Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Ένα πραξικόπημα θα σώσει την Ελλάδα»


Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι ξένες φωνές που θέλουν την επιβολή ενός πραξικοπήματος στην Ελλάδα που όπως εικάζουν θα μας έβγαζε από την ευρωζώνη αλλά και από τη μιζέρια...


Μετά από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που εξέφραζε φόβους για δικτατορία στην Ελλάδα, έρχεται το περιοδικό


«Forbes» να εκμεταλλευτεί τη δεινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία και με άρθρο του υποστηρίζει ότι «μόνο ένα πραξικόπημα θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, καθώς θα την οδηγούσε εκτός ευρωζώνης».

Ο Tim Worstall αναφέρεται σε ένα όχι και τόσο αστείο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κύκλους των οικονομικών αγορών το τελευταίο χρονικό διάστημα.Σύμφωνα με αυτό, η Γερμανία αντί να επιχειρεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δικτατορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι η Ελλάδα θα έπρεπε αναγκαστικά να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Συνεπώς ό,τι και αν συμβαίνει στην οικονομία της, θα γινόταν απλά το πρόβλημα κάποιων άλλων.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της, πράγμα που σημαίνει ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.

Αυτό, όπως αναφέρει, σημαίνει ότι οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο για να γίνει η εργασία των Ελλήνων ανταγωνιστική. «Ή, αν προτιμάτε, η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ και τάχιστα», τονίζει.

Οι δύο εναλλακτικές λύσεις, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες, προτείνοντας μία τρίτη εναλλακτική που είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να ακολουθήσει αμέσως η υποτίμηση της νέας δραχμής.

Αυτό που θα επέτρεπε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, είναι να επέλθει μια αλλαγή που θα ισοδυναμεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κάνουν χιούμορ με τόσο φρικτά πράγματα, όπως είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, σημειώνει ότι αποδεικνύει τελικά πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική.

«Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει να συζητάει για μια δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικά απλό οικονομικό πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας, αλλά αυτό μας αναγκάζουν κάποιοι να κάνουμε, αφού το σημερινό σύστημα αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψιν οποιαδήποτε απλή λύση», καταλήγει το δημοσίευμα।
troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: