Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

O ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ TYΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ





Read more...

Στο “Al Jazeera” η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αριάδνη Αγάτσα


Η νεοεκλεγμένη βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Αριάδνη Αγάτσα, ήταν επιλογή του παγκοσμίου φήμης δικτύου “Al Jazeera”, που έχει ξεπεράσει το CNN, ώστε να δώσει συνέντευξη για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί μεταναστών.
Έτσι, το “Al Jazeera” φιλοξένησε από την Ελλάδα αναλυτικές δηλώσεις της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άριας Αγάτσα, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους μετανάστες.
Τα βασικά σημεία της παρέμβασης από την κυρία Αγάτσα Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων:
«…Η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί μια πραγματικότητα… η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί με τον νομοσχέδιο να υπάρξει μια κοινωνική και νομική μεταρρύθμιση, ώστε ν’ αποτραπεί η εκμετάλλευσή τους, αλλά και να επιλυθούν τα ασφαλιστικά ζητήματα και η μαύρη αγορά εργασίας, η ένταξη στην κοινωνία των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας... θα υπάρξει διάλογος και διαβούλευση ώστε επιλυθούν τα όποια προβλήματα… δεν έχουν υπόσταση οι αντιδράσεις της άκρας δεξιάς…».
Η σχετική ανάρτηση με το ρεπορτάζ και την συνέντευξη της Άριας Αγάτσα στο “Al Jazeera”, στην επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού, ΕΔΩ!
Να που βουλευτές και μάλιστα μια νεοεκλεγμένη, προβάλει τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και τα πήγε περίφημα.



Read more...

Ο γρίφος της παραίτησης Μιχαλάκου.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα κ.Στέφανου Μιχαλάκου οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.Ποιοί είναι άραγε οι προσωπικοί λόγοι?Πως εμπλέκεται ο βουλευτής κ.Νιώτης στην παραίτηση?Γιά ποιό θέμα ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Νίκαιας τον βουλευτή του Πασοκ(παραμονές Χριστουγέννων και κατά την διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψης) και αυτός με την σειρά του τον υπουργό κ.Λοβέρδο?Μέγας ο γρίφος και όποιος τον λύσει δικαιούται κέρασμα στο κυλικείο του Νοσοκομείου.
yperpasok


Read more...

Δήλωση του Θ. Πάγκαλου μετά τη συζήτηση για την Οικονομία στο Ίδρυμα Α. Παπανδρέου

Πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ) συζήτηση με θέμα τις εμπειρίες υλοποίησης οικονομικών προγραμμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συζήτηση στην οποία μετείχε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, μετά το τέλος της συζήτησης ανέφερε πως μετείχαν γνωστοί επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν και στη συνάντηση της Σύμης.

Πρόκειται, είπε, για μια γνωστή ομάδα διεθνών προσωπικοτήτων, εγνωσμένου κύρους, πολιτικού και επιστημονικού με τους οποίους συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με βάση και την πολιτική της Κυβέρνησης και τη διεθνή κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι τα μηνύματα ήταν θετικά στο τέλος της συζήτησης, με πολλές ερωτήσεις και ζωηρή συζήτηση και εξήγησε ότι οι περισσότερες απόψεις εξέφραζαν "μίαν έντονη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας".

nooz.gr


Read more...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ...


Από το : kapistri

Μόλις το άκουσα στο Ράδιο-Θέμα από τον Σρόιτερ και την Αρσένη και χάρηκα ιδιαίτερα. Ο κ. Γερουλάνος μίλησε! ΜΙΛΗΣΕ και είπε ότι κλιμακωτά (το είπε και ο Παπακωνσταντίνου σήμερα το πρωί στο ΜΕGΑ) ότι μέχρι 50% θα μειωθούν οι προκλητικές αποδοχές των μεγαλοσυμβασιούχων της ΕΡΤ. Όσοι παίρνουν μέχρι 3,5 χιλιάρικα θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 5%, μισθοί μέχρι 7.000 μειώνονται κατά 10%, μισθοί που φτάνουν μέχρι 10.000 θα έχουν μείωση 20%, μισθοί (άκου, άκου) 10.000 -15.000 το μήνα (φτώχεια καταραμένη) μειώνονται κατά 30% και από εκεί και πάνω θα υπάρχει... διαπραγμάτευση. Κάτι έγινε, αν και περιμέναμε δραστικές περικοπές. Σιγά που υπάρχει τέτοιο μισθολόγιο και για τους άλλους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους! Από την άλλη έχεις και τις προκλητικές παρεμβάσεις των μεγαλοδημοσιογράφων. Να ακούς δηλαδή, τους προκλητικούς Οικονόμου - Λυριτζή να σου λένε ότι τα λεφτά που παίρνουν (δίκαια τα παίρνουν), τα φέρνουν διπλά και τριπλά στην ΕΡΤ!
Σιγά, βρε ήρωες, τι μας φέρνετε, βρε σε μονοπωλιακά καθεστώτα, όπως είν αι για κάποιες περιοχές η ΕΡΤ (στο εξωτερικό για παράδειγμα). Τι φέρνετε, αφού η θεαματικότητα μετριέται κάτω από τη βάση. Θα μένετε στην ίδια τάξη ή θα σας έδιωχνε ο ιδιώτης επιχειρηματίας. Πλάκα κάνετε; Γιαυτό χρεοκόπησε η ΕΡΤ; Όσο για το αν δε θελήσατε να γίνετε δημόσιοι, δεν είναι και κατόρθωμα! Πού θα παίρνατε, ως δημόσιοι υπάλληλοι, τόσα λεφτά;
Καλύτερα να σταματήσετε τη συζήτηση. Δε σας συμφέρει. Χάσατε την "εξωθεν" κοινή υποστήριξη!
fimotro


Read more...

Μήνυμα Βενιζέλου προς τους Ευρωπαίους ελεγκτές


Μήνυμα Βενιζέλου προς τους Ευρωπαίους ελεγκτές

του Μάκη Πολλάτου

Το σαφές μήνυμα ότι «ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών» έστειλε με δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας.

Με τη φράση αυτή ο κ. Β. Βενιζέλος επιχειρεί να οριοθετήσει την προσπάθεια παρέμβασης της ΕΕ στα αμυντικά θέματα της Ελλάδας. Και αυτό διότι όπως προκύπτει από διαρροές αλλά και επίσημες πληροφορίες, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν από το υπουργείο Άμυνας να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών.

Μάλιστα, οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΕ ενημέρωσαν τους ανώτατους αξιωματικούς του Πενταγώνου, με τους οποίους συναντήθηκαν, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούν εκ νέου, γεγονός που αφήνει υπόνοιες για πιθανή προσπάθεια επιβολής από την Κομισιόν συγκεκριμένων μέτρων για την περιστολή των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.
protothema.gr

Read more...

ΥπΟικ: Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η αναστολή των πλειστηριασμών



Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η αναστολή των πλειστηριασμών που αφορούν απαιτήσεις τραπεζών και εταιριών παροχής πιστώσεων κατά δανειοληπτών και οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών "κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις" η οποία πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη μη διενέργεια πλειστηριασμών για τα ποσά έως 200.000 ευρώ έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2009.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την περαιτέρω αναστολή της προθεσμίας υλοποιείται η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.
nooz.gr


Read more...

Συζήτηση για την Οικονομία με διεθνείς εμπειρογνώμονες στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου

Συζήτηση με θέμα , τις καλές εμπειρίες υλοποίησης οικονομικών προγραμμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και ώρα 8 το πρωί με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν: Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κυβερνητικά στελέχη και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες για θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής: Robert Ford, Αναπληρωτής Διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος Μελετών του ΟΟΣΑ,
Jens Henriksson, Εκτελεστικός Διευθυντής για τις Βόρειες Χώρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας,
Dr. Stuart Holland, πρώην Βουλευτής, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Coimbra,
James Galbraith, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
kentri.g


Read more...

Παραίτηση Γενικού Γραμματέα


ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ το βράδυ ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Στέφανος Μιχαλάκος. Ο κ. Μιχαλάκος υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, η οποία έγινε αποδεκτή. Είχε διοριστεί στη θέση αυτή στις 22 Νοεμβρίου, μέσα από τη διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης.Η παραίτηση είχε υποβληθεί στον κ.Λοβέρδο από τις 30 Δεκεμβρίου και χθές το βράδυ έγινε αποδεκτή.

yperpasok

Read more...

Αναδρομικός φόρος για γονικές παροχές και δωρεές

Με τους αυξημένους συντελεστές που θα προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος θα επιβαρύνονται από σήμερα όσοι κάνουν γονικές παροχές, δωρεές ή κληρονομούν περιουσίες, αλλά θα καταβάλουν το φόρο αναδρομικά αφού ψηφιστεί ο νόμος γύρω στο Μάρτιο.

