Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αποφασισμένη για «ένωση σταθερότητας» προσέρχεται η Μέρκελ στη Σύνοδο

Το ευρώ «έχει χάσει σε αξιοπιστία»

Σκληρές προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις του γαλλογερμανικού άξονα με τους Ευρωπαίους εταίρους
Σκληρές προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις του γαλλογερμανικού άξονα με τους Ευρωπαίους εταίρους


Βρυξέλλες
Το κοινό νόμισμα «έχει χάσει σε αξιοπιστία, την οποία και πρέπει να αποκαταστήσουμε» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινηθούν προς μία «δημοσιονομική ένωση σταθερότητας». Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας πως «εάν αποτύχουμε, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία».

Σκληρές πάντως αναμένονται οι διαπραγματεύσεις δεδομένων των σοβαρών εμποδίων που θέτει η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες στην αλλαγή των Συνθηκών, με τον γαλλογερμανικό άξονα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η νέα συνθήκη να ισχύσει -τουλάχιστον αρχικά- μόνο για τους «17» του ευρώ.

Στην κορυφή των κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η αλλαγή της Συνθήκης που θέλει πάση θυσία η Γερμανία, ώστε να επισημοποιήσει μια νέα πειθαρχία που θα περνάει κυρίως από «χρυσούς κανόνες» για όλες τις χώρες με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σχεδόν αυτόματες χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εναντίον των κρατών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ένα αυξημένο δικαίωμα παρέμβασης της ΕΕ στα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.

Θέματα που προκαλούν αντιπαραθέσεις είναι επίσης το αίτημα για ενισχυμένο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης -την οποία ο ίδιος ο Μ.Ντράγκι δεν αποκλείει, με την προϋπόθεση «δημοσιονομικού συμφώνου»- αλλά και η επίσπευση της λειτουργίας του ESM από το 2012, επίσης με διευρυμένο ρόλο.

Δεδομένης της αντίθεσης -ιδιαίτερα από τη Βρετανία- η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως «θα φανεί το πόσοι θα είμαστε, οι «27» ή οι «17» της Ευρωζώνης και όσοι επιπλέον επιθυμούν».

Το σημαντικό για το Βερολίνο, σημείωσε, είναι «να αλλάξουν οι συνθήκες ώστε να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση μίας ένωσης σταθερότητας». Στο πλαίσιο αυτής της Ένωσης, ανέφερε, η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες.

«Κυρία Μέρκελ, επιστρατεύστε τη λογική σας»


Πυρά για την στάση της στο ευρωπαϊκό πεδίο δέχεται πάντως η Μέρκελ και από το εσωτερικό της Γερμανίας: σε άρθρο του, με χαρακτήρα τελευταίων παραινέσεων πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, το γερμανικό Spiegel συμπυκνώνει τις επικρίσεις που ακούγονται στη Γερμανία κατά της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει το περιοδικό, «είναι μία επικίνδυνη καγκελάριος» καθώς ο ριζοσπαστικός τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να επιβάλει τη γερμανική θέση στην Ευρώπη «θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχουν καταφέρει οι γερμανικές κυβερνήσεις μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου».

Συμφέρον της Γερμανίας, υπενθυμίζει το περιοδικό, είναι να διατηρήσει τις συμμαχίες της στην Ευρώπη, σε μία Ευρώπη που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αφοσίωση των μελών της, ευθύνη και ενότητα: «Μας αφορά, η ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία, μας αφορά το ελληνικό χρέος και μας αφορούν τα πρωθυπουργικά καραγκοζιλίκια στην Ιταλία» γράφει το Spiegel υπογραμμίζοντας την έκταση στην οποία έχει ενοποιηθεί η Ευρώπη -και τι διακυβεύεται.

Η φυσικός Μέρκελ, καταλήγει το περιοδικό, πρέπει «να αξιοποιήσει τη λογική της: Δεν γνωρίζουμε τον καλύτερο τρόπο να βγούμε από την κρίση στην Ευρωζώνη και πολλά δείχνουν στο ότι η αξιοποιήση της ΕΚΤ, στην οποία τόσο αντιτίθεται η καγκελάριος, είναι αυτός ο τρόπος -αλλά σιγουριά δεν υπάρχει».

«Είναι ίσως καλύτερο για τη Γερμανία να κάνει λάθος μαζί με τους εταίρους της, παρά να επιμείνει μόνη της στο σωστό» καταλήγει το άρθρο.

Πυρά και από παραδοσιακούς συμμάχους

Τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, για την πρόταση αλλαγής των συνθηκών εξέφρασαν και αρκετοί θεωρούμενοι ως παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας στην Ευρωζώνη: Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε πως στηρίζει την πρόταση για ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ στην κρίση, στηρίζοντας παράλληλα την πρόταση για αλλαγή των συνθηκών.

Από την πλευρά του Ελσίνκι, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κάταϊνεν δήλωσε πως η Φινλανδία δεν έχει πρόβλημα με αυστηρότερους κανονισμούς στο δημοσιονομικό πλαίσιο, τονίζοντας ωστόσο πως «η αλλαγή των συνθηκών δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να γίνει αυτό».

O Σουηδός πρωθυποργός Φρέντρικ Ράινφελντ ανέφερε πως η αλλαγή των συνθηκών είναι «πολύ χρονοβόρος διαδικασία και δεν είναι η λύση που επιθυμούν οι αγορές».

Η ελληνική θέση στις Βρυξέλλες

Λύση που θα επαναφέρει την ομαλότητα και θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI επιδιώκει η Αθήνα. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής πλευράς είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης εφαρμογής του συνόλου της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα είναι υπέρ των θεσμικών αλλαγών και της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και υπέρ εγγυήσεων για αυξημένη χρηματοδότηση του EFSF.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, η ελληνική πλευρά τάσσεται με τις χώρες εκείνες που θεωρούν ότι το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς και όχι το ευρωδικαστήριο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: