Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

«Χαριστική βολή οι εκλογές» Γεννηματά: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην πέσουμε στο γκρεμό


Γεννηματά: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην πέσουμε στο γκρεμό
Από την ομιλία της Φ.Γεννηματά στο συνέδριο του Ποταμιού   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Κάλεσμα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε «να μην πέσουμε στο γκρεμό», απευθύνει σε συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Το ζήτημα δεν είναι να μείνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ούτε να καταλάβει τη θέση ο κ. Μητσοτάκης, αλλά να μη πέσουμε στο γκρεμό. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική γραμμή» υπογραμμίζει, τονίζοντας:

«Το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι άλλη μία εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν η χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας και ένα ακόμη μεγάλο κτύπημα στην αξιοπιστία και την σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. Δεν σκέφτομαι ούτε όπως ο κ. Μητσοτάκης, ούτε όπως ο κ. Τσίπρας».

Παράλληλα, δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και τής καταλογίζει αδράνεια, καθυστερήσεις και λάθη.

«Ζήτησα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει άμεσα συντονισμένη και αποφασιστική δράση, με εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως έθνος. Ώστε να μην καταλήξει αυτή η κρίση σε εθνική τραγωδία» λέει χαρακτηριστικά.
Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κατάφερε να μετατρέψει το προσφυγικό από πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας, σε μία ακόμη κρίση της Ελλάδας με την Ευρώπη». «Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε 'αποθήκη ψυχών'» διαμηνύει, επισημαίνοντας επίσης πως είναι πολύ μεγάλες και οι ευθύνες των Ευρωπαίων, καθώς «δεν πιέζουν επαρκώς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία και να ελέγξει τα κυκλώματα διακίνησης και τις ροές από τα παράλια της».

«Η λύση δεν είναι στο Αιγαίο, είναι στις ακτές της Τουρκίας» συμπληρώνει.

Τέλος, επαναλαμβάνει πως «η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή με κοινωνική ευαισθησία και προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο, που θα ανατρέψει στρεβλώσεις και θα τη στηρίξει, ώστε να μπούμε επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης».

«Μια τέτοια πορεία μπορεί να εγγυηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πολιτικός φορέας , με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένος από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες βαλκανικού τύπου και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό το στόχο έχει η πρωτοβουλία να απευθυνθώ σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται αυτή τη στιγμή στο χώρο, να έχουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό προγραμματικό διάλογο. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου εξουσίας. Το Ποτάμι, μαζί με άλλες δυνάμεις, θέλουμε να έχει ισότιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια» καταλήγει.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βολές και κατά της Κομισιόν Φάιμαν: Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γραφείο ταξιδίων στο προσφυγικό


Φάιμαν: Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γραφείο ταξιδίων στο προσφυγικό
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Βιέννη, Αυστρία
«Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί» δηλώνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Osterreich ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο για εφέτος.
«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο αυστριακός καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση.
«Η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι» συμπληρώνει.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung, ο Φάιμαν υποστηρίζει πως η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και «αυτό θα το φωνάζει δυνατά και καθαρά», ενώ προσθέτει πως η Αυστρία έχει κρατήσει υποδειγματική στάση και είναι απογοητευτικό το ό,τι αυτό δεν αναγνωρίζεται.
Επίσης, χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όπως λέει, «έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε».
Κριτική ασκεί ο καγκελάριος και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως η χώρα αυτή δεν υποστήριξε το αυστριακό αίτημα να διαγραφούν κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών.
Ήδη, σε προχθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, ο Φάιμαν είχε αναφέρει πως στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, αλλά επίσης του είχε πει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από την Αθήνα για τη στάση της Βιέννης, ο καγκελάριος είχε δηλώσει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Υπολογισμοί για 50-70.0000 εγκλωβισμένους Μουζάλας: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πρέπει πλέον να υλοποιηθεί


Μουζάλας: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πρέπει πλέον να υλοποιηθεί
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Στη διαβεβαίωση ότι οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο Mega. Όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ.

«Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots (τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & Διαβατά). Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Κάνοντας λόγο για ενιαίο σχέδιο, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι υπολογίζεται, βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 - 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα. «Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ« είπε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πάντως ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Εκτίμησε επίσης ότι με την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ ότι δεν θα διέρχονται 5.000 πρόσφυγες την ημέρα από την Τουρκία, και έτσι θα περιοριστούν οι ροές στο 70%.

Ο ίδιος διέψευσε σενάρια που τον ήθελαν προ παραίτησης, σημειώνοντας πως την ώρα της φημολογούμενης αυτής παραίτησης του, ήταν σε σκάφος της ακτοφυλακής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ξαναέκλεισαν τα σύνορα...


 Άνοιξαν προσωρινά τα σύνορα οι Σκοπιανοί και τα ξανάκλεισαν- Πέρασαν μόνο 300 άνθρωποι  - Media

Σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία έχουν επιτρέψει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλαδας- ΠΓΔΜ, οι αρχές της γειτονικής χώρας.

Αν...
και η ροή ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα, σταμάτησε πριν από λίγη ώρα και αφού πέρασαν μόνο 300 άτομα, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη "βουλιάζει" από 6.500 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη ήταν κλειστή από προχθές το βράδυ και άνοιξε σήμερα για λίγες ώρες.

Νωρίτερα ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχαν δημιουργήσει περίπου 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων, από προχθές το βράδυ, από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων που προσέρχονται στον καταυλισμό της Ειδομένης ευελπιστώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, αυξάνεται διαρκώς, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6.000 ανθρώπους.

Read more...

Τι πρέπει να κάνετε με τις αποδείξεις για να γλιτώσετε φόρο...


Τι πρέπει να κάνετε με τις αποδείξεις για να γλιτώσετε φόρο Αποδείξεις έως και για το 40% του εισοδήματος θα ζητά η Εφορία και θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 οι φορολογούμενοι. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με...

την τελική πρόταση που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, θα κατατάσσονται σε κλίμακες ανάλογα με τις ετήσιες αποδοχές τους για να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.

Όσοι έχουν εισόδημα από 9.501 έως 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40%.

Ωστόσο, επειδή το 40% θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μελετάται και μια ενδιάμεση κλιμάκωση.

Με τις αποδείξεις οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους. Από την ψήφιση του νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνον εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.

Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις με μετρητά, ενώ για τους άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για συγκέντρωση αποδείξεων.

Πώς θα γλιτώσουν την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως επαγγελματίες θα φορολογηθούν όσοι είχαν το 2015 περιστασιακά εισοδήματα ως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτά ως 9.500 ευρώ. Για αυτούς θα ισχύσει αφορολόγητο 9.545 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο.

Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει για μια μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το 1 ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.

Περιστασιακά εισοδήματα θεωρούνται ότι έχουν φοιτητές, άνεργοι και όσοι μέσα στο 2015 είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

Read more...