Αυτό προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε τη νύχτα στη βουλή. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν ουρές σε εφορίες και συμβολαιογραφικά γραφεία προκειμένου να διεκπεραιωθούν γονικές παροχές, ιδιαίτερα για περιπτώσεις μεγάλων περιουσιών

Με την ίδια τροπολογία επιβάλλονται αυξήσεις 20% στη φορολογία τσιγάρων και ποτών.

Διευκρινήσεις Παπακωνσταντίνου στο MEGA

Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ διαβεβαίωσε το πρωϊ στο Μέγκα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνοντας το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Σφήνα.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση άμεσης αύξησης του ειδικού φόρου καυσίμων, πρόσθεσε ωστόσο, ότι έως το 2012 θα πρέπει η Ελλάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία να προχωρήσει σε αύξηση αυτού του φόρου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ή κατάργησης του 14ου μισθού.
Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αναγράφονται οι καταθέσεις στη φορολογική δήλωση.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους και την έλευση ευρωπαίων ελεγκτών στην Αθήνα, σημείωσε: «Κανέναν δεν χαροποιεί που βρίσκονται εδώ ευρωπαίοι ελεγκτές. Αισθάνομαι άβολα να υπερασπίζομαι εικόνα που δεν τιμά την Ελλάδα. Η χώρα μας αντιμετωπίζει καχυποψία και εχθρότητα στην Ευρωπαική Ένωση».
«Πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας για να ανακτήσουμε την αξιοπρεπειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών, συμπληρώνοντας πως δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ιταμές συμπεριφορές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την επιβολή φόρου για ενίσχυση του ασφαλιστικού, που δεν θα αφορά, όμως, την πλατιά βάση των πολιτών.

Για το θέμα των αποδείξεων ξεκαθάρισε ότι θα μετράνε όλες – πλην των ΔΕΚΟ - και μέρος του αφορολόγητου θα συνδέεται με αυτές.
nooz.gr


Read more...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ...


Τέλος στο πάρτι με τις προκλητικές αμοιβές δημοσιογράφων και στελεχών της κρατικής τηλεόρασης έβαλε σήμερα το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα Mega" o Τσάρος της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο... υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι μισθοί αυτοί αποτελούν πρόκληση και ότι θα περικοπούν άμεσα ώστε να μην προκαλείται η κοινωνία. Επιτέλους...



Read more...

ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με τους αυξημένους συντελεστές που θα προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος θα επιβαρύνονται από σήμερα όσοι κάνουν γονικές παροχές, δωρεές ή κληρονομούν περιουσίες, αλλά θα πληρώσουν τον φόρο αναδρομικά, αφού ψηφιστεί ο νόμος σε 2-3 μήνες. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, με την οποία επιβάλλονται επίσης αυξήσεις 20% στη φορολογία των τσιγάρων...
και των ποτών.
Μετά το κύμα των γονικών παροχών που έγιναν τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποφύγουν οι φορολογούμενοι την επικείμενη νέα, υψηλότερη φορολόγηση, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα με τη ρύθμιση αυτή να περιορίσει την περαιτέρω διαρροή εσόδων και να μην εξανεμιστεί τελείως το όφελος για το κράτος από τη νέα ρύθμιση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, η τροπολογία προβλέπει ότι όσες γίνουν από την επομένη της κατάθεσης του νόμου, δηλαδή από σήμερα, θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι προοδευτική, αλλά θα έχει υψηλό αφορολόγητο. Έτσι, ενώ σήμερα υπάρχει αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 1% επί της κληρονομούμενης περιουσίας, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι περιουσίες των 500.000 ευρώ και του 1 εκατ. ευρώ θα υποστούν μεγάλη επιβάρυνση σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.
Επειδή, όμως, ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο, η τροπολογία ορίζει ότι όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο καθεστώς.
20% πάνω σε τσιγάρα και ποτά
Εν τω μεταξύ, η ίδια τροπολογία ρυθμίζει και την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των ποτών κατά 20%. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στα τσιγάρα ο συντελεστής του φόρου θα αυξηθεί από 57,5% σε 70% της τιμής τους. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των τσιγάρων που πωλούνται 2 ευρώ κατά 19 λεπτά και αυτών που πωλούνται 3,2 ευρώ κατά 41 λεπτά. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 930 εκατ. ευρώ. Άλλα 70 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την αύξηση της φορολογίας των ποτών.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είχε διατυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ήταν να αυξηθεί η φορολογία στα δύο αυτά προϊόντα κατά 10%, αλλά ύστερα από την πίεση των Βρυξελλών για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος αποφάσισε να διπλασιάσει την επιβάρυνση.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ... ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε κανονική ανάκριση υπέβαλαν πέντε υπουργούς κοινοτικοί υπάλληλοι, και μάλιστα χαμηλής βαθμίδας, απεσταλμένοι των Βρυξελλών. Σε ύφος ιταμό, που πολλές φορές άγγιξε τα όρια της απρέπειας και κυρίως της αξιοπρέπειας των «ανακρινομένων», οι κοινοτικοί υπάλληλοι έκαναν φύλλο και φτερό τα στοιχεία που τους παρέθεσαν οι υπουργοί, στο πλαίσιο της εξέτασης του περιεχομένου του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο θα υποβληθεί στην Κομισιόν περίπου στα τέλη του μηνός. Ενδεικτικό της καχυποψίας που διατρέχει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής...
Επιτροπής με την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η κοινοτική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας απλός διευθυντής της Κομισιόν ονόματι Γιούργκεν Κρόγκερ, γερμανικής καταγωγής, θεωρώντας εκ προοιμίου ότι τα στοιχεία που έθεταν υπ΄ όψιν της οι υπουργοί ήταν ψεύτικα, ζητούσε συνεχώς εξηγήσεις και επέμενε στην επαλήθευσή τους.
Υπουργός, ο οποίος υποβλήθηκε στην «ανάκριση», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «ήταν μια εξευτελιστική διαδικασία, η οποία μας έδωσε μια πρόγευση για το τι θα σημαίνει για τη χώρα, αν τεθεί σε κανονική επιτήρηση, δηλαδή να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για τις πολιτικές που θα ακολουθεί η κυβέρνηση».
Επίμονες ερωτήσεις
Οι έξι κοινοτικοί υπάλληλοι της αντιπροσωπείας υπό τον κ. Κρόγκερ ανέκριναν τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λ. Κατσέλη, Εργασίας Α. Λοβέρδο, τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νικ. Πολύζο και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Άμυνας. Όπως έγινε γνωστό, ακολούθησαν και στις πέντε επαφές τους με τα μέλη της κυβέρνησης την ίδια τακτική: επίμονες ερωτήσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες δεν έχει προχωρήσει ακόμη η κυβέρνηση, απαίτηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις αποφάσεις που οδηγούν στη μείωση των δαπανών, άρνηση των εσόδων ως μέσου για τη μείωση των ελλειμμάτων και εμμονή σε ζητήματα που αφορούν τις χρόνιες ασθένειες της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι απαιτούσαν με φορτικό τρόπο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Άμυνας να δηλώσουν πότε και πόσο θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες και εκείνοι να δηλώνουν κατ΄ επανάληψιν ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων της διεθνούς θέσης της χώρας αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά γενικότερες κυβερνητικές πολιτικές.
Στη δήλωση μάλιστα των υπηρεσιακών παραγόντων ότι θα μειωθούν κατά 12,5% οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Άμυνας και κατά 6,5% οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου, οι κοινοτικοί υπάλληλοι απαίτησαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μειώσεις αυτές είναι πραγματικές και όχι... αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής και στοιχεία για το ποια στρατόπεδα προτίθεται να κλείσει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει χρήματα!
Σε μια άλλη περίπτωση, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, στη δέσμευσή του ότι θα μειωθούν οι δαπάνες του υπουργείου κατά 4 δισ. ευρώ, με επίμονο τρόπο προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η μείωση θα είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και πως τα υπόλοιπα 2 δισ. ανήκουν στον χώρο του ιδεατού.
Κατά την ίδια συνάντηση, οι κοινοτικοί απαίτησαν κατ΄ επανάληψιν από τον κ. Λοβέρδο να δεσμευθεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και στην άρνηση του τελευταίου να δηλώσει κάτι τέτοιο, δυσφόρησαν εμφανώς. Ο κ. Λοβέρδος πάντως τους δήλωσε ότι θα επιφέρει αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπου μία από τις βασικότερες θα είναι η κατάργηση κάθε κινήτρου πρόωρης συνταξιοδότησης, θα επιβληθεί άμεσος φόρος για τις συντάξεις και θα περιοριστεί η δαπάνη των φαρμάκων- μέτρα τα οποία έτυχαν της αποδοχής τους.
Στο υπουργείο Υγείας το κλιμάκιο της Κομισιόν ζήτησε να μπει... μαχαίρι και στις δαπάνες που αφορούν μισθούς και αποζημιώσεις για το προσωπικό του ΕΣΥ.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πάντως τους απάντησε- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι αυτές οι δαπάνες δεν μπορούν να μειωθούν, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός στοχεύει στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και αποζημιώσεις των εφημεριών. Καχυποψία
Σε κάθε περίπτωση, από τις επαφές που είχε το κοινοτικό κλιμάκιο με τα κυβερνητικά στελέχη, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η διάχυτη καχυποψία για τα στοιχεία των ελληνικών υπηρεσιών είναι τόσο βαθιά ώστε κανένα νούμερο δεν γίνεται αποδεκτό πριν εξεταστεί ενδελεχώς και ώς την τελευταία του λεπτομέρεια. Και το βασικότερο όλων είναι ότι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας επειδή βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και δεν συνοδεύεται από παράλληλη, σημαντικότερη ίσως, μείωση των δαπανών.
fimotro


