Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

H S&P υποβάθμισε και τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης EFSF

Στο ΑΑ+ το ταμείο

Η Standard & Poor's επέστρεψε μετά το «μαζικό χτύπημα της Παρασκευής
Η Standard & Poor's επέστρεψε μετά το «μαζικό χτύπημα της Παρασκευής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λονδίνο
H S&P υποβάθμισε και τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης EFSF στο ΑΑ+, μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων οκτώ χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Ο οίκος ανέφερε ότι «βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης» όσον αφορά τις προοπτικές (outlook) του ταμείου, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει το «ΑΑΑ» εάν βελτιωθούν οι εγγυήσεις του.

Τόσο το Βερολίνο όσο και η διοίκηση του EFSF απέκλεισαν εκ νέου το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του, παρά τα νέα δεδομένα μετά τις υποβαθμίσεις.

Ο οίκος είχε «προειδοποιήσει» το Σάββατο πως θα αποφάσιζε αυτές τις ημέρες για την αξιολόγηση του ταμείου, στον απόηχο της υποβάθμισης της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

Η άριστη αξιολόγηση του EFSF δικαιολογείτο ουσιαστικά με το «ΑΑΑ» των χωρών που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του -δηλαδή Γερμανίας και Γαλλίας- και η υποβάθμισή του ήταν η σημαντικότερη επίπτωση που μπορούσε να επιφέρει η υποβάθμιση της Παρασκευής.

Το χρέος που εκδίδει ο EFSF «καλύπτεται από εγγυήσεις χωρών που βαθμολογούνται με ΑΑΑ ή ΑΑ+» σημειώνει ο οίκος. «Θεωρούμε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη αξιοπιστία των εγγυητών του ταμείου» ανέφερε η S&P, αναφέροντας πως το outlook θα διαμορφωθεί ανάλογα.

Ρέγκλιγκ: «Τα μέσα που έχουμε επαρκούν»


Ο μηχανισμός βγαίνει στις αγορές και εκδίδει χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης των χωρών που έχουν καταφύγει σε αυτόν -προς το παρόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- και πιθανή υποβάθμισή του θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει το κόστος δανεισμού του.

Πάντως, μετά την υποβάθμιση, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η κίνηση «από μόνο έναν οίκο δεν θα επηρεάσει τη δανειοδοτική του ικανότητα, που φτάνει τα 440 δισ. ευρώ».

Το ταμείο «έχει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει την αποστολή του στο πλαίσιο υφιστάμενων και πιθανών μελλοντικών προγραμμάτων μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο ESM τον Ιούλιο», συμπλήρωσε ο Ρέγκλινγκ.

Η Γερμανία απέκλεισε εκ νέου τη Δευτέρα το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του EFSF, αναφέροντας πως οι εγγυήσεις του επαρκούν. Το Βερολίνο υποστηρίζει πως ο μόνιμος μηχανισμός για την Ευρωζώνη που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο, ο ESM, εξαρτάται λιγότερο από τους οίκους αξιολόγησης εξαιτίας της διάρθρωσης των κεφαλαίων του.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: