Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ «Μετά τις εκλογές, θα πείσω την τρόικα και δεν θα χάσω δόση» είπε ο Αντ.Σαμαράς

http://img.protothema.gr/67D7339F8E4B3BA247AB485394942524.jpgΘεσσαλονίκη

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα πείσει την τρόικα για την ορθότητα των προτάσεών του και πως δεν πρόκειται να χάσει δόση από το δάνειο για τη διάσωση της χώρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της (έκανε λόγο για «φορολάτρες») και υπογράμμισε ότι ισχύει η δέσμευσή του πως επί κυβερνήσεώς του θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πως μπήκε η χώρα στο μνημόνιο.
Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το καθεστώς για εκείνους που θα μπουν στην εφεδρεία στο Δημόσιο, ο κ. Σαμαράς απάντησε «όχι» στις απολύσεις.

Η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναλυτικά:

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καθίζηση, μέσω της οικονομικής πολιτικής της, καθώς και ότι έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία. «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν έχει αντιληφθεί, δεν έχει βγει στην αγορά να δει τα λουκέτα και τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν. Δεν κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανέργους, στον απαλό άνθρωπο, τον οικογενειάρχη που δεν ξέρει πώς θα ζήσει τα παιδιά του».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στην κυβέρνηση έχουν γίνει φορολάτρες. «Πείτε ένα βιβλίο οικονομικών που προτείνει αύξηση φόρων στην ύφεση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο; Ζήσαμε τον 6ο φόρο στα ακίνητα, δεν αρμέγουν την αγελάδα την σκοτώνουν».

Ακόμη, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι την ίδια ώρα διορίζει από την πίσω πόρτα 25.000 ανθρώπους και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι «αιχμάλωτη, ανίκανη να πιάσει τους στόχους της». Αναρωτήθηκε, δε, «υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει πως αυτή η πολιτική μπορεί να περπατήσει;»

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «ερασιτεχνική μπλόφα του Βενιζέλου με την τρόικα» και υπογραφή συμφωνίας φιάσκο με την Φινλανδία για τις εγγυήσεις.

Σε ερώτηση για τη συναίνεση, ο Αντ.Σαμαράς ανέφερε πως το «πρόβλημα είναι πολιτικό» και σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ «πελαγοδρομεί, και είναι επόμενο αφού ζει υπαρξιακή κρίση». Η ΝΔ συμφώνησε να βάλει πλάτη και να «αφαιρέσουμε τα προνόμια Φωτόπουλου, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει το κάνει;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς.

«Το πρόβλημα δεν είναι η ένωση των δύο, υπηρετούμε δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις, οι λύσεις πρέπει να είναι καθαρές, όπως οι εκλογές» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε ερώτηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο ή τα άλλα μέτρα που ζητά η τρόικα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για γνώριμο σκηνικό «μίνι ή μάξι τραγωδίας» πριν από κάθε δόση, με νέα μέτρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η τρόικα γνωρίζει ότι εμείς επιζητούμε έναν άλλο τρόπο, τον οποίο έχουμε γνωστοποιήσει και πρόσθεσε πως η παράταξή του πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Μην έχετε τη λάθος εντύπωση, κάποια Κυριακή θα έχουμε εκλογές, και τη Δευτέρα δεν θα έχει αλλάξει τίποτα, αλλά η Ευρώπη αξίζει να δώσει μία ευκαιρία σε μία παράταξη με κατ' εξοχή φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή πολιτική» και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Δόση δεν θα χάσω, αλλά θα τους πείσω».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για μείωση της φορολογίας, έφερε παραδείγματα άλλων χωρών με προβλήματα, όπως της Ισπανίας που μείωσε τους φόρους για τις νεόδμητες κατοικίες, ή της Ιρλανδίας που αψήφησε την τρόικα για τη φορολογία στις επιχειρήσεις και είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σημείωσε, δε, πως στην Ελλάδα η μείωση του ΦΠΑ για τον τουρισμό είχε άμεσα κέρδη, αλλά όπου ανέβηκαν οι φόροι τα έσοδα έπεσαν.

«Η καρδιά μου ξέρει πώς αισθάνομαι όταν κάποιος μου λέει "δικαιώνεσαι"» σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Πώς θα ξεχρεώσουμε τους εταίρους μας ποτέ εάν δεν φέρουμε ανάπτυξη;»

Σε ερώτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην επαναδιαπραγμάτευση κάνεις ότι μπορείς για να την δεχθούν και οι προϋποθέσεις είναι τρεις:

1. Θα τους ρωτήσεις; "Υπάρχει πρόβλημα στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται;" Όλοι λένε ότι το πρόγραμμα πάει πάρα πολύ άσχημα.
2. Θα πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο Β, το οποίο εμείς έχουμε πλήρες και κοστολογημένο.
3. Χρειάζεται σαφής εντολή του λαού για επαναδιαπραγμάτευση, για την επανεκκίνηση, που θα κάνουν ισχυρότερο αυτόν που θα επαναδιαπραγματευτεί.»
Ερωτηθείς για τις παροτρύνσεις να μην πληρωθεί το τέλος για τα ακίνητα ή άλλοι φόροι, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Την έννοια του "δεν πληρώνω", την απόγνωση, την αγανάκτηση την κατανοούμε, αλλά όταν πλήττεται το δημόσιο συμφέρον δεν το δεχόμαστε».

Ειδικότερα για το θέμα του ανοίγματος των επαγγελμάτων, επέκρινε τους χειρισμούς Ραγκούση για τα ταξί, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα ή σκοπιμότητα», ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου Μεταφορών «μείγμα φιλελευθερισμού με σοβιετική συνταγή».

Ζήτησε, δε, εκ νέου πληθυσμιακά κριτήρια για τα ταξί, λέγοντας πως δεν είχε γίνει καμία μελέτη, ενώ επισήμανε πως με την πρόταση Ραγκούση θα οδηγηθεί η κατάσταση σε καρτέλ και τόνισε: «Εγώ τα καρτέλ θα τα πολεμάω όπου τα βρίσκω».

Σε ερώτηση για το εάν θα προχωρήσει σε εξεταστική για τον τρόπο που ο Γ.Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο, είπε: «Πρέπει να έχω ντοκουμέντα για να κατηγορήσω κάποιον. Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ποιος οδήγησε τα spread από το 200 της ΝΔ στο 2000 σήμερα, αλλά και να μάθει γιατί δεν δανειστήκαμε χρήματα που μπορούσαμε να δανειστούμε στην αρχή».

«Ό,τι έχω πει ισχύει, ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια» υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση για τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ζωής Γεωργαντά, δήλωσε πως σε περίπτωση που αποκαλυφθεί παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 «θα είμαστε αμείλικτοι».

Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση «κοιμάται». Επανέλαβε τις θέσεις του για τη ΔΕΗ -να αποκρατικοποιηθεί αφού πρώτα σπάσει σε τομείς- ενώ για τον ΟΠΑΠ είπε πως «χαρίζεις εάν πουλήσεις μια εταιρία στο ένα τρίτο των κερδών της», σημειώνοντας πως και η τρόικα θα καταλάβει εάν πουληθεί σε καλύτερη τιμή λίγο αργότερα γιατί και εκείνη θέλει εισροή εσόδων.

Στο ερώτημα ψήφιση του μνημονίου 2 ή χρεοκοπία, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως η ΝΔ δεν εκβιάζεται. Εάν η κυβέρνηση θελήσει 180 ψήφους, είναι ο σίγουρος τρόπος να πάει σε εκλογές, τόνισε και σημείωσε πως θα ψηφίσει εάν το μνημόνιο 2 είναι στη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως αν είναι στη σημερινή λογική.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το καθεστώς για εκείνους που θα μπουν στην εφεδρεία στο Δημόσιο, ο κ. Σαμαράς απάντησε «όχι» στις απολύσεις. Ανέφερε ότι η διαφωνία της ΝΔ με την κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση της εφεδρείας της ΝΔ δεν προέβλεπε απολύσεις, ενώ τώρα είναι ο προθάλαμος απολύσεων.

Σημείωσε, δε, πως οι απολύσεις γίνονται χωρίς κριτήρια και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις με κομματικά κριτήρια «όπως είναι η νοοτροπία της», να μην μετατρέψει τους δημόσιους υπαλλήλους σε «πιόνια της».

Επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για εφεδρεία, σημειώνοντας ότι εφαρμόζοντάς την μειώνεται το Δημόσιο, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνονται τα ταμεία και ο ΟΑΕΔ.

Σε ερώτηση για τη διαπλοκή, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ισχύει η πρότασή του για το Πόθεν Έσχες για όποιον έγινε από υφυπουργός και πάνω από τη Μεταπολίτευση και μετά, καθώς επίσης να ελέγξει η Δικαιοσύνη εξαρχής όλα τα Πόθεν Έσχες για πιθανές αποκλίσεις.

Για τις άμεσες προτάσεις του, καθώς το πακέτο της ΝΔ για να εφαρμοστεί «χρειάζεται χρόνο, ενώ η τρόικα ζητά άμεσα μέτρα», είπε:

1. Επαναδιαπραγμάτευση για εκκίνηση της οικονομίας
2. Μείωση του σπάταλου κράτους
3. Ισχυρό συμβολισμό ότι το εννοούμε όταν λέμε για αποκρατικοποιήσεις
4. Ορισμός της ελληνικής ΑΟΖ και εκμετάλλευσή της
5. Νόμος για την ιθαγένεια -«είναι και αυτό οικονομικό θέμα και θα μπορούσε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης να λυθει με οικονομικό όφελος».

Σε ερώτηση εάν είναι ανάξιοι οι ηγέτες της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε πως εντοπίζει πρόβλημα αποφασιστικότητας και έλλειψης προοπτικής. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν δύο σχολές: «θα περάσεις άσχημα γιατί έκανες λάθη» και «τιμωρώ». Επισήμανε, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι στις ακαμψίες του κοινού νομίσματος και σε σοβαρές αναπηρίες, όπως ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν έχει αρκετά αποθεματικά για να πείσει τις αγορές και το ευρωομόλογο.

Ερωτηθείς εάν φοβάται, όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση, μήπως γίνει πρωθυπουργός της δραχμής, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι αυτή τη συζήτηση περί δραχμής την κάνει μόνο η κυβέρνηση και πρόκειται για «κουβέντες της πεντάρας». «Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με ψέματα, εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα» τόνισε.

Για το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «εδώ δεν χωράνε αντιπολιτευτικές κορώνες, το συμφέρον της Ελλάδας είναι πάνω από όλα» και χαρακτήρισε τον ορισμό και την εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ «το νέο όραμα για τη χώρα». Για την κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε πως η «Κύπρος έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες», ενώ χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας για ευρύτερες συμμαχίες.
Σε ερώτηση για το εάν θα βάλει στην κυβέρνησή του φθαρμένους υπουργούς του Κ.Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως για να μπει στην κυβέρνησή του κάποιος «πριν ράψει κοστούμι, θα πρέπει να έχει λερωμένη φόρμα εργασίας». Σημείωσε ότι το πρώτο κριτήριο είναι η αξιοσύνη και εμφανίστηκε ανοιχτός σε συμμετοχή προσωπικοτήτων εκτός ΝΔ.

Ερωτηθείς για την ανεργία των νέων και το κύμα φυγής προς το εξωτερικό, ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως υπάρχει απαισιοδοξία, κατάθλιψη, ανασφάλεια, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστεί δεύτερη αιμορραγία, όπως εκείνη του '50 και του '60, δεν μπορεί να υποστεί δεύτερο κύμα ξενιτιάς και κάλεσε τους νέους να γίνουν δημιουργικοί στον τόπο τους.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της συνεργασίας της ευρύτερης κεντροδεξιάς και ειδικότερα με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Ο χώρος της κεντροδεξίας καλύπτεται απόλυτα από τη ΝΔ».

Μίλησε για «συμμαχία των προθύμων να στηρίξουν την κυβέρνηση σε βασικά θέματα» και τόνισε: «Εμείς χτίζουμε μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας. Δεν νομίζουμε ότι είναι πολυκατοικία, μονοκατοικία ή καλύβα του καραγκιόζη. Η παράταξη που χτίζουμε τους χωράει όλους, εκτός από τους καιροσκόπους».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: