Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ... ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε κανονική ανάκριση υπέβαλαν πέντε υπουργούς κοινοτικοί υπάλληλοι, και μάλιστα χαμηλής βαθμίδας, απεσταλμένοι των Βρυξελλών. Σε ύφος ιταμό, που πολλές φορές άγγιξε τα όρια της απρέπειας και κυρίως της αξιοπρέπειας των «ανακρινομένων», οι κοινοτικοί υπάλληλοι έκαναν φύλλο και φτερό τα στοιχεία που τους παρέθεσαν οι υπουργοί, στο πλαίσιο της εξέτασης του περιεχομένου του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο θα υποβληθεί στην Κομισιόν περίπου στα τέλη του μηνός. Ενδεικτικό της καχυποψίας που διατρέχει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής...
Επιτροπής με την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η κοινοτική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας απλός διευθυντής της Κομισιόν ονόματι Γιούργκεν Κρόγκερ, γερμανικής καταγωγής, θεωρώντας εκ προοιμίου ότι τα στοιχεία που έθεταν υπ΄ όψιν της οι υπουργοί ήταν ψεύτικα, ζητούσε συνεχώς εξηγήσεις και επέμενε στην επαλήθευσή τους.
Υπουργός, ο οποίος υποβλήθηκε στην «ανάκριση», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «ήταν μια εξευτελιστική διαδικασία, η οποία μας έδωσε μια πρόγευση για το τι θα σημαίνει για τη χώρα, αν τεθεί σε κανονική επιτήρηση, δηλαδή να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για τις πολιτικές που θα ακολουθεί η κυβέρνηση».
Επίμονες ερωτήσεις
Οι έξι κοινοτικοί υπάλληλοι της αντιπροσωπείας υπό τον κ. Κρόγκερ ανέκριναν τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λ. Κατσέλη, Εργασίας Α. Λοβέρδο, τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νικ. Πολύζο και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Άμυνας. Όπως έγινε γνωστό, ακολούθησαν και στις πέντε επαφές τους με τα μέλη της κυβέρνησης την ίδια τακτική: επίμονες ερωτήσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες δεν έχει προχωρήσει ακόμη η κυβέρνηση, απαίτηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις αποφάσεις που οδηγούν στη μείωση των δαπανών, άρνηση των εσόδων ως μέσου για τη μείωση των ελλειμμάτων και εμμονή σε ζητήματα που αφορούν τις χρόνιες ασθένειες της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι απαιτούσαν με φορτικό τρόπο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Άμυνας να δηλώσουν πότε και πόσο θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες και εκείνοι να δηλώνουν κατ΄ επανάληψιν ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων της διεθνούς θέσης της χώρας αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά γενικότερες κυβερνητικές πολιτικές.
Στη δήλωση μάλιστα των υπηρεσιακών παραγόντων ότι θα μειωθούν κατά 12,5% οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Άμυνας και κατά 6,5% οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου, οι κοινοτικοί υπάλληλοι απαίτησαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μειώσεις αυτές είναι πραγματικές και όχι... αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής και στοιχεία για το ποια στρατόπεδα προτίθεται να κλείσει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει χρήματα!
Σε μια άλλη περίπτωση, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, στη δέσμευσή του ότι θα μειωθούν οι δαπάνες του υπουργείου κατά 4 δισ. ευρώ, με επίμονο τρόπο προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η μείωση θα είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και πως τα υπόλοιπα 2 δισ. ανήκουν στον χώρο του ιδεατού.
Κατά την ίδια συνάντηση, οι κοινοτικοί απαίτησαν κατ΄ επανάληψιν από τον κ. Λοβέρδο να δεσμευθεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και στην άρνηση του τελευταίου να δηλώσει κάτι τέτοιο, δυσφόρησαν εμφανώς. Ο κ. Λοβέρδος πάντως τους δήλωσε ότι θα επιφέρει αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπου μία από τις βασικότερες θα είναι η κατάργηση κάθε κινήτρου πρόωρης συνταξιοδότησης, θα επιβληθεί άμεσος φόρος για τις συντάξεις και θα περιοριστεί η δαπάνη των φαρμάκων- μέτρα τα οποία έτυχαν της αποδοχής τους.
Στο υπουργείο Υγείας το κλιμάκιο της Κομισιόν ζήτησε να μπει... μαχαίρι και στις δαπάνες που αφορούν μισθούς και αποζημιώσεις για το προσωπικό του ΕΣΥ.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πάντως τους απάντησε- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι αυτές οι δαπάνες δεν μπορούν να μειωθούν, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός στοχεύει στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και αποζημιώσεις των εφημεριών. Καχυποψία
Σε κάθε περίπτωση, από τις επαφές που είχε το κοινοτικό κλιμάκιο με τα κυβερνητικά στελέχη, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η διάχυτη καχυποψία για τα στοιχεία των ελληνικών υπηρεσιών είναι τόσο βαθιά ώστε κανένα νούμερο δεν γίνεται αποδεκτό πριν εξεταστεί ενδελεχώς και ώς την τελευταία του λεπτομέρεια. Και το βασικότερο όλων είναι ότι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας επειδή βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και δεν συνοδεύεται από παράλληλη, σημαντικότερη ίσως, μείωση των δαπανών.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: