Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

«Ούτε δίκαια, ούτε λογική, αλλά προσωρινά αναγκαία» η αύξηση του ΦΠΑ λέει ο Βενιζέλος

Παράθυρο αλλαγών στο νέο φορολογικό

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Αθήνα
«Αναγκαίο προσωρινά, άλλα ούτε δίκαιο ούτε λογικό» χαρακτήρισε το μέτρο για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, απαντώντας στην θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η επιλογή αυτή.

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real FM, μίλησε για επανεξέταση του ζητήματος στο νέο φορολογικό που καταρτίζεται, τονίζοντας όμως ότι «στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να είμαστε συνεπείς» αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση που απορρέει από το Μεσοπρόθεσμο, όπου έχουν προβλεφθεί έσοδα 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. ευρώ για το 2012 από τη συγκεκριμένη πηγή.

Επίσης συνάρτησε την όποια μείωση των συντελεστών με βελτίωση των εισπράξεων από ΦΠΑ που σήμερα διαφεύγουν, αφού «όταν ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται κάποιοι επιβαρύνονται με υψηλότερο συντελεστή».

«Εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα απλό μηχανισμό είσπραξης του ΦΠΑ, μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές» είπε ο υπουργός παραπέμποντας στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Συντονισμένες δράσεις αντί λευκής απεργίας το φθινόπωρο, προαναγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

«Θα κάνουμε στοχευμένες ενέργειες»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με απεργίες στην είσπραξη φόρων προσανατολίζονται να απαντήσουν στην κυβέρνηση οι δημόσιοι υπάλληλοι από το φθινόπωρο, με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σπύρο Παπασπύρο να τονίζει: «Δεν θα κάνουμε λευκή απεργία, θα κάνουμε στοχευμένες ενέργειες».

Μιλώντας στο MEGA, ο κ.Παπασπύρος είπε ότι από το φθινόπωρο θα υπάρξουν συντονισμένες δράσεις στο σύνολο του δημόσιου τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα το κλείσιμο ταμείων για την είσπραξη φόρων, και τόνισε ότι στόχος είναι «να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στον πολίτη».

«Πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να μπει ένας φραγμός» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την κυβέρνηση.

Για την καθυστέρηση που υπάρχει στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ο κ.Παπασπύρος τόνισε ότι ο χρόνος αναμονής είναι πάνω από τρία χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Παράλληλα, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος τάχθηκε κατά του μέτρου που προβλέπει τη δυνατότητα άδειας πέντε ετών, άνευ αποδοχών, στο Δημόσιο.

«Υλοποιείται νόμος, για τον οποίο είχαμε εκφράσει τις χειρότερες αντιρρήσεις. Πρόκειται για ακατάλληλη και απαράδεκτη τακτική» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος εξέφρασε αντιρρήσεις και για τη δυνατότητα που παρέχεται στους δημοσίους υπαλλήλους να επιλέγουν μειωμένο ωράριο, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εξετάζεται επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής και σε ομόλογα που λήγουν μετά το 2020

Για να αυξηθεί η συμμετοχή


«Πρέπει να "αξιοποιήσουμε" την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας για τη στεγανοποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
«Πρέπει να "αξιοποιήσουμε" την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας για τη στεγανοποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Την τετραετή επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να καλύψει χρέος που ωριμάζει το 2024 αντί του 2020, εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Το θέμα εξετάσθηκε χθες στη τηλεδιάσκεψη που είχε ο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγγ.Βενιζέλος με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπος Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλής του EFSF, κ. Κλάους Ρεγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Βιτόριο Γκρίλι.

Ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real News δήλωσε για το θέμα: «Πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα ύψους 150 δισ. ευρώ λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό [...] Άρα στόχος μας είναι να έχουμε 90% συμμετοχή δηλαδή 135 δισ. ευρώ».

Στο ίδιο πλαίσιο Έλληνας τραπεζίτης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, επιβεβαίωσε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

«Εξετάζουν την επέκταση των λήξεων των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή από το 2020 στο 2024», ανέφερε ο τραπεζίτης, ο οποίος φέρεται να είχε ενημέρωση από τους αξιωματούχους του IIF.

Όπως σημείωσε, μια τέτοια κίνηση «θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 90%».

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών αφορούσε αρχικώς σε ομόλογα 31 δισ. ευρώ, εάν τελικώς υπάρξει χρονική επέκταση για το σχέδιο το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή ιδιωτών).

«Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω διάθεση να μείνουν μέσα στο σχέδιο» είπε ο κ. Βενιζέλος στην συνέντευξη στο Real FM, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη πρόταση δεν έχει σταλεί ακόμα στις τράπεζες. «Τέλη Σεπτεμβρίου τελειώνει η προετοιμασία και πρέπει να είναι μικρός ο χρόνος εφαρμογής», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Επιστρέφουν τα λεφτά στις τράπεζες

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι μετά τις αποφάσεις της ΕΕ στις 21 Ιουλίου σημειώνεται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ερωτηθείς για το αν στηρίζει κινήσεις συγχωνεύσεων απάντησε «στηρίζουμε κάθε κίνηση ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της συστημικής σταθερότητας», σημειώνοντας όμως ότι προέχουν η εφαρμογή του PSI και ο έλεγχος των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για τη μείωση των καταθέσεων τον Ιούνιο λέγοντας πως «είναι κρίμα να φεύγουν καταθέσεις σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ή να μπαίνουν κάτω από το στρώμα στο σπίτι, αλλά τώρα στα τέλη Ιουλίου ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα».

Ζωτικής σημασίας οι αποφάσεις της Συνόδου

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. Όλοι πείστηκαν πια ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί η Ελλάδα και η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να την προστατέψει», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος,

Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις επιθέσεις κατά των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μετάσχει όπως συμφωνήθηκε και ο EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να δανείζεται με δικά του ομόλογα που θα αξιολογούνται ΑΑΑ και να βγαίνει στη δευτερογενή αγορά».

Αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες έχουν δισταγμούς λόγω της επιβάρυνσης που θα έχουν, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έγκρισης τους από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Επανέλαβε τη θέση για την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

Επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και τόνισε σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα προχωρήσουν ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.

Πρωταρχική προτεραιότητα είναι «να εκτελέσουμε επιτυχώς τον προϋπολογισμό του 2011 όπως διορθώθηκε με το μεσοπρόθεσμο, για τον οποίο δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο λογικό. Πρέπει να φέρουμε τα 28 δισ. σε συγκεκριμένα ορόσημα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος ο υπουργός εκτίμησε ότι η παγκόσμια περιδίνηση δεν θα τελειώσει εύκολα, σημείωσε ότι πρέπει ΗΠΑ και ευρωζώνη να πάρουν σοβαρές αποφάσεις ενίσχυσης θεσμών και οικονομικής διακυβέρνησης και σημείωσε χαρακτηριστικά «πρέπει να "αξιοποιήσουμε" την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας για τη στεγανοποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...