Εντείνονται οι συζητήσεις
- Να ανοίξει τα χαρτιά του περιμένουν από τον Γιώργο Παπανδρέου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε μεγάλη του τιμή, το δημοσκοπικό εύρημα που τον θέλει ως επικρατέστερο υποψήφιο, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι διαδικασίες για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα του, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει από τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου.
«Τι να πω, είναι μεγάλη μου τιμή, όταν οι πολίτες στο πρόσωπό μου βλέπουν κάτι, αλλά οφείλω να θυμίσω στον καθένα και πρώτα απ' όλα στον εαυτό μου ότι δεν έχουν ανοίξει οι διαδικασίες, ότι ο πρόεδρος του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ξεκινήσει τα σχετικά. Συνεπώς, κάθε τέτοια συζήτηση είναι εκτός» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για Το Ποντίκι, μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ψηφοφόροι του κινήματος, το 45% απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με άλλο πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό, το 20% με πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου και το 17% με πρόεδρο τον κ. Παπανδρέου και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό.
Στο ερώτημα, προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, «ποιος θα ήταν καλύτερος για αρχηγός στην περίπτωση που φύγει ο Γιώργος Παπανδρέου», το 25% επιλέγει τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 22% τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 6% τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το 5% την Άννα Διαμαντοπούλου, το 4% τον Γιάννη Ραγκούση και το 2% τον Χρήστο Παπουτσή.
Άκαιρη χαρακτήρισε την συζήτηση για τα εσωκομματικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στον Βήμα 99,5, αλλά στην περίπτωση που δρομολογηθούν οι διαδικασίες, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συσπειρώσει το κόμμα, αλλά και να απευθυνθεί «και άλλες δυνάμεις που μπορούν να συμφωνήσουν γύρω από το πρόγραμμά μας».
Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη δήλωσε στον ραδιοσταθμό Flash ότι δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό ερώτημα και η βασική προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ τώρα. Θα είναι σε μερικούς μήνες. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ανοίξουμε μια οργανωμένη συζήτηση για το πώς θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και με ποια ατζέντα και με ποια πολιτική. Επομένως, αυτό προέχει, και μετά να δούμε αφού αποφασίσουμε, ποιες είναι οι 3-4 παρεμβάσεις για τις οποίες θα καλέσουμε τον κόσμο να μας ψηφίσει, να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος να εκφράσει αυτές τις επιλογές».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος. «Με την προϋπόθεση ότι έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή, και έχουμε αυτή τη στιγμή εθνικής σύμπραξης, μπορούν να αρχίσουν και οι διεργασίες στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε μιλώντας στον Αθήνα 984, προσθέτοντας: «Με ψυχραιμία όμως και σύνεση, χωρίς να υπάρχει απαξίωση στελεχών και κυρίως του προέδρου του κινήματος. Επομένως με ένα ορθολογικό τρόπο να ξεκινήσουμε να συζητάμε τα προγραμματικά μας εντός του ΠΑΣΟΚ, γιατί το να συζητάμε μόνο για πρόσωπα χωρίς προγραμματικό λόγο δεν έχει κανένα νόημα». Τάχθηκε επίσης, εναντίον της διαρχίας.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, με άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα, στο πλαίσιο του διαλόγου για το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά που άνοιξε η εφημερίδα, υποστηρίζει ότι το κίνημα έχει ανάγκη να επιστρέψει στα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία του εξασφάλιζαν ηγεμονικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.«Όλα αυτά προϋποθέτουν ασφαλώς νέο ξεκίνημα» και «ηγεσία στιβαρή και αξιόπιστη που θα εμπνεύσει τους πολίτες, θα ανατάξει το φρόνημά τους και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και της αποκατάστασης του κύρους της χώρας στο εξωτερικό».Ο βουλευτής Λακωνίας Λ.Γρηγοράκος είπε στο ραδιοσταθμό Flash πως το κόμμα πρέπει να αλλάξει και όνομα και συμπλήρωσε: «Η μοναδική λέξη που αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βάλει στο λεξιλόγιό του και στη νέα του ονομασία πια, αν θέλει να υπάρχει, αν και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ πια στην κοινωνία έχει ταυτιστεί με μια πολύ σκληρή αντιλαϊκή πολιτική και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει και όνομα, είναι η λέξη αντίσταση. Αντίσταση σε ό,τι έρχεται, αντίσταση σε ό,τι πάει να γίνει. Συζητάω με τον κόσμο και βλέπω ότι ο κόσμος πια έχει γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ αυτό, το σημερινό ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004».
Στον ίδιο σταθμό ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδ.Βουδούρης σημείωσε πως πρέπει να αποφευχθεί η ονοματολογία « εν είδει» καλλιστείων και πρόσθεσε: «Για μένα η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Το βασικό θέμα για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι, αν υπάρχει το πολιτικό και ιδεολογικό κοινό περιεχόμενο για να εξασφαλίσει αυτήν την ενότητα. Διότι αν δεν υπάρχει, εγώ λέω πολύ ξεκάθαρα. Όπως ξέρετε, τα αντρόγυνα που δεν τα πάνε καλά κάποια στιγμή χωρίζουνε και καλό είναι να γίνει και ένας συναινετικός χωρισμός. Το λέω αυτό για να βάλω το θέμα της ενότητας σε μια σωστή βάση».
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φρ.Παρασύρης υπογράμμισε στον ίδιο σταθμό πως «για να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ μια αξιόπιστη πρόταση, δύναμη εξουσίας, οδεύοντας προς τις εκλογές είναι λογικό ότι πρέπει ν' ανοίξει ένας πολιτικός διάλογος σε σχέση με τα νέα δεδομένα τα οποία ανεδείχθησαν την τελευταία διετία. Και αυτό αν θέλετε διαφοροποιεί και την παρέμβαση που κάνουμε εμείς».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου