Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

"ΕΚΑΨΕ" ΤΟΝ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


"ΔΟΛΙΩΣ Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS"!

Πολύ άσχημα τα πράγματα για το Ν. Ζαγοριανό και τους (λίγους, ευτυχώς) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υποστήριζαν ότι "έκανε καλά τη δουλειά του"! Σήμερα, την πρώτη ημέρα της Εξεταστικής για την Siemens ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε, ο... αντιπρόεδρος του Αρειού Πάγου Γιάννης Παπανικολάου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Ν. Ζαγοριανού επαναλαμβάνοντας ότι τη βασική του κατηγορία που περιελήφθη και στο πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης κατά του ανακριτού ότι «κατά τη γνώμη μου δολίως ο ανακριτής που χειρίστηκε τον φάκελο Siemens συγκάλυψε την υπόθεση και δεν συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-07». Άσχημα τα πράγματα για τον Ζαγοριανό.

/fimotro.

Read more...

Ανδρέας Παπανδρέου...... 5 Φεβρουαρίου 1919



ΟΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (5 Φεβρουαρίου 1919 – 23 Ιουνίου 1996) ήταν έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση». Διατέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996. Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο. O γιος του Γεώργιος Παπανδρέου (νεότερος) είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρωθυπουργός της Ελλάδας απο το 2009.

Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος




Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου. Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kίνγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με την γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε. Η επιμέλεια της διακήρυξης είχε ανατεθεί από τον ίδιο τον Παπανδρέου στα ηγετικά στελέχη του Π.Α.Κ. Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, σημερινό βουλευτή ν. Ηλείας, στον καθηγητή πανεπιστημίου Μανώλη Παπαθωμόπουλο και στον Δαμιανό Βασιλειάδη, ενώ ένα μεγάλο μέρος της διακήρυξης γράφτηκε από τον Κώστα Σημίτη. Παρόντες στην ανακοίνωση της διακήρυξης ήταν στελέχη του ΠΑΚ, αγωνιστές διωχθέντες από τη χούντα, νεολαίοι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και νεολαίοι της Γενιάς του 1-1-4. Στην διακήρυξη αναγράφονταν οι λόγοι ίδρυσης και οι βασικές θέσεις του κινήματος.

Από τη Μεταπολίτευση στην «Αλλαγή»

Οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου του 1974 όπου λαμβάνει 13,58% των ψήφων και εκλέγει 12 βουλευτές. Είναι η περίοδος που κυριαρχεί η αντι-αμερικανική και αντι-ΝΑΤΟϊκή χροιά στην πολιτική του. Παράλληλα καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι διαγραφές διαφωνούντων από το Κόμμα).

Στις 11 Δεκεμβρίου 1974 ο Kων. Kαραμανλής λέει στη Bουλή το περίφημο H Eλλάς ανήκει εις την Δύσιν. Ο Παπανδρέου του απαντά με το H Eλλάς ανήκει εις τους Έλληνας.

Στις εκλογές της 20 Δεκεμβρίου 1977 οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση, λαμβάνοντας το 25,34% των ψήφων και εκλέγοντας 93 βουλευτές.

Η επιστροφή στην εξουσία και το τέλος

Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου, απαλλαγμένος πλέον από τις κατηγορίες, επιστρέφει στην εξουσία με άνετη πλειοψηφία της ταξης του 47%.Με πληθος οικονομικων κινησεων βελτιωνεται η οικονομια μπαινοντας ετσι ουσιαστικα σε πορεια προς την ΟΝΕ.

Όμως, η περιπέτεια του σκανδάλου Κοσκωτά και η πολιτική ένταση των περασμένων χρόνων έχουν επιβαρύνει πλέον σοβαρά την υγεία του και τον Νοέμβριο του 1995 εισάγεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι πιέσεις που του ασκούνται τον αναγκάζουν να υπογράψει τον Ιανουάριο του 1996 την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν.Αποσύρεται απο την πολιτική στις αρχές του 1996.

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 με τιμές αρχηγού κράτους και μέσα σε πλήθος κόσμου.


Read more...

Αντιπαράθεση Παπακωνσταντίνου- Τσίπρα

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο υπουργός απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα για έκδοση ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας πως «κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα ότι η χώρα μας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της» και παράλληλα, τον κατηγόρησε για λάθος τακτική και για προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι με τους τραπεζίτες, ή με την κοινωνία, μίλησε για «αλισβερίσι ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και ΛΑΟΣ» και πρόσθεσε ότι «απέναντι στη προσπάθεια για έναν μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό θα υπάρξει ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός».

«Αυτή η κυβέρνηση έχει νωπή και δυνατή λαϊκή εντολή και την τιμούμε. Δεν ξέρω αν υπηρετείτε τα συμφέροντα των Ελλήνων κάνοντας ότι δεν γνωρίζετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας. Για εμάς κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό προστατεύοντας ταυτόχρονα τους κοινωνικά ευάλωτους», τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ακολούθως, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα. Απορρίπτοντας δε, την πρόταση Τσίπρα για την έκδοση ευρωομολόγου, ανέφερε:

«Απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, που δέχεται η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου ελλείμματος αξιοπιστίας της αγοράς της δεν μπορεί σήμερα να σηκώσει τη σημαία του ευρωομόλογου. Θα έστελνε ένα σήμα ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. Η χώρα μας έχει εκπονήσει το Σχέδιο Σταθερότητας που πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα την πάρει και από το Συμβούλιο Υπουργών. Αφορά μείωση δαπανών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Μπορούμε μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα και οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα εκλαμβανόταν, ως δικαιολογία, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει. Η Ελλάδα όμως μπορεί και θα τα καταφέρει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων «με τρόπο, που υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων», και επίσης ότι «μεταχειρίζεται τους θεσμούς με επικοινωνιακή λογική, όπως έδειξε με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς».

«Δεν μπορεί να συμπεριφέρεστε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ως ντεκόρ σε μια προαποφασμένη τακτική και λογική για τα δελτία των 8», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας παράλληλα στην άποψή του για έκδοση ευρωομολόγου.

«Λέτε θα εκπέμπουμε λάθος σήμα. Το να εκπέμπουμε σήμα Ασίας είναι καλύτερο από το να δείχνουμε ότι θέλουμε την Ευρώπη να σώσει μια χώρα; Το μόνο σήμα, που θα εκπέμπουμε σε λίγο καιρό, φοβάμαι πως θα είναι το SOS», είπε και πρόσθεσε.

«Δεν τολμάτε να τα βάλετε με τους τραπεζίτες γι αυτό και δεν εκδίδετε λαϊκό ομόλογο, διότι θα πρέπει να κάνετε ρήξεις. Δεν έχετε τα κότσια. Πρέπει να αποφασίσετε, όμως. Δεν μπορεί να είστε και με τους τραπεζίτες και με τη κοινωνία».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Το μόνο που θέλετε να κάνετε, είναι να διεκδικήσετε τη συναίνεση από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη. Κάνετε, όμως, ένα κακό αλισβερίσι και υποχωρείτε, όπως κάνατε με τους μετανάστες. Ο ελληνικός λαός σάς έδωσε σαφή εντολή για να φέρετε μια εναλλακτική πρόταση και εσείς το μεταφράζετε ως τον σχηματισμό ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού. Απέναντι του, όμως, θα υπάρξει ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός, που θα διεκδικήσει και θα απορρίψει όλα αυτά που πάνε την ελληνική κοινωνία πίσω».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε: «Λέτε για μεγάλη κοινωνική απάντηση, που θα υπάρξει. Είναι λάθος τακτική αυτή, που ακολουθείτε. Επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε τις πραγματικές δυσκολίες, που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εμείς απαντάμε ότι όσο η κυβέρνηση κάνει φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες να τις ξεπεράσουμε πάντα με αίσθημα δικαίου, δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν».
nooz.gr

Read more...

Επίσκεψη Βενιζέλου για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προοπτικές τους, συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεχμέτ Βετζντί Γκιονούλ (Mehmet Vecdi Gonul), ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, οποίος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και συναντήθηκε με ομολόγους του, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο του Έλληνα υπουργού, μεταξύ των θεμάτων, που απασχόλησαν τη Σύνοδο είναι η συνέχεια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Κόσοβο, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό αριθμό δυνάμεων. Η Ελλάδα εξετάζει την ανάληψη διοικητικού ρόλου, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της επιχείρησης, πιθανόν σε συνεργασία με άλλη συμμαχική χώρα. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ακόμα θέματα, που αφορούν τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (NRF), της οποίας το συντονισμό αναλαμβάνει η Ελλάδα για το 2012.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το Αφγανιστάν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΝΑΤΟ σε θέματα προϋπολογισμού και προτεραιότητας χρηματοδοτήσεων την επόμενη περίοδο, καθώς επίσης και τα πεδία στα οποία θα κινηθεί κατά βάση ο αμυντικός μετασχηματισμός της Συμμαχίας, λαμβανομένων υπόψη των στρατιωτικών προτεραιοτήτων.

Ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη περιηγήθηκε από τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο, Βασίλη Μπορνόβα, σε έκθεση για την αρχιτεκτονική των ορθόδοξων ναών της οθωμανικής περιόδου, πριν την εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση του Τανζιμάτ, στις αίθουσες του Γενικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος -που ήδη αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη- είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις ομολόγων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
nooz.gr

Read more...

Αποχωρούν τα μπλόκα σε β. Ελλάδα και Θεσσαλία

Άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά τα τρακτέρ από μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, καθώς το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, που συνεδρίασε, την Πέμπτη, στη Βέροια, αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων. Αποχώρησαν τα τρακτέρ από τα μπλόκα Στρυμωνικού, Κερδυλλίων και Αμφίπολης Σερρών, Βογατσικού Καστοριάς, ενώ στη διάρκεια της ημέρας, θα αποχωρήσουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα.

Την αναστολή των κινητοποιήσεων συμφώνησαν οι αγρότες από τα μπλόκα Κερδυλλίων, Χρυσούπολης, Εξοχής, Χαλκηδόνας, Ευζώνων, Δοϊράνης, Βογατσικού, Πρεσπών, Αλαμάνας, Παλιού Λεβέντη, Ριτσώνας και στο 90 χλμ στο δρόμο των Θηβών.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών στο μπλόκο των Κερδυλλίων, Γιάννης Παναγής, οι αγρότες αναστέλλουν, αλλά δεν διακόπτουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις. "Υπάρχει έκδηλη απογοήτευση, αλλά ταυτόχρονα και ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να αναδείξουμε το υπαρκτό αγροτικό πρόβλημα. Θα συναντιόμαστε κάθε Κυριακή και στα τέλη Μαρτίου, δεν αποκλείεται να ξαναβγούμε και πάλι στους δρόμους, αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Παναγής.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα Προμαχώνα, Νίκαιας και άλλων περιοχών, που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Βέροιας και συνεχίζουν τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου και πάλι οι νταλίκες σχηματίζουν ουρές.

Συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ στα Πράσινα Φανάρια και στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία. Το πρώτο ρήγμα στο αγροτικό μέτωπο σημειώθηκε, την Πέμπτη, με την αποχώρηση των αγροτών από το μπλόκο Στρυμωνικού, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης.

Αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Αλαμάνας

Με σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση και με μήνυμα ακόμη και για αιφνιδιαστικό αποκλεισμό του εθνικού δρόμου, αποχώρησαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι από το μπλόκο της Αλαμάνας οι αγρότες που βρίσκονταν εκεί από τις 15 Ιανουαρίου.Πάντως δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο δυναμικότερης κινητοποίησης μετά τις 15 Μαρτίου αν δεν καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους, λίγο πριν δοθεί το σύνθημα της αποχώρησης, τονίστηκε σε όλους τους τόνους η πλήρης δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το αγροτικό θέμα, ενώ υπογράμμισαν ότι μένουν προσηλωμένοι στις αποφάσεις του πανελλαδικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν.

Παραμένουν στο μπλόκο της Στέρνας οι αγρότες της Πελοποννήσου

Οι αγρότες της Πελοποννήσου, που κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, με το μπλόκο της Στέρνας, δήλωσαν το μεσημέρι ότι θα παραμείνουν στο σημείο και ενισχύουν το μπλόκο. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγέλου δήλωσε ότι "ακολουθούμε κοινή πορεία με τους αγρότες του Προμαχώνα και άλλων 20 μπλόκων και θα μείνουμε στα μπλόκα μέχρι η κ. Μπατζελή να σκύψει ουσιαστικά στα προβλήματά μας και να δώσει λύση".

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Άργους και η παράκαμψη αυτή δημιουργεί καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών, στους οδηγούς που κινούνται στη διαδρομή από και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο.

nooz.gr

Read more...

"Συντονισμένη επίθεση κατά του ευρώ"

Για "συντονισμένη επίθεση κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία", έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή "η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ".

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. "Το πρόβλημα- σημείωσε- είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σ' αυτό το θέμα".

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε: "Εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σ' αυτό επιμένουμε. Εμείς ό,τι είχαμε πει, το κάναμε, πήραμε μέτρα".

"Θα εφαρμόσουμε με αξιοπιστία το ΠΣΑ"

"Η Ελλάδα θα εφαρμόσει με αξιοπιστία το πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος", τόνισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: "Μπορώ να κατανοήσω τις αμφιβολίες, αλλά για αυτό και πρέπει να το αποδείξουμε. Θα εφαρμόσουμε με αξιοπιστία αυτό το πρόγραμμα".

"Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4% εφέτος", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την λήψη επιπλέον μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Συμπλήρωσε ότι το δέον είναι να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο χαρακτήρισε "αξιόπιστο". Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα έχει επαρκής πόρους στη διάθεσή της από την ΕΕ.

"Ιστορική ευκαιρία"

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και από την ύφεση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη , που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι στην Κοπεγχάγη υπήρξε η ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Επόμενος σημαντικός σταθμός, πρόσθεσε, είναι στο Μεξικό τον ερχόμενο Νοέμβριο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών μας.

Το φορολογικό στίγμα


Τη λήψη μέτρων για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα και πρέπει να πληρώσουν είχε ανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε, την Πέμπτη, με τους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, δίνοντας έτσι το στίγμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές, γιατί αν δεν γίνουν αυτές τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή όλων στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν τα μεγαλύτερα προνόμια και πρέπει να συμβάλουν περισσότερο.

nooz.gr

Read more...

Στη φάκα της μηχανοργάνωσης...



Λώρη Κέζα
Πού βρισκόμαστε, στη Σουηδία ή στον Καναδά; Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, να συνδέσει ηλεκτρονικά όλους τους φορείς υγείας ή μάλλον όλους τους φορείς που σχετίζονται με τα έξοδα της υγείας. Τούτο περιλαμβάνει δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακεία. Θα υπάρχει πλήρης εικόνα για κάθε ασφαλισμένο: από τι πάσχει, ποιος το διέγνωσε, ποια εταιρεία φτιάχνει το φάρμακο και ποιος το
διαθέτει στην αγορά. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο υπουργός Απασχόλησης, πρόκειται για ένα «σύστημα ΔΙΑΣ» της περίθαλψης. Να καγχάσουμε λίγο:

Πότε θα γίνουν όλα αυτά, του Αγίου Ιπποκράτη; Κι όμως, τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Τον Μάρτιο, δηλαδή σε έναν μήνα από τώρα, θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή του συστήματος στη Λαμία και στη Λάρισα.

Ο θεσσαλικός κάμπος είναι πρόσφορος για φαρμακευτικές απάτες. Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα τα κυκλώματα δεν δείχνουν καμία αυτοσυγκράτηση. Θα τολμούσαν να γράψουν φάρμακα ακόμη και στο όνομα του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα μπορούσαν να του εγκρίνουν αναπηρικό καροτσάκι, βηματοδότη και αντισυλληπτικά χάπια. Τα αποτελέσματα από ελέγχους του ΟΓΑ στην Κεντρική Ελλάδα και στη Μακεδονία δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν τον Θεό τους. Να πούμε όμως κάτι;

Βρίσκουν και τα κάνουν. Δεν είχαν ποτέ τον φόβο της σύλληψης, της διοικητικής ποινής, του πειθαρχικού ή ακόμη ακόμη του κοινωνικού στίγματος. Η ληστρική φάμπρικα λειτουργούσε με την ανοχή, με την εμπλοκή, αν όχι με τον θαυμασμό, πολλών συντοπιτών. Γινόταν μια απάτη και το μέλημα ήταν να επωφεληθούν ακόμη περισσότεροι.

Πρακτικά τώρα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια συνάντηση στο Μαξίμου για επιμερισμό καθηκόντων και γι΄ αυτόν τον λόγο θα παραστούν εκπρόσωποι από το ΚΕΠΥΟ, από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και άλλοι. Η κεντρική ιδέα είναι να λειτουργήσει η μηχανοργάνωση όπου είναι δυνατόν και συν τω χρόνω να συνδέονται μεταξύ τους τα ψηφία. Την εφαρμογή των σχεδίων στο ΙΚΑ θα ακολουθήσει το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα θα εντάσσονται περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο ερώτημα «πότε θα γίνουν όλα αυτά, σε τρεις, έξι, οκτώ μήνες;» ο κ. Λοβέρδος απαντά «τώρα αρχίζουμε». Προτού ανάψουν τα κομπιούτερ, πρέπει να ληφθεί μία ακόμη απόφαση: αν θα αξιοποιηθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποκτιέται από τη γέννηση, ή αν θα προτιμηθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Το ερώτημα δεν πηγάζει από κομματική κόντρα, αν δηλαδή θα πετάξουν όλη τη δουλειά της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, αλλά από το πρακτικό κομμάτι. Και οι δύο επιλογές έχουν υπέρ και κατά.

Η προσδοκία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος. Ευελπιστεί δε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα ακόμη και το 2010.

Δεν ξέρουμε ποια είναι τα νούμερα, ούτε πόσα θα αποφέρει πραγματικά το φιλόδοξο σχέδιο.

Το βέβαιον είναι ότι όσοι είχαν ροπή στην κομπίνα, θα το ξανασκέφτονται. Η ασυδοσία ήταν αποτέλεσμα εν πολλοίς της ανυπαρξίας ελέγχου και της ατιμωρησίας. Μελλοντικά ο φαρμακοποιός θα έχει τον φόβο ότι θα γίνει τσακωτός αν κόβει στα κρυφά φύλλα από τα βιβλιάρια των πελατών του. Το πιο διαδεδομένο κόλπο είναι το εξής: κρατούν στο μαγαζί τα βιβλιάρια υπερηλίκων, δήθεν για να τους εξυπηρετούν καλύτερα, γρηγορότερα. Οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα από συγκεκριμένες εταιρείες, συχνά για σαχλό λόγο, για να εξασφαλίσουν ένα ταξίδι σε εξωτικό προορισμό, τάχα μου συνέδριο. Με τη μηχανοργάνωση όλοι θα λογοδοτούν.

Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι η πολιτική βούληση θα φέρει τη λύση στις σπατάλες. Δεν φτάνει αυτό, χρειάζεται και η υποστήριξη των εμπλεκομένων, έστω μιας μερίδας. Είναι ελπιδοφόρες ορισμένες κινήσεις νέων ανθρώπων, σαν κι αυτή των ειδικευόμενων νευρολόγων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Καταγγέλλουν ότι χωρίς λόγο ένα πανάκριβο φάρμακο (1.000 ευρώ την ημέρα) δίδεται σε ασθενείς χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη. Ο υπουργός Εργασίας δίνει το σύνθημα, όπως ο κ. Γ. Παπανδρέου στο προεκλογικό σποτ: «Πάμε».
BHMA


nonews-news.

Read more...

Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση

«Κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες. Με μικρές τροποποιήσεις και αυστηρότερη σε ορισμένες περιπτώσεις της διαδικασίας κατατέθηκε χθες το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Διαβατήριο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από 500.000 νόμιμους μετανάστες, καθώς και 250.000 παιδιά της δεύτερης γενιάς θα δοθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσουν...
δικαίωμα ψήφου από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου περισσότεροι από 266.000 ομογενείς και μετανάστες.
«Εθνική, κοινωνική και οικονομική ανάγκη» χαρακτήρισε την ένταξη των μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τις τροποποιήσεις που έγιναν από το αρχικό κείμενο το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. «Παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας, ενσωματώνοντας κάθε λογική και χρήσιμη πρόταση που κατέθεσαν πολίτες, φορείς, καθώς και τα πολιτικά κόμματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δείχνουν την πρόθεσή μας να πάμε σε συμφωνία των κομμάτων».
Απάντηση στις αιτιάσεις περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με την παροχή δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν εξαιρέσει κανείς τους ομογενείς, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές είναι μόλις το 0,65% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις για την απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπούς, παρέμεινε η προϋπόθεση της πενταετούς νόμιμης διαμονής, παρά το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αυξηθεί το χρονικό διάστημα σε περισσότερα από 8 χρόνια. Με τη συμπλήρωση των πέντε ετών, οι αλλοδαποί θα υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί εντός διετίας.
Προκειμένου ωστόσο να διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις, το υπουργείο αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία χορήγησης, στη βάση, όπως αναφέρθηκε, και της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Έτσι, για την επαρκή γνώση ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού οι μετανάστες θα απαιτείται να περνούν από ειδικά τεστ, ενώ για να γίνει δεκτή η αίτηση πολιτογράφησης χρειάζονται και τρεις συστατικές επιστολές από Έλληνες πολίτες που διαμένουν στον ίδιο δήμο.
Στο τελικό νομοσχέδιο εξειδικεύεται παράλληλα και ο τρόπος εξακρίβωσης προϋποθέσεων, όπως η ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία και η συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Όπως ορίζεται, θα συνεκτιμώνται μεταξύ άλλων στοιχεία όπως γνώση της ελληνικής ιστορίας, η συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία, τα οποία να διαθέτουν μέλη που είναι Έλληνες, καθώς και η φοίτηση σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς.
Ειδική ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για όσους αλλοδαπούς μεταναστεύσουν νόμιμα μετά τη δημοσίευση του νόμου στη χώρα. Έτσι, για αυτούς θα απαιτείται να συμπληρώσουν 7 χρόνια διαμονής, ενώ η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε έναν χρόνο. Σε μία ενδιάμεση λύση οδηγήθηκε η κυβέρνηση για τα κριτήρια χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα, με δεδομένο πως η Ν.Δ. ζητούσε ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Από το αρχικό σχέδιο παρέμεινε μόνο η ρύθμιση που προβλέπει εξαετή φοίτηση και χορήγηση πριν από την ενηλικίωση, με δήλωση των γονέων.
Η Εκκλησία
Εν τω μεταξύ, τέλος στις διαμαρτυρίες μητροπολιτών για το θέμα της ιθαγένειας έβαλε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Με μία ισορροπημένη ανακοίνωση που κινείται στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Σύνοδος τονίζει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για θέμα που αφορά και χειρίζεται η Πολιτεία. «Η θέσπιση του νόμου που αφορά την ιθαγένεια, δεν προέβλεπε ούτε και τώρα προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, διά του Ελληνικού Κοινοβουλίου (...)», αναφέρεται στο χθεσινό ανακοινωθέν.
fimotro


Read more...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα

«Ιερό πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής κηρύσσει η κυβέρνηση. Ταμειακές μηχανές σε όλη την αγορά, τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έξτρα φοροέκπτωση για τις αποδείξεις από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, φορολογική αμνηστία σε όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς, λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική διαπόμπευση, έλεγχο του «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων, ακόμη και μέσω των λογαριασμών για φως, νερό, τηλέφωνο και...
ηλεκτρονική παρακολούθηση των συναλλαγών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ορισμένα από τα μέτρα που επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να «συλλάβει» όσους φοροδιαφεύγουν.
Η φοροδιαφυγή υπερβαίνει πλέον τα 15 δισ. ετησίως, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παταχθεί η προκλητική φοροαποφυγή στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι το οικονομικό επιτελείο μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, του οποίου οι βασικές αρχές θα δοθούν στη δημοσιότητα, την ερχόμενη εβδομάδα, θέτει σε εφαρμογή σχέδιο που προβλέπει:
1. Εγκατάσταση ταμειακών
Εγκατάσταση ταμειακών στο σύνολο της αγοράς ακόμα και σε βενζινάδικα, ταξί και λαϊκές αγορές. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεις ανέγερσης οικοδομών, εργολάβοι, υπεργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ΤΑΧΙ, λιανοπωλητές, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ. Ολοι οι επιτηδευματίες θα τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων και θα υπολογίζουν τα εισοδήματά τους με λογιστικό τρόπο (έσοδα - έξοδα).
2. Ελάχιστο όριο εισοδήματος
Θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου εισοδήματος που θα απαγορεύει στους ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους κέρδη χαμηλότερα από αυτό. Το ελάχιστο αυτό όριο θα διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται με βάση το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου που κατέχει, της επιφάνειας του σπιτιού του, αλλά και των υπόλοιπων ακινήτων που χρησιμοποιεί. Επίσης, θα επηρεάζεται από τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τις αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω καρτών και άλλες δαπάνες.
3. Ηλεκτρονική παρακολούθηση
Ηλεκτρονική παρακολούθηση επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχονται ή θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από τα οποία θα προκύπτει καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν κυρίως γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και τεχνίτες.
4. Εκπτωση για αποδείξεις
Εξτρα φοροέκπτωση θα έχουν οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις δαπανών που θα προέρχονται από κλάδους που βρίσκονται στο «κόκκινο» της φοροδιαφυγής. Οι αποδείξεις αυτές θα εκπίπτουν προσαυξημένες, ενδεχομένως κατά 50%.
5. Ελεγχοι του πόθεν έσχες
Αυστηρό έλεγχο του «πόθεν έσχες». Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα συλλέξει για διασταυρώσεις και όλα τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ύδρευσης, τηλεφωνίας και ηλεκτρικού.
6. Μερίσματα από offshore
Ελεγχος και φορολόγηση των μερισμάτων από υπεράκτιες εταιρείες μέσω της χρήσης των υφιστάμενων ή επικείμενων διμερών φορολογικών συνθηκών.
7. Λίστες φοροφυγάδων
Λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική... διαπόμπευσή τους.
8. Δυνατότητα καταγγελιών
Δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορολογούμενους να καταγγέλλουν εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν.
9. Ακίνητα σε offshore
Ελεγχο και φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες. Εξετάζεται να αυξηθεί -από το 3% στο 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου- ο ετήσιος ειδικός φόρος που καταβάλλουν οι offshore και άλλες εταιρείες για ακίνητα που έχουν στη χώρα μας, ώστε να γίνει ασύμφορη η καταχώριση ακινήτων σε τέτοιου είδους εταιρείες. Για τον σκοπό αυτό, μελετάται η διενέργεια διασταυρώσεων, ώστε να εξακριβωθεί ποια ακίνητα είναι ιδιοκτησίας offshore εταιρειών και δεν έχουν δηλωθεί.
10. «Επικίνδυνες» ομάδες
Διενέργεια φορολογικών ελέγχων μόνο σε εκείνες τις ομάδες φορολογουμένων που έχουν υψηλό βαθμό «επικινδυνότητας» για φοροδιαφυγή. Εγκατάλειψη της υποχρέωσης ελέγχου όλων των αρχείων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.
11. Τήρηση λογαριασμών
Υποχρεωτική τήρηση από τις επιχειρήσεις επιχειρηματικών λογαριασμών στις εμπορικές τράπεζες.
12. Επιλογή με πόιντ σύστεμ
Επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν με ένα σύστημα point system που θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.
13. Πληροφορίες για τιμολόγια
Ηλεκτρονική υποβολή (μέσω Ιντερνετ ή κινητού τηλεφώνου) λεπτομερών πληροφοριών για όλες τις εκδιδόμενες αποδείξεις. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο πλαστών τιμολογίων και εγκαταστάσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις.
14. Φορολογική αμνηστία
Φορολογική αμνηστία στους ιδιώτες ή στις εταιρείες που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιoν της δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.
15. Σκληρές ποινές και πρόστιμα
Επιβολή σκληρών ποινών και εξοντωτικών προστίμων σε όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν.

fimotro

Read more...

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΑΡΩΝΕΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ρεπορτάζ : Άγης Μάρκου

Στη δίνη κερδοσκοπικών πιέσεων βρέθηκαν χθες οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τα χρηματιστήρια στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης- Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία- να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και οι τιμές των κρατικών ομολόγων τους να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Η δημοσιονομική αστάθεια στις περιφερειακές χώρες του ευρώ απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, δημιουργώντας κύμα πωλήσεων και για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου. Το κλίμα...
συγκρατημένης αισιοδοξίας που προσπάθησε να διαμορφώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, δηλώνοντας ότι θα εξέλθουμε από την κρίση αν εφαρμοσθούν τα προγράμματα σταθερότητας, δεν βοήθησε στον κατευνασμό της αβεβαιότητας που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα. Οι φόβοι ότι η κρίση θα οδηγήσει κάποια χώρα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έχουνενταθεί, προκαλώντας πανικό στις αγορές και γενικευμένες πωλήσεις. Τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες ότι η κατάσταση μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη και η κρίση στην αγορά ομολόγων να γενικευθεί και να πλήξει την οικονομία. Οπως αναφέρουν «αν έχουμε κρίση ομολόγων (sovereign crisis), τότε η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αυτήν του 2008». Το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας, υποχωρώντας κατά 3,3%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,4%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κρίση στην αγορά ομολόγων θα πλήξει τις τράπεζες. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες που κατέγραψαν η ισπανική (-5,94%) και η πορτογαλική κεφαλαιαγορά (4,98%). Την ίδια στιγμή, στις αγορές χρήματος τα ομόλογα των χωρών αυτών δέχονταν πιέσεις, επηρεάζοντας και τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ισπανικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας αναρριχήθηκε κοντά στις 100 μονάδες βάσης από τις 85 ως 90 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη διαφορά στους τίτλους του πορτογαλικού Δημοσίου έφτασε τις 165 μονάδες βάσης, από επίπεδα κάτω των 150 μονάδων βάσης μία ημέρα νωρίτερα. Σταθερά πάνω από τις 350 μονάδες βάσης παρέμεινε και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Την ίδια στιγμή, σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύονται τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου πτώχευσης των τριών οικονομιών, καθώς η ζήτηση για αυτά είναι πολύ μεγάλη. Σημαντική άνοδο της τάξης των 26 μονάδων σημείωσε χθες το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, το οποίο έφτασε τις 416 μονάδες βάσης, ενώ με ενίσχυση 30 μονάδων το αντίστοιχο ασφάλιστρο για την Πορτογαλία έφτασε τις 224 μονάδες βάσης. Από την άλλη, το CDS για το ισπανικό 5ετές ομόλογο ανήλθε στις 160 μονάδες βάσης, υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με την Τετάρτη.
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο κλάδος επηρεάζεται άμεσα από τις παραπάνω εξελίξεις, οι οποίες οδηγούν σε άνοδο το κόστος δανεισμού για τα πιστωτικά ιδρύματα. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody΄s, με την οποία τίθεται εν αμφιβολία η μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία «Αaa» που έχουν τα τιτλοποιημένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, μετά την υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο. Η είδηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του έτερου οίκου Fitch ότι θα προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολογίας των τιτλοποιήσεων των εγχώριων τραπεζών, λόγω του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και του νόμου για τις οφειλές των επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεση επίπτωση στα επιτόκια με τα οποία θα αναχρηματοδοτήσουν τους επόμενους μήνες οι ελληνικές τράπεζες τα 20 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα. Χθες δύο εκπρόσωποι της ΕΚΤ βρέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αξιολόγησαν τη θέση των ελληνικών τραπεζών, όπως και αν είναι εφικτό να δοθεί παράταση στην επιστροφή των κεφαλαίων από τις τράπεζες.

fimotro

Read more...