Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αποκλειστικό: Το απόρρητο έγγραφο της τρόικας για τις διαρθρωτικές αλλαγές


          Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
    Aγώνα ταχύτητας για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές -SOS, τις οποίες απαιτεί μετ΄ επιτάσεως η τρόικα, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη δόση, τρέχει η κυβέρνηση. Έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Η  λίστα των Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς παραδόθηκε στην κυβέρνηση στις 30/9/2012. Το εμπιστευτικό αγγλικό έγγραφο ήρθε σε γνώση του “enikos.gr” που αποκαλύπτει πτυχές του σήμερα.  Χαρακτηριστικές είναι οι παρατηρήσεις της τρόικας για την πορεία υλοποίησης τους. Δίπλα σε καθεμία από αυτές τις 36 δράσεις- SOS σημειώνει: «not observed» (δεν ανιχνεύονται), «not  activated» (δεν έχουν ενεργοποιηθεί), «on going with delay» (σ΄εξέλιξη με καθυστέρηση), «delayted» (καθυστερημένες), «partially observed» (μερικώς ανιχνεύσιμες).  

      Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αποκαλύπτουν βέβαια και πόσο καλά «διαβασμένοι» είναι οι δανειστές. Δεν αναγνωρίζουν μια ενέργεια που μπορεί να έχει προχωρήσει μέχρι σ΄ένα βαθμό, αν δεν την δουν στην τελική της μορφή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση κατήργησε το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες. Η τρόικα θέλει να δει και τον εφαρμοστικό νόμο για να θεωρήσει ότι έγινε (done). Σε εκκρεμότητα είναι και το αν θα πουληθεί οριζοντίως ή καθέτως η ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, της οποίας η αποκρατικοποίηση υποτίθεται ότι ήταν  στο ...παρά πέντε.

     Τίποτα δεν φαίνεται να έχει γίνει μέχρι τώρα στο θέμα της αδειοδότησης των συχνοτήτων. Η τρόϊκα διαπιστώνει καθυστέρηση στην Δράση με αριθμό 78.  Αναμένεται η κατάθεση πρότασης για «το ψηφιακό μέρισμα και την έναρξη της διαβούλευσης για την τροποποίηση των σχεδίων που αφορούν τις συχνότητες και τις μεταδόσεις» όπως αναφέρεται στο κείμενο.

   Στην ίδια λίστα των 89 δράσεων υπάρχουν και αρκετές που είναι σε γκρι πλαίσιο. Πρέπει επίσης να γίνουν αλλά δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα του κατεπείγοντος και δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη δόση.

     Μερικές «καίνε» κυριολεκτικά. Θα  προκαλέσουν πολλές  αντιδράσεις. Αφορούν από την συγχώνευση των εναπομεινάντων Ταμείων σε έναν εξαιρετικά προβληματικό ΕΟΠΠΥ και την καθιέρωση με νόμο του κατώτατου μισθού, μέχρι το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με εκείνο των δικηγόρων να ξεχωρίζει, την επιτάχυνση μιας δικαιοσύνης που έχει κατεβεί από την έδρα λόγω των περικοπών, τις αδειοδοτήσεις των συχνοτήτων για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καμμία διαβούλευση και άλλα.
    Ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, με εντολή Σαμαρά, ανέλαβε να συντονίσει τα υπουργεία ως προς τη νομοθετική προεργασία που πρέπει να γίνει. Νομοθετικό «πυρετό» παρουσιάζει ο οικονομικός κύκλος των υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης κ.α) κάτω από τη γενική εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Αναμένεται «βροχή» τροπολογιών. Ο κύριος όγκος θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών και περιέχει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων. Το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα τρέχουν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων. Ετσι που έχουν καθυστερήσει τόσους μήνες, με ευθύνη και αρκετών σημερινών υπουργών, που φοβούνται τις αντιδράσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ολοκληρωθούν στο χρόνο- ρεκόρ που ζητάει η τρόϊκα.
            Ανάμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές- SOS από το σύνολο των 89 που αναφέρονται στο κείμενο, είναι και οι εξής:

*Μία σειρά από φορολογικά θέματα (Δράσεις 12, 13, 14) κάποιες από τις οποίες δρομολογούνται με το ν/σ του υπ.Οικονομικών που ετοιμάζει ο Γ.Μαυραγάνης. Θα κατατεθεί και αυτό στη βουλή, μέσα στις επόμενες ημέρες. Μεταξύ άλλων αφορούν: Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών με 5ετή θητεία, αντικατάσταση των διευθυντών Εφοριών, οι οποίοι δεν πιάνουν τους στόχους, δημοσίευση στο Διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης στις Εφορίες, ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση, βελτίωση του συστήματος προστασίας πληροφοριοδοτών για τη διαφθορά.


*Αναθεώρηση του κώδικα περί δικηγόρων και την λειτουργία της  άσκησης του επαγγέλματος (δράση 7). Ζητείται κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων και κατάργηση ελαχίστων ποσών για δικηγόρους που αμείβονται με έμμισθη εντολή. Αντιδρούν οι βουλευτές- δικηγόροι.

*Προσδιορισμός και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (Δράση 69). Αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις διότι θα επιφέρει περαιτέρω πλήγμα σε πολλές κατηγορίες εργαζόμενων.

*Αρση της απαγόρευσης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προκύπτουν από πτυχία τα οποία εκδόθηκαν μέσω δικαιόχρησης (franchise). (Δράση 56).

*Ενιαίο σύστημα πληρωμών. Δημιουργία αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος που θα συνδέει τη βάση δεδομένων της απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. (Δράση 28). 

*Διακοπή των πληρωμών σε μετρητά και τραπεζικές επιταγές στις εφορίες και αντικατάσταση τους με ενδοτραπεζικές συναλλαγές ώστε να απελευθερωθεί το προσωπικό.

*Εγγραφο του υπ.Οικονομικών το οποίο να προσδιορίζει τρόπους με τους οποίους θα γίνουν βιώσιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια (Δράση 72).

*Εκσυγχρονισμός του τομέα Υγείας (συγχωνεύσεις κα.), Δράση 36.

*Μετακίνηση των μάνατζερ σε τακτά διαστήματα με προφανή στόχο την άσκηση μιας αμερόληπτης διοίκησης.  

*Συγχώνευση όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.  Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτη είχε ανασταλεί η υπαγωγή στον ΕΟΠΥΥ (νομικών, δημοσιογράφων, μηχανικών κ.α). Με νέο άρθρο θα πρέπει να καταργηθεί η αναστολή. Η συγκεκριμένη δράση δεν είναι από τις επείγουσες και αναβάλλεται για το μέλλον, καθώς οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει θα είναι πάρα πολλές.

                    Τέσσερα Προεδρικά Διατάγματα

     Σε καθημερινή επικοινωνία βρίσκεται ο Κ.Μπαλτάκος με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Κ.Μενουδάκο, προκειμένου τέσσερα προεδρικά διατάγματα του υπ.Ανάπτυξης να έρθουν στη βουλή με διαδικασίες- εξπρές την ερχόμενη εβδομάδα. Αφορούν τα εξής θέματα: Κανονισμός Λειτουργίας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Οργανισμός Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Μητρώο πιστοποιημένων επιθεωρητών για τη διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων των εγκαταστάσεων που λειτουργούν νόμιμα  κλπ. Εκτέλεση, συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθορισμός ειδικοτήτων κλπ.        

          Ανοιχτές Δράσεις
Υπάρχουν κι άλλες δράσεις που είναι ανοιχτές και πρέπει να υλοποιηθούν. Ανάμεσα τους είναι;

*Καθιέρωση προϋπολογισμού συνταγογράφησης για κάθε γιατρό και θέσπιση στόχου για το μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή.

*Απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και δημοσιοποίησή τους.
*Δημοσίευση των στοιχείων για προσλήψεις, αποχωρήσεις και μεταθέσεις.
*Μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων.

*Απλοποίηση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της εισόδου φθηνότερων γενοσήμων στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

*Διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

*Διευκόλυνση της αδειοδότησης ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηλιος».

*Μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια κατά 50%.
 enikos.gr

Read more...

Δεκάδες προσαγωγές έξω από το θέατρο «Χυτήριο»

Δεύτερη βραδιά «Ιερού Πολέμου»


Στιγμιόττυπο έξω από το θέατρο «Χυτήριο»
Στιγμιόττυπο έξω από το θέατρο «Χυτήριο»   (Φωτογραφία:  Κώστας Λακαφώσης )

Αθήνα
Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έξω από το θέατρο «Χυτήριο», στην Ιερά Οδό, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων και μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η παράσταση «Corpus Christi».

Η Αστυνομία προχώρησε το βράδυ σε τουλάχιστον 35 προσαγωγές ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.

Η Ιερά Οδός έκλεισε προσωρινά λίγο μετά τις 10 το βράδυ, αλλά δόθηκε στην κυκλοφορία και πάλι μετά από περίπου μισή ώρα.

Έξω από το θέατρο συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, που συμπαρίστανται στη θεατρική ομάδα που ανεβάζει το έργο, καθώς και μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής -περίπου 150- καθώς και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι περισσότεροι από όσους διαμαρτύρονταν για τη θεατρική παράσταση διασκορπίστηκαν πριν από τις 11 το βράδυ, λίγο πριν ανοίξει η κεντρική είσοδος του θεάτρου. Στην περιοχή, την ώρα εκείνη, υπήρχε ισχυρότατη αστυνομική δύναμη (επτά διμοιρίες ΜΑΤ) και επικρατούσε ηρεμία.

6 φωτογραφίες
Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση συμπαράστασης έγινε κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, ζητώντας από τους πολίτες να «υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις», καθώς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα όπως εκείνα της Πέμπτης, όταν μια ομάδα φανατικών εμπόδισε την πραγματοποίηση της παράστασης.

Τα επεισόδια της Πέμπτης προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος με παραγγελία του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί να ενημερωθεί εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας Υπηρεσίας και αν ναι γιατί δεν παρενέβη.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις συγκεντρώσεις: Στην Πλατεία Αμερικής με αντιρατσιστικό χαρακτήρα, στην Αχαρνών και Νιόβης από ακροδεξιούς, καθώς και πορεία αλληλεγγύης στα Προπύλαια για τους συλληφθέντες της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Το βράδυ στην Πλατεία Αμερικής βρίσκονταν περίπου 150 άτομα, τα οποία παρέμειναν στο σημείο, ενώ στα Προπύλαια οι περίπου 150 συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων. Στην Αχαρνών 100 άτομα πραγματοποίησαν πορεία επί της Αχαρνών προς Αγιο Νικόλαο, με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αλλαγή σχεδίων για ενιαία φορολόγηση...



Στο τραπέζι φόρος 35% για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ...
Σε αλλαγή των αρχικών προθέσεων για ενιαία φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών με συντελεστή 35% προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως προέκυψε από σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στο ...
τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση ενός συντελεστή 20% για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ενός δεύτερου συντελεστή 35% για εισοδήματα από 20.000 ευρω και πάνω. Παράλληλα, σχεδιάζεται από το φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών να αφαιρούνται οι δαπάνες για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα η θέσπιση ενιαίου φόρου για όλες τις επιχειρήσεις, ο οποίος μαζί με τα μερίσματα θα φθάνει κατ΄ ανώτατο όριο το 35%, από 42,5% που ήταν σήμερα....


Read more...

Αισιόδοξος ο Σαμαράς

Συνομιλία με δημοσιογράφους είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς, χαλαρός και ευδιάθετος βγήκε από το Μαξίμου. περπάτησε στην Ηρώδου του Αττικού για λίγο και επέστρεψε.
Σύμφωνα με τον ALPHA, εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος και είπε στους δημοσιογράφους ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Υπάρχουν, ανέφερε, αποκλίσεις αλλά μικρές. Δεν θα κλείσει, ωστόσο, είπε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της κυβέρνησης και τόνισε ότι όπως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έτσι και αυτό θα έχει συνεχείς συσκέψεις με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, αποκάλυψε ότι έχει τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες και όπως είπε χαρακτηριστικά :" Πολλές φορές οι καλές προσωπικές σχέσεις καθορίζουν πολλά στην πολιτική".

Read more...

Στον Πεπόνη οι «αμαρτωλές» πολυεθνικές

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας, διαβίβασε για έρευνα στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων που επέβαλαν την τελευταία διετία πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων σε πολυεθνικές εταιρίες που, όπως αναφέρει ο κ. Σούρλας, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθούνται τα προϊόντα τους σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.
Η προώθηση των προϊόντων γινόταν στους χώρους των τηλεπικοινωνιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ιατρικών και ορθοπεδικών συσκευών και των φαρμάκων. Τα πρόστιμα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, είναι τα χαμηλότερα προβλεπόμενα, καθώς υπήρξε συμβιβασμός δεδομένου ότι οι μητρικές εταιρείες δέχθηκαν πως διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα τους έχει επιβληθεί επιτήρηση από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια από εδώ και στο εξής.
Όπως υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας, κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, μεταξύ άλλων, «αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και σε άλλες χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, όπου καταβλήθηκε σε έναν μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών».
Είναι προφανές ότι «πρόκειται για κυκλώματα διαφθοράς, εκμαυλισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού που συνέβαλαν ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση», προσθέτει ο γενικός γραμματέας.
Επίσης, ο κ. Σούρλας τονίζει ότι οι σχετικές καταγγελίες, τα σχετικά στοιχεία, όπως και οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων των ΗΠΑ, απεστάλησαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αποστολείς των στοιχείων αυτών, αλλά και «όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θέλουν να πληροφορηθούν, ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα ως μεσάζοντες, ποιοι είναι οι τελικοί αποδέκτες, πόσα χρήματα καταχράστηκαν, ποια ήταν τα ποσά που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Σούρλας, ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι ελληνικές δικαστικές αρχές οι οποίες είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ή σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο τα ποσά τα οποία έγιναν αντικείμενο κατάχρησης. Τέλος, πρέπει να γίνει γνωστό ποιες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις επιβλήθηκαν σε όσους εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές και κατείχαν θέσεις στον δημόσιο τομέα.

Read more...

Κατεβάζουν ρολά στη Θεσ/νικη

Αν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ανταποκριθούν στο κάλεσμα του εμπορικού συλλόγου ΕΣΘ, τότε θα κλείσουν τα μαγαζιά τους στις 18 Οκτωβρίου. Οι καταστηματάρχες αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στην επιβολή νέων κεφαλικών και αναδρομικών φόρων, στην κατάργηση του αφορολόγητου των εμπόρων, στο παραεμπόριο και στη γεωγραφική απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου, καθώς και στην 'άλωση’ της αγοράς από τις πολυεθνικές και στο 'στέγνωμα' της αγοράς από τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης ο ΕΣΘ ζητά επιπλέον από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης να σβήσουν τα φώτα των καταστημάτων τους για πέντε μέρες, συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Read more...

Citi:Έξοδος από € αλλά όχι ακόμα

Μειωμένες είναι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τους επόμενους 12 έως 18 μήνες στο 60% από 90% σύμφωνα με την Citi.
 
«Πιστεύουμε πως η θέση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Angela Merkel, σε σχέση με το ζήτημα, έχει αλλάξει πρόσφατα καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές και καθώς φοβάται τις αρνητικές συνέπειες ενός γεγονότος, όπως η έξοδος της Ελλάδας, στις πιθανότητες επανεκλογής της,» αναφέρει η Citi.
Ένας ακόμα λόγος που σύμφωνα με την Citi έχουν μειωθεί οι πιθανότητες είναι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και η βελτίωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών μεγεθών.

Ωστόσο, η Citi εξακολουθεί να πιστεύει πως η Ελλάδα τελικά θα εξέλθει της Ευρωζώνης το α' 6μηνο του 2014, καθώς όπως εκτιμά ο πληθυσμός θα κουραστεί από την πολιτική της λιτότητας και πως η κυβέρνηση δεν θα εκπληρώνει τους τους στόχους οδηγώντα στην διακοπή της χρηματοδότησης.
Παράλληλα, οι προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο 7,3% το 2013 και στο 10,8% το 2014.

Read more...

Αναβλήθηκε για το μεσημέρι του Σαββάτου η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις


Μισθωτοί καιι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα βάρη των νέων σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα
Μισθωτοί καιι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα βάρη των νέων σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, αναβλήθηκε για τις 2:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των επώδυνων μέτρων, φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» τα 9 δισ. ευρώ για το 2013 (σε σύνολο 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014) εκ των οποίων τα μεγαλύτερα βάρη, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το πρόσθετο αυτό ποσό θα προέλθει από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, την περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά εφέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.

«Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου», τόνισε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στη τηλεόραση του Antenna και αποσαφηνίζοντας με αυτό τον τρόπο πως το εφετινό δώρο θα είναι και το τελευταίο που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα εξέταζε με τους επικεφαλής της τρόικας το διαρθρωτικό πακέτο που αφορά στην προώθηση μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων οι οποίες θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί πριν από τον Ιούνιο.

Η τρόικα θα παραθέσει στον κ. Στουρνάρα στοιχεία για τις προαπαιτούμενες δράσεις -όπως αυτή τα έχει επεξεργασθεί- προκειμένου να νομοθετηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει προεργασία και το 70% των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών και πάντως πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, στις 18-19 Οκτωβρίου.

Για τις υπόλοιπες θα επιχειρηθεί να έχουν υιοθετηθεί μέχρι την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια και τροπολογίες που θα ρυθμίζουν τις εκκρεμότητες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κυβέρνηση και κόμματα να τοποθετηθούν έναντι των απειλών της Χρυσής Αυγής, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τις δηλώσεις Κασιδιάρη


Ο Αλέξης Τσίπρας με τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας με τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την επίσημη τοποθέτηση όλων των κομμάτων, καθώς και της κυβέρνησης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις νέες δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, με στόχο την Μ.Ρεπούση, αλλά και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Τέτοιου τύπου δηλώσεις, αλλά και αντίστοιχου περιεχομένου φασιστικές ενέργειες, όχι μόνο δεν μας τρομοκρατούν, αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο στο να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την ενίσχυση της δημοκρατίας.

» Θεωρούμε επιβεβλημένη την επίσημη τοποθέτηση όλων των κομμάτων, καθώς και της κυβέρνησης, η οποία με τη στάση της ενθαρρύνει και αξιοποιεί τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής».

Σε ένα μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και την προάσπιση της Δημοκρατίας, πέρα από τις κομματικές διαφορές, καλεί τους πολίτες και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «όποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «απέναντι στα φασιστικά «τάγματα εφόδου», όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις καλούμαστε να αντιπαραθέσουμε τη δύναμη της πολιτικής ηθικής, τη δύναμη της ελευθερίας του λόγου, τη δύναμη του σεβασμού της διαφωνίας και της διαφορετικότητας, τη δύναμη του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής».

Δήλωση με αφορμή τα χθεσινά περιστατικά βίας με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και τις καταγγελίες για αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων, εξέδωσε και ο εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Κώστας Τριαντάφυλλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να δώσει την απόλυτη και δυναμική απάντησή της στα φαινόμενα που θυμίζουν Μεσαίωνα».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χωρισμένο στα δυο το ΠΑΣΟΚ

Σ’ ένα φαύλο κύκλο φαίνεται να έχει περιέλθει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την περιβόητη λίστα ''Λαγκάρντ''.
Στελέχη και βουλευτές του κόμματος θεωρούν ότι κατά τη χθεσινή παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ''έδειξε'' ουσιαστικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εκτιμούν λοιπόν, ότι μόλις καταθέσει και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα ''δείξει'' και αυτός με τη σειρά του τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τον διαδέχτηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Real FM, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δείχνει έντονα σημάδια διάλυσης, καθώς έχει χωριστεί σε δύο πλευρές.
Η πρώτη πλευρά, το λεγόμενο ''λαϊκό ΠΑΣΟΚ'', υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων. Η δεύτερη πλευρά, η οποία είναι μικρότερη, θεωρεί ότι πάση θυσία πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα μόλις έρθουν στη Βουλή.

Read more...

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα

Όργιο φημών για αποχωρήσεις


Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ισχυρή διεθνή παρουσία και πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους στις ξένες αγορές, αλλάζουν έδρα κυρίως για λόγους που σχετίζονται με τη ρευστότητα τους
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ισχυρή διεθνή παρουσία και πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους στις ξένες αγορές, αλλάζουν έδρα κυρίως για λόγους που σχετίζονται με τη ρευστότητα τους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την πρόθεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και να επενδύει στη χώρα, επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζ. Μηνάς

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης της τρίτης έκθεσης Αειφορίας 2010-2011, είπε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει την ελληνική οικονομία δημιουργώντας προστιθέμενη αξία.

Όπως αναφέρθηκε, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, για μισό αιώνα «είναι εδώ», οικοδομώντας ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Έλληνα καταναλωτή, παρέχοντας ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, υλοποιώντας προγράμματα ανταπόδοσης στην κοινωνία και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όργιο φημών για αποχωρήσεις 

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική αγορά κατακλύζεται από φήμες περί αποχώρησης επιχειρήσεων από τη χώρα, έπειτα από τις αποφάσεις κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Οι αποφάσεις της Coca-Cola 3E και της ΦΑΓΕ να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό (σε Ελβετία και Λουξεμβούργο αντίστοιχα) ενέτειναν αυτή τη φημολογία.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ισχυρή διεθνή παρουσία και πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους στις ξένες αγορές, αλλάζουν έδρα κυρίως για λόγους που σχετίζονται με τη ρευστότητα τους.

Με έδρα την Ελλάδα, αδυνατούν να λάβουν φθηνά δάνεια από τις ξένες τράπεζες, οι οποίες συνυπολογίζουν το «ελληνικό ρίσκο», δηλαδή τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ και την άτακτη χρεοκοπία.

Μολονότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή, τουλάχιστον στη φρασεολογία των Ευρωποαίων ηγετών για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο μεγάλες επιχειρήσεις (όχι μόνο ελληνικές, αλλά και ξένες, όπως για παράδειγμα οι γαλλικές τράπεζες) αποφασίζουν να φύγουν, προφανώς εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κερδών τα επόμενα έτη και τροφοδοτώντας παράλληλα σενάρια περί επικείμενης χρεοκοπίας.

Επιπλέον, αντικειμενικά υπονομεύεται η προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, καθώς -σχεδόν- κανένας δεν θα επενδύσει σε μία χώρα από την οποία φεύγουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Fitch: Φαίνεται η ένταση της ελληνικής κρίσης


Η απόφαση της Coca-Cola Hellenic να μετακινηθεί από την Ελλάδα στην Ελβετία και η πρόσφατη παρόμοια απόφαση της ΦΑΓΕ ,αποτελούν «περιορισμένο προηγούμενο» προς το παρόν για άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch.

Η αλλαγή έδρας, σε αντίθεση με την απλή εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια, μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, για επιχειρήσεις με σημαντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και ταμειακές ροές που προέρχονται απ' αυτές, σημειώνει.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Coca-Cola Hellenic, αναφέρει η Fitch, αναφερόμενη στην απόφαση της να μετακινηθεί στην Ελβετία και να εισαχθεί για κύρια διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει παρουσία σε 28 χώρες.

Η κίνηση της Coca-Cola Hellenic, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διαφοροποίησης δραστηριοτήτων πέραν της μητρικής αγοράς, όπως και η κίνηση της ΦΑΓΕ, αντανακλούν την ένταση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Την παραίτηση Στουρνάρα για τα περί εκκένωσης νησιών ζήτησε ο Π.Καμμένος

Aντιπαράθεση στην Ολομέλεια


Ο Πάνος Καμμένος συνομιλεί με τον Μανώλη Γλέζο, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πάνος Καμμένος συνομιλεί με τον Μανώλη Γλέζο, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ  

Αθήνα
Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών για την υπόθεση της εκκένωσης των νησιών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος, στη διάρκεια επερώτησης προς τον υπουργό Εσωτερικών για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχαν σημειώσει πως τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και περιλαμβάνονται στην ΑΟΖ, ενώ χωρίς τους κατοίκους τους εξαιρούνται.

«Αυτά τα νησιά είναι η Ελλάδα και δεν έχει κανένα δικαίωμα να την αδειάσει, κανείς, να την νοικιάσει ή να την πουλήσει» είχε αναφέρει ο κ. Καμμένος, παρατηρώντας αργότερα πως «χτυπάνε στο να κόψουν εκείνα τα κονδύλια που είναι το οξυγόνο για τη διατήρηση της πατρίδας μας».

Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Η ανοησία ενός οιουδήποτε ξένου υπαλλήλου, δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση, δεν προσδιορίζει ή εκφράζει την εθνική πολιτική στο Αιγαίο. Την πολιτική, την εκφράζει η εκλεγμένη κυβέρνηση, αξιόπιστα, μαχητικά και να είστε βέβαιοι πως, στην πράξη, αυτή η πολιτική επιδιώκεται να κατοχυρωθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

Ο Π.Καμμένος είπε ότι ο «υπουργός ήταν ειλικρινέστατος. Προκύπτει λοιπόν θέμα παραίτησης του κ. Στουρνάρα, ο οποίος είπε πως ουδέποτε ειπώθηκε από στελέχη της τρόικας τέτοιο πράγμα. Εδώ φαίνεται ότι η ανοησία του ξένου υπαλλήλου ειπώθηκε και, είτε λέει ψέματα ο κ. Στουρνάρας, είτε ο κ. Στυλιανίδης. Εγώ πιστεύω τον κ. Στυλιανίδη και θέτουμε θέμα παραίτησης του κ. Στουρνάρα».

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης προέβη σε νεώτερη δήλωση: «Επειδή με ενημερώνουν και με διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε δήλωση ξένου υπαλλήλου, επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Η εκλεγμένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτή που προσδιορίζει με απόλυτο τρόπο την εθνική στρατηγική και δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ας μην παίζουμε με αυτό, ας μη δημιουργούμε εντυπώσεις κι ας μείνουμε προσηλωμένοι στην εθνική προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ


Με νέες περικοπές στις συντάξεις «κλειδώνει» το πακέτο μέτρων


http://newpost.gr/post/160361/me-nees-perikopes-stis-syntakseis-kleidonei-to-paketo-metron/ 
Δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013 και όχι 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού «σφραγίζει» μέσα στις επόμενες ημέρες, έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Mάλιστα, το βαρύτερο φορτίο θα κληθούν να φέρουν οι συνταξιούχοι, καθώς τα μέτρα που τους αναλογούν φθάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. 

Το πρόσθετο αυτό ποσόν θα προέλθει: 

1 Από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ (από τις οποίες πάντως δεν θα περικοπούν τα 30 ευρώ, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός). 

2 Από την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (έναντι αρχικού σχεδια- σμού για περικοπές 2%-10%). 

Αυτά έρχονται να προστεθούν στην περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων, και βεβαίως στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Από τα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά και απασχολούσαν έντονα τις διαπραγματεύσεις μέχρι χθες ήταν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αυξάνεται αντί να μειώνεται οδηγώντας στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η τρόικα ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εφέτος για να καλυφθεί το κενό αυτό. Τελικά, μάλλον συμβιβάζεται με τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Το οικονομικό επιτελείο έδωσε σκληρή μάχη για να περιορίσει το πακέτο των μέτρων του 2013 και να κάνει την προσαρμογή ηπιότερη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα με τη ρήτρα αιρεσιμότητας, την οποία τελικά μετά κόπου εξασφάλισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Με βάση αυτή τη ρήτρα, αν τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα θα αποσυρθούν αντίστοιχα μέτρα. Εννοείται ότι, αν είναι χειρότερα, θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι πλέον έχουν τεθεί όλα τα θέματα: 

- Το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. 

- Τα διαρθρωτικά μέτρα που θα χαρακτηριστούν προαπαιτούμενα για τη δόση. 

- Η επιμήκυνση και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. 

- Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Read more...

Καταργούνται 127 ΔΟΥ

Στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την Επικράτεια, εντός του τρέχοντος έτους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του Κράτους.
Η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα και το παρουσίασε  σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού κ. Στουρνάρα, του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη και όλων των Γενικών Διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΟΥ.
Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ στη χώρα, έως τέλος του έτους: στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28), στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6), σε 13 Νομούς παραμένουν από 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35), σε 36 Νομούς παραμένει 1 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία, 114 ΔΥΟ,  επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων. Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.
Τέλος λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές – παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.
Το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 € ανά μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου. Άρα το συνολικό όφελος για το Κράτος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. €. Επιπλέον το Υπουργείο θα προβεί σε ενέργειες ένταξης των δαπανών αυτών στο ΕΣΠΑ, ώστε το Κράτος να επιχορηγηθεί κατά 95% από την Ε.Ε. και άρα η τελική οικονομική επιβάρυνση να είναι ελάχιστη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Αναδιαρθρώνεται ο χάρτης των ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον θα έχουμε καλύτερη λειτουργία των ΔΟΥ, με περισσότερους ελέγχους, περισσότερα έσοδα και μικρότερο κόστος».

Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πώς θα γίνεται η επιστροφή φόρου


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η τροπολογία, βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης.

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν είναι ο τρόπος που θα γίνεται η επιστροφή του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους καταναλωτές τη δικαιούνται με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, Χάρη Θεοχάρη, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους (το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας), όπως αναφέρει Το Βήμα.

Με αυτά τα στοιχεία θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος αν δικαιούται επιδότηση πετρελαίου. Μόλις λάβει το «πράσινο φως» θα επανέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή και θα αναγράψει τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς από τον πρατηριούχο ή την εταιρεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ώστε να γίνει διασταύρωση με το σύστημα «Ήφαιστος». Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διασταύρωση τότε θα προχωρά άμεσα η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει αναγράψει στην αίτηση.

Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος σε πολυκατοικία κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα αναγραφεί και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας, καθώς ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος. Επίσης, θα αναγράψει τα χιλιοστά του διαμερίσματος στο σύνολο της πολυκατοικίας.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Κι αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Έτσι, η μέγιστη επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α' ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β' ζώνη 510 ευρώ, στη Γ' ζώνη 270 ευρώ και στη Δ' ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά από τη Δευτέρα, θα πωλείται προς 1,35 ώς 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης μολονότι θα έχει ίδια φορολογία με το θέρμανσης θα πωλείται κατά 7-8 λεπτά ακριβότερα (περίπου 1,47 ευρώ το λίτρο) λόγω του ότι έχει διαφορετική επεξεργασία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τις πρώτες εβδομάδες το σύστημα δεν θα υπερφορτωθεί και έτσι όποιες ατέλειες υπάρχουν θα διορθωθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια είχαν προμηθευτεί το συγκεκριμένο καύσιμο πριν λήξει η περίοδος όπου πωλείτο με φόρο 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η επιμήκυνση φέρνει… εντάσεις Νέα σύγκρουση Σόιμπλε - Λαγκάρντ λόγω… Ελλάδας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκρούστηκε σήμερα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα αφού εκείνη τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για να θέσει η Ελλάδα υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της.

«Δεν θα έπρεπε να κάνουμε υποθέσεις» σχετικά με ένα τέτοιο αίτημα ωσότου γίνει γνωστό το περιεχόμενο της έκθεσης των πιστωτών της Ελλάδας, της "τρόικας" (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δήλωσε ο Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας λάμβανε μέρος σε μια συζήτηση μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται στο Τόκιο.

Η επικεφαλής του Ταμείου προειδοποίησε ότι λόγω της έλλειψης ανάπτυξης, των πιέσεων των αγορών και των μέτρων λιτότητας που ήδη έχουν ληφθεί, είναι απαραίτητος «λίγος περισσότερος χρόνος».

Ο Σόιμπλε αντέταξε ότι μια τέτοια μεταβολή των όρων του δανεισμού της Ελλάδας θα προκαλούσε σύγχυση στις αγορές και θα οδηγούσε σε μείωση της εμπιστοσύνης προς τις πολιτικές ηγεσίες. Η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο διοργανώνοντας δύο εκλογικές διαδικασίες και θα έπρεπε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ προκάλεσε ένταση χθες, όταν είχε δηλώσει πως η Ελλάδα χρειάζεται δύο χρόνια για να ανατάξει τα δημοσιονομικά της--ακριβώς το χρονικό διάστημα το οποίο ζητούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρόσφατα.

 «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και έχω σημειώσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δύο πρόσθετα χρόνια θα βοηθήσουν πολύ και θα ήταν λογικό (να δοθούν) στην Ελλάδα ώστε να επιτύχει πράγματι τους στόχους της», είπε η Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε πως «όταν πολλές χώρες υιοθετούν τα ίδια μέτρα λιτότητας ταυτόχρονα δημιουργούνται πολύ βαθύτερες συνέπειες για την ανάπτυξη. Αυτό το οποίο είχαμε υποστηρίξει για κάποιες από αυτές της χώρες είναι να πάνε λίγο πιο αργά. . . δεύτερον, μην επικεντρώνεστε σε έναν αριθμό, έναν ονομαστικό στόχο. Διασφαλίστε ότι εφαρμόζετε τα μέτρα που θα σάς φέρουν σε αυτόν τον αριθμό σε κάποιο στάδιο».

Η βραδύτητα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, στην Ισπανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να σταματήσει να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η μεταβολή της στάσης του Ταμείου έγινε θετικά δεκτή από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και επικριτές του Ταμείου, που λένε ότι οι σκληροί όροι που συνοδεύουν τα δάνεια του ΔΝΤ προκαλούν υπερβολικά οικονομικά δεινά και κάνουν πολύ δυσκολότερο για τις δανειολήπτριες χώρες να βγουν από το χρέος μέσω της ανάπτυξής τους.

 «Υποστηρίζαμε για πολύ καιρό ότι οι υπερβολικά προσηλωμένες, δρακόντειες δημοσιονομικές πολιτικές μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές και έχουν μια τάση να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα» από τα επιδιωκόμενα, επισήμανε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντου Μάντεγκα.

Όμως η Γερμανία, ο σημαντικότερος πιστωτής στην ΕΕ και χώρα-κλειδί σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να έχουν διάρκεια, αντιτάσσεται σε κάθε τέτοια πρόταση και λέει ότι η αλλαγή πορείας θα μείωνε την εμπιστοσύνη.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, από την πλευρά του, είπε ότι δεν υφίσταται «απολύτως» καμία πολιτική αντίσταση στο ενδεχόμενο η Μαδρίτη να ζητήσει κρατικό διεθνή δανεισμό, προφανώς αναφερόμενος στη Γερμανία.

Και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας να δοθεί σε χώρες της Ευρώπης περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους.

 «Ας μην αυταπατώμεθα. Χωρίς ανάπτυξη το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μάθημα της ιστορίας είναι ξεκάθαρο: η μείωση του δημόσιου ελλείμματος είναι απίστευτα δύσκολο χωρίς ανάπτυξη. Το υψηλό χρέος, με τη σειρά του, καθιστά δυσκολότερο να υπάρξει ανάπτυξη», επισήμανε στις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο τιμημένος με Βραβείο Νομπέλ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν αναφερόμενος στη νέα θέση του ΔΝΤ σημείωσε σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του: «συγχαρητήρια στο ΔΝΤ που είχε το θάρρος να το πει αυτό, κάτι που σημαίνει ότι αντιστέκεται σε μερικές πολύ ισχυρούς παίκτες και παραδέχονται ότι η δική του ανάλυση είχε σφάλματα».

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η διεθνής οικονομική κατάσταση δεν είναι πολύ πιο ασφαλής από το 2008--όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε μια παγκόσμια κρίση..protothema.gr

Read more...