Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δάνειο 3,5 εκατ. τον Οκτώβριο, άρθρο 99 χτες!

Λεφτά υπάρχουν, για όσους δεν πληρώνουν


http://img.protothema.gr/73801DEA0DDFA6E346EDB16337F28B1D.jpg
Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της δανειοδότησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, με την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής πριν από ενάμιση μήνα αλλά και μετά τις εξελίξεις όπου ο συνεταιρισμός υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 μόλις χθες!

Κι αυτό διότι στελέχη της ΑΤΕ, ερήμην της διοίκησης, για να δοθεί αυτό το δάνειο, έκαναν ένα σωρό παραβιάσεις της νομοθεσίας και επί πλέον, το δάνειο δόθηκε ελάχιστο διάστημα πριν ο συνεταιρισμός δηλώσει αδυναμία πληρωμών. Την στιγμή που ούτε καν οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια δηλαδή, η ΑΤΕ έδωσε 3,5 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία που ελάχιστο διάστημα μετά πάει για ένταξη στο άρθρο 99…

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως στο κέντρο της κριτικής της εφημερίδας βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος όπως γράψαμε - και ουδέποτε διέψευσε - άλλαξε νομοθετική διάταξη που είχε ψηφίσει η Βουλή, τον περασμένο Ιούλιο, με νέα ρύθμιση την οποία έφερε στην Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να δοθεί το δάνειο, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ μας στο τεύχος της 23ης Οκτωβρίου:

3,5 εκατ. Ευρώ σε συνεταιρισμό με απλήρωτο προσωπικό και χρέη σε ΙΚΑ – Εφορία
Πώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εν μία νυκτί τροποποίησε την προ διμήνου απόφασή του για τον τρόπο ελέγχου των εγγυήσεων στα αγροτικά δάνεια

«Σε μια περίοδο που η πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα είναι πιο δύσκολη από ποτέ ακόμα και για υγιείς επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό της αγοράς, ο αρμόδιος για την πάταξη των φορολογικών εγκλημάτων και των κακών οικονομικών πρακτικών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης φαίνεται πως λειτουργεί ακόμα με νοοτροπία παρωχημένων εποχών. Ο λόγος για τη «φωτογραφική» τροποποίηση της υπ' αριθμόν 2/20592/0025/6-7-2011 απόφασης για τις παροχές εγγυήσεων του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε πτηνοτροφικές μονάδες για το 2011.

Συγκεκριμένα, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαχινίδης στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ψήφιζε ως προς την έγκριση των εγγυήσεων του κράτους και τη βιωσιμότητα των ενδιαφερόμενων πτηνο-τροφικών μονάδων να γνωμοδοτούν μονάχα πιστωτικά ιδρύματα και κατόπιν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, στις 8 Σεπτεμβρίου η απόφαση αιφνιδίως άλλαξε!

Τότε ο κ. Σαχινίδης για τη γνωμοδότηση βιωσιμότητας, που άνοιγε διάπλατα τον δρόμο των κρατικών εγγυήσεων, προέβλεψε να δίδεται και από ιδιωτικές ελεγκτικές ή συμβουλευτικές εταιρείες ενώ είναι γνωστό πως κάποιες από αυτές, με λογιστικά τεχνάσματα δίνουν «συγχωροχάρτια» σε κάθε λογής ατασθαλίες ή λογιστικές αλχημείες.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το οποίο και παρουσιάζουμε σήμερα, εκδόθηκε κατόπιν εγγράφου αιτήματος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας μετά το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η άρνηση χορήγησης απόφασης βιωσιμότητας από τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θεόδωρο Πανταλάκη. Τότε, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος εκλέγεται στον διπλανό νομό των Ιωαννίνων, ήρθε, σύμφωνα με πηγές μας, σε επικοινωνία με τον κ. Σαχινίδη για το θέμα με αποτέλεσμα, μετά το έγγραφο αίτημα του Συνεταιρισμού Άρτας, να γίνει τροποποίηση της απόφασης. Καπως έτσι, ο συνεταιρισμός κατόρθωσε να ανοιχτεί ο δρόμος για λήψη δανείου από την Αγροτική Τράπεζα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή σφραγισμένες επιταγές στον «Τειρεσία» ύψους 7 εκατ. ευρώ, η πρόσφατη (Οκτώβριος του 2011) πιστοληπτική διαβάθμιση του συνεταιρισμού από την ΑΤΕ που εστάλη στην 25η Διεύθυνση είναι Ει, δηλαδή ένα στάδιο πριν από την πτώχευση, ενώ το σχήμα δεν μπορεί να πάρει λόγω χρεών ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα. Επίσης, ο συνεταιρισμός έχει απλήρωτο το εργατικό δυναμικό του εδώ και επτά μήνες και το υπαλληλικό εννέα. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη, ενώ και ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δριβελέγκας παραδέχτηκε τα οικονομικά προβλήματα του συνεταιρισμού και τις αργοπορίες στη μισθοδοσία. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο συνεταιρισμός έχει ήδη προσλάβει ειδικό σύμβουλο (τον κ. Βαγγέλη Καλπία, που συνεργαζόταν με την Everest και τον όμιλο Λαυρεντιάδη) προκειμένου να δει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ένταξη στο άρθρο 99.

Φαίνεται λοιπόν πως θα επιχειρηθεί πρώτα η λήψη του δανείου από την Αγροτική και κατόπιν το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δηλαδή το Δημόσιο, με τροποποίηση απόφαση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, θα δώσει δάνεια σε μια εταιρεία η οποία εν γνώσει των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση ή το άρθρο 99- Κι όλα αυτά μέσω μιας κρατικής τράπεζας, της ΑΤΕ, για την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν λόγο».

Read more...

Ετοιμάζονται για απεργία οι απλήρωτοι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ!









Ετοιμάζονται για απεργία οι απλήρωτοι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ!
eurokinissi
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ, αφού παραμένουν επί δύο μήνες απλήρωτοι, ενώ το μόνο που φαίνεται να είναι διασφαλισμένο από την Ιπποκράτους είναι το δώρο Χριστουγέννων, κι αυτό λόγω... αυτοφώρου.

Οι υπάλληλοι του κόμματος ενημερώθηκαν χθες από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ότι το μόνο που μπορούν να θεωρούν σίγουρο είναι το δώρο, αφού ως γνωστόν, η μη καταβολή του σημαίνει αυτόφωρο, έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 25% του οφειλόμενου ποσού.

Η εικόνα, πάντως, να σηκώνονται πλακάτ από εργαζόμενους έξω από το κτίριο του (συγ)κυβερνώντος κόμματος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει ανά τον κόσμο και οι υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περιτριγυρίζονται από στρατιές συμβούλων και υπαλλήλων।
http://newpost.gr

Read more...

Αποστάσεις Βενιζέλου από τη συζήτηση για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ...



«Ντρέπομαι να μετάσχω...»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε, από τις Βρυξέλλες, να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή, δηλώνοντας ότι τη στιγμή που η χώρα δίνει μάχη για να μείνει όρθια, μέσα... σε δύσκολες ευρωπαϊκές συνθήκες, ο ίδιος αρνείται να μετάσχει σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

«Ντρέπομαι να μετάσχω σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα ασύγκριτα μικρότερης σημασίας σε σχέση με το να επιβιώσουμε ως χώρα. Ως υπουργός Οικονομικών έχω χρέος να στηρίξω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και αυτή είναι η προτεραιότητά μου και υποχρέωσή μου», δήλωσε.

«Υποχρέωσή μας είναι να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Θέλω να ζητήσω συγνώμη αν απασχολούμε την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό με άλλα θέματα από αυτά που πρέπει», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φέρει εις πέρας σημαντικά έργα, όπως τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, τη διαβούλευση για το PSI και την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την πραγματική οικονομία και τον ελληνικό λαό.

«Έχουμε πλήρη αίσθηση τι περνάει ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε ενότητα και συστράτευση για να περάσουμε αυτόν τον τεράστιο κάβο, για να μείνει το εθνικό σκάφος ασφαλές και για να συνεχίσουμε υπό ασφαλείς συνθήκες».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την αναφορά των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό PSI είναι μοναδική και εξαιρετική περίπτωση, ο υπουργός οικονομικών εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Σημείωσε ότι το σημαντικό στοιχείο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων της επόμενης εβδομάδας για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος και του PSI.

in.gr



Read more...

Στις 8.000 οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ελάχιστες με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Αγνωστη η αντίδραση της τρόικας

Η τρόικα είχε ζητήσει εντός του 2011 να αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 30.000 υπάλληλοι
Η τρόικα είχε ζητήσει εντός του 2011 να αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 30.000 υπάλληλοι (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Τις 7.956 έφτασαν οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, με βάση τα στοιχεία έως και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, από τις οποίες μόλις οι 843 ανήκουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της άφιξης της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς είναι άγνωστη η αντίδρασή της μπροστά στα δεδομένα αυτά.

Η τρόικα είχε ζητήσει επιτακτικά από την κυβέρνηση εντός του 2011 να αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 30.000 υπάλληλοι. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι ο στόχος είναι οι αποχωρήσεις και όχι ο τρόπος που θα επιτευχθούν. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν η τρόικα θα ικανοποιηθεί από τις αποχωρήσεις γενικώς, ή θα επιμείνει στην ένταξη του αριθμού που είχε ζητήσει για το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Για το θέμα της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι δεν αξιολογούν, παρά μόνο, παραθέτουν τα στοιχεία των αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Προσθέτουν δε ότι θα ήταν πρόωρο να βγουν συμπεράσματα, με δεδομένους τους ρυθμούς που κινείται ο δημόσιος τομέας.

Ωστόσο, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξέφραζαν την απορία τους για την «ανεξήγητη εκμετάλλευση των στοιχείων». Και αυτό, πρώτον, διότι, όπως υποστηρίζουν, το σημαντικό είναι οι αποχωρήσεις που σημειώνονται από το δημόσιο και οφείλονται στο σχέδιο για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εφεδρεία και όχι για το πόσοι εντάσσονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή στην αναγκαστική συνταξιοδότηση. Και δεύτερον, διότι πολλά υπουργεία πρώτα φρόντισαν να εξαιρεθούν υπάλληλοί τους από την εφεδρεία και στη συνέχεια ασκούν κριτική για την εφαρμογή του μέτρου.

«Το Δημόσιο αλλάζει»

Σχετικά με την έκθεση-καταπέλτη του ΟΟΣΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική δημόσια διοίκηση, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι η έκθεση είναι γνωστή εδώ και δύο μήνες και δεν αποτελεί αποκάλυψη που έμεινε κρυφή, όπως προκύπτει από τις ομιλίες του Δημήτρη Ρέππα στη Βουλή.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζεται ότι «σε αυτό το πνεύμα (της έκθεσης) κινούνται και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πολυνομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών και την αναδιάταξη του προσωπικού στο δημόσιο».

Πηγές του υπουργείου χαρακτηρίζουν κάνουν λόγο για «έκθεση ιδεών» και σημειώνουν χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζεται κάποια έκθεση διεθνούς οργανισμού για κάτι που οι πολίτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Δηλαδή ότι είναι «ασυντόνιστη, αγκυλωμένη, δαιδαλώδης και διασπασμένη, κυριαρχεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία», όπως αναφέρει και στο τελικό κείμενο ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου, η έκθεση «έχει παραγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Με βάση αυτήν προχωρούμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση για το επιτελικό κράτος. Ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «το πρόσφατο παράδειγμα του νόμου για την εφεδρεία και το δείκτη αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπουργείων και φορέων που πρέπει να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική κάθε ένας στον τομέα του, φανερώνει τα προβλήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ασφαλώς, τελικό συμπέρασμα θα εξαχθεί με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Πάντως, πέραν όλων των άλλων, αυτό που συνιστά τομή είναι το γεγονός πως το Δημόσιο μπαίνει πλέον σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης και αξιολόγησης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ασπίδα κατά των κρίσεων οι αποφάσεις της Συνόδου, λέει ο πρωθυπουργός

Ικανοποιημένη δηλώνει η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τώρα και στο μέλλον, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην δραματική Σύνοδο Κορυφής.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, είπε ότι ελήφθησαν δύο δέσμες μέτρων, μία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και μία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρώτη δέσμη μέτρων προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική και ενίσχυση της πειθαρχίας. Η δεύτερη δέσμη μέτρων προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη δέσμη μέτρων αποτελεί μεγάλο βήμα για τη σύγκλιση της δημοσσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ για το δεύτερο πακέτο μέτρων είπε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που θα συζητηθούν έως τον Μάρτιο.

Ισορροπημένοι προϋπολογισμοί

Ο κ. Παπαδήμος συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει ένα «δημοσιονομικό συμβόλαιο» με κυριότερο στοιχείο τον δημοσιονομικό κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς.

Η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός, και όσα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (άνω του 3%) θα υποβάλουν διαρθρωτικά προγράμματα και άλλα μέτρα.

Όταν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3%, τότε θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων. Μόνο εάν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο δεν θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις αυτές.

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, όπως είπε και ο κ. Παπαδήμος.

Επιπλέον, όλες οι χώρες θα υποβάλουν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού τους, και μόνο εφόσον παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις από τον κανόνα του 3% η Κομισιόν θα ζητεί τροποποίηση των σχεδίων.

Ζωντανό το ευρωομόλογο

Ακολούθως, ανέφερε ότι οι κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ θα υποβάλουν έκθεση για την εμβάθυνση της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, στην οποία θα εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων, κάτι που δεν έχει αποκλεισθεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την βελτίωση των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών αναφέρθηκε στην αύξηση των κεφαλαίων από προς το ΔΝΤ με έως και 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων και την επαναξιολόγηση του ορίου χρηματοδότησης των EFSF και ESM. Οι τελικές αποφάσεις για το δεύτερο ζήτημα θα ληφθούν τον Μάρτιο, είπε, αλλά ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση για την ενίσχυση των κεφαλαίων.

Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση για την εγκατάλειψη της ιδέας της -υποχρεωτικής- συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα πακέτα στήριξης και επικρότησε την απόφαση να ακολουθούνται οι κανόνες του ΔΝΤ (κατά περίπτωση συμμετοχή).

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την πρόοδο του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα (PSI).

Ακόμη, σημείωσε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ΕSM) θα λειτουργεί καλύτερα με ενισχυμένη πλειοψηφία. Δηλαδή, όπως συμφωνήθηκε, η ένταξη μιας χώρας στον ESM θα γίνεται σε επείγουσες περιπτώσεις, που θα κρίνει η Κομισιόν και η ΕΚΤ, με απόφαση των χωρών που καλύπτουν κατά 85% τα κεφάλαιά του, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε τέλος ότι τελικός σκοπός είναι η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τέσσερα νέα παιχνίδια στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ από την ερχόμενη Τρίτη

Τροχός της τύχης και φλίπερ


Το Flipper Drop είναι βασισμένο στο γνωστό παιχνίδι φλιπεράκι
Το Flipper Drop είναι βασισμένο στο γνωστό παιχνίδι φλιπεράκι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το Power Spin και το Bowling στη σειρά των Monitor Games, το Flipper Drop και το Ducklings στη σειρά Go Lucκy είναι τα τέσσερα νέα παιχνίδια τα οποία θα μπορούν να επιλέγουν από την ερχόμενη Τρίτη για να δοκιμάζουν την τύχη τους, όσοι επισκέπτονται τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Τα νέα παιχνίδια έρχονται να προστεθούν στις εικονικές και πραγματικές κυνοδρομίες (Monitor Games) και στα παιχνίδια τύπου Go Lucky (balloons και Goal) που είναι ήδη διαθέσιμα στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Μάλιστα, στο εννιάμηνο του 2011 τα παιχνίδια αυτά πραγματοποίησαν τζίρο 119,35 εκατ. ευρώ (105,68 εκατ. ευρώ τα monitor games και 13,67 εκατ. ευρώ τα Go Lucky).

Το Power Spin είναι ο γνωστός και δημοφιλής τροχός, που σε κάθε περιστροφή του ο σταθερός δείκτης ορίζει έναν νικητήριο αριθμό. Ο τροχός περιέχει 24 αριθμούς χωρισμένους σε πέντε ζώνες διαφορετικού χρώματος και με διαφορετικό πλήθος αριθμών.

Ο παίκτης μπορεί να συμπληρώσει το ειδικό κουπόνι, επιλέγοντας ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους στοιχηματισμού ή και συνδυαστικά, προβλέποντας τον νικητήριο αριθμό, τη ζώνη ή τις δύο ζώνες που θα περιέχουν τον νικητήριο αριθμό και τον λήγοντα του νικητήριου αριθμού.

Ο αγώνας Bowling είναι μεταξύ δύο παικτών, όπου ο καθένας έχει δύο ευκαιρίες, ώστε να ρίξει τις 10 κορύνες. Αν ρίξει και τις 10 κορύνες με την πρώτη βολή έχει κάνει Strike, ενώ αν τα καταφέρει με τη δεύτερη έχει κάνει Spare. Στη συνέχεια ακολουθεί και ο δεύτερος παίκτης.

Στόχος τους είναι να κάνουν Strike ή να ρίξουν το μεγαλύτερο αριθμό κορυνών πετυχαίνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία. Ο παίκτης μπορεί να στοιχηματίσει ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς τύπους στοιχηματισμού, προβλέποντας το ακριβές σκορ, το άθροισμα κορυνών και το τελικό αποτέλεσμα.

Τα παιχνίδια είναι προκαθορισμένης απόδοσης. Ο παίκτης γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι τα πιθανά κέρδη του, ενώ παράλληλα του προσφέρονται δυνατότητες για να πολλαπλασιάσει τα πιθανά κέρδη του. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε περισσότερες από μία κληρώσεις με τις ίδιες προβλέψεις συμπληρώνοντας το πεδίο των συνεχόμενων κληρώσεων.

Τα καινούρια παιχνίδια Flipper Drop και Ducklings έρχονται να συμπληρώσουν την γκάμα των παιχνιδιών της σειράς GO LUCKY που παίζονται στις ατομικές οθόνες ΤΑΧ, οι οποίες υπάρχουν στα πρακτορεία.

Το Flipper Drop είναι βασισμένο στο γνωστό παιχνίδι φλιπεράκι. Ο στόχος του παίκτη είναι να προβλέψει τα σημεία που θα χτυπήσουν οι μπάλες ή και τις τρύπες/οπές που θα καταλήξουν. Όπως και στα άλλα παιχνίδια GO LUCKY (Balloons, Goal, Crazy Bingo), το ελάχιστο κόστος συμμετοχής είναι 0,10 ευρώ ενώ ο παίκτης μπορεί να συμμετέχει με τη μέγιστη αξία των δύο ευρώ αυξάνοντας αντίστοιχα την αξία των αποδόσεων του.

Το Ducklings είναι ένα εικονικό παιχνίδι «άμεσης κλήρωσης», το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα περιβάλλον λούνα παρκ, όπου ο παίκτης στοχεύει τις πάπιες στην οθόνη, ώστε να αποκαλυφθούν οι νικητήριοι αριθμοί. Ο παίκτης εισάγει τη νέα κάρτα παίκτη της ΟΠΑΠ και επιλέγει το παιχνίδι Ducklings. Διαλέγει 6 αριθμούς από τους 60, ενώ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την τυχαία επιλογή αριθμών από το σύστημα και την αξία του στοιχήματος.

Στη συνέχεια, επιλέγει 6 πάπιες οι οποίες καθορίζουν τη νικήτρια στήλη. Στόχος του παίκτη είναι να προβλέψει σωστά και να αντιστοιχήσει τους 6 αριθμούς της επιλογής του, με αυτούς που θα αποκαλύψουν οι πάπιες - στόχοι. Τα κέρδη εξαρτώνται από το πλήθος των επιτυχιών και την αξία του στοιχήματος. Ο παίκτης μπορεί να συμμετέχει ποντάροντας μέχρι 1 ευρώ αυξάνοντας αντίστοιχα την αξία των αποδόσεων του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σαν τον Τσώρτσιλ, στη διάσκεψη της Γιάλτας...





Φτυστός. Σκυφτός, με την ίδια καμπούρα, τα παραπανίσια κιλά και την κλασική καμπαρντίνα. Μόνο το καπέλο του λείπει (του το βάλαμε εμείς)...



Read more...

Τα εργασιακά στο επίκεντρο της τρόικας...



Με γεμάτη ατζέντα επί των εργασιακών θεμάτων καταφθάνει τη Δευτέρα στην Ελλάδα η τρόικα και ξεκινά τις επαφές της με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.
Το πρώτο που θα ρωτήσουν οι ελεγκτές είναι αν ξεκίνησε ο κοινός διάλογος με...

πρωτοβουλία του υπουργείου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα που έχουν τεθεί στους προηγούμενους ελέγχους. Αυτό προς το παρόν γίνεται σε χωριστές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο συζητήσεων βάσει του οποίου να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΚΑΪ κυρίαρχα θέματα είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και η ακύρωση των αυξήσεων που περιλαμβάνει η τριετής εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 από τους κοινωνικούς εταίρους.

Το μη μισθολογικό κόστος που θέτει η τρόικα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί και άρση των περιορισμών σε προγράμματα που ήδη τρέχουν όπως η αμοιβή νέων έως 25 ετών με το 80% του κατώτατου μισθού. Για να ενταχθεί μια εταιρεία στο σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει απολύσεις κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει το μέτρο. Ο υπουργός Εργασίας είναι αντίθετος σε μια τέτοια αλλαγή καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα να αντικαθίστανται παλιοί εργαζόμενοι που κοστίζουν ακριβότερα με νέους με χαμηλότερες αμοιβές και έτσι να μην υπάρχει αύξηση της απασχόλησης αλλά ανακύκλωση εργαζομένων.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012. Η τρόικα από την αρχή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για αυτές τις αυξήσεις και τώρα φαίνεται ότι θα επιμείνει οι κοινωνικοί εταίροι με παρέμβαση της κυβέρνησης να τις ακυρώσουν και οι αποδοχές να παραμείνουν στα επίπεδα του 2009. Προς το παρόν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιμείνουν στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού να και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, θα εξεταστεί κατά πόσον έχουν προχωρήσει οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι επιχειρησιακές συμβάσεις στη χώρα μας μετά τις πρόσφατες αλλαγές. Ναι μεν οι ευέλικτες μορφές όπως η εκ περιτροπής εργασία, το μειωμένο ωράριο και τα τετραήμερα έχουν μεγάλη αύξηση στην αγορά εργασίας, και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τον κανόνα πλέον στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν έχουν προχωρήσει, και το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε μόλις πριν ένα μήνα.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή τους ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι οι ατομικές συμβάσεις. Μόνο στην περιοχή της Αθήνας και των γύρω δήμων σε ατομικές συμβάσεις έχουν προχωρήσει 736 επιχειρήσεις που απασχολούν 2100 εργαζόμενους....
skai.gr



Read more...

Σφοδρή επίθεση Χρ.Παπουτσή κατά της ΑΔΑΕ σχετικά με τις καταγγελίες για την ΕΥΠ

«Είναι ανεύθυνες και αόριστες»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επίθεση στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρό της Ανδρέα Λαμπρινόπουλο εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατηγορώντας τον για ανεύθυνες και αόριστες καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σχετικά με την ΕΥΠ και υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που επικαλούμενος τις σχετικές καταγγελίες του κ.Λαμπρινόπουλου υποστήριξε ότι «η ΕΥΠ λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι παρακολουθώντας ακόμα και πολιτικές συγκεντρώσεις», ενώ η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της.

Απαντώντας ο κ.Παπουτσής, υποστήριξε ότι η ΑΔΑΕ όχι μόνο έχει από το νόμο τεράστιες αρμοδιότητες ελέγχου που δεν ασκεί, αλλά πρέπει να ελεγχθεί και γιατί δεν το κάνει.

«Ο έλεγχος της ΕΥΠ από την ΑΔΑΕ δεν είναι απλά δικαίωμα της αλλά υποχρέωση της και ο ρόλος την δεν είναι διακοσμητικός. Έχει από το νόμο τεράστιες αρμοδιότητες και μπορεί να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή αν μια παρακολούθηση τηλεφώνου είναι σύννομη. Τελευταία φορά που εκπλήρωσε η ΑΔΑΕ την υποχρέωση της και έκανε έλεγχο στην ΕΥΠ, ήταν 7 Ιανουαρίου του 2009. Λυπάμαι γιατί το νομικό πλαίσιο έχει θωρακίσει με τεράστιες αρμοδιότητες την ΑΔΑΕ όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την ΕΥΠ και πρέπει να ελεγχθεί γιατί δεν τις ασκεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Παπουτσής επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Ανδρέα Λαμπρινόπουλο, κατηγορώντας τον για γενικές και αόριστες καταγγελίες που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Η ΑΔΑΕ προσκλήθηκε από την ΕΥΠ για να κάνει έλεγχο και να της παρασχεθεί όποια πληροφορία θεωρεί αναγκαία και η αντίδραση της ήταν η απόλυτη σιωπή» σημείωσε.

Επικριτικός ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και για τις καταγγελίες του κ. Λαμπρινόπουλου για υποκλοπές μέσω ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όφειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ που είναι και αρμόδιος για τον έλεγχο των επικοινωνιών, να γνωρίζει ότι τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι ηλεκτρονικές και όχι ανεύθυνα να δημιουργεί θέμα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές διαδικασίες και ότι χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ραγδαίας αύξησης της βαριάς εγκληματικότητας, καθώς, όπως ανέφερε, όλα αυτά τα παράνομα κυκλώματα χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Παράλληλα, διέψευσε ότι υπήρξε αύξηση των μυστικών κονδυλίων της ΕΥΠ φέτος, απέρριψε αιτιάσεις περί μη σύννομης παρακολούθησης απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι το καλοκαίρι η ΕΥΠ αγόρασε μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης και δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ είναι στη διάθεση της Βουλής οποιαδήποτε στιγμή για να την ενημερώσουν σχετικά.

«Δεν εφησυχάζω από αυτά που είπατε» αντέτεινε ο κ.Τσίπρας, υποστήριξε ότι η ΕΥΠ λειτουργεί ως «ξέφραγο αμπέλι», παρακολουθώντας ακόμα και πολιτικές συγκεντρώσεις και κάλεσε τον υπουργό να τον διαβεβαιώσει ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα.

