Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΥΠΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΧΩΡΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Υπό καθεστώς ευρωπαϊκού οικονομικού ελέγχου και ασφυκτικής επιτήρησης από κλιμάκιο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει τεθεί από προχθές η κυβέρνηση. Οι απεσταλμένοι της ΕΕ που ελέγχουν την πιστότητα και την αποτελεσματικότητα του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης επισκέφθηκαν χθες πέντε υπουργεία και έκαναν «φύλλο και φτερό» τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, υποβάλλοντας τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τους ίδιους τους υπουργούς, σε μια ιδιαίτερα...
δυσάρεστη διαδικασία. «Ολη αυτή η κατάσταση μάς προκαλεί πρωτόγνωρα και ιδιαίτερα δυσάρεστα συναισθήματα» τόνιζε χθες στο «Βήμα» υπουργός που πέρασε από το «κόσκινο» του κλιμακίου της ΕΕ, η οποία εξέτασε χθες, μέτρο προς μέτρο, όλο το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, δηλώνοντας ταυτόχρονα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους πως δεν το εμπιστεύονται επειδή στηρίζεται κυρίως σε αύξηση των εσόδων και λιγότερο στην περικοπή κρατικών δαπανών.
Οι απεσταλμένοι της ΕΕ προέβησαν στη διεξαγωγή ελέγχων ανήμερα τα Θεοφάνιααρχίζοντας από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ χθες μεταφέρθηκαν στα υπουργεία Οικονομίας, και Εργασίας, εξετάζοντας επί τρεις ώρες τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνομιλώντας στη συνέχεια επί μία ώρα με την υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Στη συνέχεια περιόδευσαν στα υπουργεία Αμυνας και Υγείας, ζητώντας διευκρινίσεις για κάθε ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Ηταν ευγενικοί, αλλά πολύ σοβαροί και αμείλικτοι σε όλες τις περιπτώσεις που διαπίστωναν ασάφειες και αοριστίες» παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη τα οποία υπέστησαν τον έλεγχό τους, ο οποίος, όπως τους ανακοινώθηκε, θα επαναληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου για να ελεγχθεί αν εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα, το οποίο εν τω μεταξύ θα έχει λάβει την έγκριση του Εco/Fin και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε όλα τα υπουργεία, που επισκέφθηκαν, ρώτησαν τους υπουργούς αν είναι αποφασισμένοι να επωμισθούν το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται σκληρά μέτρα και περικοπές δαπανών οι οποίες θίγουν κεκτημένα και προνόμια, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι ίδιοι προτιμούν για την ταχύτερη ανάκαμψη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας τα μόνιμα μέτρα από τα προσωρινά και τις ρυθμίσεις περικοπής δαπανών από τα σχέδια αύξησης των εσόδων. Ταυτόχρονα ζήτησαν ρητά τη δέσμευση των υπουργών ότι θα περιορίσουν όλα τα ευεργετικά μέτρα που αφορούν προνομιούχους εργαζομένους, όπως για παράδειγμα τα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά και ότι θα επιμείνουν σε όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει, αγνοώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των συνδικαλιστικών φορέων.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: