Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Την Παρασκευή η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Αναβάλλεται η συζήτηση της Τρίτης

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Την Τετάρτη θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την αναγγελία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Κατόπιν τούτου, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης ανακοίνωσε την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, οι οποίες θα ξεκινήσουν εκ νέου έπειτα από δύο ημέρες, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό.

Ως εκ τούτου ματαιώνεται η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή που εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Η συζήτηση είναι τριήμερη, ανοίγει με ομιλία του πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο στις 12 τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.

Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι υπουργοί και υφυπουργοί και οι βουλευτές όλων των κομμάτων οι οποίοι θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Η κυβέρνηση για να θεωρηθεί ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνης της Βουλής θα πρέπει να λάβει την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Το νέο έτος το δημοψήφισμα, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Εκλογές σε περίπτωση ενός «όχι»

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας θα διεξαχτεί το δημοψήφισμα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική συνέντευξη του στον Ant1.

«Χρειάζονται κινήσεις εκτόνωσης και λύτρωσης γιατί ο πολίτης δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία», υπογράμμισε.

Σχετικά με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, ο υπουργός ανέφερε ότι θα αφορά το νέο δάνειο και τη μείωση του χρέους που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ερώτημα για τις κινήσεις της κυβέρνησης στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν εκλογές καθώς ανέφερε ότι την πρόταση θα αξιολογήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, το κείμενο της συμφωνίας θα τεθεί στη Βουλή και στη συνέχεια στο λαό, διευκρίνισε. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Χ.Καστανίδης, σε δηλώσεις του έλεγε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στα μέσα με τέλος του Ιανουαρίου.

«Η χώρα δεν αντέχει να βιώνει το δράμα», είπε νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ.Βενιζέλος και πρόσθεσε: «πρέπει να επέλθει η κάθαρση».

Όπως διευκρίνισε, το δημοψήφισμα είναι μία «δημοκρατικά εκτονωτική και λυτρωτική διαδικασία» το αποτέλεσμα της οποία θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου ζητά ο Παπανδρέου









Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου ζητά ο Παπανδρέου
Δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ζήτησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως επειδή οι καιροί είναι κρίσιμοι οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για τη νέα σύμβαση της χώρας, ενώ ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση μάλιστα για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε παράλληλα αλλαγές στο κράτος και δημοψήφισμα σε μεγάλα θέματα, όπως τη διαφθορά, την υγεία, το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Κάλεσε δε τη ΝΔ και τα άλλα κόματα να συμφωνήσουν από τώρα ότι στις εκλογές του 2013 όποιος κι αν κερδίσει, η αντιπολίτευση να στηρίξει αυτά τα θέματα.

Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, η δανειακή σύβαση δεν θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά θα πάει ουσιαστικά προς έγκριση από το δημοφήφισμα.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης διευκρίνισε πως για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος, ενώ σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η πρόταση από το Κοινοβούλιο τότε απαιτείται το 40% του σώματος.

Εάν πάλι περάσει η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή τότε χρειάζονται 180 βουλευτές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στενός συνεργατης του πρωθυπουργού απέφυγε να συνδέσει το δημοψήφισμα με τις εκλογές, καθώς σε ερώτηση για το εάν το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι σε εκλογές, απάντησε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μην οδεύσουμε προς τις κάλπες στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Πάντως το newpost.gr είχε προειδοποίησει μερικές ημέρες πριν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναλύοντας μάλιστα και τις σκέψεις που θα οδηγουσαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση αυτή. Περισσότερα εδώ

Αντιδράσεις των Βενιζελικών

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο, χαρακτήριζαν περίπου έγκλημα το δημοφήφισμα. Πολλοί μάλιστα πρόκριναν απευθείας τις εκλογές. Ο κ. Σαλαγιάννης επιχειρηματολογούσε ανοικτά στο περιστύλιο ότι πρέπει να εμπεριέχεται και το ερώτημα των εκλογών, ενώ η Εύα Καϊλή υποστήριζε ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει με άλλο ηγετικό σχήμα.

Από την πλευρά του ο Δ. Λιτζέρης επέδωσε στον κ. Έξαρχο επιστολή με την οποία καλεί τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση επικρατούσε ένας φόβος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλούσε σε μισογεμάτη αίθουσα γι' αυτό το λόγο επιστρατεύτηκαν ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι σήμερα αναχωρούσαν για τις Βρυξέλλες!

Στη συνεδρίαση μάλιστα βρέθηκανι μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ για πρώτη φορά υπήρχε κι ένας ξένος φωτορεπορτέρ για την κάλυψη της ομιλίας.
Ο πρωθυπουργός θα ήταν ο μοναδικός ομιλητής της συνεδρίασης και αυτό έγινε ιδιαίτερα κατανοητό, όταν ο κ. Σαλαγιάννης πήγε να πάρει το λόγο τον σταμάτησε ο Έξαρχος, με τη δικαιολογία ότι οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν σε νέα συνεδρίαση της ΚΟ μέσα στο Νοέμβριο. Ο ίδιος πάντως στην εισήγηση του φρόντισε να μιλήσει για στήριξη της ΚΟ στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Τελικά, μίλησε και ο Ευ. Βενιζέλος.

Μέγα θέμα που απασχολούσε άπαντες δεν'ηταν το κούρεμα, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου στον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, δεδομένων των γεγονότων που προέκυψαν στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου...

Παρ' όλους τους προβληματισμούς, ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης επέμεινε στο θέμα του κουρέματος λέγοντας μάλιστα πως αν χρειαστεί θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και θα μοιραστούν κοινές μετοχές.

Παράλληλα, εξήρε τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τον αγώνα που δίνουμε μαζι, κάθε βουλευτή τον τιμούμε για την επιμονή και την αντοχή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά।
newpost.gr

Read more...

Επίσημη ενημέρωση για το δημοψήφισμα αναμένουν οι Βρυξέλλες

«Ουδέν σχόλιο» προς το παρόν

Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα περιμένει η ΕΕ πριν εκφραστεί επί της προαναγγελίας δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα το βράδυ της Δευτέρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Εκλογές «εδώ και τώρα» ζητάει η αντιπολίτευση

Στον Παπούλια ο Σαμαράς


http://img.protothema.gr/A957955EC245C27073DF30F556D7B99C.jpg
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια θα έχει την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς.

Μάλιστα, η ΝΔ δεν θα παραστεί στην αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή καθώς χαρακτηρίζει “έμμεσο εθνικό διχασμό που διακινδυνεύει το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση” την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της δανειακής συμφωνίας.

Η ΝΔ επανέλαβε με δηλώσεις του εκπροσώπου της κ. Γιάννη Μιχελάκη ότι η μόνη λύση για την χώρα είναι οι εκλογές και ακολούθως η επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαική Ένωση και οι πιστωτές της χώρας.

Κύκλοι της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου μέσα στον πανικό του βάζει εκβιαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό προκειμένου να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Εκλογές ζητούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Το αίτημα για εκλογές τώρα ήταν η απάντηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να διενεργηθεί δημοψήφισμα για να αποφανθούν οι πολίτες αν συμφωνούν με τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Το ΚΚΕ ζητώντας την άμεση διενέργεια εκλογών, σε ανακοίνωση Τύπου μιλάει για «ωμό εκβιασμό και ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού» και αναφέρει ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία για δημοψήφισμα «σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση».

Επίσης αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και «βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους».

Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε σήμερα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλοι μας «οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή», ενώ έριξε το «μπαλάκι» στον κ. Παπούλια, υποδεικνύοντας ότι, θεσμικά και βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευχέρεια και την ευθύνη να επιλέξει πώς θα προφυλάξει την κοινωνική συνοχή.

Νωρίτερα, κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο και απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, "για να προλάβουμε τις εξελίξεις, για να μην βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστα γεγονότα που ορισμένες φορές αδικούν και πρόσωπα και θεσμούς, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία μας".

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε εμφατικά στον κ. Παπούλια ως κατά το Σύνταγμα ρυθμιστή του πολιτεύματος, έκανε λόγο για "πρωτοφανή αναντιστοιχία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και των πολιτικών αποφάσεων", για την αποκατάσταση της οποίας "είναι η στιγμή όλοι να αναλάβουμε ευθύνες και πρωτοβουλίες". "Ο λαός μας είναι οργισμένος. Υπάρχει μια αίσθηση κατάφωρης αδικίας, ταπείνωσης και λεηλασίας" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ανακοίνωση της και η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι «καμία ευρωπαϊκή συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του ελληνικού λαού, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη, την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και την υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας».
Read more...

Σε δημοψήφισμα η νέα συμφωνία - Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο Γ.Παπανδρέου

«To μεγάλο 'ναι', ή το μεγάλο 'όχι'»

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Λέμε "όχι" στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες.

«H απάντηση του λαού δεν αφορά την εκλογή προσώπων και κομμάτων. Εξίσου κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη. την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται έχουμε χρέος να προτάξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη. Αυτό είναι το δημοψήφισμα», είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Για μια εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα. Ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί. Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία ή θέλει να την απορρίψουμε;»

Το δημοψήφισμα τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση.

Αν το δημοψήφισμα γίνει πριν η δανειακή σύμβαση πάει στη Βουλή για ψήφιση, πρέπει να συμμετέχει το 40% των πολιτών για είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα. Αν το δημοψήφισμα πρόκειται να γίνει μετά την ψήφιση στη Βουλή, τότε πρέπει να εγκριθεί η διεξαγωγή του από 180 βουλευτές και να συμμετάσχει σε αυτό το 50% των πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό, αν και ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τις εκλογές, ανοίγει ο δρόμος προς μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο δίλημμα του δημοψηφίσματος.

«Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ζήτησει την Τρίτη να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εν όψει των επόμενων αλλαγών, λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε απορρίψει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον αγώνα στη μέση γιατί έτσι συμφέρει ορισμένους». Απέρριψε παράλληλα σενάρια συγκυβέρνησης και συγκατοίκησης.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε όμως να υπάρξει συνεννόηση σε ένα πρόγραμμα βασικών αλλαγών -από τον εξορθολογισμό του κράτους έως την καταπολέμηση της ανομίας και τις αλλαγές στην Παιδεία- το οποίο θα εφαρμόσει μετά τις κάλπες όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν δικαιολογώ σε κανένα σημείο τη βία, μπορώ να συμμεριστώ όμως την οργή του κόσμου», ενώ στηλίτευσε τη συμπεριφορά όσων «για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβους, μιζέρια και ανασφάλεια» και διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν».

«Από τις αρχές τους 2012 θα υπάρχει ένα νέο τοπίο», πρόσθεσε, «θα μπορούμε να πάμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι πια στην άμυνα, αλλά στην επίθεση: στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

«Ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με πέταλα, έχει όμως ένα τέλος» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να δείξει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Παραδέχτηκε όμως ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυξήσεις μισθών αυτήν την στιγμή», μπορούμε όμως «να μιλήσουμε για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

«Θέλει η πλειοψηφία αστάθεια και αναρχία; Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή λύση για την Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εάν συμπεριφερόμαστε με βία απέναντι στους εκλεγμένους εκπρόσωπους του ελληνικού λαού, εάν χωρίζουμε ο ένας τον άλλο σε εθνικόφρονες και μιάσματα, αυτό δεν υπηρετεί την πατρίδα. «Η βία, ο διχασμός και η λασπολογία δεν υπηρετεί την πατρίδα. Αν στήναμε εθνικά δικαστήρια θα λυνόταν τα προβλήματα μας;» συμπλήρωσε.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ένα πραξικόπημα θα σώσει την Ελλάδα»


Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι ξένες φωνές που θέλουν την επιβολή ενός πραξικοπήματος στην Ελλάδα που όπως εικάζουν θα μας έβγαζε από την ευρωζώνη αλλά και από τη μιζέρια...


Μετά από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που εξέφραζε φόβους για δικτατορία στην Ελλάδα, έρχεται το περιοδικό


«Forbes» να εκμεταλλευτεί τη δεινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία και με άρθρο του υποστηρίζει ότι «μόνο ένα πραξικόπημα θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, καθώς θα την οδηγούσε εκτός ευρωζώνης».

Ο Tim Worstall αναφέρεται σε ένα όχι και τόσο αστείο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κύκλους των οικονομικών αγορών το τελευταίο χρονικό διάστημα.Σύμφωνα με αυτό, η Γερμανία αντί να επιχειρεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δικτατορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι η Ελλάδα θα έπρεπε αναγκαστικά να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Συνεπώς ό,τι και αν συμβαίνει στην οικονομία της, θα γινόταν απλά το πρόβλημα κάποιων άλλων.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της, πράγμα που σημαίνει ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.

Αυτό, όπως αναφέρει, σημαίνει ότι οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο για να γίνει η εργασία των Ελλήνων ανταγωνιστική. «Ή, αν προτιμάτε, η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ και τάχιστα», τονίζει.

Οι δύο εναλλακτικές λύσεις, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες, προτείνοντας μία τρίτη εναλλακτική που είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να ακολουθήσει αμέσως η υποτίμηση της νέας δραχμής.

Αυτό που θα επέτρεπε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, είναι να επέλθει μια αλλαγή που θα ισοδυναμεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κάνουν χιούμορ με τόσο φρικτά πράγματα, όπως είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, σημειώνει ότι αποδεικνύει τελικά πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική.

«Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει να συζητάει για μια δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικά απλό οικονομικό πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας, αλλά αυτό μας αναγκάζουν κάποιοι να κάνουμε, αφού το σημερινό σύστημα αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψιν οποιαδήποτε απλή λύση», καταλήγει το δημοσίευμα।
troktiko

Read more...

Ανατρέπει το Νομικό Συμβούλιο την πληρωμή της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών χωρίς το τέλος ακινήτων

Με ομόφωνη απόφαση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις για οφειλές προς τη ΔΕΗ χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων, έκρινε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ύστερα από σχετικό ερώτημα που απηύθυνε το Ταμείο.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένας από τους τρόπους αποφυγής της πληρωμής του τέλους που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ταυτόχρονα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ' Τμήματος του ΝΣΚ (435/ 18 -10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών, ενώ το τέλος ακινήτων «ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική-διοικητική διαφορά».

Όταν είναι προδήλως φανερό ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της δημόσιας παρακατάθεσης ή ότι αυτή, ως μέσο εξόφλησης, αντίκειται σε διατάξεις νόμου, τότε το ΤΠΔ όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και οφείλει να αρνηθεί την αποδοχή της, προσθέτει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αναφέρει ακόμη ότι το κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το κατά πόσο η οφειλή είναι νόμιμη θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αποστολή λογαριασμών με το τέλος ακινήτων, το οποίο για το 2011 θα καταβληθεί σε δύο δόσεις.

Στους λογαριασμούς περιλαμβάνεται μήνυμα που αναφέρει ότι «Σύμφωνα με το Ν. 4021/11 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Η κουφαμάρα των κορυφών του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται»...




Νέο χτύπημα από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μίμη Ανδρουλάκη. Μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο, κάνει λόγο σήμερα για «κουφαμάρα των κορυφών του πολιτικού συστήματος που συνεχίζεται».

Στην ανάρτησή του με τίτλο «Και... “μετά τι;” Κύριε Πρόεδρε», ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι ακόμα και τώρα επιμένουν στο business as usual, στην άτυπη συμπαιγνία “των αντιπάλων - συμπαικτών” μεγάλων και μικρών, στους καθιερωμένους ρόλους ενός πολιτικού σκηνικού που οδήγησε στη χρεωκοπία», ενώ προσθέτει ότι «ενισχύονται κάθε είδους τυχοδιωκτικές συμπεριφορές και προσωπικές ατζέντες που “επενδύουν” (!) στο “μετά” τη χρεωκοπία της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τάσσεται ξανά υπέρ μίας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης: «Σημαντικοί κρίκοι για να στηριχτούν νέες εθνικές πολιτικές πρωτοβουλίες είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κοινή γνώμη εξακολουθεί σε συντριπτικά ποσοστά να επιθυμεί τη διάσωση εντός του ευρώ με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Ανδρουλάκη:

ΚΑΙ “ΜΕΤΑ ΤΙ;” ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ;
του Μίμη Ανδρουλάκη

“Βάστα Ελλάδα!”

Όλα κρίνονται τώρα στο Ιταλικό μέτωπο. Η ευφορία από τη Σύσκεψη Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου κράτησε μόλις μια μέρα, την Πέμπτη. Την Παρασκευή τα spreads της Ιταλίας πέρασαν το όριο του 6%. Αν μετά το “κούρεμα” ο πανικός των “επενδυτών” χτυπήσει την Ιταλία, αν “πέσει” η Ιταλία, κινδυνεύει η Γαλλία και τότε το φάντασμα της συστημικής κατάρρευσης του ευρώ θα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Οι “μεγάλοι ηγέτες” τα σκέφτηκαν όλα, έκαναν πραγματικά βήματα αλλά ξέχασαν το θεμελιώδες: την ανάσχεση της υφεσιακής καταιγίδας, την πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα. Τη φουλ ενεργοποίηση του μοναδικού big bazooka, της δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να “κόψει χρήμα” με μια συμβατή με την Ευρωζώνη μέθοδο.
Αντίθετα αποφάσισαν ένα υψηλού ρίσκου μεγάλο ξεφούσκωμα. Μια απομόχλευση των τραπεζών γύρω στα 2000 δις ευρώ συν το γενικευμένο, συγχρονισμένο “κούρεμα” των προϋπολογισμών ταυτόχρονα σε ελλειμματικές και πλεονασματικές χώρες που πολύ πιθανό να τα κάνει όλα χειρότερα. Μεγάλο ξεφούσκωμα ίσον μεγάλη συρρίκνωση.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Αγοράζουν χρόνο. Μέχρι τώρα περισσότερο χαμένο παρά κερδισμένο. Η ελληνική εξίσωση της 27ης Οκτωβρίου έχει αρκετούς θετικούς αλλά και αρνητικούς συντελεστές, τρεις τέσσερις “γνωστούς αγνώστους” και απρόβλεπτους “αγνώστους αγνώστους”, εθνικούς και ευρωπαϊκούς. Έστω κι έτσι “βάστα Ελλάδα!” στην κλεψύδρα του χρόνου, στο καφκικό παιχνίδι με το χρόνο. “Βάστα Ελλάδα!” στο δύσκολο 2012.
Στο αισιόδοξο σενάριο, αν αντέξεις, μπορείς να ελπίζεις: Στην αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων σε Γερμανία και Γαλλία. Στην ήττα της δεξιάς λουθηρανικής οικονομικής θεολογίας στην πολιτική διεύθυνση της Ευρωζώνης. Στην αναγκαστική από την επιδείνωση της κρίσης ενεργοποίηση του big bazooka της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ για να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Στην ενδεχόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που ίσως σηκώσει μαζί με τα υπερωκεάνια και τις βάρκες. Στη δυνατότητα ενός τελικού πολιτικού διακανονισμού και του “επίσημου” χρέους με μια άμεση και κυρίως έμμεση αλλά σημαντική διαγραφή του μέσω επιμήκυνσης για 40 χρόνια και μείωσης του επιτοκίου κοντά στο επίπεδο που δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, αν “σπάσει” πριν από σένα η Ευρωζώνη, θα προλάβεις τουλάχιστον να μετατρέψεις το χρέος σου σε δραχμές και να κόψεις χρήμα για να πληρώσεις τους δανειστές σου. Αν όμως “σπάσεις” πρώτη, αν εξαναγκαστείς να πας στη νέα δραχμή και το χρέος σου μείνει σε ευρώ... τότε είναι αδύνατο και να το περιγράψουμε.

Είναι πάντως πρώτη φορά στην ιστορία που επιχειρείται αναδιάρθρωση χρέους εντός ενιαίας νομισματικής και οικονομικής ένωσης και μάλιστα ανολοκλήρωτης δίχως τα αναγκαία επαρκή δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία (ευρωομόλογο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σαν δανειστής έκτακτης ανάγκης, πρόνοια σημαντικής ρευστότητας στην οικονομία). Δίχως συνεπώς η υπό συντεταγμένη χρεωκοπία χώρα, η Ελλάδα, να διαθέτει “εκδοτικό προνόμιο” και δυνατότητα υποτίμησης με μόνους διαθέσιμους μηχανισμούς την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, την ασύμμετρη, άνιση και αβέβαιη “εσωτερική υποτίμηση” και μια σχετικά περιορισμένη ρευστότητα από το EFSF. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν αλλά εξαρτώνται από μετρήσιμους και μη παράγοντες και σ’ ένα σημαντικό βαθμό από το τι θα κάνουν τελικά οι Έλληνες και κυρίως αν θα το κάνουν ενωμένοι.

Οι επείγουσες πολιτικές κινήσεις του Πρωθυπουργού

Εκατοντάδες πολίτες με ρωτούν τι μπορεί να γίνει πολιτικά τώρα, έστω και την ύστατη ώρα. Η κουφαμάρα των κορυφών του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται. Ακόμα και τώρα επιμένουν στο business as usual, στην άτυπη συμπαιγνία “των αντιπάλων - συμπαικτών” μεγάλων και μικρών, στους καθιερωμένους ρόλους ενός πολιτικού σκηνικού που οδήγησε στη χρεωκοπία. Και κάτι χειρότερο. Ενισχύονται κάθε είδους τυχοδιωκτικές συμπεριφορές και προσωπικές ατζέντες που “επενδύουν” (!) στο “μετά” τη χρεωκοπία της Ελλάδας. Ένα πολύ γνώριμο σκηνικό από τις προηγούμενες πτωχεύσεις που κατέληξαν και σε εθνικές τραγωδίες. Οι νέοι Δηλιγιάννηδες, οι πρωθυπουργοί ενός μαύρου ‘97 και μιας νέας “Μελούντας” σιδερώνουν τα κοστούμια τους.
Τι πρέπει να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία, είναι βέβαια το κρίσιμο ερώτημα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι στο προεκλογικό “Ε, Πρόεδρε!”. Μόνο που τώρα χάθηκαν ο χρόνος, η πρωτοβουλία των κινήσεων, πολύτιμο πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο ενώ η χώρα βιώνει μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης και οι αρνητικές προσδοκίες τείνουν να γίνουν κυρίαρχες. Οι Παπανδρέου - Βενιζέλος, που σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου σε μια δραματική στιγμή, έχουν την πλήρη υποστήριξή μας αλλά δεν είναι λόγος αυτός να μένει ο πολιτικός τους χώρος σε απόλυτη πολιτική αφασία και να περιχαρακώνονται στο “όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει” ή να δηλώνουν άμεσα ή έμμεσα αν δεν σας αρέσει “ρίξτε μας”.
Σημαντικοί κρίκοι για να στηριχτούν νέες εθνικές πολιτικές πρωτοβουλίες είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κοινή γνώμη εξακολουθεί σε συντριπτικά ποσοστά να επιθυμεί τη διάσωση εντός του ευρώ με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης.

Έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώνουν:

• Κανένα κόμμα μόνο του ακόμα και με νέα νωπή εντολή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα δίχως τον εθνικό συναγερμό, τη συστράτευση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα μπαίνει στον αστερισμό των συμμαχικών κυβερνήσεων.

• Καμιά δανειακή συμφωνία, ακόμα και ικανοποιητική, δεν θα φέρει αποτέλεσμα δίχως μια βασική πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση Μια τουλάχιστον ανεκτή δανειακή συμφωνία, αν υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων, μπορεί μέσα από οδυνηρή προσαρμογή να οδηγήσει τελικά σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες και οι αγώνες του λαού. Και η ίδια ακριβώς συμφωνία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πτωχευτική καραντίνα και τελικά στην εγκατάλειψή μας από τους εταίρους στην καταστροφή αν εξελιχθεί και γίνει χιονοστιβάδα ο κύκλος των αυτοκαταστροφικών τάσεων. Η συνεργασία, η συνδιαπραγμάτευση των όρων της είναι προϋπόθεση για να μεγιστοποιηθούν τα θετικά της και ελαχιστοποιηθούν τα αρνητικά, οι φανεροί και κρυφοί κίνδυνοι. Η ενισχυμένη εθνική αξιοπιστία μέσω της συνεργασίας αυξάνει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας για την επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος στο ευρωσύστημα. Το ελάχιστο τουλάχιστον εθνικής συνεννόησης είναι αυτό που σημειώθηκε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία οι οποίες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι εθνικά απαράδεκτο η Μέρκελ να προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με την πλάτη 503 ψήφων, με σύσσωμη την αντιπολίτευση, σοσιαλδημοκράτες και πράσινους, και η υπό πτώχευση χώρα μας να αυτοϋπονομεύεται. Οι ευθύνες όλων των πολιτικών ηγεσιών της χώρας μας, ειδικά αυτών του ευρωπαϊκού τόξου, θα αποτιμηθούν σύντομα πολύ σκληρά από τον ελληνικό λαό.

• Είμαστε έτοιμοι για ένα σταθεροποιητικό πλαίσιο εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης για τη σωτηρία της πατρίδας, πριν και μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της κυβέρνησης. Δύο και μόνο οι επείγουσες προτεραιότητες στο 2012: Η με όλα τα διαθέσιμα μέσα συγκράτηση της πτώσης της οικονομίας και η έκτακτη αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών. Τί - πο - τα άλλο! Να μαζέψει επιτέλους ο Πρωθυπουργός τους δελφινίζοντες μαθητευόμενους μάγους που ανοίγουν με προσωπικές ατζέντες τυφλά κοινωνικά μέτωπα δίχως κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα στο να κρατήσει η Ελλάδα το κεφάλι έξω από το νερό.

• Ο Πρωθυπουργός ζητά από σήμερα τις καλές υπηρεσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ενεργοποιήσει τον συμβολικό και διαμεσολαβητικό του ρόλο για τη διαμόρφωση ενός σταθεροποιητικού πλαισίου εθνικής συνεννόησης και προτείνει ρητά, δεσμευτικά την άμεση διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης μέχρι την συμφωνημένη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

• Οι εκλογές σε εύλογο ασφαλή για τη χώρα χρόνο μπορεί να δώσουν πολιτική διέξοδο εφόσον έχει μπει “ζώνη ασφαλείας” μέσω της εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης. Διαφορετικά ακόμα και αν καταστούν επιτακτικά αναγκαίες και επείγουσες εδώ και τώρα μπορεί, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης δίχως αυτή τη “ζώνη ασφαλείας” να λύσουν τα φρένα προς το γκρεμό, να οδηγήσουν σε αναλώσιμες κυβερνήσεις, σε χάος και ακυβερνησία και σε αυτοκαταστροφικές εξελίξεις όπως αυτές που προηγήθηκαν σ’ όλες τις ιστορικές χρεωκοπίες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι προτιμότερη η αποσυμπίεση μέσω εκλογών σε εύλογο χρόνο από τη συσσώρευση τυφλών εκρηκτικών δυνάμεων. Φτάνει να αναγκαστούν όλοι να δεσμευτούν στο τι θα κάνουν συγκεκριμένα και να παρουσιάσουν έγκαιρα τις ενδεχόμενες συμμαχίες τους.

• Ο Πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει από την πίσω πόρτα τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, ενισχύει το ρόλο του μέσω αυτών των πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να στηρίξει ακόμα και πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής αν εκεί σκοντάψει ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης, πριν και μετά τις εκλογές.

• Οι πολιτικές πρωτοβουλίες απευθύνονται πρωταρχικά σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης εντός της ευρωζώνης, στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου και ξεσκεπάζουν την υποκρισία και τον τυχοδιωκτισμό αυτών που έχουν ψηφίσει το Μάαστριχτ της νομισματικής ένωσης, θέλουν και το ευρώ και το ευρωομόλογο και τη “δημοσιονομική ενοποίηση” και τη ρευστότητα της ΕΚΤ και τα λεφτά της τρόικας αλλά εμφανίζονται να έχουν στην τσέπη ένα ειδυλλιακό σενάριο παντελώς άσχετο με τις σημερινές πραγματικότητες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορικές οι ευθύνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά που μετέχει στο ίδιο κόμμα με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί οι οποίοι επιβάλουν τα όρια των επιλογών της χώρας μας.

• Η εθνική συστράτευση είναι προϋπόθεση για να απομακρυνθούν οι γύπες (vulture funds) που κόβουν βόλτες πάνω από το “πτώμα” της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί αντιλαμβάνονται την αναγκαία αναπτυξιακή εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και την αναδιάρθρωση του χρέους σαν μηχανισμούς αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος σε εξευτελιστικές τιμές και μέσω αυτού ολόκληρου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

• Εφόσον αυτές οι πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες ξετυλιχτούν με ειλικρίνεια και αξιοπιστία κι όχι με τα γνωστά προσχηματικά τερτίπια των καθιερωμένων πολιτικών σκηνικών θα είναι καλό για τη χώρα η νέα δανειακή συμφωνία να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία ακόμα κι αν το τίμημα είναι η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με το διακύβευμα: εθνικό σχέδιο διάσωσης εντός της σημερινής κι όχι μιας φανταστικής ευρωζώνης ή άμεση χρεωκοπία και έξοδος από το κοινό νόμισμα. Είναι τόσο το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα που όλα τα κόμματα, όλες οι ηγεσίες, όλοι τους ανεξαιρέτως πρέπει να αρχίζουν να σκέφτονται τη διάσωση της Ελλάδας δίχως αυτούς υποχρεωτικά σε πρώτο ρόλο στο τιμόνι της χώρας. Η πατρίδα δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα η πολύ περισσότερο με καμιά μεμονωμένη και εφήμερη ηγεσία είτε Παπανδρέου λέγεται, είτε Σαμαράς, είτε... Είναι αυτονόητο ότι σήμερα δεν έχουν θέση τα “εγώ πάση θυσία έστω και μέσα από το χάος” ούτε τα “εγώ ή το χάος”.

Γυρίστε τα ρολόγια!

Τι “τεμπέλης” που είναι ο εγκέφαλός μας! Όταν αντιμετωπίζει ένα ριζικά νέο ζήτημα στρέφεται φωτοτυπικά, αντανακλαστικά σ’ ένα γνωστό σχήμα ή τραύμα του παρελθόντος. Ακολουθεί την αρχή της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας. Είναι η πνευματική και ψυχική νεύρωση που της έδωσα το όνομα σύνδρομο Ορφέα - Ευριδίκης στο Έβδομη - Αίσθηση (σ. 166-167). Το ευρωπαϊκό ζήτημα του 2011 σε ενιαία νομισματική ζώνη είναι ισοδύναμο εκείνου του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου!! Τόσο απλό! Το νέο όχι καρικατούρα του όχι του 1940! Η ώρα άλλαξε παιδιά, γυρίστε τα ρολόγια ειδικά όσοι είστε κάτω των εξήντα! “Πυροβολείστε τα ρολόγια”, έλεγαν οι αναρχικοί του 19ου αιώνα.

Ελληνική Ταχρίρ: Και μετά τι;

“Τρόμαξα με την ευκολία” μου λέει το κορίτσι. Είναι ακροάτρια και αναγνώστριά μου, φίλη μου παρά τη διαφορά ηλικίας. “Κάποιοι νεοφασίστες έβριζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μεις δίχως να το πολυκαταλάβουμε σταματήσαμε τη στρατιωτική παρέλαση. Μα είναι τόσο απλό;” διερωτάται τηλεφωνικά η Μαρία από τους “αγανακτισμένους” της Θεσσαλονίκης. “Και μετά τι κάνουμε;”, γελούσε αμήχανα το κορίτσι που πολιτικοποιήθηκε φέτος την άνοιξη. “Είναι τόσο απλό;”. “Ναι, Μαρία” της απάντησα. Είναι εύκολο σ’ ένα δημοκρατικό καθεστώς να καταλάβεις ακόμα και τη Βουλή ή το Μαξίμου μ’ ένα ντου αν έχεις την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρίσκεται η “εξουσία”, στα κτίρια. Η πραγματική πολιτική όμως αρχίζει όταν ρωτάς “τότε τι κάνουμε;”, τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε, πώς πληρώνουμε τους μισθούς των ανθρώπων, πώς δε θα γίνουν όλα χειρότερα. Ρώτα έναν Αιγύπτιο που έζησε το πανηγύρι, την ευφορία ολίγων ημερών στην πλατεία Ταχρίρ. “Μετά τι;” είναι πάντα το θεμελιώδες ζήτημα. Κι εκεί τουλάχιστον υπήρχε μια χειροπιαστή ανάγκη, η δημοκρατία. Τώρα όμως οι αγανακτισμένοι νέοι πετάχτηκαν από το τρένο και εμφανίζεται ο τρόμος που λέγεται Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η βία των πουριτανικών και των ολοκληρωτικών ομάδων, το χάος, η έλλειψη τροφίμων, το κάψιμο των Χριστιανών κoπτών, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων και είναι αδύνατο ακόμα και το όνομά τους να συγκρατήσεις. Το αυτοκαταστροφικό τσίρκο, το αυτοκτονικό σενάριο δεν είναι δύσκολο να το φανταστείς ακόμα και στη δημοκρατική Αθήνα. “Τίποτα πιο εύκολο κορίτσι μου από ένα χορό του Ζαλόγγου!”. Η Μαρία από τους “αγανακτισμένους” της Θεσσαλονίκης μέσα από το αυθόρμητο ντου στην παρέλαση αναγνώρισε ότι η πολιτική είναι κάτι παραπάνω από μια αυθόρμητη ηθική και συναισθηματική έκρηξη, την οποία βέβαια δεν υποτιμώ καθόλου. Πολιτική με Π κεφαλαίο είναι η επιστήμη και η τέχνη των εναλλακτικών λύσεων σε συγκεκριμένο χρόνο, σε συγκεκριμένες συνθήκες, στα συγκεκριμένα, ασφαλώς κινητά, όρια των διαθέσιμων επιλογών, στη συγκεκριμένη Ευρωζώνη όχι σ’ ένα φανταστικό κόσμο. Αυτό το Π είναι σήμερα το ζητούμενο.
real.gr



Read more...

Στο 17,6% η ανεργία στην Ελλάδα κατά την Eurostat...



Μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από την ΕΛΣΤΑΤ «μετράει» την ανεργία στην Ελλάδα η Eurostat.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει πως τον Ιούλιο η ανεργία στην Ελλάδα έφτανε στο 17,6%, ενώ... στο δικό της δελτίο για τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφε την ανεργία στο 16,5%.

Σε σχετική υποσημείωση η Eurostat αιτιολογεί τη διαφορά στα ποσοστά σημειώνοντας ότι η δική της μέτρηση βασίζεται στην εξαγωγή δεδομένων απευθείας από την έρευνα εργατικού δυναμικού (EU Labor Force Survey).

Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανεργία βρίσκεται στο 10,2%, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. η Eurostat αναφέρει ποσοστό ανεργίας 9,2%.

Η χώρα μας είναι 2η στην κατάταξη όσον αφορά την ανεργία, με την Ισπανία να παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 22,6%. Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία (3,9%) και η Ολλανδία (4,5%).
enet.gr



Read more...

Βαξεβάνης: Ο νομικός κόσμος μιλάει για "ασέλγεια" στους νόμους

http://cdn.news247.gr/ellada/eidiseis/article1433247.ece/ALTERNATES/w620/baxevanis.jpgΜετά την πρώτη αναπάντητη ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη προς τον Ε. Βενιζέλο, ο δημοσιογράφος δημοσιεύει και δεύτερη ελπίζοντας αυτή τη φορά να πάρει κάποια απάντηση

Μετά την έντονη αντιπαράθεση του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη με τον Ε. Βενιζέλο στην τηλεοπτική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου και τη πρώτη αναπάντητη ανοιχτή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο, ο Κ. Βαξεβάνης δημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα της εκπομπής του, www.koutipandoras.gr, και δεύτερη ανοιχτή επιστολή.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε "αναπάντητα παλιά και νέα ερωτήματα" όπως τονίζει και ζητά από τον αντιπρόεδρο μια απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Βαξεβάνης είχε δημοσιεύσει την πρώτη ανοιχτή επιστολή μετά από τον διαξιφισμό που είχε με τον Ε. Βενιζέλο στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στην οποία παρενέβη ο αντιπρόεδρος με αφορμή τα όσα άκουσε για τα περιουσιακά του στοιχεία και ενοχλήθηκε.

Τότε η ανοιχτή επιστολή προς τον Ε. Βενιζέλο, είχε τον τίτλο "Από την αλήθεια της ρητορείας, προτιμώ την ρητορεία της αλήθειας", στην οποία όμως δεν έλαβε καμία απάντηση από τον ίδιο.

Στην δεύτερη ανοιχτή επιστολή υπό τον τίτλο "Οι κυβερνήσεις νομοθετούν για το λαό. Εσείς;", ο δημοσιογράφος ζητά κάποια απάντηση καθώς θεώρησε πως ο λόγος που δεν απαντούσε ήταν πως δεν υπήρχε χρόνος από τον Ε. Βενιζέλο λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Όμως όπως τονίζει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. "Απ ό,τι έμαθα, στείλατε απαντητική επιστολή στην Ελευθεροτυπία για άρθρο που αφορούσε την προίκα σας, όχι όμως απάντηση σε όσα σας έχω ρωτήσει. Και το κάνατε μία από τις πιο κρίσιμες μέρες των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Βρήκατε τον χρόνο. Άρα δεν ήταν θέμα χρόνου, λέει ο δημοσιογράφος χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως τόσο ο Θ. Πάγκαλος όσο και η Α. Διαμαντοπούλου απάντησαν αμέσως σε σχετικά σκληρά άρθρα που είχε γράψει απευθυνόμενος στο πρόσωπό τους, ενώ τονίζει πως και οι δύο σεβάστηκαν τον ρόλο τους και τον ρόλο του δημοσιογράφου.

Έπειτα, ο δημοσιογράφος συνεχίζει, αναφερόμενος στο έργο του Ε. Βενιζέλου όταν διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, τροποποιώντας νόμους και άρθρα, μια εκ των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να παραγραφούν κακουργήματα.

"Τετρακόσιοι επιφανείς Θεσσαλονικείς (μεγαλογιατροί, βουλευτές, στρατηγοί, δικηγόροι, παιδιά αυτών που λέμε «επωνύμων») οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για κακουργήματα (ναι, αυτά τα οποία αλλάξατε) δεν δικάστηκαν ποτέ. Τα κακουργήματά τους έγιναν πλημμελήματα και παραγράφηκαν. Η υπόθεση ήταν η πιο σοβαρή υπόθεση πλαστογραφίας στην ιστορία της Ελλάδας", τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρεται και σε παράνομες μεταγραφές παιδιά επωνύμων της Θεσσαλονίκης και άλλες μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα.


Read more...

Συναντήσεις Ομπάμα με Μέρκελ και Σαρκοζί

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία


http://img.protothema.gr/4B2869331EAD84121FE5434E432F24A3.jpg
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα στη Γαλλία για το συνέδριο της G20.

Πηγή: Reuters

Read more...

Νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να μιλήσουν και οι βουλευτές ζήτησε ο Κώστας Καρτάλης









Νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να μιλήσουν και οι βουλευτές ζήτησε ο Κώστας Καρτάλης
Επιστολή απέστειλε σήμερα ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, προς τον Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Εξαρχο, ζητώντας νέα συνεδρίαση της ΚΟ, ώστε να μιλήσουν και οι βουλευτές. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Γραμματέα,

Υποθέτω ότι αντικειμενικοί λόγοι θα είναι αυτοί που οδήγησαν στην απόφαση οι βουλευτές να μη λάβουν το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί μία μείζονος σημασίας εξέλιξη για τη χώρα και επειδή η εφαρμογή της διασταυρώνεται με σημαντικά πολιτικά, κοινοβουλευτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, είναι κατά την άποψη μου απολύτως αναγκαία η σύγκλιση, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, νέας συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Αυτονόητο είναι ότι στη νέα αυτή συνεδρίαση θα είναι δυνατή η τοποθέτηση των βουλευτών।»
newpost.gr
Read more...

Πήγαιναν για «κούρεμα» και ζούσαν σαν… εμίρηδες

newpost.gr








Πήγαιναν για «κούρεμα» και ζούσαν σαν… εμίρηδες
Από την αρχή του χρόνου ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επισκεφτεί τις Βρυξέλλες πολλές φορές. Τρεις ήταν ως τώρα οι τακτικές σύνοδοι, μια την 21 Ιουλίου, άλλη μια - παρατεταμένη - η τελευταία, Αθήνα- Βρυξέλλες είναι για τον Πρωθυπουργό και το πολιτικό ρεπορτάζ που τον ακολουθεί δρομολόγιο ρουτίνας.


Ο Πρωθυπουργός δεν ταξιδεύει μόνος. Ουκ ολίγοι παρατρεχάμενοι τον ακολουθούν. Ο Παπανδρέου παίρνει και διάφορους συμβούλους – διαβάζοντας προσεκτικά τα ρεπορτάζ μάθαμε ότι στις Βρυξέλλες ήταν και ο Τζόφρι Ζακς, το νέο αστέρι ανάμεσα στους οικονομικούς συμβούλους του Γιώργου. Ως εδώ καλά, Το πρόβλημα είναι ότι η αποστολή καταλύει κάθε φορά στο Conrad.


Για όσους ξέρουν από Βρυξέλλες πρόκειται για το πιο λουσάτο ξενοδοχείο των Βρυξελλών, το πιο φημισμένο - και ακριβό - από τα πεντάστερα. Όχι δεν λέμε να πάει ο Πρωθυπουργός σε ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας. Αλλά ότι πιο ακριβό και πιο πολυτελές διαθέτουν οι Βρυξέλλες για τον ηγέτη μιας χρεοκοπημένης χώρας και τους παρατρεχάμενους του όπως και να το κάνουμε είναι πρόκληση.

Υπάρχει κανένας λόγος ο τελευταίος παρατρεχάμενος της αποστολής να διανυκτερεύσει σε δωμάτιο 45 τετραγωνικών-τόσο είναι τα μικρότερα δωμάτια στο Conrad, μια ματιά στην ιστοσελίδα του θα πείσει και τους πιο δύσπιστους, ενώ υπάρχουν τόσα ξενοδοχεία εκεί κοντά στην Avenue Louise; Άσε που ούτε το γυμναστήριο ούτε το ιντερνέτ είναι δωρεάν, στοιχίζουν έκαστο, 25 ευρώ την ημέρα επιπλέον.


Βεβαίως μιας και είμαστε καλοί πελάτες, μπορεί να μας κάνουν και καλές τιμές. Όσο καλές τιμές όμως και αν κάνει ένα ξενοδοχείο με τιμή πόρτας άνω των 300 ευρώ το φθηνότερο δωμάτιο, τα ποσά που μαζεύονται είναι γιγαντιαία, αν λάβει μάλιστα κανείς υπ’ όψη του και το μέγεθος της αποστολής. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τον περασμένο Μάρτιο, οι Έλληνες είχαν κλείσει δύο ορόφους. Και αν μαζέψει κανείς τα ποσά από τον Δεκέμβρη του 2009 ως σήμερα, ισοφαρίζουν και με το παραπάνω τις περικοπές στους μισθούς των διπλωματικών υπαλλήλων τα τελευταία δύο χρόνια.


Μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και υποτίθεται καίγεται για οικονομία δεν στέλνει τον Πρωθυπουργό της στο Conrad. Όχι τουλάχιστον στις Βρυξέλλες, όπου είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι χωρίς διόλου έκτακτα, είναι εκεί 4 φορές το χρόνο. Οργανώνει λοιπόν κάτι οικονομικό. Προφανώς όμως συνηθίσαμε στο Conrad, έτσι μάθαμε. Και η μόνη μας ελπίδα να κλείσει αυτή η πληγή στα δημόσια οικονομικά είναι να πάρει το ίδιο το ξενοδοχείο σοβαρά τη χρεοκοπία και να μην δίνει δωμάτια στην ελληνική κυβέρνηση ή να ζητάει εξόφληση με το κλείσιμο της κράτησης…


ΥΓ. Ανάλογης πολυτέλειας είναι και το ξενοδοχείο όπου έγινε η Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κρήτη. Αλλά εκεί, πλήρωνε η Διεθνής…



Θέμης Δαγκλής


Σχετικές φωτογραφίες:



brusel2.jpgbrusel3.jpgbrusel4.jpgbrusel333.jpg

Read more...

Γονείς παιδιών με καρδιοπάθεια απαντούν στον υπουργό Υγείας για την υπόθεση του «Αγία Σοφία»

Απoρρίπτουν τους ισχυρισμούς Λοβέρδου

(Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Για πόλεμο λάσπης εις βάρος των δύο καρδιοχειρουργών του Παίδων «Αγία Σοφία» κάνουν λόγο 130 γονείς παιδιών με καρδιοπάθεια, οι οποίοι υπογράφουν επιστολή-απάντηση στον υπουργό Υγείας. «Η αναστολή άσκησης των καθηκόντων και η παραπομπή αυτών των δύο επιστημόνων στο πειθαρχικό συμβούλιο, είναι ο επίλογος των πολύμηνων δόλιων μεθοδεύσεων της απαξίωσης και τελικά του κλεισίματος αυτού του κέντρου» αναφέρουν.

Οι υπογράφοντες την επιστολή μιλούν για δημιούργία εντυπώσεων από την αβασάνιστη υιοθέτηση εκ μέρους των ΜΜΕ, των ισχυρισμών του υπουργού Υγείας και της διοίκησης.

«Θίγουν όχι μόνο την τιμή και την υπόληψη των αδίκως διωκομένων, αλλά και όλους εμάς, που από τη δυσχερή θέση του γονέα παιδιών με καρδιοπάθεια, βιώσαμε την αλήθεια.

»Την αλήθεια, η οποία μέχρι τώρα έκτισε και λειτουργούσε αυτό το κέντρο, την αλήθεια που έσωσε εκατοντάδες καρδιοπαθή παιδάκια μη προνομιούχων.

» Μας θίγουν επί της ουσίας αυτά τα ψεύδη, διότι αποτελούν την χαριστική βολή στην ελπίδα που μας χάρισε η ανιδιοτελής προσφορά και ιατρική ικανότητα αυτών των δύο γιατρών, τους οποίους κάποιοι αποφάσισαν να εξοντώσουν, για τους δικούς τους σίγουρα λόγους.»

Στην ίδια επιστολή παρατίθεται το ιστορικό των γεγονότων από το 2010, καθώς και όλες οι δηλώσεις των αρμοδίων.

«Ολοι οι γονείς, καταθέτουμε πως η μόνη απόκλιση των γιατρών μας από τη 'δεοντολογία', είναι ότι την υπερβαίνουν, κάνοντας πολλά παραπάνω από αυτά που απαιτεί ο 'τύπος και το 'ωράριο'.

» Σπανίως έχουμε συναντήσει ανθρώπους με τέτοιο ήθος και ευσυνειδησία. Όχι απλώς τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά γίνονται και παράδειγμα ανθρωπιάς για όλους μας. Εξαίρετοι παιδοκαρδιοχειρουργοί και εξαίρετοι άνθρωποι. Αυτή είναι η κοινή μας εμπειρία. Ικανότατοι στο επάγγελμά τους, με ενδιαφέρον διαρκές και ειλικρινές, που φτάνει μέχρι θυσίας για τα παιδιά μας.

» Όχι μόνο δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές 'που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών, και δημιουργούν και ανασφάλειες σε όλους τους γονείς', όπως άδικα αναφέρετε, αλλά η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας και δεν εμπιστευόμαστε άλλους για τα παιδιά μας. Ουδέποτε δε, θέλησαν να εκμεταλλευθούν τη σπάνια ειδικότητά τους. Παραμένουν αδιάφθοροι, χωρίς να χρηματίζονται.

» Αυτοί είναι οι γιατροί που θέλετε να απολύσετε και που ως 'επίορκοι', αφήνετε να διασύρονται στα μάτια του κόσμου. Ποτέ δεν θα έθεταν προσωπικές ή επαγγελματικές διαφωνίες εις βάρος παιδιών, τα οποία με αυτοθυσία υπηρετούν.»

Οι γονείς καλούν τον υπουργό να αποκαταστήσει την αλήθεια και να επαναφέρει τους γιατρούς στη θέση τους.

«Αν κάπου θέλετε να καταλογίσετε ευθύνες, αναζητήστε τις αλλού. Ίσως εκεί από όπου προήλθαν» καταλήγουν.

Σχολιάζοντας την επιστολή των 130 γονέων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας τόνισε ότι αποτελεί κόλαφο για τον υπουργό Υγείας.

«Οι γονείς αναφέρονται στον κ. Λοβέρδο ευθέως και στοχευμένα και του καταλογίζουν πλήρη ασυνέπεια λόγων και έργων. Ίσως αγνοούν οι ταλαίπωροι γονείς ότι όλα αυτά δεν αποτελούν για τον κ. Λοβέρδο παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Αποτελούν πάγια πρακτική. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, όσο διαπιστώνει ότι παράγει μηδενικό πολιτικό έργο, τόσο επενδύει στο έργο διασυρμού των γιατρών, είτε με γενικές αναφορές, είτε στοχοποιώντας συγκεκριμένους ανθρώπους.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Πολωτικός με την Αριστερά ο πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/9FADE250CF474769D83B33B0328EBED1.jpg

Σε βαριά ατμόσφαιρα και με τους βουλευτές να μην κρύβουν την έντονη ανησυχία τους και τους φόβους τους για τις κοινωνικές αποδοκιμασίες, συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αν και πριν μερικά εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζε ότι το κλίμα θα ήταν πανηγυρικό, τόσο τα επεισόδια σε βάρος υπουργών και βουλευτών κατά τις παρελάσεις της περασμένης Παρασκευής, όσο και οι παρεμβάσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, μακριά από θριαμβολογίες για την πρόσφατη ευρωπαϊκή απόφαση σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, να εμφανιστεί καθησυχαστικός και αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, αλλά και πολωτικός έναντι των κομμάτων της Αριστεράς, που πυροδοτούν τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Θα συναντήσει ωστόσο την επιφύλαξη μεγάλου μέρους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία ότι θέλουν να πουν τη γνώμη τους -στην αποψινή συνεδρίαση προβλέπεται μόνο ομιλία του πρωθυπουργού. Προς τούτο, ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης ζήτησε με επιστολή του νέα συνεδρίαση, ενώ άλλοι βουλευτές δήλωναν ότι δεν θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση.

Βουλευτές όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Λιντζέρης επιμένουν στην ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλιών, που να οδηγούν είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε σε εκλογές.

Να σημειωθεί πάντως ότι η εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να παρέμβει με άρθρο του και να κάνει λόγο για ηθική και υπαρξιακή κρίση, εκτός της οικονομικής.

Υποστηρίζει ότι «η χώρα διατρέχει κινδύνους που, δυστυχώς, δεν συνειδητοποιεί, γιατί ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής της εκπροσώπησης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης έχει κάνει την επιλογή να παίζει ''εν ου παικτοίς''».

Τονίζει ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ή ακόμα και να αντιστρέφεται η πραγματικότητα» και σημειώνει ότι «η ελληνική κοινωνία δείχνει να απαντά με λάθος τρόπο σε λάθος ερωτήματα και να αγνοεί κρίσιμα δεδομένα που απορρέουν από το συσχετισμό των δυνάμεων και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι προαναφερθέντες συνάδελφοί τους επιχειρούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, «δείχνοντας» εμμέσως προς τα αιτήματα περί συγκυβέρνησης που απευθύνονται προς τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε από το πρωί της Δευτέρας το protothema.gr, προσπάθεια να επιβάλουν "σιωπητήριο" στους αγανακτισμένους, διαμαρτυρόμενους ή αντιδρώντες βουλευτές της συμπολίτευσης καταβάλλουν τα μέλη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Read more...

Στην εφορία με το Ε9, οι 2.000 μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων!

Νέα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους


http://img.protothema.gr/7BC37E4E54F96A1B49B5A7D7085DDD2E.jpg
Λίστα με 10+1 νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης οι οποίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους έστειλε στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την απόφαση για haircut 50%. Πολλά από τα μέτρα αυτά αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία μετά τις νέες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και την δραματική πτώση των τιμών των μετοχών έχουν απολέσει τεράστιο τμήμα της περιουσίας τους. Δεν αποκλείεται κάποια από αυτά τα μέτρα να έχουν υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Κρίσιμες θα είναι οι δράσεις στην φορολογική πολιτική καθώς θα κληθούν άμεσα για έλεγχο 2.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα δηλαδή) με την μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Επίσης, θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα τα φορολογικά δικαστήρια ενώ θα απολύονται όλοι οι έφοροι που δεν πιάνουν τουςστόχους είσπραξης των εσόδων. Επιπρόσθετα τα μέτρα που αφορούν τα ταμεία και τις τράπεζες είναι :

.Μειώνονται οι συντάξεις του ΝΑΤ και του ΟΤΕ ως 40%. Το μέτρο αφορά όσους είναι κάτω των 60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι επί διοίκησης Βουρλουμη είχαν συνταξιοδοτηθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι ηλικίας ακόμα και 50 ετων λαμβάνοντας "θηριώδεις" αποζημιώσεις της τάξης των 300.000 ευρω.

·Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Ασφαλισμένων (ΕΤΑΑ), που είναι το ενοποιημένο Ταμείο των νομικών, των γιατρών και των μηχανικών.

·Για τις τράπεζες προτείνεται: να επικαιροποιηθει άμεσα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας και να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τον διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τελικό στόχο να ιδιωτικοποιηθεί η «τράπεζα δανείων» που θα δημιουργηθεί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα έως το τέλος του έτους να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Read more...

Ο πρόξενος, ο πράκτορας, ο «δημοσιογράφος» και η διαπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου

Ο πρόξενος, ο πράκτορας, ο «δημοσιογράφος» και η διαπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου
Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πολύκροτη υπόθεση Βατοπεδίου είναι μια απλή ιστορία ανταλλαγών, δεν έχουν προφανώς πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς «παίχτηκε» με το καλοστημένο αφήγημα. Φυσικά η κοινή γνώμη έχει αποκομίσει -και δικαίως- την εικόνα την οποία εντέχνως παρουσίασαν συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στη συνέχεια τα είδαμε να καταλαμβάνουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Παράλληλα, για μια μακρά χρονική περίοδο ουδείς μπορούσε να αρθρώσει ένα διαφορετικό λόγο ή ακόμα να προβάλλει άλλα επιχειρήματα, διότι με ένα φασιστικό τρόπο τον «κατατρόπωναν» οι δήθεν υπερασπιστές της αλήθειας. Ποιας αλήθειας όμως; Αυτής που τα γνωστά… πρακτορεία είχαν καταφέρει να περάσουν στην κοινή γνώμη; Γιατί κανένας δεν ανέδειξε την έντονη παρουσία στο Άγιον Όρος του τότε προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη; Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν επιλεκτικά στοιχεία στα Μέσα Ενημέρωσης;

Μια ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μέσα από τις γραμμές που παραθέτουμε καταδεικνύεται ο ρόλος κάποιων προσώπων για τα οποία ακόμα κανένας δεν έχει τολμήσει να μιλήσει ανοιχτά.

Ας αρχίσουμε με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης:


ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αστυνομικός Β΄- Υπηρετεί ως προϊστάμενος του Γραφείου Πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής, στην οποία πήγε έπειτα από πρόταση του Αθανάσιου Κατερινόπουλου. Είναι γαμπρός (σύζυγος της κόρης) της Σταματίνας Μαντέλη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Γεωργίας, εμπλεκόμενης στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. με το ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε στην Αντιτρομοκρατική και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.


«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ» (σ.σ. τα στοιχεία του στη διάθεση του Newpost.gr): Δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και κατά δήλωσή του, υπεύθυνος επικοινωνίας του «ΙΣΤΑΜΕ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».

Ας δούμε τα γεγονότα:

1. Στις 3/3/2009 με πρωτοβουλία Κατερινόπουλου συναντώνται σε café της οδού Πανεπιστημίου οι Κατερινόπουλος και Χαρδαλιάς με τον «Δημοσιογράφο». Τον «Δημοσιογράφο» συστήνει στον Χαρδαλιά ο Κατερινόπουλος. Στις συναντήσεις αυτές ο «Δημοσιογράφος» κάνει ευθεία πρόταση στον Χαρδαλιά να βοηθήσει την πεθερά του Μαντέλη, στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αφού ως υπεύθυνος του «ΙΣΤΑΜΕ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» του λέει ότι: « …θα μπορούσε να την φέρει και σε επαφή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα του Βατοπεδίου». Ο Χαρδαλιάς, όπως ισχυρίζεται, τον παραπέμπει στο δικηγόρο της πεθεράς του, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαντζουράνη. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, σύμφωνα με την κατάθεση Χαρδαλιά, ο «Δημοσιογράφος» του τηλεφωνεί δύο φορές, επιμένοντας να κάνει κουβέντα στην πεθερά του και συνεχίζει μέχρι τις 9 ή 10/3/2009, οπότε ο Χαρδαλιάς, κατά τους ισχυρισμούς του, τού απάντησε, ότι η πεθερά του τού είπε να διαβιβάσει (στον «Δημοσιογράφο») ότι δεν κάνει καμία ενέργεια, χωρίς το συνήγορό της. Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τους ισχυρισμούς Χαρδαλιά, στη συνάντηση της 3/3/2009 ο «Δημοσιογράφος» εμφανίζεται ενήμερος σε βάθος για την υπόθεση Βατοπεδίου και ειδικότερα το ρόλο της Μαντέλη, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει δικαστικό ρεπορτάζ. Εμφανίζεται δηλαδή, πρώτον να γνωρίζει την ημερομηνία που θα καταθέσει το υπόμνημα παροχής εξηγήσεων η Μαντέλη και δεύτερον, ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται έγγραφο της Μονής Βατοπεδίου, στο οποίο αναγράφεται ότι οι αποφάσεις για τις ανταλλαγές είχαν ληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

2. Στις 4/3/2009 (δηλαδή την επόμενη μέρα της συνάντησης Χαρδαλιά - «Δημοσιογράφου» - Κατερινόπουλου), η Σταματίνα Μαντέλη πράγματι καταθέτει στην ανακρίτρια κυρία Σπυροπούλου υπόμνημα παροχής εξηγήσεων για την υπόθεση και σε αυτό πράγματι περιλαμβάνεται το παραπάνω έγγραφο της Μονής Βατοπεδίου. Και γεννάται βέβαια εύλογα το ερώτημα πως είναι δυνατό να είναι σε γνώση του «Δημοσιογράφου» το περιεχόμενο του εντελώς προσωπικού υπομνήματος παροχής εξηγήσεων της Μαντέλη, πριν ακόμη αυτή το καταθέσει στην ανακρίτρια; (Πρέπει να τονισθεί προς αποφυγήν λανθασμένων εντυπώσεων, ότι ο π. Αρσένιος, σε σχετική ερώτηση της κυρίας Σπυροπούλου διευκρινίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αναφορά «σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» αφορά «σε επίπεδο Υπουργών»).

3. Στις 11/3/2009 ο «Δημοσιογράφος», δημοσιεύει στο «ΒΗΜΑ» τη λίστα με τα 82 ονόματα δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και δικαστικών, ως πιθανών στόχων της τρομοκρατίας και η οποία αποτελεί περιεχόμενο «άκρως απόρρητης» έκθεσης της Αστυνομίας. Η έρευνα που στη συνέχεια διενεργείται από την υπηρεσία (με τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο για τη διαρροή του εγγράφου), οδηγείται σε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» είχε σταλεί από το φαξ του επικεφαλής του τρίτου τμήματος, (που ήταν ο Χαρδαλιάς), είχε αναπαραχθεί στο φωτοτυπικό μηχάνημά του και είχε υποστεί χειρόγραφες μικροδιορθώσεις, που αντιστοιχούν στο γραφικό χαρακτήρα του Χαρδαλιά. Με βάση το πόρισμα αυτό, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Ελ. Χαρδαλιά και σήμερα η υπόθεση είναι προς προσδιορισμό δικασίμου ενώπιον του ακροατηρίου.

4. Μετά τη χρονική αυτή στιγμή, η Μαντέλη, ξαφνικά, κάνει στροφή στην υπερασπιστική της τακτική, επιχειρώντας να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Στις 10/3/2009, δια του δικηγόρου της Γιάννη Μαντζουράνη, υποβάλει αίτημα στην ανακρίτρια για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της με τον υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο. Μετά την έκδοση απορριπτικού βουλεύματος επί του αιτήματός της, στις 7/5/2009 η κυρία Μαντέλη με αίτημά της προς την ανακρίτρια, το οποίο υπογράφει ο δικηγόρος της Γιάννης Μαντζουράνης, ζητά να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή επειδή σε αυτήν, όπως ισχυρίζεται για πρώτη φορά, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

5. Αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναφέρει στην υπηρεσία του τον απομακρυθέντα για τη διαρροή -και ενώ εκκρεμεί εις βάρος του ποινική δίωξη- Ελ. Χαρδαλιά. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Το Δεκέμβριο του 2009 σε μια πανηγυρική συνέντευξη τύπου, που γίνεται δύο μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με θέμα την επιτυχή αντιμετώπιση των επεισοδίων, αισθάνεται την ανάγκη (γιατί άραγε;) να πει μεταξύ άλλων τα εξής ασύνδετα και άσχετα με το θέμα της συνέντευξης: «Διάβαζα στον κυριακάτικο Τύπο ένα δημοσίευμα για κάποιον αξιωματικό που επανήλθε στην υπηρεσία του. Με δική μου εντολή επανήλθε ο συγκεκριμένος αξιωματικός. Λέει το ρεπορτάζ, το δημοσίευμα, ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός διώκεται ποινικά. Σας απαντώ ότι διώκεται με βάση σκευωρίες. Υπάρχουν σκευωροί, τους οποίους θα αποκαλύψω, θα καταθέσω και ο ίδιος μάρτυρας αν τελικά φτάσουμε σε ποινική δίκη. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ο οποίος απαλλάχθηκε διοικητικά, με δική μου εντολή πήγε στην υπηρεσία του, είναι έντιμος και δημοκρατικός αξιωματικός και οι σκευωροί που επιχείρησαν να τον βλάψουν θα είναι εκτεθειμένοι». Όλη αυτή η αναφορά, αφορά, αν δεν καταλάβατε, τον Ελευθ. Χαρδαλιά!!!

6. Στις 18/5/2010 (παραμονή της απολογίας Σταματίνας Μαντέλη στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, που πραγματοποιείται έπειτα από τρεις αναβολές, προφανώς για να προηγηθεί η ψήφιση του νόμου) η κυβέρνηση ψηφίζει στην Ολομέλεια της Βουλής «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις». Με το άρθρο 15 του νόμου αυτού, προστίθεται στον Ποινικό Κώδικα το άρθρο 263Β ‘’Μέτρα Προστασίας και επιείκειας για όσους συμβάλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς». Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταγγέλθηκαν από τον βουλευτή Κων/νο Πλεύρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως «διατάξεις Μαντέλη».

7. Στις 19/5/2010, επομένη της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, η κυρία Μαντέλη απολογείται τελικά ενώπιον της Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού. Με προφανή σκοπό να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου και να επιτύχει ευνοϊκή για αυτή μεταχείριση, η κυρία Μαντέλη στην κατάθεσή της, είτε καταθέτει εντελώς αντίθετα με αυτά που είχε καταθέσει στις δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και στην προανάκριση, διαψεύδοντας τον ίδιο της τον εαυτό, είτε καταθέτει νέα περιστατικά στα οποία ουδέποτε είχε αναφερθεί μέχρι τότε, τα οποία είναι εντελώς έωλα, αντιφατικά και ανακριβή.

8. Τελευταία πράξη στις 4/7/2010, όταν η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα ως βασικό θέμα(!!!) και με κύριο τίτλο: «Ο Καραμανλής ήξερε για το Βατοπέδι», και υπότιτλο: «Ο Αγγέλου ήταν το alter ego του Πρωθυπουργού», συνέντευξη της Σταματούλας Μαντέλη, που έχει δοθεί στο γραφείο του συνηγόρου της Γιάννη Μαντζουράνη. Η συνέντευξη αυτή δίδεται λίγες μόλις ημέρες πριν και εν όψει της έναρξης των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (προανακριτικής) για την διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου και ενώ έχει ήδη κληθεί από την κυρία Καλού ο κ. Αγγέλου που ήταν Διευθυντής του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού. Έτσι η Σταματούλα Μαντέλη, σε μια άκρως πολιτική συνέντευξή της, στρέφεται κατά των πρώην υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του πρώην γραμματέα του ίδιου υπουργείου, κατά του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ακόμη και κατά του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού.

9. Στις 20/7/2010 ο κ. Αγγέλου με αίτησή του προς την ανακρίτρια κυρία Καλού, ζητά να συσχετισθεί η δικογραφία που εκκρεμεί σε βάρος του Ελ. Χαρδαλιά με την δικογραφία του Βατοπεδίου, κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Στις 1/9/2010 η ανακρίτρια απορρίπτει το αίτημα Αγγέλου με την αιτιολογία ότι: ‘« …η ως άνω πράξη είναι παντελώς άσχετη με τις ερευνώμενες από εμάς πράξεις και ως εκ τούτου η αιτούμενη συσχέτιση αποτελεί απρόσφορη ανακριτική ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας».

10. Στις 15/10/2010, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Τασούλας, με επείγουσα επιστολή του προς τον κ. Τσιρώνη, Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου, ζητά από την Επιτροπή να ζητήσει άμεσα την δικογραφία Χαρδαλιά έπειτα από ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Το αίτημα παρέμεινε αναπάντητο.

Αυτή η υπόθεση που χωρά πολύ συζήτηση ακόμα, δεν έχει κλείσει. Το επόμενο και πιθανώς τελευταίο επεισόδιό της, θα εκτυλιχθεί στα δικαστήρια, όπου όμως οι δίκες δεν θα διεξαχθούν με όρους τηλεοπτικούς, αλλά με όλα τα στάνταρ της ποινικής και αστικής δικονομίας.

Y.Γ. Tα σχετικά δημοσιεύματα και το ειδικό έγγραφο είναι στη διάθεση του Newpost.gr.

Read more...

Δείτε το πλήρες υπόμνημα Τσίπρα προς τον Πρόεδρο Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

http://img.protothema.gr/D2D10502340307DB4D95B35724611466.jpgΠροσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία (βλ. εκλογές) για την εκτόνωση της κρίσης στη χώρα και αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να αποκατασταθεί η κοινωνική ομαλότητα, ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλοι μας «οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή», ενώ έριξε το «μπαλάκι» στον κ. Παπούλια, υποδεικνύοντας ότι, θεσμικά και βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευχέρεια και την ευθύνη να επιλέξει πώς θα προφυλάξει την κοινωνική συνοχή.

Νωρίτερα, κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο και απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, "για να προλάβουμε τις εξελίξεις, για να μην βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστα γεγονότα που ορισμένες φορές αδικούν και πρόσωπα και θεσμούς, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία μας".

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε εμφατικά στον κ. Παπούλια ως κατά το Σύνταγμα ρυθμιστή του πολιτεύματος, έκανε λόγο για "πρωτοφανή αναντιστοιχία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και των πολιτικών αποφάσεων", για την αποκατάσταση της οποίας "είναι η στιγμή όλοι να αναλάβουμε ευθύνες και πρωτοβουλίες". "Ο λαός μας είναι οργισμένος. Υπάρχει μια αίσθηση κατάφωρης αδικίας, ταπείνωσης και λεηλασίας" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Παπούλιας δεν σχολίασε τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα υπόμνημα σκέψεων, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, στο οποίο υπάρχει και η κοινή έκκληση των λαών της Ευρώπης, την οποία υπογράφουν πολιτικοί, ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπόμνημα αναλυτικά:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή. Η οικονομική κρίση μετατρέπεται σταδιακά σε μια γενικευμένη κρίση που απειλεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή και να συρρικνώσει την εθνική και λαϊκή μας κυριαρχία. Στο λαό μας κυριαρχούν αισθήματα αδικίας, ταπείνωσης και λεηλασίας. Η δυσαρμονία της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης με τη λαϊκή βούληση είναι πρωτοφανής.

Η χώρα δεν αντιμετωπίζει μόνο μεγάλο πρόβλημα χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος. Έχει να αντιμετωπίσει και ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας.

Οι κρισιμότερες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τις επόμενες δεκαετίες, δηλαδή το παρόν και το μέλλον του τόπου, ελήφθησαν ερήμην του Ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, εξελέγη σε άλλες συνθήκες, τον Οκτώβρη του 2009, και με εντελώς αντίθετες εξαγγελίες προς τον λαό από όσα εδώ και δύο χρόνια αποφασίζει.

Οι επιλογές της αποδεικνύονται εγκληματικές γιατί καταστρέφουν την παραγωγική και κοινωνική συνοχή, τη συλλογική απαίτηση για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, τη δημοκρατική αυτονομία διακυβέρνησης και κυριαρχίας, τον εσωτερικό πυρήνα των συνταγματικών εγγυήσεων για τη λειτουργία του πολιτεύματος και την κοινωνική αποστολή του κράτους.

Πρώτο θύμα αυτών των επιλογών είναι η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η μετατροπή της Βουλής σε επικυρωτικό όργανο αποφάσεων που λαμβάνονται από την τρόικα και υπερεθνικούς οργανισμούς.

Η δανειακή σύμβαση, βάση της οποίας εκπονήθηκαν τόσο το μνημόνιο όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν έχει έρθει ακόμη στη βουλή για κύρωση ενώ, ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει και να κυρώνει οποιαδήποτε νέα σύμβαση.

Τα τελευταία δύο χρόνια από επιστημονικούς φορείς, ακόμα και από την Επιστημονική Διεύθυνση της Βουλής, έχει διατυπωθεί η γνώμη ότι πολλά σχέδια νόμων, που απορρέουν από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ελέγχονται ως αντισυνταγματικά ή είναι στα όρια της νομιμότητας. Παρόλα αυτά, αυτά τα σχέδια νόμου, έγιναν νόμοι του κράτους.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

* Αντισυνταγματικός ο «Καλλικράτης».
* Αντισυνταγματική η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
* Αντισυνταγματική η κατάργηση της διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
* Αντισυνταγματικοί φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων.
* Αντισυνταγματική η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών ενεργειών εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που όμοιές τους δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

Ο πρωθυπουργός της χώρας, αφενός απορεί γιατί το Ελληνικό Σύνταγμα τον εμποδίζει να πραγματοποιήσει αυτά που μπορούν να γίνουν σε άλλες χώρες και αφετέρου, μιλώντας ενώπιον των Γερμανών Βιομηχάνων, δήλωσε ότι δεν είναι πρόβλημά του αν έχει τη λαϊκή υποστήριξη, παραδεχόμενος έτσι την πασιφανή αναντιστοιχία αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη λαϊκή βούληση.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών στέλνουν επιστολές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις οποίες δεσμεύονται για θέματα που αγνοεί ακόμα και το υπουργικό συμβούλιο.

Τέτοιες ενέργειες ακυρώνουν το ρόλο της Βουλής Ελλήνων ακόμα και το ρόλο των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ομολογούν ότι ψηφίζουν υπό το καθεστώς εκβιασμών.

Ταυτόχρονα, παράγοντες του δημόσιου βίου εκτοξεύουν απειλές εκτροπής και διατυπώνουν δημόσια την άποψη ότι πρέπει να περιοριστούν συνταγματικές ελευθερίες καθώς η Ελλάδα «δεν αντέχει να είναι δημοκρατία».

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας.

Από όσα σας περίγραψα παραπάνω είναι φανερό πως οι θεσμοί της χώρας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα και βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτροπής από όσα υπαγορεύει το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας.

Οι πολίτες αναμένουν από όλους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να συμβάλλουν στη δημοκρατική διέξοδο.

Από τη στιγμή που στην πατρίδα μας γίνεται κοινωνικός και πολιτικός σεισμός, όλοι όσοι μπορούμε, από τον τελευταίο εκλεγμένο εκπρόσωπο μέχρι την εξοχότητά σας, έχουμε εθνικό χρέος, να ασκήσουμε τη δυναμική της άμεσης παρέμβασης, για να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη συλλογικής πολιτικής αποστολής και προοπτικής, έξω από τις αιχμαλωσίες και δουλείες κομματικών συσχετισμών και παρασκηνίων.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι οι εκλογές είναι η μοναδική δημοκρατική διέξοδος. Οι λόγοι που συντρέχουν για τη διεξαγωγή τους πριν το πέρας της τετραετίας είναι πολύ σοβαρότεροι από αυτούς που πρόωρα επικαλέστηκαν οι κυβερνώντες κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Γνωρίζω τις προτροπές που διατυπώνονται είτε από εκδότες είτε από πολιτικές δυνάμεις, που σας ζητούν να πάρετε πρωτοβουλίες για συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Η άποψή μας είναι ότι οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας θα συνιστά εκτροπή και απαράδεκτη παράκαμψη της λαϊκής βούλησης.

Γνωρίζω επίσης ότι το Σύνταγμα δεν σας δίνει αποφασιστικές αρμοδιότητες, αλλά σας παρέχει, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος, την ευχέρεια της παρέμβασης.

Σας δίνει τη δυνατότητα να συγκαλέσετε εκτάκτως τη Βουλή, όπως έχετε δικαίωμα με βάση το άρθρο 40 παρ.1, ώστε να συζητηθούν παρουσία σας οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σας δίνει την ευχέρεια να παρέμβετε με το κύρος που αντλεί ο θεσμός του ΠτΔ έτσι ώστε να αποκατασταθεί κοινωνική ηρεμία, να προστατευτεί η λαϊκή κυριαρχία και να μην ισχύσουν και να μη ληφθούν άλλες αποφάσεις που δεσμεύουν τις επόμενες γενιές, ερήμην της λαϊκής βούλησης.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Η απώλεια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, η εκχώρηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και η φτωχοποίηση των εργαζομένων είναι καταστάσεις τις οποίες όλοι μας έχουμε χρέος να αποτρέψουμε.

Με τιμή, εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας.

ΚΟΙΝΗ ΈΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εξήντα πέντε χρόνια μετά την ήττα του ναζισμού και του φασισμού, οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σήμερα μια δραματική απειλή, όχι στρατιωτική αυτή τη φορά, αλλά οικονομική, κοινωνική και πολιτική.

Mια νέα «Αυτοκρατορία του Χρήματος» επιτίθεται εδώ και 18 μήνες, συστηματικά, στη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστική αντίσταση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν οργανώνουν τη συλλογική άμυνα των ευρωπαϊκών εθνών απέναντι στις «αγορές», αλλά προσπαθούν να τις καθησυχάσουν, επιβάλλοντας πολιτικές «κατευνασμού», που θυμίζουν έντονα τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον φασισμό, στη δεκαετία του 1930. Και οργανώνουν πολέμους χρέους μεταξύ των λαών της Ευρώπης, με την ίδια ελαφρότητα που οδηγήθηκαν από τη belle epoque στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίθεση των «αγορών» άρχισε με έναν πόλεμο κατά της Ελλάδας, χώρας-μέλους της ΕΕ, της οποίας ο λαός έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της βαρβαρότητας και την απελευθέρωση της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά, ο πόλεμος αυτός ήταν επικοινωνιακός και θύμισε τις καμπάνιες εναντίον εχθρικών «χωρών-παριών», όπως το Ιράκ ή η Γιουγκοσλαβία. Αυτή η καμπάνια παρουσίασε διεθνώς την Ελλάδα ως μια χώρα διεφθαρμένων τεμπέληδων, επιχειρώντας να αποδώσει στα «γουρούνια» της Ευρώπης και όχι στις διεθνείς τράπεζες την ευθύνη για την κρίση χρέους.

Σύντομα, η επίθεση αυτή εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτική κρίση, που κατέληξε στην υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας και την επέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης.

Όταν πήραν αυτό που ήθελαν από την Ελλάδα, οι «αγορές» στράφηκαν εναντίον των υπολοίπων, μικρότερων ή μεγαλύτερων χωρών της ευρωπεριφέρειας. Παντού, η επιδίωξη είναι μία: η πλήρης κατοχύρωση των αξιώσεων των τραπεζών έναντι των κρατών, η κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, θεμέλιου της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η διάλυση των ευρωπαϊκών κρατών και η υποταγή όσων κρατικών δομών απομένουν στη νέα «Διεθνή του Χρήματος».

H Eυρωπαϊκή Ένωση, που παρουσιάστηκε στους λαούς της ως μέσο για την συλλογική προκοπή και δημοκρατία τείνει να μετατραπεί σε μέσο κατάργησης της ευημερίας και της δημοκρατίας. Παρουσιάστηκε ως μέσο αντίστασης στην «παγκοσμιοποίηση», οι αγορές όμως τη θέλουν εργαλείο αυτής της «παγκοσμιοποίησης».

Παρουσιάστηκε στους Γερμανούς και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς ως μέσο ειρηνικής αύξησης της ισχύος και της ευημερίας τους, ο τρόπος όμως με τον οποίο αφήνεται κάθε λαός έρμαιο των χρηματοπιστωτικών αγορών, καταστρέφει την εικόνα της Ευρώπης και καθιστά τις «αγορές» φορείς ενός νέου χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού, αφεντικά της Ευρώπης.

Κινδυνεύουμε να επαναλάβουμε, στην ήπειρό μας, το χρηματιστικό ισοδύναμο του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να διαλυθούμε μέσα στο χάος και την αποσύνθεση, προς μεγάλη χαρά μιας διεθνούς Αυτοκρατορίας του Χρήματος και των Όπλων, στο οικονομικό κέντρο της οποίας βρίσκεται η δύναμη των «αγορών».

Οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου αντιμετωπίζουν μια ιστορικά πρωτοφανή συγκέντρωση οικονομικής, αλλά επίσης πολιτικής και εκδοτικής ισχύος, του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, μιας χούφτας δηλαδή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οίκων αξιολόγησης και μιας πολιτικής και εκδοτικής τάξης εξαγορασμένης από αυτά, με κέντρα περισσότερο εκτός, παρά εντός Ευρώπης. Αυτές είναι οι «αγορές», που επιτίθενται σήμερα στο ένα ευρωπαϊκό κράτος μετά το άλλο, χρησιμοποιώντας τον μοχλό του χρέους για να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και τη δημοκρατία.

Η «Αυτοκρατορία του Χρήματος» επιβάλλει σήμερα τη γρήγορη, βίαιη, βάρβαρη μετατροπή μιας χώρας της ευρωζώνης, της Ελλάδας, σε χώρα του τρίτου κόσμου, με ένα πρόγραμμα δήθεν «σωτηρίας» της, στην πραγματικότητα «σωτηρίας» των τραπεζών που τη δάνεισαν.

Στην Ελλάδα, η συμμαχία των τραπεζών και των πολιτικών ηγεσιών επέβαλε, διά της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα που ισοδυναμεί με «οικονομική-κοινωνική δολοφονία» της χώρας και της δημοκρατίας της, οργανώνει τη λεηλασία της πριν από τη χρεωκοπία στην οποία οδηγεί, θέλοντας να τη καταστήσει αποδιοπομπαίο τράγο για την παγκόσμια οικονομική κρίση και να την χρησιμοποιήσει για να "παραδειγματίσει" και να τρομοκρατήσει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Η πολιτική που ασκείται σήμερα στην Ελλάδα και επιχειρείται σταδιακά να γενικευθεί είναι η ίδια που εφαρμόστηκε στη Χιλή του Πινοτσέτ, στη Ρωσία του Γιέλτσιν ή στην Αργεντινή και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα αν δεν διακοπεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που υποτίθεται σκόπευε να τη βοηθήσει, η Ελλάδα είναι σήμερα στο χείλος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, για να μελετηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις στον κοινωνικό δαρβινισμό και να τρομοκρατηθεί όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό που μπορεί να συμβεί σε ένα μέλος της.

Ίσως μάλιστα, οι αγορές σπρώχνουν και χρησιμοποιούν την ίδια την ηγεσία της Γερμανίας σε μια πράξη ουσιαστικής καταστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνιστά όμως πράξη ακραίας πολιτικής, ιστορικής τύφλωσης να νομίζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και, πρώτη από όλες, η Γερμανία, ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο ευρωπαϊκής ενοποίησης ή και απλής συνεργασίας, στα ερείπια ενός ή περισσοτέρων μελών της ευρωζώνης.

Η προγραμματιζόμενη κατεδάφιση των κυριότερων, παγκόσμιας σημασίας, πολιτικών και κοινωνικών επιτευγμάτων των ευρωπαϊκών λαών δεν μπορεί να θεμελιώσει καμιά Ευρωπαϊκή 'Ένωση. Θα οδηγήσει στο χάος και την αποσύνθεση και θα ευνοήσει την ανάδειξη φασιστικών λύσεων στην ήπειρό μας.

Οι ιδιωτικές τράπεζες-γίγαντες της Wall Street υποχρέωσαν το 2008 τα κράτη και τις κρατικές τράπεζες να τις σώσουν από την κρίση που οι ίδιες προκάλεσαν, πληρώνοντας με τα λεφτά των φορολογουμένων το κόστος των τεράστιων απατών τους, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά και το κόστος της λειτουργίας ενός αρρύθμιστου καπιταλισμού-καζίνο, που επέβαλαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μετέτρεψαν την δική τους κρίση σε κρίση δημόσιου χρέους.

Τώρα, χρησιμοποιούν την κρίση και το χρέος, που οι ίδιες δημιούργησαν, για να πάρουν από τα κράτη και από τους πολίτες τις λιγοστές εξουσίες που ακόμα διαθέτουν.

Αυτό είναι μονάχα το ένα μέρος της κρίσης χρέους. Το άλλο είναι, ότι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν παγκοσμίως, επέβαλε την ατζέντα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στη μεταφορά της παραγωγής εκτός Ευρώπης και την προς τα κάτω σύγκλιση των κοινωνικών και οικολογικών κεκτημένων της Ευρώπης με αυτά του Τρίτου Κόσμου. Για πολλά χρόνια έκρυψαν αυτή τη διαδικασία πίσω από δάνεια, όμως τώρα χρησιμοποιούν τα δάνεια για να την ολοκληρώσουν.

Η «Διεθνής του Χρήματος» που θέλει να καταργήσει κάθε έννοια κράτους στην Ευρώπη, απειλεί σήμερα την Ελλάδα με χρεωκοπία, αύριο την Ιταλία ή την Πορτογαλία, ενθαρρύνει την αντιπαράθεση του ενός ευρωπαϊκού λαού στον άλλο, θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση προ του διλήμματος είτε να μετατραπεί σε δικτατορία των αγορών, είτε να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Επιδιώκει να γυρίσει την Ευρώπη, και όλο τον κόσμο μαζί της, σε μια κατάσταση σαν αυτή προ του 1945, αν όχι πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό.

Στα αρχαία χρόνια, η διαγραφή από τον Σόλωνα, των χρεών που κράταγαν τους φτωχούς δούλους των πλουσίων, η περίφημη μεταρρύθμιση της Σεισάχθειας, έβαλε τα θεμέλια για την γέννηση, στην Αρχαία Ελλάδα, των ιδεών της Δημοκρατίας, του Πολίτη, της Πολιτικής και της Ευρώπης, των θεμελίων του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Αγωνιζόμενοι εναντίον της τάξης του πλούτου, οι πολίτες της Αθήνας άνοιξαν τον δρόμο στο πολίτευμα του Περικλή και την πολιτική φιλοσοφία του Πρωταγόρα που διακήρυξε Πάντων χρημάτων μέτρων άνθρωπος.

Σήμερα, η τάξη του πλούτου επιχειρεί να εκδικηθεί το πνεύμα του Ανθρώπου: «Πάντων ανθρώπων μέτρον αγορές» είναι το σύνθημα που πρόθυμα ασπάζονται οι πολιτικές μας ηγεσίες, συμμαχώντας με τον διάβολο του Χρήματος, όπως έκανε ο Φάουστ.

Μια χούφτα διεθνών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης, επενδυτικών funds, μια παγκόσμια συγκέντρωση χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου χωρίς ιστορικό προηγούμενο, διεκδικεί την εξουσία στην Ευρώπη και τον κόσμο, διαλύει τη μεσαία τάξη και τη μισθωτή εργασία, ετοιμάζεται να καταργήσει τα κράτη και τη δημοκρατία μας, χρησιμοποιώντας το όπλο του χρέους για να υποδουλώσει τους λαούς της Ευρώπης, να βάλει στη θέση της όποιας, όσης Δημοκρατίας διαθέτουμε, τη Δικτατορία του Χρήματος και των Τραπεζών, την εξουσία μιας ολοκληρωτικής Αυτοκρατορίας της Παγκοσμιοποίησης, το πολιτικό κέντρο της οποίας βρίσκεται εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά την παρουσία πανίσχυρων ευρωπαϊκών τραπεζών στην καρδιά της Αυτοκρατορίας.

Άρχισαν από την Ελλάδα, που χρησιμοποιούν έκτοτε ως πειραματόζωο, για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και, σταδιακά, του κέντρου. Η ελπίδα ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών ότι θα γλυτώσουν τελικά, δεν αποδεικνύει παρά το ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την απειλή του νέου, «χρηματοπιστωτικού φασισμού», όχι λιγότερο αψήφιστα από όσο αντιμετώπισαν στον μεσοπόλεμο την απειλή του Χίτλερ.

Και δεν πρέπει ασφαλώς να θεωρηθεί τυχαίο, ότι ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, ελεγχόμενο από τους τραπεζίτες, επέλεξε να επιτεθεί εναντίον της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ονομάζοντας αυτές τις χώρες «γουρούνια» (PIGS) και στράφηκε σε μια περιφρονητική, σαδιστική, ρατσιστική καμπάνια, όχι μόνο εναντίον των Ελλήνων, αλλά και εναντίον της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτή η επιλογή δείχνει τους βαθύτερους στόχους της ιδεολογίας και των αξιών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που προωθεί τον καπιταλισμό της καταστροφής.

Η προσπάθεια μερίδας των γερμανικών ΜΜΕ να χρησιμοποιήσει κατά τρόπο εξευτελιστικό σύμβολα όπως η Ακρόπολη ή η Αφροδίτη της Μήλου, μνημεία απέναντι στα οποία στάθηκαν προσοχή ακόμα και οι αξιωματικοί του Χίτλερ, δεν είναι παρά η έκφραση της βαθειάς περιφρόνησης των τραπεζιτών, που ελέγχουν αυτά τα ΜΜΕ, όχι τόσο ή μόνο προς τους Έλληνες, όσο κυρίως προς τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που γεννήθηκαν στον τόπο τους.

Το χρηματοπιστωτικό τέρας παρήγαγαν τέσσερις δεκαετίες αποφορολόγησης του κεφαλαίου, κάθε είδους «απελευθέρωσης των αγορών», γενικευμένης απορρύθμισης, κατάργησης οποιωνδήποτε φραγμών στην κυκλοφορία κεφαλαίων και εμπορευμάτων, διαρκούς επίθεσης στο κράτος, μαζικής εξαγοράς των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, οικειοποίησης του παγκόσμιου πλεονάσματος από μια χούφτα τράπεζες-βαμπίρ της Wall Street. Τώρα, αυτό το τέρας, αληθινό «Κράτος πίσω από τα Κράτη», αποκαλύπτεται διεκδικώντας την ολοκλήρωση του οικονομικού και πολιτικού «διαρκούς πραξικοπήματος» που διεξάγει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας μοιάζουν συμβιβασμένες, μετά από δεκαετίες «εισοδισμού» του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, τα πιο σημαντικά κέντρα του οποίου βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, τα συνδικαλιστικά και τα κοινωνικά κινήματα δεν είναι ακόμη ικανά να αποτρέψουν αποφασιστικά αυτή την επίθεση, όπως επανειλημμένα έκαναν στο παρελθόν. Αυτή την κατάσταση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί ο νέος χρηματοπιστωτικός ολοκληρωτισμός, για να επιβάλλει τετελεσμένες, μη αντιστρέψιμες καταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για τον άμεσο συντονισμό δράσης πάνω από τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, των διανοούμενων, των αυτόβουλων κινημάτων, των κοινωνικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που αντιλαμβάνονται τη σημασία του διακυβεύματος. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης στην επελαύνουσα «Ολοκληρωτική Αυτοκρατορία της Παγκοσμιοποίησης», προτού είναι αργά.

Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνο αν προτάξει μια ενωμένη απάντηση ενάντια στις Αγορές, μια πρόκληση μεγαλύτερη από αυτή που αυτές της απευθύνουν, ένα καινούριο, πανευρωπαϊκό New Deal.

* Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την επίθεση κατά της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας της ΕΕ. Πρέπει να διακοπεί άμεσα η ανεύθυνη και εγκληματική πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί κατευθείαν σε μια κρίση βαθύτερη από αυτή του 1929.

* Πρέπει να αναδιαρθρωθεί ριζικά το δημόσιο χρέος όλης της Ευρωζώνης και ειδικά σε βάρος των ιδιωτικών τραπεζικών γιγάντων. Οι τράπεζες πρέπει να επανελεγχθούν και η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας να τεθεί υπό εθνικό και ευρωπαϊκό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Δεν είναι δυνατόν να κρατάνε τα οικονομικά κλειδιά της Ευρώπης τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan, η UBS, η Deutsche Bank κ.α. Πρέπει να απαγορευθούν τα ανεξέλεγκτα χρηματοπιστωτικά παράγωγα, αιχμή του δόρατος του καταστροφικού χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και να δημιουργηθεί πραγματική οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη, αντί της κερδοσκοπικής κερδοφορίας.

* Η παρούσα αρχιτεκτονική, βασισμένη στους κανόνες του Μάαστριχτ και του ΠΟΕ, έχει εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό παραγωγής χρέους στην Ευρώπη. Χρειάζεται ριζική αλλαγή όλων των συνθηκών, η υπαγωγή της ΕΚΤ στον πολιτικό έλεγχο των ευρωπαϊκών λαών, ένας χρυσούς κανών για ένα μίνιμουμ κοινωνικών, φορολογικών, οικολογικών στάνταρτ στην Ευρώπη. Να επιτραπεί ο απ' ευθείας δανεισμός χωρών από την ΕΚΤ. Χρειαζόμαστε επειγόντως αλλαγή υποδείγματος. Την επιστροφή στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω της τόνωσης της ζήτησης, μέσω νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων επενδύσεων, μια νέα ρύθμιση, επαναφορολόγηση, επανέλεγχο της διεθνούς ροής κεφαλαίου και εμπορευμάτων. Μια νέα μορφή έξυπνου και λογικού προστατευτισμού, στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης Ευρώπης, πρωταγωνίστριας στον αγώνα για έναν πολυπολικό, δημοκρατικό, οικολογικό, κοινωνικό πλανήτη.

Απευθύνουμε έκκληση στις δυνάμεις και στα άτομα που συμμερίζονται αυτές τις ιδέες, να συμπτύξουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ευρύ, πανευρωπαϊκό μέτωπο δράσης. Να εκπονήσουμε ένα μεταβατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να συντονίσουμε την απαραίτητη όσο ποτέ διεθνή δράση μας, ώστε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, για να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης, τις σημερινές ιστορικά ανεύθυνες ηγεσίες των χωρών μας, για να σώσουμε τους λαούς μας και τις κοινωνίες μας. Να προστατέψουμε τη δημοκρατία πριν να είναι πολύ αργά για την Ευρώπη.

Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Μυλόπουλος
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Θεοδόσης Πελεγρίνης
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Κώστας Δουζίνας
Κώστας Βεργόπουλος
Κυριάκος Κατζουράκης
Κάτια Γέρου
Μίκης Θεοδωράκης
Μανώλης Γλέζος

Την έκκληση συνυπογράφουν:

ΙΤΑΛΙΑ
Paolo Ferrero, Εθνικός Γραμματέας του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

ΙΣΠΑΝΙΑ
Jose Luis Centella, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας
Willy Meyer, Ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας
Maite Mola, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Eero Ojanen, συνθέτης, πιανίστας
Monna Kamu, τραγουδιστής
Niko Saarela, ηθοποιός
Juha-Pekka Vaisanen, εννοιολογικός καλλιτέχνης, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας
Erkki Susi, Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Tiedonantaja

ΓΑΛΛΙΑ
Pierre Laurent, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
Jean-Luc Melenchon, Ευρωβουλευτής, Συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Parti de Gauche), υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς (Front de Gauche) στις γαλλικές Προεδρικές Εκλογές 2012.
Martine Billard, Συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Parti de Gauche)
Francis Wurtz, τ. Ευρωβουλευτής, τ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο
Samir Amin, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Alternatives
Gerard Filoche, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος
Jean-Pierre Page, συνδικαλιστής, στέλεχος CGT
Bernard Cassen, επίτιμος πρόεδρος της ATTAC Γαλλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ
Klaus Ernst, Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Βουλευτής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Dr. Gesine Loetzsch, Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Βουλευτής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Oskar Lafontaine, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Κοινοβούλιο του Ζααρ, τ. πρωθυπουργός του Κρατιδίου του Ζάαρ (1985-1998).
Prof. Dr. Lothar Bisky, καθηγητής ΜΜΕ και πολιτισμού, Ευρωβουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke)
Dr. Gregor Gysi, Πρόδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Dr. Diether Dehm, τραγουδιστής, στιχουργός, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Wolfgang Gehrcke, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Sahra Wagenknecht, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Ulrich Maurer, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Stefan Liebich, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Renate Harcke, μέλος του Συμβουλίου της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke)
Prof. Dr. Wolfgang Methling, τ. Υπουργός περιβάλλοντος του Κρατιδίου Μακλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας (1998-2006)
Angelica Domröse, ηθοποιός, σκηνοθέτης στο θέατρο και την τηλεόραση
Heidrun Hegewald, ζωγράφος, συγγραφέας
Gina Pietsch, τραγουδίστρια, ηθοποιός
Renate Richter, ηθοποιός
Peter Sodann, ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση
Hilmar Thate, ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση
Hannes Wader, τραγουδιστής, στιχουργός
Konstantin Wecker, τραγουδιστής, στιχουργός
Prof. Dr. Manfred Wekwerth, σκηνοθέτης, συνεργάτης του Bertolt Brecht
Prof. Dr. Jean Ziegler, συγγραφέας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Klaus Höpcke, δημοσιογράφος
Barbara und Winfried Junge, κινηματογραφιστές, βραβευμένοι για την ταινία "Die Kinder von Golzow"/"The Golzow-Children"
Asteris Koutoulas, συγγραφέας
Takis Mitsidis, πολιτιστικός διευθυντής
Kostas Papanastasiou, αρχιτέκτονας, ηθοποιός, τραγουδιστής
Eckart Spoo, δημοσιογράφος, συντάκτης της πολιτικής-πολιτιστικής επιθεώρησης Ossietzky
Prof. Gunter Reisch, σκηνοθέτης
Dr. Beate Reisch, λογοτέχνης
Katja Ebstein, τραγουδίστρια, ηθοποιός
Prof. Dr. Heinrich Fink, θεολόγος, τ. Πρύτανης του πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου
Daniela Dahn, συγγραφέας
Rolf Becker, ηθοποιόςprotothema.gr

Read more...