Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Στη φάκα της μηχανοργάνωσης...



Λώρη Κέζα
Πού βρισκόμαστε, στη Σουηδία ή στον Καναδά; Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, να συνδέσει ηλεκτρονικά όλους τους φορείς υγείας ή μάλλον όλους τους φορείς που σχετίζονται με τα έξοδα της υγείας. Τούτο περιλαμβάνει δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακεία. Θα υπάρχει πλήρης εικόνα για κάθε ασφαλισμένο: από τι πάσχει, ποιος το διέγνωσε, ποια εταιρεία φτιάχνει το φάρμακο και ποιος το
διαθέτει στην αγορά. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο υπουργός Απασχόλησης, πρόκειται για ένα «σύστημα ΔΙΑΣ» της περίθαλψης. Να καγχάσουμε λίγο:

Πότε θα γίνουν όλα αυτά, του Αγίου Ιπποκράτη; Κι όμως, τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Τον Μάρτιο, δηλαδή σε έναν μήνα από τώρα, θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή του συστήματος στη Λαμία και στη Λάρισα.

Ο θεσσαλικός κάμπος είναι πρόσφορος για φαρμακευτικές απάτες. Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα τα κυκλώματα δεν δείχνουν καμία αυτοσυγκράτηση. Θα τολμούσαν να γράψουν φάρμακα ακόμη και στο όνομα του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα μπορούσαν να του εγκρίνουν αναπηρικό καροτσάκι, βηματοδότη και αντισυλληπτικά χάπια. Τα αποτελέσματα από ελέγχους του ΟΓΑ στην Κεντρική Ελλάδα και στη Μακεδονία δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν τον Θεό τους. Να πούμε όμως κάτι;

Βρίσκουν και τα κάνουν. Δεν είχαν ποτέ τον φόβο της σύλληψης, της διοικητικής ποινής, του πειθαρχικού ή ακόμη ακόμη του κοινωνικού στίγματος. Η ληστρική φάμπρικα λειτουργούσε με την ανοχή, με την εμπλοκή, αν όχι με τον θαυμασμό, πολλών συντοπιτών. Γινόταν μια απάτη και το μέλημα ήταν να επωφεληθούν ακόμη περισσότεροι.

Πρακτικά τώρα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια συνάντηση στο Μαξίμου για επιμερισμό καθηκόντων και γι΄ αυτόν τον λόγο θα παραστούν εκπρόσωποι από το ΚΕΠΥΟ, από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και άλλοι. Η κεντρική ιδέα είναι να λειτουργήσει η μηχανοργάνωση όπου είναι δυνατόν και συν τω χρόνω να συνδέονται μεταξύ τους τα ψηφία. Την εφαρμογή των σχεδίων στο ΙΚΑ θα ακολουθήσει το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα θα εντάσσονται περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο ερώτημα «πότε θα γίνουν όλα αυτά, σε τρεις, έξι, οκτώ μήνες;» ο κ. Λοβέρδος απαντά «τώρα αρχίζουμε». Προτού ανάψουν τα κομπιούτερ, πρέπει να ληφθεί μία ακόμη απόφαση: αν θα αξιοποιηθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποκτιέται από τη γέννηση, ή αν θα προτιμηθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Το ερώτημα δεν πηγάζει από κομματική κόντρα, αν δηλαδή θα πετάξουν όλη τη δουλειά της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, αλλά από το πρακτικό κομμάτι. Και οι δύο επιλογές έχουν υπέρ και κατά.

Η προσδοκία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος. Ευελπιστεί δε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα ακόμη και το 2010.

Δεν ξέρουμε ποια είναι τα νούμερα, ούτε πόσα θα αποφέρει πραγματικά το φιλόδοξο σχέδιο.

Το βέβαιον είναι ότι όσοι είχαν ροπή στην κομπίνα, θα το ξανασκέφτονται. Η ασυδοσία ήταν αποτέλεσμα εν πολλοίς της ανυπαρξίας ελέγχου και της ατιμωρησίας. Μελλοντικά ο φαρμακοποιός θα έχει τον φόβο ότι θα γίνει τσακωτός αν κόβει στα κρυφά φύλλα από τα βιβλιάρια των πελατών του. Το πιο διαδεδομένο κόλπο είναι το εξής: κρατούν στο μαγαζί τα βιβλιάρια υπερηλίκων, δήθεν για να τους εξυπηρετούν καλύτερα, γρηγορότερα. Οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα από συγκεκριμένες εταιρείες, συχνά για σαχλό λόγο, για να εξασφαλίσουν ένα ταξίδι σε εξωτικό προορισμό, τάχα μου συνέδριο. Με τη μηχανοργάνωση όλοι θα λογοδοτούν.

Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι η πολιτική βούληση θα φέρει τη λύση στις σπατάλες. Δεν φτάνει αυτό, χρειάζεται και η υποστήριξη των εμπλεκομένων, έστω μιας μερίδας. Είναι ελπιδοφόρες ορισμένες κινήσεις νέων ανθρώπων, σαν κι αυτή των ειδικευόμενων νευρολόγων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Καταγγέλλουν ότι χωρίς λόγο ένα πανάκριβο φάρμακο (1.000 ευρώ την ημέρα) δίδεται σε ασθενείς χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη. Ο υπουργός Εργασίας δίνει το σύνθημα, όπως ο κ. Γ. Παπανδρέου στο προεκλογικό σποτ: «Πάμε».
BHMA


nonews-news.

Δεν υπάρχουν σχόλια: