Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Στην Ευρώπη των «23» περιορίζεται η αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ

Η Βρετανία «ράγισε» την Ένωση

Φανερά εκνευρισμένος με τον Βρετανό πρωθυπουργό ο Νικολά Σαρκοζί
Φανερά εκνευρισμένος με τον Βρετανό πρωθυπουργό ο Νικολά Σαρκοζί (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Μετά από 10 σχεδόν ώρες διαβουλεύσεων, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν έφερε τα θεαματικά αποτελέσματα που όλοι ανέμεναν κυρίως λόγω της άρνησης της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από κοντά και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλιά τους.

Έτσι, το θέμα της αλλαγής των Συνθηκών θα προχωρήσει με τους «23» της ΕΕ, δηλαδή τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης (17) και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ένωσης.

Όσο για το κομμάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας, τα αποτελέσματα και εκεί δεν είναι ιδιαίτερα θεαματικά, αφού αποφασίστηκε καταρχήν να ενισχυθεί το ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ, ωστόσο, το Βερολίνο αρνήθηκε τη μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESF) σε τράπεζα.

Τελικά συμφωνήθηκε ότι ο νέος Μηχανισμός θα ενισχυθεί με 500 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ.

Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Δηλώσεις ηγετών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν καταρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Απαράδεκτοι» οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή των συνθηκών δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012.

«Θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ» δήλωσε ο Σαρκοζί, ενώ επανέλαβε ότι οι όροι που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν οι εξελίξεις τελικά οδηγούν σε ΕΕ δύο ταχυτήτων, ο Σαρκοζί απάντησε επίσης εκνευρισμένος: «Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σώσουμε το νόμισμά μας».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να πει ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ήταν ένα «θετικό αποτελέσμα».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή.

» Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»

Προφανώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήθελε να αποφύγει το σκόπελο ενός δημοψηφίσματος στη χώρα του, δεδομένου ότι ήδη στη Βουλή των Κοινοτήτων αντιμετωπίζει ανταρσία.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται την Παρασκευή, ωστόσο, λόγω του ότι οι εργασίες της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, το πρόγραμμα αναμένεται να μεταβληθεί.

Επισήμως, νωρίς το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής συμφωνίας για την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ.

Η Σύνοδος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόκειται να αρχίσουν στις 11:00, βάσει του προγράμματος, ενώ θα ακολουθήσει το Γεύμα Εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: