Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα προς την Αγκυρα Απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Υπάρχει κατοχή στην βόρεια Κύπρο, όχι κράτος


Απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Υπάρχει κατοχή στην βόρεια Κύπρο, όχι κράτος
Ο Προκόπης Παυλόπουλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Κύπρου. «Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες για τα εθνικά μας θέματα, τις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου, τη λύση του Κυπριακού, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων διπλωματών, στην οποία παρίστατο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Παυλόπουλος συνέδεσε άρρηκτα τα εθνικά θέματα της Ελλάδας με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «μαζί με τα δικά μας εθνικά θέματα υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά θέματα, διότι τα ελληνικά εθνικά θέματα είναι και θέματα της Ευρώπης». Γεγονός που «είναι καλό να το αντιληφθεί και η Ευρώπη, διότι η Ελλάδα δεν αγωνίζεται μόνο για το εθνικό της συμφέρον, αγωνίζεται για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης» με αποτέλεσμα «και οι απειλές, οι οποίες εκτοξεύονται αυτήν τη στιγμή, αφορούν όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τη Συνθήκη της Λωζάννης, ξεκαθάρισε ότι «εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα δόγμα: Δεν διεκδικούμε τίποτε που δεν μας ανήκει. Ποτέ η Ελλάδα δεν υπήρξε μία χώρα που έκανε εκστρατείες κατάκτησης και η μόνη μεγάλη εκστρατεία, του Μ.Αλεξάνδρου, δεν ήταν κατάκτησης, αλλά μία εκστρατεία πολιτισμού περισσότερο».

«Με αυτήν τη νοοτροπία δεν επιδιώξαμε ποτέ να φτιάξουμε αυτοκρατορίες. Μας αρκεί η αυτοκρατορία του πνεύματος που είναι δεδομένη και η αυτοκρατορία της νοοτροπίας των Ελλήνων για ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους λαούς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε κατ' ελάχιστο εκείνο που μας αναλογεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία ξεκινάμε».

Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα Ελλάδας-Κύπρου, είναι ένα διεθνές ζήτημα και ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, όταν η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Και εδώ το μέτωπο είναι αρραγές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως αποδείχτηκε προσφάτως σε ό,τι αφορά τις γραμμές μας, που είναι και ευρωπαϊκές γραμμές».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «εμείς επιδιώκουμε τη λύση δίκαιη και βιώσιμη του Κυπριακού, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, διότι χωρίς αυτόν τον σεβασμό δεν πρόκειται περί λύσεως, αλλά περί διάλυσης του όποιου κράτους ήθελε προκύψει». Επεσήμανε, δε, τη σημασία του απόλυτου σεβασμού της έννοιας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως θα δημιουργηθεί μετά τη λύση του Κυπριακού, κυριαρχία που θα ανταποκρίνεται πλήρως στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η έννοια της κυριαρχίας σήμερα διαμορφώνεται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά για τα κράτη της Ευρώπης και από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι η πλήρης και άνευ όρων δυνατότητα κάθε κράτους να υπερασπίζεται την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του ασφάλεια. Οποιαδήποτε λύση, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να σέβεται αυτήν την έννοια της κυριαρχίας, γιατί αλλιώς η λύση αυτή θα παραβίαζε την έννοια της κυριαρχίας και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρη της ΕΕ. Γιατί αυτό προϋποθέτει ότι αυτό που θα συνέβαινε σε μία Κυπριακή Δημοκρατία με ελλειμματική κυριαρχία, θα μπορούσε να επαναληφθεί για οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ. Όταν, λοιπόν, εμείς προσέχουμε αυτήν τη θέση, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Και από τους εταίρους μας», συμπλήρωσε.

«Αυτή η έννοια της κυριαρχίας δεν αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε ανέχεται εγγυήσεις. Είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή μία τέτοια λύση, η οποία δεν σέβεται αυτήν την κυριαρχία», σημείωσε για να προσθέσει: «Είναι σαφές ότι επιδιώκουμε τη λύση και τη λύση αυτή εμείς θα την υπερασπιστούμε».

Απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία τουρκική δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχει εισβολή και κατοχή. Υπάρχει στρατός κατοχής, αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο, αυτό λέει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και επ' αυτού δεν υπάρχει αντίρρηση, ή αμφισβήτηση». Επεσήμανε, δε, ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε. Πολλώ μάλλον όταν αυτά προέρχονται και από το καθήκον των Ελλήνων να υπερασπιστούν την Ευρώπη. Γιατί υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της».

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου και διαβεβαίωσε πως «στα εθνικά θέματα, που είναι και ευρωπαϊκά θέματα, δεν υπάρχουν φαιδρότητες», αν κάποιοι θεωρούν κάτι τέτοιο, αλλά «και αυτές ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστούν. Γιατί μπορεί αυτά τα ζητήματα να ξεκινούν με τη μορφή της επιθεώρησης στο διεθνές πεδίο, αλλά αν δεν δώσουμε τη δέουσα προσοχή γρήγορα καταλήγουν σε τραγωδίες».

«Εμείς ο Έλληνες δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχτούμε. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Και δεν μπορεί η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου να υποκύπτει σε κανενός είδους σειρήνες λαϊκισμού», τόνισε, σημειώνοντας ότι «και εκείνοι που το πράττουν θα γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν στέλνουν τα μηνύματα ότι αυτό λέγεται για εσωτερική κατανάλωση για εμάς δεν είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης». Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα υφ' οιανδήποτε εκδοχή να τεθεί εν αμφιβόλω η εφαρμογή της και να υπάρξει ζήτημα αναθεώρησής της. Αυτή η Συνθήκη θα καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και τα σύνορα της ΕΕ. Οιαδήποτε αμφισβήτησή της, και πολύ περισσότερο παραβίασή της, συνιστά αμφισβήτηση και παραβίαση των συνόρων της Ελλάδας και των συνόρων της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε στην Τουρκία τη φιλική στάση της Ελλάδας σε δύσκολες στιγμές απέναντί της, επισημαίνοντας ότι «μόνο μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που και οι δύο λαοί έχουμε», αλλά μία ειρηνική συνύπαρξη και φιλία που θα βασίζεται πάνω στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Αν το αγνοούν ας το μάθουν. Αν δεν το αγνοούν, αλλά θέλουν να το χρησιμοποιούν για δικές τους σκοπιμότητες, δεν θα το ανεχτούμε. Και η ιστορία έχει διδάξει ότι η δύναμη των λαών δεν εξαρτάται από το μέγεθος, εξαρτάται από την αποφασιστικότητά τους και κυρίως από την ενότητά τους. Γι' αυτό και τούτες τις ώρες η ενότητα πρέπει να είναι αρραγής, ιδίως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία Κιλιντσάρογλου: Η Ελλάδα κατέλαβε 18 νησίδες, θα τις πάρουμε πίσω


Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας με τον ηγέτη της τουρκικής, κεμαλικής αντιπολίτευσης να παίρνει την σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
0fc6f04c1a8e4a6593df953022e4c717
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το tovima.gr, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πως η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στη σημαία της τον χάρτη ολόκληρου του νησιού, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε ομιλία του εξαπολύει πυρά κατά του Ερντογάν γιατί δεν επεμβαίνει, όπως είπε, για να πάρει από την Ελλάδα 18 βραχονησίδες οι οποίες είναι τουρκικές.
Ο επικεφαλής του κόμματος CHP επανήλθε στο θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά - όπως είχε κάνει και στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης - ότι 18 μικρά νησιά κατέχονται από την Ελλάδα, αναφέρει το tovima.gr.
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναρωτήθηκε, στην ομιλία στους βουλευτές του κόμματός του, "θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;".
"Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;" αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κλειστά σχολεία λόγω χιονιά Στην... κατάψυξη η χώρα: Χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν


xionia
Στην... κατάψυξη είναι η χώρα τις τελευταίες ώρες με το τις πρώτες νιφάδες να έχουν κάνει ήδη από χθες την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές. Η παγωνιά θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Αναλυτικά σήμερα, Τρίτη, αναμένονται αρχικά νεφώσεις με βροχές σε όλη τη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στο ορεινά όλης της χώρας. Όμβροι ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, και τις παράκτιες περιοχές της δυτικής και ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου. Πιθανότατα οι χιονοπτώσεις να επεκταθούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Εύβοια, τις Σποράδες, την Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν από το πρωί στη Θράκη, από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο, και προς το βράδυ στη Θεσσαλία. Παγετός και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα θα σημειωθεί στα ορεινά όλης της χώρας και στις πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν σε εντάσεις 9 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Τα χιόνια θα συνεχιστούν σήμερα:
1. Στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης της Θεσσαλίας και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου (κάτω από 200 μέτρα υψόμετρο)
2. Σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου, και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από 400 έως 600 μέτρα υψόμετρο).
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:
Πρόγνωση για σήμερα Τετάρτη 30-11-2016
Γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις
Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Στα νότια θαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά και βόρεια.
Βορειοανατολικοί άνεμοι στα πελάγη 5 με 7, και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Παγετός τοπικά ισχυρός τη νύχτα προς την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -2 έως 6 βαθμούς κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στα θαλάσσια και παραθαλάσσια νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600μ). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο η χιόνι στα παραθαλάσσια. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500μ). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 13 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και στα νότια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 8 βαθμούς, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 5 βαθμούς κελσίου.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

ΠτΔ: Υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή στη Β. Κύπρο...


pavlopoulosΣτις νέες προκλήσεις Ερντογάν για την Κύπρο απάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή ορκωμοσίας των...
νέων ακολούθων στο ΥΠΕΞ. Όπως σχολίασε ο κ. Παυλόπουλος «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε».

«Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». «Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. «Είναι καλό να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όταν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά»...

aixmi.gr

Read more...

Ραούλ Κάστρο σε Τσίπρα: Τι κάνει ο γιος σου ο Ερνέστο;...


Φωτογραφία: Aντρέα Μπονέτι
Συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του εκλιπόντος Φιντέλ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με...
πληροφορίες η συζήτηση των δύο περιστράφηκε γύρω από την ΕΕ και τη συμφωνία ΕΕ-Κούβας που σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα ανοίγματος της χώρας προς την Ευρώπη. 

Η συζήτηση, στη συνέχεια περιστράφηκε και σε ποιο προσωπικά θέματα με τον Ραούλ Κάστρο να ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, και «τι κάνει ο γιος σου ο Ερνέστο»...


iefimerida.gr

Read more...

Πρόταση ESM για μείωση χρέους κατά 21,8%...



Εμπιστευτική πρόταση του ESM περιλαμβάνει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% ως το...
2060, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Το εξασέλιδο έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal φέρεται να είναι η πρόταση που θα καταθέσει ο ESM στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και προβλέπει μέτρα που θα μειώσουν ως το 2060 το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των επίσημων εκτιμήσεων της Ευρωζώνης το χρέος θα φθάσει, το 2060, στο 104,9% του ΑΕΠ.

Σε αυτά περιλαμβάνεται επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων αλλά και «πάγωμα» επιτοκίων για ορισμένα εξ αυτών, προκειμένου να υπάρξει προστασία της ελληνικής οικονομίας από τυχόν έντονες επιτοκιακές διακυμάνσεις στις αγορές. Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά, τη χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και την πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαίου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

O ίδιος σημείωσε ότι ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Read more...

Αποστόλου: Οι αγρότες όχι μόνο δεν θα πληρώσουν...



αλλά θα πάρουν και επιστροφή φόρου...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου διαψεύδει δημοσιεύματα και δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης περί...
μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης και υψηλές προκαταβολές των παραγωγών, με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς και κάνει λόγο για "παραπλάνηση" των αγροτών.

«Η αλήθεια», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του, «βρίσκεται στον αντίποδα, ακριβώς, όσων προπαγανδίζουν τα χαλκεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κατά το φορολογικό έτος 2016, που θα εκκαθαριστεί το 2017, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, πάνω από το 90% των αγροτών - εκείνοι δηλαδή που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ - όχι μόνο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, όχι μόνον δεν θα πληρώσει προκαταβολή φόρου, αλλά θα πάρει και επιστροφή προκαταβολής φόρου, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Αλλά και όσοι δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώσουν προκαταβολή μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά».

Κάνει λόγο επίσης για «ψευδολόγους και προπαγανδιστές» επισημαίνοντας ότι «η επίμονη προσπάθεια παραπλάνησης των ανθρώπων της υπαίθρου πέραν του να είναι εξοργιστική, είναι και επικίνδυνη». Όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, αποκαρδιώνει τους αγρότες και σπέρνει την απογοήτευση για το μέλλον, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αγροτικός τομέας αντέχει στην κρίση, βελτιώνει τα μεγέθη του και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πράγματι το βασικό πυλώνα μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας...

Read more...

Οριστικό ναυάγιο για τον ΔΕΣΦΑ...



Τίτλοι τέλους για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, καθώς, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση οι συζητήσεις με τις...
SOCAR και Snam δεν ολοκληρώθηκαν. Παρά το καλό κλίμα στις συζητήσεις, οι προτάσεις των υποψηφίων αγοραστών ήταν νομικά ανέφικτες, ενώ και οι εναλλακτικές είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού πλαισίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Ενέργειας:

"Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν"...

efsyn.gr

Read more...

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Πάρνηθα...



λόγω χιονόπτωσης...

Διακόπηκε, πριν από λίγα λεπτά, λόγω χιονόπτωσης, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των...
οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 105 κλήσεις για κοπές δένδρων λόγω των ισχυρών ανέμων

Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 105 κλήσεις, κυρίως για κοπές δένδρων και για απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων από δρόμους.

Όλα τα περιστατικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται άμεσα...


Read more...

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι...



στην τελευταία πορεία του Φιντέλ...

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...

Την αντίθετη διαδρομή από εκείνην που έκανε ο Φιντέλ Κάστρο κατά την επανάσταση του 1959, ακολουθεί η...
τεφροδόχος του, η οποία ξεκίνησε το μακρύ της ταξίδι μέχρι το το λίκνο της κουβανικής επανάστασης, Σαντιάγο δε Κούμπα, όπου θα ενταφιαστεί την Κυριακή.




Κατά μήκος της διαδρομής, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι στέλνουν στερνό αποχαιρετισμό στον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας «Ζει».

Μετά τον αποχαιρετισμό στον «Κομαντάντε», στην Πλατεία της Επανάστασης, η τέφρα του, που έχει τοποθετηθεί σε ένα φέρετρο από ξύλο κέδρου, τυλιγμένο με την κουβανική σημαία, που προστατεύεται από ένα γυάλινο κιβώτιο, ξεκίνησε την πορεία της πάνω σε έναν στρατιωτικό κιλλίβαντα. Η πομπή αναχώρησε στις 7.16 το πρωί, τοπική ώρα, από το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία των μελών της κυβέρνησης, πολλών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος και της χήρας του Κάστρο, της Ντάλια Σότο δελ Βάλε.




Η συνολική διαδρομή που θα κάνει το «Καραβάνι της Ελευθερίας» (τα επτά οχήματα της αυτοκινητοπομπής) είναι 950 χιλιόμετρα. Στο τέλος της, η τεφροδόχος θα ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιγκένια δε Σαντιάγο, δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα, στην εκδήλωση μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που μετέβη στην Κούβα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν μεγάλο επαναστάτη, σημειώνοντας ότι «ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη»...




efsyn.gr

Read more...

Χιλιάδες απολύσεις προαναγγέλλει ο Αυγενάκης...


Ο Γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνάντηση που έγινε προ ημερών στα Ανώγεια με κλιμάκιο του αγροτικού τομέα της ΝΔ, είπε πως αν...
η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ απολύοντας μερικές χιλιάδες εργαζόμενους από μη οργανικές θέσεις του δημόσιου τομέα.

Τη δήλωση Αυγενάκη μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα Candia News, υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση ήταν δημόσια, με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, κομματικούς και μη, για «αυτό ας μην αμφισβητηθεί».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και σύμφωνα με το Candia News, ο Αυγενάκης έδωσε αυτήν την απάντηση όταν ρωτήθηκε από στέλεχος του κόμματος για το πως θα εξοικονομηθούν χρήματα για την υλοποίηση όσων υποσχόταν και πως θα αντιμετωπίσει η ΝΔ το πρόβλημα του χρέους.

Η αναφορά του φέρεται να προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και ανάμεσα στα κομματικά στελέχη, αλλά και άλλους που τον άκουσαν καθώς η συνεδρίαση ήταν ανοικτή...

Read more...