«Είναι ο ρόλος των πρακτόρων να παρακολουθούν πολιτικές ιδεολογικές συγκεντρώσεις; Αν αυτό το ντοκουμέντο είναι αληθινό τότε οδηγεί σε άλλες εποχές, τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναρωτιόταν ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» τόνισε ο κ.Τσίπρας και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχός για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Τέλος, ο κ.Παπουτσής έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί η «εμπλοκή», που δημιουργήθηκε στην είσπραξη των προστίμων που επέβαλε η ΑΔΑΕ σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι οι συνεδριάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής πρέπει να είναι ανοικτές και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επικίνδυνο τερατούργημα ο νόμος για την "εχθροπάθεια"...




Γιάννης Τριάντης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κατάπτυστο...
Το ετοίμασε ο Καστανίδης. Αλλά δεν πρόλαβε (ή δεν θέλησε;) να το φέρει στη Βουλή. Το 'φερε προχθές ο Παπαϊωάννου. Και η Ελλάδα -αν ψηφιστεί το (δήθεν) αντιρατσιστικό νομοσχέδιο- θα μπει στη χορεία των... πεφωτισμένων ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν ένα γνησίως φασιστικό νόμο, ο οποίος ποινικοποιεί την άποψη και διώκει τη γνώμη. Ας... θυμηθούμε, λοιπόν, το κατάπτυστο νομοσχέδιο.
Ενα «νομικό τερατούργημα» (Πάσχος Μανδραβέλης, στην «Καθημερινή») το οποίο «συρρικνώνει την ελευθερία του λόγου με πρόσχημα τον αντιρατσισμό» (Νάσος Θεοδωρίδης, στην «Αυγή»). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει ο Καστανίδης, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή «όποιος δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου [...] εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας [...] κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά τέτοιας ομάδας» (σ.σ. προσδιορισμένης από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή κτλ)... Στις 3 Μαρτίου, η στήλη σημείωσε τα εξής, με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό: «Ως άριστος νομικός ο κ. Καστανίδης γνωρίζει ότι το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για βάναυση λογοκρισία (έκθεση γνώμης για ιστορικά γεγονότα), καθώς επιτρέπει ad hoc αυθαίρετες ερμηνείες και αξιολογήσεις». Δύο ημέρες αργότερα η στήλη επανήλθε: Το τερατούργημα Καστανίδη «θα μείνει ως στίγμα φαιό. Μιά διαρκής δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια ιστορικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, αρθρογράφων και συγγραφέων. Πρόκειται για ευθέως λογοκριτικό κατασκεύασμα, μιμούμενο τον κατάπτυστο νόμο Γκεσσό, που ισχύει στη Γαλλία από το 1990 και λειτουργεί σαν γκιλοτίνα για την ελευθερία του λόγου και της άποψης για ιστορικά γεγονότα»... Ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε τότε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμμία σχέση με τον νόμο, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «καταιγίδα ανοησίας» και δήλωσε: «Ναι, κάποιος μπορεί να πει σε αυτόν τον τόπο ότι δεν ισχύει το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Αυτό είναι δικαίωμά του». Δυστυχώς έλεγε ψέματα. Το κατάπτυστο νομοσχέδιο προβλέπει -όπως και ο γαλλικός νόμος- ότι π.χ. αν αρνηθείς ή σχετικοποιήσεις το Ολοκαύτωμα (π.χ. αν μιλήσει κανείς για λιγότερα θύματα) διώκεσαι ποινικά, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται η έκδοση και η κυκλοφορία σχετικών βιβλίων (περίπτωση Γκαροντί)... Το νομοσχέδιο που έφερε τελικά στη Βουλή ο Παπαϊωάννου είναι ακριβώς ίδιο, όπως τουλάχιστον διαπιστώσαμε διαβάζοντας χθες την «Αυγή». Η οποία δυστυχώς -ούτε τότε ούτε τώρα- φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει το τερατούργημα αυτό. Το κατάλαβαν, όμως, κάποιοι αρθρογράφοι της καθώς και πλειάς δημοσιογράφων άλλων εφημερίδων, οι οποίοι κεραύνωσαν το φαιό νομοσχέδιο... Ενδεικτικώς παραθέτουμε απόσπασμα από το σημείωμα του Νάσου Θεοδωρίδη στην «Αυγή» (9/3/2011):
«Οι νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αποτελούν απαράδεκτους και αντισυνταγματικούς περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης. Υπό το πρόσχημα του αντιρατσισμού, επιχειρείται μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου, που θα επιφέρει καίρια πλήγματα στο πολύτιμο αυτό δημοκρατικό αγαθό. (...) Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η διάταξη που ποινικοποιεί την εκμηδένιση της σημασίας ιστορικών γεγονότων, επιβάλλοντας ουσιαστικά μια ενιαία και μονόδρομη σκέψη, ανοίγοντας κερκόπορτες παντού...».



Read more...

Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ, σύμφωνα με βρετανικά στατιστικά στοιχεία

Εργάζονται 42,2 ώρες την εβδομάδα

(Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Έρευνα για τις ώρες εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Σύμφωνα με αυτήν, τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ εργάζονται οι Έλληνες (42,2 ώρες την εβδομάδα).

Οι Γερμανοί εργάζονται 35,6 ώρες, οι Γάλλοι 38 ώρες, οι Βρετανοί 36,3 ώρες, ενώ τις λιγότερες εργάζονται οι Ιρλανδοί (35 ώρες)

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε Ελλάδα και Αυστρία εργάζονται περισσότερες ώρες (43,7) από ό,τι οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη ΕΕ.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα The Guardian, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση.

Μάλιστα, ο Guardian δεν διστάζει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία Ελλάδας και Γερμανίας.

Η εφημερίδα τονίζει ότι μια διαφορετική εικόνα μπορεί να προκύψει από τον δείκτη παραγωγικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορούν το διάστημα Απρίλιο-Ιούνιο 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην Ευρωζώνη με αυτόματες κυρώσεις και «προίκα» 200 δισ. στο ΔΝΤ

Στόχος τα μηδενικά ελλείμματα

Η καγκελάριος Μέρκελ προσέρχεται στη Σύνοδο
Η καγκελάριος Μέρκελ προσέρχεται στη Σύνοδο (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε ένα νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες, συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες (μέσω διμερών δανείων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες) θα διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ (150 από την Ευρωζώνη και 50 από άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες), ενώ αποφασίστηκε η επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από τον Ιούλιο του 2012 με «προίκα» 500 δισ. ευρώ.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι «κατά περίπτωση», σύμφωνα με δηλαδή με τους κανόνες του ΔΝΤ, θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, ενώ επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η ασυμφωνία για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών, το οποίο έχει επιδεινώσει την κρίση χρέους τα δύο τελευταία χρόνια, πρόκειται σαφώς για μία πολιτική ήττα της κυβέρνησης Μέρκελ.

1) Αυτόματες κυρώσεις, παρέμβαση στους προϋπολογισμούς και το Ευρωδικαστήριο

Η απόφαση ορίζει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί, κανόνας που δεν θα παραβιάζεται όσο το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα (το έλλειμμα χωρίς τις θετικές ή αρνητικές κυκλικές επιπτωσεις της οικονομίας) δεν ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Αυτός ο κανόνας θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία σε συνταγματικό ή ισοδύναμο νομικά επίπεδο. Ο κανόνας θα εμπεριέχει ένα αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ορίζεται από κάθε κράτος-μέλος στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επαληθεύει τη μεταφορά αυτού του κανόνα στο εθνικό δίκαιο.

Τα κράτη-μέλη που είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση, ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα περιέχει λεπτομερώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν στη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος και τα ετήσια σχέδια προϋπολογισμού που θα στοχεύεουν σε αυτό θα επιτηρείται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Επίσης, θα συσταθεί ένας μηχανισμός, όπου τα κράτη-μέλη θα αναφέρουν εκ των προτέρων (ex ante) τα σχέδια τους για την έκδοση ομολόγων.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση των αρχηχών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παζάρι για νέο Μνημόνιο με μέτρα 29 δισ.

Χωρίς τέλος...


http://img.protothema.gr/25DDF1C0E522C5FC25A645A7B8AEC444.jpg
Για Μνημόνιο μέτρων ύψους 29 δισ. ευρώ, αντί 26 δισ. που ως τώρα γνωρίζαμε, κάνουν τώρα πια λόγο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το «παζάρι» με την Τρόικα ξεκινά επισήμως τη Δευτέρα, άμα τη αφίξει στην Αθήνα των απεσταλμένων των ξένων δανειστών.

Ήδη όμως μαζεύονται «μαύρα σύννεφα» στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι πρώτες ενδείξεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προϊδεάζουν για ύφεση πάνω και από το 5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Σε τέτοια περίπτωση, θα ανατρέπεται η εκτίμηση του προϋπολογισμού για ύφεση 5,5% το 2011, καθώς το τελικό αποτέλεσμα ίσως ξεπεράσει τελικά και το 6%. Από την αφετηρία αυτή, τίθεται σε κίνδυνο και η πρόβλεψη για ύφεση 2,8% το 2012, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προβλέψεις και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης.

Τα πράγματα δυσκολεύει και η υστέρηση εσόδων που σύμφωνα με εκτιμήσεις του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικα ίσως αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Ο συνδυασμός υστέρησης εσόδων και μειώσεως του ΑΕΠ απειλεί να εκτινάξει το έλλειμμα πάνω από το 9,5% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, έναντι στόχου για έλλειμμα 9% του ΑΕΠ φέτος.

Η υστέρηση των 3 δισ. ίσως χρειαστεί να καλυφθεί τον επόμενο χρόνο, κάτι όμως που σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν θα δημιουργεί «κραδασμούς» στο πρόγραμμα προσαρμογής. Και αυτό γιατί το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης προβλέπει ήδη ότι λόγω των μέτρων που ελήφθησαν φέτος και θα αποδώσουν το 2012, θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ.

Ακόμα και αν αυτά αποδειχτούν επαρκή, το συνολικό πακέτο μέτρων στην πενταετία 2011 - 2015 θα ανέρχεται σε 29,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 26 δισ. τα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και Τρόικα το καλοκαίρι. Και αυτό φαίνεται αν συνυπολογιστούν και οι ως τώρα προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου (α) για «δημοσιονομικό κενό» 13,8 δισ. ευρώ στην τριετία 2013-2015, (β) για πρόσθετα μέτρα ύψους 12 δισ. της διετίας 2011-2012, αλλά και (γ) η εξοικονόμηση 3,4 δισ. που θα προβλέπεται να γίνει για το 2012.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι αποκλίσεις στις δαπάνες μπορούν μεν να αντιμετωπιστούν την επόμενη χρονιά με νέες περικοπές, αλλά το πρόβλημα παραμένει αν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι υστερήσεις στα έσοδα, με δεδομένες τις αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού του Δημοσίου.
Read more...

Public Issue: «Αέρας» 14,5 μονάδων για τη ΝΔ - Μεγάλη άνοδος της Αριστεράς









Public Issue: «Αέρας» 14,5 μονάδων για τη ΝΔ - Μεγάλη άνοδος της Αριστεράς
Με 14,5% προηγείται η Νέα Δημοκρατία στην εκλογική επιρροή, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, για το ΣΚΑΙ και την Καθημερινή. Αξιοσημείωτη η άνοδος της Αριστεράς, πέφτουν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.

Ειδικότερα, η ΝΔ λαμβάνει 30%, το ΠΑΣΟΚ 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14% το ΚΚΕ 13,5%, η ΔΗΜΑΡ 9,5%, ο ΛΑΟΣ 6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 4%, και η Δημοκρατική Συμμαχία 3%. Η αποχή υπολογίζεται στο 32,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται το δημοφιλέστερο κόμμα, με 36% θετικές γνώμες και ακολουθεί το ΚΚΕ με 31%, η ΝΔ με 30%, ο ΛΑΟΣ με 25% και το ΠΑΣΟΚ με 16%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Φ. Κουβέλης με 58% θετικές γνώμες, και ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 39%, ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 30%, η Αλ. Παπαρήγα 30%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 25%. Ο Γ. Παπανδρέου λαμβάνει μόλις 12% θετικές γνώμες.

Παράλληλα, οι πολίτες δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού το 45% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενω το 36 % εμφανίζεται όχι και τόσο ικανοποιημένο.


Αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το 53% των πολιτών και θετική το 44%.

Το 66% έχει θετική άποψη για το ευρώ και το 30% αρνητική. Το 69% πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή η κατάσταση θα είναι μάλλον χειρότερη και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη.

Το 24% δηλώνει πως έλαβε μέρος σε κάποια κινητοποίηση τον τελευταίο μήνα. Από τον Μάρτιο έως σήμερα το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε συγκεντρώσεις έχει καταγραφεί τον Ιούλιο και ανέρχεται στο 29%.

Κατά του Μνημονίου είναι το 71% των ερωτηθέντων ενώ υπέρ τάσσεται το 20%. Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, το 69% τάσσεται κατά της επιστροφής.


Δείτε τα ευρήματα της δημοσκόπησης εδώ
http://newpost.gr

Read more...

Σοκ: Κόβουν πάνω από 10% τους μισθούς τρίτεκνων και πολύτεκνων









Σοκ: Κόβουν πάνω από 10% τους μισθούς τρίτεκνων και πολύτεκνων
Ήρθε η ώρα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων να αντιμετωπίσουν την λυσσαλέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης. Η «έμπνευση» του κ. Βενιζέλου να μειώσει το αφορολόγητο στις τρίτεκνες οικογένειες από τα 20.500 ευρώ στα 12.000 ευρώ, αλλά και να εισπράξει μέσω του μισθού την εισφορά αλληλεγγύης που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί το 2013 οδηγεί σε τεράστιες περικοπές των καθαρών αποδοχών.

Εργαζόμενος με τρία παιδιά που ζούσε μέχρι τώρα την οικογένειά του με 1500 ευρώ καθαρά, θα δει τον καθαρό μισθό του να μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 κατά 168,6 ευρώ ή κατά 11,6%. Αυτές οι περικοπές, θα έρθουν να προστεθούν στο «κούρεμα» των αποδοχών που γίνεται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα χαράτσια που έρχονται το ένα μετά το άλλο.
Μειώσεις καθαρών αποδοχών θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως από τον αριθμό των παιδιών και την οικογενειακή τους κατάσταση. Η μείωση, είναι απόρροια της συρρίκνωσης του αφορολογήτου στις 5000 ευρώ. Ωστόσο, η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ο λόγος είναι ότι καταργήθηκε το αυξημένο αφορολόγητο που απολάμβαναν μέχρι σήμερα. Έτσι:
  1. Για τους τρίτεκνους, το αφορολόγητο περιορίζεται από τις 20.500 ευρώ στις 12.000 ευρώ
  2. Για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά, το αφορολόγητο μειώνεται από τα 23.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ.
Ένας τετράτεκνος με μισθό 2000 ευρώ είχε μέχρι σήμερα παρακράτηση 18,29 ευρώ από τον μισθό του. Τα 18,29 ευρώ θα γίνουν…277,81 ευρώ και ο μισθός θα κουτσουρευτεί κατά 13%.

Η αναλγησία επεκτείνεται και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η μείωση του αφορολογήτου θα αγγίξει αυτή τη φορά τόσο τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών όσο και τους νέους κάτω των 30. Πως; Αν το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 9000 ευρώ ετησίως, τότε το αφορολόγητο θα διαμορφώνεται στα 5000 ευρώ και όχι στα 9000 ευρώ. Αυτό, για έναν συνταξιούχο των 900 ευρώ ή για έναν νέο που δουλεύει ταμίας με αντίστοιχες αποδοχές, σημαίνει ετήσια επιβάρυνση 400 ευρώ.



Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς αυξημένης παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις

Όλη η εγκύκλιος του υπουργείου
http://static.doldigital.net/webstatic/ABAAE6C6B7594F2B0DAE829ED0E9543C.jpgΑθήνα
Μεγαλύτερη επιβάρυνση -με αυξημένες παρακρατήσεις- από φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά φέρνει το 2012 για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι έχοντες παιδιά μετρούν ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, λόγω μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ (από 12.000).

Οι απώλειες είναι εξαιρετικά επώδυνες για τα μεσαία εισοδήματα (20.000-30.000 ευρώ), αφού φτάνουν έως και 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση.


Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:
I. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 38 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α΄226) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» αντικαταστάθηκε το άρθρο 9 του ΚΦΕ. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ όπως ισχύει ορίζεται, ότι το δηλωθέν εισόδημα πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου υποβάλλεται σε φόρο με βάση την ακόλουθη κλίμακα:

Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ)


Φορολογικός συντελεστής %


Φόρος κλιμακίου (ευρώ)


Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ)


Σύνολο Φόρου (ευρώ)

5.000


0


0


5.000


0

7.000


10


700


12.000


700

4.000


18


720


16.000


1.420

10.000


25


2.500


26.000


3.920

14.000


35


4.900


40.000


8.820

20.000


38


7.600


60.000


16.420

40.000


40


16.000


100.000


32.420

`Ανω των


45









100.000












2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 38 του Ν.4024/2011 ορίζεται, ότι οι νέες διατάξεις του άρθρου 9 του ΚΦΕ έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, από 1.1.2011 και μετά. Ειδικά, για την παρακράτηση φόρου εισοδήματος η κλίμακα της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 και μετά.

3. Ενόψει των ανωτέρω, ο υπολογισμός του φόρου που πρέπει να παρακρατείται από 1ης Ιανουαρίου 2012, κατά την καταβολή μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων και λοιπών παροχών θα γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 57 και την ανωτέρω φορολογική κλίμακα του άρθρου 9 του ΚΦΕ.

4. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ΚΦΕ όπως ισχύει ορίζεται, ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας, προκειμένου για τον υπολογισμού του φόρου αυξάνεται ως εξής:

Κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.

Κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν. Κατά επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν. Το ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.

5. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ όπως ισχύει ορίζεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως και τριάντα ετών, για τους συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζονται στην παρ.3 του άρθρου αυτού, ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με

ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, δεν υπερβαίνει τις εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ. Ειδικά για τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννιά χιλιάδων (9.000) ευρώ.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 9 του ΚΦΕ όπως ισχύει ορίζεται, ότι το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας αυξάνεται με το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για τον ίδιο φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον είναι άτομα με ειδικές ανάγκες που υπάγονται σε κάποια από τις περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ της παρ.3 του άρθρου 9 (παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς, κλπ). Συνεπώς, προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να παρακρατείται από 1.1.2012 το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας για τις ακόλουθες περιπτώσεις διαμορφώνεται ως εξής:

α) για τους νέους ηλικίας έως και τριάντα ετών (που έχουν γεννηθεί από 1.1.1982 και μετά) στα εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ,

β) για τους συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών (που έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1946) στα εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ,

γ) για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ορίζονται στην παρ.3 του άρθρου 9 στα έντεκα χιλιάδες (11.000) ευρώ,

δ) για τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες στα έντεκα χιλιάδες (11.000) ευρώ (εφόσον τον βαρύνει τουλάχιστον ένα παιδί με ειδικές ανάγκες),

ε) για τους νέους ηλικίας έως και τριάντα ετών που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες στα έντεκα χιλιάδες (11.000) ευρώ (εφόσον τον βαρύνει τουλάχιστον ένα παιδί με ειδικές ανάγκες),

στ) για τα άτομα άνω των τριάντα ετών και μέχρι και εξήντα πέντε ετών που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες στα επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ (εφόσον τον βαρύνει τουλάχιστον ένα παιδί με ειδικές ανάγκες). Εφόσον οι φορολογούμενοι των ανωτέρω περιπτώσεων έχουν τέκνα που τους βαρύνουν τότε το ανωτέρω αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας που τους αντιστοιχεί προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου, αυξάνεται ως εξής:

Κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.

Κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν. Κατά επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.

Το ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.

6. Το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου, μειώνει το ποσό του δεύτερου κλιμακίου και εάν αυτό δεν επαρκεί το ποσό του τρίτου κλιμακίου και όποιου επόμενου κλιμακίου απαιτείται.

7. Τονίζεται ότι, για την ορθή εφαρμογή όσων ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, ως τέκνα που βαρύνουν το φορολογούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, θεωρούνται:

α) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.

β) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά, για τα τέκνα αυτά καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. γ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

δ) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

Τα πιο πάνω τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο

εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Για την εξεύρεση του εισοδήματος των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ κατά περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ΚΦΕ (εξωϊδρυματικό επίδομα, προνοιακά επιδόματα κλπ.).

8. Για να τύχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι των παραπάνω ελαφρύνσεων πρέπει να υποβάλλουν στους εργοδότες τους, το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους και σε μεταγενέστερη μεταβολή, δήλωση οικογενειακής κατάστασης των παιδιών τους που συνοικούν μαζί τους και τους βαρύνουν. Περαιτέρω, τα άτομα με ειδικές ανάγκες που ορίζονται στην παρ.3 του άρθρου 9 του ΚΦΕ καθώς και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες για να έχουν τις ελαφρύνσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πρέπει να υποβάλλουν στους εργοδότες τους, το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους και σε μεταγενέστερη μεταβολή, τα ανάλογα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη των ιδιοτήτων των προσώπων των περιπτώσεων α΄-στ΄ της παρ.3 του άρθρου 9 του ΚΦΕ (γνωμάτευση οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, εγγραφή στο γενικό μητρώο τυφλών, κλπ).

9. Περαιτέρω, σας παρέχουμε και τις ακόλουθες οδηγίες:

Α. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ (από Φορείς κύριας ασφάλισης) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ Ή ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Διευκρινίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος δεν εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων που βαρύνουν το δικαιούχο και συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό. Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς. Στους λοιπούς μισθωτούς-συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 14 μηνιαίους μισθούς.

Ο ανωτέρω υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος εφαρμόζεται και για νεοδιορισθέντες υπαλλήλους ή νέους συνταξιούχους με βάση τα δεδομένα του μήνα έναρξης της εργασίας ή καταβολής της σύνταξης. Σημειώνεται ότι, αν στο μισθωτό καταβάλλεται και κάποια άλλη πρόσθετη παροχή (π.χ. ένας μηνιαίος μισθός ως επίδομα ισολογισμού κτλ.) για τον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος θα προστίθεται και η παροχή αυτή.

Διευκρινίζεται ότι, όταν καταβάλλεται στο μισθωτό κάποιο έκτακτο εφάπαξ ποσό με εξαίρεση τις υπερωρίες που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα (π.χ.

πριμ παραγωγικότητας, αναδρομικά προηγούμενων μηνών του ίδιου έτους κτλ.) και συνεντέλλεται με τις μηνιαίες αποδοχές, αυτό το εφάπαξ καταβαλλόμενο ποσό δεν θα συναθροιστεί με τις μηνιαίες αποδοχές, προκειμένου να γίνει αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών σε ετήσιο καθαρό εισόδημα, αλλά θα συναθροιστεί με το συνολικό ετήσιο ποσό που προσδιορίζεται με βάση τις μηνιαίες αποδοχές του συγκεκριμένου μήνα. Στην περίπτωση αυτή ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει λόγω της προσθήκης αυτού του ποσού θα παρακρατηθεί στο μήνα που καταβλήθηκε αυτό το ποσό. Το ποσό του φόρου που αναλογεί βάσει της φορολογικής κλίμακας κατά περίπτωση, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου θα μειωθεί κατά ποσοστό 1,5% και το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που πρέπει να παρακρατηθεί σε ετήσια βάση.

Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, όπως έχει αναφερθεί και στην 1124764/2303/ΠΟΛ. 1163/Α0012/12.12.2008 εγκύκλιο, το ένα δέκατο τέταρτο (1/14) του ποσού αυτού, αποτελεί το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον υπόχρεο εργοδότη, κατά την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων. Το ίδιο ποσό φόρου πρέπει να παρακρατηθεί και από το ποσό που θα καταβληθεί στο δικαιούχο, ως δώρο Χριστουγέννων. Το μισό του φόρου που αναλογεί στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα, δηλαδή το ένα εικοστό όγδοο (1/28) του ετήσιου φόρου, αποτελεί το φόρο που αναλογεί στο ποσό που καταβάλλεται στο δικαιούχο ως δώρο Πάσχα ή ως επίδομα αδείας.

Στους υπόλοιπους μισθωτούς-συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, το ένα δωδέκατο (1/12) του ποσού αυτού, αποτελεί το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον υπόχρεο εργοδότη, κατά την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων. Ο υπολογισμός του φόρου που αντιστοιχεί στο ποσό που καταβάλλεται στο δικαιούχο ως δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας, γίνεται αναλογικά με βάση τα δεδομένα του φόρου που αντιστοιχεί στις αποδοχές του μήνα στον οποίο καταβάλλεται το εκάστοτε δώρο (Χριστουγέννων-Πάσχα) ή επίδομα αδείας.

Β. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ, ΕΦΟΣΟΝ Η ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου, αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, το ποσό της παρακράτησης υπολογίζεται με την εφαρμογή συντελεστή στο ακαθάριστο ποσό του ημερομισθίου, ο οποίος ορίζεται σε τρία τοις εκατό (3%) στο σύνολο του ημερομισθίου πάνω από το ποσό που ορίζεται από τις διατάξεις της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 57 του ΚΦΕ (24 ευρώ). Συνεπώς, αν το ακαθάριστο ποσό του ημερομισθίου είναι μικρότερο από το ανωτέρω προβλεπόμενο ποσό δεν θα γίνεται παρακράτηση του φόρου.

Τονίζεται ότι, αν στον ημερομίσθιο εργάτη καταβάλλονται και πρόσθετες αμοιβές (π.χ. υπερωρίες, επίδομα παραγωγής κτλ.), ο ανωτέρω συντελεστής παρακράτησης θα υπολογίζεται με βάση το ποσό του μέσου ημερομισθίου της περιόδου που καταβάλλονται οι πρόσθετες αμοιβές.

Γ. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΤΛ.

Στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, οι οποίες καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο συνολικό καθαρό ποσό, όσο και αν είναι αυτό. Ειδικά, σε περίπτωση που ωρομίσθιοι καθηγητές απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως συμβαίνει σε καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε διάφορα φροντιστήρια, οι εργοδότες εκτός από εκείνον που καταβάλλει τις μεγαλύτερες αποδοχές, θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 10%.

Δ. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 46 του ΚΦΕ, ο φόρος που παρακρατείται υπολογίζεται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο ποσό.

Ε. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΤΛ.

Ο υπολογισμός του παρακρατούμενου φόρου, στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, διενεργείται ως ακολούθως:

α) Με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) αν το καθαρό ποσό της παροχής δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ ετησίως,

β) Με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) αν το καθαρό ποσό της παροχής υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ και μέχρι τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (4.500) ευρώ ετησίως.

γ) Με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αν το καθαρό ποσό της παροχής υπερβαίνει τα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (4.500) ευρώ ετησίως.

ΣΤ. ΛΟΙΠΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.

1. Ο φόρος που παρακρατείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ΚΦΕ, μειώνεται κατά ποσοστό 1,5% κατά την παρακράτηση του.

2. Επίσης, διευκρινίζεται ότι, κατά την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών δεν λαμβάνεται υπόψη η μείωση φόρου για μισθωτούς που προσφέρουν υπηρεσίες ή κατοικούν για εννέα (9) τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος στους νομούς που περιγράφονται στην παρ.5 του άρθρου 9 του ΚΦΕ. Η μείωση αυτή του φόρου υπολογίζεται με την εκκαθάριση του φόρου από τις αρμόδιες ΔΟΥ με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

3. Η παρακράτηση η οποία διενεργείται με βάση τις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 9 του ΚΦΕ εφαρμόζεται μόνο για τις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε εμπορικά πλοία.

4. Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης ο εργαζόμενος με δήλωσή του στους εργοδότες στους οποίους απασχολείται πρέπει να επιλέγει την κύρια απασχόλησή του με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσό αποδοχών που του καταβάλλεται και η παρακράτηση φόρου που θα διενεργεί ο εργοδότης θα γίνεται με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ΚΦΕ.

Οι εργοδότες που καταβάλλουν τις μικρότερες αποδοχές, θα πρέπει να διενεργούν παρακράτηση φόρου με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ΚΦΕ, θεωρουμένων των αποδοχών αυτών ως πρόσθετων αμοιβών, δηλαδή με συντελεστή φόρου 20%.

5. Ακόμα, με τις διατάξεις της περ. θ΄ της παρ. 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ απαλλάσσονται από τη φορολογία οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%.

Συνεπώς, κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας στους πιο πάνω δικαιούχους, δεν θα παρακρατείται φόρος εισοδήματος.

6. Επίσης, διευκρινίζεται ότι, για το επιπλέον ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο αποκτάται από απασχολούμενους στην επιχείρηση σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.γ΄ (παροχή κατοικίας σε στελέχη και υπαλλήλους της επιχείρησης) και της περ.στ΄ (παροχή Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου σε στελέχη της επιχείρησης) της παρ.1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ δεν διενεργείται παρακράτηση Φ.Μ.Υ. καθόσον δεν λαμβάνει χώρα καταβολή εισοδήματος.

7. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι, με την παράγραφο 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ, μεταξύ άλλων ορίζεται, ότι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται και το εισόδημα που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία για παροχή νομικών υπηρεσιών, καθώς και το εισόδημα που αποκτούν οι ξεναγοί οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν. 1545/1985. Συνεπώς, κατά την καταβολή στους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτής της κατηγορίας έχουν εφαρμογή όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω για την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

8. Ακόμα, διευκρινίζεται ότι όταν το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καταβάλλεται ελεύθερο φόρου, εισόδημα που υπόκειται σε φόρο είναι εκείνο από το οποίο, αν αφαιρεθεί ο φόρος που του αναλογεί, προκύπτει το χωρίς φόρο ποσό που καταβάλλεται στο δικαιούχο.

II. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 29 ΤΟΥ Ν.3986/2011 ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

1. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 42 του Ν.4024/2011 προστέθηκαν νέοι παράγραφοι 6, 7, 8 και 9 στο άρθρο 29 του Ν.3986/2011. Με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 όπως ισχύει ορίζεται, ότι στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση το εισόδημα της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ, διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου. Η παρακράτηση διενεργείται κατά την καταβολή και υπολογίζεται με συντελεστή μετά από προηγούμενη αναγωγή του μισθού ή της σύνταξης ή του ημερομισθίου ή της αμοιβής που ορίζεται με άλλη βάση, σε ετήσιο καθαρό εισόδημα που ορίζεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011. Για την απόδοση των ποσών αυτών που παρακρατήθηκαν εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 4 του άρθρου 59 του ΚΦΕ, όπως ισχύουν.

Με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 όπως ισχύει ορίζεται, ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2014.

Με τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 όπως ισχύει ορίζεται, ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων του

παρόντος άρθρου δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ.

2. Με τις διατάξεις της περ.β΄ της παρ.5 του άρθρου 38 του Ν.4024/2011 αντικαταστάθηκε το τρίτο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011. Με τις διατάξεις του νέου αυτού εδαφίου ορίζεται, ότι εξαιρούνται (από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011) και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, τα εισοδήματα της παρ.1 του άρθρου 14 (αποζημιώσεις απολυομένων) και της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του ΚΦΕ (εφάπαξ παροχή από τα ταμεία προνοίας και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κλπ.).

3. Με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 83 του ΚΦΕ όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 42 του Ν.4024/2011 ορίζεται, ότι ειδικά για τις διαχειριστικές χρήσεις 2012 έως και 2014 στην ίδια βεβαίωση αναγράφονται και τα παρακρατούμενα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

4. Ενόψει των ανωτέρω, από 1ης Ιανουαρίου 2012 και κατά την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης ή του ημερομισθίου ή της αμοιβής που ορίζεται με άλλη βάση θα διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 η οποία υπολογίζεται με συντελεστή μετά από προηγούμενη αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα ως εξής:

α) Με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) για ετήσιο καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.

β) Με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) για ετήσιο καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

γ) Με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) για ετήσιο καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) ευρώ έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.

δ) Με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) για ετήσιο καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω.

5. Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή άλλης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος. Διευκρινίζεται επίσης ότι από το ανωτέρω ακαθάριστο ποσό δεν αφαιρείται ο παρακρατούμενος ΦΜΥ.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.

Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς. Στους λοιπούς μισθωτούς-συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 14 μηνιαίους μισθούς. Ο ανωτέρω υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος εφαρμόζεται και για νεοδιορισθέντες υπαλλήλους ή νέους συνταξιούχους με βάση τα δεδομένα του μήνα έναρξης της εργασίας ή καταβολής της σύνταξης.

Σημειώνεται ότι, αν στο μισθωτό καταβάλλεται και κάποια άλλη πρόσθετη παροχή (π.χ. ένας μηνιαίος μισθός ως επίδομα ισολογισμού κτλ.) για τον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος θα προστίθεται και η παροχή αυτή.

Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο συντελεστής παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 που θα εφαρμοσθεί στα ως άνω δώρα, θα προσδιορισθεί με αναγωγή των αποδοχών του μήνα στον οποίο καταβάλλεται το εκάστοτε δώρο (Χριστουγέννων, Πάσχα ή επίδομα αδείας) σε ετήσιο καθαρό εισόδημα επί 14.

Στους υπόλοιπους μισθωτούς-συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, προκειμένου να υπολογισθεί ο συντελεστής παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 που θα εφαρμοσθεί στα ως άνω δώρα, στο ετήσιο καθαρό εισόδημα που προσδιορίζεται με αναγωγή των αποδοχών του μήνα στον οποίο καταβάλλεται το εκάστοτε δώρο (Χριστουγέννων, Πάσχα ή επίδομα αδείας) επί 12, θα προστίθεται και το δώρο αυτό.

Κατ΄ ανάλογη εφαρμογή, όταν σε μισθωτό καταβάλλεται κάποιο έκτακτο εφάπαξ ποσό, προκειμένου να υπολογισθεί ο συντελεστής παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 που θα εφαρμοσθεί στο ποσό αυτό, στο ετήσιο καθαρό εισόδημα που προσδιορίζεται με αναγωγή των αποδοχών του μήνα στον οποίο καταβάλλεται το έκτακτο εφάπαξ ποσό επί 12 ή επί 14 (ανάλογα με το σε ποια από τις ως άνω κατηγορίες εμπίπτει), θα προστίθεται και το ποσό αυτό. 6. Περαιτέρω, σας παρέχουμε και τις ακόλουθες οδηγίες:

i. Το ποσό που παρακρατείται σύμφωνα με τα ανωτέρω έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 δεν μειώνεται κατά ποσοστό 1,5% κατά την παρακράτησή του.

ii. Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για την παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 έχουν εφαρμογή και στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία για την παροχή νομικών υπηρεσιών, οι ξεναγοί που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν. 1545/1985 καθώς και οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία.

iii. Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης του εργαζόμενου σε διαφορετικούς εργοδότες, ο κάθε εργοδότης θα διενεργεί παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 σύμφωνα με τα ανωτέρω και με βάση τις αποδοχές που πράγματι καταβάλλει στον εργαζόμενο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αποδοχές που καταβάλλονται στον ίδιο εργαζόμενο και από άλλους εργοδότες.

iv . Στις καθαρές αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ.3 του άρθρου 56 του Συντάγματος διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του N.3986/2011 κατά την καταβολή με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).

ν. Δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του N.3986/2011 στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Στα εισοδήματα της παρ.1 του άρθρου 14 του ΚΦΕ (αποζημιώσεις απολυομένων).

• Στους μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

• Στα εισοδήματα της περ.γ΄ της παρ.4 του άρθρου 45 του ΚΦΕ (παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κλπ.).

• Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος.

• Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 46 του ΚΦΕ.

• Στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών παρόμοιας φύσης, που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας.

• Στο επιπλέον ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο αποκτάται από απασχολούμενους στην επιχείρηση σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.γ΄ (παροχή κατοικίας σε στελέχη και υπαλλήλους της

επιχείρησης) και της περ.στ΄ (παροχή Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου σε στελέχη της επιχείρησης) της παρ.1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ καθόσον στις περιπτώσεις αυτές δεν λαμβάνει χώρα καταβολή εισοδήματος.

7. Τέλος διευκρινίζεται, ότι στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών που θα χορηγηθούν στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν ως μισθωτοί και θα αφορούν τα εισοδήματα της διαχειριστικής χρήσης του 2012, θα αναγραφούν σε ξεχωριστή στήλη, πέραν του παρακρατηθέντος και αναλογούντος ΦΜΥ, και τα ποσά που παρακρατήθηκαν σύμφωνα με τα ανωτέρω έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του N.3986/2011. Βάσει των βεβαιώσεων αυτών, τα παρακρατηθέντα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του N.3986/2011 θα δηλωθούν επίσης στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι στο οικονομικό έτος 2013 (διαχειριστική χρήση έτους 2012), προκειμένου να συμψηφιστούν με τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου και νόμου που προκύπτει από τα ετήσια συνολικά καθαρά ατομικά τους εισοδήματα του ίδιου έτους.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Mega-fund «σκούπα» ύψους 2,5 τρισ. ευρώ

Το σχέδιο Σόιμπλε για να «απορροφηθούν» τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών


http://img.protothema.gr/67791E06BE3ACB7B8F70700008467C8E.jpg

To σχέδιο κάλυψης των αναγκών χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών μέσω ενός χρηματοδοτικού σχήματος που μπορεί να φτάσει τα 2,5 τρισ με στόχο να περιορίσει το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών στο 60% του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 20-25 ετών βασισμένο στις δηλώσεις Σόιμπλε, αποκαλύπτεται από ένα έγγραφο της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo. Το σχέδιο αυτό είναι πιθανό να είναι πολύ κοντά σε όσα θα ανακοινωθούν στην Σύνοδο Κορυφής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή και αντίστοιχη ωφέλεια για κάθε κράτος θα διέπεται από εγγυήσεις που θα συνδέονται με αποθέματα χρυσού και ενέχυρα φορολογικών εσόδων από εισόδημα είτε από ΦΠΑ, που θα πηγαίνουν στο FUND για ενδεχόμενες αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων. Το κάθε κράτος δεσμεύεται για ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και που μετακυλύεται στο fund-γίγας. Αυτό θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 20-25 χρόνια, με στόχο να μειώνεται κατά 1/20 κατ έτος.

Σε πρώτη φάση το Fund θα εκδώσει τα safe bonds για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των χωρών που δεσμεύονται για την αποπληρωμή. Το Fund θα λειτουργήσει ως εγγυητής και η περίοδος μεταφοράς του υπερβάλλοντος χρέους από το 60% από τα κράτη στο Fund θα κρατήσει έως 5 χρόνια.

Η δημιουργία του FUND θα απαιτήσει την παράλληλη ένταξη στα Εθνικά Συντάγματα των χωρών-μελών τις νέες προδιαγραφές των δημοσίων χρεών. Για να ενεργοποιηθεί το mega-FUND θα απαιτείται το 0,5% του ελλείμματος του ΑΕΠ. Μια ανεξάρτητη αρχή που θα αποτελείται από Ελεγκτές Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων θα αναλάβει τον έλεγχο, ώστε να τσεκαριστούν οι προϋποθέσεις για κάθε χώρα-μέλος.Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων από τα κράτη-μέλη θα υπάρχουν επιπτώσεις στις εγγυήσεις ή στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Η ωφέλεια συνίσταται στην περικοπή του κόστους χρηματοδότησης των νέων εκδόσεων που θα απορροφήσουν τα υπερβάλλοντα χρέη (εκτός των έντοκων εκδόσεων) της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου για τα επόμενα 2 χρόνια και της Ισπανίας για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Για την Ιταλία που είναι το κράτος με το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτός Ελλάδος θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια.

Οι συνδυασμένες δομικές εγγυήσεις μαζί με τις πραγματικές εγγυήσεις των φορολογικών εσόδων, του χρυσού κλπ θα θεμελιώσουν το τριπλό Α των ομολόγων που θα εκδώσει το FUND και κατά συνέπεια ένα χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε σχέση με αυτό των περιφερειακών χωρών, που θα χρηματοδοτηθούν έτσι με καλύτερους όρους.

Read more...

Στην Ευρώπη των «23» περιορίζεται η αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ

Η Βρετανία «ράγισε» την Ένωση

Φανερά εκνευρισμένος με τον Βρετανό πρωθυπουργό ο Νικολά Σαρκοζί
Φανερά εκνευρισμένος με τον Βρετανό πρωθυπουργό ο Νικολά Σαρκοζί (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Μετά από 10 σχεδόν ώρες διαβουλεύσεων, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν έφερε τα θεαματικά αποτελέσματα που όλοι ανέμεναν κυρίως λόγω της άρνησης της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από κοντά και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλιά τους.

Έτσι, το θέμα της αλλαγής των Συνθηκών θα προχωρήσει με τους «23» της ΕΕ, δηλαδή τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης (17) και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ένωσης.

Όσο για το κομμάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας, τα αποτελέσματα και εκεί δεν είναι ιδιαίτερα θεαματικά, αφού αποφασίστηκε καταρχήν να ενισχυθεί το ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ, ωστόσο, το Βερολίνο αρνήθηκε τη μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESF) σε τράπεζα.

Τελικά συμφωνήθηκε ότι ο νέος Μηχανισμός θα ενισχυθεί με 500 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ.

Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Δηλώσεις ηγετών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν καταρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Απαράδεκτοι» οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή των συνθηκών δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012.

«Θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ» δήλωσε ο Σαρκοζί, ενώ επανέλαβε ότι οι όροι που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν οι εξελίξεις τελικά οδηγούν σε ΕΕ δύο ταχυτήτων, ο Σαρκοζί απάντησε επίσης εκνευρισμένος: «Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σώσουμε το νόμισμά μας».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να πει ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ήταν ένα «θετικό αποτελέσμα».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή.

» Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»

Προφανώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήθελε να αποφύγει το σκόπελο ενός δημοψηφίσματος στη χώρα του, δεδομένου ότι ήδη στη Βουλή των Κοινοτήτων αντιμετωπίζει ανταρσία.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται την Παρασκευή, ωστόσο, λόγω του ότι οι εργασίες της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, το πρόγραμμα αναμένεται να μεταβληθεί.

Επισήμως, νωρίς το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής συμφωνίας για την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ.

Η Σύνοδος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόκειται να αρχίσουν στις 11:00, βάσει του προγράμματος, ενώ θα ακολουθήσει το Γεύμα Εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «κανένας» λέει το 55,4% των πολιτών σε νέα δημοσκόπηση

Σταθερά μπροστά η ΝΔ

H θέση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δεν θεωρεί ότι υπάρχει κατάλληλο πρόσωπο για την καταλάβει
H θέση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δεν θεωρεί ότι υπάρχει κατάλληλο πρόσωπο για την καταλάβει (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει άλλη μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Παρασκευή. Στην έρευνα της Metron Analysis, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 7,8 μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου κατά 12,2%.

Στην εξαμηνιαία παναλλαδική έρευνα της Metron Forum που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 18,8% έναντι 11%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9%, ο ΛΑΟΣ με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,7%.

Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με την έρευνα, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Αρμα Πολιτών.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Γ.Παπανδρέου αποσπά ποσοστό 5,3%, ο Αντ.Σαμαράς 15,6% και 55,4% ο «κανένας». Στις δημοτικότητες στελεχών, από τη ΝΔ ξεχωρίζει ο Δημ.Αβραμόπουλος (59,9%) και από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος (47,7%).

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν και σε μια σειρά ερωτημάτων για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Το 74% των πολιτών εκτιμά ότι η Ελλάδα εκτός ευρώ θα είναι χειρότερα, έναντι μόλις 10,8% που εκτιμά ότι θα είναι καλύτερα.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το 54,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο εθνικού κράτους, έναντι 38,7% που θεωρεί ότι καλύτερος τρόπος είναι οι ευρύτερες ενώσεις, όπως η ΕΕ.

Τέλος, στο ερώτημα για το πόσο έχει βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης η στάση της ΕΕ, το 39,8% δηλώνει ελάχιστα, το 28,6% αρκετά, το 25,4% καθόλου και το 4,4% πολύ.

Η έρευνα ήταν πανελλαδική και έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από 15 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2011.

Στο δείγμα συμμετείχαν 2.200 άτομα άνω των 18 ετών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...