Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου ζητά ο Παπανδρέου









Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου ζητά ο Παπανδρέου
Δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ζήτησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως επειδή οι καιροί είναι κρίσιμοι οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για τη νέα σύμβαση της χώρας, ενώ ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση μάλιστα για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε παράλληλα αλλαγές στο κράτος και δημοψήφισμα σε μεγάλα θέματα, όπως τη διαφθορά, την υγεία, το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Κάλεσε δε τη ΝΔ και τα άλλα κόματα να συμφωνήσουν από τώρα ότι στις εκλογές του 2013 όποιος κι αν κερδίσει, η αντιπολίτευση να στηρίξει αυτά τα θέματα.

Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, η δανειακή σύβαση δεν θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά θα πάει ουσιαστικά προς έγκριση από το δημοφήφισμα.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης διευκρίνισε πως για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος, ενώ σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η πρόταση από το Κοινοβούλιο τότε απαιτείται το 40% του σώματος.

Εάν πάλι περάσει η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή τότε χρειάζονται 180 βουλευτές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στενός συνεργατης του πρωθυπουργού απέφυγε να συνδέσει το δημοψήφισμα με τις εκλογές, καθώς σε ερώτηση για το εάν το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι σε εκλογές, απάντησε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μην οδεύσουμε προς τις κάλπες στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Πάντως το newpost.gr είχε προειδοποίησει μερικές ημέρες πριν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναλύοντας μάλιστα και τις σκέψεις που θα οδηγουσαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση αυτή. Περισσότερα εδώ

Αντιδράσεις των Βενιζελικών

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο, χαρακτήριζαν περίπου έγκλημα το δημοφήφισμα. Πολλοί μάλιστα πρόκριναν απευθείας τις εκλογές. Ο κ. Σαλαγιάννης επιχειρηματολογούσε ανοικτά στο περιστύλιο ότι πρέπει να εμπεριέχεται και το ερώτημα των εκλογών, ενώ η Εύα Καϊλή υποστήριζε ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει με άλλο ηγετικό σχήμα.

Από την πλευρά του ο Δ. Λιτζέρης επέδωσε στον κ. Έξαρχο επιστολή με την οποία καλεί τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση επικρατούσε ένας φόβος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλούσε σε μισογεμάτη αίθουσα γι' αυτό το λόγο επιστρατεύτηκαν ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι σήμερα αναχωρούσαν για τις Βρυξέλλες!

Στη συνεδρίαση μάλιστα βρέθηκανι μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ για πρώτη φορά υπήρχε κι ένας ξένος φωτορεπορτέρ για την κάλυψη της ομιλίας.
Ο πρωθυπουργός θα ήταν ο μοναδικός ομιλητής της συνεδρίασης και αυτό έγινε ιδιαίτερα κατανοητό, όταν ο κ. Σαλαγιάννης πήγε να πάρει το λόγο τον σταμάτησε ο Έξαρχος, με τη δικαιολογία ότι οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν σε νέα συνεδρίαση της ΚΟ μέσα στο Νοέμβριο. Ο ίδιος πάντως στην εισήγηση του φρόντισε να μιλήσει για στήριξη της ΚΟ στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Τελικά, μίλησε και ο Ευ. Βενιζέλος.

Μέγα θέμα που απασχολούσε άπαντες δεν'ηταν το κούρεμα, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου στον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, δεδομένων των γεγονότων που προέκυψαν στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου...

Παρ' όλους τους προβληματισμούς, ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης επέμεινε στο θέμα του κουρέματος λέγοντας μάλιστα πως αν χρειαστεί θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και θα μοιραστούν κοινές μετοχές.

Παράλληλα, εξήρε τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τον αγώνα που δίνουμε μαζι, κάθε βουλευτή τον τιμούμε για την επιμονή και την αντοχή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά।
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: