Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Στα δικαστήρια η «μάχη» για τον τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ

Προσφυγές σε Πρωτοδικείο και ΣτΕ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου. Μάλιστα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσε αίτημα πενίας ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας που αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο, αλλά δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο.

Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο προσέφυγε δικηγόρος Αθηνών που ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ .

Στον επίμαχο αυτό λογαριασμό περιλαμβάνεται επιπρόσθετα και ποσό 832 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το νέο έκτακτο φόρο για διαμέρισμα του προσφεύγοντα στην περιοχή των Αθηνών.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον ΦΑΠ, με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία».

Παράλληλα, αίτηση ακύρωσης κατά του σχετικού νόμου αλλά και της επίμαχης απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιβολή του νέου ειδικού τέλους κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ένας δικηγόρος , δύο ιδιοκτήτες ακινήτων (σε Πειραιά και Κυψέλη) και μία ιδιοκτήτρια οκτώ διαμερισμάτων στην περιοχή της Αττικής.

Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος έχει καταθέσει και αυτός στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του νέου ειδικού τέλους που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κατέθεσε και αίτημα προκειμένου η προσφυγή του να εκδικαστεί με διαδικασίες «εξπρές», σύμφωνα με το Ν. 3900/2010 (πρότυπη δίκη) από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή κατά του νέου τέλους έχει καταθέσει επίσης και το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι». Όλες αυτές οι αιτήσεις, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και ο νόμος που προβλέπει την είσπραξη του νέου ειδικού τέλος, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αίτημα πενίας ιδιοκτήτη στο ΣτΕ


Αίσθηση έχει προκαλέσει στους συμβούλους Επικρατείας η προσφυγή κατά του νέου τέλους που έχει καταθέσει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 4.332 ευρώ).

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει επιπρόσθετα μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το ποσό των 350 ευρώ που αντιπροσωπεύει το νέο ειδικό τέλος.

Υπογραμμίζει στην προσφυγή του, την οποία συνέταξε ο ίδιος, ότι ο νέος ειδικός φόρος αποτελεί για εκείνον υπέρμετρο βάρος, καθώς έχει πενιχρό εισόδημα.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη για διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, είναι απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό.

Επίσης, αναφέρει ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάνει λόγο για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ η ΕΣΔΑ προστατεύει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον οικογενειακό βίο.

Κατά συνέπεια, υποστηρίζει ο συγκεκριμένοις ιδιοκτήτης, ο νέος ειδικός φόρος είναι εκβιαστικός, αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ΕΣΔΑ και παράνομος.

Παράλληλα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας ώστε, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.

Τέλος, πλέον της προσφυγής κατέθεσε και αίτηση αναστολής, η οποία όπως είναι γνωστό, εξετάζεται από το ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με το χρόνο εκδίκασης της προσφυγής που είναι πολύ μεταγενέστερος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θέμα εθνικής κυριαρχίας θέτει – ξανά – ο Σόιμπλε !

Ενστάσεις και από τον Σόρος


http://img.protothema.gr/A45BC0619CA6D6CE2DA8769679C46B55.jpg
Θέμα παράδοσης «μέρους της εθνικής κυριαρχίας» της Ελλάδας θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, για μία ακόμη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Welt, o κύριος Σόιμπλε τονίζει πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν και θα είναι μοναδική για την Ευρωζώνη, η λύση του «κουρέματος» που προκρίθηκε δεν πρόκειται να επαναληφθεί, κυρίως γιατί τα «ανταλλάγματα» που ζητούνται είναι αυστηρά και εν μέρει θα απαιτήσουν την «παράδοση από την Ελλάδα μέρους της εθνικής της κυριαρχίας, στο βαθμό που η οικονομία της και οι πολιτικές της επιλογές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των δανειστών της».

Χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του κυρίου Σόιμπλε όπου εκτιμά πως «καμία άλλη χώρα δεν θα ήθελε να υποστεί αυτά που είναι αναγκασμένη να πράξει η Ελλάδα»!!!

Κι όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις κορυφαίων αναλυτών – παρεμπιπτόντως οι Γερμανοί πρώτοι απ’ όλους – αναφορικά με την … αναποτελεσματικότητα ΚΑΙ των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Αίφνης ο εκ των συμβούλων του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ντ. Φουστ δηλώνει πως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι ανεπαρκείς, πως η λύση που βρέθηκε για την Ελλάδα δεν είναι οριστική και προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον είτε για νέο κούρεμα, είτε για περαιτέρω δανεισμό της Ελλάδας.

Την εκτίμηση ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες οι … εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα επανέλαβε ΚΑΙ ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο χερ Ράιχενμπαχ εκτιμά ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο θα χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια για να μπει η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αυτές οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ήπιες σε σχέση με τις δηλώσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου οικονομολόγου Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου ΙFO του Μονάχου. Ο οποίος, σε συνέντευξη στη Münchner Merkur, δηλώνει πως οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι απαράδεκτες και επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση του περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γιατί αυτή είναι – κατά την άποψή του – η μόνη διέξοδος της Ελλάδας για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

Έντονα επικριτικός εμφανίζεται τέλος και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος, αυτή τη φορά ψέγοντας τους ηγέτες της Ευρωζώνης γιατί «δεν ξέρουν να χειρίζονται τις αγορές , άργησαν ξανά και δεδομένης της δυναμικής της κρίσης έκαναν λίγα για ακόμη μια φορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Σύνοδος της 26ης Οκτωβρίου δίνει μόνο προσωρινή ανακούφιση για τη χώρα και για τις αγορές. Επεσήμανε πως το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ μεγάλο και εξακολουθεί να αυξάνεται και ότι η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και τέλος τόνισε πως «εάν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις στην Ελλάδα»!

Read more...

«Ο Ράιχενμπαχ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας», λέει γερμανός βουλευτής









«Ο Ράιχενμπαχ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας», λέει γερμανός βουλευτής
Εντύπωση προκαλεί η δήλωση ενός γερμανού βουλευτή Ντίτερ Ντεμ, του κόμματος Αριστερά, ο οποίος εκφράζει απροκάλυπτα την άποψη ότι ο επικεφαλής της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην Real News, ο κ. Ντεμ λέει χαρακτηριστικά «Nαι είναι ο νέος σας πρωθυπουργός. Όλοι αυτοί που δουλεύουν για την Task Force δεν είναι φίλοι της Ευρώπης, αλλά υπάλληλοι των αγορών. Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις του κ. Ράιχενμπαχ αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο στους σκοπούς του και για μένα είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο ελληνικός λαός δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο και την ομάδα του».


Όσον αφορά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ο γερμανός βουλευτής λέει ότι αυτή σώζει όχι τους έλληνες φορολογούμενους αλλά τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.


«Τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων δεν σώζουν τους Έλληνες αλλά τους κατόχους ελληνικών ομολόγων» και επιτίθεται στην γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ ότι με τις δηλώσεις της για τεμπέληδες του Νότου «επενδύει στις προκαταλήψεις και αναμοχλεύει εθνικιστικές εντάσεις. Κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Έλληνες – όπως και οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί – ήταν τεμπέληδες και έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Μία πολύ επικίνδυνη δημαγωγία. Δεν αντιλήφθηκε τη μεγάλη ιδέα και το πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης»। «Η Ευρώπη της κ. Μέρκελ δεν είναι η Ευρώπη των λαών αλλά των τραπεζών» υπογραμμίζει ο αριστερός βουλευτής.
newpost.gr

Read more...

«Η συντρόφισσα Μέρκελ εφαρμόζει κατώτατο μισθό»

Κύκνειο άσμα του συνασπισμού της Καγκελαρίου


http://img.protothema.gr/FC527AA2AB21BB64B30FB4312B8E4FE3.jpg
«Η συντρόφισσα Μέρκελ καθορίζει κατώτατο μισθό» γράφει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” σχετικά με την απόφαση της Καγκελαρίου να εφαρμόσει κατώτατο ωρομίσθιο για τους Γερμανούς εργαζόμενους. «Την ώρα που η ευρωζώνη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από συστάσεώς της και ενώ έχουν επιβληθεί δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες της Ένωσης, η συντρόφισσα Μέρκελ αποφάσισε να δείξει το σοσιαλιστικό της προφίλ και να εφαρμόσει κατώτατο μισθό στη χώρα» γράφει το “Spiegel” με απροκάλυπτη ειρωνική διάθεση.

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στο γερμανικό Τύπο να προϊδεάζουν για μια πανωλεθρία στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, λόγω της διαχείρισής της στην κρίση της ευρωζώνης και την ραγδαία άνοδο των Σοσιαλιστών, η Frau Μέρκελ παίζει τα ρέστα της καθιερώνοντας κατώτατα ωρομίσθια ύψους 6,89 ευρώ στην Ανατολική Γερμανία και 7.79 ευρώ στη Δυτική.

«Η Μέρκελ κάνει στροφή προς τα αριστερά και τα συνδικάτα πανηγυρίζουν» γράφει έμπλεη ειρωνείας και η “Sueddeutsche Zeitung". Η κοινωνική πολιτική είναι το τελευταίο χαρτί της Μέρκελ στην προσπάθειά της να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τους Σοσιαλιστές για τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στη Γερμανία το 2013 και που σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός της Καγκελαρίου δεν έχει καμία τύχη να διεκδικήσει εκ νέου την Καγκελαρία, εκτός εάν η πρότασή της είναι μια έμμεση πρόσκληση στους Σοσιαλδημοκράτες για την από κοινού διεκδίκηση της Προεδρίας

Read more...

Εκλογές θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη Τετάρτη









Εκλογές θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη Τετάρτη
Εκλογές, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Η Κ.Ο. της ΝΔ συνεδριάζει την επόμενη Τετάρτη.

Read more...

ΣτΕ: Εκτός Δήμου Ζαχάρως ο τέως δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος









ΣτΕ: Εκτός Δήμου Ζαχάρως ο τέως δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος
Εκτός Δήμου Ζαχάρως θα παραμείνει ο Πανταζής Χρονόπουλος σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του τέως δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η από 17.12.2010 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.


Με την απόφαση αυτή του περιφερειάρχη διαπιστώθηκε ότι η αργία στην οποία έχει τεθεί ο Χρονόπουλος με προγενέστερη απόφαση (7.7.2010) του ίδιου περιφερειάρχη εξακολουθεί να ισχύει έως την έκδοση τελεσίδικης αθωωτικής απόφασης, ενώ παράλληλα η ισχύς της εκτείνεται και στη δημοτική περίοδο που άρχισε από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανταζής Χρονόπουλος έχει τεθεί σε αργία, καθώς το 2008 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση δέκα μηνών, για παράβαση καθήκοντος, γιατί ως δήμαρχος Ζαχάρως το 2003 αποφάσισε να εργαστούν παράνομα στο Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών, από 15.5.2003 έως 15.11.2004 συμβασιούχοι με σύμβαση μισθώσεως έργου, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας της διοικήσεως. Και απασχολήθηκαν παράνομα γιατί δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι που τα διέθεταν.

Στη συνέχεια εξέδωσε χρηματικά εντάλματα ύψους 21.120 ευρώ για την καταβολή της αμοιβής των «παράνομων» προσληφθέντων.

Ο 'Αρειος Πάγος τον Φεβρουάριο του 2011 με την υπ' αριθμ. 298/2011 απόφασή του επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου και έτσι πλέον αμετάκλητα ο Χρονόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανταζής Χρονόπουλος, κατά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, επανεξελέγη και πάλι δήμαρχος Ζαχάρως με ποσοστό 52,62%.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3376/2011 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμη την αίτηση του Χρονόπουλου.

Οι δικαστές έκριναν ότι αρμοδίως τέθηκε σε αργία ο αιτών από το γενικό γραμματέα περιφέρειας και νομίμως εκδόθηκε η απόφαση που αναφέρει ότι παρατείνεται η σε βάρος του αργία και μετά την 1.1.2011, δηλαδή πριν από την εγκατάσταση και ανάληψη καθηκόντων του ως δημάρχου στον Δήμο Ζαχάρως.

Και αυτό, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, γιατί «οι διατάξεις του Ν। 3852/2010 επιβάλλουν στη διοίκηση την λήψη του επίδικου μέτρου, προκειμένου να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον εν όψει του οποίου έχει θεσπισθεί το εν λόγω διοικητικό μέτρο της αργίας και ειδικότερα προκειμένου να απομακρυνθεί προσωρινά ο νεοεκλεγείς δημοτικός άρχοντας από την ενεργό άσκηση των καθηκόντων του, τα οποία ανάγονται και στο χρονικό διάστημα από την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών και πριν από την εγκατάσταση και ανάληψη καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τον κρίσιμο χρόνο διατάξεις των άρθρων 9 και 52 του Ν. 3852/2010».
newpost.gr

Read more...

Στη Βουλή την Τρίτη ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία των Βρυξελλών

Αναμένεται σύγκρουση «κορυφής»

Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει το απόγευμα της Δευτέρας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει το απόγευμα της Δευτέρας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η πρώτη σύγκρουση «κορυφής» για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών αναμένεται την Τρίτη, οπότε και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει από το βήμα της Βουλής για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στην Ευρωζώνη και τη συμφωνία για το «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα απευθυνθούν μετά την ενημέρωση στην Ολομέλεια, όπως αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος του Σώματος.

Θα προηγηθεί στις 17:00 απόγευμα της Δευτέρας ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με θέμα τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και στη Βουλή για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, τον «οδικό χάρτη» δηλαδή μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα ασφαλιστικά ταμεία ...



Μπορεί ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών να διαβεβαιώνουν πως με το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις, ωστόσο η ύφεση φαίνεται να είναι ο μεγάλος φόβος και ο αντίπαλος για την ... κυβέρνηση.

Τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και θα υποστούν το «κούρεμα» του 50% θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο, τονίζουν από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Τα ταμεία δεν κινδυνεύουν, διότι όπως δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, είχαμε πει πολύ πριν τη Σύνοδο της 26ης Οκτώβρη ότι θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έξω από το PSI προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις τους, ότι θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ωστόσο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον επόμενο μήνα θα ψαλιδιστούν σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πολυνομοσχέδιο και θα ακολουθήσουν από την επόμενη χρονιά μειώσεις και στο εφάπαξ.

Οι μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ

• Μειώνονται 40% οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω από 55 ετών.
• Μειώνονται 20% οι συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ για όσους είναι άνω των 55 ετών.
• Μειώνονται κατά 20% οι επικουρικές συντάξεις για ποσό πάνω από 150 ευρώ.
• Μειώνονται 15% οι επικουρικές συντάξεις σε ΔΕΗ - ΤΕΑΠ ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΕΤΒΑ – Τραπεζών.
• Μειώνονται 20% για το ταμείο μετοχικών υπαλλήλων.
• Αναδρομικές μειώσεις 15% από 1/1/2010 στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων – ΔΕΗ.
• Μειώσεις 20% στο εφάπαξ του ταμείου πρόνοιας Δημοσίων υπαλλήλων.
• Μειώσεις 30% στο εφάπαξ των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Στο Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως μια ενδεχόμενη νέα μείωση των συντάξεων από το «κούρεμα» των ομολόγων θα ήταν καταστροφική για εκατομμύρια συνταξιούχους που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά.
real.gr


Read more...

Ράιχενμπαχ: «Δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός της Ελλάδας»...



"Δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός της Ελλάδας" διαμηνύει σήμερα με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο Χ.Ραιχενμπαχ, θέλοντας να δώσει τέλος στα σενάρια που τον εμφανίζουν ως... δεύτερο πρωθυπουργό της χώρας, μετά τις αποφάσεις τις Συνόδου Κορυφής.

"Η ομάδα δράσης συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου" επισημαίνει. Στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ενώ αποκαλύπτει ότι η Task Force θα παραμείνει τουλάχιστον τρία χρόνια στην Αθήνα, θα βοηθήσει στην ευκολότερη πρόσβαση σε πόρους της ΕΕ για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις και έτσι θα επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις να παραμείνουν ενεργές και να επεκταθούν, συνεισφέροντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη.
parapolitika.gr


Read more...

Βλέπουν φως στο τούνελ το 2014

Ανάπτυξη στην Ελλάδα σε δύο με τρία χρόνια "βλέπει" ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν. Αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές δεν θα είναι αρεστές, σημειώνοντας ότι είναι ευεργετικές

http://cdn.news247.gr/oikonomia/oikonomika/article1431460.ece/ALTERNATES/w620/tunnel.jpgΜέσα σε δύο με τρία χρόνια θα δούμε φως στο τούνελ σύμφωνα με εκτίμηση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα φανούν μέσα σε μια μέρα.

Αναγνωρίζει μάλιστα πως πολλές από τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα είναι αρεστές από την κοινωνία, τις χαρακτηρίζει, όμως, ευεργετικές για την οικονομία και κατά συνέπεια για τους πολίτες.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ταχύτατη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν να υπάρχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Εμφανίζεται, τέλος, αισιόδοξος και για το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, χωρών και οργανισμών είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα για να εφαρμοστούν πολιτικές που, όπως αναφέρει, θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.


Read more...

«Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές»

Άρθρο-ποταμός της Handelsblatt


http://img.protothema.gr/8CE6F465585243EBBB030E377ACC0CB9.jpg

«Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση σε όσους με "βοηθούν" για σωματική βλάβη»!

Με τη φράση αυτή οι δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την ολιγοήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα του Μνημονίου και μεταφέρουν στους πιθανότατα έκπληκτους αναγνώστες τους μια εντελώς διαφορετική οπτική της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μια οπτική που πόρρω απέχει από την επίσημη ρητορική της Άγκελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτικών ταγών.

Η εφημερίδα είχε στείλει εδώ και μέρες στην Αθήνα μια πολυπληθή ομάδα δημοσιογράφων και φωτογράφων που έζησαν ανάμεσά μας και εκείνο που αποκόμισαν είναι το κλίμα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης, απελπισίας, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη για την οποία προειδοποιούν την γερμανική κοινή γνώμη. Και δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για τον κίνδυνο «εκτροπής», θυμίζοντας σε όλους πως η εφαρμογή ακραίων πολιτικών και οικονομικών «θεραπειών» στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε δικτατορίες!

Οι απεσταλμένοι της Handelsblatt έζησαν από κοντά την κατάσταση στη χώρα. Μίλησαν με πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, απλό κόσμο και περιγράφουν μια «εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα»...

Μιλούν για μια αποκαρδιωτική εικόνα, για την οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την ανεργία που καλπάζει, τους νέους που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες όπως οι παππούδες τους! Και γράφουν: «Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει».

Προειδοποιούν παράλληλα πως ενώ η λαϊκή οργή φαίνεται και εκδηλώνεται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν υποβόσκουν κι άλλες «καταστάσεις» και κάνουν αναφορά «στην στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας».

Στο αφιέρωμα αυτό ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην άποψη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας που παρομοιάζει τις αποφάσεις που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για λογαριασμό μας. Σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσιογράφο «η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γιέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Κάτι που δημιούργησε τελικά το είδος του καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σακς που έμεινε γνωστός ως “Δρ. Σοκ” αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Που καταλήγει: «Αυτός ο ρόλος του ‘Δρ. Σοκ’ έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Όπου και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται» …

Δείτε εδώ (οι γερμανομαθείς) το αφιέρωμα της Handelsblatt: http://www.handelsblatt.com/politik/international/griechenland-hat-kaum-etwas-zu-verkaufen/5766210.html

http://www.handelsblatt.com/politik/international/junge-griechen-elite-verlaesst-ihr-land/5765892.html

Read more...

Συμφωνία για τις "μυστικές" καταθέσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Θα κινείται στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συναφθεί με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

http://cdn.news247.gr/oikonomia/oikonomika/article1431756.ece/ALTERNATES/w620/elvetia.jpgΤο σχέδιο φορολόγησης των "μυστικών" καταθέσεων που διαθέτουν οι Έλληνες στην Ελβετία βρίσκεται προ των πυλών.

Η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας - Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας -Ο.Δ. Γερμανίας, με στόχο να περιοριστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της.

Οι συνολικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αναφέρει ακόμη ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες.

Η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Ακόμα, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 10 ετών και την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl, στόχος ήταν η προώθηση διμερούς συμφωνίας για τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες.

"Η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας, διαμορφώνει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση, αρχικά στη Βουλή, των ονομάτων όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που είναι διάχυτος εθνικός κίνδυνος", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Read more...

Kατσέλη: «Η χώρα κινδυνεύει με νέους φόρους και περικοπές μισθών»









Kατσέλη: «Η χώρα κινδυνεύει με νέους φόρους και περικοπές μισθών»

«Πρόσθετες μειώσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων ή και η αύξηση των φόρων που βαθαίνουν την ύφεση αντιστρατεύονται την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μελλοντική ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα ύστερα από την απόφαση για το κούρεμα του χρέους κατά 50%, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη.

Σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η κυρία Κατσέλη τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κούρεμα του 50% που αποφασίστηκε, σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μειώνουν το βάρος εξυπηρέτησής του αλλά δεν καθιστούν το ίδιο το χρέος αναγκαστικά διαχειρίσιμο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους πόρους που θα έχουμε στο μέλλον για να το αποπληρώσουμε, δηλαδή από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Μια οικονομία που συρρικνώνεται, όπως συμβαίνει και σε μια επιχείρηση, δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα δανεικά όσα πολλά ή λίγα αυτά είναι».


Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Λούκα Κατσέλη επισημαίνει ότι «οι εκλογές στη μέση μιας κυβερνητικής θητείας αποτελούν λύση όταν δημιουργούνται αδιέξοδα» και προσθέτει ότι «ακόμα και σήμερα, όπου τα περιθώρια έχουν στενέψει, οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δοκιμάζεται, υπάρχουν περιθώρια για μια πολιτική ατζέντα ανατροπής της υφιστάμενης κρίσης».


Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ η πρώην βουλευτής του κόμματος υποστηρίζει πως «Αντιμετωπίζει διευρυμένη κρίση αξιοπιστίας και αμφισβήτησης του ιδεολογικού προσανατολισμού του, ενώ σημαντικές κοινωνικές συμμαχίες έχουν διαρραγεί».

«Η ιστορία όπως γνωρίζετε δεν επαναλαμβάνεται. Αποτελεί, στην καλύτερη περίπτωση, απόθεμα εμπειριών και γνώσης», σχολιάζει η ίδια σχετικά με τις σχέσεις που έχει με την οικογένεια Παπανδρέου
newpost.gr

Read more...

«Ή δέχεστε το κούρεμα, ή πάμε σε χρεοκοπία»

Προειδοποιεί ο Σόιμπλε τους τραπεζίτες

http://img.protothema.gr/A44BC07C15193C5407484FA9B73FACF6.jpg
«Μακρύς είναι ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο τεύχος της Δευτέρας του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”. Ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται συγκεκριμένα στα προβλήματα που παρουσιάζει η Ιταλία η οποία απειλεί πλέον τη ζώνη του ευρώ όσο καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπoυ αποφασίσθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει πως δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την απόδοση των συμφωνηθέντων.

«Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Σόιμπλε, ο οποίος ουσιαστικά προειδοποιεί , σωστότερα «απειλεί», τους τραπεζίτες-ιδώτες ομολογιούχους πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό θα έχει «σημαντικές συνέπειες» …

«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν αρκούν για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο “Spiegel”. «Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσει. Η Ευρώπη λειτουργεί με πράξεις και όχι με τον έναν να καθησυχάζει τον άλλο ότι είναι καλός άνθρωπος», είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι αν η Ρώμη δεν κάνει αυτά που πρέπει οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν αναλόγως.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρεται επίσης σε σειρά αναγκαστικών μέτρων που θα καλούνται να εφαρμόσουν οι χώρες που είναι ανίκανες να μειώσουν τα ελλείμματά τους, φωτογραφίζοντας σε πρώτη φάση την Ελλάδα και την Ιταλία

Read more...

Δήλωση- «βόμβα» του Βαρβιτσιώτη για συνεργασία ΝΔ με ΛΑΟΣ και Ντόρα









Δήλωση- «βόμβα» του Βαρβιτσιώτη για συνεργασία ΝΔ με ΛΑΟΣ και Ντόρα

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τις οποίες ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες ενότητας της ευρύτερης Κεντροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, σε δήλωση - «βόμβα» στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού σημειώνει ότι «ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα», τονίζει: «Θα πρέπει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ να αναπτύξει τώρα δίαυλο επικοινωνίας με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δίνοντας -φυσικά- προτεραιότητα στα κόμματα της κεντροδεξιάς, δηλαδή στο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη. Πρέπει να μιλήσουμε με «ανοιχτά χαρτιά» με όλους για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Χωρίς τακτικισμούς και θολά μηνύματα, αλλά με στόχο τη διαμόρφωση μιας minimum συναίνεσης στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής», υπογραμμίζει.

Μάλιστα ο κ। Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ακόμα ότι «χρόνος πλέον δεν υπάρχει και ο κ. Σαμαράς πρέπει να αποδείξει με τις πρωτοβουλίες του ότι υπάρχει και άλλος δρόμος».

newpost.gr

Read more...

Τέσσερις ψηφοφορίες - πρόκληση για την κυβέρνηση

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα ...


http://img.protothema.gr/54A9E1D123E2CAF85A33A1340ACEB53A.jpg

Με τον πολιτικό χρόνο να έχει συμπυκνωθεί και τα δεδομένα να αλλάζουν καθοριστικά από εβδομάδα σε εβδομάδα, η κυβέρνηση καλείται μέχρι το τέλος του χρόνου να αντέξει σε τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Επιπλέον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιέζονται με πρωτοφανή τρόπο από τους πολίτες και ζητούν επιτακτικά πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να εκτονωθεί η οργή του κόσμου, η οποία ολοένα και εντείνεται.

Το «κούρεμα» κατά 50% μέρους του χρέους έκανε πολλούς στο κυβερνόν κόμμα να χαμογελάσουν και να πάρουν μια βαθιά ανάσα για τις επόμενες εβδομάδες, όμως πριν καλά – καλά περάσουν τρεις ημέρες και παρά το μήνυμα συσπείρωσης του κ. Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό, σημειώθηκαν τα γνωστά έκτροπα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων σε όλη την Ελλάδα. Μετά την προσωρινή «τακτοποίηση» του χρέους το κυβερνητικό επιτελείο καλείται πλέον να διαχειριστεί την κοινωνική κρίση, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προειδοποιούν με τη σειρά τους ότι, πέραν αυτών, είναι προ των πυλών και πολιτική κρίση.

Πριν ακόμα σημειωθούν τα έκτροπα σε όλη τη χώρα την 28η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για αύριο Δευτέρα. Εκεί θα τους μιλήσει για πρώτη φορά μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, εντούτοις αναμένεται να αναφερθεί στους προπηλακισμούς των βουλευτών από μερίδας του κόσμου. Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να τονώσει το ηθικό των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και να υπογραμμίσει ότι με τη στάση τους βοήθησαν ώστε να υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα της προηγούμενης Τετάρτης στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο οι τέσσερις ψηφοφορίες που έρχονται δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αφού πολλοί βουλευτές έχουν διαμηνύσει πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Οι ψηφοφορίες αφορούν τα παρακάτω:

α) Προϋπολογισμός. Κανείς ως τώρα δεν ξέρει αν το 2012 θα υπάρχουν νέα εισπρακτικά μέτρα. Σε μια τέτοια περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος διαρροών.

β) Νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πριν από λίγες εβδομάδες από το οικονομικό επιτελείο είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ορισμένους φορολογικούς συντελεστές. Ο νέος τρόπος φορολόγησης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμός το αν θα πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όμως αυτή τη στιγμή αποτελεί ρίσκο η αλλαγή των συντελεστών, η οποία ενδεχομένως να έφερνε περισσότερα έσοδα - μακροπρόθεσμα όμως.

γ) Δανειακή σύμβαση. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, ίσως προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Αν το ύφος και το περιεχόμενο είναι ίδιο με εκείνο της προηγούμενης δανειακής σύμβασης που δεν είχε περάσει από ψηφοφορία στη Βουλή, τότε θεωρείται σχεδόν απίθανο να εγκριθεί. Όσο για το αν θα χρειαστεί η ψήφισή του από 180 βουλευτές, με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να αποκλειστεί.

δ) Ταξί φορτηγά. Προεξάρχουσας της κας Τόνιας Αντωνίου, πολλοί βουλευτές θα προσπαθήσουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον υπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση μέσα στην Βουλή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε αυτή την περίπτωση, όμως επειδή πρόκειται για το πιο ανώδυνο νομοσχέδιο (σε σχέση με τα προηγούμενα) πολλοί φοβούνται πως η αγανάκτηση των βουλευτών θα εκφραστεί σε αυτό εδώ. Άλλωστε και ο κ. Ραγκούσης θα περάσει τις αλλαγές από τη Βουλή προκειμένου να αναγκάσει τους Βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε όταν δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα Ρέππα.

Όπως και να προχωρήσουν οι παραπάνω ψηφοφορίες και όποια και αν είναι τα μηνύματα που στέλνουν στο Μαξίμου οι βουλευτές, ο κ. Παπανδρέου – σύμφωνα με στενούς συνεργάτες – δεν σκέφτεται σε καμιά περίπτωση πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το δίλλημα, δε, «180 ή εκλογές» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε ποτέ ως σχέδιο. Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις βουλευτών που θα αρνηθούν να ψηφίσουν κάποιο νομοσχέδιο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζουν: «όποιος θέλει ας μας ρίξει» και επισημαίνουν πως όσο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στη Βουλή, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η απόφαση ενός βουλευτή να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο.
Read more...

Στην Αλβανία «μεταναστεύουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις









Στην Αλβανία «μεταναστεύουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις
Έλληνες επιχειρηματίες αναζητώντας διέξοδο από την κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας καταφεύγουν στη γειτονική Αλβανία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής», ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων έχουν μεταφερθεί εκεί.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε τον 2010 περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πληροφορίες για την αγορά της Αλβανίας. Μάλιστα και για το 2011 ενδιαφέρον έδειξαν άλλες τόσες επιχειρήσεις.


Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν οι υπεύθυνοι των εταιρειών ενδιαφέρονται για εξαγωγή ή ακόμα και για εγκατάσταση. Την ίδια ώρα πάντως από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει πως ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία συνεχίζουν να αυξάνονται.


Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα. Η πλειονότητα των εταιρειών εδρεύει στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο και άλλα.


Πηγή: Έθνος της Κυριακής
newpost.gr

Read more...

Σε φορτισμένο κλίμα θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα

Ομιλία Παπανδρέου για το επόμενο κρίσιμο 3μηνο

O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ζητήσει ψυχραιμία και ενότητα
O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ζητήσει ψυχραιμία και ενότητα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στα αγωνιώδη ερωτήματα για τις εξελίξεις μέσα στο επόμενο κρίσιμο για τη χώρα διάστημα αναμένεται να απαντήσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα. Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου, ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταδικάσει εκ νέου τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώθηκαν κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και να ζητήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Με αφορμή τα γεγονότα, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα ενότητας, καταδικάζοντας αυταρχικές συμπεριφορές που τραυματίζουν τις δημοκρατικές παραδόσεις και επιχειρούν να διαιρέσουν το λαό.

«Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας» δήλωσε και σε ανάλογο ύφος αναμένεται η παρέμβασή του τη Δευτέρα.

Παράλληλα, με τους επόμενους τρεις μήνες να θεωρούνται οι πλέον καθοριστικοί για το μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την προσπάθεια για υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας.

Το κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, ειδικά μετά και τα τελευταία επεισόδια και πολλοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να κληθούν να ψηφίσουν και νέα μέτρα.

Ορισμένοι θέτουν εκ νέου το ζήτημα πρωτοβουλιών, όπως ο Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος -μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Κυριακή- επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη μια εθνική συμφωνία για να βγει η χώρα από το τέλμα. Τόνισε, δε, ότι η Βουλή αυτή μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

«Η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία, λόγω απόφασης της Συνόδου Κορυφής και λόγω των γεγονότων στην παρέλαση» επισήμανε ο κ. Λιντζέρης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αγωνία του για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν στην άκρη τα μικροκομματικά συμφέροντα και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και υλοποίησης των συμφωνηθέντων προκειμένου η χώρα να βγει από το τέλμα.

«Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια εθνική συμφωνία, αν αυτό δεν γίνει τότε θα υπάρξει πραγματική χρεοκοπία. Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της κρίσης, που ξεπερνά μια κυβέρνηση. Αλλωστε, αυτή η Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια, ειδικά επειδή το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με άλλο πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας

Στον απόηχο των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου

O Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου με τον Κάρολο Παπούλια
O Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου με τον Κάρολο Παπούλια (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα γίνει το μεσημέρι (13:30) της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των πρωτοφανών γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας και θα θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας, ενώ αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία της χώρας, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...