Read more...

ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

«Καμπάνες» ήχησαν χθες σε πέντε υπουργεία. Tο κλιμάκιο των στελεχών της Kομισιόν και της EKT έκανε φύλλο και φτερό τα στοιχεία των υπουργείων Oικονομικών, Oικονομίας, Εργασίας, Aμυνας και Yγείας και απηύθυνε συστάσεις για: Ψαλίδισμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Mείωση των δαπανών για συντάξεις.
Kαθιέρωση...
ευέλικτων μορφών εργασίας.
Περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες.
«Πάγωμα» εξόδων για φάρμακα και προμήθειες στον χώρο της υγείας.
Δραστικό περιορισμό των υπερωριών, των οδοιπορικών και των υπόλοιπων πρόσθετων αμοιβών των ένστολων.
Aνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.
Oρισμένα από τα μέτρα που προτείνουν έχουν έντονο... άρωμα Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, ελεγκτές του οποίου θα τσεκάρουν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη εβδομάδα.
Tο κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων εξέρχεται από το υπ. OικονομίαςTώρα, όσον αφορά τις πιέσεις για τις μισθολογικές δαπάνες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών διευκρίνισε χθες πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού και ξεκαθάρισε ότι οι συστάσεις περιορίζονται σε γενικές κατευθύνσεις. Πιο αναλυτικά, οι κοινοτικοί ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των μέτρων και εκτίμηση του κόστους ή των εσόδων που αυτά θα αποφέρουν.
H κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει τις όποιες διορθώσεις στο ΠΣA και να ποσοτικοποιήσει όλες τις δράσεις.
Στόχος είναι το τελικό κείμενο του Προγράμματος να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, στα μέσα Iανουαρίου, στη συνέχεια να κατατεθεί στη Bουλή και στην Kομισιόν κατά τις 20 του μήνα, ώστε στις 27 το Kολέγιο των Eπιτρόπων να μπορεί να έχει έτοιμη εισήγηση προς την Oικονομική και Nομισματική Eπιτροπή. Mε βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, το ΠΣA θα εγκριθεί στις 16 Φεβρουαρίου από το Eκοφίν, το οποίο θα επικυρώσει και τον χρόνο που θα έχει η Eλλάδα στη διάθεσή της για να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%. Xθες το κλιμάκιο της Kομισιόν και της EKT είχε διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Oικονομίας, τον υπουργό Eργασίας, τους γενικούς γραμματείς στα υπουργεία Yγείας και Aμυνας, και με τον υπουργό Oικονομικών. Σήμερα ολοκληρώνει την επίσκεψή του με επαφές στον Oργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους.
Oι κοινοτικοί φεύγουν για να ξανάρθουν τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των μηνιαίων ελέγχων του προϋπολογισμού.
fimotro


Read more...

ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΠΟΤΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ...


Πρόσθετοι φόροι 930 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκαν από χθες το βράδυ στα ποτά και τα τσιγάρα με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης, από χθες το βράδυ και πέρα από κάθε προσδοκία άρχισαν να ισχύουν νέες κλίμακες και αφορολόγητα για τις γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ. Στην αιτιολογική έκθεση τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται επίσης ότι με την πρόσθετη φορολογία... στα τσιγάρα αυξάνεται η τιμή του πακέτου που μέχρι σήμερα είχε 2 ευρώ κατά 0,19 ευρώ και του πακέτου που στοίχιζε 3,20 ευρώ κατά 0,41 ευρώ.
Δεν διευκρινίζονται τα συνολικά φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας στις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Η οριστική εκκαθάριση του φόρου για τις μεταβιβάσεις αυτές θα γίνει βάσει των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου όταν αυτός ψηφιστεί στη Βουλή. Διευκρινίζεται πάντως από το υπουργείο Οικονομικών ότι η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από τις 8 Ιανουαρίου 2010.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην πλέον ζητούμενη τιμή στα βιομηχανοποιημένα καπνά από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%. Οι ρυθμίσεις κρίνονται σκόπιμες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και να αποτελέσουν αντικίνητρο κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης προσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο στα βιομηχανοποιημένα καπνά. Για τους ίδιους λόγους κρίθηκε αναγκαία η αύξηση του ΕΦΚ στα ποτά. Οι αυξήσεις αυτές είναι αναλογικές και επιβαρύνουν λιγότερο τα προϊόντα με χαμηλή τιμή που καταναλώνονται από τα στρώματα με χαμηλό εισόδημα. Από τις προτεινόμενες διατάξεις τα εισοδήματα επί του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε 930 εκατομμύρια ευρώ και 70 εκατομμύρια ευρώ για τα ποτά. Η αύξηση των εσόδων από τις δωρεές και τις γονικές παροχές εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (αριθμός και αντικείμενο φορολογικών υποθέσεων, φορολογικές κλίμακες νέου θεσμικού πλαισίου κ.λπ.).

/fimotro

Read more...

ΥΠΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΧΩΡΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Υπό καθεστώς ευρωπαϊκού οικονομικού ελέγχου και ασφυκτικής επιτήρησης από κλιμάκιο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει τεθεί από προχθές η κυβέρνηση. Οι απεσταλμένοι της ΕΕ που ελέγχουν την πιστότητα και την αποτελεσματικότητα του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης επισκέφθηκαν χθες πέντε υπουργεία και έκαναν «φύλλο και φτερό» τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, υποβάλλοντας τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τους ίδιους τους υπουργούς, σε μια ιδιαίτερα...
δυσάρεστη διαδικασία. «Ολη αυτή η κατάσταση μάς προκαλεί πρωτόγνωρα και ιδιαίτερα δυσάρεστα συναισθήματα» τόνιζε χθες στο «Βήμα» υπουργός που πέρασε από το «κόσκινο» του κλιμακίου της ΕΕ, η οποία εξέτασε χθες, μέτρο προς μέτρο, όλο το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, δηλώνοντας ταυτόχρονα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους πως δεν το εμπιστεύονται επειδή στηρίζεται κυρίως σε αύξηση των εσόδων και λιγότερο στην περικοπή κρατικών δαπανών.
Οι απεσταλμένοι της ΕΕ προέβησαν στη διεξαγωγή ελέγχων ανήμερα τα Θεοφάνιααρχίζοντας από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ χθες μεταφέρθηκαν στα υπουργεία Οικονομίας, και Εργασίας, εξετάζοντας επί τρεις ώρες τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνομιλώντας στη συνέχεια επί μία ώρα με την υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Στη συνέχεια περιόδευσαν στα υπουργεία Αμυνας και Υγείας, ζητώντας διευκρινίσεις για κάθε ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Ηταν ευγενικοί, αλλά πολύ σοβαροί και αμείλικτοι σε όλες τις περιπτώσεις που διαπίστωναν ασάφειες και αοριστίες» παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη τα οποία υπέστησαν τον έλεγχό τους, ο οποίος, όπως τους ανακοινώθηκε, θα επαναληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου για να ελεγχθεί αν εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα, το οποίο εν τω μεταξύ θα έχει λάβει την έγκριση του Εco/Fin και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε όλα τα υπουργεία, που επισκέφθηκαν, ρώτησαν τους υπουργούς αν είναι αποφασισμένοι να επωμισθούν το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται σκληρά μέτρα και περικοπές δαπανών οι οποίες θίγουν κεκτημένα και προνόμια, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι ίδιοι προτιμούν για την ταχύτερη ανάκαμψη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας τα μόνιμα μέτρα από τα προσωρινά και τις ρυθμίσεις περικοπής δαπανών από τα σχέδια αύξησης των εσόδων. Ταυτόχρονα ζήτησαν ρητά τη δέσμευση των υπουργών ότι θα περιορίσουν όλα τα ευεργετικά μέτρα που αφορούν προνομιούχους εργαζομένους, όπως για παράδειγμα τα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά και ότι θα επιμείνουν σε όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει, αγνοώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των συνδικαλιστικών φορέων.

fimotro

Read more...

ΑΛΛΟΙ 14 ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 16 ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ!!!

[_17604~1.JPG]
Read more...

O TYΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...









Read more...