Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Παζάρι για νέο Μνημόνιο με μέτρα 29 δισ.

Χωρίς τέλος...


http://img.protothema.gr/25DDF1C0E522C5FC25A645A7B8AEC444.jpg
Για Μνημόνιο μέτρων ύψους 29 δισ. ευρώ, αντί 26 δισ. που ως τώρα γνωρίζαμε, κάνουν τώρα πια λόγο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το «παζάρι» με την Τρόικα ξεκινά επισήμως τη Δευτέρα, άμα τη αφίξει στην Αθήνα των απεσταλμένων των ξένων δανειστών.

Ήδη όμως μαζεύονται «μαύρα σύννεφα» στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι πρώτες ενδείξεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προϊδεάζουν για ύφεση πάνω και από το 5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Σε τέτοια περίπτωση, θα ανατρέπεται η εκτίμηση του προϋπολογισμού για ύφεση 5,5% το 2011, καθώς το τελικό αποτέλεσμα ίσως ξεπεράσει τελικά και το 6%. Από την αφετηρία αυτή, τίθεται σε κίνδυνο και η πρόβλεψη για ύφεση 2,8% το 2012, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προβλέψεις και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης.

Τα πράγματα δυσκολεύει και η υστέρηση εσόδων που σύμφωνα με εκτιμήσεις του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικα ίσως αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Ο συνδυασμός υστέρησης εσόδων και μειώσεως του ΑΕΠ απειλεί να εκτινάξει το έλλειμμα πάνω από το 9,5% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, έναντι στόχου για έλλειμμα 9% του ΑΕΠ φέτος.

Η υστέρηση των 3 δισ. ίσως χρειαστεί να καλυφθεί τον επόμενο χρόνο, κάτι όμως που σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν θα δημιουργεί «κραδασμούς» στο πρόγραμμα προσαρμογής. Και αυτό γιατί το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης προβλέπει ήδη ότι λόγω των μέτρων που ελήφθησαν φέτος και θα αποδώσουν το 2012, θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ.

Ακόμα και αν αυτά αποδειχτούν επαρκή, το συνολικό πακέτο μέτρων στην πενταετία 2011 - 2015 θα ανέρχεται σε 29,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 26 δισ. τα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και Τρόικα το καλοκαίρι. Και αυτό φαίνεται αν συνυπολογιστούν και οι ως τώρα προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου (α) για «δημοσιονομικό κενό» 13,8 δισ. ευρώ στην τριετία 2013-2015, (β) για πρόσθετα μέτρα ύψους 12 δισ. της διετίας 2011-2012, αλλά και (γ) η εξοικονόμηση 3,4 δισ. που θα προβλέπεται να γίνει για το 2012.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι αποκλίσεις στις δαπάνες μπορούν μεν να αντιμετωπιστούν την επόμενη χρονιά με νέες περικοπές, αλλά το πρόβλημα παραμένει αν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι υστερήσεις στα έσοδα, με δεδομένες τις αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: