Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Χτύπημα στην «καρδιά» του υποκόσμου της Θεσσαλονίκης!

Γιγάντια επιχείρηση της αστυνομίας


Ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, εφοριακός, εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, τραπεζικά στελέχη, δύο δικηγόροι, ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Φερέτης, και ένας υπάλληλος ΠΑΕ αποτελούσαν μέλη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συνολικά συνελήφθησαν 47 άτομα, ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλα ασύλληπτα μέλη.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος, ενώ υπολογίζεται ότι από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων το Δημόσιο έχει στερηθεί έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Προστασία, τοκογλυφία, απάτες και ξέπλυμα

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων:

• Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις 4 εγκληματικές οργανώσεις,
• Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
• Εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους (modus operandi).
• Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
• Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
• Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μίας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Τα συγχαρητήριά του κ. Παπουτσή

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία, με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

Read more...

Κι όμως νοικιάζεται ο Παρθενώνας με 1.000 ευρώ!...Θες να νοικιάσεις τον Παρθενώνα; Με 1.000 ευρώ μπορείς να τον έχεις! Δεν πρόκειται για αστείο... Τόσο τον δίνει το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση!


Όπως διαβάζουμε στην ... εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το υπουργείο καθόρισε «ταρίφα» για την διαφημιστική αξιοποίηση 117 μνημείων της χώρας μας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και οι Δελφοί.


Είναι η πρώτη φορά που καθορίζονται τέλη χρήσηςτων μνημείων, που θα παραχωρούνται για φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις με βάση τον «τιμοκατάλογο» που ορίζει το υπουργείο με σχετική απόφαση.


Έτσι, με 1.000 ευρώ, κάθε εταιρεία θα μπορεί να βγάλει πόζες με φόντο τον Ιερό Βράχο, για κάρτες, αφίσες και μαγνητάκια η τιμή «πιάνει» τα 300 ευρώ, ενώ αν οι φωτογραφίες μπουν σε cd ή dvd το «μαλλί» πάει στα 500 ευρώ. Αν πρόκειται για κινηματογράφηση, ο Παρθενώνας «αγγίζει» τα 1.600 ευρώ ανά ημέρα.


Κάντε κλικ εδώ και δείτε αναλυτικά πόσο κοστίζουν τα 117 μνημεία μας
star.grRead more...

Οι κολλητοί, ο «εκλεκτός», τα τελευταία «φιλέτα» και η απαξίωση της μετοχής της ΔΕΗ!

Οι κολλητοί, ο «εκλεκτός», τα τελευταία «φιλέτα» και η απαξίωση της μετοχής της ΔΕΗ!
Χωρίς ανάσα συνεχίζεται η διάλυση της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, υπό τα απαθή βλέμματα των άπραγων κάθε λογής υπευθύνων και αρμόδιων.

Από την τελευταία χρηματιστηριακή υπηρεσία μέχρι τον καθ’ ύλην εποπτεύοντα υπουργό συντελείται, εδώ και καιρό, ένα «έγκλημα» σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η αποτίμηση της οποίας μετά τη νέα βουτιά της Παρασκευής και 13 εξανεμίστηκε σε λιγότερα από 750 εκατ. Ευρώ! Το παράδοξο είναι, πως ενώ η χρηματιστηριακή πιάτσα βοά για προμελετημένη- μεθοδευμένη απαξίωση της ΔΕΗ προκειμένου να τεμαχισθεί και ξεπουληθεί κοψοχρονιά σε ξένα και εγχώρια ενεργειακά συμφέροντα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθεύδει, η διοίκηση απλώς ασχολείται με τον διορισμό του Κωνσταντίνου Θέου, φίλου του Γιώργου Παπανδρέου, γνωστού και ως «σύμβουλου των 9.000 ευρώ μηνιαίως», και την δημιουργία νέας υπερδιεύθυνσης, ενώ οι εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές περί άλλων τυρβάζουν.

Βέβαια στην χρηματιστηριακή πιάτσα αποτελεί κοινό μυστικό, πως κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ και μήνες στον πρώτο ενεργειακό όμιλο της χώρας. Ενδεικτική μάλιστα θεωρείται η προσπάθεια, που είχε καταβληθεί από τον Σύνδεσμο των Χρηματιστών να διαλευκανθεί το μυστήριο της συνεχιζόμενης υποχώρησης της τιμής της μετοχής.

Αρχές Αυγούστου ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, είχε αποστείλει επιστολή προς κάθε αρμόδιο σχετικά με τα αποθέματα λιγνίτη και τα σενάρια παραχώρησης κοιτασμάτων του. Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κ. Μωραϊτάκης παρατηρούσε πως η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς. Και τονίζει «σίγουρα μέρος της πτώσης οφείλεται και στην πορεία των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Η διοίκηση που επελέγη από opengov, έπειτα από μακρόχρονη εξέταση βιογραφικών, τι στόχους έχει;». Πράγματι με αφορμή την παρέμβαση του ΣΜΕΧΑ κάτι κινήθηκε, και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε διευκρινίσεις από την διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά πέραν αυτού ουδέν.

Το θέμα ξεχάστηκε παρά το ότι η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου υποχωρούσε όλο και χαμηλότερα με το αγγλικό fund Silchester να αναδεικνύεται σταδιακά σε ισχυρό μειοψηφούντα μέτοχο. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο κατά κανόνα ενεργεί για λογαριασμό τρίτων πελατών κάτι, που το φθινόπωρο έδωσε τροφή για σενάρια πως κάποιοι από το λονδρέζικο City «μαζεύουν» ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο, τόσο οι Γερμανοί όσο και άλλοι ξένοι παράγοντες εκδήλωναν ανοιχτά την πρόθεση τους να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά ενέργειας, να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να αξιοποιήσουν λιγνιτοφόρες περιοχές. Οι δε Γερμανοί δια στόματος του υπουργού Οικονομιών υπερθεμάτιζαν για τον ελληνικό ήλιο και τα μεγαλόπνοα σχέδια για αξιοποίηση και ανάπτυξη. Το περίεργο είναι, πως όσο περισσότερο ενδιαφέρονταν οι ξένοι τόσο υποχωρούσε η τιμή της μετοχής, τόσο μειωνόταν η αξία και η καθαρή θέση του ομίλου. Μέχρι, που αρχές Δεκεμβρίου το γνωστό αγγλικό fund ανακοίνωσε, πως έχει ενισχύσει έως το 13,80% τη μετοχική συμμετοχή του, προφανώς διαβλέποντας επενδυτική ευκαιρία, που δεν μπορούν να αντιληφθούν υπουργοί, γραμματείς και «φαρισαίοι» .

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, μετά την καθ’ όλα πετυχημένη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, επιβραβευθείς για τις εμβριθείς αναλύσεις του για «Τιτανικούς», αναδιάρθρωση του χρέους και υπογραφή του Μνημονίου, συνεχίζει το έργο του σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς. Για τον οποίο υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον, και μάλιστα ζεστό, από τους δανειστές της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΗ επανήλθε στο προσκήνιο- ενόσω συνεχίζεται η χρηματιστηριακή κατάρρευση της- με αφορμή τον διορισμό του Κωνσταντίνου Θέου (έμπιστου του πρώην πρωθυπουργού) και τις διεργασίες για την δημιουργία υπερδιεύθυνσης. Σύμφωνα με το οικονομικό site Euro2Day δημιουργείται νέα θέση Γενικού Διευθυντή Προμηθειών, Πληροφορικής και… Ανθρώπινου Δυναμικού. Τρία σε ένα, δηλαδή, αλλά με εντελώς άσχετα και κατά κανόνα τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους αντικείμενα!

Ωστόσο, είναι προφανές ότι η νέα διεύθυνση θα έχει πλέον τεράστια εσωτερική επιρροή σε όλη την εταιρία (διαγωνισμοί, διορισμοί, προσλήψεις, απολύσεις και έργα πληροφορικής… «πακέτο») αλλά και αντίστοιχο προϋπολογισμό. Το παρασκήνιο όμως έχει συνέχεια, καθώς σύμφωνα με πηγές (εντός της ΔΕΗ) για την υπέρ-θέση προαλείφεται ο Γιώργος Τριανταφύλλης, πρώην Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το εν λόγω στέλεχος έχει συνταξιοδοτηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, πλην όμως ήταν ο μόνος που θεωρήθηκε «αναντικατάστατος» κι ως εκ τούτου υπέγραψε ειδική συμφωνία με τον Αρθούρο Ζερβό για να παραμείνει στη θέση του και να αναλάβει στη συνέχεια, όπως προκύπτει, περισσότερα κρίσιμα «πόστα»!

Τώρα το γιατί θεωρείται αναντικατάστατος ίσως να οφείλεται και στο ό,τι από την εποχή, που εργαζόταν στη Διεύθυνση Υδροηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής της ΔΕΗ, γνωρίστηκε και συνεργάστηκε στενά με τον Στάθη Ζερβό, αδελφό του σημερινού ισχυρού ανδρός της εταιρίας.

Όλα αυτά τα… περίεργα τη στιγμή, που συνεχίζεται η καταβαράθρωση της μετοχής από τα 14 ευρώ, (όταν ανέλαβε ο Αρ. Ζερβός ) έως τα 3,20 που υποχωρούσε το πρωί της Δευτέρας. Η δε χρηματιστηριακή αξία του ομίλου στα μόλις 742 εκατ. ευρώ, όταν μόνον το επενδυτικό πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί σε 1,3 δις. ευρώ και η αξία μόνο των λιγνιτικών κοιτασμάτων ξεπερνά την αποτίμηση της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Άραγε θα ευαισθητοποιηθεί κάποιος από την παρέα των Παπακωνσταντίνου και Ζερβού ή τις χρηματιστηριακές αρχές, τώρα μάλιστα που ανέλαβε και ο εκλεκτός του Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Θέος.
Γιατί όσο συνεχίζεται ο ευτελισμός και οι κύριοι υπεύθυνοι σιωπούν και δεν ασχολούνται με την κατρακύλα της επιχείρησης τόσο θα βοά η αγορά, πως στη ΔΕΗ συντελείται ακόμη ένα μεγάλο ξεπούλημα.


Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Σαρωτικό άνοιγμα 136 κλειστών επαγγελμάτων!

Με νυχτερινή τροπολογία

Λίγες ώρες πριν την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση με τροπολογία έσπευσε να άρει τους περιορισμούς που διατηρούσαν «ημίκλειστα» 136 επαγγέλματα.

Ειδικότερα, τo πλήρες άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη και προβλέπει ότι: «Διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του ν. 3919/2011 καταργούνται». Στα επαγγέλματα που απελευθερώνονται πλήρως περιλαμβάνονται δημοφιλή επαγγέλματα όπως του αρτοποιού, διερμηνέα, ασφαλιστή, οπτικού, ξεναγού, μεσίτη, εφημεριδοπώλη και υπηρεσίες που αφορούν κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών ασφάλειας κ.ά. Πιο αναλυτικά για τα 136 επαγγέλματα και υπηρεσίες παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση που:

Περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα.

Εξαρτά τη χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης.

Θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος.

Ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ ασκούντων το επάγγελμα.

Απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο.

Επιβάλλει ή απαγορεύει τη διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση.

Επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή.

Περιορίζει τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων.

Επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές.

Υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Τα επαγγέλματα που ανοίγουν είναι τα εξής :

1. Aισθητικός

2. Aμπιγιέρ

3. Aνώτερη Iδιωτική Σχολή Δραματικής Tέχνης

4. Aνώτερη Iδιωτική Σχολή Xορού

5. Aργυραμοιβός

6. Aρτοποιός

7. Aρχαιοπώλης

8. Aσφαλιστικός πράκτορας

9. Aσφαλιστικός σύμβουλος

10. Γομωτής - πυροδότης

11. Γραφείο Συμβούλων Eργασίας

12. Γραφείο Tελετών

13. Διαγνωστικά Kέντρα

14. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

15. Διασώστης ασθενοφόρου

16. Διερμηνέας

17. Δύτης

18. Eικονολήπτης

19. Eκμίσθωση Θαλασσίων Mέσων Aναψυχής

20. Eκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών και μοτοσικλετών

21. Eνεχυροδανειστής

22. Eπιβατικά ταξί Δημόσιας Xρήσης (αγοραία)

23. Eπισκέπτης Yγείας

24. Eπιχείρηση Eμπόρων Aρχαίων ή Nεώτερων Kινητών Mνημείων

25. Eπιχείρηση ενοικίασης λιμουζινών

26. Eπιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

27. Eπιχείρηση τουριστικών λεωφορείων

28. Eρασιτεχνική σχολή χορού

29. Eργοθεραπευτής

30. Eφημεριδοπώλης

31. Hλεκτρολόγος

32. Hλεκτρονικός

33. Hλεκτροσυγκολλητής

34. Hχολήπτης

35. Θαλάσσιο ταξί

36. Θερμαστής

37. Iδιωτικά KTEO

38. Kολέγια

39. Iδιωτικά σχολεία

40. Kαπνοπώλης

41. Kαταδυτικές υπηρεσίες αναψυχής

42. Kαταδυτικό συνεργείο

43. Kατασκευή, επισκευή, εισαγωγή και εμπορία όπλων

44. Kατασκευή, επισκευή, εισαγωγή πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, κροτίδων κ.λπ.

45. Kαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων

46. Kλειθροποιός

47. Kοινωνικός λειτουργός

48. Kομμωτής - κουρέας

49. Kρεοπώλης - εκδοροσφαγέας

50. Λάντζα (μηχανοκίνητου σκάφους)

51. Λειτουργία γραφείων ιδιωτικών ερευνών

52. Λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

53. Λιανικό εμπόριο

54. Λιμενεργάτης

55. Λογιστής φοροτέχνης

56. Λογοθεραπευτής

57. Mαία

58. Mακιγιέρ

59. Mακινίστας

60. Mελισσοκόμος

61. Mεσιτικά επαγγέλματα

62. Mεταφραστής

63. Nαυαγοσώστης

64. Nαυτικός πράκτορας

65. Ξεναγός

66. Ξυλουργός

67. Oδικοί μεταφορείς επιβατών

68. Oδοντοτεχνίτης

69. Oικονομολόγος

70. Oξυγονοκολλητής

71. Oπλοπώλης

72. Oπτικός

73. Oρκωτός εκτιμητής

74. Πυροτεχνουργός

75. Pαδιοηλεκτρολόγος

76. Pαδιοτεχνίτης

77. Pυμουλκά

78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος

79. Σκηνοθέτης

80. Συντηρητής αρχαιοτήτων, έργων τέχνης - αποκατάστασης

81. Σύσταση οδοντιατρικής εταιρείας

82. Tεχνικός αερίων καυσίμων

83. Tεχνικός ανελκυστήρων

84. Tεχνικός αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής

85. Tεχνικός αυτοκινήτων - οχημάτων

86. Tεχνικός αυτοματισμών

87. Tεχνικός δικτύου εκπομπής

88. Tεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού

89. Tεχνικός εργαστηρίου φωτογραφίας

90. Tεχνικός εφαρμογών οπτικής

91. Tεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων

92. Tεχνικός κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών

93. Tεχνικός λήψης φωτογραφίας

94. Tεχνικός μηχανημάτων έργων

95. Tεχνικός μείξης ήχου

96. Tεχνικός μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών

97. Tεχνικός οργάνων μέτρησης

98. Tεχνικός περιελίξεων ηλεκτρικών μηχανών

99. Tεχνικός ροής προγράμματος

100. Tεχνικός συντήρησης έργων ζωγραφικής

101. Tεχνικός συντήρησης βιβλιακού και αρχειακού υλικού

102. Tεχνικός συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων

103. Tεχνικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας

104. Tεχνικός της βιομηχανίας κινηματογράφου και τηλεόρασης

105. Tεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων

106. Tεχνικός χρωματικού ελέγχου ταινίας

107. Tεχνίτης βαφής

108. Tεχνίτης εγκαταστάσεων θέρμανσης

109. Tεχνίτης εξαερωτήρων - αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ)

110. Tεχνίτης μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων

111. Tεχνίτης περιποίησης χεριών & ποδιών

112. Tεχνίτης σκηνικών

113. Tεχνίτης συσκευών υγραερίου

114. Tεχνίτης συστημάτων εξαγωγήςκαυσαερίων

115. Tεχνίτης τροχών

116. Tεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων

117. Yδραυλικός

118. Yπηρεσίες αγροτουρισμού

119. Yπηρεσίες άθλησης

120. Yπηρεσίες ασφαλείας

121. Yπηρεσίες δασοκομίας

122. Yπηρεσίες διαφήμισης

123. Yπηρεσίες εκμίσθωσης αυτοκινήτων

124. Yπηρεσίες ελέγχου και εκπαίδευσης

125. Yπηρεσίες κατασκευών

126. Yπηρεσίες οργάνωσης εκδηλώσεων, εκθέσεων

127. Yπηρεσίες πιστοποίησης

128. Yπηρεσίες Συντήρησης και Yποστήριξης Γραφείων

129. Φορτοεκφορτωτής

130. Φροντιστής

131. Φύλακας κατασχεμένου πλοίου

132. Φυσικοθεραπευτής

133. Xημικός ναυτιλίας

134. Ψυκτικός

135. Ψυχολόγος

136. Ωδεία - Mουσικές Σχολές

Read more...

Πότε θα πει «αντίο» ο Γιώργος Παπανδρέου

Πότε θα πει «αντίο» ο Γιώργος Παπανδρέου
Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, στο Εθνικό Συμβούλιο, απέφυγε να πει καθαρά ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, σε συνδυασμό με τη δήλωση Πετσάλνικου «ποτέ μη λες ποτέ», όπως ήταν λογικό, βρήκε εύφορο έδαφος στο ΠΑΣΟΚ για σεναριολογία.

Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ακούγοντας προσεκτικά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου το Σάββατο, πίσω από τις λέξεις, διάβασαν ότι ο Γ. Παπανδρέου είπε αυτό που δεν εκστόμισε. Δηλαδή ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ένας από αυτούς είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως δήλωσε δημοσίως χθες στον ΑΝΤ1.

Ταυτοχρόνως, το ενδεχόμενο και μόνο, προκαλεί απορία στους στενούς συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν την αποχώρηση δεδομένη. «Μα πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά στο Newpost.gr ένθερμος υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου, θυμίζοντας ότι έχει δηλώσει δις πως δεν θα είναι υποψήφιος, στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία ο Γ. Παπανδρέου, είχε λεχθεί και πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια του μπρα ντε φερ για τη δημιουργία εντυπώσεων. Όμως υπήρχε μια παράμετρος που πλέον δεν υπάρχει. Το ενδεχόμενο η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην γινόταν δεκτή, οπότε τα δεδομένα θα άλλαζαν.

Και ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, η Ιπποκράτους έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται την πιθανή ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Ανωμερίτης, πρόεδρος της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) που θα έχει την ευθύνη της διαδικασίας, ετοιμάζεται για εκλογές στις 4 Μαρτίου. Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για άσκηση επί χάρτου. Για να είναι έτοιμοι.

Με δεδομένη και την εκτίμηση του Ευ. Βενιζέλου ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σαν πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών την 18η Μαρτίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 25η του μηνός, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου.

Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, θα λέγαμε ότι… ο Γιώργος δεν θα κάνει παρέλαση.

Ωστόσο όλα αυτά θα ισχύσουν αν οδεύσουμε προς τις εθνικές εκλογές χωρίς εκπλήξεις. Γιατί αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο και η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκληρώσει αιφνιδιαστικά τον βίο της, όλα μπορούν να αλλάξουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ναι, μπορούμε να δούμε τον Γιώργο να είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν και αμφιβάλουμε αν και ο ίδιος πλέον το θέλει.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Ανοίγει ο διάλογος για τους νέους φόρους του 2012

Μείωση ΦΠΑ αλλά και άγρια τεκμήρια φέρνει η νέα μεταρρύθμιση


Δραστική μείωση ΦΠΑ έως και στο 19% κρύβει σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα του διαλόγου για τη διαμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος, που φέρνει όμως και νέες μεγάλες ανατροπές σε φόρους και εισοδήματα.

Με τις επιστολές που θα αποστείλει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προς τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία του διαλόγου. Ήδη, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ.Γκίκας Χαρδούβελης, έχει λάβει από τον αναπληρωτή τομεάρχη της ΝΔ κ. Γιάννη Βρούτση τις προτάσεις του κόμματος για το νέο φορολογικό. Η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 19%, του μεσαίου από 13% στο 9% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%, με θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα αυτό είναι παρεμφερείς, αλλά ουσιαστικό ρόλο θα παίξει σε αυτό και η Τρόικα. Στο «παζάρι» που θα γίνει, κάθε πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από το δημοσιονομικό «αντίβαρο», αλλά ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, καθώς το 23% ακόμα και στην εστίαση έχει προκαλέσει σοβαρή ύφεση στην αγορά.

Από χθες πάντως ξεκίνησαν οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο υπουργείο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρνει νέες ανατροπές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, ενοποίηση φόρων στην ακίνητη περιουσία, εφαρμογή αλλά και επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες των φορολογούμενων.
Το νέο φορολογικό πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης και νέα, ακόμη πιο σκληρά τεκμήρια, καθώς επίσης και μέτρα όπως:

  • την καθιέρωση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, για ταχύτατο έλεγχο «πόθεν έσχες» για το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών κάθε χρονιάς, τα οποία θα αποτυπώνονται σε ειδικό έντυπο (Ε10). Στη μια στήλη θα καταχωρούνται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην άλλη θα περιγράφονται οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις κάθε χρονιάς.
  • Περικοπές στις εναπομείνασες περικοπές τις οποίες δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα. Και όσες απαλλαγές διατηρηθούν για κοινωνικούς λόγους, θα ισχύουν μόνο εφόσον πληρούνται καθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επιπλέον συζητούνται και προτάσεις για ενοποίηση όλων των φόρων ακίνητης περιουσίας σε έναν. Ο ενιαίος φόρος ή τέλος, θα συμπεριλάβει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Read more...

H S&P υποβάθμισε και τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης EFSF

Στο ΑΑ+ το ταμείο

Η Standard & Poor's επέστρεψε μετά το «μαζικό χτύπημα της Παρασκευής
Η Standard & Poor's επέστρεψε μετά το «μαζικό χτύπημα της Παρασκευής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λονδίνο
H S&P υποβάθμισε και τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης EFSF στο ΑΑ+, μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων οκτώ χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Ο οίκος ανέφερε ότι «βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης» όσον αφορά τις προοπτικές (outlook) του ταμείου, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει το «ΑΑΑ» εάν βελτιωθούν οι εγγυήσεις του.

Τόσο το Βερολίνο όσο και η διοίκηση του EFSF απέκλεισαν εκ νέου το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του, παρά τα νέα δεδομένα μετά τις υποβαθμίσεις.

Ο οίκος είχε «προειδοποιήσει» το Σάββατο πως θα αποφάσιζε αυτές τις ημέρες για την αξιολόγηση του ταμείου, στον απόηχο της υποβάθμισης της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

Η άριστη αξιολόγηση του EFSF δικαιολογείτο ουσιαστικά με το «ΑΑΑ» των χωρών που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του -δηλαδή Γερμανίας και Γαλλίας- και η υποβάθμισή του ήταν η σημαντικότερη επίπτωση που μπορούσε να επιφέρει η υποβάθμιση της Παρασκευής.

Το χρέος που εκδίδει ο EFSF «καλύπτεται από εγγυήσεις χωρών που βαθμολογούνται με ΑΑΑ ή ΑΑ+» σημειώνει ο οίκος. «Θεωρούμε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη αξιοπιστία των εγγυητών του ταμείου» ανέφερε η S&P, αναφέροντας πως το outlook θα διαμορφωθεί ανάλογα.

Ρέγκλιγκ: «Τα μέσα που έχουμε επαρκούν»


Ο μηχανισμός βγαίνει στις αγορές και εκδίδει χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης των χωρών που έχουν καταφύγει σε αυτόν -προς το παρόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- και πιθανή υποβάθμισή του θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει το κόστος δανεισμού του.

Πάντως, μετά την υποβάθμιση, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η κίνηση «από μόνο έναν οίκο δεν θα επηρεάσει τη δανειοδοτική του ικανότητα, που φτάνει τα 440 δισ. ευρώ».

Το ταμείο «έχει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει την αποστολή του στο πλαίσιο υφιστάμενων και πιθανών μελλοντικών προγραμμάτων μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο ESM τον Ιούλιο», συμπλήρωσε ο Ρέγκλινγκ.

Η Γερμανία απέκλεισε εκ νέου τη Δευτέρα το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του EFSF, αναφέροντας πως οι εγγυήσεις του επαρκούν. Το Βερολίνο υποστηρίζει πως ο μόνιμος μηχανισμός για την Ευρωζώνη που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο, ο ESM, εξαρτάται λιγότερο από τους οίκους αξιολόγησης εξαιτίας της διάρθρωσης των κεφαλαίων του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έντονο παρασκήνιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Αναζητείται "χρυσή τομή" για την τροπολογίαhttp://img.protothema.gr/C95AFB4D349788F508E9DCB064D340C9.jpg
Ο φόβος της κατάρρευσης της κυβερνητικής συνοχής ανάγκασε τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο να βάλει «μπλόκο» στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που περιελάμβανε την τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Το κυβερνητικό …στοπ σήμανε προκειμένου να καμφθούν οι ισχυρές ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αναφορικά με το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας που πλέον δείχνει να απειλεί σοβαρά την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, να «παγώσει» κάθε διαδικασία και να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τους εισηγητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κ.κ. Νίκο Δένδια και Θανάση Πλεύρη, αντιστοίχως.

Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που διήρκησε δυο περίπου ώρες με θέμα τα όσα προβλέπονται στην επίμαχη τροπολογία. Στην σύσκεψη συμμετείχαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νικόλας Κανελλόπουλος και οι κ.κ. Πλεύρης και Τζαβάρας εκ μέρους του ΛΑΟΣ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από την πλευρά του υπουργείου αποσαφηνίστηκε ότι το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των φυλακών και είναι κάτι που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν, για παράδειγμα επί θητείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη. Από την πλευρά, ωστόσο, του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών να αφεθούν ελεύθεροι καταδικασθέντες με απόφαση δικαστηρίου για σοβαρά εγκλήματα.

Τελικά, αποφασίστηκε η επίμαχη τροπολογία να εισαχθεί προς συζήτηση στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια ρύπανση που θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή και να εκφραστούν (και) εκεί οι οποίες αντιρρήσεις υπάρχουν τόσο από την πλευρά της ΝΔ όσο και από την πλευρά του ΛΑΟΣ.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ρατσισμό το οποίο, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, θα ξεκινούσε τη Δευτέρα. Όμως, μετά τη παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και τη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε τελικά η επίμαχη τροπολογία να κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή και να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια ρύπανση.

Πάντως, κ. Δένδιας που διετέλεσε μάλιστα υπουργός Δικαιοσύνης επί ΝΔ αλλά και ο κ. Πλεύρης, είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τις διατάξεις που προβλέπουν «εξπρές αποφυλακίσεις». Επιπροσθέτως, σε δοκιμασία θα έθεταν την κυβερνητική συνοχή και οι ευνοϊκές διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών καθώς τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο – κυρίως – και αυτοί του ΛΑΟΣ δυσκολεύονται να τις υπερψηφίσουν.

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, να «τραυματιστεί» δηλαδή η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, από την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου από την ΝΔ και το ΛΑΟΣ θορύβησε το Μαξίμου και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να εξασφαλίσει την συναίνεση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων.

Τι προβλέπει η τροπολογία
Βάση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι. Σήμερα, στις φυλακές της χώρας βρίσκονται 12.586 κρατούμενοι (οι 7.000 είναι αλλοδαποί) ενώ η χωρητικότητά τους είναι 9.700 θέσεων.

Αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινές έως 3 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10, όσοι έχουν καταδίκες 3 έως 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 και όσοι καταδικάστηκαν για κακούργημα και έχουν εκτίσει το 1/3. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα εξαγοράς πλημμεληματικών ποινών που δεν έχουν εκτελεστεί.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εξαιρούνται της αποφυλάκισης όσοι έχουν καταδικαστεί για κάποια συγκεκριμένα οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), αλλά και όσοι εκτίουν ποινές για εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.ά.

Read more...

Δικαστική δικαίωση για ιδιοκτήτη που του ζητούσαν να πληρώσει 16.000 ευρώ για το χαράτσι της ΔΕΗ

Δικαστική δικαίωση για ιδιοκτήτη που του ζητούσαν να πληρώσει 16.000 ευρώ για το χαράτσι της ΔΕΗ
Δικαιώθηκε, έστω και προσωρινά, ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος κλήθηκε από τη ΔΕΗ να πληρώσει «χαράτσι» ακόμη και για το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητό του. Με προσωρινή διαταγή του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, η ΔΕΗ καλείται να μην διακόψει το ρεύμα στην επαγγελματική εγκατάσταση του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη. Την υπόθεση φορολογικής τρέλας είχε αποκαλύψει το newpost.gr.

Πρόκειται για ιδιοκτήτη ενός χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων ο οποίος διατηρεί εγκατάσταση 182 τετραγωνικών σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων. Η ΔΕΗ, του επέβαλε ειδικό τέλος όχι μόνο για τα 192 τετραγωνικά, αλλά για ολόκληρο το οικόπεδο με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να φτάσει στα 16.000 ευρώ.

Η προσωρινή διαταγή μη διακοπής ρευματοδότησης που εξέδωσε η Πρόεδρος Υπηρεσίας του Μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών την Παρασκευή, 13.1.2012, έγινε ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών να επιτρέψει στους προισταμένους των Δ.Ο.Υ. με πράξη τους πάνω στο έντυπο του λογαριασμού της ΔΕΗ, να διορθώνουν προφανώς λανθασμένες χρεώσεις ΕΕΤΗΔΕ, σε περιπτώσεις:

1. λανθασμένου υπολογισμού της τιμής ζώνης του ακινήτου,
2. πρόδηλων σφαλμάτων υπολογισμού του εμβαδού του δομημένου χώρου όταν ο υπόχρεος προσκομίζει αντίγραφο διορθωτικής δήλωσης του οικείου Δήμου
στο πραγματικό εμβαδόν,
3. πλασματικού εμβαδού μεγαλύτερου του πραγματικού στο πεδίο του εμβαδού χρέωσης του ΤΑΠ,
4. διπλασιασμού του εμβαδού στο πεδίο του ΤΑΠ σε περιπτώσεις εκτός σχεδίου κτισμάτων,
5. λανθασμένου υπολογισμού του συντελεστή παλαιότητας, καθώς και
6। επιβολής ΕΕΤΗΔΕ σε απαλλασσόμενο χώρο ήτοι σε παροχή κοινόχρηστου ρεύματος ή σε χώρο με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, σε μη χρησιμοποιούμενα διατηρητέα κτίρια και σε χώρους που δεν ρευματοδοτούνταν στις 17.9.2011 αλλά από σφάλμα της ΔΕΗ έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο χρέωσης του ΕΕΤΗΔΕ.
http://newpost.gr

Read more...

"Ποτέ μην λες ποτέ" για τον Παπανδρέου...

Δηλώσεις Πετσάλνικου με νόημαhttp://img.protothema.gr/D1571CE3BF41F8989200DDCE709064D2.jpg

«Ποτέ μην λες ποτέ»! Με αυτή την φράση ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απαντώντας σε δημοσιογράφους που ζήτησαν την άποψή του για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Πετσάλνικος, που τοποθετείται στον στενό πυρήνα των «προεδρικών», επιχείρησε να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τα σενάρια που καθιστούν πιθανή την παραμονή του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος αν και ο ίδιος δήλωσε στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ότι θα αποχωρήσει και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο επισήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει τις διαθέσεις του κ. Παπανδρέου» αν και εκτίμησε πως «δεν θα ήταν αρνητικό για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση μεταξύ Πετσάλνικου και κοινοβουλευτικών συντακτών έγινε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης.

Ο πρόεδρος – ο οποίος είχε όρεξη να μιλήσει για όλους και για όλα – επανέλαβε την ότι είναι υπερ της διαρχίας σημειώνοντας πως «πρέπει να σταματήσει στην Ελλάδα να ισχύει το σύστημα της "ιερής αγελάδας" της μοναρχίας στα κόμματα … Άλλος πρόεδρος και άλλος υποψήφιος Πρωθυπουργός πιστεύω εγώ ότι είναι η καλύτερη λύση» ενώ θυμήθηκε τις ημέρες του δημοψηφίσματος.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα το protothema.gr ανάρτησε ρεπορτάζ με πληροφορίες που έφεραν περίπου ως βέβαιη την υποψηφιότητα Παπανδρέου και πάλι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ), ειδικά μετά την έκβαση του Εθνικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου υπερψηφίστηκε το σχέδιο του προέδρου για την εσωτερική εκλογική διαδικασία.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, πάντως, είχε κινηθεί νωρίτερα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος με δηλώσεις του στον ANT1 (διαβάστε εδώ σχετικά) εκτιμούσε ότι από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου κάθε άλλο παρά προέκυπτε πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήταν και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
Read more...

Δικαστές θα ελέγχουν τους δημοσίους υπαλλήλους

Στη Βουλή το νέο πειθαρχικό δίκαιοhttp://img.protothema.gr/B19880D58B448BB16F861CE5971B8600.jpg
Στη Βουλή κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας κ. Δημήτρης Ρέππας το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο διαχωρίζονται τα πρωτοβάθμια υπηρεσιακά συμβούλια από τα πειθαρχικά συμβούλια. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα συμμετέχουν «στο μεν πρωτοβάθμιο δύο δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων».

Δεν συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα Προέδρου ασκεί ένας Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και συμμετέχουν τέσσερα μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή».

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται

  • μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.
  • δυνατότητα για την επιβολή ταυτοχρόνως και πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου.
  • για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής να αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.
  • ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης σε ένα μήνα και της ΕΔΕ σε δύο μήνες.
  • στις περιπτώσεις τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή . Τέτοια αδικήματα ή παραπτώματα είναι η δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Read more...