Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Στις 8.000 οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ελάχιστες με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Αγνωστη η αντίδραση της τρόικας

Η τρόικα είχε ζητήσει εντός του 2011 να αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 30.000 υπάλληλοι
Η τρόικα είχε ζητήσει εντός του 2011 να αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 30.000 υπάλληλοι (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Τις 7.956 έφτασαν οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, με βάση τα στοιχεία έως και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, από τις οποίες μόλις οι 843 ανήκουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της άφιξης της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς είναι άγνωστη η αντίδρασή της μπροστά στα δεδομένα αυτά.

Η τρόικα είχε ζητήσει επιτακτικά από την κυβέρνηση εντός του 2011 να αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 30.000 υπάλληλοι. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι ο στόχος είναι οι αποχωρήσεις και όχι ο τρόπος που θα επιτευχθούν. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν η τρόικα θα ικανοποιηθεί από τις αποχωρήσεις γενικώς, ή θα επιμείνει στην ένταξη του αριθμού που είχε ζητήσει για το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Για το θέμα της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι δεν αξιολογούν, παρά μόνο, παραθέτουν τα στοιχεία των αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Προσθέτουν δε ότι θα ήταν πρόωρο να βγουν συμπεράσματα, με δεδομένους τους ρυθμούς που κινείται ο δημόσιος τομέας.

Ωστόσο, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξέφραζαν την απορία τους για την «ανεξήγητη εκμετάλλευση των στοιχείων». Και αυτό, πρώτον, διότι, όπως υποστηρίζουν, το σημαντικό είναι οι αποχωρήσεις που σημειώνονται από το δημόσιο και οφείλονται στο σχέδιο για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εφεδρεία και όχι για το πόσοι εντάσσονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή στην αναγκαστική συνταξιοδότηση. Και δεύτερον, διότι πολλά υπουργεία πρώτα φρόντισαν να εξαιρεθούν υπάλληλοί τους από την εφεδρεία και στη συνέχεια ασκούν κριτική για την εφαρμογή του μέτρου.

«Το Δημόσιο αλλάζει»

Σχετικά με την έκθεση-καταπέλτη του ΟΟΣΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική δημόσια διοίκηση, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι η έκθεση είναι γνωστή εδώ και δύο μήνες και δεν αποτελεί αποκάλυψη που έμεινε κρυφή, όπως προκύπτει από τις ομιλίες του Δημήτρη Ρέππα στη Βουλή.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζεται ότι «σε αυτό το πνεύμα (της έκθεσης) κινούνται και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πολυνομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών και την αναδιάταξη του προσωπικού στο δημόσιο».

Πηγές του υπουργείου χαρακτηρίζουν κάνουν λόγο για «έκθεση ιδεών» και σημειώνουν χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζεται κάποια έκθεση διεθνούς οργανισμού για κάτι που οι πολίτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Δηλαδή ότι είναι «ασυντόνιστη, αγκυλωμένη, δαιδαλώδης και διασπασμένη, κυριαρχεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία», όπως αναφέρει και στο τελικό κείμενο ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου, η έκθεση «έχει παραγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Με βάση αυτήν προχωρούμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση για το επιτελικό κράτος. Ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «το πρόσφατο παράδειγμα του νόμου για την εφεδρεία και το δείκτη αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπουργείων και φορέων που πρέπει να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική κάθε ένας στον τομέα του, φανερώνει τα προβλήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ασφαλώς, τελικό συμπέρασμα θα εξαχθεί με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Πάντως, πέραν όλων των άλλων, αυτό που συνιστά τομή είναι το γεγονός πως το Δημόσιο μπαίνει πλέον σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης και αξιολόγησης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: