Επισημαίνει ότι τα γραφεία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, παραδοσιακά, δέχονται λιγότερο κόσμο από αυτά των βουλευτών της συμπολίτευσης, ειδικά αν πρόκειται να ζητήσουν βοήθεια. Παρ' όλα αυτά, όλο και πιο συχνά συναντά ψηφοφόρους που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν καταφέρνουν να ξεπληρώσουν τις τράπεζες και να ζήσουν την οικογένειά τους με αξιοπρέπεια. «Οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι είναι πιο πιεσμένοι. Τελευταία συναντάω πολλούς με κατάθλιψη, που μου λένε ότι δεν αντέχουν άλλο αυτή την πίεση. Πρόκειται για μια απόγνωση που μερικές φορές σε τρομάζει».

Την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «το καθήκον σωτηρίας της χώρας υπερέχει της σωτηρίας της προσωπικής έδρας του καθενός στη Βουλή». Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο, σχολίαζε πως δεν νομίζει «ότι είναι τόσο ελκυστικές πλέον οι βουλευτικές έδρες». «Ολοι σού ζητάνε και όλοι σε βρίζουν. Δεν αντέχεται εύκολα πια». Ο ίδιος, μάλιστα, προβλέπει ότι όποιος έχει ένα αξιοπρεπές επάγγελμα για να ασκήσει, στις επόμενες εκλογές θα εγκαταλείψει την πολιτική και ότι μόνο οι ανεπάγγελτοι ή επαγγελματίες πολιτικοί θα συνεχίσουν «έτσι όπως πάνε τα πράγματα».
enet.gr



Read more...

Πάγκαλος: «Έχει δίκαιο ο κόσμος που αντιδρά στο χαράτσι»

http://newpost.gr/var/thumbs/pagalos_1809_300___.jpg«Ο κόσµος έχει δίκιο να αντιδρά στη νέα επιβάρυνση» µε τα ακίνητα, λέει ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος στην πρώτη του συνέντευξη µετά τον ανασχηµατισµό και την τοποθέτηση δεύτερου αντιπροέδρου. Επιτίθεται µε σφοδρότητα εναντίον των συνδικαλιστών – «συνδικαλισταράδες» τους ονοµάζει – που ζητούν συνεχώς προσλήψεις, χαρακτηρίζει τον κ. Αλ. Τσίπρα «ανεύθυνο», τον κ. Αντ. Σαµαρά «µνησίκακο» και σηµειώνει ότι η Πολιτική Ανοιξη είναι στην ουσία η αντιπολίτευση και ότι ο κ. Σαµαράς θα πετάξει στα σκουπίδια «τα θηρία της Ν∆». Επιτίθεται επίσης στο ΚΚΕ ότι επιχειρεί να ανατρέψει την αστική δηµοκρατία και ζητεί απ' όλους όσοι ζητούν εκλογές να... σοβαρευτούν. Tο σχέδιο για την εφεδρεία για τους δημοσίους υπαλλήλους πώς το χαρακτηρίζετε; Νομίζετε ότι φεύγουν λίγοι; «Στο Ελληνικό Δηµόσιο έχει συµβεί το εξής τερατώδες γεγονός και θα πρέπει η ΑΔΕΔΥ να µας δώσει µιαν απάντηση. Eγινε µια τεχνολογική επανάσταση τα τελευταία 10 χρόνια στα µέσα διαχείρισης της πληροφορίας. Αυτό σηµαίνει ότι έπρεπε αντιστοίχως να υπάρξει πλεόνασµα ανθρώπων. Αυτό δεν έχει διαπιστωθεί πουθενά. Η ΑΔΕΔΥ και όλοι οι υπεύθυνοι συνδικαλισταράδες διαφόρων υπουργείων ζητούν κι άλλες προσλήψεις. Κάποτε η ΑΔΕΔΥ, στην αρχή της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είχε θέση που διαχώριζε τους µόνιµους υπαλλήλους από τις έκτακτες προσλήψεις και ασκούσε πόλεµο στις έκτακτες προσλήψεις, γιατί τις θεωρούσε, σωστά, ως τρόπο που εισήγαγε τη φαυλοκρατία και τον κοµµατισµό στη δηµόσια διοίκηση. Τώρα έχουν γίνει ένα µέτωπο. Οι µόνιµοι, οι αορίστου χρόνου, οι ορισµένου χρόνου, οι επί συµβάσει έργου και οι “σταζιέρ” των ρουσφετολόγων βουλευτών είναι ένα συµπαγές µέτωπο για να σπαταλήσουµε όσο µπορούµε περισσότερα λεφτά των φορολογουµένων. Πολλά µέλη σηµαίνει πολλοί συνδικαλιστές, σηµαίνει πολλές αργοµισθίες, πολλή σπατάλη».

Ωστόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, έχουν επιβραβεύσει συνδικαλιστές. Τους έκαναν βουλευτές, υπουργούς...

«Εγώ θα έδινα στο ΠΑΣΟΚ ένα παράσηµο, ένα εύσηµο. Διότι έχοντας ένα τέτοιο παρελθόν – που δεν είναι έτσι τα πράγµατα – εµείς κάναµε ό,τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα για την εισαγωγή στον δηµόσιο τοµέα θετικών µεταρρυθµίσεων. Δικός µας είναι ο νόµος 2190 του µακαρίτη Αναστάσιου Πεπονή, δικό µας είναι το ΑΣΕΠ. Aπέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις, όσο περιορισµένες και αν είναι, όσο κι αν έγινε απόπειρα να νοθευτούν, η δεξιά αντιπολίτευση όρθωσε το ανάστηµά της, πολέµησε µε λύσσα κάθε τέτοια πρόταση και προσπάθησε να την υπονοµεύσει, και οι κοµµουνιστικές µειοψηφίες συµπορεύτηκαν. Γιατί η συµπόρευση της Δεξιάς και των δύο κοµµουνιστικών κοµµάτων δεν είναι τωρινή. Είναι υπεράσπιση της φαυλοκρατίας στο Δηµόσιο, χέρι-χέρι τόσα χρόνια. Ας δείξει λοιπόν και η Δεξιά ότι αποβάλλει τους φαύλους. Είναι γνωστοί οι φαύλοι, έχουν ένα όνοµα, και δεν µου αρκεί εµένα το να τους σνοµπάρουν ο κ. Σαµαράς και η σηµερινή παρεούλα του, οι οποίοι πράγµατι έχουν αποµονώσει τον κύριο όγκο της παράταξης. Θέλω ανοιχτή πολιτική διαδικασία, όπως γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Θέλω σύγκρουση, καβγά και απόδοση ευθυνών. Μπορούν να το κάνουν; Ας το κάνουν. Αµα δεν µπορούν, πώς ζητούν να κυβερνήσουν;».

Αλήθεια, πώς κρίνετε την ως τώρα πορεία του έτερου αντιπροέδρου, του κ. Βενιζέλου;

«Εγώ νοµίζω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αξίζει τη συµπάθεια όλων µας. Δεν πιστεύω ότι κανείς αυτή τη στιγµή ονειρευόταν να είναι υπουργός Οικονοµικών σε µια τέτοια κατάσταση. Παρ’ όσα λένε διάφοροι και νεαροί φιλολογούντες στα κανάλια, οι περισσότεροι πολιτικοί ενός ορισµένου επιπέδου θα µπορούσαν να κάνουν διάφορες εργασίες. Θα ήταν πολύ πιο συµφέρον από άποψη οικονοµική. Το να αποδεχθείς µε ελεύθερη βούληση, όταν θα µπορούσες να πεις στον Πρωθυπουργό ότι “εγώ δεν νοµίζω ότι θα µπορούσα να τα καταφέρω, διάλεξε κάποιον άλλο γι’ αυτή τη δουλειά”, σηµαίνει ότι έχεις διάθεση αυτοθυσίας και υψηλό αίσθηµα ευθύνης. Εγώ εκτιµώ ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο διότι ανέλαβε να κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασµό όλων µας, λέω όλων των Ελλήνων, όχι όλων των µελών της κυβέρνησης. Χρειάζεται τη βοήθεια όλων µας».

Για τις διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς τι έχετε να πείτε; Εδώ υπάρχουν υπουργοί που δεν μιλούν ο ένας στον άλλον.

«Εγώ δεν έχω διαπιστώσει µια περίπτωση στην οποία δεν µιλάει ο ένας στον άλλον. Από εκεί και πέρα είµαστε 50 άτοµα. Κατά καιρούς είσαι πιο κοντά µε τον έναν, αποµακρύνεσαι από τον άλλον, έχεις κάτι να κάνεις µε τον έναν και δεν έχεις τίποτε να πεις στον άλλο. Βλέπω στυλ δουλειάς διαφορετικά. Δεν βλέπω ιδεολογική και πολιτική διαφορά. Αντίθετα, βλέπω αυτό το πράγµα στη ΝΔ, όπου στην ουσία η Πολιτική Ανοιξη είναι αξιωµατική αντιπολίτευση και όλη η ηγεσία της ΝΔ, όλα αυτά τα θηρία της πολιτικής τα οποία απολαύσαµε ως υπουργούς επί µία τριετία, έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. Γιατί ο κ. Σαµαράς, προφανώς, είναι µνησίκακος άνθρωπος και θα τους εκδικηθεί µέχρι τέλους, µέχρι δηλαδή την οριστική εξόντωσή τους».

Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το ΚΚΕ θέλει να ανατρέψει το σύστημα;

«Μα το λένε οι ίδιοι ότι η “αστική δηµοκρατία”, όπως τη λένε και την περιγράφουν, δεν είναι το πολίτευµα που επιδιώκουν. Βεβαίως λένε ότι αν κερδίσουν τις εκλογές θα επιδιώξουν τη µέγιστη διεύρυνση όλων των δικαιωµάτων και καταστάσεων που σήµερα απολαµβάνουµε υπό την αστική δηµοκρατία την οποία αυτοί απορρίπτουν, τη βελτίωση όλων των κακώς υφισταµένων και την επιδιόρθωση όλων των αδικιών, αλλά µετά δεν µας λένε το πολύ απλό: αν θα ξανακάνουν εκλογές. Αυτό, ξέρετε, πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων».

Υπάρχουν ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι νομίζουν ότι αν γίνουν τώρα εκλογές θα έχουν λιγότερες απώλειες παρά αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας;

«Αρχίζοντας από τους πιο ανεύθυνους, τύπου Τσίπρα ας πούµε, και πηγαίνοντας σιγά σιγά προς τον κ. Σαµαρά, η αντιπολίτευση, ένα µεγάλο µέρος των µέσων ενηµέρωσης και συναδέλφων µου µας ζητούν εκλογές έξι µήνες µετά τις προηγούµενες εκλογές. Θα σοβαρευτούµε κάποτε; Η κυβέρνηση εκλέγεται για µία τετραετία. Εµείς θα προσπαθήσουµε να εξαντλήσουµε την τετραετία. Αυτό εξαρτάται από τη συνέχεια, τη συνέπεια και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Από τίποτε άλλο».
«Εχουν δίκιο να αντιδρούν στην επιβάρυνση»

Εχει ξεσηκωθεί ο κόσμος με το νέο αυτό χαράτσι στα ακίνητα και με τη χρησιμοποίηση της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού...

«Ο κόσµος έχει δίκιο να αντιδρά σε νέα επιβάρυνση. Αρχίζει δηλαδή για πολλούς ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων η ιδιοκτησία αυτή καθαυτή να µην έχει κανένα νόηµα. Και αυτό πρέπει να το δούµε, αν θέλουµε να υπάρχουν ιδιοκτησία και δραστηριότητα στον τοµέα της οικοδοµής. Αλλά από εκεί και πέρα όλη αυτή η εξέγερση, γιατί το βάλαµε στη ΔΕΗ, προέρχεται από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τον νέο φόρο. Γιατί αν είναι να τον πληρώσεις, τι σε πειράζει να τον πληρώσεις µε τη ΔΕΗ ή να τον πληρώσεις στην Εφορία; Το ότι είναι καταναγκασµός και ότι πραγµατικά έχουν συσσωρευτεί πολλά πράγµατα στον λογαριασµό της ΔΕΗ πρέπει κάποτε να τα δούµε, π.χ. το τέλος της ΕΡΤ, το οποίο για µένα είναι πολύ συζητήσιµο».newpost.gr

Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Το Βερολίνο «θέλει αριθμούς» «Μην απατάστε, χωρίς την έγκριση της τρόικας δεν δίνεται η δόση» τονίζει ο Σόιμπλε

Το Βερολίνο χρειάζεται αριθμούς που αποδεικνύουν πως η Αθήνα βρίσκεται εντός προγράμματος
Το Βερολίνο χρειάζεται αριθμούς που αποδεικνύουν πως η Αθήνα βρίσκεται εντός προγράμματος
Βερολίνο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε επαναλαμβάνει τη θέση του Βερολίνου πως εάν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Αθήνας, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση -λέγοντας επίσης πως περιμένει να δει «εάν θα φέρει αποτελέσματα» το νέο ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, ο Ζίχοφερ, επικεφαλής του «αδελφού κόμματος» των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στη Βαυαρία, επανέρχεται στη θέση του υπέρ της δυνατότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη η Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένους αριθμούς που δείχνουν πως βρίσκονται εντός προγράμματος» για να συνεχιστεί η στήριξη.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες, χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας» τόνισε ο Β.Σόιμπλε. Όσον αφορά δε το πρόσφατο ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε πως «θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει».

Ο Β.Σόιμπλε απέφυγε πάντως να ρίξει λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας, λέγοντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χρειαστεί να σηκώσει τα χέρια ψηλά τον Οκτώβριο: «Σύνεση σημαίνει επίσης να μην απαντούμε σε όλες τις ερωτήσεις».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Bild πως η Αθήνα μπορεί να θεωρήσει «μπλόφα» τα περί χρεοκοπίας από τη Γερμανία, ο Σόιμπλε απάντησε πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον λόγο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Γι' αυτό και έχει ισχυρή επίδραση στους άλλους συναδέλφους το ότι ο Γερμανός υπουργός ήρεμα και χωρίς εξάρσεις εξήγησε ότι, όσο η αποστολή της τρόικα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επόμενη δόση, δεν θα πληρωθούν χρήματα».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε επικαλέστηκε τη νομική βάση για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα που έχει αναπτύξει και από το βήμα της Βουλής και σημείωσε σχετικά ότι οι βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με σαφείς όρους. «Αυτοί διασφαλίζουν ότι είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια, ώστε η Ελλάδα μία των ημερών να γίνει κύρια του προβλήματος χρέους της» λέει ο κ. Σόιμπλε.

Επανέρχεται ο Ζίχοφερ στα περί εξόδου από το ευρώ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, επανήλθε στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε συνέντευξή του στο Spiegel.

Ταυτόχρονα ο κ. Zίχοφερ υπερασπίστηκε τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που έθεσε ζήτημα ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Μέχρι τώρα ξέρω τον Ρέσλερ ως ανεκτικό υπερασπιστή της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνει κανείς τις κακές εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν θα προσπαθεί να βρει μια λύση» λέει ο κ. Ζεεχόφερ.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εύχεται να ευοδωθούν οι προσπάθειες διάσωσης της χώρας. «Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσουν οι χρηματαγορές να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Τότε θα πρέπει να είναι εφικτή ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» επανέλαβε ο κ. Ζίχοφερ.

Ο πρόεδρος του CSU -«αδελφό κόμμα» του CDU στη Βαυαρία και τρίτο κόμμα στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου- δεν συμμερίζεται επίσης την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ ότι «αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη».

«Όχι, δεν βλέπω τέτοια συνάφεια. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ιδέα είναι πολύ ισχυρή. Ζει και είναι μη αναστρέψιμη» λέει ο κ. Ζεεχόφερ. Ο ίδιος, απορρίπτει κατηγορηματικά τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. «Το πρόβλημα είναι η υπερχρέωση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης και όχι το ότι οι Βρυξέλλες έχουν λίγες υπηρεσίες», λέει ο κ. Ζεεχόφερ ζητώντας να τερματιστεί η «περιττή συζήτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για όνομα του Θεού! Δώστε τα χέρια, για την Ελλάδα, ρε γαμώτο

Η Ιστορία θα τους κρίνει όλους, και Γιώργο και Σαμαρά, αλλά τότε θα ’ναι για μας αργά...


http://img.protothema.gr/40FB4EE4426529E90862EA3328F2D015.jpg

Το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει έρθει η χώρα εξαιτίας απίθανων δικών μας ολιγωριών, αλλά και της διεθνούς συγκυρίας, πρέπει πριν απ’ όλα να ΕΛΕΓΧΘΕΙ.

Οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου, με πρώτο τον πρωθυπουργό, και μαζί του τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει από κοινού, ή ο καθένας απ’ το πόστο του, αν δεν μπορούν ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ να ομονοήσουν, να διαβεβαιώσουν τον κόσμο ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και λειτουργεί. Εν ανάγκη ας βγει να το πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί, αλλιώς, έτσι όπως τα ’καναν, από σήμερα δεν θα υπάρχουν στα περίπτερα όχι γάλατα, αλλά ούτε τσιγάρα! Και έκτακτη κατάσταση να βρήκαν, την έκαναν ακόμη χειρότερη με τα πηγαινέλα.

*************************

Το πού βρισκόμαστε και τι θα κάνουμε είναι ασφαλώς το πιο σημαντικό ζήτημα, αλλά για να φτάσουμε εκεί, πριν απ’ όλα, να αποφευχθεί η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ. Δεν καταλαβαίνουμε αν η κυβέρνηση συναισθάνεται πλήρως το νόημα και τη βαρύτητα που έχουν οι δηλώσεις και οι κινήσεις της. Οταν ο υπουργός Οικονομικών μεταφέρει από τη Γερμανία την Παρασκευή ότι «δεν μας πιστεύει κανείς», θα ’πρεπε να ’χει σημάνει άμεσα ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ.

Οχι να χρειαστούν 24 ώρες για να αντιληφθεί ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να πάει στην Ουάσινγκτον, γιατί α) υπάρχει ανάγκη κρίσιμων αποφάσεων, β) υφίσταται κίνδυνος εκτροπής της οικονομίας από την αβεβαιότητα Ελλήνων και ξένων και γ) έχουμε σε εξέλιξη και την κρίση με Κύπρο - Τουρκία - Ισραήλ! Αν όλα αυτά δεν είναι ικανά για να κρατάνε την κυβέρνηση ετοιμοπόλεμη στην Αθήνα, αντί να συνεχίζει σε ρυθμό διακοπών -ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- τότε πριν απ’ όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρουμε χρειαζόμαστε να λειτουργήσει σαν κανονική κυβέρνηση. Οχι ένα συνονθύλευμα πολλών «ΕΓΩ» που ανακαλύπτει τον όλεθρο κάθε εβδομάδα και μετά πέφτει σε μακαριότητα ή αποθεώνει τον εαυτό του μόλις πάρει μία ακόμη τεχνητή ανάσα

*************************

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η Ευρώπη δεν μας κρίνει με βάση το τι λέει ο κάθε Φωτόπουλος της ΔΕΗ, ή ο τάδε συνδικαλιστής με τα ταξί, τους οποίους δεν τους ξέρουν, δεν τους έχουν δει ποτέ τους, και στην πραγματικότητα ακόμη δεν έχουν κάνει όλα όσα απειλούν να κάνουν για αντίδραση.

Το μόνο που ξέρει η Τρόικα, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι μια κυβέρνηση που κάθε μήνα διαβεβαιώνει ότι θα πάρει τα μέτρα που χρειάζονται, και κάθε φορά έχει να παρουσιάσει μόνο ερμηνείες, ή δικαιολογίες, βάσιμες ή μη. Βλέπει επίσης ότι ενώ τα άλλα κράτη που κινδυνεύουν, Πορτογαλία και Ιρλανδία, μπορούν και αντιστρέφουν το κλίμα, ΔΡΟΥΝ και ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, η Ελλάδα και μόνο η Ελλάδα παραμένει άβουλη και μοιραία. Και ΨΕΥΤΡΑ από πάνω.

*************************

Το άλλο που βλέπει η Ευρώπη και όλος ο κόσμος είναι ότι είμαστε η μοναδική χώρα που, ενώ βρίσκεται στον προθάλαμο της πτώχευσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αρνούνται να δράσουν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, όπως έγινε σ’ όλες τις χώρες που χρειάζονται μνημόνια. Εφτασαν στο σημείο να τα βρουν στα λόγια, και να προαναγγείλουν εμμέσως συγκυβέρνηση, και το ίδιο απόγευμα άρχισαν να βρίζονται μεταξύ τους.

Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος έφταιξε πιο πολύ από ποιον, γνωρίζουμε όμως πως, αν ο τόπος πέσει έξω, ο ελληνικός λαός θα κατηγορήσει τους πάντες. Και πριν απ’ όλους, αυτούς τους δύο. Ναι, η Νέα Δημοκρατία μπορεί ικανοποιείται στο ότι έπεσε μέσα σ’ όλες τις εκτιμήσεις της, από την αρχή με το Μνημόνιο, έως το Μεσοπρόθεσμο, όμως όλα αυτά πια είναι last day news. Από εδώ και πέρα όμως η Ν.Δ. καλείται να ξεπεράσει και τα δίκια της και τον εαυτό της και τις ενστάσεις και τις φοβίες και τις προσδοκίες της, και να θέσει εαυτόν στη διάθεση της Ελλάδας αν είναι να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

Κι αν η κυβέρνηση το αρνηθεί, θα ’χει τουλάχιστον τη «γαλάζια» συνείδησή της καθαρή. Ας τείνει τη χείρα βοηθείας που περιμένουν όλοι οι Ελληνες και η μισή Ευρώπη για να μας στηρίξουν κι ας αφήσει την Ιστορία να την κρίνει. Οταν είμαστε σε κατάσταση Πολέμου, κι απ’ ό,τι βλέπουμε είμαστε ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, τότε όλα τα κόμματα, και η πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση, συμπαρίστανται στην εκάστοτε κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, όσο ακατάλληλη κι αν είναι, μέχρι να δοθεί η λύση από τον λαό.

*************************

Οσο για το ΠΑΣΟΚ του κ. Γιώργου Παπανδρέου να σταματήσει να διστάζει, να ολιγωρεί, να υπεκφεύγει και να μας πει καθαρά ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ Ή ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κυβερνήσει, ανεξάρτητα του πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. (Αν ήταν εύκολα, ούτε θα το συζητάγαμε, ούτε θα βγάζαμε δραματικά ανακοινωθέντα και έκτακτες εκδόσεις.)

Ας κρίνουν αν έχουν εξαντλήσει ή όχι το πολιτικό τους κεφάλαιο και αυτό που είχαν μόνοι τους και αυτό που δανείστηκαν και το άλλο που τους χαρίσαμε όλοι μας, με αίσθηση ευθύνης, ακόμα κι όταν είχαμε ισχυρές αμφιβολίες για το αν ΜΠΟΡΟΥΝ να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Ο κύβος ερρίφθη.
Read more...

Τα τέσσερα νέα καυτά μέτρα που θα αποτελειώσουν την μεσαία τάξη


newpost.gr
Τα τέσσερα νέα καυτά μέτρα που θα αποτελειώσουν την μεσαία τάξη
Η ρητορική του «σοσιαλιστικού μετασχηματισμού» το οποίο είχε υποσχεθεί ο κ. Παπανδρέου δεν υπακούει πλέον σε κανέναν σταθερό ιδεολογικό μηχανισμό αλλά έρχεται πλέον να προβάλλει μια και μοναδική ιδέα την σωτηρία της πατρίδας. Από ποιον να σωθούμε και από τι ακριβώς δεν είναι απόλυτα σαφές. Αυτό που ξεκαθαρίζεται αρκούντως από κυβερνητικής πλευράς είναι μόνο ότι πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη μας στους ξένους δανειστές. Φυσικά η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου συνεπικουρούμενη από τον πιο ακριβοπληρωμένο έλληνα- τον κ. Προβόπουλο- είναι αυτή που διαλαλούσε σε κάθε ευκαιρία ότι δεν είμαστε αξιόπιστοί και εν πολλοίς τόσα χρόνια κοροϊδεύαμε αλλά και εν τελική αναλύσει κλέβαμε τους ευρωπαίους εταίρους μας.



Φυσικά σε κάθε τέτοια περίπτωση τα θύματα φωνάζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να λύσουν το θέμα. Και τις φώναξαν. Και ήλθαν οι αρμόδιοι…

Η σημερινή κυβέρνηση πληρώνει τα εφηβικά λάθη της αλλά κυρίως την επικοινωνιακή της επιλογή την οποία επέλεξε τον Φθινόπωρο του 2009 προκειμένου να δικαιολογήσει την αδυναμία της να εκπληρώσει την υπόσχεσή της ότι δηλαδή λεφτά υπάρχουν και μοιράζω…

Όλα τα κανάλια χρηματοδότησης έχουν κλείσει πλέον από παντού. Το Δημόσιο πιέζεται ασφυκτικά και φαίνεται ανήμπορο να κινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Και φτάσαμε στο σημείο να αναμένουμε νέα σειρά μέτρων. Φυσικά θα πρέπει να βρεθούν και αυτοί που θα χρειαστεί να πληρώσουν. Γιατί όσοι υπήρχαν μέχρι σήμερα τέλειωσαν.

Ποια είναι τα νέα μέτρα; Ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών;

1. Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

2. Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

3. Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

4. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

5. Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Και όπως έγραψε σε εκτενές ρεπορτάζ το «ΒΗΜΑ» ζητούν ως το τέλος του χρόνου να μπουν ιδιώτες σε 10 δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΑΒ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ΟΠΑΠ) και να πουληθούν το Ελληνικό και τα ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν.

«Η βόμβα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Παπανδρέου...». Με αυτά τα λόγια τεχνοκράτες της τρόικας που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιγράφουν την κατάσταση που ξέφυγε κατά το 2011, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 18,5 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Υπό αυτές τις συνθήκες το «χρηματοδοτικό κενό» στα δημόσια οικονομικά ως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια που λήγουν, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Αυτό το κενό η κυβέρνηση περιμένει να το καλύψει από τις επόμενες δύο δόσεις της βοήθειας, δηλαδή την έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ που επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και την έβδομη δόση 5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου. Η επόμενη ημερομηνία λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η 19η Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα που λήγουν από 19 ως 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Τ.Χ

Read more...

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι


newpost.gr
Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι
Ο πρωθυπουργός αφού ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη σήμερα, Κυριακή, για την οικονομία με κυρίαρχα θέματα: την 6η δόση και την συμφωνία της 21ης Ιουλίου.


Συνεδριάζει εκτάκτως η κυβέρνηση το μεσημέρι, όπου θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, καθώς από ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να πείθονται από την μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας και ζητούν δραστικότερα μέτρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα kathimerini.gr, έντονες είναι οι συζητήσεις σε κυβερνητικούς κύκλους για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή ακόμα και πρόωρων εκλογών, ενώ δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προβεί σε νέο γύρο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Θα προηγηθεί συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγές: Kathimerini.gr - ΑΠΕ
Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου – Τσίπρα για τις εξελίξεις στην οικονομία









Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου – Τσίπρα για τις εξελίξεις στην οικονομία
Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα είχε, αργά χθες το βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελιξεις στην οικονομία, μετά την άτυπη σύνοδο των Eurogroup και Ecofin και τη ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος εξέθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΝ το κλίμα που συνάντησε στη σύνοδο της Πολωνίας, και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστούν νέα εισπρακτικά μέτρα, καθώς εκτιμάται ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει δυσκολία είσπαρξης του έκτακτου φόρου στα ακίνητα.

Ο κ. Τσίπρας (ο οποίος ήταν στην Ισπανία για το φεστιβάλ του ΚΚ Ισπανίας) , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε στον κ. Βενιζέλο ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί από τη συνεχή φορολόγηση και ότι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης (ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη και διαρροές για νέα μέτρα), επιτείνουν το κλίμα τρομοκράτησης και δημιουργούν κλίμα πανικού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι για τη μη είσπαρξη των έκτακτων φόρων ευθύνονται συνδικαλιστές ή κόμματα και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη στην άτυπη σύνοδο των Eurogroup -Ecofin και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ
Read more...